CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Όλοι για Finance Ministers… Γιατί όχι;

Την Παρασκευή 19/03 (αν δεν κάμνω λάθος) ήταν η μέρα που οι motherfuckers βουλευτές της Κυπριακής δημοκρατίας χεσμένοι, ταπεινωμένοι και με την ουρά στα σκέλια ψήφιζαν το κλείσιμο της Λαϊκής και όχι μόνο. Λίγες μέρες πριν βγήκαν στους δρόμους και διαφήμιζαν ότι έδειξαν της Ευρώπης και είπαν ένα βροντερό ΟΧΙ στα πανούργα σχέδια του Γερμανικού άξονα. Τελικά πήραν και τα αρχίδια, αλλά και ολόκληρο τον Γερμανικό άξονα και τον έκαναν έπ’ ώμου.
 
Όπως κάθουμουν λοιπόν με παρέα και σχολιάζαμε το μαύρο μας το χάλι πίνοντας φτηνό ουίσκι είχα πει γελώντας...Γαμώτο κάμε χάζι που στο τέλος για την κρίση τζαι για ούλλα τα σκατά που εγίναν έννα φταίξουν μόνο ο Δημητριάδης τζαι ο Σαρρής. Γαμώτο τζαι έτσι έγινε. Τον Σαρρή εφάντον πιλέ μου. Τον Δημητριάδη αν εμπορούσαν ήταν να τον φαν, έννα τον εχωνέυκαν τζαι ήταν να τον εσιέζαν τζαι 30 φορές ως τωρά. Εν μπορούν όμως.
 
Αλλά πραγματικά στο τέλος να δείτε που οι μόνοι που έννα «τιμωρηθούν» εννάν τούτοι οι δύο. Οτιδήποτε άλλο εννάν έκπληξη. Όπως είπε τζαι ο Περσιάνης της Καθημερινής στην Χαραλαμπίδου (σε Κυπριακή διάλεκτο) σε μια εκπομπή... «Καλά σιγά να μεν κάμετε τίποτε. Έτο έννα κάμετε μιαν επιτροπή, έννα συνεδριάζετε ούλλη μέρα για κάμποσο τζαιρό τζαι μετά έννα πείτε εν προσωπικά δεδομένα τζαι εν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτε».
 
Εν νομίζω να γίνει κάτι στο τέλος ούτε εγώ. Αγγούρι. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εν πάρα πολλά και εμπλέκονται πολλοί και σημαντικοί. Αλλά από την άλλη δεν είμαι ούτε υπέρ του trial by the media που γίνεται αυτή την στιγμή. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα κατέφυγαν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αθωώθηκαν για τον λόγο αυτό (right to a fair trial). Ειδικά όμως νευριάζω με την δημοσιοποίηση της λίστας όσων κατάφεραν διαγραφή χρεών. Τι σημαίνει διαγραφή; Μπορεί όντως αυτή η διαγραφή να ήταν στο πλαίσιο διαγραφής τόκων υπερημερίας όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να γίνεται ένας διαχωρισμός πρώτα τζαι μετά να λαλούμε ότι εν ούλλοι κλέφτες.
 
Τέλος πάντων το θέμα μου εν άλλο. Και σχετίζεται με τον διορισμό του Χάρη Γεωργιάδη σε υπουργό οικονομικών. Δεν ξέρω τι έκαμε ο Σαρρής στο Eurogroup τζαι αν κρέμασε πράγματι τον Αναστασιάδη όπως λαλούν. Τζείνο που ξέρω σίουρα, ένει ότι η ομάδα του Αναστασιάδη ειδικά στο πρώτο Eurogroup της 15/03 δεν ήταν η σωστή. Υποτίμησαν την περίσταση. Πολλοί άπειροι και μικροί σύμβουλοι. Δυστυχώς.
 
Σαν τριανταπεντάρης που είμαι εγώ εννοείται ότι είμαι υπέρ των νεαρότερων επαγγελματιών. Αλλά δυστυχώς σε τούτα τα meetings με τούτους ούλλους τους καρχαρίες οι οποίοι έχουν 30 χρόνια διπλωματίας στην πλάτη τους χρειάζεσαι επαγγελματίες διαπραγματευτές. Επίσης χρειάζεσαι οικονομολόγους του παζαρκού, με δεκαετίες εμπειρίας οι οποίοι στην όποια πρόταση της Τρόικας θα έχουν αμέσως αντιπρόταση.
 
Οικονομολόγους με εμπειρία, financial engineers οι οποίοι θα μπορούν στο δευτερόλεπτο να έχουν αντιπρόταση χρησιμοποιώντας χίλια δύο χρηματοοικονομικά μέσα. Τζαι αν δεν υπήρχαν στην Κύπρο τότε κάμνεις OUTSOURCE. Η μαγική λέξη η οποία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Χρειάζονται τα νέα μυαλά αλλά χρειάζονται και τα έμπειρα. Τζαι μεν μου πείτε για Πισσαρίδη και άλλους ακαδημαϊκούς. Εν μπορώ να ακούω άλλο για ακαδημαϊκούς. Καλή η θεωρία και είναι η βάση όλων. Χρειάζεται όμως να διαθέτεις και μια κάποια επαφή με τις αγορές.
 
Μετά λοιπόν που ξιζουμίσαμε τον Σαρρή, αντικαταστάθηκε από τον Χάρη Γεωργιάδη. Ποιος ένει ο Χάρης τζαι ποια η εμπειρία του για να μπει υπουργός οικονομικών; Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και σπούδασε Οικονομικά & Διεθνείς Σχέσεις. Με λίγα λόγια το πτυχίο του δεν είναι οικονομικών αλλά joint degree με οικονομικά. Μετά έκαμε μεταπτυχιακό σε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας και υπήρξε και μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου για δύο χρόνια.
 
Από το 1998 και μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το cv του λέει ότι δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και επιχειρηματικά στον τομέα του τουρισμού. Και μετά το χάος. Η επαγγελματική δραστηριοποίηση του υπουργού οικονομικών μας είναι έτσι αόριστα στον τομέα του τουρισμού. Και μετά έρχονται.... Γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος, ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ, πρόεδρος της Οργάνωσης των Νέων Επιστημόνων του κινήματος και άλλα παρόμοια κομματικά.
 
Σόριν αλλά πλην του κομματικού πιστεύω ότι προσωπικά έχω εξίσου καλό cv με τον υπουργό. Όσο αφορά τις σπουδές, οι δικές μου είναι πιστεύω πιο σχετικές με τα χρηματοοικονομικά. Επίσης δεν βλέπω κάπου να λέει ότι πήρε κάποιο distinction. Αν πήρε και δεν το έβαλε λάθος του. Καλό πανεπιστήμιο το Reading. Αλλά με βάση το πτυχίο του, προσωπικά πιστεύω ότι είμαι σε σχετικά καλύτερη ακαδημαϊκά θέση να διευθύνω το υπουργείο οικονομικών. Που θέλω να καταλήξω; Ότι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό να επιδείξει ο νέος υπουργός και δεν διαφέρει ιδιαίτερα (ακαδημαϊκά) από τον μέσο Κύπριο απόφοιτό πανεπιστημίου.
 
Επίσης δεν εργοδοτήθηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα. Επίσης δεν φαίνεται να έχει κάποιο επαγγελματικό πτυχίο. Κάτι που να του δίνει την δυνατότητα να είναι επαγγελματίας χρηματιστής, λογιστής κτλ κτλ κτλ. Με βάση λοιπόν το cv του είναι απλά ένας επαγγελματίας πολιτικός. Και με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι ακόμα τζαι εγώ είμαι ακαδημαϊκά αλλά και επαγγελματικά πιο καταρτισμένος από ότι ο Χάρης για το συγκεκριμένο υπουργείο. Μικρότερος σε ηλικία μεν αλλά εν πειράζει. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα 10,000 Κύπριοι που είναι περισσότερο καταρτισμένοι από τον Χάρη για να γίνουν υπουργοί οικονομικών. Γιατί τον Χάρη λοιπόν;
 
Για έναν απλό λόγο. Εν κομματόσκυλο. Για αυτό εν πάμε μπροστά. Γιατί τα πιο σημαντικά άτομα στην χώρα πρέπει στην πλειοψηφία τους να αναδειχτούν μέσω των κομματικών ιεραρχιών για να πιάσουν αξίωμα. Ακόμα και οι σύμβουλοι που πάνε στα Eurogroups και εκείνοι πρέπει να περάσουν που τούτη την διαδικασία.
 
Εγώ όμως ξέρετε τι νομίζω για ούλλους τούτους; Που την εμπειρία μου βλέπω ότι οι παραπάνω που ασχολούνταν από μικρή ηλικία με τα κομματικά τζαι έμειναν τελικά προσκολλημένοι σε τούτο, εν τζεινοι που στο σχολείο τζαι στο πανεπιστήμιο ήταν μαννούθκια. Ούλλοι σχεδόν μπορεί να ασχοληθήκαμε σε κάποια φάση με τα πολιτικά. Μπορεί να γραφτήκαμε τζαι σε κόμμα μπορεί τζαι να ψηφίσαμε τζαι σε φοιτητικές εκλογές. Αλλά οι περισσότεροι καταλάβαμε ότι στο πανεπιστήμιο υπάρχουν πολύ πιο ωραία πράματα να κάμεις τζαι να ασχοληθείς (ειδικά όταν είσαι στο εξωτερικό) που το να βουράς πουπίσω τα Κυπριακά κόμματα.
 
Εγώ πιστεύω ακράδαντα και από δική μου εμπειρία ότι από την ηλικία των 20-25 και πάνω τα κόμματα βουρούν τα οι ακόλουθες κατηγορίες ανθρώπων. Τα μαννούθκια, τα ππούλια οι συμφεροντολόγοι, οι αργόσχολοι τζαι οι γλείφτες. Υπάρχουν τζαι καλοί; Ναι υπάρχουν. Αλλά στην πλειοψηφία τους τα νεαρά κομματόσκυλα, είναι άτομα αηδιαστικά και γλοιώδη που σε καμία περίπτωση στο σχολείο στο πανεπιστήμιο αλλά τζαι τωρά στην πραγματική ζωή δεν θα τους έκαμνα παρέα.
 
Το cv του Γεωργιάδη τούτο δείχνει. Άτομο που δεν μας παραθέτει τα πλούσια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά του προσόντα (αν υπάρχουν) αλλά μας παραθέτει με περηφάνια τα κομματικά του μετάλλια. Τζαι έννεν μόνο ο Χάρης έτσι. Εν οι παραπάνω του σιναφκιού τους έτσι. 
 
Με βάση αυτό που βλέπω επαναλαμβάνω. Πολλοί μα πάρα πολλοί Κύπριοι είναι περισσότερο καταρτισμένοι ακαδημαϊκά αλλά και επαγγελματικά για να γίνουν υπουργοί οικονομικών. Γιατί τον Χάρη; Γιατί έχει καλές διαπραγματευτικές ικανότητες; Μπορεί αλλά πρωταρχικά για να είσαι καλός διαπραγματευτής θα πρέπει να γνωρίζεις πόξω τζαι νεκατωτά το αντικείμενο σου. Γιατί λοιπόν τον Χάρη; Για ούλλα τα πιο πάνω που είπαμε.
 
Για αυτό δεν θα πάμε ποττέ μπροστά. Για αυτό η χώρα πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Και δυστυχώς ο νέος πρόεδρος δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει τούτην την αηδιαστική κουλτούρα που χτίστηκε τα τελευταία 50 χρόνια.

21 σχόλια:

  1. Γράφτηκα κι εγώ ως φοιτήτρια μέχρι που αντιλήφθηκα τη ματαιότητα του πράγματος. Για μένα ο Χάρης επιβεβαίωνει την άποψη μου ότι ο Νίκος κάνει άθλιες επιλογές συνεργατών μέχρι στιγμής. Ακριβώς όπως το είπες, μόνο ως κομματόσκυλο έχει διακριθεί και αυτό κάθε άλλο παρά δίακριση συνιστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Brenda,

      Οι επιλογές του Νίκου είναι άθλιες για τον ίδιο;

      Κρίτικ,

      Το Σαρρή τον εφάαν, ή ήταν διορισμός με ημερομηνία λήξης;

      Ξέχασες επίσης να αναφέρεις ότι η κομματική ενασχόληση προτίστως αφορά τους ΜΕΤΡΙΟΥΣ.

      Εγώ πιστεύω ότι οι διορισμοί πρέπει να γίνονται στη βάση του porn industry. Να διορίζονται οι "προσοντούχοι", αφού μας γαμούν που μας γαμούν (τη νοημοσύνη).

      Και... δεν πρόκειται για κομματόσκυλο ο συγκεκριμένος αλλά για κομματοερπετό! Μπρρρρ....

      Διαγραφή
    2. Την ημερομηνία λήξης πάντως την είχα ακούσει κι εγώ από τη μέρα διορισμού του.

      Τα περί αθλιότητας δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα τι εννοείς ;)

      Διαγραφή
    3. Αναφέρεσαι σε "άθλιες επιλογές συνεργατών". Άθλιες για εμάς τους πολίτες ή για τον Αναστασιάδη;

      Φαντάζομαι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι διορισθέντες πληρούσαν κάποια κριτήρια.

      Διαγραφή
    4. Η αθλιότητα στην οποία αναφέρθηκα, που τώρα που το καλοσκέφτομαι ίσως να μην είναι δόκιμος όρος, συνίσταται στο διορισμό προσώπων που είτε έχουν να επιδείξουν αποτυχημένο έργο στο παρελθόν, είτε απλά αποτελούν εξαργύρωση της στήριξης του κόμματος τους, χωρίς να πείθουν κανένα για τα προσόντα τους. Δεν ξέρω αν χωρεί διαχωρισμός σε άθλιους για τους πολίτες ή για τον Αναστασιάδη, αφού αν πλήξουν τα συμφέροντα μας, προφανώς πλήττουν και τον Νίκο που τους διόρισε.

      Διαγραφή
    5. Ένας υπουργός είναι κοχλίας της κυβερνητικής πολιτικής. Θα πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζει την κυβερνητική πολιτική και να την εφαρμόζει. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα γι αυτή την αποστολή.

      Δεν απαιτείται και τρομερή τεχνοκρατική κατάρτιση.

      Τώρα, ο διορισμός του Χάρη Γεωργιάδη, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικός. Όχι ως προς την εξαργύρωση της στήριξης του κόμματος (αυτό το παίρνω ως δεδομένο, ο άνθρωπος πλήρωσε τα διόδιά του και δικαιούται το διορισμό) αλλά ως προς τη σημασία που έχει πλέον το Υπουργείο Οικονομικών.

      Αυτό που απαιτείται είναι ένας compliance officer. Κάποιος που θα επιβλέπει την επιβολή της οικονομικής πολιτικής στην ημεδαπή που έχει εκπονηθεί στην αλλοδαπή. Ένας das experiment.

      Δεν πιστεύω ότι ο Νίκος είναι ή θα παραμείνει αλώβητος από αυτή την κατάσταση. Το πλήγμα είναι αδιαμφισβήτητο και όσο εφτάψυχος και να είναι είναι δύσκολο να περισωθεί η εικόνα του. Τα "δεν θα δεχθώ κούρεμα και ιδιωτικοποιήσεις" και ο Λούτσιος που τα έβγαλε έξω και τα ξανάβαλε μέσα και ο Σαρρής που ήταν στη Λαϊκή κατά την επίμαχη περίοδο τον έχουν τσαλακώσει. Όσο τσαλακώνεται στην Κύπρο κάποιος δηλαδή...

      Συνεπώς, αν οι υπουργοί του πλήττουν τα συμφέροντά μας δεν έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση πάνω του. Το επιχείρημα από τώρα και στο εξής (το οποίο θα δικαιολογεί αδικίες που θα προκύψουν κατά την προεδρία του) θα είναι "Δε μνημόνιο μέιντ μι ντού ιτ"

      Διαγραφή
    6. Άρα με όσα λες δεν θα μπορεί να πληγεί ουσιωδώς ο Νίκος ακόμα και αν έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα του. Συμφωνούμε. Αν και πίστευα ότι τον ενδιέφερε η υστεροφημία του, θεωρώ ότι οι ενέργειες του με διαψεύδουν.

      Όσον αφορά στον compliance officer αφού θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε γιατί λες είναι σημαντικός ο διορισμός του Χάρη; θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ και το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

      Διαγραφή
    7. Πάντως γνωρίζοντας τον εαυτό μου και χωρίς να γνωρίζω εσένα, εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά του compliance officer. Τα προσόντα εδώ (μάλλον) είναι να είσαι button pusher (εκείνοι που πατούν το κόκκινο κουμπάκι και εκτοξεύονται οι χιλιάδες πυρινικές κεφαλές που εξαφανίζουν χώρες...).

      Να επιβλέπεις την εφαρμογή των παράλογων μέτρων της Τρόικα (που θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε δυσθεώρατα ύψη, μεταξύ άλλων) ανέκφραστος και cold blooded (εξού και το κομματοερπετό).

      Ένα bubblehead όπου θα κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι του με νόημα σε κάθε προσταγή της Τρόικα.

      Εν τω μεταξύ, (άσχετο με το θέμα αλλά συνάμα επίκαιρο) επειδή σε κόβω των λέξεων και των λοιπών δες λίγο τη Δηλιακή Συμμαχία και σύγκρινέ την με την ΕΕ της Γερμανίας.

      Διαγραφή
    8. Επιπλέον (και κυριότερα) ο διορισμός του Χάρη είναι σημαντικός ως προς τη σημασία που έχει πλέον το υπουργείο οικονομικών, δηλαδή ενός rubber stamping υπουργείου.

      Διαγραφή
  2. H κυρία ομως που έβαλεν εν τσιάκκισσα, έξυπνη, οργανωμένη, αποτελεσματική. Έν εν όμως "οικονομικών". -2+1 = 0 (αν έκαμα τον λοαρκασμό σωστά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα χρυσόστομε!!! Τούτος ο τόπος εν θα δει ποτέ δροσιάν με το νου που κουβαλούμε όπως λαλεί τζαι το άσμα!!! Νομίζω ο Αναστασιάδης έβαλεν το τζαμε για να μεν καταλάβει τι του γίνεται τζε να κάμει τα δικά του. Όλα έχουν το σκοπό τους. Είμαι πολλά επιφυλακτική για τις ικανότητες του. Έσει τζαι τούτος ημερομηνία λήξης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο διορισμός του Σαρρή ήταν με ημερομηνία λήξης και το ήξερε και ο ίδιος.

    Για τα προσόντα του Γεωργιάδη, συμφωνώ. Πέρκει να έχω παραπάνω προσόντα τζιαι πείρα που τζείνον (πείρα έχω σίγουρα) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν το μόνο ποστ νομίζω που συμφωνούν ούλλοι... Μόνο αν κάμουν ο Αναστασιάδης η ο Στυλιανίδης παρέμβαση έννα διαφωνήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πω τζιαι γω τη γνωμη μου.Ε...
    Συμφωνω
    Μονο που τ ακουσα να πω την αληθκεια εκοιταξα αν ητνα πρωταπριλια ...
    Μετα εφυρτηκα.
    Εγω θελω που τουντον υπουργο να μιλησει μια φορα κυπριακα τζιαι ναμε πολλα χαπι.Εν θα ξαναπω κακο λλοον.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τζαι με τόσους σκελετούς να πετάσσουντε που το ερμάρι του, ο Νίκος έθελεν τζαι κάποιον "δικόν του" που ενθα έσιει ηθικόν δίλλημα να κάμνει την βρωμοδουλειά της συγκάλυψης τους.

    Νομίζω τελικά εν η κυβέρνηση που έσιει ημερομηνία λήξης....

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστός φίλε μου. Νομίζω είναι καλύτερα οι θέσεις των υπουργείων να πληρούνται μετά από τη διεξαγωγή διαγωνισμού, για να μη γίνονται έρμαιο εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους εκάστοτε προέδρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eπρεπε να φερει πισω τον Σταυρακη... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Critic en ithela na su grafo re file. sinithos apla apolamvannw se na ta lalis esi pu katexis to Kipriako legin, epidi egw (ite kala ite kaka) ime malakas jie ta ellinika mu en PENTE. ithela taxates na 'paw Agklies'. alla mporw na pw oti en tha grafti potte pio sosto arthro pu na me antiprosopevi 120%. ise terastios..

    ΑπάντησηΔιαγραφή