CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Οι χωρκάτες του Δήμου ΣτροβόλουΞέρετε τι μου αρέσκει να κάμνω πολλά; Πάρα πολλά; Να πιάνω τον λεβέντη τον σκύλο μου, να φορώ τα αθλητικά μου, τζαι να πηαίνω τροχάδι στα πάρκα. Απίθανο. Την νύχτα όταν δεν έσιει κόσμο. Τον χειμώνα μάλιστα εν υπέροχα. Παγωνιά εσύ με το κοντό παντελόνι και μια φανέλα, ησυχία και πολύ συχνά ομίχλη όταν περνάς από συγκεκριμένα μέρη του γραμμικού.

Ξέρετε τι άλλο μου αρέσκει. Να πιάνω την Κούλλα (Criticoulla) τζαι τον σκύλο μου τον λεβέντη τζαι να βολτάρω μαζί του στα πάρκα, στην θάλασσα, στο βουνό, στην πόλη, στα μπάρ, παντού. Γιατί; Γιατί εν ελεύθερη χώρα, ο σιύλλος εν ενοχλεί κανέναν, εν λάσσει κανενού, εν δακκάνει κανένα, τζαι άμαν σιέσει σινάω τα. Υπάρχει πρόβλημα; Προφανώς ναι.

Ο Δήμος Στροβόλου, ο δήμαρχος Σαββίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι του αποφάσισαν ότι απαγορεύεται να παίρνω τον σκύλο μου…. ουσιαστικά παντού. Μετά από απόφαση του (ακόμα πιο) χώρκατου υπουργού εσωτερικών κατέληξαν στο πιο κάτω διάταγμα.  

«Ο Δήμος Στροβόλου, με ανακοίνωση του στις 31 Ιανουαρίου 2014, ενημέρωνε τους δημότες του ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, ενεργώντας με βάση το άρθρο 30 του περί Σκύλων Νόμου και με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου αποφάσισε την απαγόρευση της παρουσίας σκύλων σε συγκεκριμένους χώρους»

Ουσιαστικά παντού. Επιτρέπεται λένε σε όλους τους χώρους πλην των πιοκάτω:

δηλαδή βασικά πούποτε

Την εποχή όπου σε ολόκληρη την Ευρώπη οι σκύλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι ΠΑΝΤΟΥ εμείς με την χωρκατοσύνη, την αμπαλατοσύνη τζαι την μηδέν διορατικότητα που μας χαρακτηρίζει απαγορεύσαμε ουσιαστικά την μετακίνηση σκύλων σε έναν ολόκληρο δήμο. Αν είναι δυνατό!!!!!

Θα μου πείτε καλά. Εσένα αρέσκει σου να παρπατάς τζαι να βρίσκεις σκατά στα πεζοδρόμια, ή να πηαίνεις με το μωρό σου στο πάρκο τζαι να φοάσαι να μεν το δακκάσει ο σύιλλος του καθενού; Η απάντηση είναι όχι εν μου αρέσκει. Αλλά υπάρχουν λύσεις. Άλλες από την πλήρη απαγόρευση. Και έχω απάντηση για κάθε ένα από τα εξής σοβαρά (και καλά) επιχειρήματα που παραθέτει ο δήμαρχος.

α) η διαφύλαξη της υγεία των μικρών παιδιών που παίζουν στα πάρκα, των επισκεπτών και των εργατών του Δήμου που ασχολούνται με τη συντήρηση των πάρκων και των χώρων πρασίνου.
β) την αποφυγή της πρόκλησης οχληρίας από τα περιττώματα σκύλων
γ) την ασφάλεια των επισκεπτών των πάρκων, των παιδότοπων και των πεζόδρομων.
«Η απόφαση αυτή του Δήμου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, μερικές εκ των οποίων, δυστυχώς, δεν ήταν κόσμιες και δεν κοσμούν τους παρανομούντες.»


Απλά να αναφέρω πριν απαντήσω στον δήμαρχο και στους δημοτικούς του συμβούλους ότι στις κόσμιες αποφάσεις απαντάει ο παραπονούμενος με κόσμιο τρόπο. Στις μη κόσμιες δικτατορικές, ακραίες αποφάσεις ο παραπονούμενος απάντά με τον ανάλογο τρόπο και ύφος. Φαντάζομαι για αυτό τον λόγο δεχτήκατε την επίθεση που δεχτήκατε. Αν δεν το καταλάβατε δηλαδή τζαι εθιχτείκετε τζιόλας.  

Λοιπόν.

Απάντηση στα Α Β και Γ

Η διαφύλαξη της υγείας των εργατών των πάρκων αλλά και των παιδιών που παίζουν εκεί μπορεί να διαφυλαχτεί με την κατάλληλη ενημέρωση του κόσμου. Όπως επίσης και με άλλες μεθόδους τις οποίες μάλιστα έχει εφαρμόσει ο Δήμος Λευκωσίας (Π.Χ. κάλαθοι για απορρίμματα σκύλων με σακούλες).

Αλλά ας το δούμε διαφορετικά

Μήπως η ασφάλεια και η υγεία μου εμένα δεν διακυβεύεται όταν για παράδειγμα ένας οδηγός αφήνεται να οδηγεί γρήγορα ή και επικίνδυνα στον δήμο σας; Έχετε απαγορεύσει μήπως τα αυτοκίνητα στον Δήμο Στροβόλου για αυτό τον λόγο;

Ή μήπως η υγεία και η ασφάλεια μου δεν διακυβεύονται όταν διοργανώνονται ποδοσφαιρικοί ή και καλαθοσφαιρικοί αγώνες στον Δήμο σας με παρουσία χούλιγκαν οι  οποίοι σπάζουν τα πάντα στον διάβα τους. Έτσι επειδή εν τζαι επίκαιρο παράδειγμα. Απαγορεύσατε μήπως τις αθλοπαιδιές και την διοργάνωση αγώνων στον Δήμο Στροβόλου για αυτό τον λόγο;

Η μήπως η ασφάλεια και η υγεία μου εμένα (αλλά και των παιδιών) δεν διακυβεύεται όταν σε όλα τα πάρκα του Δήμου σκάβουν και χέζουν χιλιάδες γάτοι. Θανατώσατε μήπως όλους αυτούς τους γάτους ή τους βάλατε τάππο στο κώλο; Όχι βέβαια.

Προσπαθείτε με πλάγιο, άλλο, εναλλακτικό τρόπο να περιορίσετε τα πιο πάνω φαινόμενα. Καλά για τους κάττους εν κάμνετε κάτι αλλά ας μεν σας βάλω ιδέες. Μπορεί με την φόρα που επήρετε να σκεφτείτε να τους θανατώσετε για να μεν σιέζουν.

Η απάντηση σας κύριοι είναι η ενημέρωση, η επίβλεψη και η τιμωρία στους παρανομούντες. Προσπαθήσατε μήπως να αναρτήσετε αφίσες για να αποτρέψετε τα πιο πάνω προβλήματα; Κάνατε μια εκστρατεία με εξώδικα στους παρανομούντες στα πάρκα;. Εξαντλήσατε όλα τα μέσα πριν πάρετε αυτή την ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ απόφαση; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Υπάρχουν λύσεις πολλές αν θέλετε να ασχοληθείτε. Απλά όμως δεν θέλετε. Αν φοβάστε για παράδειγμα ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να χτυπηθούν ή να δαγκωθούν από τα θηρία (βλέπε σκύλους) που κυκλοφορούν στα πάρκα μας τότε μπορείτε πολύ απλά να διαχωρίσετε τους παιδότοπους από το υπόλοιπο πάρκο. Ή μπορείτε να πείτε ότι σε πάρκα όπου υπάρχουν παιδότοποι οι ιδιοκτήτες σκύλων άνω ενός συγκεκριμένου μεγέθους οφείλουν να φοράνε φίμωτρο στο θηρίο τους. Λύσεις είπαμε υπάρχουν πολλές, αλλά όπως και όλοι γενικά οι αξιωματούχοι στην Κύπρο, έτσι και εσείς δεν μπορείτε να δείτε πιο μακριά από την μύτη σας. Οι περισσότεροι όχι όλοι.

Εσείς και το σινάφι σας, άνθρωποι δηλαδή χωρίς όραμα, γαλουχημένοι και μεγαλωμένοι οι περισσότεροι μέσα στα κόμματα, υπερασπιστές και ακόλουθοι της ανάλογης παρωχημένης, αρρωστημένης νοοτροπίας και φιλοσοφίας ζωής. Εξελιχτήκατε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ερωτευμένοι με την δόξα και την καρέκλα, σε ανθρώπους ρηχούς χωρίς περιεχόμενο και παιδία (και δεν μιλώ για μόρφωση). Εσείς και το σινάφι σας φέρατε την χώρα σε αυτό το χάλι. Και δεν διαφέρετε καθόλου από τους μεγαλύτερους πολιτικούς, γιατί απλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναλάβατε τις θέσεις που κατέχετε. Για να ανελιχτείτε και να γίνετε αυτοί. Ντρέπομαι πραγματικά που ζω σε μια χώρα όπου ακόμα και τα βασικά δικαιώματα δεν θεωρούνται δεδομένα.

Και αν κύριε δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι δεν θεωρείται αυτό το κείμενο κόσμια διαμαρτυρία τότε ναι έχετε δίκαιο. Πως μπορώ να συμπεριφερθώ κόσμια απέναντι σε μια μη κόσμια απαράδεχτη απόφαση.

Ντροπή σας   

Υ.Γ.1. Το γεγονός ότι ο δήμαρχος είχε σκύλο από τον Απρίλιο του 1998 εμένα δεν μου λέει κάτι για τα φιλοζωικά του αισθήματα. Ξέρω και κάτι γείτονες μου που είχαν για 15 χρόνια ένα σκύλο (μέλος της οικογενείας τους και καλά) κλειδωμένο σε ένα κλουβί. Η ψήφιση του πιο πάνω νόμου δεν φωτογραφίζει φιλόζωο άνθρωπο.

Υ.Γ.2 Αν νομίζετε ότι με αυτή την νομοθεσία θα σταματήσω ή θα περιορίσω τις βόλτες με τον σκύλο μου στον Δήμο Στροβόλου τότε κάνετε τεράστιο λάθος. Μάλλον θα τις αυξήσω που πίκκα. Και εγώ και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες με τους οποίους μιλώ.

Υ.Γ.3 Το πάρκο σκύλων που προωθείτε σαν λύση δεν είναι αποδεχτή. Ο σκύλος μου και εγώ εφόσον είναι δεμένος, δεν δαγκώνει, δεν χέζει παντού και συμπεριφέρεται γενικά σωστά δεν ανεχόμαστε να μας κλειδώσετε σε ένα «πάρκο σκύλων».

Η Αντίδραση θα είναι μεγάλη. Αν νομίζετε ότι κόπασε λανθάνεστε. Να την περιμένετε.

23 σχόλια:

 1. Αποκλείεται να μεν έρχεται τούτος ο νόμος σε αντίθεση με καμιά ευρωπαϊκή οδηγία. Ξεφτιλίστε τους. Στην τελική αν εν τα σκατά το πρόβλημα ας βάλουν (όπως είπες) πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες εν τα καθαρίζουν. Εν να φκάλει λεφτά ο δήμος, εν να καθαρίσουν οι δρόμοι τζιαι εν να 'χουν δουλειά οι τροχονόμοι του δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να οργανωθοθμε ολοι ποθ εχουμε σκυλλο και να πηγαινεουμε ολοι μαζι στα απαγορευμενα παρκα οσπου να αποσυρουν τον 'νομο'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Parakalw osoi mporeite giati egw den exw facebook na organwthei mia sugkentrwsi se parko tou dimou strovolou mazi me tous skulous mas... Na ginei mia ekstrateia mesw facebook kai allwn meswn koinwnikis diktiwsis....
  Na to organwsoume prin tin epomeni sunedria tou dimou pou tha e3etasei to thema (june)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα
   Αν είστε ο συντάκτης του πιο πάνω κειμένου παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου για διευθέτηση συνάντησης με το Δήμαρχο Στροβόλου.
   Η πρόσκληση σας αποστέλλεται μετά από δικές του οδηγίες.
   Λάκης Αργυρού
   22470319

   Διαγραφή
 4. Προφανώς πρόκειται για υπερβολική αντίδραση (του Δήμου) στην υπερβολική αναισθησία (δυστυχώς) μερικών ιδιοκτητών σκύλων.

  Εσύ Critic μπορεί να συνάεις τα σκατά του σκύλου σου και να τον κρατάς με λουρί και ήσυχο κτλ αλλά έχει και κάμποσους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν ασχολούνται και αφήνουν τους σκύλους τους to roam free και όποιον πάρει ο Χάρος.

  Μου έχει τύχει on a number of occations να πηγαίνω περίπατο (με 2 kids) και να μας ακολουθούν/γριλλίζουν/ενοχλούν σκύλοι (όχι αδέσποτοι -είχαν και tags-) Τα kids θορυβήθηκαν, παρόλες τις προσπάθειες μας να τους πείσουμε ότι δεν θέλουμε παρέα ήταν τζιαμέ να μας κυνηγούν. Που ήταν οι ιδιοκτήτες τους οέο?

  Εγώ δεν ασχολήθηκα να παραπονεθώ officially σε κάποιον, αλλά το βρίσκω πολύ ρεαλιστικό σενάριο κάποιος άλλος να τα πήρε στο κρανίο και να στόλισε το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.

  Η "κινητοποίηση" σου είναι στο τέλος, εξίσου καταπιεστική με την κίνηση του Δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O dimos na kinigusei kai na timwrisei autous pou den sumorfonontai me ta autonoita (skata kai louri)...
  Egw den anexomai na timwroumai giati merikoi idioktites en malakes kai o dimos akoma pio malakes...
  Egw den prokeitai na stamatisw tis sinitheies mou osa prostima tzai an mou valoun... O nomos einai lathos prepei na alla3ei kai THA alla3ei

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ μαζί σου για την κινητοποίηση. Είναι απαράδεχτο να στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ειδικά όταν συμμορφώνονται με τα αυτονόητα. Ενημέρωση και συμμόρφωση-τιμωρία είναι που χρειάζεται και όχι καθολική απαγόρευση.

  Δρακούνα το περιστατικό που περιγράφεις είναι η περίπτωση που κάποιοι ξαπολούν τους σκύλους τους να θκιανέφκουνται μόνοι τους (ή τους εγκαταλείπουν εντελώς) και όχι το να βγάζει κάποιος το σκύλο του περίπατο. Αυτό που περιγράφεις έτσι και αλλιώς δε θα σταματήσει με αυτό τον νόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γκουχ γκουχ...

  Όι ρε, εν έχω να πω τίποτε επί του θέματος... απλά άφκω τσιάρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μεν ξεχνάτε ότι η Κυπραίοι 1-2 γενιές πριν, δηλαδή τούτα που τωρά κάμνουν κουμάντον, εζιούσαν με τα χτηνά τους έσσω. Η λοττού, τα βούθκια, οι αίγιες, οι όρνιθες τζιαι οι σσιύλλοι ήταν στην αυλήν , κάπτε τζιαι έσσω.
  Τωρά βέβαια που εφύαν που το χωρκόν τζιαι εγινήκαν δημόσιοι υπάλληλοι τζιαι τρων σούσhi ανακατσιούν τους σσιύλλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα υπάρχει αστυνόμευση στα πάρκα και θα μπουν και πρόστιμα; Αν υπήρχε εν θα εκάμναν κάτι ως τωρά με τους ξαπόλυτους σσιύλους κλπ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1. ειδες τελικα που ως εσωστρεφής εισαι και της πρωτης γραμμης;

  2. ενομιζα πως εν καττο που ειχες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο κάττος δυστυχώς επέθανε τελικά τον Σεπτέμβρη. Μετά που ένα μήνα σχεδόν στον κτηνίατρο με ορούς φάρμακα κτλ εν άντεξε. Πάγκρεατιτιδα η οποία είναι killer στους κάττους τζαι πολλά δύσκολη να την θεραπεύσεις..

  Σιήλλους είχα που μιτσής πολλούς. Σε φάσεις μάλιστα σπίτι είχαμε ως τζαι 3 ταυτόχρονα… Άρα το συγκεκριμένο θέμα όπως καταλαβαίνεις νιώθω το πολλά έντονα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Eν καλα ποκαμεν ο Δήμος που την στιγμή που εσύ ας πούμε εν εδιαμαρτυρήθηκες.

  Το να βαλει προστικα στον κάθε ανεγκέφαλο δεν γίνεται διότι δεν υπαρχει αστυνομια σε κάθε γωνια. Ναι καλώς έπραξε εκτος και αν προτείνεις κάτι καλύτερο στον ίδιο και σε υποφερτά οικονομικά πλαίσια.Π΄χ κάμερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Επισης τι γυρευκουν οι σιύλλοι μες στα πάρκα οταν υπαρχουν τζιαι μωρα τζιαι ηλικιωμενοι τζιια μια αβλεψια - κακιά στιγμή μπορεί να γίνει το κακο?

  Μπορεί εσένα να σ αρέσκει αλλα τζιια μένα πολλά άλλα που όμως μπορεί να σ ενοχλούν.

  Μάθε κατ αρχας τι σημαίνει κοινωνία , δε το ζήτημα πιο συντηρητικά τζιαι αν δεις οτι κάπου μπορεί να υπάρχει χαλάρωση καλώς.

  Το πιο προφανές είναι ότι αν παίξεις τον πελλον εννα σου ρτεί ενα λαπόρτο τζιαι καλά θα σου κάμει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Eisai tzai esu tou idiou (xamilou) epipedou me tous allous pou katigorw.. Moorei fusika na eisai tzai enas pou tzeinous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σίουρα ΕΙΔΙΚΑ οταν δε έσιεις σκέψη με επιχειρήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. En peirazei merikoi den mporoun na skeftoun alla alloi pou mporoun epivalloun kai upostoirizoun akraies apagoreuseis giati adunatoun na evroun alli lush... Poso dikaio esieis...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ναι διότι και αυτοί που τους δήθεν ενοχλεί τούτο τωρα , όταν ήταν στην προηγούμενη κατάσταση εν επράξαν κάτι για να μεν φτάσει το πρόβλημα στα άκρα ....
  Αυτο θα πει συμμετοχή και κοινωνικοποίηση αλλα άμα θωρείς μόνο τον εαυτό σου ώσπου να σου ρτει το κακό...

  Υ.Γ . Εν πιστεύκω ότι είσαι που τους ανθρώπους που εμαζεύκαν τ απορρίματα του σιυλλου τους όπως ούτε πιστεύκω ότι πράττεις γενικώς σύμφωνα με τον νόμο π.χ να μεν καπνίζεις σε κλειστούς χώρους κτλ...Τέθκια εικόνα μου διάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πάντως στην εφημερίδα γράφει ότι η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 22 του Ιούνη. Έτσι είναι προσωρινό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Simfono me ta pio panw, ...tora eime ypopsifia ston Dimo strovolou san dimotiki simvoulos ...kai exw skillaki kai pragmatika arnoume na min me sinodeuei pantou apo tin stigmi pou den dagkonei den afinei aporrimata stous dromous kai den enoxla kanena...Vlepeis egw zousa gia xronia italia kai sigkekrimena Milano opoy ta zoa eixan sxedon perissotera dikaiomata apo tous anthropous!! Mexri kai se katastimata politelias i caffes dikaiousoun na pigeneis kai malista eixan idika doxia gia nero kai fagito gia tous skilous..!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή