CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Επήραν μας χαμπάρι Νο2

Αν δεν βαρκέστε πολλά διαβάστε αυτό που είχα γράψει τον Νοέμβριο για την οικονομία της Κύπρου πριν διαβάσετε το πιο κάτω.

http://cyprus-critics.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

Η εξέλιξη ορισμένων καταστάσεων είναι τόσο προβλέψιμη που διερωτάσαι ώρες ώρες μα καλά γίνεται να εν τόσο μαννοί που να μεν το θωρούν; Και όμως.

Μετά και την τελευταία υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από την S&P πριν λίγες μέρες (η οποία ακολούθησε αυτήν της Moody’s) βγήκε ο Υπουργός κακονομίας και τα έχωσε στον διοικητή της Κεντρικής. Είπε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι άψογη και φταίνε αποκλειστικά οι τράπεζες και ο Ορφανίδης για την υποβάθμιση. Οι τράπεζες που αφέθησαν να μεγαλώσουν τόσο πολύ που να είναι πλέον σε μέγεθος εφτά φορές μεγαλύτερες από την οικονομία της Κύπρου. Οι τράπεζες που όταν πριν λίγα χρόνια μεγάλωναν και απλώνονταν στην Ελλάδα κοκορευόμασταν (όταν ήσασταν και εσείς κ. Σταυράκη υπεύθυνος). Οι τράπεζες που αφέθησαν να δημιουργήσουν μια τεράστια φούσκα ακινήτων που αν σπάσει θα πάρει όλη την Κυπριακή οικονομία μαζί της.

Μα κ. Υπουργέ μου. Δεν είναι ο Ορφανίδης που έλεγε από το 2008 να περιοριστεί η πιστωτική επέκταση για αγορά ακινήτων γιατί έννα την φάμε και εσείς τον κοροϊδεύατε; Δεν είναι ο Ορφανίδης που έλεγε για συγκράτηση δημόσιων οικονομικών. Δεν είναι ο Ορφανίδης που προνόησε θέτοντας όλο και πιο αυστηρούς εποπτικούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια, την ρευστότητα τοπικού και ξένου νομίσματος αλλά και εισήγαγε τον δείκτη ρευστών διαθεσίμων; Και όλα αυτά πριν την κρίση. Τότε ήταν κινδυνολόγος και φωνάζατε μαζί με τις τράπεζες γιατί όπως λέγατε όλα βαίνουν καλώς.

Τότε το τραπεζικό μας σύστημα σας έφερνε έσοδα από την φορολογία των τραπεζών αλλά και η υπερβολική πιστωτική επέκταση σας έφερνε φοβερά έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων. Βασικά δανειζόμασταν εμείς για να αγοράζουμε ακίνητα και σας δίναμε εσάς το 20% σε φόρο. Ουσιαστικά όμως έμμεσα παίρνατε εσείς δανικά φόρο από τις τράπεζες. Τότε ήταν όλα μέλι γάλα. Ο Ορφανίδης όμως με ενέργειες όπως οι πιο πάνω συγκράτησε όσο μπορούσε την κατάσταση. Αν είναι λοιπόν να ευχαριστείς κάποιον που ακόμα βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τζαι οι πόξω που το παλιό ΓΣΠ να σου σιρνουμε αφκά είναι αυτόν. Γιατί αν εκαρτερούσαμεν που εσάαας πιιιιιιι.

Μερικά δεδομένα από την Κυπριακή οικονομία έτσι για να βρέθουνται και να μην ακούτε που μας λέει ότι ανέκαμψε και είναι όλα ρόδινα.

* Πωλήσεις ακινήτων. Χρονιαία πτώση 31% το 2008, χρονιαία πτώση 44% το 2009 και άνοδος μόλις 5.2% το 2010 σε σχέση με την χειρότερη χρονιά από τότε που διατηρούνται στοιχεία (δηλαδή το 2009). Φέτος, τους 2 πρώτους μήνες του έτους έχουμε ήδη καταγράψει πτώση της τάξης του 11.7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
* Τα έσοδα από τον τουρισμό περιορίστηκαν το 2010 στα €2.1δις, το χειρότερο ρεκόρ της δεκαετίας. Φέτος βρισκόμαστε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι (ελαφρώς πάνω).
* Το RICS το οποίο και έχει δημιουργήσει τον μοναδικό επίσημο δείκτη τιμών ακινήτων δείχνει μέχρι στιγμής από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2010 παγκύπρια πτώση 9.4% στις τιμές των διαμερισμάτων (από 170,000 στις 154,000) και πτώση 5% στις οικίες (από 466,000 στις 443,000). Και αυτό σε μόλις 3 τρίμηνα. Έχουμε δρόμο ακόμα.....
* Το επιτόκιο του δεκάχρονου Κυπριακού ομόλογου (το επιτόκιο που δανείζεται δηλαδή η χώρα μας) έχει απογειωθεί στο 6%. Βρίσκεται πιο χαμηλά μόνο από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δανειζόμαστε δηλαδή πιο ακριβά από τις 13 από το σύνολο των 17 χώρων της Ευρωζώνης. Μπράβο μας!!
* Η πιστοληπτική μας ικανότητα δε, μετά και από την νέα υποβάθμιση από την S&P βρίσκεται ψηλότερα μόνο από την Ελλάδα και την Πορτογαλία και ισοβαθμεί με την χρεοκοπημένη Ιρλανδία στο Α-. Είμαστε δηλαδή χαμηλότερα από οικονομίες που κοροϊδεύαμε όπως Σλοβακία, Εσθονία και άλλες τάχα μου γέριμες χώρες. Και πάλι μπράβο μας.
* Βρισκόμαστε στο 7.4% ανεργία (σύνολο δηλαδή 29,800 άνεργοι) ενώ πριν 3 χρόνια βρισκόμασταν στο 3.5% και ας λέει ψέματα η Σωτηρούλλα ότι είμαστε στο 5-5.5%. Είναι τόσο pathetic που χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία από την Eurostat απλά για να παρουσιάζει ότι θέλει. Σε έτσι σημείο φτάσαμε.

Μερικά ακόμη στοιχεία που εξέδωσε η S&P μετά την νέα υποβάθμιση

* Η έκθεση στα Ελληνικά ομόλογα των Κυπριακών τραπεζών αγγίζει τα €6.4δις. Δηλαδή το 35% του Κυπριακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Υπολογίζει η S&P ότι ενδέχεται να προκύψουν για τις τράπεζες ζημιές 50-70% από αυτό το πορτοφόλιο.
* Οι κυπριακές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια ύψους €21.6δις στην Ελλάδα. Οι επισφάλειες (Doubtful debts) αναμένεται να φτάσουν τα €2.16δις τα επόμενα 3 χρόνια. Δηλαδή σε ετήσια βάση 4% του ΑΕΠ της Κύπρου.
* Υπολογίζουν επίσης ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου 10%/ΑΕΠ της απλά για να καλύψει τις τράπεζες της. Εάν οι πιο πάνω προβλέψεις πραγματοποιηθούν και προσθέσουμε στους υπολογισμούς μας και το ελλειμματικό ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων το οποίο και χρωστάει φυσικά η κυβέρνηση χωρίς να το παρουσιάζει στα βιβλία της βγάζεις συμπέρασμα ότι το πραγματικό χρέος της χώρας μας είναι πάνω από 110%/ΑΕΠ. Τώρα ο Υπουργός κακονομίας υπολογίζει 55%/ΑΕΠ. Κούνια που σας κούναγε καημένοι μου.

Ο επίλογος μου copy paste με το προηγούμενο post του Νοεμβρίου. Ήδη από τότε άρχισε να επαληθεύεται το σενάριο με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Τι πιστεύω; Ότι σε κάποιο σημείο όχι σε πολύ καιρό η κατάσταση μας θα είναι δραματική. Μπορεί όχι σαν της Ελλάδας η οποία ετοιμάζεται για ελεγχόμενη χρεοκοπία (το λεγόμενο haircut) και θα το δείτε, αλλά μια εξέλιξη όπως της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας είναι πολύ πιθανή. Μια κατάσταση όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και κατ επέκταση το κόστος δανεισμού τους έχει απογειωθεί. Εκεί υποχρεωτικά θα έρτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ελπίζω να μεν φτάσουμε ως το ΔΝΤ γιατί ενα μας ποσσισουν) και θα πει αφού ρε μόγκολοι εν μπορείτε να περάσετε μέτρα μόνοι σας θα σας τα επιβάλω εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου