CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ακριβή μου Κύπρος

Η Κύπρος είναι πολύ χαμηλά σε value for money στον τουρισμό. Έτσι απάντησε ένα τεράστιο ποσοστό τουριστών σε έρευνα που έγινε πρόσφατα. Δυστυχώς για το Ακέλ όμως ζούμε σε ελεύθερη οικονομία (λέμε τώρα). Και η ελεύθερη αγορά προσδιορίζει τις τιμές. Οι ψηλές τιμές λοιπόν στην Κύπρο, ειδικά στα παράλια και η ληστεία που διαπράττομε σε βάρος όλων των τουριστών αλλά και των ιθαγενών θα πληρωθεί μελλοντικά.
 
Του χρόνου θα έχουμε λιγότερους τουρίστες. Τόσο απλά. Πολύ λιγότερους. Γιατί αν φέτος εγλυτώσαμεν την κάπως λόγω των φασαριών στην Τουρκία τζαι των πολέμων στον Αραβικό κόσμο, του χρόνου έννα την φάμε κανονικά. Στο κάτω κάτω η Συρία εν πολλά κοντά τζαι η Κύπρος πολλά ακριβή. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον να μας επισκεφτεί. Τόσο απλά. Εκτός αν είσαι Ρώσος που σηκώνω τα χέρια ψηλά.
 
Αλλά τούτα είπαμε τα τζαι πιο παλιά έννεν; Γιατί πρήζω πάλε; Γιατί το Σαββατοκυρίακο είπαμε να πάμε Πρωταρά. Είπα σας την προηγούμενη φορά τι πληρώσαμε με την Κούλλα (Criticoulla), 2 άτομα στις γνωστές και μη εξαιρετέες Καλαμιές στον Πρωταρά. 1 Σαλάτα, 1 τασιή, 1 ταραμάς, μισή μερίδα χταποδάκι, και ορφός 500 γραμμάρια. Τούτα μαζί με ένα μπουκάλι λευκό της Σοδαπ που πλάσαρε τελευταίως και υποτίθεται κατά την Κούλλα (Criticoulla) ότι εν καλό (σκατά). 90 ευρώ!!!!! O Yes!!!!
 
Προχτές στο κιόσκι του Κόννου (γνωστό και ως το χρυσό περίπτερο) παραγγείλαμε 2 σαλάτες. Γιατί επήα στον Κόννο όμως να μου πείτε; Εν επήα ούλλο καλοτζαίρι γιατί φακκούν μου οι δήθεν τζαμέ. Τωρά τον Σεπτέμβρη που επόκατσεν η κίνηση είπαμε να πάμε γιατί στο κάτω κάτω εν τοπ παραλία. Στες σαλάτες λοιπόν. Ήταν προ-ετοιμασμένες του ψυγείου. Μέσα σε ένα λιλιπούτειο πλαστικό το οποίο περιείχε 1 ντομάτα (άτε το πολύ ενάμιση), 1 αγγούρι, 5 μαύρες ελιές, 2 ροδέλες κρεμμύδι και ένα κομμάτι φέτα. Η τιμή της 5.50 ευρώ. Μάλιστα.
     
Την Κυριακή είπαμε να πάμε στο Nissi Beach. Στην αρχή του όμως οϊ ποτζι που εν το νησί που κάμνουν τους πίθηκους οι εγγλέζοι. Εκάμαμε το λάθος να διψάσουμε τζαι εθέλαμε κάτι εκτός νερού να πιούμε. Υπάρχουν 2 κιόσκι στην παραλία τα οποία προφανώς ενοικιάζει το ξενοδοχείο Nissi Beach τζαι χρεώνει ότι θέλει. Γιατί εν μιλούμε για το μπάρ του ξενοδοχείου. Μιλούμε για το κιόσκι πας τον άμμο με τες Lordos Plastics καρέκλες τες άσπρες. Στο κιόσκι παράγγειλα 2 squash λεμονάδες με σόδα. 6.00 ευρώ!!!! Τζαι εν έκατσα καν τζαμέ για να τις πιω να πεις ότι πιάνω τους τζαι τόπο. Ήταν take away. Αν δεν πιστεύετε έτο. Εφύλαξα το γιατί μπορεί να μεν με πιστεύκουν. 
 
 
 
Πόσα κοστίζει ρε φίλε; Ο χυμός ο Λανίτης-Κεαν τα 70cl εν 2.50 ευρώ; Λέμε τωρά ποσά ένει ενι ξέρω. Κάθε δόση εν περίπου 4cl. Τζαι πάλε εννα σου φκει γλυτζια. Φκάλλεις 17.5 λεμονάδες με μια πότσα. Τουλάχιστο. Δηλαδή κοστίζει σου 14.3 σεντ η λεμονάδα. Η σόδα που βάλλει έννεν καν Schweppes. Εν της μηχανής νερό που του πιντώνει αέριο. Άρα η σόδα μαζί με τα 5 παγάκια που μου έβαλε (τζαι τον ηλεκτρισμό του να τα κάμει) άτε να του κάτσαν αλλό 3 σεντ. Να βάλω τζαι το πλαστικό το ποτήρι αλλό 5 σέντ; Max; Άτε σύνολο 22σεντ ούλλη η λεμονάδα κόστος. Τζαι βάλεις το 3.00 ευρώ ρε μαλάκα; Extreme.
 
Μποικοτάρετε τους τζαι fuck them. Έσει χρόνια που το λαλώ ρε φίλε τζαι εν συντονίζομαι. Παγωνιέρα γαμώτο παγωνιέρα. Πάντα λαλώ το τζαι ποττέ εν το κάμνω. Να τους κλείσουμε ούλλους να παν στα ανάθεμα.

12 σχόλια:

  1. Σεκόντον για την παγωνιέραν. Έshιει τζιαιρόν που εξασκώ το "σπορ" τζιαι ποττέ εν το μετάνοιωσα, τζιαι ας φακκούν οι "δήθεν" ότι είμαι "σιώφερος".
    Άσε που εν έshιει πιο σωστήν θερμοκρασίαν η πυρούα που μέσα στην παγωνιερούδαν όταν λιώσει τζιαι λλίον ο πάγος. Fuck them twice...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο παγωνιέρες: Μία που περιέχει τα generics για τους υπόλοιπους και μια δική σου με τις ιδιοτροπίες σου για να μην βάζουν τα βρωμόχερα τους μέσα οι άλλοι. Μπουάχαχαχαχα.

    Μου είπε η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Λατσί ότι έχουν πρόβλημα φέτος με τις εισπράξεις γιατί όλοι φέρνουν τις παγωνιέρες τους στην παραλία. Της είπα να το απαγορεύσουν και μου είπε "Μα γίνεται, δεν είναι δημόσια η παραλία;" Της είπα δεν χάνει να δοκιμάσει και ας αρχίσει από τώρα να ζητά από αυτούς που χρησιμοποιούν τα κρεβατάκια να μην χρησιμοποιούν παγωνιέρες. Δεν έμεινα να δω τη φάση που έφαγε ξύλο. Μπουάχαχα.

    Ακόμα και οι τιμές να γίνουν χώμα, μόνο για το λόγο που αναφέρει ο Woofis δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσω να φέρνω παγωνιέρα. Επίσης μεταφέρω τις παγωνιέρες σε στυλ farmers walk ( http://www.youtube.com/watch?v=NwIjbljnE6s). Επίτηδες παρκάρω το αυτοκίνητο πιο μακριά, έτσι ώστε να στριμώχνω ένα γουέρκαουτ παραπάνω. Και μετά μπλουμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο χειρότερος είναι αυτός στην Μακρόνησο.Το διαπίστωσα και φέτος αλλά είχαμε μαζί μας νερό (γες!)και ευτυχώς δεν θέλαμε κάτι άλλο.
    Στη Λεμεσό,σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο,οι τιμές του μπαρ της πισίνας ήταν και είναι πάρα πολύ καλές.Και μάλιστα τα ποτήρια είναι κομψά αν και πλαστικά.
    Άκουσα πως φέτος απορροφήθηκε περισσότερος τουρισμός από Γερμανία και Γαλλία.

    Η παγωνιέρα είναι η λύση,καλύτεροι είναι οι Ευρωπαίοι που ακόμη και στα σπα (εδώ τουλάχιστον) πηγαίνουν με τις "προμήθειες" τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου από τότε που έκαμαμεν τα μωρά παγωνιέρα και πάλυ παγωνιέρα. Ετοιμάζουμε σαντουιτσάκια, φρούτα χυμούς μπύρες χυμούς. και έχει χάζι που έρχονται τα παιδάκια (2.5 χρονών τώρα) μόλις βγουν από την θάλασσα και κάθονται και μας ζητούν το φρούτο ή το φαγητό τους. Δεν μιλώ για το θέμα τους ελέγχου της διατροφής μας (άλλο αυτό που ετοιμάζουμε εμείς και άλλο οι μπόυρδες που σου σερβίρουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χρυσό περίπτερο του Κόννου έγινε η αιτία να γίνει η παγωνιέρα το αγαπημένο μου καλοκαιρινό αξέσορυ εδώ και λίγα χρόνια.
    Σάντουιτς, φρούτα, νερό και μπυρούες τσακρί στα πόδια μου χωρίς να πρέπει να σηκωστώ.
    Μας φτάνει που χρυσοπληρώνουμε τις πεζίνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά το έχουν παρακάμει με τις τιμές που μας χρεώνουν!!! Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος για τουρισμό στην Κύπρο;;; Είναι όλα πανάκριβα!! Και γιατί δλδ να μην παίρνουμε την παγωνιέρα μας στη θάλασσα;; Εκτός του ότι εξοικονομείς μια περιουσία, έχεις και τα χρειαζόμενά σου μπροστά στα πόδια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πεις της Criticoullas ότι έχει και ένα μασκαραλλίκκι η Tupperware που σου κάμνει τέλειο φραπέ και το παίρνεις στην παραλία (με την παγωνιέρα) και είσαι Θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήμουν πάντα υπέρ της παγωνιέρας αλλά επειδή είμαι νάκκο οκνηρός εν οργανώνομαι (φρέντ ακκανούρη αθλούμαι αλλά είμαι γενικά οκνηρός γίνεται;;;). Συν το ότι εν έχουμε ακόμα μωρά...Με μωρά εν επιβιώνεις χωρίς παγωνιέρα; Εν σάννα τζαι πέφτεις τίτσιρος πας τα αγγούρκα....

    Που του χρόνου... Άλλωστε σχεδόν σε κανένα beach bar έννεν ποττέ τσακρί η μπύρα. Ενώ στην παγωνιέρα άμαν λιώσει τζαι νάκκο ο πάγος εν άλλο πράμα όπως επεσήμανε τζαι ο Γούφης

    Θα μεταφέρω την εισήγηση σου Δρακούνα για το φραπέ αλλά δύσκολα εννα περάσει. Ο συνδυασμός φραπέ και Criticoulla συνήθως είναι δράση- αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 11€ μια σαλατού (σκέττη κυπριακή, εζήτησα την τζιαι χωρίς φέταν) τζιαι 6 € έναν σαντουιτσιούιν του μωρού. Μόλις μου φέρνει η βουλγάρα ίνγλις σπίκκιν, you go - me come, την αλατέραν τζιαι το λάδιν εφώναξα του καρσονιού του Κυπραίου.

    -Έ κουμπάρε, εσού έν νεκατσιάς να γύρεις ποτούντο ξημαρισμένον το ποτσίν λάδιν πας την σαλάταν πον να φάεις; Εγώ νεκατσιώ.

    Αντίς να πει συγνώμην, να πιάσει το ξημαρολαδόξυδον του τζιαι να τσακκιστεί να φέρει έναν καθαρόν τζιαι να χαρίσει τζιαι στον πελάτην τουλάχιστον την μισήν τιμήν για το "λάθος", να τον ευχαριστήσει για την παρατήρησην τζιαι να βελτιώσει την υπηρεσίαν του, έφκαλεν έναν πήχην γλώσσαν.

    - Μα τί να κάμω, αφού φυσά τζιαι ξημαρίζει τα... πλα, μπλά μπλά... τζιαι μιάν μασέλλαν τόσην.

    - Ρέ κουμπάρε, δεν εν δουλειά δική μου να έβρω τρόπον να εν το φαϊν σας καθαρόν.

    Έπιασεν το ποτσίν τζιαι έφυεν.

    Αν είδατε εσείς λάιν τζιαι ξύδιν είδα τζιαι γώ.

    Κλείστε τους να τελειώσει τζιαι τούτη η κλεψιά πέρκι έρτει κανένας επαγγελματίας του χαϊρκού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αναφορά της Thalassamov σε «αυτόν στην Μακρόνησο» με συμπούρκισε [μού έδωσε το ερέθισμα] να γράψω κι εγώ θκυο λόγια, κάπως διαφορετικά... [Η παραλία του Μακρόνησου είναι μια από τις ωραιότερες της Κύπρου με σήμα κατατεθέν ένα “κρίνο του γιαλού”]…

    Όντως υπάρχει ακρίβκεια , τζιαι στον Κόννο τζιαι στο Μακρόνησο! Όμως οι υπέρογκες τιμές των προσφερόμενων προϊόντων [σαλάτες, σάντουιτς, παγωτά, ποτά] είναι απλώς θέμα ηθικής των διαχειριστών των περιπτέρων κι άλλων τουριστικών υποστατικών, δηλ. δείχνουν πρόθεση/διάθεση/τάση από τους διαχειριστές για κλεψιά, απληστία και εκμετάλλευση; Σίγουρα υπάρχει κι αυτό αλλά ΟΛΟΙ αυτοί πουλούν σε εγκριμένες από τον ΚΟΤ τιμές! Κι αυτές οι τιμές από ποιες παραμέτρους καθορίζονται; Σίγουρα και από το ολιγόχρονο της λειτουργίας των υποστατικών κάθε σεζόν, αλλά κυρίως από τα υψηλά ενοίκια και τους φόρους που πληρώνουν στις τοπικές αρχές. Γι’ αυτό πέραν από τη ειδικά αναφορά στους συγκεκριμένους χώρους πιστεύω ότι πρέπει να δούμε και την γενικότερη πτυχή του θέματος που έχει να κάνει με τον ΚΟΤ, τους Δήμους [και τι έλεγχο εξασκούν], αλλά και με την ελεύθερη αγορά μας...
    Πρόσφατα είδα στην τοπική εφημερίδα της Αγίας Νάπας ένα δημοσίευμα στο οποίο ο Δήμαρχος έλεγε πως είναι «πολύ λογικές οι τιμές στην Αγ. Νάπα»! Ανάφερε μάλιστα ότι «τα cocktails πωλούνται στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 2 ευρώ μόνο». Κι ο περιπτεράς εκεί στον Μακρόνησο [που ήτανε εκείνος που μού έδειξε το δημοσίευμα] τα έχει 5(!) ευρώ. Εγώ πάντως τον προειδοποίησα ότι αν πάρω κάποια μέρα cocktail απ’ εκεί ΜΟΝΟ δύο ευρώ θα του δώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνούμε.

    Με το μποϊκοτάζ όλων αυτών των άχρηστων επιχειρηματιών έμμεσα τραβάς την τζαι στους δήμους. Για μένα ευτύχημα θα ήταν να παττήσουν ούλλοι οι δήμοι της Κύπρου (είμαστε ευτυχώς πολλά κοντα) για να συγχωνευτούν σε 2-3 παγκύπρια.

    Φαντάζομαι κάτι παρόμοιο εύχονται ούλλοι εκτός που τους εργαζόμενους σε δήμους τζαι τα stupid συμβούλια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στη Ρώμη ένα μπουκαλάκι νερό 500μλ από trailer/περίπτερο έξω από το Κολοσσαίο/Βατικανό κτλ την εβδομάδα μετά τον δεκαπεντάυγουστο 2013 που οι ρωμαίοι φεύγουν είναι 3 ευρώ...διερωτόμουν και γω γιατί όλοι οι (υπόλοιποι ευρωπαίοι) τουρίστες γεμίζουν τα μπουκαλάκια τους από τις βρύσες στο δρόμο. Αλλα πες εν Ρώμη...
    Το παρκινγκ στο Αμάλφι Κόαστ 3 εύρω την ώρα, αν βρεις... οι παραλίες στο Αμάλφι κόαστ πριβέ με είσοδο 20 ευρώ ή δωρεάν αν κάτσεις να φας 30 ευρώ και άνω στο εστιατόριο/καφε που εκοτσιάννιασε το εν λόγω στριπ παραλίας, εκτός και αν θέλεις να κολυμπήσεις δωρεάν μέσα στα καταγάλανα νερά πεποτισμένα με πεζίνες και λάδια των κοτέρων των εκει δήθεν. Ωραία τοπία αλλά παραλίες κακά ούτε σύγκριση με τις δικές μας. Επομένως προς το παρόν καλά την έχουμε. Αν μη τι 'αλλο οι παραλίες μας είναι σουπερ και free. 'Ομως αυτό δεν σημαίνει επουδενί ότι πρέπει να ανεχόμαστε την κοροιδία και να δεχόμαστε κάποια πράγματα διότι έτσι είναι. Όχι δεν είναι έτσι! Παγωνίερα και μπόυκοττ. Ελπίζω μόνο να απόλαυσες την "χρυσή" λεμονάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή