CYPRUS CRITIC

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Είσαι γέρος (ξύπνα ρε)



Απλά επειδή εν έσιεις μωρά, εν εκκέλιασες τζαι εν επάσιηνες, εν τζαι σημαίνει ότι εν γερνάς! Δύσκολο να το καταλάβεις. Επειδή μπορείς ακόμα να ανταγωνίζεσαι 25άρηδες σε ποτό τζαι αντοχή, αλλά τζαι επειδή ακόμα κλάνεις τους παρέες σου τζαι χασκογελάς όπως την μαϊμούνα εν τζαι σημαίνει ότι είσαι ακόμα έφηβος. Το σώμα διαφωνεί. Το σώμα ακολουθεί το δικό του ρολόι τζαι λαλεί σου (φωνάζει σου μάλιστα)….ΜΕΓΑΛΩΝΩ.

Τι αλλαγή ρε γαμώτο που τα 35 τζαι πάνω!!! Αρκέφκουν ούλλα να χαλούν. Ειδικά αν δεν τα προσέχεις. Τζαι σε τούντη ηλικία όταν κάμνεις άσκηση 3-4 μπορεί τζαι 5 φορές την εβδομάδα, παίζοντας μάλιστα και αθλήματα με επαφές χρειάζεσαι σοβαρή αποθεραπεία. Πάγους, στρέτσινγκ κρεμούλες και άλλα ωραία μετά. Ναι ξέρω που ήσουν 25 χρονών έμπαινες μες το γήπεδο ολόισια τζαι έπαιζες, ετέλειωνες μπάνιο τζαι έξω. Σάννα τζαι εν έπαιξες. Τωρά υπάρχουν επιπτώσεις.

Σιγά σιγά ξεκινά η κατηφόρα. Τι να θυμηθώ τα τελευταία 2-3 χρόνια. Να πάμε με την σειρά

  • Χοντρομαλάκυνση στο γόνατο. Τονίζω στο γόνατο ρε πριν πείτε την κουβέντα σας. Τούτο βασικά σημαίνει ότι εν χαλαρό το kneecap τζαι τρίφκεται αμαν κάμνεις άσκηση τζαι πονείς. Τούτο εν μόνιμο εν περνά ποτέ τζαι πρέπει μονίμως να δυναμώνεις τους μυείς που κρατούν το kneecap. Τίποτε σοβαρό αλλά εν ενοχλητικό.


  •  Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Τούτο εμφανίστηκε πριν 2 χρόνια. Σχίζει ο κοιλιακός και προχωρά στους προσαγωγούς προκαλώντας πόνους σε κάθε πλάγια κίνηση του σώματος. Ακόμα τζαι να σηκώστεις που το κρεβάτι το πρωί αν είσαι πλάγια είναι δύσκολο. Πέρασε ο πολύς πόνος με 2 μήνες φυσιοθεραπεία, 3 μήνες καθημερινό κολύμπι και διάφορες ασκήσεις για ενδυνάμωση των κοιλιακών και προσαγωγών μυών οι οποίες συνεχίζονται όσο θέλεις να συνεχίσεις να ασκείσαι. Για πάντα δηλαδή.


  •  Εξάρθρωση ώμου. Από πού τζαι ως που. Έν είχα ποτέ έτσι πρόβλημα. Απλά πριν ένα χρόνο σε ένα παιχνίδι εφκήκε. Φυσιοθεραπεία ένα μήνα και λάστιχα βαράκια για ενδυνάμωση τα οποία συνεχίζονται.


  • Τέλος σακατεμένοι αστράγαλοι. Ειδικά ο ένας εν του πούτσου. Να πω ότι τον εγύρισα 15 φορές που τον τζαιρό που ήμουν μιτσής μπορεί να εν λίες. Ε πάλε τωρά μετά που 3 χρόνια χωρίς επεισόδιο (ρεκόρ), τζαι τζαμέ που νόμιζα ότι εδυνάμωσα τον αρκετά τακ επάθαμεν την πάλε.


Άρα για να σας δώσω να καταλάβετε, 2-3 φορές την εβδομάδα που κάμνω άσκηση σπίτι κάμνω εκγύμναση ώμο, κοιλιακούς προσαγωγούς και γόνατο. Τωρά πρέπει να επαναφέρω στο πρόγραμμα τζαι την ενδυνάμωση των αστραγάλων. Τι να γίνει είπαμε γερνούμε. Μετά τα 35 όντως αρχίζουν να χαλούν ούλλα. Αλλά ούτε ιδέα να κόψω την άσκηση. Εκτός από υγεία είναι και ψυχολογικό ανέβασμα.

Τίποτε άλλο δεν μπορεί να σου προσφέρει τα επίπεδα αδρεναλίνης που σου προσφέρει ένα καλό παιχνίδι. Είτε είναι ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ είτε βόλεϊ κτλ. Δεν έχει σημασία. Ένα καλό παιχνίδι σε ανεβάζει παραπάνω τζαι που το σεξ!!!!! Εεεε καλά τούτο παίζεται.

Επίσης η ψυχική ηρεμία που σου προσφέρει ένα τροχάδην στο πάρκο, νύχτα, τον χειμώνα δεν συγκρίνεται με τίποτε. Γιόγκα, meditation τζαι πελλάρες. Ξεκίνα Φεβρουάριο, 9 την νύχτα στους 3-5 βαθμούς να τρέχεις στον γραμμικό δίπλα που τον ποταμό (λέμε τώρα ποταμό) να δεις ηρεμία. Εσύ, ο σκύλος σου, τα δέντρα τζαι η κρυάδα. Τούτο εν η απόλυτη ηρεμία. Καθαρίζει ο νους σου.

Άρα όσο τζαι να γερνά το σώμα, όσα σήματα τζαι να σου διά (slow down) εν πρέπει να υποκύπτεις. Η άσκηση εν υγεία. Τζαι το σημαντικό για μένα, ψυχολογική υγεία. Νιώθεις ωραία. Άρα γάμα τα. Οκ πονώ τωρά αλλά έννα περάσει. Φυσιοθεραπεία, ασκήσεις, ενδυνάμωση τζαι ξανά παλε.

Αλλά  γαμώ την ιστορία του. Τζείνος ο πόνος την ώρα που γυρίζει ο αστράγαλος!!!! Άμαν ακούσεις τζαι το γνωστό κρακ τότε γάμησε τα!

11 σχόλια:

  1. Τούτα ούλα ένεν μόνο ηλικίας εν τζαι λόγω καταπόνησης του σώματος λόγω της άσκησης. Ο αδερφός μου μανιακός του μπάσκετ έκαμεν εγχείρηση αστραγάλου στα 26 του διότι δεν επήαινε άλλο (4 μήνες γύψο-μπότα όι πελλάρες).

    Ωραίο το τρέξιμο μες τα σκοτάδια αλλά και η γιόγκα καλή, δοκίμαστην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kala ego ixa filo pou itan maniakos tou mpasket tziai sta 18 tou edimiourgithike tou provlima sta gonata. gimnastirio xoris ipervoles sta vari gia na kamnis show tziai kamnontas sosta tis askisis. gia mena pou ime 35aris touti en i lisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υγείαν τζιαι ευτυχίαν φίλε μου.
    Νοιώθω σε, εγώ είμαι 39 άρα τζιαι 4 χρόνια πιο πολλά μέσα στην "γήρανση". Το αστείον είναι ότι γυμνάζουμαι πλέον πιο πολλά τζιαι πιο καλά που παλιά, αλλά τα πονάκια που έχω τωρά εν υπήρχαν, για τον απλόν λόγο ότι ήταν πολλά δύσκολο να τραυματιστώ ας πούμεν με θλάσεις μυών. Τωρά πάω φυσιοθεραπείαν για να μαλακώννω λλίον τους γαστροκνήμιους γιατί εν γεμάτοι παλιές θλάσεις, ενώ η μέση εν δεδομένον ότι εν σάζει πλέον τζιαι απλά θα την ανακουφίζω. Άσε ν'αμπυ γίνεται όποτε κρυαδίζει.....ότι έκαμα του σώματος μου ως τα 30 αθθυμίζει μου τα.
    Το τροχάδην εν must για συστηματικήν άσκησην, συστήνω σου να δοκιμάσεις τζιαι συμμετοχή σε κούρσες που διοργανώνουν τα σωματεία (Περικλής Δημητρίου, Δρομέας), μπορείς να γραφτείς στο newsletter τους τζιαι να μαθαίνεις πότε έshιει events. Εν πολλά διαφορετικόν αίσθημαν τζιαι πολλές φορές καλή κοινωνική συναναστροφή.
    Επίσης, αν δεν το εδοκίμασες, προτείνω σου κολύμπιν. Πάω επειδή παίρνω τους γιούες, αλλά δεν έshιει λάθος. Ούτε κραδασμοί, ούτε δρώματα, πιάννεις τζιαι χρωματούϊν πριν καλοτζιαιρέψει, τζιαι κρούζεις θερμίδες, ειδικά τωρά το shιειμώναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά σωστός με το κολύμπι αλλά βαρκούμαι γαμώτο…Δοκίμασα το για τρεις μήνες τότε που είχα πρόβλημα με τους προσαγωγούς τζαι βαρέθηκα…Εν με ετράβαν. Μακάρι να με ετράβαν

      Διαγραφή
  4. Κοπέλια,
    έψαχνα λόγια να εκφράσω τι γίνεται μετά τα 40 και δεν έβρισκα μέχρι που διάβασα ένα απο αυτάσ που κυκλοφορούν στο φεησμπουκ. Τεντώνω τα χέρια κρακ, απλώνω τα πόδια κρακ γυρίζω το κεφάλι κρακ, τελικά πρέπει να είμαι τρανσφόρμερ.
    Όπως και να έχει, ο χρόνος που θέλω για αποκατάσταση μετά τα 40 είναι τρεις μέρες τουλάχιστον.
    Επιπρόσθετα το φαίν. Αν έτρωγα αυτά που τρώω και πίνω σήμερα, πριν 10 χρόνια θα έμενα σκελετός. Το βάρος μετά βιας μένει σταθερό.
    Κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι μετά τα 50 εν ακόμα χειρότερα τα πραματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να διαβεβαιώσω πως κάθε πέρσι και καλύτερα. Και επειδή είναι έτσι, προσπαθώ να ασχολούμαι με κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο, πάντα στο χαλαρό και στο ερασιτεχνικό, επιδιώκοντας να προβάλω αντίσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. Διατροφή
    2. Γιόγκα
    3. Ύπνος
    4. Άσκηση επιλογής.

    Αυτό είναι το καθημερινό τετράπτυχο για υγιή πορεία στα χρόνια.

    Τώρα προαιρετικά (προσωπική επιλογή).

    1. Αμινοξέα, αντιοξειδοτικά, πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, Glucosamine, Chondroitin κτλ. Τακτικά μεν, περιοδικά δε (cycling).

    2. Χυμούς (juicing). Ενδιαφέρουσα προσέγγιση ως κίνημα. Λίγο ακραίο μερικές φορές αλλά περιοδική άσκηση juicing φαίνεται ευεργετική μέχρι τώρα.

    3. Πολεμικές τέχνες (οτιδήποτε, ακόμα και καράτε... προτιμότερο κάτι ολυμπιακό. Ακόμα καλύτερα εάν υπάρχει χρόνος να συνδυάζεται με σύστημα αυτοάμυνας.)

    4. Μελέτη και ενημέρωση για τα πιο πάνω, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν την υγιή και ισορροπημένη ζωή, έστω κι εάν τις περισσότερες φορές η ζωή είναι by default ανάποδη...

    5. Γυμναστική με αντίσταση. Bodybuilding.com. Σπουδαίο εργαλείο. Άπειρα προγράμματα για όλα τα είδη. Χρειάζεται κάποια προηγούμενη μελέτη και τριβή με το θέμα για να μην χαθεί το πλάσμα. Εισηγούμαι όπως επιλέξει κάποιος έστω και με μέση εμπειρία και γνώση στη γυμναστική προγράμματα bodyweight. Εγώ έχω τουλάχιστον ένα πρόγραμμα medium-high intensity bodyweight workout την εβδομάδα.

    6. Πολύ λίγο κρέας. Μακάρι να γινόμουν ολοκληρωτικά χορτοφάγος. Μπορεί όμως να γίνω μια μέρα.

    7. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, private προπόνηση με ικανό και ενημερωμένο επαγγελματία εκπαιδευτη-γυμναστική.

    Πληροφορίες για όλα αυτά που αναφέρω πιο πάνω θα βρει κάποιος στο internet ΔΩΡΕΑΝ. Ο εξοπλισμός είναι ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΥΧΤΗΝ και ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τοπ γυμναστική μόνος του, σπίτι του, στο πάρκο κτλ. Έχω να πατήσω σε γυμναστήριο (εκτός για τις τέγνες) εδώ και κάτι χρόνια.

    Ο λόγος που ανοίχτηκα είναι γιατί διαπιστώνω ότι πάνω-κάτω οι fundamental ανησυχίες μου, οι δικές σου Κρίτικ και των προλαλήσαντων είναι κοινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμπάσχω μαζί σου για τους τραυματισμούς. Όμως: Injury free σημαίνει ότι δεν έχεις δοκιμάσει αρκετά, δεν ήσουν αρκετά tenacious στη ζωή σου . Είναι τα παράσημα μιας υγιούς προσωπικότητας. Κάθε φορά που πονώ, λέω "όχι ρε πούστη μου". Αλλά μετά όταν περάσει ο πρώτος μεγάλος πόνος, σκέφτομαι ότι είμαστε λίγοι που νιώθουμε έτσι γιατί οι περισσότεροι είναι σοφτ. Δεν ξέρουν τι σημαίνει η απογοήτευση του τραυματισμού γιατί ποτέ δεν έλαβαν την ευχαρίστηση (ηδονή;) της άσκησης, του ανταγωνισμού, της σωματικής κόντρας, της ταπείνωσης, της ΝΙΚΗΣ. Και αν την έλαβαν, άφησαν τον εαυτό τους να ξεχάσει την κάβλα των πιο πάνω. Χαίρομαι που διαπιστώνω οι πιο πάνω απολαμβάνουν την άσκηση.

    Πραγματικά Χαίρομαι. Καλή χρονιά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @όλους
    Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη διατροφή μας. Από διάφορα που διάβασα τον τελευταίο χρόνο με έσχατο αυτό http://www.businessinsider.com/9-lies-about-fat-that-destroyed-the-worlds-health-2013-11
    κατάληξα στο ότι όσο πιο ακατέργαστες τροφές τρώμε δηλαδή λαχανικά φρούτα και κρέας όσο πιο απλά μαγειρεμένα τόσο το καλύτερα. Αυτό λέει και η ανθρωπολογία ότι δηλαδή οι αλλαγές στη διατροφή μας ήταν τόσο ραγδαίες τα τελευταία 100 χρόνια που ο οργανισμός μας δεν προσαρμόστηκε. Ουσιαστικά λόγω του λίγου (με βάση κοσμικά μεγέθη) χρόνου από τότε που είμαστε τροφοσυλλέκτες, ο οργσανισμός μας είναι προσαρμοσμένος να τρώει σαν τροφοσυλλέκτης.
    Όσον αφορά άσκηση : Οτιδήποτε πέραν του περπατήματος εμπίπτει στην κατηγορία του extreme sport και αποφεύγεται. Εξαιρείται το γιόγκα (για power γιόγκα ούτε λόγος) και το πιλάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ακκανούρης: Φίλε πάνω κάτω ακολουθώ τα guidelines σου αλλά χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα. Μπασκετάκι 2 φορές την εβδομάδα (διπλό φυσικά) τρέξιμο στο πάρκο 1-2 και κανένα κοιλιακό, λάστιχα, κάμψεις και φυσικά ασκήσεις ενδυνάμωσης για γόνατα, προσαγωγούς, αστραγάλους για να μπορώ να απολαμβάνω τα πιο πάνω…

    Διατροφή…. Πολλά όσπρια, ψάρι, χόρτα και από κρέας κυρίως κοτόπουλο…. Μπορεί και 2 γεύματα χοιρινό. Βοδινό, αρνί και γενικά κόκκινο κρέας όχι πολύ συχνά. Επίσης όχι πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμιά, μακαρόνια κτλ)…

    @Μιστερ Δικαρς: Πολλά σωστός. Ότι είναι επεξεργασμένο είναι κατά πάσα πιθανότητα και βλαβερό. Φυσικά τζαι το κρέας που τρώμε δεν ξέρουμε τι το ταΐζουν τζαι τα λαχανικά τι τα ψεκάζουν… Άρα η επιλογή τροφής έννεν εύκολη υπόθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλετε να πουλήσετε τα νεφρά σας; ή Αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω οικονομικής βλάβης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό ποσό για τα νεφρά σας. Το όνομά μου είναι (Doctor Elvis Whyte) Είμαι Φρενολόγος στο νοσοκομείο μας και ειδικεύτηκα στη Χειρουργική των Νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με έναν ζωντανό αντίστοιχο δότη. Email επικοινωνίας: doctorelviswhyte@gmail.com ή whatsapp μας +2347083629144 για περισσότερες πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή