CYPRUS CRITIC

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με ηρεμία

Εδεχτήκαμεν το. Σάννα τζαι είχαμε τζαι πολλές επιλογές. Τες τελευταίες μέρες μετά που παραλίγο να πάθω εγκεφαλικό από την μη ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα τελικά ησύχασα. Οϊ γιατί ηρέμησα. Απλά αναισθητοποιήθηκα.
 
Έσιει 8 μήνες που ζω με το άγχος του κατά πόσον θα απολυθώ. Τωρά που φτάσαμε στην τελική ευθεία τελικά ηρέμησα. Ατε και γαμιούνται λέω εγώ. Εν τζαι να πεθάνω που καρδιακό άμπα τζαι απολυθώ. Ούλλα εν μες την ζωή. Πού ξέρεις μπορεί τελικά να προορίζομαι για μεγάλος καλλιτέχνης τζαι τούτες οι δουλειές που νεκατωνουμαι τωρά να μεν μου τερκάζουν. Που ξέρεις μπορεί να εκμεταλλευτώ την καλλιτεχνική μου φλέβα. Την ίδια την οποία στην Τετάρτη δημοτικού η δασκάλα χλεύαζε καλώντας όλη την τάξη να έρτει να δει το σχέδιο του Critic για να γελάσουν. Μιλούμε για φοβερό επίπεδο διδασκαλίας.
 
Επίσης δεν είχα καμία απολύτως όρεξη να γράψω τες τελευταίες μέρες για να φκει μετά ο κάθε φωτεινός παντογνώστης να μου λαλεί ότι είμαι άσχετος. Ότι εν είπες ποτέ ότι έννα παττήσουν οι τράπεζες, ότι έν είπες ποττέ ότι έννα πέσει 50% η αγορά ακινήτων, ή ότι εκάμναν τα πλακάκια οι τράπεζες με τους developers και ότι τελικά εν έθελες να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τες καταθέσεις τζαι ότι είσαι συγχυσμένος. Α τζαι ότι είσαι ελέφαντας.
 
Εν είχα λοιπόν καμία όρεξη να ασχοληθώ και να απαντήσω γιατί τελικά θα απαντούσα με τρόπο μη ευγενικό. Τζαι όσο τζαι αν βρίζω στα ποστς μου πολιτικούς και άλλους σε συζητήσεις μετά είμαι πάντα ψύχραιμός και σέβομαι όλες τις διαφορετικές γνώμες. Δεν έβρισα κανένα ως τωρά (εκτός από έναν) αλλά ήμουν στα πρόθυρα λόγω και ψυχολογικής πίεσης.
 
Τέλως πάντων.
 
Πως μου φάνηκε τελικά η κατάληξη; Αναμενόμενη. Οι υπερπατριώτες του όχι, έσκυψαν τελικά ευλαβικά στην Μέρκελ και δέχτηκαν το Γερμανικό παλαμάρι αδιαμαρτύρητα. Οι φωνές τζαι οι παπαριές της προηγούμενης Τρίτης πήγαν περίπατο μαζί με τους μαθητές στην παρέλαση εχτές, και στην θέση τους μπήκε το Yes Sir. Μέσα στην δυστυχία μου όμως τζαι στο άγχος μου πρέπει να πω ότι διασκέδασα κάπως την Παρασκευή που τους είδα ούλλους με την ουρά μες τα σιέλλια να ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Χάρηκα όχι γιατί τάιζαν πούλλο της χώρας μου, αλλά γιατί επιτέλους ήρτε τους boomerang μια χυλοπίτα βραστή βραστή.
 
Το κλείσιμο της Λαϊκής από ότι φαίνεται ήταν αναπόφευκτο. Όπως και το κούρεμα καταθέσεων για να καλυφτεί ο δανεισμός από το ELA. Δεν μπορούσαμε να κάμουμε τίποτε διαφορετικό εκτός από την έξοδο μας από το Ευρώ. Η Λαϊκή είσιε παττήσει. Τέλος. Δεν εσώζετουν με τίποτε. Η κακοδιαχείριση που έγινε τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να γονατίσει ακόμα και μεγαλύτερη τράπεζα πόσο μάλλον Κυπριακή. 
 
Και η θεωρία του κλεισίματος της δεν είναι λάθος. Είναι κρίμα οι υπάλληλοι φυσικά. Ναι αλλά για τις ζημιές μιας τράπεζας είναι σωστό να πληρώσουν οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και τέλος οι καταθέτες που ανέλαβαν το ρίσκο να τοποθετήσουν λεφτά στην τράπεζα. Αυτοί πρέπει να πάρουν τον λογαριασμό και όχι ο φορολογούμενος. Και δυστυχώς πληρώνουν την νύφη και οι απλοί υπάλληλοι. Δυστυχώς.
 
Στην βάση της η θεωρία είναι σωστή, έγινε όμως πολύ επιθετικά. Και αυτό όμως, ίσως να οφείλεται στην κωλυσιεργία μας. Γιατί την κατάσταση της Λαϊκής την ξέρουμε εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον. Μάλιστα υπήρχαν οικονομικοί αναλυτές όπως ο Περσιάνης της Καθημερινής οι οποίοι έλεγαν ότι η Λαϊκή πρέπει να κλείσει και πρότειναν την λύση good-bad bank εδώ και καιρό. Πως να επιβιώσει στο κάτω κάτω με δανεισμό 9δις από το ELA!!! Αδύνατον. Το θέμα είναι γιατί αφέθηκε να φτάσει τόσο ψηλά το ποσόν χωρίς να παρθούν μέτρα. Ο Δημητριάδης που ήταν;
 
Επίσης το φόρτωμα των 9δις στην τράπεζα Κύπρου δεν είναι παράλογο. Γιατί ουσιαστικά αυτά τα 9δις αντικαθιστούσαν ρευστότητα της τράπεζας η οποία αιμορραγούσε. Εννοείται ότι δεν θα ετρώαν αυτή την ζημιά από την αναδιάρθρωση της τράπεζας οι δανειστές εκτός και αν ήθελε να την αναλάβει η Κεντρική τράπεζα και να μπει στο δημόσιο χρέος. Έτσι πράμα όμως θα καθιστούσε το χρέος μη βιώσιμο και ήταν εκτός συζήτησης. Άρα το αναλαμβάνει αυτό ο ομολογιούχος, μέτοχος, καταθέτης της Τράπεζας Κύπρου η οποία χρειάζεται επίσης βοήθεια. Εγώ όμως στην όλη ιστορία εν εκατάλαβα ένα πράμα.
 
Δεν είχαμε την δύναμη να κουρέψουμε 40-50% των καταθέσεων των Ελληνικών branches των δύο τραπεζών; Γιατί δεν έγινε αυτό; Θα ήταν επιθετική κίνηση προς την μητέρα Ελλάδα; Σόριν αλλά διαφωνώ. Την δεδομένη στιγμή ο καθένας το τομάρι του. Δεν είδα κανέναν έτσι και αλλιώς να μας υποστηρίξει αυτές τις μέρες στο Eurogroup εκτός από κάτι κούφια λόγια. Μάλιστα χαίρονται στην Ελλάδα γιατί θα πάρουν ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες δωρεάν, προσφορά του Κύπριου καταθέτη, μετόχου. Εγώ επαναλαμβάνω δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έγινε κούρεμα στην Ελλάδα. Και μάλιστα υποστηρίζω ότι έπρεπε να γίνει και μεγαλύτερο εάν αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό για να καλύψει στο κάτω κάτω την χασούρα από το Ελληνικό PSI.
 
Έχουμε πολλές δύσκολες μέρες μπροστά μας. Θα πέσει πείνα και δυστυχία. Εγώ όμως σε κάποιο βαθμό νομίζω ότι ούλλα έγιναν για καλό. Γιατί in the long run οι θεσμοί που καλύπτουν το τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν, ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας θα σμικρυνθεί και οι αντιπαραγωγικοί ημικρατικοί οργανισμοί θα σπάσουν θα ιδιωτικοποιηθούν και θα λειτουργήσουν επιτέλους σωστά.
 
Η κυπριακή οικονομία (επαναλαμβάνω in the long run) θα ασχοληθεί με άλλους τομείς συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας. Θα επανέλθουμε στην Γεωργία και κτηνοτροφία, θα αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ιατρικό και αθλητικό τουρισμό, μπορεί ακόμη και την βιομηχανία (που σκοτώσαμε) για εξειδικευμένα προϊόντα. Μπορεί φάρμακα μπορεί οτιδήποτε άλλο. Παραδείγματα υπάρχουν. Φαντασία όρεξη και ρευστό (αυτό είναι λίγο πρόβλημα) πρέπει να έχουμε. Για παράδειγμα ποιος ξέρει ότι Κυπριακή εταιρεία παράγει και εξάγει φίλτρα αυτοκινήτων σε Ευρώπη, Αγγλία ακόμη και Κίνα. Όχι πολλοί. Υπάρχει Κυπριακή εταιρεία που το κάνει όμως και είναι και πολυ επικερδής.Παράδειγμα.
 
Θα σπουδάσουμε επιτέλους και κάτι άλλο εκτός από Finance, Business Administration, Art και δάσκαλοι; και ελπίζω ότι θα βάλουμε επιτέλους την Κυπριακή οικονομία σε μια φάση παραγωγικής διαδικασίας. Και όχι στην διαδικασία του ζω με τα λεφτά και τις καταθέσεις τρίτων.
 
Τώρα να δούμε. Έρκουνται δύσκολα χρόνια αλλά ελπίζω να επιβιώσουμε χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουμε ούλλοι. Εγώ πάντως αν μείνω χωρίς δουλεία σκέφτομαι σε πρώτη φάση να αρχίσω επιμορφωτικά (αν υπάρχουν ακόμα) για πελεκάνους, υδραυλικούς κτλ. Τουλάχιστον να μπορώ να κάμνω τζαι πέντε πράματα μόνος μου. Και μετά βλέπουμε. Θα αρχίσω να βλέπω και το φύτεμα που μου αρέσκει έτσι και αλλιώς. Θα δείξει.

32 σχόλια:

  1. Με τις Ασφαλιστικές τι βλέπεις να γίνεται;

    http://www.youtube.com/watch?v=cEbuv-uXvhM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι να πιάσουμε τις απορίες έχω κι εγώ μια. Επειδή γίνεται καμπόσος λόγος για έξοδο από ευρώ, θεωρείς ότι θα ήταν λύση ή καθαρή αυτοκτονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε κύριε να ρωτήσω κι εγω! Αν δεν ανακεφαλαιοποιούσαν τις τραπεζες στην Ελλάδα θα δεχόταν η Τράπεζα Πειραιώς να γίνει το ντηλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε αφου αρχίσατε τις απορίες.....
    εγώ νόμιζα ότι η αρχική ιδεά του να πουλήσουμε τις τράπεζες στην Ελλάδα ήταν για να γλυτώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση τους. Τωρα αν κατάλαβα καλά, τους τις δώσαμε ανακεφαλαιοποιημένες....δηλαδή και τις ανακεφαλαιοποιήσαμε στο τέλος και χάσαμε και τα χρήματα απο το κούρεμα τους. Ε τότε γιατί τις δώσαμε και δεν τις διαχειριστήκαμε όπως και τον κυπριακό τομεα των τραπεζών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, η Ελλάδα αξίζει διερεύνησης, ίσως και η Αγγλία, όπου θα ήταν όμως πιο δύσκολο το κούρεμα.

    Ρε φίλε θέλω να είμαι και εγώ ορθολογιστικά αισιόδοξος όπως εσύ - μέχρι τώρα δεν το μπορώ. Έχουμε meltdown των πάντων από το οποίο μόνο με θαύμα θα ανακάμψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Γιατί in the long run οι θεσμοί που καλύπτουν το τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν, ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας θα σμικρυνθεί και οι αντιπαραγωγικοί ημικρατικοί οργανισμοί θα σπάσουν θα ιδιωτικοποιηθούν και θα λειτουργήσουν επιτέλους σωστά."

    So true. Gt pou monoi mas en 8a to etolmousame pote. Polli apla exreiazetoun kapios eite autos legete troika eite DNT eite germania gia na mas valei tterpie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Critic,

    Μας έτσουξε πολύ και τους Ελλαδίτες το σήριαλ, ίσως και γιατί βλέπαμε στην Κύπρο μια ''πετυχημένη'' εκδοχή της Ελλάδας. Όχι τέλεια αλλά καλύτερη. Από κει και πέρα όμως, μπορείς να εξηγήσεις λίγο καλύτερα περί της εξαγοράς των υποκαταστημάτων εν Ελλάδι; Από τη μια γράφεις στα δύσκολα ο καθένας για την πάρτη του, από την άλλη ψέγεις την Ελλάδα γιατί, εν μέρει, το έπραξε. Πρός τι ο διαχωρισμός μεταξύ υποκαταστημάτων σε αλλες χώρες και την Ελλάδα; Η λογική του να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα μαζί με τη δική μου δεν στέκει. Το πρόβλημα σας δεν είναι η Ελλάδα, είναι ότι οι ιθύνοντες σας αγοράζανε ερήμην σας ομόλογα που δεν άξιζαν, εν γνώσει τους. Το πρόβλημα σας εκεί είναι, όπως και στο ότι όταν ήταν ''κλειστές'' οι τράπεζες σας, τραβούσαν κάποιοι από Ρωσία και Λονδίνο κάποια δις, όσο εσείς τραβούσατε το λούκι...Η Κύπρος άκμασε επί έτη και χάρη στις business με την Ελλάδα, άσχετα άλλων δεσμών. Η Ελλάδα ήταν η επικερδέστερη αγορά των κυπριακών τραπεζών στα εύκολα, γιατί να μην διασφαλιστούν τα χρήματα στα δύσκολα, όπως σίγουρα θα έχουν διασφαλιστεί και οπουδήποτε αλλού στα κατά τόπους υποκαταστήματα-θυγατρικές-πες το όπως θες; Η κουβέντα οδηγεί σε διχαστικές ατραπούς-που δε τις ασπάζομαι- αφού η αλήθεια είναι ότι συνολικά στοχοποιείται με διαφορετικά προσχήματα ο Ελληνισμός συνολικά, πράγμα πάντα κακό.

    Φιλικά,
    ένας Καλαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε καλαμαρά από την στιγμή που μιλάμε για branches και όχι για subsidiaries το πιο λογικό θα ήταν να υποστούν το ίδιο κούρεμα με την υπόλοιπη τράπεζα. Ειδικά όταν απορρόφησαν το μισο ELA της Λαϊκής. Δεν είναι εκδικητικό. Είναι σωστή τακτική.

      Με αυτό διαφώνησε η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος και η Τρόικα η οποία θεωρεί ότι κάθε πρόβλημα κάθε χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και δεν ήθελε να φορτώσει περισσότερο ELA στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι ήταν για δικά της δάνεια.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Critic,

      τα δικά τους δάνεια δεν δημιούργησαν το πρόβλημα, τα κυπριακά υποκαταστήματα εν Ελλάδι ήταν τα ΠΛΕΟΝ κερδοφόρα και προσοδοφόρα. Η λογική ότι θα σας πάρω μαζί μου τώρα που καταρρέω δεν ισχύει και ορθά δεν πέρασε στην Ελλάδα, όπως δεν πέρασε και πουθενά αλλού. Θέλω να σου εφιστήσω την προσοχή στο ότι κάποιοι τράβηξαν δις από Αγγλία και Ρωσία όσο σε Ελλάδα και Κύπρο δε μπορούσαμε να τραβήξουμε παρά λίγα ευρώ. Προσπαθείς να πείσεις για την ορθότητα του ΝΑΙ και γράφεις εκτενώς για την αναγκαιότητα του, αλλά θεωρείς λογικό να την πληρώσουν καταθέτες σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος επειδή οι τραπεζίτες σας δεν εκαναν καλά τη δουλειά τους. Λυπάμαι αλλά δε πάνε μαζί αυτά τα δύο. Το ότι ήταν παραρτήματα και όχι θυγατρικές το θεωρώ υποκριτικό εκτός από έωλο σαν επιχείρημα. Ορθότατα προστατεύτηκαν όπως και ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ αλλού από τους κατά τόπους κρατικούς φορείς. Σε ξαναρωτώ όμως γιατί δεν γράφεις για τα δις που πάρθηκαν με γελοίο τρόπο όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες μέσω subsidiaries αλλού από λογαριασμούς στην μητρική σε κυπριακό έδαφος; Γιατί εκείνο ''τρώγεται'' ενώ έπρεπε να τη πληρώσουν καταθέτες στην Eλλάδα; Σέβομαι την άποψη σου αλλά νομίζω ότι έχεις άδικο σε αυτή την περίπτωση... Ευτυχώς διαφυλάχθηκαν οι ελληνικές καταθέσεις. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο πάρτυ της Κύπρου στις καλές εποχές, γιατί θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του; Ή θεωρείς απόλυτα λογική και δικαιολογημένη την έκρηξη πλούτου στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια; Δυστυχώς τέτοια πάρτυ πληρώνονται. Εδώ το ξέρουμε πια, δυστυχώς θα το δείτε και εσείς τώρα... Πάντως, καλό κουράγιο.. Ξέρω πως είναι να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου.

      Διαγραφή
    3. file den itan kerdofora... Eixan perissoteres episf... aleies apo ta kypriaka portfolios... Gia auto aporrofisan kai to ela

      Διαγραφή
  8. Τα επιμορφωτικά υπάρχουν ακόμα ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν το διαβασα ολο,
    για πρωτη φορα δεν τελειωσα να διαβαζω με ορεξη και αγωνια αυτα που γραφεις.
    Και σε διαβαζω απο την πρωτη μερα που αρχισες.

    Υποστηριζεις την τροικα! Αυτη την αυτοκτονια, κλεψια, ξεκληρισμα αποκαλεις ακομα λυση και "βοηθεια".

    Αυτο το στημενο παιχνιδι το οποιο ειχε μοναδικο σκοπο να μας διαλυσει, να μας τρομοκρατησει, να μας εξοντωσει ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ στο μοναδικα δικο τους, ολοδικο τους πια, φυσικο αεριο. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

    Ουδεποτε πιστευα σε θεωριες συνωμοσιας. Αλλα αυτη η λυση δεν ειναι λυση. Ειναι σκοτωμα. Κρυβει πολλα. Επιπλέον, κανενας αριθμος δεν μπορει να μπαινει πανω απο ενα λαο που εχει χαντακωθει για τουλαχιστον 2 γενιες.

    Φτανει πια με αυτες τις δηθεν ορθολογιστικες λογιστικες ανοησιες. Παρανοια.

    Δεν θα ξαναμπω στο μπλοκ σου. Θα μου πεις, εχασε η βενετια βελονια. θα σου ελεγα πως ντρεπομαι που λες ενα "δυστυχως" για τοσες οικογενειες που θα βρεθουν στο δρομο. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

    Περιμενε λιγες μερες και θα δεις τι ωραια τα λες σημερα.

    ΑΠΕΤΥΧΕΣ ΚΡΙΤΙΚ, και αυτα στα λεω επειδη μαζι σου απετυχα και εγω που σε διαβαζα.

    Ειλικρινα σου τα λεω τα παραπανω. Αν δεν σε ειχα ως τωρα σε μεγαλη υποληψη θα σε εβριζα ασχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθετε να αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο εχθρός και να μην σας φταίει όποιος βρεθεί στο δρόμο σας που δεν σας λέει αυτά που θέλετε να ακούσετε.

      Στο κάτω κάτω η καταστροφή ήρθε από αυτούς που τόσα χρόνια μας χάιδευαν τα αυτιά.

      Διαγραφή
  10. Διαβάζω το ιστολόγιο αυτό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου και δεν νομίζω ότι από τα λεγόμενα του Critic δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ίδιος υποστηρίζει την Τρόικα.

    Αυτό που νομίζω πως υποστηρίζει είναι ότι στο σημείο που είμαστε το αποστέλεσμα της "συνεργασίας" με την Τρόικα αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον. Δυστυχώς οι επιλογές για την Κύπρο ευάριθμές - γεγονός που υποδείχθηκε "πανηγυρικώς" την προηγούμενη εβδομάδα παρά τις ούτω καλούμενες αντιστάσεις μας.

    Σκοπός μου δεν είναι να υπερασπιστώ τον Critic ούτε να εναντιωθώ σε οποιονδήποτε. Άλλωστε δεν είναι της παρούσης - όλοι έχουμε να χάσουμε πολλά και σημαντικά από αυτή την υπόθεση τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και σίγουρα αυτό δεν αρέσει σε οποιονδήποτε από εμάς.

    Αποτυπώνω απλώς τη δική μου ανάνγωση των όσων διαβάζω.

    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: Διαβάζω το ιστολόγιο αυτό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου και δεν νομίζω ότι από τα λεγόμενα του Critic εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ίδιος υποστηρίζει την Τρόικα.

      Διαγραφή
  11. Τι να πω αν νομίζετε ότι υποστηρίζω την Τρόικα οκ... Είμαι τζαι εγώ πράκτορας των ξένων.

    Στες οικογένειες που θα μείνουν στον δρόμο λόγω μνημονίου βάλω και τον εαυτό μου μέσα. Γιατί μετά το μνημόνιο είναι περισσότερο πιθανόν να απολυθώ παρά να με κρατήσουν.

    Αλλά όποιον και αν είναι το αποτέλεσμα δεν μπορώ να φταίω για τα χάλια μας αυτόν που με δάνεισε γιατί με δάνεισε με σκληρότατους όρους. Δικά τους εν τα λεφτά όπως θέλει τα δανείζει. Αν σου αρέσκει. Αν μεν σου αρέσκει φεύγεις από το ευρώ. Άποψη μου ένει ότι θα ήταν χειρότερα αν φεύγαμε.

    Τούτο πρέπει να καταλάβουμε. Εμείς φταίμε για την κατάληξη μας και όχι οι άλλοι. Τζαμε πρέπει να γυρεύουμε ευθύνες τζαι οι στην Τροικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τούτο με τις ευθύνες (που ακούεται παντού) και ποινικοί ανακριτές και πράσινα άλογα πίνει νερό.

    Δεν είναι ποινικό αδίκημα το bad management μιας εταιρείας, δεν είναι αδίκημα να είσαι ττόπουζος/corrupt διοικητικός σύμβουλος. Άτε να έχεις κάποια fiduciary duties προς τους μετόχους. Που τζιαμέ τζιαι τζει, το πάττισμα της Λαικής είναι case study κακού management και χάλια αποφάσεων. Έννεν ποινικά αδικήματα τούτα.

    Ακόμα και τζείνοι που πρόλαβαν τζιαι έφκαλαν λεφτά (και το show τάχα μου να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους), δεν έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα. Μπορεί να έπραξαν ανήθικα (τζιαι πάλε, εν ανήθικο να προστατεύεις την περιουσία σου?) Αν είναι πολιτικός μπορείς να τον τιμωρήσεις με το να τον εξαφανίσεις από την πολιτική ζωή. Αν είναι businessman, μπορείς να τον τιμωρήσεις με το να μην αγοράζεις τα προιόντα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ για τις ευθύνες.

    Ποινικό αδίκημα μπορεί να μην είναι το bad management. Αλλά ο head of treasury της Κύπρου για παράδειγμα που πήρε την απόφαση για επένδυση από secondary market σε Ελληνικά ομόλογα πρέπει να απολυθεί άμεσα χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση. Όπως και ο head του Risk management και διάφοροι άλλοι. Αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα αλλά είναι σοβαρή τιμωρία. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την Λαϊκή.
    Ειδικά στην Κύπρου όπου οι κουρεμένοι καταθέτες πλέον θα είναι και οι κύριοι μέτοχοι της τράπεζας νομίζω ότι θα δούμε ένα τέτοιο σενάριο.

    Για τα λεφτά ίσως μπορέσεις να διώξεις ποινικά όσους εφκάλαν λεφτά από Κύπρο στην κλειστή περίοδο των τραπεζών. Αν έγινε τελικά τούτο γιατί μπορεί να εν τσιόφτα και ράδιο αρβύλα.

    Αλλά για όσους εφύαν λεφτά πιο πριν εν μπορείς να κάμεις κάτι. Εννεν αδίκημα να φέφκεις λεφτά από μια χώρα όταν πιστεύεις ότι θα παττήσει. Εκτός τζαι αν το έκαμες λίγο πριν το Eurogroup εκμεταλλευόμενος την θέση σου και inside info που είχες για κούρεμα. Τότε υπάρχει θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ με τους δύο προλαλήσαντες για το θέμα της ευθύνης όσων έβγαλαν λεφτά. Πέραν του ότι είναι ίσως ανήθικο, παράνομο σίγουρα όχι, υπάρχει μια μεγάλη ασάφεια ως προς το αν τα έβγαλαν με βάση (α) φήμες, (β)υποψίες, (γ)ενημέρωση. Θέλω να πω που τραβάς τη γραμμή και που αρχίζει το επιλήψιμο;

    Εμένα πιο πολύ με ενδιαφέρει η απόδοση ευθυνών στους άλλους. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο αλλά ίσως να αποδεικνύονται αδικήματα όπως απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων ή παρεμφερή. Το μόνο θετικό είναι ότι ο Πικής Δ. που ανέλαβε ως ποινικός ανακριτής είναι κατά τη γνώμη μου ικανός και αν διαπιστώσει ευθύνες θα το αναφέρει ευθαρσώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι, ενδεχομένως να δούμε αγωγές από μετόχους των 2 τραπεζών εναντίον των διοικήσεων τους για damages.

    Η άποψη μου για τη "φυγή" λεφτών στην περίοδο που ήταν κλειστές είναι ότι πρόκειται για ράδιο αρβύλα, διότι οι εργασίες των branches σε Αγγλία και Ρωσία και αλλού είναι εντελώς διαχωρισμένες και δεν γίνονται cleared οι συναλλαγές από την Κύπρο. Πολύ πιθανόν, κάποιοι που είχαν τα λεφτά τους σε τράπεζα στην Αγγλία να έκαναν απόσυρση, πράγμα που δικαιούνταν. Αυτά τα ποσά δεν έφυγαν από την Κύπρο, αλλά από το branch στο εξωτερικό.

    Για το inside info που λέει ο critic, πάλε, δεν είναι αδίκημα. To αδίκημα του insider dealing αφορά συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα και όχι "έμαθα tip ότι θα παττίσουν και έφυγα τα λεφτά μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι εννοείς "εν το είχες προβλέψει"; Εγώ σήμερα πήρα με email αυτό: http://cyprus-critics.blogspot.gr/2012/05/bank-run.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. We ❤ Critic. Keep calm and carry on friend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Εόλικα: Άτε ρε μα κυκλοφορώ και σε μέιλ!!! Πέρκι το πιάσω τζαι εγώ να γελάσω… Έννα το κάμω forward σε παρέες μου σχολιάζοντας ποιος μπορεί να εν τούτος ο βλάκας…

    @Ανώνυμος: Αγαπώ και εγώ όλο τον κόσμο....εκτός από μερικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και όταν όλα καταλαγιάσουν και ηρεμήσουν, ο κ. Βγενόπουλος & Σία θα αγοράσει τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς (και με τη βούλα τών ελληνικών αρχών που ήταν πάντοτε μέσα στο κόλπο) έχοντας ήδη φορτώσει όλα τα liabilities τους στους Κύπριους και Ρώσους καταθέτες.

    Εμείς οι Κύπριοι έχουμε συνηθίσει πλέον την προδοσία από την Ελλάδα (τακτικά, κάθε 40 χρόνια, για να μην ξεχνιόμαστε). Οι Ρώσοι ελπίζω να μην είναι τόσο forgiving...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε μια υγιή κοινωνία ενδεχομένως να υπήρχαν ποινικές ευθύνες στη βάση του Α300 του Κεφ. 154 εναντίον Πολιτικών, Τραπεζιτών, Δικηγόρων, Λογιστών κτλ καθώς ενώ είχαν θετική γνώση για την έκβαση των καταστάσεων, τη δωδεκάτη έλεγαν αρλούμπες στους πελάτες τους και τους έπειθαν για την παραμονή ή επανακατάθεση χρημάτων στις Τράπεζες.

    Πάντως τα πιο πάνω πρόσωπα αναμένεται να εναχθούν στη βάση που εξηγούν Brenda και Δρακούνα πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ε, αφού θα ξεχάσουν το corporate οι δικηγόροι, ας θυμηθούν ξανά το litigation :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα! Λες να γίνουν όλοι ambulance chasers? Και να πληρώνονται σε μετρητά στην αυλή του Δικαστηρίου;

      Έτσι όπως πάει θα επιστρέψουν και οι περούκες...

      Διαγραφή
    2. http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=231818&-V=articles.

      Αφορά τα χρεόγραφα αλλά κάπως έτσι... Αλλά για όλους!

      Διαγραφή
  22. http://cyprus-critics.blogspot.com/2012/05/bank-run.html....

    Νοστραδαμε εσυ?


    Omorfi Kypros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε-κύριε η πείνα που θα πέσει ή αλλιώς σε οικονομικούς όρους ή βαθιά ύφεση στην οποία θα μπούμε πότε θα κορυφωθεί κ πότε με το καλό θα βγούμε,αν θα βγούμε πριν κυκλοφορώ με το πι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή