CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης

Στην Κύπρο του Σπύρου Κυπριανού και της δεκαετίας του 1980 υπήρχε ένα μεγάλο όνειρο. Ένα όνειρο το οποίο αφορούσε την μεσαία τάξη. Στην Κύπρο της πρόσφατης εισβολής και κατοχής δεν υπήρχε ουσιαστικά μεσαία τάξη. Υπήρχε ανώτερη και κατώτερη. Και υπήρχε και ένα μικρό ποσοστό που περνούσε άνετα έχοντας λίγο περισσότερο από τα βασικά.
 
Τι έγινε και καταφέραμε στο μεσοδιάστημα να δημιουργήσουμε μια τεράστια μεσαία τάξη; Κατασκευάσαμε ένα οικονομικό τερατούργημα το οποίο θα βόλευε τους ίδιους τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες. Ένα σύστημα που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να σπονσάρει το 30% του εργατικού δυναμικού σε κυβερνητικές, ημι-κρατικές και τραπεζικές θέσεις εργασίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί η Κυπριακή μεσαία τάξη. Κάπου εκεί όμως χάσαμε την μπάλα. Γιατί τα δικαιώματα που δόθηκαν στους κατόχους αυτών των θέσεων δεν ήταν βιώσιμα μακροχρόνια.
 
Αντιπαραγωγικό ωράριο, τρελά ωφελήματα, τρελές προσαυξήσεις, ΑΤΑ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ αφορολόγητα, συντάξεις τρελές χωρίς συνεισφορά του υπαλλήλου. Και το σύστημα δούλεψε. Για αρκετά χρόνια. Βασιζόμενο στην αρχή σε ξένα κεφάλαια για την αναστύλωση της Κυπριακής οικονομίας και στην συνέχεια βασιζόμενο στον τουρισμό, σε αραβικά λεφτά και τέλος σε ξέπλυμα και σε Ρώσικα, Ουκρανικά και άλλα πρώην σοβιετικά κεφάλαια. Και φυσικά αυτά τα λεφτά τα οποία δίνονταν σε αυτό το 30% που κατείχε τις προνομιακές αυτές θέσεις ανακυκλωνόταν στην οικονομία και δημιουργούσε θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν όλοι λοιπόν ευτυχισμένοι.
 
Αλλά για πόσο καιρό άραγε, θα μπορούσε να είναι αυτό βιώσιμο; Ο κόσμος πλούτισε, έφερε Φιλιππινέζες, έβαλε τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία με 6-7,000 ευρώ δίδακτρα τον χρόνο, αγόρασαν Γερμανικά αυτοκίνητα, πήγαν όλοι οι 20χρονοι να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αγόρασαν πολλοί ιδιόκτητες κατοικίες και εξοχικά. Καταφέραμε μέχρι το 2008 να δημιουργήσουμε μια οικονομία όπου ένα μικρό ποσοστό της κυπριακής κοινωνίας ήταν ανώτερη τάξη, ένα τεράστιο ποσοστό μεσαία τάξη που ζούσε όμως με δανεικά πάνω από τις δυνατότητες της ωσάν να είναι ανώτερη και τέλος μια κατώτερη τάξη η οποία αποτελείτο πλέον, ως επί το πλείστον από μετανάστες.
 
Αλλά πως συντηρούσαμε αυτό το μοντέλο; Χωρίς ουσιαστικά να παράγουμε πλούτο. Το συντηρούσαμε ανέκαθεν με κεφάλαια ξένα χωρίς να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει στην Κύπρο ένα σταθερό εισόδημα, πλην του τουρισμού. Όλα τα άλλα που προσφέραμε και παρείχαν στην Κύπρο σταθερό εισόδημα δηλαδή οι υπηρεσίες θα έπρεπε στην ουσία να προσφέρουν στην χώρα επιπρόσθετο εισόδημα και να μην αποτελούν το βασικό στρατηγικό σου πλάνο. Λογικό ήταν λοιπόν, δεδομένης και της εξάρτησής σου από την παγκόσμια οικονομία να έρθει εντέλει η καταστροφή. Ειδικά όταν η πιστωτική επέκταση οδήγησε τις τιμές των κυπριακών ακινήτων αλλά και των εισηγημένων εταιριών στο ΧΑΚ στα ύψη. Γιατί πίσω από όλο αυτό δεν υπήρχε θεμελιώδης αξία.
 
Οι εταιρείες (τράπεζες) του ΧΑΚ δεν άξιζαν τα λεφτά τους. Δεν μπορούσε ρε γαμώτο να αξίζει η Λαϊκή 8,50 ευρώ, ούτε η Κύπρου 10 το 2007. Δεν είχαν τα θεμελιώδη δεδομένα για να αξίζουν τόσα. Όπως επίσης δεν μπορεί να αξίζει ένα σπίτι στον Άγιο Αντρέα Λευκωσίας 1 εκατομμύριο, ούτε και ένα εξοχικό στο Κάπαρι του Πρωταρά 500,000 αλλά ούτε φυσικά και ένα διαμέρισμα στο κύμα της Λεμεσού 800,000. Όπως και να το δούμε ο Άγιος Αντρέας δεν είναι Notting Hill και η Λεμεσός και ο Πρωταράς δεν είναι Γαλλοϊταλική Ριβιέρα. Άρα ο πλούτος και η ιδιοκτησία της μεσαίας τάξης ήταν εικονική. Αποκτήθηκε σε ένα τεράστιο ποσοστό του με δανεικά και επενδύθηκε σε αμφιβόλου αξίας περιουσιακά στοιχεία.
 
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να ήταν διαμερίσματα των 100 τετραγωνικών και των 300,000 ευρώ ή  μετοχές των ιδίων των τραπεζών που τους δάνειζαν τα λεφτά και ήταν εμφανέστατα υπέρ-μοχλευμένες. Και πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν οι αποταμιεύσεις σε μετατρέψιμα αξιόγραφα αυτών των ιδίων τραπεζών. Λογικό ήταν λοιπόν οι τιμές αυτής της τεράστιας φούσκας κάποτε να καταρρεύσουν. Και πως βρήκε αυτή η κατάρρευση την μεσαία τάξη της Κύπρου;
 
Με τεράστια δάνεια για αγορά περιουσιακών στοιχείων που οι τιμές τους καταρρέουν. Με γελοίες μετοχές (penny stocks) και με ακίνητα τα οποία είναι μη ρευστοποιήσιμα. Το χειρότερο όμως, η ταφόπλακα, είναι το 1.4 δις αξιόγραφων το οποίο αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο ποσοστό του πλούτου και της αποταμίευσης την Κυπριακής μεσαίας τάξης. Αυτά στέρεψαν ουσιαστικά την αγορά και μετέτρεψαν ευκατάστατα άτομα σε φτωχούς.
 
Ναι μπορεί ακόμα να μην το αντιλήφθηκαν πολλοί αλλά ναι είναι φτωχοί. Γιατί τα δάνεια τρέχουν, οι μισθοί θα πέσουν λόγω Τρόικας και ύφεσης, ενώ οι τίτλοι που κατέχουν (ακίνητα, μετοχές και αξιόγραφα) είναι ουσιαστικά μη ρευστοποιήσιμα. Και αυτό ναι σε καθιστά φτωχό και καταχρεωμένο. Και δυστυχώς τα χρήματα αυτά της μεσαίας τάξης που ίσως θα μπορούσαν να κρατήσουν την αγορά σε κάποια υποτυπώδη κινητικότητα (τα 1.4 δις) κλειδώθηκαν στα αξιόγραφα.
 
Άρα το μέλλον είναι μαύρο. Οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να πέφτουν λόγω της μηδενικής ζήτησης αφού δεν υπάρχει ρευστό (απομόχλευση τραπεζών). Οι τιμές των μετοχών επίσης θα συνεχίσουν να πέφτουν αφού η θεμελιώδης αξία την δεδομένη στιγμή είτε αντικατοπτρίζεται πλήρως στην τιμή τους είτε είναι χαμηλότερη. Επίσης όταν μετατραπούν τα αξιόγραφα σε μετοχές θα υπάρξει υπέρ πώληση (selloff) άρα δεν προβλέπεται αύξηση (ουσιαστική τουλάχιστον) των μετοχικών τίτλων στο άμεσο μέλλον.
 
Που καταλήγω λοιπόν; Στο ότι η μεσαία τάξη στην Κύπρο όπως την ξέραμε απέθανε και κάλο είναι να αρχίσουμε να της κάμνουμε τζαι κανένα μνημόσυνο. Μπορεί να μεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα αλλά ναι έχει πεθάνει. Δεν λέω ότι εξαλείφθηκε φυσικά εντελώς. Θα είναι όμως κατά πολύ μικρότερη και φτωχότερη και θα αποτελείται κυρίως από άτομα τα οποία έκαναν τον καιρό της ευμάρειας συντηρητικές επενδύσεις, με βάση τον μισθό τους. Για αυτά τα άτομα ο καιρός έχει έρθει. Cash is King την δεδομένη στιγμή. Και 25,000 ευρώ στην τράπεζα το 2013 αξίζουν όσο 100,000 το 2007. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών. Είναι η ώρα που πολλοί θα καταστραφούν αλλά άλλοι θα πλουτίσουν.
 
Τι να γίνει έτσι είναι η ζωή. Οι μεγάλες ευκαιρίες, τα ψηλά επιτόκια και οι τρελές αποδόσεις στις τιμές των μετοχών εμπεριέχουν και μεγάλα ρίσκα. Αυτό δεν κατάλαβαν δυστυχώς πολλοί στην Κύπρο. Όπως επίσης δεν καταλάβαμε πως λειτουργεί ένα σωστό οικονομικό μοντέλο.
 
Η μητέρα μου για παράδειγμα η οποία ήταν τραπεζικός έπαιρνε 80 λίρες τον μήνα το 1975 (γιατί είχε σπουδάσει) και δούλευε μέχρι τις πέντε το απόγευμα και Σάββατο πρωί. Πως βρέθηκε στις 2,000 λίρες τον μήνα σε μόλις 20 χρόνια μέχρι να αφυπηρετήσει (χωρίς να πάρει τονίζω τρελές προαγωγές); Και πως βρέθηκε σε πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και στο 7:30-2:30 ωράριο. Αυτό το παράδειγμα είναι καθολικό. Οι αυξήσεις αυτές δεν ήρθαν μέσω της παραγωγικότητας αλλά μέσω των συντεχνιών και των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν εκείνη την εικοσαετία. Ε δεν λειτουργούν έτσι οι σωστές οικονομίες. Και τώρα πληρώνουμε τα λάθη των τελευταίων 30 χρόνων.
 
Το άσχημο για εμάς τους 25-45αρηδες είναι ότι θα είμαστε πιθανότατα φτωχότεροι από τους γονείς μας. Η περίοδος της ζωής μας όπου θα έπρεπε να δουλεύουμε και να αποταμιεύουμε θα χαρακτηρισθεί από τον θάνατο της μεσαίας τάξης και από τρομερή ανεργία. Καλό κουράγιο λοιπόν.

26 σχόλια:

  1. Το να είμαστε φτωχότεροι δεν είναι απαραίτητα μεγάλο πρόβλημα, ζούμε και χωρίς το εξοχικό και χωρίς το γερμανικό αυτοκίνητο. Μεγάλο πρόβλημα είναι να είμαστε φτωχότεροι σε σημείο που να μην έχουμε σπίτι ή να φάμε ή λεφτά να βάλουμε καύσημα στο αυτοκίνητο (γερμανικό η μη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετική και απόλυτα κατανοητή ανάλυση. Αυτό που λες στην τελευταία παράγραφο το έχω διαπιστώσει ήδη αλλά έχω την αίσθηση, χωρίς να έχω ομολογουμένως τις γνώσεις, ότι αυτό απαιτείται για να επανέλθουν τα πράγματα σε μια φυσιολογική πορεία. Οι δυσανάλογοι μισθοί, αξίες ακινήτων και προνόμια κάποια στιγμή προφανώς θα τέλειωναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ καταθλιπτικό ποστ ρε παιδί μου...και όπως λέει η μάνα, έτσι όπως πάμε θα χάσουμε και τα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άρα τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Μάνα: Το μάθημα που το ξεμάθημα εν κοντά έχουν να πουν....Ίσως να δούμε σε βάθος χρόνου (οϊ σε πολύ βάθος) την μετακόμιση ολόκληρων οικογενειών (3 γενιές) μαζί όπως στην Ελλάδα...

    @Brenda:Ναι τζαι τέλειωσαν απότομα γιατί κανένας δεν είχε τα καρύδια να περιορίσει τα προνόμια πριν τρία χρόνια για να μεν χαθούν τέλλια

    @She & Άσπρο και Παχύ: Ελλιούα μαύρη, ντομάτα, αγγούρι τζαι αναρή. Εν έσιει λάθος...Κομμένα τα σουβλούθκια τζαι οι κοτολλέτες την νύχτα...Να πέσει τζαι η χοληστερόλη.

    @Osr: Ότι μας επιβάλει η Τροϊκα...Νομίζω εν ξεκάθαρο πλέον τούτο. Όπως τζαι η Ελλάδα. Ξέρω ότι εν σου αρέσκει τούτη η απάντηση αλλά εν η αλήθκεια...
    Ο τζαιρός που είχαμε περιθώριο για να κινηθούμε δυστυχώς επέρασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδή κατά τη γνώμη σου θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μας πουν; απλά να τα δεκτούμε;

      λες
      "Ο τζαιρός που είχαμε περιθώριο για να κινηθούμε δυστυχώς επέρασε"

      αφού το πρόβλημα εξεκίνησε τον μάη του 2012 όταν εφανήκαν οι μαύρες τρύπες των τοκογλύφων τραπεζών τζαι εδώκαν 1,8 ΔΙΣ στην λαική

      τωρά το δντ έρκεται τζαι λαλεί ό,τι θέλουμε ΜΟΝΟ για τις τράπεζες 11 ΔΙΣ

      άρα ο λόγος που μπαίνει ο φιλήσυχος φιλειηνικός χάχα κυπρέος στο μνημόνιο είναι αποκλειστικά και μόνο οι τράπεζες ακριβώς όπως και η ισπανία

      τι έπρεπε να κάνουμε;

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πρέπει να συζητήσαμε το ίδιο θέμα τουλάχιστο 10 φορές. Αν έπαιρνες μέτρα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος πριν δυο χρόνια (σοβαρά μέτρα όμως τζαι οι τες παπαριές που επήραν) τώρα η Τροικα θα χρηματοδοτούσε μόνο το τραπεζικό σύστημα.

      Άρα υπήρχε περίπτωση να σου πουν ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα στο παρών στάδιο όπως είπαν πρόσφατα της Ισπανίας. Το καλό με τούτη την στρατηγική ένει ότι τα μέτρα που θα λάβεις βολεύκουν την περίπτωση την δική σου. Η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τούντο παράγοντα. Λαλεί σου παράδειγμα εν μου έφκαλες το ποσόν που ήθελα με τις κλιμακωτές περικοπές μισθών στα καρύδια μου επιβάλλω σου οριζόντιες.

      Μπορεί τζαι οϊ φυσικά. Μπορεί να σου επιβάλλαν έτσι τζαι αλλιώς επιπρόσθετα μέτρα τζαι να μεν σε χειρίζονταν όπως την Ισπανία. Αλλά ο κ. Αχριστοφκιας δεν μας έδωσε καν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Άραγε τι εγκαίνια έννα κάμει τούντην εβδομάδα.

      Διαγραφή
    3. αφού για την λεγόμενη δημοσιονομικήν εξυγίανση θέλεις 4 δις

      που εν τα 4 ΔΙΣ τζαι που τα 11 ΔΙΣ;

      τζαι μιλούμεν για μινιμουμ 11 δις γιατί μπορεί τζαι να εν τζαι παραπάνω

      τα υπόλοιπα περί δημοσιονομικής εξυγίανσης τάχα είναι εκ του πονηρού

      που εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει κόψιμο των τεράστιων μισθών των εφάπαξ να μπει λεπίδα σε επιδόματα των ψηλών κλιμάκων

      οπως πχ ο νικολάκης παπαδόπουλος ο πάμπλουτος παράσιτος που πιάνει επίδομα πολυτέκνου

      ε τούτα εννοείται ότι πρέπει να κοπούν



      αν δεν ήταν οι τράπεζες θέλουν τα 11 δις που θα τα πιάουν που μας τους μαλάκες δεν θα έμπαινες σε μνημόνιο

      πόσο πιο απλά να το πει κάποιος;

      Διαγραφή
  6. Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης είναι το αναγκαίο σύμπτωμα για την αφύπνιση. Όπως και σε όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές, η αντίδραση προκύπτει μόνο όταν η μεσαία τάξη πλήττεται.

    Θεωρώ όμως ότι τα χειρότερα έπονται. Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία. Είναι και η αύξηση του εγκλήματος. Η οποία θα μολύνει και τις συμπεριφορές μας.

    Είναι και οι εκχωρήσεις που θα προκύψουν στο Κυπριακό. Άλλο είναι να είσαι φτωχός στην Κεντρική Ευρώπη και άλλο να περιτριγυρίζεσαι από 150 εκατομμύρια μουσουλμάνους και από μια επεκτατική Τουρκία.

    Το Φυσικό Αέριο είναι το μόνο που μας απομένει αλλά δεν διακρίνω πρόθεση εκ μέρους των χειριστών της υπόθεσης να το υποθηκεύσουν προς όφελος των πολιτών.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θεωρώ ότι η (πιο πιθανή) ανάληψη της εξουσίας από τον Αναστασιάδη θα επανορθώσει οτιδήποτε. Ειδικά όταν είναι ηθικός αυτουργός της υφιστάμενης κατάστασης.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7bvbA_2DJX4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μεσαία τάξη εχάθηκεν το 1999-2000 με το ΧΑΚ. Απλά τωρά το εκατάλαβαμεν. Τούτα ούλλα που βλέπεις σήμερα εν τα αποτελέσματα του ΧΑΚ. Οι τράπεζες ήταν γεμάτες που υποθήκες χωραφκιών-καυκάλλες που εμπήκαν έναντι της αγοράς μετοχών που την μεσαία τάξη. Όταν εκαταρρεύσαν οι αξίες των μετοχών, για να μεν ξεκινήσουν να γράφουν ζημιές αφού τα χωράφκια-καυκάλλες δεν είχαν την πραγματική αξία που υποθηκευτίκαν, οι τράπεζες εξεκινήσαν το "οικοδομικό θαύμα" κατα βάση. Το κόστος της γής και των υλικών επέτασε τζιε πλέον δεν προσγειώνεται ούτε με την Τροικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Τουϊν: Θα συμφωνήσω.

      Τζαι τούτο ήταν παγκόσμιο φαινόμενο τζαι ένας που τους λόγους που άνθησε το subprime market στην Αμερική τζαι δημιουργήθηκε η τεράστια φούσκα των ακινήτων. Μετά το crash του 2000, την κατάρρευση της .com φούσκας και την μείωση των κερδών των επενδυτικών τραπεζών από την αγορά ομολόγων κάπου έπρεπε να στραφούν. Τζαι εστραφήκαν στην ομολογιοποίηση των ενυπόθηκων δανείων.

      Διαγραφή
  8. Γίνεται τούτα ούλα να εν στην ίδια πρόταση; "Αντιπαραγωγικό ωράριο, τρελά ωφελήματα, τρελές προσαυξήσεις, ΑΤΑ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ αφορολόγητα, συντάξεις τρελές χωρίς συνεισφορά του υπαλλήλου."
    Άλλο το εφαπαξ με δυσανάλογες συνεισφορές, άλλο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άλλο η ΑΤΑ με τον τρόπο που γίνεται, άλλο η ΑΤΑ με το πως θα ήταν καλύτερα να γίνεται.
    Να μεν χάσουμε την ουσία - τι σημαίνει φτωχότεροι; Εν θα μπόρουμε να πιούμε 20 καφέδες την εβδομάδα στο σταρμπακς στα 5 ευρω τον ένα αλλά θα πίνουμε 2; Εν θα πετάσουμε τα ριάλια στα καταστήματα ρούχων που χρεώνουν ούλα σαννα τζαι εν αρμάνι; Εν θα κάμνουμε σούβλα για 40 άτομα όταν θα φαν μόνο 4; Μάνα μου μας ρε... Τίποτε εν θα πάθουμε.
    Μπορεί το μέγεθος της χώρας μας να έχει πολλά μειονεκτήματα, αλλά το σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το σοκ και η διόρθρωση θα εν μικρότερη και μικρότερης διαρκείας. Το ότι πολλοί εφαν τζαι εσπάσαν εν γεγονός.
    Αλλά ότι το σύστημ επιτρέπει μου να έχω κάτι χωρίς να έχω τες ανάλογες συνεισφορές (ας πούμε) ενεν εμένα που έπρεπε να φταίεις αλλά τζίνο που τα, επρότεινε, τα εψήφισε τζαι τα διαιώνισε.
    Το ότι μπόρω να πάρω δάνειο πάνω που τα όσα κερδίζω πάλε εν μοιρασμένη ευθύνη μεταξύ εμένα τζαι τζίνου που το επιτρέπει - μπορεί να είμαι βλάκας αν το κάμω, αλλά οφείλεις να το αποτρέπεις για στο σύνολο (στο aggregate) η ζημιά εν καθολική.
    Εν διαφωνώ πλήρως με ότι λαλείς απλά με το που πόθεν τα βλέπεις τα πράματα.
    Επίσης, εν προσωπικές σου εκτιμήσεις ότι έτσι εννα γινεί... προσωπικά, διαφωνώ - εννα σάσουν τα πράγματα που τα πάνω κάτω όι που τα κάτω πάνω. Άρα εφαεν τον πάτσο της η Λαϊκή, εννα τον φαν τζαι οι πολιτικοί... Πέμου έναν που θέλει να γίνει πρόεδρος τώρα που έχει ουσιαστικά εσωτερικά προβλήματα τζαι όι να μιλά για αγώνες τζαι λύση;
    Εννα γίνει πιο ακριβό το χρήμα, εννα μικράνει το μέγεθος της αγοράς κτλ αλλά αν παράγουμε ενέργεια με το φυσικό αέριο τζαι επικεντρωθούμε επιτέλους σε έναν τουρισμό ποιοτικό τζαι diverse τζαι στην εκπαίδευση (έρευνα κτλ) - τούτο εν επίσης θέμα αυτών που κυβερνούν (εκτελεστική και νομοθετική) δηλ. να δίνουν κίνητρα σε τομείς που πρέπει και να αποθαρρύνουν τες φούσκες......
    Τέσπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιο κειμενο όντως!!.
    Εσιει καποια που ψιλοδιαφωνω αλλα νταξει.Νομιζω το πιο καλο κειμενο που εγραψες δίχα παθη τζιαι λαικισμο


    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μιλαζ: Μα όταν λέω φτωχότεροι εν εννοώ να κόψεις τους καφέδες στο Σταρμπαξ (το οποίο πρέπει να τονίσω ότι θεωρώ χάλια συνήθειο), η την μπύρα έξω. Τούτο δεν το θεωρώ πρόβλημα εννοείται.

    Εγώ μίλησα για σοβαρά προβλήματα. Η πτώση των μισθών, η ακινησία της αγοράς και η δυσκολία πώλησης της ιδιοκτησίας σου (μετοχές, αξιόγραφα, ακίνητα) σε συνδυασμό με τα δάνεια σου τα οποία μένουν σταθερά σε αξία, όπως και η εφαρμογή της νομοθεσίας για εκποίηση ακινήτων δεν θα επηρεάσει μόνο την καλοπέραση μας. Πλέον μιλούμε για βιοποριστικό πρόβλημα. Δεν θα μπορείς να στείλεις τα παιδιά σου να σπουδάσουν, δεν θα μπορούν τα ίδια να νοικιάσουν πόσο μάλλον να αγοράσουν σπίτι, μπορεί και εσύ ο ίδιος να χάσεις το σπίτι σου.

    Τζαι εγώ εν είπα ποτέ ότι φταιν μόνο τζείνοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Εννοείται ότι φταίει και το σύστημα. Ο άλλος αν του διά η τράπεζα 500,000 δάνειο με μισθό 3,000 τον μήνα μπορεί να το πιάσει. Φταίει η τράπεζα που το δια φταίει τζαι ο ίδιος που το πιάνει χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που μπαίνει.

    Επίσης φταίει η τράπεζα που πλασάρει αξιόγραφα μέσω των tellers της οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιητικό παροχής επενδυτικών συμβουλών αλλά φταίει τζαι τζείνος που το γοράζει γιατί εν μπαίνει στον κόπο να θκιεβάσει το prospectus που εν ξεκάθαρο για να δει τι σκατά του πουλούν.

    Τέλος εννοείται φίλε ότι τούτα εν δικές μου εκτιμήσεις και εννοείται ότι μπορείς να διαφωνείς. Εγώ νομίζω ότι έννα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράματα τζαι εσύ καλύτερα. Εν απόψεις.

    @Αντρέας: Επήες να μου πεις τζαι εσύ ένα καλό τζαι είπες μου την παλε...Άτε εν πειράζει θενξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για μας τους lumpenproletariat δεν θα κλάψει κανένας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εσύ προσωπικά τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις πρακτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. τούντο χιούμορ σου εν τόσο βαθύ που ούτε να γελάσει κανένας εν μπορεί

      εν στον κριτικ που έγραψα τζαι όι εσένα

      εσύ συνέχισε να κάμνεις τζείνα που κάμνεις

      δηλαδή τίποτε σε πολιτικό επίπεδο ;)

      Διαγραφή
  14. Α μάλιστα, ώστε εξαφανίζεται η μεσαία τάξη. Και γω που νόμιζα ότι ο Μαρξ έκανε λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ osr,
    αν δεν ησουν εριστικος θα ημουν μαζι σου.

    @ κριτικ,
    αρεσκει μου που οι οικονολογοι εν εκαταλαβετε ακομα πως δεν υπαρχει οικονομική επιστήμη.

    @ ακκανουρης,
    κανει με τον λιλλήκα...να πατε με το ελαμ που τα τωρά, ό,τι εννα κάμετε έτσι και αλλιως δηλαδή...

    κοπελια, εννα επιβιώσουμεν είτε με λία είτε με λιότερα, σημασία εχουν αλλα πραματα στη ζωη. Τζαι κανεί να ψηφίζετε τους βλάκες.
    Το πρόβλημα είναι πως ποττέ δεν υπήρξεν αντίδραση σε τιποτε. Ουλλα ήταν και ειναι μεσω των κομματων, που τα ακροδεξιά ως τα ακροαριστερα... Εμείς που δεν ειχαμε ποττέ τίποτε δεν φοούμαστεν. Να κλαισιν τες λιρες τους τζεινοι που τες εχουν.

    Αν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Aν. Δ.

    Να πάεις εσύ με το ΕΛΑΜ. Και τα άλλα πράγματα που λες ότι υπάρχουν στη ζωή (εκτός που τες λίρες) , απαιτούν λίρες. Γιατί χωρίς αυτές δεν έχεις ποιοτική παιδεία, υγεία και ασφάλεια.

    Εκτός αν εννοείς ότι το να έχεις φίλους και ανθρώπους που σε αγαπούν είναι αρκετό... Αν δεν θες να πας με το ΕΛΑΜ, εσύ πάντα μπορείς να πας με το ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εισαι ωραιος παιχτης!
    σιουρα εκαμεν οικονομικα ο κριτικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Osr: Μα είπα σου ξανά. Προσωπικά το πρώτο που μπορώ να κάμω (τζαι κάμνω) ένει να σιηστώ να κρατήσω την δουλειά μου που εν αρκετά δύσκολο. Τα άλλα έρκουνται σε δεύτερη μοίρα.

    Εν πρόκειται πάντως να πολιτευτώ (όπως την Πραξούλλα τζαι την Μακαρία) αν εν τούτο που με ρωτάς ούτε να νεκατωθώ με τούντες ξιμαρισιές. Ούτε αποφάσισα καν αν θα πάω να ψηφίσω ακόμα όπως εν εψήφισα ούτε στες βουλευτικές.

    Τζαι ξέρω ποια ενναν η απάντηση σου. Ότι είμαι πόρτης τζαι κλάνω χωρίς να κάμνω τίποτε...

    @Αν.Δ. & Ακκανούρη: Δαμέ έννα συμφωνήσω με τον Ακκανούρη. Δυστυχώς αν ζεις εντός του συστήματος και ακολουθείς το norm δηλαδή παιδεία εργασία κτλ χρειάζεσαι χρήμα.

    Τζαι το να «κλαίσιν τα ριάλλια τους τζείνοι που τα είχαν» εν σχετικό φίλε. Αν είσαι 50 χρονών έχεις να διας δόση πας το σπίτι σου, να πληρώνεις κοπελλούθκια να σπουδάσουν τζαι έχασες τζαι 50,000 που είσιες φυλαμένες γιατί έβαλες τες σε αξιόγραφα τότε εν πρέπει να πούμε καλά να πάθεις γιατί ήσουν πλούσιος. Τούτοι εν η μεσαία τάξη που επέθανε.

    @Αχιλλέας: Κάτι λία έκαμα αλλά εν είμαι οικονομολόγος με pedigree τζαι στάμπα...Εν τζαι χρειάζεται. Πολλοί που απασχολούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα στο εξωτερικό εν engineers, μαθηματικοί κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πρόβλημα το έκαναν οι τράπεζες και οι τραπεζικοί είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν τις συνέπειες, ΕΛΕΟΣ πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή