CYPRUS CRITIC

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αγοράζουμε Κυπριακά, μένουμε Κύπρο

Αγοράζουμε Κυπριακά, μένουμε Κύπρο και άλλα πολλά. Μετά την καταστροφή αποφασίσαμε τζαι εμείς οι Κυπραίοι, οι οποίοι είχαμε πάθει αλλεργία στα Κυπριακά προϊόντα, να αγοράζουμε Κυπριακά. Εμείς που μποϊκοτάραμε οτιδήποτε Κυπριακό και αγοράζαμε οτιδήποτε ξένο κυκλοφορούσε.
 
Εμείς που κλείσαμε τις βιοτεχνίες των ρούχων, που κλείσαμε εργοστάσια παραγωγής ξένων προϊόντων για να τα εισάγουμε όλα, εμείς που σταματήσαμε να αγοράζουμε κυπριακό αρνάκι για να παίρνουμε από την Ελλάδα, εμείς που αγοράζαμε μπανάνες από την Βραζιλία αντί από την Πάφο και εμείς που αρχίσαμε να τρώμε πατάτες τηγανιτές McCain αντί να σύρνουμε μια τηανιά κοτσινοχωρκάτικες.
 
Εμείς λοιπόν είχαμε επιφοίτηση ότι πλέον αγοράζω Κυπριακά και μένω Κύπρο. Σε αντιγραφή του αγοράζω Ελληνικά και μένω Ελλάδα. Ακόμα τζαι δαμέ καμία απολύτως πρωτοτυπία. Όπως το Cyprus Aid που παρουσίασε Βίσση τζαι Χατζηγιάννη σε αντιγραφή του Live Aid που είχε ας πούμε Roger Waters και David Gilmour. Μαζί με όλες τις υπόλοιπες συναυλίες Aid που ακολούθησαν σε όλες τις πόλεις και τείνουν να γίνουν και αυτά μόδα. Εμένα έμεινεν να καλέσουν να τραγουδήσω. Θα τους πω το «Είπα σου σςύψε λίο», διασκευή του «Είπα σου χτενίστου λίο» της παμμεγίστης Κυριακούς Πελαγίας. 
 
Τι έχω όμως τζαι μουρμουρώ; Γιατί εν μου αρέσκει το «αγοράζω Κυπριακά και μένω Κύπρο». Εννεν ότι εν μου αρέσκει...Μια χαρά μου αρέσκει το «αγοράζω Κυπριακά». Τζαι μάλιστα δοκιμάζω το. Άρχισα να αγοράζω Κυπριακά προϊόντα.
 
Ας πούμε αγοράζω κωλόχαρτο Paloma και Fay αντί να σκουπίζω τον βασιλικό Criticoκώλο με το σςιλλούι ή το Kleenex. Οι μάρκες δεν είναι Κυπριακές αν δεν κάμνω λάθος αλλά παράγονται στην Κύπρο. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα είναι κάπως μικτή. Δεν είναι και τα πιο απαλά στον κόσμο αλλά ούτε και τα πιο πλατιά στον κόσμο. Τα Fay όμως κάμνουν την δουλειά τους. Είναι αρκούντως πλατιά αλλά και αρκετά στερεά έτσι ώστε να μην σχίζονται και μετά να χρειάζεσαι οδοντογλυφίδα για να καθαρίσεις το νύχούι που κάτω. Αλλά για παράδειγμα τα ξυλάκια για τα αυτιά είναι ένα δράμα. Κάμνεις αργαλειό το αυτί σου.
 
Θέλω να καταλήξω στο ότι ναι. Αν εν καλό το Κυπριακό προϊόν φυσικά και θα το αγοράσω αντί για το ξένο. Εν θα πιώ για παράδειγμα εξωτερικό desert wine. Μπορώ να πιω Κουμανταρία. Εννοείται φυσικά ότι ένας άντρας με την Βαρβατζίλλα την δική μου δεν θα έπινε ποτέ desert wine. Απλό παράδειγμα έδωσα. Αλλά εν θα έπινα ας πούμε Pantelides Whisky αντί για Black Label. Οϊ είπαμε ούλλα τζαι ούλλα. Το Παντελίδης Whisky εν πιο σπίρτο τζαι που την Πέρτικα.
 
Υπάρχουν όμως προϊόντα που θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε με ευκολία. Φτάνει να έν καλά. Τζαι με την κίνηση των προϊόντων μας, που ξέρεις μπορεί σε βάθος χρόνου να βελτιωθούν τζιόλας.
 
Υπάρχουν όμως και άλλα Κυπριακά προϊόντα τα οποία μποϋκοτάρω με ούλλη μου την δύναμη. Την Cyprus Airways ας πούμε. Να μου κλάσει τα παπάρια η Cyprus Airways την οποία αποφεύγω όπως ο θκιάλος το λιβάνι. Μακριά. Να κλείσουν να ησυχάσουμε. Αγενείς, με χάλια service, με χάλια μαύρα in-flight entertainment, καθόλου τυπικοί στο ωράριο πτήσεων και φυσικά πανάκριβοι. Έσιει χρόνια που τους μποϋκοτάρω.
  
Επίσης προσπαθώ να μποϋκοτάρω το μένουμε Κύπρο. Γιατί να μείνουμε Κύπρο δηλαδή; Για τα φτηνά παραθαλάσσια ξενοδοχεία, για το καλό και φτηνό φαί ή για την τρελή, μή χωρκάτική παραθαλάσσια διασκέδαση; Γιατί;
 
Εγώ προσωπικά όποτε πάω Πρωταρά, Λεμεσό, Πάφο Ιούλιο και Αύγουστο νιώθω βιασμένος. Μαλάκας. Αν θα μείνω σε ξενοδοχείο θα πληρώσω τα μαννά μου τζαι όταν πάω να φάω ψάρι πάνω στο κύμα θα πληρώσω τον Βλάχο για χαβιάρι τζαι το ούζο Βαρβαγιάννη για Golden Label Johnny Walker. Ασε που το frappe στην παραλία χρεώνουν το όσο τζαι το Kir Royale στες Κάννες και στο Saint Tropez. 40-50 ευρώ το άτομο για να φάω ψάρι σύν 15-20 ευρώ το άτομο για να πιω 2-3 ποτά πριν πέσω, σύν 120 ευρώ το δωμάτιο στο ξενοδοχείο, συν 15 ευρώ τα τρία frappe που έννα πιώ τούτες τες 24 ώρες που έννα είμαι τζαμέ.
 
Για να πάμε λοιπόν με την Κούλλα Criticoulla μια νύχτα Πρωταρά, Πάφο, Λεμεσό τζαι να μείνουμε 24 ώρες πρέπει να πληρώσουμε μαζί 290 ευρώ. Βάλε μέσα και κάτι πεζίνες και κάτι άλλα παρελκόμενα εν πάνω που 300 ευρώ για μια νύχτα. Να μείνω Κύπρο; Να σας σιέσω όϊ έννα μείνω Κύπρο. Η Ryanair πετά παντού.
 
Γιατί να μεν πάω Βαρκελώνη, Μπολόνια ή αν θέλω θάλασσα τζαι ψάρι Κρήτη η οπουδήποτε άλλου στην Ελλάδα; Τζαι καλύτερα θα φάω (είδικά στην Ελλαδα), τζαι πιο ωραία θα περάσω γιατί θα έχει καλύτερη διασκέδαση αντί για μεθυσμένους εγγλέζους ή γυαλιστερούς κυπραίους λεβέντες στο Dolce. Γιατί λοιπόν να μείνουμε Κύπρο; Εν θα μείνουμε Κύπρο ολάν. Αν έχω 800 ευρώ να ξοδέψω για δύο άτομα διακοπές το καλοκαίρι, θα φύγω μακριά. Καλύτερα 5 μέρες Κρήτη παρά 2,5 σαββατοκύριακα στον Πρωταρά. Αν θέλω θάλασσα τα υπόλοιπα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού τα Λιβάδια εν μισή ώρα μακριά που την Λευκωσία. Day trip.
 
Εγώ μποϋκοτάρω τες διακοπές στην Κύπρο ειδικά αν πρέπει να μείνω σε ξενοδοχείο. Αν έχω διαμονή αλλάζει το πράμα. Μπορεί να την φκάλεις πιο φτηνά. Γιατί γλυτώνεις ξενοδοχείο, μπορεί να γλυτώσεις και κάτι φραπεδιές κάτι μπυρούδες που μπορεί να τες πιεις στην βεράντα σου. Ε κάτι γίνεται. Αλλά αν θα πάεις για φούλ σαββατοκυρίακο ξενοδοχείο θέλεις δάνειο.
 
Είπα το πολλές φορές. Διερωτώμαι γιατί κάποιος έρκεται για να κάμει mainstream διακοπές στην χώρα μας. Εν χάλια μαύρα. Για την θάλασσα μόνο; Έσιει τζαι αλλού θάλασσα. Μπορεί αλλού να έσιει λίες ροτσούες, ή αποβάθρα για να βουτήσεις, αντί για χρυσή άμμο αλλά θάλασσα έσιει παντού. Τζαι χρυσή άμμο στην ελεύθερη Κύπρο μόνο ο Πρωταράς έσιει. Την τελευταία φορά που ετσέκκαρα η Λεμεσός ήταν βορβόπυλα. Γιατί λοιπόν Κύπρο; Εν άγουστα, άνοστα, χωρκάτικα  τζαι ακριβά. Προσοχή δεν συζητώ για εναλλακτικές διακοπές γιατί υπάρχουν πολλά ωραίοι τόποι τζαι στην Κύπρο. Μιλώ για mainstream διακοπές στους πιο πάνω τόπους που ανέφερα.
 
Ώσπου όμως να στρώσουν νάκκον τούτοι ούλλοι οι αμπάλατοι οι Κύπρέοι ξενοδόχοι- εστιάτορες- ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, στα παραθαλάσσια πρέπει να τρών πέτρες. Τόσα χρόνια θωρούσαν τον Κυπραίο εκδρομέα τζαι εσιέζαν τον τζαι εχρεώναν τον ακόμα παραπάνω που τον τουρίστα γιατί ο Κυπραίος εν αρνι τζαι εννα ντραπεί να πει τίποτε. Ο Γερμανός μπορεί τζαι να τους την πει. Τωρά όμως κάμνουν στροφή προς τον Κύπριο τουρίστα. Άτε ρε που δαμέ. Πιάστε που τα τρία το μυαλλύτερο.
 
Είπα σας καλύτερα 5 μέρες Κρήτη παρά 2.5 σαββατοκυριάκα στον Πρωταρά, Λεμεσό Πάφο. Αγοράζουμε Κυπριακά, αλλά όσοι μπορούμε δεν μένουμε Κύπρο. Εν αξίζει.

13 σχόλια:

  1. Pou eisai na sou 'rtei na faeis tziai sandwich ston Protara (px pou to periptero tou Konnou). Mporei na xreiastei na pouliseis ton nefro sou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. stelios papalangi

    συμφωνώ τζαι γω ότι τούτο εν μια παπάρα, όχι όμως (μόνο) λόγω ποιότητας....

    Δαμέ εγίνηκε τζαι απόπειρα να ξεκινήσει καμπάνια αγοράζω κυπριακά τζαι την εμπλόκαρε το ΚΕΒΕ γιατί πολλά μέλη του είναι εισαγωγείς.... άκου ;!!!

    Όποταν δεν συμφέρει ούτε στους ίδιους το αγοράζω κυπριακα΄...

    Με το ίδιο σκεπτικό που είναι μαλακία το "εδώ εργοδοτούνται μόνο κύπραιοι" .... Αν έβαλε, εδώ εργοδοτούνται εργάτες με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα" να τον στηρίξω.... Αλλά το εργοδοτώ κυπραίους (με όρους μετανάστη) δε μου λαλεί τίποτε....

    Όπως και το ηλίθιο μειλ που κυκολοφορεί - μην αγοράζεται από τα λιντλ.... Γιατί ο ορφανίδης ήταν καλύττερος ; Που επαραλάμβανε σήμερα, επούλαν και είσπρατε αύριο τζαι εξόφλαν (και αν) το κόσμο ύστερα που ένα χρόνο.... Μπορείς να πάεις στη φρουταρία της γειτονιάς σου θα μου πεις τζαι ας πληρώσεις κατιτις παραπάνω.... Μα εν τζαι εν το πρόβλημα να πληρώσω παραπάνω.... Το πρόβλημα είναι ότι θυμούμαι τον παππού να παίρνει τα μήλα στες (κυπριακές) φρουταρίες να τον παζαρέφκουν τζαι μα του τα πιάνουν σε τιμή κόστους τζαι σαν είσαι μπροστά να τους να βάλει τζαι τιμή διπλάσια από όσα τα εγόραζεν..... Ε ρε φίλε, κυπραίος ή ξένος πάλε κλέφκεις το κόπο του άλλου...

    Σίουρα μπορείς να πάεις όμως το σάββατο στο παζαράκι (λαική) τζαι αν ξέρεις τζαι ρωτήσεις μπορείς να βρεις παραγωγούς (γιατί τζαι τζιαμέ έσσιει εισαγόμενα) τζαι σίουρα θα τα βρεις πιο φτηνά...

    Οι κυπριακές επιχειρήσεις αν θέλουν στηρίξη, να κανονίσουν να σέβουνται πρώτα λιον τους υπαλλήλους τους , τζαι λίον εμάς τους μαλάκες που μας κατακλέφκουν - τζαι δαμέ είμαστεν να τους στηρίξουμεν... Ως τότε όμως - εν έσσιει τίποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ με το "που τα τρία το μυαλύττερο". Τα δίδυμα θέλουν και αυτά αγάπη και στοργή.

    Τωρά που κατακρεουργήσαν και το κκάμπινγκ της Πόλης...

    Αν έχεις καλούς φίλους κάμνεις "Βίλλα Χόλιντέης" Κάθεται κάπως πιο φτηνά, αλλά υπολογίζω για ίντροβερτς σαν κι εσένα ίσως να μην είναι οι ιδανικές σου διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)Το κείμενο σου για τον Ν.Γκάλη άκρως συγκινητικό,μας μετέφερε και στην εποχή της μικρής μας αθωότητας,σ΄ευχαριστώ. :))))))))))))))))))))

    2)Κυπριακά κι Ελληνικά προϊόντα,ναι. Με μέτρο τη λογική μας βεβαίως βεβαίως για όλους τους λόγους που είπες.
    Το ελληνικό παπούτσι βέβαια χάθηκε σχεδόν για το φθηνό κινέζικο και το άνετο αλλά άσχημο γερμανικό μα ελπίζω πως τώρα θα ξαναεπιστρέψει καθώς οι βιοτεχνίες έχουν ολοένα και περισσότερες παραγγελίες.
    Για κυπριακά προϊόντα ένδυσης δεν θυμάμαι πολλά ας μιλήσει κάποιος που γνωρίζει περισσότερα.

    ΑΝ θέλουμε να επιμένουμε ελληνοκυπριακά,ας πάρουμε επιτέλους την πατέντα για το χαλλούμι!

    Η κουμανταρία είναι η μητέρα των γλυκών κρασιών,σύμφωνα μάλιστα με την βιβλιογραφία,το Port wine που λόγω μάρκετινγκ είναι το πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο, αποτελεί καθαρό προϊόν κλοπής της κυπριακής κουμανταρίας,δεν θυμάμαι ακριβώς ποιόν αιώνα. Επίσης ήταν το αγαπημένο ποτό του Μπίσμαρκ.
    Κι αντί να χρησιμοποιούμε αυτές τις γνώσεις προς όφελος μας,προτιμήσαμε κι εμείς το "ξένο".

    Διακοπές στην Κύπρο; Για τη θάλασσα και τον ήλιο,ναι.
    Οικογένειες έρχονται γιατί μπορούνε να συνδιάσουν βουνό και θάλασσα,πόλη και επαρχία λόγω των μικρών αποστάσεων. Ο μέσος Γερμανός ενδιαφέρεται και για την ιστορία,τον πολιτισμό σε αντίθεση με τον μέσο Άγγλο.Και η Κύπρος τα συνδιάζει όλα αυτά. Το παράπονο τους βέβαια,ιδιο με το δικό μας: ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΟΛΑ εκτός από το ξενοδοχείο που έκλεισαν πάμφθηνα.

    Η συμπεριφορά των ξενοδόχων βέβαια προς εμάς τους Κυπρίους χάλια.
    Κι όπως λέει η κολλητή μου:αφού 1 Σαββατοκύριακο στην Πάφο κοστίζει όσο 1 βδομάδα στη Θεσσαλονίκη/ελληνικό νησί,χίλιες φορές Θεσσαλονίκη/ελληνικό νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαφωνώ για τη Cyprus Airways. Το καλοκαίρι που θα πάω στην Ελλάδα διακοπές (για τους πάραπάνω λόγους που λαλείς) η Cyprus Airways ήταν η πιο φτηνή (για να πάει τζιαι να στραφεί μια τετραμελής οικογένεια).

    Κατά τα άλλα ναι.

    Επίσης στην κουβέντα με το ΚΕΒΕ, κατά την άποψη μου το ΚΕΒΕ είχε δίκιο. Ναι ρε παίχτη μου, να αγοράζουμε κυπριακά. Αλλά τι ακριβώς παράγουμε? Μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας με κυπριακά προιόντα? Όχι. Όταν θα μπορούμε οκ, συζητούμεν το.

    Σήμερα, εργοδοτούνται παραπάνω άτομα στις εισαγωγές παρά στην κυπριακή παραγωγή. Άρα, εν με κανεί το πρόβλημα της ανεργίας, να προσθέσω τζιαι άλλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22575544

    Απλή πληροφοριακά - Η κύπρος από ότι φαίνεται έχει τα πιο καθαρά νερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίντα σκεφτείτε να μεν είχαμε τζαι ούλλους τζείνους τους βαρκάρηδες σε κάθε παραλία

      Διαγραφή
  7. στα άξιππα 2 μάρκες κυπριακής παραγωγής:

    Nannys πανιά τζιαι μωρομάντηλα
    Bien Aime καθαριστικά, υγρά, σαπουνοειδή, απορρυπαντικά (κυπραίοι όνλυ, με εξαγωγές(!) στη Γερμανία, άψογη ποιότητα -ναι, ξέρω τους- και χονδρικές τιμές)

    σεβαστά κονδυλάκια και τα δύο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εν επολλοσυγκεντώθηκα στα τελευταία!!! Έμεινα στο καθάρισμα του νυχουδίου με οδοντογλυφίδα!!!! Διαααααξξξξ!!!! :ζ

    Εμείς εννα μείνουμε Κύπρο τζαι θα παραθερίζουμεν από την ευάερη και ευήλια βεραντούα μας! Ως πάρατζει θωρούμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @stelios papalangi: Στην τελική αγοράζουμε αυτό που μας συμφέρει σε ποιότητα και τιμή. Δεν θα αγοράσουμε κάτι γιατί απλα είναι Κυπριακό... Θα το δοκιμάσουμε γιατί είναι Κυπριακό αλλά αν δεν είναι καλό απλά δεν θα το ξαναγοράσουμε.

    @Ακκανούρης: Έκαμα βίλλα χολιντέις με κολλητούς και γυναίκες. Εν καλά ρε αλλά βαρκέσαι λίο μετά που 2-3 μέρες. Θέλεις τζαι λίον άκτιον.

    Προς ενημέρωση... Το ποπ αρτ πορτρέτο του Γκάλη προωθήθηκε τζαι δεν έφαα ξύλο. Έκαμα τζαι επαφές με ένα παρέα που ασχολείται για να το ετοιμάσει...Όταν/ αν το κάμω θα σας το ανεβάσω για κόμμεντς

    @ θάλασσα μοβ: Τζαι έννεν μόνο το εισιτήριο που εν φτηνό. Όποτε πάω σε κάποιο μέρος στην Ελλάδα όι τζαι τόσο mainstream και ακριβό στυλ Μύκονο, Πάρο κτλ πελλανίσκω... Πέρσι ας πούμε πήγα Χαλκιδική...Τέλεια τζαι μούχτιν...Γιατί να πάω Πάφο; Ποιός την χέζει την Πάφο.

    @ Ήβρα τζαι εγώ φτηνά εισιτήρια για Ελλάδα με Κυπριακές. Απλά εκνευρίσαν με απίστευτα με κάτι ματσαράγκες που μου εκάμαν πριν 3-4 χρόνια σε δυο ταξίδια συνεχόμενα τζαι καταράστηκα τους.

    Συμφωνώ τζαι εγώ με ΚΕΒΕ.

    @ Σικέ: εν τα ήξερα τα Bien Aime...Χοντρικά μόνο πουλούν σε μεγάλες ποσότητες ή έχουν και για ιδιωτική χρήση;

    @Ασπρο και Παχύ: Για αυτό τα νύχια μας πρέπει να ένει πάντα κομμένα. Για να αποφεύγονται τέτοια επεισόδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα Nanny's έννεν κυπριακά. Εν ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ego pantos enomiza htan kupriaka,to ergostasio ta paragei sthn kupro arketa xronia,ta nannys pou kukloforoun sthn ellada en polla diaforetika,eida ta sto jumbo polles fores

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. en to akouses to neo trend? enoikiazontai spiti pamfthina sto prwtara.
    p.h. 2 ypnodwmatiwn aplo spitoui konta kai me thea ti thalassa gia 600 euros to mina
    i triwn ypnodwmation villitsa me pisina 1000 eurw to atomo
    poioi ta enoikiazoun? ma toutoi oulloi pou ta gorazan miso + ekatomyrio ta teleutaia hronia kia twra ite den ehoun eisodima kalo i den ehoun na to xehrewsoun.
    thanks guys!
    (twra tha mou peis 1000 eurw en ,llia? oi, alla gia ena mina kai me tin enallaktiki na einai to xenodoheio sta 100-150 eurw ti nykta, einai bargain nai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή