CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η τελευταία ευκαιρία



Μόλις δήλωσε ο Δημητριάδης ότι είναι αισιόδοξος και ότι μέχρι την Δευτέρα θα συμφωνήσουμε σε ένα πακέτο στήριξης. Τούτο χωρίς αμφιβολία αν και δεν το παραδέχτηκε περιλαμβάνει μάλλον κούρεμα καταθέσεων προφανώς σε διαφορετικά ποσοστά από τα αρχικά για να μπορέσουν οι δικοί μας λεβέντες να το δεχτούν.

Οι τράπεζες με το πακέτο διάσωσης και την unlimited ρευστότητα από ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα (άγνωστο μέχρι πότε) θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θα υπάρξουν σίγουρα εκροές καταθέσεων οι οποίες θα καλυφτούν στο παρών στάδιο από το ELA. Δεν ξέρω την δεδομένη στιγμή τα updated ποσοστά αλλά οι καταθέσεις μας ως πριν ένα μήνα έσπαζαν ως εξής. 40 περίπου δις Κύπριοι, 20 περίπου non-EU και 5-6 EU... Απο τα 40 των Κυπρίων υπάρχουν και Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, ή Κυπριακές εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων.

Σε πρώτη φάση στους επόμενους μήνες περιμένω να φύγουν μέχρι και 10 δις λόγω και των περιορισμών ανάληψης που θα μπουν. Κανονικά θα έπρεπε να φύγουν περισσότερα. Είναι δύσκολο να φύγουν όλα γιατί υπάρχουν άμεσα συμφέροντα στην Κύπρο και πολλά κεφάλαια είναι συνδεδεμένα με αυτά. Όμως in the medium term πρέπει να περιμένουμε μεγάλη εκροή και in the long run πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας γιατί το υφιστάμενο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Όταν με το καλό τελειώσει αυτό το τσίρκο που είδαμε τις τελευταίες μέρες το οποίο και παραλίγο να καταστρέψει την χώρα πρέπει να πέσουν κεφάλια. Οι Κύπριοι πολιτικοί παίζοντας και πάλι με το συναίσθημα του κόσμου αλλά και τις ελλιπείς γνώσεις του κόσμου επί του συγκεκριμένου θέματος πούλησαν και πάλι πελλάρα τζαι νταηλίκι. Όπως και το 2004 έτσι και τώρα πούλησαν πελλάρα μη σκεπτόμενοι το αποτέλεσμα που αυτό θα μπορούσε να έχει για την χώρα. Σε αυτή την περίπτωση όμως έπαιξαν καθαρά κόρωνα γράμματα την επιβίωση όλων μας απλά και μόνο για να μας δείξουν πόσο μεγάλα αρχίδια έχουν.

Οι οικονομολόγοι αλλά και οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό χώρο έλεγαν να ψηφιστεί το κούρεμα από την αρχή. Αυτοί το αγνόησαν επιδεικτικά. Αυτό είναι έγκλημα. Έγκλημα προς ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Πρέπει να πληρώσουν. Το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να κυβερνήσει την χώρα. Στην πλειοψηφία τους οι πολιτικοί μας (με στοιχεία πλέον) διαθέτουν χαμηλότερο IQ από τον μέσο Κύπριο πολίτη. Με λίγα λόγια…. Ναι είσαστε ένα μάτσο ΗΛΙΘΙΟΙ και επικίνδυνοι κλόουν οι οποίοι ούτε καν γέλιο δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν στο κόσμο. Αυτό ήταν και το μοναδικό σας ατού μέχρι πρόσφατα αλλά δυστυχώς το χάσατε και αυτό.

Υ.Γ. Ω μα τελικά δεν θα υπάρχει κούρεμα;;;; Καλά το να ρουφήσει τούτο το ταμείο με το ζόρι ρευστό από ταμεία προνοίας αλλά και η πίεση στους καταθέτες να αγοράσουν ομόλογα τι είναι; Δεν είναι κούρεμα μοτιφαρισμένο;
Η βλακεία και πάλι έχει θριαμβευσει απλά για να μπορέσουν οι λεβέντες μας να το περάσουν από την βουλή χωρίς να γίνουν ρεζίλι. Ρε ΒΛΑΚΕΣ εγίνετε ήδη ρεζίλι. Παραπάνω εν γίνεται. ΒΛΑΚΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΒΛΑΚΕΣ

7 σχόλια: