CYPRUS CRITIC

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με ηρεμία

Εδεχτήκαμεν το. Σάννα τζαι είχαμε τζαι πολλές επιλογές. Τες τελευταίες μέρες μετά που παραλίγο να πάθω εγκεφαλικό από την μη ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα τελικά ησύχασα. Οϊ γιατί ηρέμησα. Απλά αναισθητοποιήθηκα.
 
Έσιει 8 μήνες που ζω με το άγχος του κατά πόσον θα απολυθώ. Τωρά που φτάσαμε στην τελική ευθεία τελικά ηρέμησα. Ατε και γαμιούνται λέω εγώ. Εν τζαι να πεθάνω που καρδιακό άμπα τζαι απολυθώ. Ούλλα εν μες την ζωή. Πού ξέρεις μπορεί τελικά να προορίζομαι για μεγάλος καλλιτέχνης τζαι τούτες οι δουλειές που νεκατωνουμαι τωρά να μεν μου τερκάζουν. Που ξέρεις μπορεί να εκμεταλλευτώ την καλλιτεχνική μου φλέβα. Την ίδια την οποία στην Τετάρτη δημοτικού η δασκάλα χλεύαζε καλώντας όλη την τάξη να έρτει να δει το σχέδιο του Critic για να γελάσουν. Μιλούμε για φοβερό επίπεδο διδασκαλίας.
 
Επίσης δεν είχα καμία απολύτως όρεξη να γράψω τες τελευταίες μέρες για να φκει μετά ο κάθε φωτεινός παντογνώστης να μου λαλεί ότι είμαι άσχετος. Ότι εν είπες ποτέ ότι έννα παττήσουν οι τράπεζες, ότι έν είπες ποττέ ότι έννα πέσει 50% η αγορά ακινήτων, ή ότι εκάμναν τα πλακάκια οι τράπεζες με τους developers και ότι τελικά εν έθελες να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τες καταθέσεις τζαι ότι είσαι συγχυσμένος. Α τζαι ότι είσαι ελέφαντας.
 
Εν είχα λοιπόν καμία όρεξη να ασχοληθώ και να απαντήσω γιατί τελικά θα απαντούσα με τρόπο μη ευγενικό. Τζαι όσο τζαι αν βρίζω στα ποστς μου πολιτικούς και άλλους σε συζητήσεις μετά είμαι πάντα ψύχραιμός και σέβομαι όλες τις διαφορετικές γνώμες. Δεν έβρισα κανένα ως τωρά (εκτός από έναν) αλλά ήμουν στα πρόθυρα λόγω και ψυχολογικής πίεσης.
 
Τέλως πάντων.
 
Πως μου φάνηκε τελικά η κατάληξη; Αναμενόμενη. Οι υπερπατριώτες του όχι, έσκυψαν τελικά ευλαβικά στην Μέρκελ και δέχτηκαν το Γερμανικό παλαμάρι αδιαμαρτύρητα. Οι φωνές τζαι οι παπαριές της προηγούμενης Τρίτης πήγαν περίπατο μαζί με τους μαθητές στην παρέλαση εχτές, και στην θέση τους μπήκε το Yes Sir. Μέσα στην δυστυχία μου όμως τζαι στο άγχος μου πρέπει να πω ότι διασκέδασα κάπως την Παρασκευή που τους είδα ούλλους με την ουρά μες τα σιέλλια να ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Χάρηκα όχι γιατί τάιζαν πούλλο της χώρας μου, αλλά γιατί επιτέλους ήρτε τους boomerang μια χυλοπίτα βραστή βραστή.
 
Το κλείσιμο της Λαϊκής από ότι φαίνεται ήταν αναπόφευκτο. Όπως και το κούρεμα καταθέσεων για να καλυφτεί ο δανεισμός από το ELA. Δεν μπορούσαμε να κάμουμε τίποτε διαφορετικό εκτός από την έξοδο μας από το Ευρώ. Η Λαϊκή είσιε παττήσει. Τέλος. Δεν εσώζετουν με τίποτε. Η κακοδιαχείριση που έγινε τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να γονατίσει ακόμα και μεγαλύτερη τράπεζα πόσο μάλλον Κυπριακή. 
 
Και η θεωρία του κλεισίματος της δεν είναι λάθος. Είναι κρίμα οι υπάλληλοι φυσικά. Ναι αλλά για τις ζημιές μιας τράπεζας είναι σωστό να πληρώσουν οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και τέλος οι καταθέτες που ανέλαβαν το ρίσκο να τοποθετήσουν λεφτά στην τράπεζα. Αυτοί πρέπει να πάρουν τον λογαριασμό και όχι ο φορολογούμενος. Και δυστυχώς πληρώνουν την νύφη και οι απλοί υπάλληλοι. Δυστυχώς.
 
Στην βάση της η θεωρία είναι σωστή, έγινε όμως πολύ επιθετικά. Και αυτό όμως, ίσως να οφείλεται στην κωλυσιεργία μας. Γιατί την κατάσταση της Λαϊκής την ξέρουμε εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον. Μάλιστα υπήρχαν οικονομικοί αναλυτές όπως ο Περσιάνης της Καθημερινής οι οποίοι έλεγαν ότι η Λαϊκή πρέπει να κλείσει και πρότειναν την λύση good-bad bank εδώ και καιρό. Πως να επιβιώσει στο κάτω κάτω με δανεισμό 9δις από το ELA!!! Αδύνατον. Το θέμα είναι γιατί αφέθηκε να φτάσει τόσο ψηλά το ποσόν χωρίς να παρθούν μέτρα. Ο Δημητριάδης που ήταν;
 
Επίσης το φόρτωμα των 9δις στην τράπεζα Κύπρου δεν είναι παράλογο. Γιατί ουσιαστικά αυτά τα 9δις αντικαθιστούσαν ρευστότητα της τράπεζας η οποία αιμορραγούσε. Εννοείται ότι δεν θα ετρώαν αυτή την ζημιά από την αναδιάρθρωση της τράπεζας οι δανειστές εκτός και αν ήθελε να την αναλάβει η Κεντρική τράπεζα και να μπει στο δημόσιο χρέος. Έτσι πράμα όμως θα καθιστούσε το χρέος μη βιώσιμο και ήταν εκτός συζήτησης. Άρα το αναλαμβάνει αυτό ο ομολογιούχος, μέτοχος, καταθέτης της Τράπεζας Κύπρου η οποία χρειάζεται επίσης βοήθεια. Εγώ όμως στην όλη ιστορία εν εκατάλαβα ένα πράμα.
 
Δεν είχαμε την δύναμη να κουρέψουμε 40-50% των καταθέσεων των Ελληνικών branches των δύο τραπεζών; Γιατί δεν έγινε αυτό; Θα ήταν επιθετική κίνηση προς την μητέρα Ελλάδα; Σόριν αλλά διαφωνώ. Την δεδομένη στιγμή ο καθένας το τομάρι του. Δεν είδα κανέναν έτσι και αλλιώς να μας υποστηρίξει αυτές τις μέρες στο Eurogroup εκτός από κάτι κούφια λόγια. Μάλιστα χαίρονται στην Ελλάδα γιατί θα πάρουν ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες δωρεάν, προσφορά του Κύπριου καταθέτη, μετόχου. Εγώ επαναλαμβάνω δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έγινε κούρεμα στην Ελλάδα. Και μάλιστα υποστηρίζω ότι έπρεπε να γίνει και μεγαλύτερο εάν αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό για να καλύψει στο κάτω κάτω την χασούρα από το Ελληνικό PSI.
 
Έχουμε πολλές δύσκολες μέρες μπροστά μας. Θα πέσει πείνα και δυστυχία. Εγώ όμως σε κάποιο βαθμό νομίζω ότι ούλλα έγιναν για καλό. Γιατί in the long run οι θεσμοί που καλύπτουν το τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν, ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας θα σμικρυνθεί και οι αντιπαραγωγικοί ημικρατικοί οργανισμοί θα σπάσουν θα ιδιωτικοποιηθούν και θα λειτουργήσουν επιτέλους σωστά.
 
Η κυπριακή οικονομία (επαναλαμβάνω in the long run) θα ασχοληθεί με άλλους τομείς συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας. Θα επανέλθουμε στην Γεωργία και κτηνοτροφία, θα αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ιατρικό και αθλητικό τουρισμό, μπορεί ακόμη και την βιομηχανία (που σκοτώσαμε) για εξειδικευμένα προϊόντα. Μπορεί φάρμακα μπορεί οτιδήποτε άλλο. Παραδείγματα υπάρχουν. Φαντασία όρεξη και ρευστό (αυτό είναι λίγο πρόβλημα) πρέπει να έχουμε. Για παράδειγμα ποιος ξέρει ότι Κυπριακή εταιρεία παράγει και εξάγει φίλτρα αυτοκινήτων σε Ευρώπη, Αγγλία ακόμη και Κίνα. Όχι πολλοί. Υπάρχει Κυπριακή εταιρεία που το κάνει όμως και είναι και πολυ επικερδής.Παράδειγμα.
 
Θα σπουδάσουμε επιτέλους και κάτι άλλο εκτός από Finance, Business Administration, Art και δάσκαλοι; και ελπίζω ότι θα βάλουμε επιτέλους την Κυπριακή οικονομία σε μια φάση παραγωγικής διαδικασίας. Και όχι στην διαδικασία του ζω με τα λεφτά και τις καταθέσεις τρίτων.
 
Τώρα να δούμε. Έρκουνται δύσκολα χρόνια αλλά ελπίζω να επιβιώσουμε χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουμε ούλλοι. Εγώ πάντως αν μείνω χωρίς δουλεία σκέφτομαι σε πρώτη φάση να αρχίσω επιμορφωτικά (αν υπάρχουν ακόμα) για πελεκάνους, υδραυλικούς κτλ. Τουλάχιστον να μπορώ να κάμνω τζαι πέντε πράματα μόνος μου. Και μετά βλέπουμε. Θα αρχίσω να βλέπω και το φύτεμα που μου αρέσκει έτσι και αλλιώς. Θα δείξει.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013



Είναι 2:15 το πρωί… Βλέπω ζωντανή μετάδοση για την Κύπρο και το Eurogroup από το BBC και το Bloomberg. Τα κανάλια μας εβάλαν έργο και ξάπλωσαν; Για αυτό πάμε σκατά γενικά.  Είμαστε ερασιτέχνες στην δουλειά μας

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εδώ γελάμε



Πλέον ξεφύγαμε από τον θυμό. Τωρά γελούμε πάλε.. Έκαμα λάθος στο προηγούμενο ποστ. Μετά τον πολύ θυμό έρχεται το σπαστικό γέλιο. Ταμείο αλληλεγγύης και ο καθένας ότι θέλει βάλει;; Καλά ρε μα πόσα κιλά βλάκες είσαστε; Πόσα κιλά βλάκες; Αν μετριόταν η βλακεία σε κιλά θα είσαστε blue whales. Θα έπρεπε να ζείτε στην θάλασσα γιατί δεν θα μπορούσατε να σηκώσετε ούτε καν το δικό σας βάρος. Τόσο βλάκες είσαστε!!!!

Είναι δεδομένο νομίζω ότι δεν θα βγουν τα ποσά και αυτοί θα έρτουν σε καμιά δυο μέρες να πουν σόρριν ρε παιδιά αλλά εν εφκάλαμε το ποσόν μας. Εν είσαστε ως λαός τελικά τόσο πατριώτες άρα θα προχωρήσουμε σε κούρεμα αναγκαστικά. Τι να γίνει εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε σαν μεγαλοπατριώτες που είμαστε αλλα…..

Μια ερώτηση όμως από εμένα που είμαι εξίσου βλάκας. Τα ταμεία προνοίας που θα επενδύσουν σε αυτό το ταμείο αλληλεγγύης πως θα εξυπηρετήσουν τις άμεσες τους ανάγκες. Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει άνω του 20% τους επόμενους μήνες. Οι απολυμένοι τραπεζικοί και άλλοι που αναμένεται να χάσουν την δουλειά τους πως θα πάρουν το ποσό που δικαιούνται από το ταμείο προνοίας τους; Δηλαδή θα απολυθούν δεν θα βρίσκουν δουλειά για αρκετό καιρό και δεν θα έχουν ούτε αυτό το ποσό για να ζήσουν;;; Θα πάρουν ομόλογα; Τι να τα κάμουν τα ομόλογα; Να σφογγούν τον κώλο τους μετά που σιέζουν; Οξά να τα βουτούν μες την μαγιονέζα να πιαν γεύση πέρκι τρώουνται.

Συμβουλή δική μου, τι νομίζω; Μην επενδύσετε σε αυτά τα ομόλογα. Για ένα απλό λόγο. Έννα τα δώκετε 2 φορές. Το συνολικό ποσό των 5.8 δις χλωμό να βγει εθελοντικά. Άρα όλοι οι καταθέτες θα υποστούν υποχρεωτικά κούρεμα για την διαφορά μέχρι να φκει η σούμα στα 5.8 δις. Άρα όποιος πάει να επενδύσει οικιοθελώς τώρα αγοράζοντας ομόλογα αυτού του ταμείου θα φορολογηθεί έτσι και αλλιώς μετά. Άρα θα πληρώσει δύο φορές. Εκτός και αν νομίζετε ότι θα υπάρχει χρόνος να ξεχωρίσουν αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει στο ταμείο αλληλεγγύης και να τους αφαιρέσουν από το κούρεμα. Δεν το βλέπω.

Γενικά όπως είπα και πριν εδώ γελάμε. Όπως κάμνει και υπόλοιπη Ευρώπη μαζί μας με τις βλακίστικες ιδέες που κατεβάζουμε. Παραδεχτείτε ρε ζώα ότι εκάμετε λάθος με το όχι προχτές και δεχτείτε το κούρεμα. Ζώα ε ζώα. Την μια μαλακία προσπαθείτε να την διορθώσετε με άλλη μαλακία. Φτάνει. Εβαρέθηκα τζαι να σας ξιτιμάζω πιον. Εν κουραστικό.

Blue whales ε blue whales.

Η τελευταία ευκαιρία



Μόλις δήλωσε ο Δημητριάδης ότι είναι αισιόδοξος και ότι μέχρι την Δευτέρα θα συμφωνήσουμε σε ένα πακέτο στήριξης. Τούτο χωρίς αμφιβολία αν και δεν το παραδέχτηκε περιλαμβάνει μάλλον κούρεμα καταθέσεων προφανώς σε διαφορετικά ποσοστά από τα αρχικά για να μπορέσουν οι δικοί μας λεβέντες να το δεχτούν.

Οι τράπεζες με το πακέτο διάσωσης και την unlimited ρευστότητα από ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα (άγνωστο μέχρι πότε) θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θα υπάρξουν σίγουρα εκροές καταθέσεων οι οποίες θα καλυφτούν στο παρών στάδιο από το ELA. Δεν ξέρω την δεδομένη στιγμή τα updated ποσοστά αλλά οι καταθέσεις μας ως πριν ένα μήνα έσπαζαν ως εξής. 40 περίπου δις Κύπριοι, 20 περίπου non-EU και 5-6 EU... Απο τα 40 των Κυπρίων υπάρχουν και Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, ή Κυπριακές εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων.

Σε πρώτη φάση στους επόμενους μήνες περιμένω να φύγουν μέχρι και 10 δις λόγω και των περιορισμών ανάληψης που θα μπουν. Κανονικά θα έπρεπε να φύγουν περισσότερα. Είναι δύσκολο να φύγουν όλα γιατί υπάρχουν άμεσα συμφέροντα στην Κύπρο και πολλά κεφάλαια είναι συνδεδεμένα με αυτά. Όμως in the medium term πρέπει να περιμένουμε μεγάλη εκροή και in the long run πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας γιατί το υφιστάμενο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Όταν με το καλό τελειώσει αυτό το τσίρκο που είδαμε τις τελευταίες μέρες το οποίο και παραλίγο να καταστρέψει την χώρα πρέπει να πέσουν κεφάλια. Οι Κύπριοι πολιτικοί παίζοντας και πάλι με το συναίσθημα του κόσμου αλλά και τις ελλιπείς γνώσεις του κόσμου επί του συγκεκριμένου θέματος πούλησαν και πάλι πελλάρα τζαι νταηλίκι. Όπως και το 2004 έτσι και τώρα πούλησαν πελλάρα μη σκεπτόμενοι το αποτέλεσμα που αυτό θα μπορούσε να έχει για την χώρα. Σε αυτή την περίπτωση όμως έπαιξαν καθαρά κόρωνα γράμματα την επιβίωση όλων μας απλά και μόνο για να μας δείξουν πόσο μεγάλα αρχίδια έχουν.

Οι οικονομολόγοι αλλά και οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό χώρο έλεγαν να ψηφιστεί το κούρεμα από την αρχή. Αυτοί το αγνόησαν επιδεικτικά. Αυτό είναι έγκλημα. Έγκλημα προς ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Πρέπει να πληρώσουν. Το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να κυβερνήσει την χώρα. Στην πλειοψηφία τους οι πολιτικοί μας (με στοιχεία πλέον) διαθέτουν χαμηλότερο IQ από τον μέσο Κύπριο πολίτη. Με λίγα λόγια…. Ναι είσαστε ένα μάτσο ΗΛΙΘΙΟΙ και επικίνδυνοι κλόουν οι οποίοι ούτε καν γέλιο δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν στο κόσμο. Αυτό ήταν και το μοναδικό σας ατού μέχρι πρόσφατα αλλά δυστυχώς το χάσατε και αυτό.

Υ.Γ. Ω μα τελικά δεν θα υπάρχει κούρεμα;;;; Καλά το να ρουφήσει τούτο το ταμείο με το ζόρι ρευστό από ταμεία προνοίας αλλά και η πίεση στους καταθέτες να αγοράσουν ομόλογα τι είναι; Δεν είναι κούρεμα μοτιφαρισμένο;
Η βλακεία και πάλι έχει θριαμβευσει απλά για να μπορέσουν οι λεβέντες μας να το περάσουν από την βουλή χωρίς να γίνουν ρεζίλι. Ρε ΒΛΑΚΕΣ εγίνετε ήδη ρεζίλι. Παραπάνω εν γίνεται. ΒΛΑΚΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΒΛΑΚΕΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Άχρηστοι λαϊκιστές- κοπρίτες βουλευτές



Άρχισαν τα όργανα για πατριωτισμούς, ηρωικά όχι, και άλλες μαλακίες στο τετράγωνο. Οι λογιστές και δικηγόροι κύπριοι βουλευτές-πολιτικοί δεν θέλουν να πληγούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Και προτιμούν με την διορατικότητα  ΝΟΤ που τους χαρακτηρίζει να οδηγήσουν την χώρα στην χρεοκοπία και εκτός ευρώ.

Έχετε μόνο 24 ώρες για να βρείτε αγοραστές για τις τράπεζες μας. Πρώτα για την λαική. Το καλύτερο πράγμα που έτυχε σε τούτη την βλακονησίδα η οποία διοικείται από ηλίθιους είναι το τεράστιο λάθος που έκαμε η Ευρώπη και μας δέχτηκε στις τάξεις της. Και εμείς παίζουμε με αυτό το δώρο που μας έγινε. Εγώ δεν το δέχομαι… Ο κόσμος ήταν έτοιμος να θυσιάσει που 500 ευρώ για να σωθεί η χώρα αλλά εσείς πάλε το συμφέρον σας.

Να πάτε να ΠΗΔΗΧΤΕΙΤΕ. Άχρηστοι λαϊκιστές- κοπρίτες βουλευτές.  

Μαζεύτηκαν τζαι οι γνωστοί ηλίθιοι έξω που την βουλή τζαι πανηγυρίζουν. Τωρά που έννα τρώτε σκατά για το υπόλοιπο της ζωής σας έννα δούμε πόσο έννα πανηγυρίζετε.

Βλάκες  

Υ.Γ. ποιος άσχετος εν τούτος ο δημοσιογράφος ο Κωνσταντίνος Τσιντας του ΡΙΚ που θωρεί  τεράστια πτώση στις αγορές εδώ και δύο μέρες χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει. Τεράστια πτώση του ευρώ λαλεί. Στην πραγματικότητα το eur/usd είχε πτώση μόλις 0.7% μέχρι στιγμής σήμερα ενώ φαντάζεται πτώση στα παγκόσμια χρηματιστήρια και αναφέρει μόνο την ποσοστιαία πτώση του ΧΑΑ στην Ελλάδα…


Στην Ευρώπη όπως και στην Αμερική τα χρηματιστήρια έκλεισαν είτε με μικρή πτώση, είτε χωρίς μεταβολή.

Τούτον τον κυβερνητικό δηλαδή πληρώνω τον εγώ για να μου λαλεί ένα μάτσο μαλακίες και ψέματα;;; Πέτε μου για να καταλάβω δηλαδή
 

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ



Το επίπεδο των Κυπριακών media και ειδικά της Κυπριακή τηλεόρασης νομίζω όλοι το ξέρουμε. Εχτες όμως ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι πληροφορίες που είχαν από την αγορά της Ιαπωνίας από την Κυριακή την νύχτα αλλά και από την Ευρώπη Δευτέρα πρωί έδειχναν ότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την απόφαση για κούρεμα στην Κύπρο.

Έβγαιναν και θριαμβολογούσαν οι media masters ότι η μικρή Κύπρος κατάφερε να ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές και οι κακοί Ευρωπαίοι θα πάρουν το μάθημα τους γιατί η Κύπρος είναι συστημική. Αυτό όμως το πρωί. Γιατί το απόγευμα άλλαξε η εικόνα. Η Ευρώπη ανάκαμψε και τα χρηματιστήρια έκλειναν με μικρές απώλειες, η Αμερική έδειχνε να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα ενώ ανέκαμπτε και το Ευρώ σε σχέση με δολάριο αλλά και έναντι των safe haven Γιέν και Ελβετικού.

Οι δικοί μας όμως στις ειδήσεις την νύχτα επέμεναν ότι ταρακουνήθηκε η Ευρώπη. Καλά ρε άχρηστοι ανίδεοι νομίζετε ότι οι αγορές εν όπως τον τοίχο. Αμετακίνητες. Οι αγορές εν ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος κινείται ασταμάτητα και χρειάζεται παρακολούθηση. Το ρεπορτάζ που έκαμες στις 12 το μεσημέρι μπορεί να ανατραπεί στις 12:01. Πόσο μάλλον την νύχτα ρε αχάπαροι. Η Ευρωπαίοι επενδυτές ενώ ταρακουνήθηκαν κάπως το πρωί, το απόγευμα μας έδειξαν τα αρχίδια τους και φαίνεται ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων τους έπεισαν ότι η Κύπρος δεν είναι συστημική. Πως μπορείτε εσείς να βγαίνετε στις 9 την νύχτα και να λέτε ακριβώς το αντίθετο.

Σήμερα μάλιστα η κατάσταση είναι χειρότερη. Κανένα κύριο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα, ούτε καν η Μαδρίτη αφού όλα έχουν πτώση κάτω του 1%. Επίσης ανεπηρέαστες ουσιαστικά είναι και ισοτιμίες του ευρώ με Ιαπωνικό και Ελβετικό. Το χρυσό επίσης δεν συγκινείται ενώ σε περιόδους πραγματικού πανικού θα έπρεπε να πετά. Συμπέρασμα. Παρά το ότι φάνηκε στην αρχή ότι η Κύπρος μπορεί και να θεωρηθεί συστημική οι αγορές δείχνουν στο παρών στάδιο ότι μάλλον δεν είναι.

Για αυτό τον λόγο ΠΡΕΠΕΙ να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς λαϊκισμούς και παλικάρισμούς.

Υ.Γ. Ερώτηση: Τι καλό έφερε το μνημόνιο; Επιτέλους η πρώτη είδηση στα κανάλια την  καθαρά Δευτέρα δεν ήταν το πέταγμα του χαρταετού και το κόψιμο της μούττης. Ακούσαμε τα τσιατιστά στις 8:45 αντί να τα ακούσουμε από τις 8.

Θέλω επίσης ακόμα ένα μνημόνιο τον 15άυγουστο για να μεν ακούσω το κλασσικό «πόλη φάντασμα σήμερα η Λευκωσία». Άτε τζαι άλλο ένα του κατακλυσμού

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013



Προσοχή… Μεν πέσετε στην παγίδα των Ευρωπαίων. Μην αυξήσετε την φορολόγηση για τις καταθέσεις άνω των 100,000 για να γλυτώσουμε τους μικροκαταθέτες. Αυτό είναι που θέλουν οι Ευρωπαϊκές αγορές. Αυτός είναι ο λόγος που επρόσεξαν άλλωστε ότι κάτι γίνεται στην Κύπρο

Οι Ευρωπαίοι και οι αγορές ταρακουνήθηκαν ψες. Στην Ιαπωνία υπήρξε κάποιος μικρός πανικός, στην Ευρώπη άνοιξαν επίσης αρνητικά αλλά ας μεν περιπαιζούμεαστε ανακάμπτουν τούντη στιγμή. Αν καταφέρουν στην Ευρώπη να προστατεύσει η Κύπρος το ασφαλισμένο όριο των 100,000 το οποίο βλακωδώς έβάλαν οι ίδιοι στο τραπέζι ανοίγοντας τον τάφο τους τότε όλα τα άλλα θα είναι στα αρχίδια τους. Προτιμούν μάλιστα γιατί θα συνεισφέρουν οι Ρώσοι σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Αυτό είναι το τελος. Μην προσπαθείτε να φανείτε αρεστοί εσωτερικά χωρίς να αντιλαμβάνεστε the bigger picture.

Η επιβολή φόρων στους μικροκαταθέτες είναι την δεδομένη στιγμή το μόνο μας διαπραγματευτικό χαρτί.

Υ.Γ. Από ότι φαίνεται είναι οι δικοί μας που επέμεναν να σπάσει το όριο των 100,000 ενώ οι Γερμανοί ήταν εναντίον. Αν πράγματι ισχύει αυτό αξίζει ένα μπράβο στους δικούς μας γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να αναδειχτεί η συστημικότητα της Κύπρου. Κάτι που έγινε προφανές ψες που άνοιξε η Ιαπωνία. 

Υ.Γ. 2. Γιατί ακούμε τον Λιλλήκα;;;;; γιατί τον προβάλουν τα κανάλια;;;; Ως τι;;;;; φτάνει επιτέλους με την προβολή του κάθε λαϊκιστή μαλάκα