CYPRUS CRITIC

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

The MMP* award 10-17/01/2011

Χάτε είμουν καλός για μια εβδομάδα και αντί για μαννό έφκαλα λεβέντη. Τούτην ομως επιστρέφω δριμύτερος στους χαντούς και στους μογγόλους γιατί ανακάλυψα ότι αν μεν μουρμουρίσω για 5-6 μέρες φκάλλω τα νεύρα μου αλλού τζαι εν κρίμα η Κούλλα (Criticoulla) μου.

Λέω να μεν πάω τέλλια με την επικαιρότητα έτσι δεν θα ασχοληθώ με τα φυσικά αέρια και τις συζητήσεις επί συζητήσεων που γίνονται. Δόξα τον θεό έχω πολλά δικά μου εν θα ασχολούμαι τωρά τζαι με τα αέρια τα ξένα. Ούτε με την επίσκεψη Μέρκελ θα ασχοληθώ και τον σύντροφο που μόνο κολοκάσι που την αυλή του προεδρικού και τα χεράκια της Έλσης έμεινε να ταίσει την Αγγέλα. Ούλλα τα άλλα έκαμεν τα.

Θα ασχοληθώ με το στρουμφάκι της παγκόσμιάς οικονομίας. Τον τεράστιο αυτό οικονομολόγο που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του Eurogroup για τους επόμενους 24 μήνες. Το Eurogroup αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των 17 κρατών της Ευροζώνης. Συνεδριάζει μια φορά τον μήνα πριν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) και έχει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα.

Μάλιστα. Key άτομα σε key θέσεις που λένε και στο Αμέρικα. Που βασίστηκαν δηλαδή τα τσακάλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση τζαι εβάλαν τον τζαμέ. Γιατί εγώ από ότι ξέρω το cv του Σταυράκη από την μέρα που ανέλαβε υπουργός οικονομικών της βλακονησίδας λέει:

· Αμέτρητα βοηθήματα σε όλο τον κόσμο. Δώστε ριάλλια του κόσμου να φάει, να ξοδέψει να καταλάβει πόσο καλός εν ο σύντροφος πέρκει τον ξαναφκάλει.
· Δώστου δάνεια 35 εκατομμυρίων σε ημικρατικούς οργανισμούς τύπου γεριμοcypria για να μεν παττήσουν. Ούτε τζείνες αλλά ούτε τζαι οι τράπεζες που την δάνεισαν. Η τράπεζα δηλαδή που δούλευε ο Σταυράκης πριν γίνει υπουργός αλλά και η τράπεζα του αγίου πνεύματος. Αποτέλεσμα να παττήσει μετά που 6 μήνες η εταιρεία αλλά να την γλυτώσουν οι τράπεζες. Cool.
· Με αυτά και άλλα πολλά κατάφερε ο σσύλος να απογειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 6%/ΑΕΠ το 2010 από πλεόνασμα 1%/ΑΕΠ το 2008. Χωρίς να κάμει ΤΙΠΟΤΕ. Απλά πεττάσοντας λεφτά. Μάγος.
· Δεν κατάφερε να περάσει ένα σωστό πλάνο δημοσιονομικής εξυγίανσης παρά μόνο να βάλει φορολογίες σε τράπεζες, φάρμακα, τσιγάρα κ.α.
· Δεν κατάφερε να καταπολεμήσει κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας μας όπως ΑΤΑ, συνταξιοδοτικό, ωφελήματα δημοσίων γιατί απλούστατα πουττεύκει να τα βάλει με την ΠΑΣΥΔΥ.
· Τώρα μαθαίνουμε ότι για να καλύψει το δημοσιονομικό και το χρέος παίρνει λεφτά από τα πλεονάσματα των ημικρατικών.
· Μαθαίνουμε επίσης τωρά ότι μάσιεται να σώσει και την Cyprus Airways επειδή δεν την αφήνουν να πετά πάνω που την Τουρκία σάννα τζαι τόσα χρόνια εν που αλλού που επέρναν.

Και φυσικά αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι υποβαθμίσεις της οικονομίας μας από όλους τους οίκους αξιολόγησης και η αρνητική προοπτική που δίνουν όλοι προειδοποιώντας μας βασικά τζαι για άλλους πάτσους. Φυσικά αυτό έφερε και την εκτίναξη των spreads των ομολόγων μας σε σχέση με το Γερμανικό στα ύψη (300 πόντους στην τελευταία πεντάχρονη έκδοση του 2010) αλλά έφερε και το νέο φρούτο.

Αυτό που πολλοί φώναζαν αλλά έπαιζε πελλόν. Την πιθανή κατάρρευση όλης της οικονομίας σε περίπτωση που οι τεράστιες σε μέγεθος τράπεζες μας καταρρεύσουν. Σενάριο πολύ πιθανό. Ορισμένους από τους πολλούς λόγους τους ανέλυσα τον Νοέμβριο σε αυτό το post http://cyprus-critics.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html. Αν μεν βαρκέστε πολλά δέτε το. Αποτέλεσμα επίσης είναι να μας αποκαλεί Europe’s other island σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο Economist (http://www.economist.com/node/17632833), εννοώντας φυσικά ότι θα έχουμε την ίδια μοίρα με την Ιρλανδία αν μεν κατεβάσουμε τον νου μας.

Φυσικά εμείς ύπνο. Ο Σταυράκης δηλώνει ότι όλα πάνε καλά δανειστήκαμε όσα έπρεπε, μείωσε το έλλειμμα σταθεροποίησε την ανεργία και γενικά δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Καλά ρε αχάπαρε MMP of the week οκ. Επιστέψαμε σε

* Το MMP award είναι κάτι όπως το MVP (Most Valuable Player) αλλά στην κυπριακή του έκδοση. Είναι ο Most Mannos Player (MMP) of the week. Θα είναι αυτός που με τις πράξεις τα λεγόμενα και την μαννοσινη του ξεχώρισε από τους υπόλοιπους μαννούς. Θα είναι αυτός που θα ξεπεράσει τον εαυτό του τζαι έννα τα δώκει ούλλα. Στο τέλος της χρονιάς αυτός που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους θα ανακηρυχτεί Most Mannos Player (MMP) of the year. Μιλούμε για μεγαλεία οι πελλάρες.

4 σχόλια:

  1. Ouffou critic. Kathe fora pou se diavazo pianei me agxos kai dyspnia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε μα κάπου πρέπει να τα φκάλω τζαι εγώ...
    πρέπει να προσπαθήσω να είμαι πιο θετικός...Εν καμνουν καλό τα νεύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ ποια μέτρα να λάβουμεν εν όψει "πάτσων", διότι δυσκολεύκουμαι να καταλάβω τες συνέπειες στην καθημερινότητα με τες κουβέντες περί spread και το μέγεθος των τραπεζών. Μπορεί να μας ξαναφέρουν τη λιρούα λόγω χάριν; Λαλείς να φύουμεν τα ριάλια που τες τράπεζες τζια να γοράσουμεν έργα τέχνης τζιαι κοσμήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε αν έχεις πάνω που 100,000 ευρώ σε καταθέσεις σε μια τράπεζα τότε πρέπει να ανησυχείς. Αν παττήσει θα σε αποζημιώσει το κράτος με 100,000 ανώτατο ποσό. Συμβουλή μου αφού ο νόμος λέει 100κ ανά τράπεζα ανά πελάτη καλό θα ήταν να τα μοιράσεις σε διάφορες τράπεζες.
    Φυσικά πολλά λίοι που εμάς νομίζω αντιμετωπίζουμε έτσι πρόβλημα άρα ουσιαστικά εν μπορούμε να κάμουμε τζαι πολλά.
    Την λιρούα εν νομίζω να μας την ξαναφέρουν άμαν ως τωρά εν την επανέφεραν σε Ελλάδα και Ιρλανδία...Τούτο εννα σημαίνει όχι μόνο την διάλυση του Ευρώ αλλά νομίζω και όλης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χλωμό εκτός και αν αρχίσουν να καταρρέουν το ένα κράτος μετά το άλλο.
    Βασικά γείρε πίσω τζαι παρακάλα πέρκει δουν τζαι λίον το γενικό συμφέρον και όχι μόνο το δικό τους τζαι πάρουν τζαι καμία απόφαση σωστή.
    Πάντως αν έχεις γνώσεις για έργα τέχνης ενδιαφέρομαι. Καλή επένδυση αν ξέρεις τι να αγοράσεις αλλά το κακό τους δεν είναι πολύ ρευστοποιήσιμα σε περιόδους κρίσης αν κόψεις μέσα. Χρυσό κουμπάρε κοσμήματα όπως το καθαρόαιμο που πάει ο χρυσός έχει 5 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή