CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μπράβο !!!!

Η κριτική μπορεί να είναι και θετική. Τζαι μετά που τρία και χρόνια που έχω τούντο blog νιώθω την ανάγκη να ασκήσω θετική κριτική.
 
Δεν ανήκω σε καμία κομματική παράταξη αν και οικογενειακά προέρχομαι από το ΔΗΣΥ το οποίο και στήριζα μέχρι την ηλικία που άρχισα να καταλάβω.
 
Όταν άρχισα να έχω δική μου γνώμη και άποψη, αποχώρησα διαμαρτυρόμενος είτε ρίχνοντας ψήφους δεξιά και αριστερά είτε απέχοντας από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Τωρά όμως νιώθω την ανάγκη να πω του Αναστασιάδη ότι....γαμώτο έτσι για αλλαγή φαίνεται να έχετε πάρει σοβαρά τον ρόλο σας τζαι... ναι φαίνεται να προσπαθείτε να αλλάξετε πράματα.
 
Ο χειρισμός του Κυπριακού γεννά ξανά ελπίδες σε ούλλους εμάς που εν θέλουμε διχοτόμηση όπως θέλει το ΔΗΚΑ (Δημόσιο Καμπαρέ), ΕΔΕΚ, Οικολόγοι τζαι... τζείντο άλλο το κόμμα που διευθύνει ο ξιμαρισμένος ο Λιλλήκας ρε....εξίχασα το όνομα του....Α ναι ρε Συμμαχία Βλακείας.
 
Ο Αναστασιάδης γνωρίζει καλύτερα που ούλλους ότι το Τασσούι (και η Αναστασία) δεν είχαν ποτέ πρόθεση να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Αλλά γνωρίζει επίσης ότι χρειάζεται τον για να περνά τα μνημονιακά νομοσχέδια. Άρα είπε του Νικόλα κάμε ότι καταλαβαίνεις χωρίς όμως να ρίξει τις γέφυρες επικοινωνίας. Λάθος επιλογή όμως να καλέσει τον Κάρογιαν στο προεδρικό. Έπρεπε να του την ταΐσει behind the scene.
 
Όμως ναι... Καλύτερα να φύει το Τασσούι τωρά που εν νωρίς. Να πάει να ηγηθεί όπως εν το όνειρο του της απορριπτικής πτέρυγας πριν του κλέψει την θέση ο Λιλλήκας. Αφού ήταν ξεκάθαρο που την αρχή ότι τούτο ήταν το σχέδιο του. Καλύτερα που τα τωρά να τελειώνουμε. Ούλλα τα άλλα που λαλεί για να δικαιολογηθεί μπορώ να τα χαρακτηρίσω με μια λέξη σαν παπαριές.
 
Άντε γεια λοιπόν Τασσούι.
 
Ο Αναστασιάδης αν και στην αρχή της διακυβέρνησης του εσκάτεψε τα με την Τρόικα και η αξιοπιστία του έππεσσε rock bottom που λένε και στο Αμέρικα εκατάφερε να το φέρει τούμπα. Στην αρχή όντως επήε απροετοίμαστος και κυρίως ανυποψίαστος (κακώς) στο Eurogroup. Μετά έκαμε το άλλο λάθος να τηρήσει δηλαδή αποχή στην ψηφοφορία για το καθολικό μικρό κούρεμα. Στο ηρωικό (χαχαχαχα) ΟΧΙ της βουλής την μαύρη Τρίτη μετά το πρώτο Eurogroup. Όπως επίσης λάθος θεώρησα και τον διορισμό του Χάρη Γεωργιάδη (έγραψα το δαμεσα) στην θέση του υπουργού οικονομικών, θεωρώντας ότι εγώ όπως και 20,000 άλλοι συμπολίτες μας μπορεί να ήταν κατάλληλοτεροι για την θέση.
 
Τελικά στο τελευταίο νομίζω είχα λάθος. Οι γνώσεις οικονομικών του Χάρη δεν είναι πολλές. Αλλά τελικά φάνηκε ότι δεν χρειάζονται τζαι τόσο. Γιατί κουμάντο και οικονομική πολιτική κάνει η Τρόικα. Την θέση του υπουργού οικονομικών πρέπει να την κρατεί ένας οργανωτικός, προσγειωμένος, καλός τεχνοκράτης. Τζαι φαίνεται ότι ο φκιακάς εν καλός σε τούτο.
 
Άλλοι όμως θεωρούν την κάθε θετική αξιολόγηση της Τροίκας σαν ανάθεμα. Υποταγή. Όμως για μένα η Τρόικα (πλην κουρέματος τονίζω) είναι ότι καλύτερο έτυχε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Διορθώνει όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας τζαι εφαρμόζει τις πολιτικές τις οποίες μόνοι μας εν θα εφαρμόζαμε ποττέ.
 
Ανοίγουν επαγγέλματα, ιδιωτικοποιούνται οργανισμοί κερδοφόροι μεν δυνητικά μη αποτελεσματικοί δε, και το πιο σημαντικό διαλύονται σιγά σιγά οι εργασιακές ανισότητες που ίσχυαν για τους δημόσιους και ημι-δημόσιους υπάλληλους. Επίσης τα τραπεζικά κόλπα που τόσες φορές ανέλυσα και έφεραν τόσα προβλήματα στην οικονομία του τόπου σιγά σιγά διορθώνονται. Εναρμονιζόμαστε με τους διεθνείς κανόνες για τα «κακά» δάνεια, εφαρμόζουμε επιτέλους καλύτερους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αρχίζει να ενεργεί και να ακούγεται περισσότερο  και αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων. Όρος ανύπαρκτος ως πριν λίγα χρόνια. Δαμέ εδιούσαν οι τράπεζες με εξασφαλίσεις για γέλια δάνεια στις εταιρίες των μελών συμβουλίων και των διευθυνόντων συμβούλων.
 
Είδαμε επιτέλους και κλείσιμο παττισμένης τράπεζας (Λαϊκή) κάτι που προσωπικά πίστευα ότι δεν μπορεί να γίνει δεδομένου του μεγέθους της Κύπρου σε αναλογία με την τράπεζα. Τζαι παραδέχουμαι ότι είχα λάθος. Too big to fail λαλούν αλλά μπορεί να γίνει τζαι έγινε. Αν αυτό θα αποβεί τελικά μοιραίο με την άρση των περιοριστικών μέτρων μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει. Αν αυτό κατάστρεψε την μεσαία και την ανώτερη (λιγότερο) τάξη της Κύπρου. Ναι την κατάστρεψε. Αλλά μάλλον θα επιβιώσει.
 
Και ελπίζω φυσικά ότι με το μνημόνιο και την πιστή μέχρι τώρα εφαρμογή του που τον Αναστασιάδη, θα δούμε επιτέλους αυτό που έπρεπε να δούμε εδώ και χρόνια. Εκποιήσεις ακινήτων, κλείσιμο εταιριών οι οποίες έκαναν κακές επενδύσεις και έπρεπε να κλείσουν εδώ και χρόνια (π.χ. Aristo που προστατευόταν από την Τράπεζα Κύπρου) και επιτέλους πτώση των τιμών των ακινήτων τζαμέ που φωνάζω ότι έπρεπε να ένει τα τελευταία 6 χρόνια. Στο 60-70% (minimum πτώση) της σημερινής τους αξίας.
 
Τούτα ούλλα θα γίνουν και γίνονται παράλληλα με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, καταστροφής του οικονομικού μας μοντέλου, φυγής επιστημόνων και άλλα πολλά που θωρούμε κάθε μέρα μπροστά μας. Όμως για τούτα εν φταίει το μνημόνιο. Φταιν τζείνοι που μας εφέραν ως δαμέ χωρίς να κάμουν τίποτε (και δεν μιλώ μόνο για τον Αχάπαρο) για να καταφέρουν μια ομαλότερη διόρθωση της οικονομίας. Μαγικά φίλτρα εν υπάρχουν. Δεν αποδεχτήκαμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις της οικονομίας μόνοι μας, έτσι φυσιολογικά τις εφαρμόζουν με βία οι δανειστές μας.
 
Και μπράβο στον Αναστασιάδη που αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να γαμήσει τον Κυπριακό λαό για να προχωρήσει μπροστά.
 
Ο μόνος τρόπος. Άποψη μου.

5 σχόλια:

 1. Ένα άρθρο γεμάτο με μισές αλήθειες και μισά ψέματα ανακατεμένα με μαεστρία το παραδέχομαι σκοπεύοντας να παραμυθιάσει τον αναγνώστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως γράφω τζαι στο τέλος άποψη μου...Εν έχω σκοπό να παραμυθκιάσω κανένα.. Όποιος θέλει συμφωνεί όποιος θέλει διαφωνεί. ...

  Αλλά αν νομίζεις ότι το κείμενο εν γεμάτο ψέματα τότε σε συμβουλεύω να ανοίξεις τα μάθκια σου να φκάλεις τες παρωπίδες τζαι να δεις μπροστά σου γιατί σε περιμένουν μεγάλοι λούκκοι τζαι δυσάρεστες εκπλήξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το προβλημα φίλε κρίτικ είναι οτι δεν σκεφτεσαι γενικώς!
  Επαρατήρησα να ερμηνευκεις τα πραματα οπως ΘΑ εθελες να ένουν τζ όι οπως ένουν....

  Εγώ νομίζω να ωριμάσεις τζιαι να σκέφτεσαι αντικειμενικα τζ όι αν σε βολεύκει πρόσκαιρα μια κατάσταση..

  Α.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον έχεις δίκαιο φίλε Α.Γ. ότι δεν σκέφτομαι γενικώς....

   Αντιμετωπίζω τούντο πρόβλημα που νεαρή ηλικία. Αφού να σκεφτείς εκαλούσαν τους γονείς μου στο δημοτικό τζαι ελαλούσαν τους ότι το πρόβλημα του γιού σας εν ότι δεν σκέφτεται γενικώς. Γενικώς εν μαννός τζαι καλυτερα να τον βάλετε κάπου ειδικά για τζείνους που εν σκέφτονται γενικώς...

   Διαγραφή
  2. Αν ναι ξέχασα να σε ευχαριστήσω για την επισήμανση φίλε Α.Γ. Και αν μπορείς τζαι αν ξέρεις κάποιον ειδικό που μπορεί να με βοηθήσει σε παρακαλώ σύστησε μου τον. Για να μπορώ και εγώ να σκέφτομαι γενικώς όπως εσύ

   Διαγραφή