CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τα λόγια είναι περιττά

Είμαι ο Αντρέας και είμαι ηθοποιός. Εμφανίζομαι στο Ανεμώνα «όταν σημάνει Εσπερινός». Θέατρο αλλά και «Ένα τραγούδι είναι η ζωή μου». «Σταλιά Σταλιά» την ήπια την ζωή και την ρούφηξα. Για «άλλη μια φορά» όμως ο κόσμος δεν με καταλαβαίνει. «Σ’αγαπώ» τους λέω «λεγε μου σ’αγαπώ» και εσύ. «Για πρώτη φορά».

«Τα λόγια είναι περιττά». «Κοίτα με στα μάτια» λοιπόν και θυμήσου. Πες μου την αλήθεια. Είμαι καλός ηθοποιός η όχι; Τι νομίζεις για μένα; Σκοπός όλων των έργων μου μαζί με τον Μαρίνο είναι να προκαλέσω για να προσελκύσω κόσμο; «Μ’άναψες φωτιά» τώρα. «Συννεφιές» έχω τώρα με αυτά που μου είπες. «πυρετος» με πιάνει «πυρετός».

«Άσε με να ζήσω μονάχος». Είμαι εναλλακτικός σου λέω. Ναι είμαι οκ; Δεν προκαλώ απλά για να προκαλέσω. Είναι τέχνη. «Θα κλάψεις μια μέρα» με αυτά που λες. Εγώ όμως όχι. Γιατί «οι άντρες δεν κλαίνε». Ακούς; Δεν είναι ξεπερασμένο το θέατρο του προκαλώ με θέματα όπως ομοφυλοφιλία και γύμνια. Όχι δεν είναι. Μπορεί στο εξωτερικό να σταμάτησαν να το κάνουν πριν 30 χρόνια αλλά στην Κύπρο ακόμα πουλά ok;

Ακούεις. «Άνοιξε πέτρα» για να μπω και «Δώσμου το αθάνατο νερό». Αθάνατη θα μείνει η τέχνη μου. Αθάνατη. Όπως και η Μαρινέλλα.


12 σχόλια:

  1. Δεν μπορείς εσύ ενας ταπεινός blogger να πιάνεις στο στόμα σου τοσο μεγαλους stars. Ατε σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο αφιέρωμα. τελικά καταλάβεις από τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι που τέγνη εν μπορώ να πω ότι καταλάβω.

    Άκουσα όμως πολλές συζητήσεις για τούντους 2 τζαι ευθκιέβασα τζαι 2-3 συνεντεύξεις τους. Μια φορά είδα τζαι τον ένα στην τηλεόραση που ελάλε ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης αυτοκτονεί δεν πεθαίνει.Ε πως να μεν το περιπαίξεις μετά.

    Αλλά Αχάπαρη έχεις δίκαιο. Έκαμνα κριτική αλλά ταυτόχρονα ένιωθα και πολύ μικρός σαν έγραφα το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέφτου να είσαι αχάπαρος και να πηγαίνεις να δεις δική τους παράσταση! Να θέλεις να εκφραστείς (γελώντας κυρίως) και να μην μπορείς επειδή το κοινό είτε το παίζουν κουλτουριάρηδες είτε δεν έχουν συνέλθει από το σοκ!

    Όπως τα είπες ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είσαι ομοφοβικός και ρατσιστής...ο αντρέας είναι θεατράνθρωπος και άτομο με αρχίδια, αυτό που θέλει να πει και αυτό που γουστάρει θα το κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Χριστόδουλος Καλλίνος: Άκου να σου πω. Αν νομίζεις ότι είμαι ρατσιστής και ομοφοβικός μπορείς να διαβάσεις προηγούμενα μου ποστς και ίσως αντιληφθείς τι είμαι.
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/05/blog-post_24.html
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html

    Ξεκίνα με τούτα. Μετά μπορείς να πάεις τζαι πιο πίσω τζαι να δεις αν είμαι τζαι ρατσιστής.

    Αν ανοίξεις λίο τα μαθκια σου τζαι τα αυκιά σου θα δεις ότι εν η δική σου η αντίδραση που ένει ομοφοβική και ρατσιστική χωρίς να το καταλάβεις. Εσύ ο ίδιος νιώθεις προσβεβλημένος γιατί κατηγόρησα ένα ομοφυλόφιλο άτομο. Πρόσεξε όμως. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν ασχολήθηκα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Αντρέα τζαι ούτε με απασχολεί. Εσύ ο ίδιος έκανες τον διαχωρισμό και κατατάσσεις κόσμο σε κατηγορίες. Εγώ ειρωνεύτηκα τις σκηνοθετικές του επιλογές και την εμμονή του σε ένα είδος θεάτρου το οποίο είναι νομίζω ξεπερασμένο. Επίσης ειρωνεύτηκα δηλώσεις του τύπου ο σωστός καλλιτέχνης αυτοκτονεί, δηλώσεις τις οποίες θεωρώ βλακωδέστατες.

    Αν μπορείς να αντιληφθείς (και φαίνεσαι να δυσκολεύεσαι) το νόημα του ποστ είναι ότι η κοινωνία μας δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία σαν κάτι ακραίο και ξένο. Έργα που έχουν σαν θέμα (και μόνο)την ομοφυλοφιλία δεν θα έπρεπε να προκαλούν. Η ομοφυλοφιλία είναι μέρος της ζωής και της κοινωνίας μας και απόλυτα αποδεκτή σε ένα μοντέρνο κράτος. Ένας καλλιτέχνης για να παράξει έργο δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ομοφυλοφιλία και το γυμνό απλά και μόνο για να προκαλέσει. Η κοινωνία έχει προχωρήσει και τα πιο πάνω θέματα δεν θεωρούνται πλέον taboo. Άρα αυτός ο καλλιτέχνης είναι ξεπερασμένος και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανατρεπτικός. Είναι ο ίδιος γραφικός που θεωρεί τα πιο πάνω σενάρια σαν ανατρεπτικά. Δεν είναι.

    Πρόσεχε τι γράφεις τζαι να διαβάζεις καλύτερα πριν κατηγορήσεις κάποιον σαν ρατσιστή και ομοφοβικό. Δεν χωρίζω εγώ ανθρώπους σε κατηγορίες. Εσύ το κάμνεις με την αντίδραση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φίλε critic μην εξετάζεις μόνο το θέαμα και κοίτα και τον θεατή. Δες τον "ορίζοντα προσδοκίας" για τέτοιες μαλακίες. Αυτό είναι για μένα το κρίσιμο ζητούμενο.
    Ο καθένας ας λέει ό,τι θέλει και ας κάνει ό,τι γουστάρει. Άλλωστε, η αποτυχία των gay πολιτικών κινημάτων δεν οφείλεται ούτε στο έητς, ούτε στη Μις Οκλαχόμα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να αποκτήσουν δικαιώματα στα δύο πράγματα που κάθε προοδευτικός άνθρωπος αποφεύγει: να παντρεύονται με παπά και με κουμπαρο και να κάνουν καριέρα στο στρατό.

    -μχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. dramatic drama for the sake of drama.
    το θεατρο ανεμωνα εν το λοαρκαζω καν σαν θεατρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να αποκτήσουν δικαιώματα στα δύο πράγματα που κάθε προοδευτικός άνθρωπος αποφεύγει: να παντρεύονται με παπά και με κουμπαρο και να κάνουν καριέρα στο στρατό."

    εννεν ακριβως ετσι φιλε ανωνυμε. ζητουμε την αναγνωριση.
    ενα μεσο αναγνωρησης εν τζιε ο (πολιτικος) "γαμος" (συμφωνο συμβιωσης καλυττερα) τζιε το να εισαι οππεν τζιε οκ στο να υπηρετας στο στρατο που εν που τα πιο μεγαλα ταμπου.
    το να εισαι νομικα κατοχυρωμενος στη σχεση σου νομιζω εν προνομιο που πρεπει να το εχουν ουλλοι, τζιε οι μονο οι στρειτ.
    τζιε οι γκει εν καθαρα για νομικο κατοχυρωμα που προσπαθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οταν εκεινος ο τυφώνας τους εριξε το θεάτρο κατω, είπα εν το σύμπαν και εκδικήται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα θέλα να πω και γω μια γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας συμαζευτούμε λίγο κι ας μην ανοίγουμε το στόμα μας και να λέμε ότι μας κατέβει. Το star και το Θεατράνθρωπος που λέτε είναι μεγάλες κουβέντες. Star ¨ηταν η Μελίνα Μερκούρη και Θεατράνθρωπος ένας Κάρολος Κουν και ένας Μάνος Κατράκης. Δεν χρειάστηκε να προκαλέσουν ποτέ και αυτό που εννοώ δεν είναι ομοφοβία. Χεστήκα,ε για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Ο καθένας έχει τις δικές του. Σαν ηθοποίός είναι καλός, θα μπορούσε να είναι και καλύτερος, αλλά να ρωτήσω αυτούς τους πορωμένους που είναι αυτοί που κάνουν κάποιους να εξαγριώνονται. Αν ο μεγάλος θεατράνθρωπος όπως λες, δε βγεί να μιλήσει με υπονοούμενα για τη σχέση του με τον άλλο, αν δεν μας πει για τις ασθένειες τους, αν δεν μας κλάψει για τα λεφτά που δε του δίνουν, αν δεν βάλει γυμνά στις παραστάσεις του, αν δε προκαλέσει με ομοφυλοφιλιά στις παραστάσεις θα πάει κόσμος; Θα μπει κάποιος στη διαδικασία να παρακολουθήσει παράσταση του; Δεν είδαμε να ανεβαίνει και κανένα σοβαρό έργο ή κλασικό μόνο συγκεκριμμένα. Και προλαμβαίνω αυτούς που θα μου πουν για πρωτοποριακό θέατρο. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί αν μια μάζα πιστεύει ότι είναι πρωτοπορία αυτό αρκετοί άλλοι αλλά και συναδέφλοι τους κάνουν εμετό σε κάθε δήλωση τους. Γι' αυτός θεατράνθρωπος δεν είναι και δεν θα γίνει. Ερωτευμένος με τη δόξα άλλων που θέλει αν έχει κι αυτός είναι. Και τον έχω παρακολουθήσει σε πολλά έργα στο Θέατρο του απλά τα τελευταία 5 σταμάτησα γιατί κουράστηκα άλλες αηδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή