CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τελικά Greecovery ή μήπως Grexit



Εχτές (14-10-2014) έγινε το έλα να δεις στις διεθνείς αγορές αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Στο ΧΑΑ υπήρξαν κινήσεις πανικού από το πρωί τζαι όσο περνούσε η ώρα και μπαίναμε στην απογευματινή συνεδρία υπήρχε μαζικό σελ οφφ με αποτέλεσμα ο δείχτης να κλείσει με απώλειες 5.14% (και ακόμα 5 σήμερα μέχρι τώρα). Επίσης οι αποδόσεις των Ελληνικών ομόλογων (δείκτης ρίσκου) μετά από μια περίοδο σημαντικής πτώσης (μέχρι και 5,5% το δεκάχρονο) εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες μέρες. Χτες το δεκάχρονο άγγιζε το σημαντικό σημείο του 7% (σήμερα επέρασε το), πέραν του οποίου το χρέος θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξυπηρετείται. Γιατί έγιναν όλα τα πιο πάνω, μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αλλά και οι διεθνείς αγορές πίστεψαν και επένδυσαν στο Greecovery;

Τα πιο πάνω δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι επενδυτές με ηχηρό τρόπο αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Η Ελληνική κυβέρνηση ήθελε λιγότερη Τρόικα για να μπορέσει να κερδίσει την στήριξη ορισμένων αντιδραστικών βουλευτών και να την εκμεταλλευτεί στην εκλογή του προέδρου. Προφανώς όμως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο γιατί οι ξένοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται Greecovery με λιγότερη Τρόικα. Θέλουν, και είναι ξεκάθαρο από την αντίδραση, αυξημένη επιτήρηση της χώρας από τις ευρωπαϊκές αρχές σαν δικλίδα ασφαλείας για τους παγαπόντιες τους καλαμαράδες. Εγώ πάντως εν τους αδικώ.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική φαίνεται ότι η πολυδιαφημιζόμενη ανάκαμψη αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα. Στην ΕΕ παρά τις διαβεβαιώσεις του Τρισέ για αγορά ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια που επέβαλε σαν «φόρο» για την παρακράτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες φαίνεται ότι είναι πλέον πολύ αργά. Μπαίνουν πολλές οικονομίες της ΕΕ σε ένα κύκλο παρατεταμένης ύφεσης ενώ προβλήματα άρχισαν να αντιμετωπίζουν και οι δυνατές.

Χτεσινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη μείωση (-1,9%) από τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης (ZEW) έχει καταρρεύσει στην Γερμανία υποχωρώντας σε χαμηλό από το Νοέμβριο του 2012. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ZEW (Fuest) δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η  οικονομία της Γερμανίας να εισέλθει σε ύφεση, θεωρώντας ότι η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Γερμανίας (καλημέρα τζαι έφεξε). Επίσης η Γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα το 2015 στο 1.3% από 2%.

Παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα.  Ο πληθωρισμός έπεσε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2009 δείχνοντας τον δρόμο ουσιαστικά για διατήρηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Επίσης η αγορά κατοικίας μετά από δύο χρόνια υπερθέρμανσης (ειδικά στο Λονδίνο) άρχισε να κουράζεται. Οι επενδυτές (ειδικά οι ξένοι) άρχισαν να γίνονται επιφυλακτικοί αφού οι τιμές είναι πλέον απλησίαστες ακόμα και για επένδυση. Το Ratio τιμής ακινήτων προς μέσου εισοδήματος έχει κατά πολύ υπερβεί το 6 και σε μερικές περιοχές του Λονδίνου το 10. Παραδοσιακά αυτό στην Αμερική και Αγγλία κυμαίνεται γύρω στο 4 (nationwide). Ο κίνδυνος μείωσης λοιπόν είναι ορατός.

Τέλος βλέπουμε και μια επικίνδυνη (τεχνικά τουλάχιστον) τάση πτώσης στα χρηματιστήρια ακόμη και της Αμερικής και Αγγλίας τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την πιστωτική επέκταση και τις ενέσεις ρευστότητας από το 2008 και εκτοξεύθηκαν σε υψηλά ρεκόρ. Μήπως είναι τώρα η ώρα μιας πιο μακροπρόθεσμης χρηματιστηριακής διόρθωσης; Μεγάλης μάλιστα; Δεν υπάρχει ακόμα κάτι τέτοιο στον ορίζοντα αλλά δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο. Μάλλον θα πρόσεχα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας στην Κύπρο ακόμα ακούμε φωνές για γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο για έξοδο στις αγορές κτλ κτλ. Ότι και αν πούμε, και όσα κακά και αν έφερε το μνημόνιο (κούρεμα, ανεργία κ.α.) έφερε και άλλα καλά. Θα φέρει τις ιδιωτικοποιήσεις, την διόρθωση του δημόσιου τομέα, έκοψε τις παράλογες προσαυξήσεις, θα αλλάξει το ωράριο κυβερνητικών, τραπεζικών ημικρατικών κ.α. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ανέδειξε τις αδυναμίες ενός πολιτικού συστήματος το οποίο δεν ήταν άξιο ποτέ να κυβερνήσει μια χώρα αλλά για κάποιο λόγο (ξένα δώρα-κεφάλαια) οι αδυναμίες του κρύβονταν κάτω από το χαλί λόγω ευμάρειας.

Είτε όμως κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις τακτικές και πολιτικές του μνημονίου πιστεύω θα συμφωνήσει στο ακόλουθο. Σε μια περίοδο όπου οι οικονομίες δείχνουν να αδυνατούν ουσιαστικά να ανακάμψουν από την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση (ακόμα και αυτές που έδειξαν ανθεκτικότητα από το 2008), μπορούμε εμείς να μιλούμε για έξοδο από μνημόνιο; Για έξοδο στις αγορές και αποκλειστικό δανεισμό από αυτές χωρίς την βοήθεια των υφιστάμενων δανειστών μας; Στο προσεχές μάλιστα μέλλον;

Τι έχει αλλάξει δηλαδή στην Κυπριακή οικονομία; Οκ η ανεργία η ύφεση και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μικρότερα από ότι αρχικά προβλέπανε. Αλλά το δημόσιο χρέος μας είναι σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε και η ανεργία ασχέτως αν περιμέναμε χειρότερα. Επίσης η κτηματαγορά αναμένεται να πέσει περισσότερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι τα NPLs των τραπεζών που βρίσκονται σε δυσθεώρητα ψηλό επίπεδο, ενώ οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν έχουν ακόμα τελειώσει.

Τι θετικό συνέβηκε λοιπόν όλο αυτό τον καιρό; Βάλαμε την οικονομία μας σε μια πιο ορθολογιστική σειρά, βάση των όρων του μνημονίου και καταφέραμε να προσελκύσουμε μερικούς επενδυτές για τις τράπεζες μας. Να προσελκύσουμε είπα. Εμείς; Όχι εμείς. Οι δανειστές. Η σιγουριά που εκπέμπει το μνημόνιο και η πιστή εφαρμογή του έφεραν τους επενδυτές. Πιθανός εκτροχιασμός αλλά και η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε καλύτερα μόνοι μας απλά θα τους διώξει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της Γερμανίας άρχισε να ξεθωριάζει μιας και η ίδια πιθανόν να μπει σε ύφεση. Επίσης σε μια εποχή όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτέλους κατάφερε ποσοτική χαλάρωση (πολεμώντας την Γερμανία) εμείς γιατί να θέλουμε own funding. Ίσως θα έπρεπε απλά να εφαρμόσουμε τα απαραίτητα και να απαιτήσουμε περισσότερα για ανάπτυξη παρά να παίζουμε με την φωθκιά. Όχι ούλλοι φυσικά. Μερικοί εν σοβαροί τζαι καταλάβουν. Μερικοί όμως όχι. Ας πάρουμε παράδειγμα που την Αθήνα που όπως μιλούμε τωρά καταρρέει. Πάλε

12 σχόλια:

  1. Τα περί εξόδου που το Μνημόνιο asap είναι για εσωτερική κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Critic,

    Όταν αναφέρεσαι σε «αδυναμίες ενός πολιτικού συστήματος το οποίο δεν ήταν άξιο ποτέ να κυβερνήσει μια χώρα» [προφανώς την Κύπρο], τι ακριβώς εννοείς; Ποιες είναι αυτές οι αδυναμίες κι από που εκπηγάζουν; Και πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν τα πράματα;
    Επίσης, γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις [προφανώς των ημικρατικών] είναι ενα από τα «καλά» που έφερε το μνημόνιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Enas tropos yparxei gia na diorthwthoun ta pramata: Na afairethei h Kypriaki ypikootita apo 650,000 Kypreous kai na politikopoiisoume isaksio arithmo anthrwpwn apo opoiadipote xwra tis Dytikis Eurwpis! En kala pou sas eipa?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε ανώνυμε ή ανώνυμη, τόσην αυτοεκτίμησην; Φυσικά. Σε μιαν χώραν που τα μισά βουτηρόπαιδα εκάμαν έναν ba στην Αγγλίαν τζιαι έχουν για υπέρτατην φιλοδοξίαν να γινούν τέταρτης κατηγορίας λόρδοι στο πάλε ποτέ βασίλειον της αυτού μεγαλειότητος, τα άλλα μισά γλύψε γλύψε τους καθηγητές στην Ελλάδαν τζιαι ψάλλε ψάλλε τον εθνικόν ύμνον έχουν για υπέρτατην φιλοδοξίαν να έρτουν να κυβερνήσουν μιαν επαρχίαν ισάξιαν της Λάρισσας... είτε ένας που τους μεν, είτε ένας που τους δε, θα βρεθεί κάτσει να γράφει έτσι σχόλιον που έγραψες.

    Να σου φέρουν, έναν άρπαγαν Γερμανόν, έναν ππαραόπιστον Εγγλέζον, έναν μαφιόζον Ιταλόν, έναν απόγονον της αστυνομίας του Σαλαζάρ, τζιαι έναν τζιείνης του Φράγκο, να σε βάλλουν να τους προσκυνάς κάθη μέρα ν΄ασπρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. siga min eknevrizesai kyrie h kyria, prothesis mou itan na ypodeiksw oti oi Kyprioi genika den asxolounte me ta tis politeias den askoun apotelesmatiko elegxo stous kyvernwntes , giauto, kai mia klika apatewnwn anenoxlitoi lehlatoun ta kratika tameia edw kai 50 xronia san na einai to ampeloxwrafon tou tzyrou tous metatrepontas mas se kratos zitiano... en kala pou sas eipa?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Drakouna: μόνο και η αναφορά σε γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο προκαλεί πανικό. Κανένας επενδυτής που έδωσε τα εκατομμύρια του δεν θέλει να δει την Κύπρο εκτός μνημονίου γρήγορα. Και φάνηκε στην Ελλάδα.

    Αλλά ο δικός μας φκαίνει στο Bloomberg τζαι μιλά για γρήγορη έξοδο παράλληλα με τον πανικό που επικρατεί στην Ελλάδα. Το ΧΑΑ πέφτει 10% σε δύο μέρες και το ομόλογο τους είναι στο 9%. Τζαι ο Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει στο μεγαλύτερο οικονομικό δίκτυο του κόσμου για έξοδο στις αγορές και απεμπλοκή από το μνημόνιο. Πόση βλακεία θεέ μου. Εγώ διερωτώμαι πως τα σκέφτουνται;;;;;; Αν σκέφτουνται..

    @Anef_Oriwn: Για τους πολιτικούς τα είπαμε και σε προηγούμενα ποστς. Για μένα ένα καλό του μνημονίου είναι ο έλεγχος που ασκεί στα προβληματικά κράτη μεταφέροντας εξουσίες εκτός Κύπρου.

    Επίσης όταν και αν βγούμε από το μνημόνιο και ανακάμψουν σε καμιά πενταετία (αν) και οι οικονομίες της Ευρωζώνης ελπίζω επιτέλους να εφαρμοστεί η πειθαρχία που θεωρητικά και μόνο ίσχυε μέχρι σήμερα για συμμετοχή στο Ευρώ. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ ίσχυαν μόνο στα λόγια μετά την είσοδο στο ευρώ. Εννοείται ότι η πειθαρχία αυτή δεν θα είναι η ίδια που ίσχυε για να μπεις (πχ. Έλλειμμα 3% χρέος 60% κτλ). Αυτά θα πρέπει να συμφωνούνται ανάλογα με κάθε χώρα (την οικονομική της κατάσταση) με στόχο σε βάθος χρόνου να καταλήξουν και να διατηρούνται όλοι εντός αρχικών στόχων με μικρές μόνο παρεκκλίσεις.

    Είμαι υπέρ της οικονομικής πειθαρχίας και του ελέγχου από την ένωση από την στιγμή που αποφασίσαμε (σωστό ή λάθος) να είμαστε μέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Critic,

    Το ερώτημα ΜΟΥ ήταν συγκεκριμένο: Πέραν του γενικού αξιώματος [και δικού ΣΟΥ και πολλών άλλων] ότι για όλα τα στραβά και τ’ ανάποδα φταίνε γενικώς οι πολιτικοί και ότι οι πολιτικοί είναι ΟΛΟΙ οι ίδιοι, με το οποίο και σαφώς διαφωνούμε, ποιες είναι τούτες οι μαυρογέρημες οι «αδυναμίες [του] πολιτικού συστήματος», στις οποίες αναφέρεσαι... Εδώ δεν αναφέρεσαι σε πολιτικούς αλλά στο πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν το αποτελούν μόνο οι πολιτικοί αλλά και συγκεκριμένοι νόμοι και κανονισμοί και θεσμοί και διαδικασίες...

    Πέραν τούτου [του αναπάντητου ερωτήματος ΜΟΥ που παραμένει σε εκκρεμότητα] στη νέα ΣΟΥ παρέμβαση επιχειρείς την εισαγωγή κι άλλων καινών δαιμονίων, όπως ας πούμεν ο όρος «προβληματικά κράτη»...

    Αλήθεια, που στον κόσμο υπάρχει αυτό που ΕΣΥ ονομάζεις «οικονομική πειθαρχία» και ποιο είναι το περιεχόμενο της; Και η όποια «πειθαρχία» και ο όποιος «έλεγχος από την ένωση» [την Ευρωπαϊκή Ένωση] δεν αντίκειται με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς; Εκτός κι αν είναι ο τρόπος με το οποίο τα πιο δυνατά [οικονομικά κι άλλως πως] κράτη της Ένωσης [προεξαρχούσης της Γερμανίας] να εξασκούν έλεγχο μέσα από μνημόνια στα πιο αδύνατα οικονομικά κράτη, όπως αυτά της περιφέρειας [της νότιας Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Βαλτικής]... Τα καθυποτάσσουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους “εθνικά” συμφέροντα κι όχι τα όποια κοινά συμφέροντα μια κι αυτά δεν υπάρχουν... Γι’ αυτό και αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ως οι πολίτες των κρατών/χωρών της περιφέρειας πως θα γίνουμε κι εμείς γερμανίες, αυστρίες, σουηδίες ή ολλανδίες... Δεν μας το επιτρέπει η εγγενής ανισομέρεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δημιουργεί πλούσια και φτωχά κράτη... Και τοποθετήσεις ΣΟΥ του τύπου «για μένα ένα καλό του μνημονίου είναι ο έλεγχος που ασκεί στα προβληματικά κράτη μεταφέροντας εξουσίες εκτός Κύπρου», αποτελεί δουλική αποδοχή της εξάσκησης νεοαποικιοκρατικής πολιτικής [από τους οικονομικά δυνατούς] σε βάρος μας... Κάποιων τα συμφέροντα [οικονομικά και πολιτικά] μπορεί να βολεύονται έτσι, των λαϊκών όμως στρωμάτων σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Αυτά θα πρέπει να συμφωνούνται ανάλογα με κάθε χώρα (την οικονομική της κατάσταση) με στόχο σε βάθος χρόνου να καταλήξουν και να διατηρούνται όλοι εντός αρχικών στόχων με μικρές μόνο παρεκκλίσεις. " symfwnw apolytws me afti ti thesi pou thewritika einai swsti omws apo tis 18 xwres tis eurwzwnis MONO h Germania tha mporouse na antapokrithei opoiadipote kai an itan ta kritiria eisodou.
    With huge trade surpluses , high productivity of its workforce, superior technological advantage over the rest and economic prudence unmatched by anyother country in Europe, the problems will persist.
    Ef'oson eksakolouthoun autes oi anwmalies to euro einai katadikasmeno na katarreusei...
    Symfwnw episis oti oi politikoi tis Ellados kai tis Kyprou einai poly katwteroi twn peristasewn ,oudepote eutixisan oi Ellines na exoun ikanous kai adiafthorous igetes isws me moni ekseresi ton Kapodistrian.Epimenw omws oti auto symvainei dioti oi Ellines den symmetexoun energa kai den eksaskoun ta dikaiwmata pou tous parexei to dhmokratiko (;) politeuma!
    En kala pou sas eipa?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έσιει τζιαιρόν να γράψεις. Το μπάννερ πάνω αριστερά του μπλόγκ σου σαν να τζιαι πάλλιηνεν. Θα μπορούσες να αλλάξεις την λεζάνταν τζιαι να γράψεις "συνάξετε τον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Grexit απ' ότι φαίνεται τελικά. Grάψε τίποτε. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαχανάκι Βρυξελλών13 Ιουλίου 2015 στις 1:34 μ.μ.

    Μα που χάθηκες; Επεθυμήσαμε σε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή