CYPRUS CRITIC

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Στην Κύπρο εν αχάπαρος

Μου έστειλε πριν λίγες μέρες ένας φίλος μια μελέτη της Morgan Stanley μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως. Η πολυσέλιδη ανάλυση επικεντρωνόταν στην παγκόσμια νομισματική πολιτική. Οι οικονομολόγοι που συνέθεσαν αυτή την μελέτη στις πρώτες δύο σελίδες της κάνουν αναφορά στις αυθεντίες κατά την άποψη τους στον πιο πάνω τομέα. Διαβάστε:


People matter in central banking. Understanding monetary policy in the era of DDD (debt, deficit, deleveraging) requires understanding the thoughts of the people that make it. With Ben Bernanke, Athanasios Orphanides, Adam Posen and Lars Svensson, the Global Central Bank has scholars of ‘depression economics’ at its helm.

Their studies of the past – the Great Depression in the 1930s and Japan in the 1990s – have yielded two principal policy recommendations: 1) Be aggressive and pre-emptive to avoid deflation at all costs; 2) Err on the side of caution when exiting expansionary monetary policy.

Οι αυθεντίες λοιπόν της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως οι οποίοι ειδικεύονται στα depression economics είναι οι πιο πάνω που διαβάσατε. Πρώτος ο Ben Bernanke, Chairman of the Fed, δηλαδή ο κεντρικός τραπεζίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, και δεύτερος ο Αθανάσιος Ορφανίδης of the European Central Bank όπως λέει. Εν λαλεί φυσικα central Banker of the manno kypreoi.

Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο τον οποίο παγκοσμίως θεωρούν αυθεντία στα depression economics εμείς τον έχουμε πετάξει. Αυτόν του οποίου η γνώμη σε περιόδους DDD δηλαδή περιόδους χρέους, δημοσιονομικού ελλείμματος και απομόχλευσης (όπως τώρα δηλαδή) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εμείς θέλουμε όταν λήξει η θητεία του στην κεντρική να τον διώξουμε. Μάλιστα ο πρόεδρος και η αριστερή κυβέρνηση του αποφάσισε να αφαιρέσει την διαχείριση του χρέους από την κεντρική και τον άνθρωπο ο οποίος είναι παγκόσμια αυθεντία στον συγκεκριμένο τομέα και την ανάθεσε στον Σταυράκη και στο υπουργείο οικονομικών.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στις διάνοιες του Ακέλ και του προεδρικού που ακόμη μια φορά τα έκαναν ΣΚΑΤΑ.

Υ.Γ. Ρε παιθκιά η Ελλάδα χρεοκοπεί με την απόφαση του βλάκα του Γιωργάκη να πάρει το σχέδιο της Τρόϊκας σε δημοψήφισμα και στα δικά μας τα κανάλια εν 4η είδηση. BBC, CNN τζαι γενικά ούλλα τα κανάλια παγκοσμίως σούζουν τους τόπους με τούντην καταστροφική απόφαση. Οι αγορές κατρατζυλούν το ευρώ πέφτει like there is no tomorrow αλλά εμάς η πρώτη μας είδηση εν πάλε το κυπριακό τζαι οι τσακωμοί του Κασίνη με την φκιακουρού. Μα εν σοβαροί ρε; Αντιλαμβάνουνται ρε ότι η χρεοκοπία της Κύπρου εν τόσο κοντά που αν κλάσει θα την μυριστούμε. Τζαι έντονα μάλιστα

14 σχόλια:

  1. tze xreokopia na ginei imaste toso adaeis pu prefa den 8a t paroume!sto koukouroukou kosmo mas xapari dn 8a paroume...!8a t pa8oume tze meta 8a pume ma ali8kia en t katalavame!Prosopiki m apo4i o giorgakis malakizete!!!Pi8ana senaria (a) ine toso vlakas oso lene (b) ine toso vlakas na pistevi oti mporei na askisei pieseis gia perisoteri miosi (?) pu kate emena dn ginete vlakia meglia, (b)nmz imaste se ena simio gia t elada pu dn nmz na t afisoun na fkei pu t eurozwni k kata sinepia pu t europi!To kalitero ine na t afisoun vevea tze na xreokopisei opos 3erei na kamei! Palia mou texni koskino! Ala meta ta gerakia ti 8a paroune?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ήντα έξυπνο σύστημα ο καπιταλισμός; καταρρέει μια χώρα τζαι καταρρέουν τζαι δέκα χώρες παραδίπλα.

    τζαι εμείς ακόμα είμαστε στο επίπεδο της ανάλυσης για τις δεξιότητες του Ορφανίδη ρε φίλε;

    μα εν θωρούμεν πως είμαστεν όπως τους ποντικούς μες τουτντο σύστημα, που εξαρτούνται που το αν ο κάθε πεζεβ$%&@ς πρωθυπουργός ή πρόεδρος χώρας ή υπουργοί ή βουλευτές εφάαντα για την πάρτη τους, που το αν ο κάθε χ τζαι ψ Μπερλουσκόνι για παράδειγμα εν σίχαμα του συστήματος κλπ κλπ;

    ειλικρινά, αν δεις τη φάτσα του Σαρκοζί που εν να πάει του κώλου τωρά η Γαλλία, ακόμα μπορείς να πιστέφκεις πως εν ζήτημα του Ορφανίδη η κυπριακή οικονομία;

    για εν είσαι θρήσκος ρε φίλε.

    μόνο στην οικονομία είσαι θρήσκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φυσικά εμείς κόφκουμεν λλίον μακρυα τζαι εννεν επικύνδινο να λαλούμεν δημοσια "να σωθούν οι τράπεζες τζαι οι τεχνοκράτες".

    να πάμε στη μαμα πατρίδα να τους το πούμε...να δούμε πόσην ώρα εν να αντέξουν να μεν μας κάμουν οι αδελφοί έλληνες κεημά τζαι με το δίκαιον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Disdaimona: Γεια σου DIS.

    Φυσικά νομίζω ότι εν ζήτημα Ορφανίδη και υπουργού οικονομικών η οικονομία. Όλες οι οικονομίες είναι αλληλένδετες αλλά εσύ στο σπίτι σου πρέπει να κάμεις το παν να θωρακιστείς και όχι να στήσεις κώλο όπως έκαμε ο Σταυράκης με τον Μαγουλα τον αρχηγό του.

    Αν είχες ένα ειδικό σε θέματα διαχείρισης χρέους από το 2008 τότε δεν θα έφτανες σε αυτό το σημείο.

    Εν θα έφτανες επειδή ο Ορφανίδης εν θα σκορπούσε το 2008 όλο το πλεόνασμα μας σε μαλακίες και επιδόματα για να πάρει ψήφους, επειδή θα ανάγκαζε τους δημοσίους να πληρώνουν για τις συντάξεις τους από την αρχή, επειδή θα καταργούσε τον καρκίνο που λέγεται ΑΤΑ, επειδή επειδή επειδή. Πράγματα που δεν έγιναν η έγιναν αργά.

    Το αν ο καπιταλισμός πέτυχε η απέτυχε είναι μεγάλη συζήτηση. Όλα τα συστήματα έχουν τα μειονεκτήματα τους. Και η παγκοσμιοποίηση έχει τα κακά της. Όπως τωρά που υπάρχουν προβλήματα. Όταν όμως επηένναν καλά τα πράματα και υπήρχε ρευστό (γιατί είσαι στην Ευρωζώνη) από τους Ρώσους τους εγγλέζους τζαι τις τράπεζες ήταν ούλλα καλά. Το ρευστό το έφερε ο καπιταλισμός και το γεγονός ότι εστραβωθήκαν τζαι βάλαν μας στο ευρώ. Τότε κυκλοφορούσαμεν ούλλοι με τα καινούργια αυτοκίνητα μας τζαι κολυμπούσαμε στις πισίνες μας. Τζαι ούλλα τουτα γιατί είχαμε μια καυκάλλα στην Πάφο την οποία επουλήσαμεν σε Εγγλεζο τζαι φορτωθήκαμε λίρα (ευρώ).

    Εν μπορούμε να μαυρίζουμε ένα ολόκληρο σύστημα γιατί εφάνηκε ότι έχει μειονεκτήματα. Έν φταίει το σύστημα μόνο. Φταίνε όπως είπες τζαι εσύ οι μαλάκες οι πολιτικοί που τα ρουφούσαν τόσα χρόνια τζαι η κακοδιαχείριση στο εσωτερικό.

    Άποψη μου χώρες όπως την Γαλλία εν καταρρέουν. Αν φτάσουν στο Αμήν απλά θα θάψουν την Ελλάδα να σωθούν οι υπόλοιποι. Αν δεν προλάβει ο Γιωργάκης να την θάψει πρώτος.

    Ε μα εννοείται ότι δεν είμαι θρήσκος. Στα οικονομικά όμως είμαι λίον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το κυρίως θέμα δεν θα σχολιάσω... επειδή όμως έγινε ένα σχόλιο για την Ελλάδα...

    Μεν υποτιμάτε την κίνηση του ΓΑΠ για δημοψήφισμα.

    Φωνάζουν οι περισσότεροι γιατί έσπρωχναν για Σαμαρά αλλά τώρα ο Σαμαράς ή θα πρέπει να τρέξει και να υποστηρίξει αυτά με τα οποία συμφωνούσε στα κρυφά αλλά διαφωνούσε δημόσια (για ευνόητους λόγους)... ή θα πρέπει μετά να αναλάβει εξουσία με δεδομένο ένα ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

    Οι δε υπόλοιποι... αφού περιμένουν την "ριζοσπαστικοποίηση των μαζών"... ας αρπάξουν τώρα την ευκαιρία. Θέλουν;

    Αριστοτέχνης του Χάους ο Γιωργάκης , δείτε το θέμα λίγο πιο σφαιρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ απλά θα καταθέσω την έντονη διαφωνία μου το " καρκίνο που λέγεται ΑΤΑ".

    Η ΑΤΑ δεν είναι καρκίνος-κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ!

    Χωρίς ΑΤΑ η αγορά θα ήταν σε πολύ πολύ χειρότερη μοίρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα φυσικά υπάρχει άλλο σύστημα: ο ελεύθερος κομμουνισμός.Αλλά προ της εφαρμογής του ο ποταπός homo sapiens πρέπει προφανώς να εξελιχτεί σε κάτι άλλο π.χ. homo angeloplastous.
    Ρε Critic, εσύ που είσαι "ψώνιον" με τα μακροικονομικά, ποια εν η πιο "ορθολογιστική" φιλοσοφία, η Κεϋνσιανή οξά η Χαγιεκική; Διότι που τα λλία που καταλάβω, έχουμεν επικράτησιν των Χαγιεκικών πρακτικών στα μέτρα που λαμβάννουνται. Ή εκατάλαβα λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με Idiot Mouflon.
    ΤΖαι: ο καπιταλισμός εν το σύστημα που μας αξίζει. Να φάτε σκατά ξανά και ξανά μέχρι αλλάξουμε ή να μας ξεφορτωθεί ο πλανήτης.´

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να φάμε εννοούσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μιχάλης Ταπακούδης: Απαναϊα μου θέμα που άνοιξες.

    Σε παλαιότερο ποστ του Στροβολιώτη κάποιος έβαλε ένα πολλά δυνατό άρθρο για τις δύο θεωρίες.
    http://www.project-syndicate.org/commentary/skidelsky44/English
    Δεν ξέρω αν το είδες είναι όντως πολλά καλό.

    Έχεις δίκαιο νομίζω. Όσο αφορά εμάς πιστευκω ότι σε καμιά από τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σωστό Keynesian remedy. Απλούστατα γιατί δεν υπάρχει το ρευστό να γίνει τούτο αφού η όλη θεωρία βασίζεται στην αύξηση του δανεισμού για να τονωθεί η οικονομία η απασχόληση κ.τ.λ. Όταν ο δανεισμός σου είναι μπλοκαρισμένος από τις αγορές τότε είναι και αδύνατη η εφαρμογή της πιο πάνω θεωρίας.

    Υποχρεωτικά συγκεντρώνεσαι παραπάνω στην αποταμίευση και στην μείωση δαπανών και επενδύσεων άρα κλείνεις προς την θεωρία του Hayek.

    @ kaisi: Εγώ θα διαφωνήσω. Η ΑΤΑ είναι πληθωριστική και δημιουργεί σοβαρότατες ανισότητες στον εργασιακό πληθυσμό. Δεν είναι μόνο καρκίνος. Είναι καρκίνος και AIDS μαζί.

    @ the Idiot Mouflon: Αν ο Γιωργάκης ρωτήσει αυτό που ουσιαστικά του είπε η Μέρκελ (ναι η όχι στην Ευρωζώνη) και περάσει τότε ναι. Θα είναι κίνηση Ματ. Σκάζει η αντιπολίτευση και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να φωνάζει και να απεργεί γιατί οι ίδιοι το ενέκριναν. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο και ουσιαστικά παίζει τα ρέστα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Critic

    Πάει και το δημοψήφισμα, σιγά μην το άφηναν να γίνει.

    Το θέμα όμως δεν είναι αν θα γινόταν ή όχι, το θέμα για εμένα είναι το πως αποκαλύφθηκαν όλων οι πραγματικές προθέσεις με το που εμφανίστηκε η προοπτική του.

    Δώσε σημασία στις θέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρόσφατα διαμαρτύρονταν τάχατες για τα βαριά μέτρα που φορτώθηκε ο λαός και δυσανασχετούσαν γιατί δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς να εισπράττουν τον θυμό του κοσμάκη.

    Με το που τέθηκε το θέμα δημοψηφίσματος... κοπιτ ντε βουρ με τα χίλια!

    Τώρα... αν αυτό οδηγήσει σε κυβέρνηση Σαμαρά... αυτή θα υπάρξει απλά για να υπογράψει το Πωλητήριο.

    Το πιο φοϊτσιάρικο που άκουσα είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με... τον Σημίτηηηηη!

    Αααααααα.....!

    Αυτός δλαδή που έμπασε τους οίκους αξιολόγησης και τα λαμόγια τύπου Siemens στο παιχνίδι και έμπασε την Ελλάδα στην ευρωζώνη βασιζόμενος σε μια πλασματική ευμάρεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λεκτική επαλήθευση για το προηγούμενο σχόλιο:
    hesemeta

    ΑπάντησηΔιαγραφή