CYPRUS CRITIC

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

There is something about Lefkosia

Έγραψα αρκετές φορές πιο παλιά για την εντός των τειχών Λευκωσία. Ότι άρεσκε μου η πολυπολιτισμικότητα της με τα καλά της αλλά οι με τα κακά της δηλαδή τα καταστήματα-οικίες- κοινόβια . Ότι άρεσκε μου που μαζεφκε πάντα πιο εναλλακτικό κόσμο. Άρεσκε μου που τα μπαράκια είχαν χαρακτήρα τζαι εν ήταν μαύρα γκρίζα ή ασημιά. Άρεσκε μου που ήταν ούλλα λίο rock. Άρεσκε μου επίσης η αναρχία. Άρεσκε μου που έμπαινα μέσα σε μπαρ τζαι εσούζουνταν οι τοίχοι που τες φωνές του Ozzy ενώ η ατμόσφαιρα θύμιζε τεκκέ. Άρεσκε μου που οι θαμώνες ήταν (η τουλάχιστον εφαίνουνταν) λίον άλουτοι. Πάνω που ούλλα όμως άρεσκε μου η παλιά Λευκωσία γιατί εκρατούσε έξω από τα τείχη τους άντρες-φωτοτυπία με τα τεράστια αλογάκια στην φανέλα και τις γυναίκες glitter φανατικές του Ρέμου της Πέγκης και του Χατζηγιάννη.
 
Όταν πριν δυο χρόνια πήγαμε με μια παρέα να φάμε σε ένα καινούργιο (τότε) εστιατόριο στην Ονασαγόρου, η παρέα σχολίαζε πόσο άσχημη είναι η παλιά Λευκωσία. Ήταν μάλιστα Φεβράρης τζαι έξω εν εκινήτουν πλάσμα. Ήταν ψατζίη εφακούσαν οι μασέλες σου τζαι στην παλιά Λευκωσία κινούνταν μόνο κάτι αλλόθρησκοι σκουρόχρωμοι οι οποίοι σκανδάλιζαν μερικές από τις κοπέλες της παρέας.

 
«Παναία μου εν μπορώ καν να παρπατώ μες την παλιά Λευκωσία πιον. Αεροθυμώ, φοούμαι. Τζαι με τούτους ούλλους τους ξένους εν μπορείς να είσαι σίουρος για τίποτε», ήταν η κουβέντα της μιας φιλενάδας του παρέα μου. Άποψη με την οποία συμφώνησαν τζαι άλλοι πας το τραπέζι. Υπήρξε και ένας μικρός χλευασμός προς εμένα και την Κούλλα (Criticoulla) αφού διαφωνούσαμε μαζί τους. Η μια μάλιστα πρέπει να εκνευρίστηκε μαζί μου γιατί της είπα ότι όντως πρέπει να προσέχει άμπα τζαι φαν την οι μαύροι τωρά που έννα πιέννει σπίτι.

 
Τι έγινε μέσα σε δύο χρόνια λοιπόν; Γιατί γίνεται ξαφνικά της πουτάνας το κάγκελο στην παλιά πόλη; Εν μπορώ να φανταστώ ότι έγινε κάτι ουσιαστικό. Εν που άλλαξε ο δήμαρχος λαλείτε; Αγγούρκα. Με δήμαρχο φάντασμα εν υπήρξε καμιά ουσιαστική αλλαγή στο στρατηγικό πλάνο για την εντός των τειχών πόλη.

 
Το μόνο που άλλαξε είναι μια μικρή μείωση στο κόστος αδειών λόγω διευκόλυνσης στις άδειες πάρκιγκ. Υπενθυμίζω ότι ο Λέλλος είχε βρει την φαεινή ιδέα πριν 30 χρόνια να χρεώνει ένα φιξτ πόσο ανά τετραγωνικά για πάρκιγκ για να σου βγάλει άδεια μπαρ,σνάκ μπαρ, εστιατορίου κτλ. Χωρίς βέβαια να παρέχει χώρους στάθμευσης ο δήμος.
Αυτό το αναχρονιστικό κόλπο είσπραξης λεφτών αποφάσισε ο δήμος να αλλάξει και να το μειώσει για την εντός των τειχών πόλη.
Αυτό άλλαξε λοιπόν όπως επίσης τζαι οι αδελφοί καλαμαράδες. Που ήρταν τζαι αποφάσισαν ότι τούτη η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε Ψειρή. Τζαι εκάμαν την αρχή με το να ανοίξουν 5/6 μαχαζιά της προκοπής με γούστο.

 
Εκτός από τα πιο πάνω εν άλλαξε κάτι άλλο. Οι ξένοι εν ακόμα τζαμέ, τα σκουπίθκια εν παραπάνω γιατί εν παραπάνω τζαι ο κόσμος, οι χώροι στάθμευσης εν λίοι, βρώμικοι τζαι επικίνδυνοι.Αλλά εν χαμός.

Κάθουμουν πριν δύο Σάββατα με την Κούλλα (Criticoulla) έξω στο Brew Fellas (πάροδο Λήδρας) τζαι πίναμε τις μπύρες μας. Γίνετουν μάχη.Εν είδα ξανά έτσι πράμα στην παλιά πόλη. Εκτός του ότι έπρεπε να κάμεις πόλεμο για να παρκάρεις δεν εμπορούσες καν να χαλαρώσεις. Πανικός. αυτοκίνητα πεζοί μοτόρες. Κατέβηκε το ιππικό της Ralph Lauren μαζί με τους crocodile Dundee Lacoste και τις κοκόνες με τις φουστίτσες τζαι τα τακούνια τα 12ποντα τζαι έκάμναν πορεία προς το Mercedes. Με στάσεις στο Π και Φ, στο Δυόσμος Κανέλλα, το Σούξου Μούξου Μανταλάκια,το Market, το Havana, το Beirut τζαι ξέρω γω ποιο άλλο.

Μετά που 2-3μέρες επήαμε να φάμε με τον φίλο και την ίδια κοπέλα που αεροθυμούσε στην παλιά Λευκωσία τζαι ήταν να την φαν οι μαύροι πριν δύο χρόνια.

«Επήετε στο δυόσμος κανέλλα; εδοκιμάσετε το market; Πότε έννα πάμε Platos

Κίαολεεεεε σκέφτουμαι; Πως μεταμορφώνουνται ούλλοι μεσσε 2 χρόνια. Ως προχτές ήταν να τους φάει ο big bad wolf τζαι τωρά εθυμηθήκαν την παλιά την Λευκωσία. Το απόγευμα καφέ στην Λήδρας τζαι την νύχτα φαί και ποτό στα μπαράκια. Ασσιοϊλε..

Τζαι επιμένω άλλαξε κάτι; Τα σκουπίθκια εν τζαμέ, τα μπάζα που σάζουν τις προσόψεις των κτηρίων εν τζαμέ, οι κατούρες τζαι οι εμετοί μες τα πάρκιγκ του Δήμου εν τζαμέ,τζαι οι μετανάστες εν τζαμέ. Απλά εν τόση η κίνηση πλέον που κλειδώθηκαν έσσω τους τζαι εν πίνουν μπύρα πας το πεζοδρόμιο πιον. Τι άλλαξε λοιπόν σε λίους μήνες;

Τίποτε. Μόνο οι οδηγίες στον εγκέφαλο του Κυπραίου που του είπαν..... Ξέρεις. Τωρα εν cool η παλιά η Λευκωσία. Ως παρατζι

12 σχόλια:

  1. Έγραψε και η 'Ινα,κάτι γι αυτό το θέμα.
    Τί να πείς; Πρόσεχε μόνο μη σου αρχίσουν και τα "ουυυυ,εμείς ερχόμασταν παλιά Λευκωσία από πάντα!" και να πάθεις,όπως έπαθα εγώ με μια φίλη μου που το πιο κοντινό σημείο στην παλιά Λευκωσία που πλησίαζε ήταν η Τάφρος για να σταθμεύσει το αυτοκίνητο στο "δρόμο" για το Ζοο.

    Δεν γνώριζα την αλλαγή στη νομοθεσία,καιρός ήταν όμως έτσι; :)))))
    Έχω την εντύπωση πως μεταφέρθηκαν εκεί και κάποιες Σχολές του Πανεπιστημίου,μπορεί να έπαιξε κι αυτό το ρόλο του.

    Όσο για τα αυτοκίνητα,περιμένω τη μέρα που θα απαγορευθεί το αυτοκίνητο στην παλιά πόλη,να πεζοδρομηθούν όλα τα δρομάκια οπως σε κάθε Πόλη που σέβεται την κληρονομιά της. Να δικαιούνται μόνο οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες να οδηγήσουν εκεί και όλοι οι υπόλοιποι να υποχρεώνεσαι να σταθμέυσεις εκτός,ώστε να φύγουν και τα 12ποντα. :))))) Για να δούμε πόσες θα μπορούνε να ισορροπήσουν τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειδικά τούτος ο φος προς τους ξένους φακκά μου στα νευρα. Δαμέ που ζιω είμαι εγώ η μαύρη ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννά περάσει τζιαι τουτο...εννά έβρουν άλλους τόπους με παραπάνω πάρκινγκ να πηαίννουν τζιαι να μας αφήκουν ήσυχους εμάς τους παλιούς της παλιάς πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τίποτε. Μόνο οι οδηγίες στον εγκέφαλο του Κυπραίου που του είπαν..... Ξέρεις. Τωρα εν cool η παλιά η Λευκωσία. Ως παρατζι". Όπως το λαλείς. Έπεσε πολύ marketing, πολλά trendy άρθρα ότι η παλιά Λευκωσία είναι η νέα μόδα κτλ. Το πρόβλημα είναι ότι σιγά σιγά μετατρέπεται σε νέα Μακαρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε λίγο θα ψάχνουμε νέο χώρο να μετοικήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντωμεταξύ το Ντα Κάπο δεν υπάρχει πιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμέναν η θεωρία μου είναι ότι έπαιξεν πολλύν ρόλον που άνοιξεν το οδόφραγμαν. Εν λες τζιαι έκαμεν "ρεύμαν" τζιαμέ που είσιεν "αδιέξοδον"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το προβλημα το μεγαλο, οπως το βλεπω εγω, ειναι οτι με τον ερχομο του Mercedes, και σιγα σιγα αλλων ετσι τυπου μαγαζιων, ειναι οτι θα ανεβασει τα ενοικια (ακομα και σε εκεινα που δεν ανηκουν στην Ληδρα properties). Κατα συνεπεια θα ειναι οικονομικα ασυμφορο το ενοικιο για independent, low-budget and alternative τοπους οπως το brew fellas και την σβουρα.

    Πρεπει να καμω μια ερωτηση ομως... Το διαφυλετικο σεξ μεταξυ μιας μιτσιας με την φουστου και το 12 ποντο και του μιτσι του αναρχικου που καθετε στον Μανωλη τζαι φταιουν του ουλλα θεωρειται τaboo?

    ΟΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ thalassamov: Ποιές σχολές μεταφέρθηκαν αν ξέρεις;...Καλό πάντως τούτο σίουρα..

    Όσο αφορά το αυτοκίνητο έχω φίλο που μένει εντός των τειχών τζαι τρώει τουλάχιστον ένα πρόστιμο την εφτομάδα για παρκάρισμα. Εν γινεται ρε φίλε τούντο πράμα....Φκάρτε επιτέλους fuckin residents parking permits

    @ Post.Babylon: Προψές την νύχτα που κάθουμουν σε ένα τόπο στην Ονασαγόρου άκουσα την εξής ατάκα που ένα βλακολευκωσιάτη αππωμένο. «Ουου μα εν τέλια τελευταία στην Παλιά την πόλη. Εν σάννα τζαι είσαι διακοπές τζαι εν είσαι στην Κύπρο»
    ΒΛΑΚΑ

    @Eolica: Μακάρι γιατί εμένα το περασμένο Σάββατο ήταν το τελευταίο μου.

    @ Woofis: Μα έσιει τζαι τόσο τζαιρό που άνοιξε φρέντ. Κίνηση πολλή τωρά έπιασε.

    @ΟΜ: Ε μα όπου να σαι έννα γίνει τζαι τούτο σιγά σιγά. Η μικρή Λευκωσιάτισα με το δωδεκάποντο μπορεί να το δει τζαι σαν βίτσιο να πάει με εναλλακτικό τυπά του Μανώλη. Εξίσου ωραίος εν συνδιασμός του απαροφόρου Λευκωσιάτη με χιπποαναρχική με τριχούες.

    @ Παύλος: Ντα Κάπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν,χωρίς να είμαι 100% σίγουρη:
    Κτήριο της Αρχιτεκτονικής στη Λήδρας, θα γίνει ανάπτυξη όμως ολόκληρης της Σχολής στην Παλιά Λευκωσία-υπήρξε συνέντευξη για τη συνεργασία της Εκκλησίας,που κατέχει το 10%της παλιάς πόλης,με το Πανεπιστήμιο.
    Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
    Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας

    Σχολές Καλών Τεχνών,ξέρω πως υπήρχαν από τα μέσα της δεκαετίας του 90,ίσως αντικατασταθούν από Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών..;

    Μπορεί βέβαια να συμπληρώσει/διορθώσει όποιος γνωρίζει περισσότερα,καθώς ζω στο εξωτερικό κι επομένως έχασα πάμπολλα επεισόδια :)

    Και μη ξεχνάμε το Λεβέντειο Μουσείο,ελπίζω να μην κάνω λάθος στο όνομα,που αποτελεί κοσμηματάκι για την περιοχή.Αξίζει η επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. na sas apantisw egw.
    epidi egemwse LOUMENOUS.
    epidi den exoun tipote na xwrisoun oi anarxohippies me to ippiko kai tous krokodilakes extos apo to na kseplunoun to comblex tous ke na tous "dextoun" stis perioxes tous
    epidi o dhmarxos ennen fantasma alla apla ethelotyfleis kai otan deis tes allages enna entypwsiasteis thetika i arnitika den paizei rolo. (p.x den kserw an i stegasi olokliris tis odou ledras, i pezodromisi twn guro dromwn i an to parking gia xiliades aftokinita stin proin plateia eleutherias den einai kati upologisimo)
    epidi to palio sxedio "varte tous ksenous 3is dialogis stin palia poli, na gemisei vromia, na ppesoun ta enoikia na ta agorasoume oulla kai na tin kamoume omorfi" apo kapious...petuxe.
    epidi yparxoun XORIGIES apo tin Europaiki Enwsi kai apo tin ANAD gia neaniki epixeirimatikotita.
    kai epidi pollwn allwn pou anaferes opws ... katargisi twn lellos rules, kalamaraes, aspra mavra asimenia bars yiock ktl.

    filika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά να ξεκαθαρίσω για αποφυγή παρεξηγήσεων ότι λούννουμαι κάθε μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an e-mail.
    I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

    Feel free to surf to my page - how to get a lot of followers on instagram

    ΑπάντησηΔιαγραφή