CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τα σαίνια και η κτηματαγορά

Τον Οκτώβρη είχα κάνει αυτό το ποστ κατακρίνοντας τον νόμο που πέρασαν όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ για τα αφορολόγητα ακίνητα. Ο νόμος προνοεί την μείωση ή κατάργηση εντελώς των μεταβιβαστικών τελών στα ακίνητα αλλά και του ΦΠΑ για μια δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών. Τότε είχα πει ότι θεωρώ αυτό τον νόμο μια μεγάλη πατάτα για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν έχετε ώρα δέστε το προηγούμενο αναλυτικό ποστ. Ειδικά το κομμάτι που λέει ότι εφαρμόζεται για δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών το θεωρώ μια μεγάλη μαλακία-ερασιτεχνισμο-ημιμαθεια. Προσθέστε και εσείς ότι άλλο νομίζετε ότι ταιριάζει.

Απλούστατα γιατί το σενάριο αυτό θα ωθήσει λογικά αυτούς που έχουν ήδη το χρήμα (αφού η αγορά έχει στο παρών στάδιο παγώσει τα δάνεια και την ρευστότητα), να ξοδέψουν σε αγορές οι οποίες θα δείξουν μια ψευδή εικόνα ανάκαμψης για λίγους μήνες. Αυτή η ανάκαμψη όμως δεν θα είναι βιώσιμη αλλά παροδική γιατί το χρήμα στην αγορά είναι περιορισμένο.

Η εν λόγω νομοθεσία ψηφίσθηκε τελικά τον Νοέμβριο και ο πρώτος μήνας εφαρμογής της ήταν ο Δεκέμβριος. Τα σαίνια λοιπόν οι εισηγητές της, οι σούπερ οικονομολόγοι-δικηγόροι θα περίμεναν την αγορά να κάνει μπουμ. Ε βέβαια άλλωστε μιλάς για μια έκπτωση περίπου 10%. Αλλά είπαμε η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια Νικολάκη μου.

Αλλά επειδή προσωπικά δεν νομίζω ότι είσαστε βλάκες απλά συμφεροντολόγοι πιστεύω ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίσθηκε καθαρά για προσωπικό όφελος δικό σας και των γύρω σας. Δηλαδή των λεφτάδων. Αυτών που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο των έξι μηνών και να αγοράσουν χωρίς δάνειο ή ακόμα και με δάνειο το οποίο θα πάρουν λόγω των τεράστιων εξασφαλίσεων που μπορούν να δώσουν στις τράπεζες αλλά και των τεράστιων τους διασυνδέσεων.

Τα πρώτα στατιστικά ήδη φωτογραφίζουν την πιθανή αποτυχία της νέας νομοθεσίας. Οι πρώτοι τρεις μήνες εφαρμογής του νόμου πιστεύω μιλάνε από μόνοι τους. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ακινήτων τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 6.6% (σε 651), τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 53.8% (803) και τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 19.3% (486). Ενώ φάνηκε ότι τον Ιανουάριο η αγορά θα ξεκολλούσε από την στασιμότητα αφού έγιναν 281 περισσότερες πωλήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, τον επόμενο μήνα κατρακύλησαν και πάλι κατά σχεδόν 20%.

Που είναι αγαπητοί μου βουλευτές οι αγοραστές; Μήπως δυσκολεύονται να δανειστούν από τις τράπεζες. Μήπως είναι ήδη υπερδανεισμένοι. Άλλωστε τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία και φτάνει το 289% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το σχετικό όριο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κομισιόν είναι 160%. Τι από όλα αυτά συμβαίνει ρε σαίνια μου;

Για δέστε τα πιο κάτω γραφήματα.




Το πρώτο δείχνει τις Παγκύπριες συνολικές πωλήσεις και είναι νομίζω εμφανέστατο ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας περιόδου σοβαρότατης ύφεσης του τομέα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά αγορά. Γιατί όταν μιλάμε για πωλήσεις λιγότερων από 500 κομματιών παγκύπρια τον μήνα τότε ναι δεν υπάρχει αγορά. Το δεύτερο γράφημα παρουσιάζει την χρονιαία ποσοστιαία αυξομείωση στις πωλήσεις ανά μήνα αλλά και την χρονιαία αυξομείωση στις συνολικές πωλήσεις. Τα στατιστικά τρομάζουν αφού το 2008 είχαμε σε σχέση με το 2007 μια πτώση στις συνολικές πωλήσεις της τάξεως του 31%, μια πτώση 44% το 2009, μια οριακή άνοδο 5% το 2010 η οποία αναπτέρωσε τις ελπίδες ανάκαμψης και μια επιστροφή στον Άδη τον Δεκέμβριο του 2011 με ποσοστό -19%.

Που πάει η αγορά; Πουθενά δεν πάει. Και με νόμους όπως αυτούς δεν την βοηθάτε. Καθόλου όμως. Βοηθάτε μόνο τον εαυτό σας. Η σωστή σειρά έχει ως εξής. Πρώτα σιγουρευόμαστε ότι οι τράπεζες έκαναν σωστή ανακεφαλαιοποίηση έτσι ώστε να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά και μετά κοιτάζουμε άλλα κομμάτια. Όπως την φορολογία στα υπερκέρδη (φόρο στις τράπεζες όταν χρεώνουν πάνω από ένα ορισμένο επιτόκιο), την απλοποίηση της διαδικασίας κατάσχεσης περιουσίας έτσι ώστε να αναγκαστούν επιτέλους οι developers να μειώσουν τις τιμές τους, αλλά και σημαντικότερο από όλα την κάθαρση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα στεγαστικά τοξικά δάνεια. Μετά βλέπουμε.

Σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι όλοι βλέπουμε αυτή την εξόφθαλμη απάτη που γίνεται και δεν μιλάμε. Κύριοι βουλευτές. Όταν ψηφίζονται έτσι νόμοι και μάλιστα σε δοκιμαστική βάση, καλό θα ήταν να κρατάτε τον εαυτό σας έξω από την αγορά. Τι εννοώ. Ότι μετά το πέρας των 6 μηνών και την πιθανή πλέον αποτυχία και απόσυρση της εν λόγω φορολογίας να παραδώσετε αρχεία κτηματολογίου που αποδεικνύουν ότι εσείς αλλά και οποιοσδήποτε συγγενής σας πρώτου βαθμού δεν έκανε κάποια αγοραπωλησία ακινήτου την περίοδο αυτή. Γιατί μετά μπορεί να κατηγορηθείτε από κακοπροαίρετους όπως εγώ σαν απατεώνες. Κάτι αντίστοιχο με το insider trading στο χρηματιστήριο έτσι. Μπορεί κάποιος μαλάκας να πει ότι περάσατε τον νόμο για τον εαυτούλη σας. Για να αγοράσετε φτηνότερα το σπίτι των ονείρων σας ή να πιάσετε το διαμέρισμα-προίκα της κόρης σας πιο φτηνά αφού το κεφάλαιο επένδυσης το είχατε ήδη στο χέρι ή στην τράπεζα. Έτσι;

Είμαι μήπως εγώ παράλογος; Δεν δώσατε μέχρι σήμερα τέτοια δείγματα γραφής και άδικα δεν σας εμπιστευόμαστε;

1 σχόλιο: