CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Natural Born θύματα


Στην Κύπρο έχουμε μια παράδοση. Υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί και σώματα στα οποία ο Κύπριος δείχνει παραδοσιακά τυφλή εμπιστοσύνη. Κλασσικό παράδειγμα; Σου λέει η Ελλάδα κάμε πραξικόπημα και εμείς θα σε ενώσουμε με την μητέρα πατρίδα... Κάνεις εσύ το πραξικόπημα σου και τελικά σε ενώνουν με την μητέρα Τουρκία. Αν το δούμε και από την αντίθετη πλευρά σου λένε ψήφισε τον Άγιο Μακάριο για πρόεδρο και είναι ο εθνάρχης μας. Τον ψηφίζεις εσύ με ποσοστό 90% χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι ψηφίζεις τον διάολο μεταμορφωμένο.

Εμπιστεύεσαι επίσης σαν καλός χριστιανός την εκκλησία. Είναι άγιοι άνθρωποι. Σίγουρα τα κόκαλα τζαι το ξύλο που κουβαλούν μαζί τους για να προσκυνήσουμε είναι αυθεντικά. Ναι εν ξύλο του τίμιου σταυρού και κοκάλα από τον άγιο κλέφτη τον άνθρωπο του θεού. Ε λαλούν το οι παπάες άρα έχουν δίκαιο. Δώστους μιαν εισφορά.
Έχουμε επίσης και τα κάθε λογής ιδρύματα τα οποία ζητούν ελεημοσύνη για να τρώει ο κάθε ξιμαρισμένος. Ε εν για καλό σκοπό δώστους τζαι τούτους.

Επίσης μέχρι πρότινος είχαμε τους πολιτικούς τους οποίους εμπιστευόταν ο κόσμος. Τώρα πλέον ίσως να ξυπνήσαμε κάπως αλλά ως πριν λίγα χρόνια ο λόγος τους ήταν ευαγγέλιο. Είπαν μας ότι παλεύουν για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση. Εν δυνατό να μας περιπαίζουν; No way. Ψήφιστους. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κλαίει στην τηλεόραση. Ε για να κλάψει σημαίνει έχει δίκαιο. Να πούμε οϊ τότε τζαι εμείς αφου υποσχέθηκε ότι έννα παλέψει για λύση ευρωπαϊκή. Εν δυνατόν να μας περιπαίζει ρε; Τζαι ο σύντροφος αφού είπε μας τζαι τζείνος να πούμε όϊ για να τσιμεντώσουμε το ναι. Εν δυνατό να μας περιπαίζει;

Και οι αξιωματούχοι του κράτους. Και οι χρηματιστές. Αφού είπαν μας το 1999 ότι η Λαϊκή αξίζει όσο η Deutsche Bank και η Lemeco με τες κλάτσες θα έπρεπε να έχει market cap όσο μεγάλο όσο το Marks & Spencer. Αγοράστε εν δυνατό να μας περιπαίζουν; Στες 10 λίρες εν ακόμα ευκαιρία. Μπείτε μέσα βάρτε ότι έχετε και δεν έχετε τζαι έννα σαστείτε τζαι εσείς τζαι η οικογένεια σας.

Τζαι ακίνητα. Αγοράστε like there is no tomorrow. Αγοράστε ένα παλιοεξοχικό στο Κάπαρι 400,000. Αφού τόσα αξίζει. Τι Πρωτάρας τι Γάλλο-ιταλική Ριβιέρα. Εν το ίδιο. Αγοράστε επίσης ένα ρετιρέ του Τσέντα στην Μακεδονίτισσα για 500,000. Αφού εν του Τσέντα. Τζαι εν στην Μακεδονίτισσα. Όπως λέμε Notting Hill. Εξάλλου οι τιμές των ακινήτων παν πάντα πάνω.

Μας πουλούν επίσης για πενήντα χρόνια το ίδιο παραμύθι. Ότι οι κυβερνητικοί αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν, ότι δίκαια έχουν αφορολόγητα εφάπαξ και ότι δίκαια τους πληρώναμε και τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι δίκαιο. Ναι όπως δίκαιο είναι να δουλεύουν και μισή μέρα. Και όλα αυτά τα κέρδισαν με την αξία τους και τους δίκαιους τους αγώνες και δεν θα έπρεπε τώρα να χάσουν αυτά τα κεκτημένα. Αφού μας το είπαν έτσι πρέπει να είναι.

Μας είπε επίσης ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια ότι η κρίση θα μας προσπεράσει. Ε γιατί να μην τον πιστέψουμε υπουργός είναι. Όπως επίσης πρέπει να πιστέψουμε και τον πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος μας λέει ότι θέλει να πάρει μέτρα για την οικονομία. Εν ναι γιατί να μεν πιστέψουμε. Αποκλείεται να θέλει να παραδώσει καμένη γη χωρίς να χρεωθεί αυτός τα και καλά «αντιλαϊκά» μέτρα. Ε ναι γιατί να μην τον πιστέψουμε. Πρόεδρος είναι.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διάβαζα για τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου που είχαν εκδώσει οι τράπεζες μας και πόσα λεφτά έχει χάσει και πάλι ο απλός πολίτης-καταθέτης. Θυμούμαι που έκατσα πας τα αφτιά του πατήρ-Critic και του έλεγα το 2007. «Άτε ρε κουμπαρε πούλα τζίντο χωράφι που σου έμεινε κληρονομιά στα περίχωρα της Λευκωσίας. Πούλα το τζαι εν ούλλα πουκουππα που έννα πασιν».
Και η κλασσική απάντηση «Ατε ρε Critic που έννα παν πούκουππα. Η γη πάει πάντα πάνω. Ξύπνα ρε. Αφού λαλούν ότι εν τζαι πολλά αναπτυσσόμενη περιοχή».

Ευτυχώς όμως που είμαι πρίχτης. Πολλά όμως. Άμαν μου μπει κάτι στον νου γίνουμαι πολλά ισχυρογνώμων. Πρίσε τζαι να πρίσεις τελικά επούλησεν το. Μούττη μάλιστα όπως αποδείχτηκε. Που τότε τα οικόπεδα στα περίχωρα πρέπει να πουλήσεις τζαι κωλο για να καταφέρεις να τα πλασάρεις στις τιμές του 2007. Αν έβρεις κανένα βλάκα τζαι γοράσει τα δηλαδή.

Τα λεφτά λοιπόν μπήκαν σε κατάθεση σε μια από τις δύο μεγάλες τράπεζες. Κανένα-δυο χρόνια μετά ήρθε ο πατήρ-Critic με μια απίστευτη προσφορά με επιτόκιο 7%. Τα βάζουμε κατάθεση για πέντε χρόνια λοιπόν και παίρνουμε 7% αντί για 4.50% που κερδίζουμε τώρα. «Φέρμου το prospectus» είπα του. Ο τίτλος Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Ξόδεψα 5 λεπτά να διαβάσω τις λεπτομέρειες και απέρριψα την επένδυση λόγω τριών βασικών σημείων.
  1. Τα αξιόγραφα θα ήταν διαπραγματεύσιμα στο ΧΑΚ.
  2. Στα πέντε χρόνια η τράπεζα μπορεί να μην σε αποπληρώσει αν θέλει αλλά μπορεί να το κάνει και rollover.
  3. Είναι μετατρέψιμα σε μετοχές.

Δηλαδή με λίγα λόγια σου πρότειναν να κλειδώσεις τα λεφτά σου σε ένα τίτλο ο οποίος διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ. Σε ένα χρηματιστήριο δηλαδή στο οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει δευτερεύουσα αγορά ομολόγων. Στα χαρτιά υπάρχει αλλά στην ουσία όχι αφού δεν υπάρχει ρευστότητα. Άρα δεν μπορείς να πουλήσεις τον τίτλο έστω και θέλεις.

Δεύτερο στα πέντε χρόνια μπορεί η τράπεζα να μην με αποπληρώσει. Ουσιαστικά έχει το δικαίωμα αν θέλει να μην με αποπληρώσει ποτέ και να πληρώνει μόνο τόκο. Τον οποίο τόκο μπορεί αν θέλει να μην τον πληρώνει ούτε αυτόν. Όπως έκανε τώρα.

Και τέλος είναι μετατρέψιμα σε μετοχές. Φίλε μου αν ήθελα να γοράσω ξιμαρισιές έννα γόραζα που μόνος μου. Εν σας χρειάζουμαι εσάς να μου τες πλασάρετε με το ζόρι.

Παίρνω πίσω τον πατήρ-Critic και του λέω. «Θκιέβαστους όρους. Τούτοι γυρεύκουν για μαλάκες φαίνεται. Αποκλείεται να έβρουν». Πείσθηκε ο  πατήρ-Critic και τα άφησε σε κατάθεση. Και όμως από ότι φαίνεται ήβραν μαλάκες. Γιατί κατάφεραν και πλάσαραν αυτά τα άκρως επικίνδυνα αξιόγραφα στους ανυποψίαστους καταθέτες και προσέλκυσαν πολλά εκατομμύρια. Πολλά. Και τώρα λίγα χρόνια μετά. Εσύ σαν απλός άπληστος-καταθέτης που είσαι και ήθελες 7% αφού δεν σε αρκούσε το 4.50% δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Έχεις την επιλογή να ανταλλάξεις το αξιόγραφο με μετοχές ή να πάρεις το 50% cash τωρά και να χαρίσεις στην τράπεζα τα υπόλοιπα.

Και σκέφτεσαι καλά ρε μα γιατί είμαι τόσο μαλάκας; Γιατί τους πίστεψα; Πέντε λεπτά έπρεπε να ξοδέψω να διαβάσω τους όρους. Μπορεί να μου το πλάσαραν σαν εναλλακτικό προϊόν κατάθεσης αλλά ξεκάθαρα δεν ήταν. Πέντε λεπτά ρε. Πέντε λεπτά τζαι εν θα έχανα την μισή αξία των αποταμιεύσεων μιας ζωής.

Γιατί είμαστε τόσο ανεύθυνοι σαν λαός; Γιατί είμαστε θύματα; Γιατί εξακολουθούμε ακόμα να είμαστε πρωταθλητές της μαλακίας; Γιατί το 10% του λαού καταφέρνει να εκμεταλλεύεται τζαι να ζει εις βάρος του υπόλοιπού 90%; Δεν είμαστε βλάκες όμως. Άπλά είμαστε Natural Born θύματα.

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί;

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

400,000 βλάκες

 
Ευτυχώς η μητέρα Ελλάδα σώθηκε. Σώθηκε γιατί αντί για τον λαοπλάνο Τσίπρα έβγαλε πρωθυπουργό τον συμφεροντολόγο καιροσκόπο Σαμαρά. Και ευτυχώς ο καιροσκόπος την δεδομένη στιγμή θεωρεί ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Πάλε καλά. Από την άλλη ο Τσίπρας πιστεύει ότι με την διατήρηση της απορριπτικής-μηδενιστικής του θέσης θα καταφέρει να διαλύσει εντελώς το ΠΑΣΟΚ αλλά και να απορροφήσει τους ακραίους του ΚΚΕ και να γίνει στο μέλλον πρώτο κόμμα. Ποιος του το παραλάλησε.
Όπως τζαι να ναι όμως ευτυχώς εμείς στην Κύπρο εγλυτώσαμε την άμεση χρεοκοπία που θα επέφερε η εκλογή Τσίπρα... Αγοράσαμε λίγο χρόνο για να προλάβει να μας θάψει ο Αχριστόφκιας. Τουλάχιστο τούντη φορά ενναν ξεκάθαρο ποιος φταίει.

Η μαλακία όμως με τις εκλογές στην Ελλάδα ήταν ότι εξελέγη και πάλι με αυξημένα μάλιστα ποσοστά η Χρυσή Αυγή. Βρέθηκαν και πάλι 400,000 αγανακτισμένοι- φοβισμένοι- ηλίθιοι (όπως θέλετε αποκαλέστε τους) οι οποίοι ψήφισαν και πάλι Νεοναζί. Ψήφισαν το κόμμα το οποίο με κουρτίνα τον εθνικισμό προωθεί την βία, τον ρατσισμό, την λατρεία στον Χίτλερ και την ιδέα της άριας φυλής. Υποστηρίζει τους φούρνους, τα σαπούνια, τα λαμπατέρ από δέρμα εβραίων,τις σφαγές, τους βομβαρδισμούς, την καταπάτηση της ελευθερίας των λαών κτλ κτλ κτλ.

Για αυτό εγώ δεν αγοράζω την δικαιολογία ότι οι πιο πολλοί τους ψήφισαν γιατί είναι φοβισμένοι, αγανακτισμένοι ή απελπισμένοι. Όχι. Ούτε η άγνοια δεν είναι για μένα δικαιολογία. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ανιστόρητοι και ηλίθιοι.

Και αν κρίνουμε μάλιστα από τα στατιστικά που λένε ότι σχεδόν ένα 50% των αστυνομικών Αττικής τους ψήφισαν τότε αυτό ενισχύει την πιο πάνω θεωρία περί ηλιθιότητας. Και το λέω αυτό γιατί η εμπειρία η δική μου δεν με αφήνει να πιστεύω κάτι άλλο. Το δείγμα του μέσου Κύπριου αστυνομικού δεν ξεφεύγει από την πιο πάνω θεωρία. Εγώ όποιον σειρά είχα στον στρατό με 200 μέρες φυλακή, με καμία ουσιαστική προοπτική για κάτι καλό στο μέλλον, αστυνομικός κατέληξε.Τυχαίο δεν νομίζω. Και στην Ελλάδα ακολουθείται από ότι φαίνεται η ίδια τακτική όπως και στην Κύπρο. Δεν είναι καθόλου παράλογη λοιπόν η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής στις τάξεις της αστυνομίας. Και ας με συγχωρέσουν οι καλοί αστυνομικοί για το πιο πάνω, αλλά είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο βαθμό πρέπει να συμφωνούν.

Με αυτά και αυτά λοιπόν οι δικοί μας Νεοναζί του ΕΛΑΜ πανηγυρίζουν για την επιτυχία των γονέων τους. Νομίζουν ότι και αυτοί θα πετάσουν στις επόμενες βουλευτικές.Και οι ενδείξεις από τις προηγούμενες βουλευτικές είναι όντως πολύ θετικές για το ΕΛΑΜ. Ο υποψήφιος τους ο Χριστόδουλος Νικολαίδης πήρε κάτι περισσότερο από 1% χωρίς προεκλογική και μόνο με κάτι συνθήματα στους τοίχους. Μάλιστα όσες φορές παρουσιάστηκε σε πάνελ ήταν πάντα σοβαρός κοστουμαρισμένος και ετοιμόλογος με πολύ καλύτερη τηλεοπτική παρουσία από πολλούς άλλους βετεράνους καραγκιόζηδες πολιτικούς.
Γιατί λοιπόν να μην αναμένουμε ότι στις επόμενες εκλογές το ΕΛΑΜ θα πετάσει;Δαμέ χωρίς να κάμουν τίποτε επιάσαν σχεδόν όσα πιάνει ο Πέρτικος που μας τα κάμνει φράππες τόσα χρόνια με τες μαλακίες του.

Εγώ παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Δεν θα καταφέρει νομίζω να θριαμβέψει ο ακροδεξιός εθνικοσοσιαλισμός (Νεοναζισμός) στην Κύπρο. Γιατί αν και έχει πάρει την ανιούσα τον τελευταίο καιρό και πιθανότατα θα ανθίσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια, πιστεύω ότι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές θα έχει ξεφουσκώσει.Ο λόγος απλός και τον συζητούσαμε προχτές το βράδυ με την Κούλλα (Criticoulla) ενώ παρακολουθούσαμε τον βλακέντιο Μιχαλολιάκο με το πουλί του Ράιχ στο πλευρό του να παραληρεί στην ΕΡΤ μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής.

Φίλοι μου της ΕΛΑΜ θα ξεφουσκώσετε γιατί το φρούτο της μητέρας πατρίδας αναμένεται να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Ο ρατσισμός τα επόμενα χρόνια φίλοι μου δεν θα επικεντρώνεται πλέον στους αλλόθρησκους και στους σκουρόχρωμους που τόσο μισείτε. Όχι. Ο ρατσισμός πλέον θα επικεντρώνεται στους «πουστοκαλαμαράδες» που θα έχουν μεταναστεύσει στην Κύπρο και θα έχουν κλέψει τις καλές δουλειές που πραγματικά διεκδικούν οι Κύπριοι. Πλέον θα φωνάζουν οι δάσκαλοι, οι διαφημιστές, οι ηθοποιοί, τα γκαρσόνια, οι προμηθευτές, οι πωλητές όλοι. Που θα στηρίξετε τότε τις εθνικιστικές παπαριές σας φίλοι μου του ΕΛΑΜ; Πουθενά. Απλά θα ξεφουσκώσει η φούσκα σας και θα πάτε πίσω στα σκοτεινά δωμάτια και στο περιθώριο όπου θα έπρεπε να ανήκει ένα νεοναζιστικό κόμμα και μακριά από την βουλή και τα κοινά.

Για αυτόν τον απλό λόγο εγώ δεν ανησυχώ.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο κόσμός χάνεται και τα μ...α χτενίζονται

Είμαστε στην Πέμπτη 14 Ιουνίου του 2012. Η συγκεκριμένη μέρα εκτός του ότι είναι εορταστική αφού 25 χρόνια πριν στις 14 Ιουνίου του 1987 η Ελλάδα πήρε το Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ είναι επίσης και μια μαύρη τζαι γέριμη μέρα. Επειδή είμαστε κοντά σε συνταρακτικές εξελίξεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την ζωή μας. Ενώ αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ Τσίπρα-Σαμαρά δηλαδή μεταξύ καταστροφής και στασιμότητας αλλά και μεταξύ μνημονίου ή νέου στρουμπώματος στην mother Russia οι πολιτικοί μας δίνουν και πάλι ρεσιτάλ.
 
Οι Κύπριοι πολιτικοί γράφοντας για ακόμη μια φορά στα καρύδια τους την χώρα τσακώθηκαν χτες στην βουλή για μικροκομματικά συμφέροντα και διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς.
 
Πέρασαν ψήφισμα όλα τα κόμματα πλιν Ακέλ ότι η θητεία των συμβουλίων των ημικρατικών θα είναι 2.5 χρόνια και θα αρχίζει και θα τελειώνει (2Χ2.5) ουσιαστικά με την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.  Μάλιστα παραδέχονται ανοιχτά ότι «ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν βραχίονες υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορους τομείς και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ομαλώς, εάν, όντας διορισμένοι από την παρούσα κυβέρνηση, καλούνταν σε λίγους μήνες να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική σε περίπτωση εκλογικής νίκης αντιπάλου κόμματος ή συνδυασμού κομμάτων».
 
Μας λένε βασικά ότι ναι η νέα κυβέρνηση διορίζει τα συμβούλια καθαρά βάση πολιτικών και κομματικών συμφερόντων και αν τα συμβούλια δεν ανήκουν πλειοψηφικά στο κυβερνών κόμμα τότε δουλειά εν γίνεται. ΜΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ;;; Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που φκέννουν τζαι παραδέχουνται το τζιόλας. Οϊ πως εν το ξέραμε αλλά λίη τσίπα πάνω σας εν έσιετε.
 
Επίσης ο Συναγερμός εν μπορεί πλέον να το χώσει. Εσιέστην πάνω του που την αγωνία του να κυβερνήσει. Χρειάζεται πάνες ο Νίκος τζαι οι άλλοι. Τόσο πολλά που περνά νόμους τζαι παύει συμβούλια ημικρατικών για να κανονίσει τους δικούς του μόλις φκει τον Φεβράρη.
 
Φτάνει όμως ρε γαμώ το κέρατο σας γαμώ. Εν γίνεται να είσαστε τόσο ανεύθυνοι. Δαμέ εν ξέρουμε αν θα έχουμε δουλειά αύριο τζαι εσάς η εννια σας ένει ποιους θα μπήξετε που τζαι πόσα έννα ρουφήσετε που πόθεν. Κανει κανεί κανεί. Εν έμεινε τίποτε πιον να ρουφήσετε. Τζαι κάτι Συναγερμικοί που μιλούν για την οικονομία τζαι προτείνουν μέτρα τάχα αντιλαϊκά παίζοντας τους ήρωες τα ίδια σκατά ένει ουσιαστικά με τους υπόλοιπους. Μόλις φκουν τζαμέ θα επιδείξουν την ίδια ανευθυνότητα με τους προηγούμενους.
 
Εν έμεινε ρε τίποτε άλλο να φάτε. Εκάψετε τζαι ερουφήσετε τα ούλλα. Φτάνει.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

You are welcome friends to the jungle…


 Εππέσετε ρε ούλλοι να τον φάτε τον καημένο τον Μαλένη τζαι τον Σταυρή του ΧατζηΣαββα με το νάμι γιατί εν φλώρικο ιμίσς το τραγούδι της Eurovision ε σόρρυ της προεδρίας που εφκάλαν. 
Φλώροι είσαστε τζαι φαίνεστε ρε ζαομουνταρισμένοι. Εν πον μπορείτε να δείτε τον καλύτερο σας. Τι εν σας άρεσεν δηλαδή;
Εντύθηκεν ο Σταυρής σαν το παλαζούι; Μάλιστα εντύθηκε.
Επήε στην ρότσα του Ρωμιού; Επήε.
Επισκαλήσαν του οι ξένοι μετά που ετέλειωσε ; Μάλιστα επισκαλήσαν του.
Αναδύθηκε η Lady Aphrodite απ τους αφρούς της θάλασσας; Μάλιστα αναδύθηκε. Κλονους ελιάς είσιε; Cyprus Airways είσιε; Παππού δύτη είσιε;
Τι του έλειπε δηλαδη τζαι εν σας άρεσεν; Βόρτοι ε βόρτοι.

Αλλά επειδή είσαστε πολλά ιδιότροποι έχω ορισμένες προτάσεις προς τον κ. Μαλένη έτσι για να χρωματίσουμε λίγο, συγνώμη ακόμα λίγο το υπέροχο αυτό τραγουδάκι.

Καταρχήν τζαμέ που ξεκινά τζαι δείχνει μας την πέτρα του Ρωμιού ένα βιζούι τουρίστριας στην παραλία να λιάζεται νομίζω πως επιβάλλεται. Ε; Ε;  

Επίσης κάτι λείπει από την εναρκτήρια σκηνή όπου ο τεράστιος καλλιτέχνης Σταυρής του Χατζησαββα ππέφτει σαν το λέσιη πας τον βράχο χωσμένος πουπίσω που την παλλούρα. Καταρχήν πετάσσεται ίσια πάνω πολλά απότομα τζαι χωρίς λόγο. Γιατί πετάγεται απότομα ο Στάυρος; Παίζει κρυφτό τζαι βρίσκουν τον; Τον τρομάζει κάτι; Είδε κούφο; Γιατί;

Προτείνω στην εν λόγω σκηνή να προσθέσουμε κάποιο ενδημικό είδος του νησιού μας. Ένα αγρινό για παράδειγμα να στέκεται πουπανωθκιόν του Σταυρή τζαι να ματσουλα τους κλόνους που βαστά τζαι να τον συντρομάσει. Ή ένα θερκό να περνά πουκάτω του.  Ή τέλος πάντων έναν κοπρόσσυλο ποτζίντους τους μισούς τζινιετικούς μισούς greyhound τους καφέ με βούλες να κατουρα πας την παλλούρα που χώνεται ο Σταυρής.

Επίσης προτείνω στην σκηνή όπου ο Σταυρής περπατάει ανέμελα στα βοτσαλάκια ξυπόλυτος να προσθέσουμε ακόμη ένα Κυπριακό προϊον. Μια παντοφλούα Ντόλφιν νομίζω αρμόζει στην περίσταση. Μπλε με άσπρο εννοείται τζαι αν μπορεί να γράφει τζαι Ε.Φ. πάνω ακόμα καλύτερα.

Επίσης τον παππού τον δύτη γιατί δεν τον βλέπουμε; Που είναι ο παππούς ο δύτης; Προτείνω να εμφανίζεται όντως ο παππούς ο δύτης  με εφαρμοστή στολή όπου μπροστά μπροστά θα διαγράφονται τα τεράστια προσόντα του παππού. Παππούς βιλλάς με λια λόγια. Αυτό θα δίνει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι εδώ είμαστε ελάτε. Αλλά θα λέει και στον Τούρκο κατακτητή ότι θα πάρει τα παπάρια μας αν τολμήσει να κάμει κιχ.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι προσπεράσαμε πολύ γρήγορα την σκηνή όπου εμφανίζεται ο Σταυρής με τον κλώνο σε στάση άγαλμα της Ελευθερίας ενώ ταυτόχρονα από την θάλασσα ξεπροβάλει το άγαλμα της Αφροδίτης. Τι σκηνή. Oh god τι σκηνή!!! Εδώ προτείνω να μπει από κάτω το όνομα του γραφίστα που δημιούργησε αυτό το αριστούργημα. Ε αν μεν παινέψεις το σπίτι σου να πέσει να σε πλακώσει.

Το πιο σημαντικό όμως, που θα δείξει πραγματικά στους friends μας την κουλτούρα μας, μου ήρθε σαν επιφοίτηση. Στις σκηνές όπου ο Σταυρής κρατάει τους κλώνους του και τραγουδάει ενώ τους ανεβοκατεβάζει σαν τον τραοπαπά που λιβανίζει κάτι λείπει. Εννα μου πείτε αφού γυρίζει ρε τζαι δεξια slow motion τζαι ανεβοκατεβάζει τους, γυρίζει τζαι αριστερά slow motion τζαι ανοβοκατεβάζει τους. Τι μπορεί να λείπει; Είναι μια ολοκληρωμένη σκηνή. Όλο το νόημα του κόσμου κρύβεται σε αυτή την σκηνή. Κι όμως βρήκα κάτι να προσθέσω. 

Καταρχήν είναι εμφανέστατο από το ύφος του Σταυρή ότι κάτι δεν πάει καλά. Έμένα να σας πω την αλήθκεια φαίνεται μου νάκκο σιεσμένος. Σάννα μου τζαι σφίγγεται νακκουρούι να μεν του φύει.
Επίσης ο Μαλενης γιατί δεν εμφανίζεται καθόλου σε αυτό το αριστούργημα; Είναι αμαρτία. Παίρνει όλη την δόξα ο Σταυρής. Προτείνω λοιπόν ο Μαλένης να εμφανίζεται πίσω από τον Σταυρή (εννοείται και αυτός ντυμένος πέζουνος-Λεμεσιανός) με αναπτήρα Bic. Την στιγμή που θα αμολήσει ο Σταυρής την κλανιά (γιατί θα την αμολήσει που θα πάει αφού φαίνεται που το ύφος του ότι συγκράτα την ώρα) θα ανάψει ο Λεωνίδας τον αναπτήρα και Τοοοοτε.....
Boom shake shake shake the room
Boom shake shake shake the room
Tic Tic Tic Tic Boom

Φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, πανικός, ενώ ο Σταυρής αποχαιρετά με νόημα τους friends μας και το αεροπλάνο της Cyprus Airways ενώ αυτοί είναι σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο νησί των κλανιάρηδων και των ατάλαντων.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ο νέος εθνάρχης


Πως νιώθει πραγματικά ένας λαός όταν διοικείται από κλέφτες; Όπως νιώθει φαντάζομαι και ο Ελληνικός λαός τώρα. Πως νιώθει όμως ένας λαός όταν διοικείται από έναν τυφλωμένο ανίκανο; Όπως νιώθει μάλλον ο Κυπριακός λαός τώρα.
 
Έβλεπα την συνέντευξη του ανίκανου την Παρασκευή και δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Και όχι δεν είμαι φανατισμένος. Δεν ψηφίζω καν κόμμα στις βουλευτικές. Γενικά δεν ψηφίζω στις βουλευτικές τέλος. Εκτός και αν ξεπεταχτεί κανένας ανεξάρτητος της προκοπής. Άρα δεν πιστεύω ότι είμαι φανατισμένος.
 
Μάλιστα για τον συγκεκριμένο πρόεδρο είχα ελπίδες πριν 4 χρόνια. Μου φαινόταν ειλικρινής και δίκαιος αν και η ιδεολογία του δεν είναι του γούστου μου. Πίστευα ότι ίσως κατάφερνε να μας βγάλει από το τέλμα και το περιθώριο που μας είχε βάλει ο προκάτοχος του.
 
Αλλά όλα αυτά έχουν καταρριφθεί προ πολλού. Ο τύπος εξέφυγε. Τον παρακολουθούσα την Παρασκευή και σκεφτόμουν ξανά και ξανά πόσο μαλάκας θα ένιωθα αν τελικά τον ψήφιζα. Ευτυχώς έλεγα που δεν πέρασε ο Παπαδόπουλος δεύτερο γύρο γιατί θα αναγκαζόμουν να το κάνω! Γιατί τότε μεταξύ Παπαδόπουλου και Χριστόφια έβλεπα Χριστόφια. Τώρα η μόνη διέξοδος θα ήταν η αυτοκτονία.
 
Πόσο πραγματικά ΜΑΛΑΚΑΣ θα ένιωθα αν τον ψήφιζα. Και πόσο διαφορετική θα ήταν τώρα η Κύπρος αν πρόεδρος ήταν ο Κασουλίδης. Ας όψεται όμως το ΔΗΚΑ (Δημόσιο Καμπαρέ) με τα συμφέροντα του αλλά και το ΔΗΣΥ με τις πατριωτικές του παπαριές και τα γλειψίματα στους παπάδες που έστειλαν πολλούς φιλελεύθερους ψηφοφόρους προς τον ανίκανο.
 
Μέσα σε ενάμιση ώρα που λέτε ο σύντροφος απέδειξε και πάλι ότι έχει ξεφύγει εντελώς από την πραγματικότητα. Μέσα σε ενάμιση ώρα πρόλαβε να κατηγορήσει συνεργάτες όπως ο Σιαρλή, ο Καζαμίας, να ειρωνευτεί πρώην συνεργάτες όπως ο Βασιλείου αποκαλώντας τον αποτυχημένο οικονομολόγο αλλά και να τον ειρωνευτεί και σαν πουλλαόφωνο («προσθέτει την φωνούλα του»). Επίσης πρόλαβε να αποποιηθεί και πάλι κάθε ευθύνης για το Μαρί.
 
Κατάφερε επίσης να μας πει ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεν πάρουμε τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, να καρφώσει και πάλι τον διοικητή της κεντρικής αλλά και να κατηγορήσει τις τράπεζες για όλα τα κακά που βρήκαν την οικονομία μας. Κατάφερε επίσης να καθησυχάσει όλους τους κυβερνητικούς ότι «οσο είμαι εγώ πρόεδρος» δεν θα αγγίξει κανένας τον 13ο και τα εφάπαξ σας αλλά επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν άδειες για καζίνο. Πρόσθεσε επίσης ότι το σενάριο του μηχανισμού είναι υπαρκτό αλλά δεν το θεωρεί σαν δεδομένη εξέλιξη (αν είναι δυνατόν!!!!) και άφησε τέλος να εννοηθεί ότι αυξάνονται και πάλι οι φόροι σε τσιγάρα, ακίνητα κτλ.
 
Πραγματικά είναι απίστευτο. Έχει ξεφύγει κανονικά. Είναι επικίνδυνος. Πρέπει επειγόντως να φύγει να γλυτώσει η χώρα. Και σκέφτομαι τώρα ότι πέρσι τον Ιούλιο ίσως να είχα λάθος για τις διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό. Γιατί τότε εγώ όπως είχα γράψει και στο blog ήμουν ενάντια στις διαδηλώσεις. Στην αρχή πήγαινα τις πρώτες 2-3 μέρες αλλά όταν είδα ότι είχαν πολιτικό χαρακτήρα και επίσης παρέλαυναν κάτι ακροδεξιά-ηλίθια στοιχεία έκατσα σπίτι μου. Τώρα όμως που το καλοσκέφτομαι ίσως αυτός ο χαρακτήρας των διαδηλώσεων να ήταν και ένα αναγκαίο κακό. Απλά και μόνο για να ασκηθεί πίεση σε αυτόν τον ανίκανο άνθρωπο ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα να φύγει. Να πάει σπίτι του να ησυχάσουμε.
 
Ειλικρινά επαναλαμβάνω. Ευτυχώς που δεν πέρασε ο Παπαδόπουλος στον δεύτερο γύρο. Όχι τίποτε άλλο αλλά το διαμέρισμα μου είναι και ψηλά.