CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Natural Born θύματα


Στην Κύπρο έχουμε μια παράδοση. Υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί και σώματα στα οποία ο Κύπριος δείχνει παραδοσιακά τυφλή εμπιστοσύνη. Κλασσικό παράδειγμα; Σου λέει η Ελλάδα κάμε πραξικόπημα και εμείς θα σε ενώσουμε με την μητέρα πατρίδα... Κάνεις εσύ το πραξικόπημα σου και τελικά σε ενώνουν με την μητέρα Τουρκία. Αν το δούμε και από την αντίθετη πλευρά σου λένε ψήφισε τον Άγιο Μακάριο για πρόεδρο και είναι ο εθνάρχης μας. Τον ψηφίζεις εσύ με ποσοστό 90% χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι ψηφίζεις τον διάολο μεταμορφωμένο.

Εμπιστεύεσαι επίσης σαν καλός χριστιανός την εκκλησία. Είναι άγιοι άνθρωποι. Σίγουρα τα κόκαλα τζαι το ξύλο που κουβαλούν μαζί τους για να προσκυνήσουμε είναι αυθεντικά. Ναι εν ξύλο του τίμιου σταυρού και κοκάλα από τον άγιο κλέφτη τον άνθρωπο του θεού. Ε λαλούν το οι παπάες άρα έχουν δίκαιο. Δώστους μιαν εισφορά.
Έχουμε επίσης και τα κάθε λογής ιδρύματα τα οποία ζητούν ελεημοσύνη για να τρώει ο κάθε ξιμαρισμένος. Ε εν για καλό σκοπό δώστους τζαι τούτους.

Επίσης μέχρι πρότινος είχαμε τους πολιτικούς τους οποίους εμπιστευόταν ο κόσμος. Τώρα πλέον ίσως να ξυπνήσαμε κάπως αλλά ως πριν λίγα χρόνια ο λόγος τους ήταν ευαγγέλιο. Είπαν μας ότι παλεύουν για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση. Εν δυνατό να μας περιπαίζουν; No way. Ψήφιστους. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κλαίει στην τηλεόραση. Ε για να κλάψει σημαίνει έχει δίκαιο. Να πούμε οϊ τότε τζαι εμείς αφου υποσχέθηκε ότι έννα παλέψει για λύση ευρωπαϊκή. Εν δυνατόν να μας περιπαίζει ρε; Τζαι ο σύντροφος αφού είπε μας τζαι τζείνος να πούμε όϊ για να τσιμεντώσουμε το ναι. Εν δυνατό να μας περιπαίζει;

Και οι αξιωματούχοι του κράτους. Και οι χρηματιστές. Αφού είπαν μας το 1999 ότι η Λαϊκή αξίζει όσο η Deutsche Bank και η Lemeco με τες κλάτσες θα έπρεπε να έχει market cap όσο μεγάλο όσο το Marks & Spencer. Αγοράστε εν δυνατό να μας περιπαίζουν; Στες 10 λίρες εν ακόμα ευκαιρία. Μπείτε μέσα βάρτε ότι έχετε και δεν έχετε τζαι έννα σαστείτε τζαι εσείς τζαι η οικογένεια σας.

Τζαι ακίνητα. Αγοράστε like there is no tomorrow. Αγοράστε ένα παλιοεξοχικό στο Κάπαρι 400,000. Αφού τόσα αξίζει. Τι Πρωτάρας τι Γάλλο-ιταλική Ριβιέρα. Εν το ίδιο. Αγοράστε επίσης ένα ρετιρέ του Τσέντα στην Μακεδονίτισσα για 500,000. Αφού εν του Τσέντα. Τζαι εν στην Μακεδονίτισσα. Όπως λέμε Notting Hill. Εξάλλου οι τιμές των ακινήτων παν πάντα πάνω.

Μας πουλούν επίσης για πενήντα χρόνια το ίδιο παραμύθι. Ότι οι κυβερνητικοί αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν, ότι δίκαια έχουν αφορολόγητα εφάπαξ και ότι δίκαια τους πληρώναμε και τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι δίκαιο. Ναι όπως δίκαιο είναι να δουλεύουν και μισή μέρα. Και όλα αυτά τα κέρδισαν με την αξία τους και τους δίκαιους τους αγώνες και δεν θα έπρεπε τώρα να χάσουν αυτά τα κεκτημένα. Αφού μας το είπαν έτσι πρέπει να είναι.

Μας είπε επίσης ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια ότι η κρίση θα μας προσπεράσει. Ε γιατί να μην τον πιστέψουμε υπουργός είναι. Όπως επίσης πρέπει να πιστέψουμε και τον πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος μας λέει ότι θέλει να πάρει μέτρα για την οικονομία. Εν ναι γιατί να μεν πιστέψουμε. Αποκλείεται να θέλει να παραδώσει καμένη γη χωρίς να χρεωθεί αυτός τα και καλά «αντιλαϊκά» μέτρα. Ε ναι γιατί να μην τον πιστέψουμε. Πρόεδρος είναι.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διάβαζα για τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου που είχαν εκδώσει οι τράπεζες μας και πόσα λεφτά έχει χάσει και πάλι ο απλός πολίτης-καταθέτης. Θυμούμαι που έκατσα πας τα αφτιά του πατήρ-Critic και του έλεγα το 2007. «Άτε ρε κουμπαρε πούλα τζίντο χωράφι που σου έμεινε κληρονομιά στα περίχωρα της Λευκωσίας. Πούλα το τζαι εν ούλλα πουκουππα που έννα πασιν».
Και η κλασσική απάντηση «Ατε ρε Critic που έννα παν πούκουππα. Η γη πάει πάντα πάνω. Ξύπνα ρε. Αφού λαλούν ότι εν τζαι πολλά αναπτυσσόμενη περιοχή».

Ευτυχώς όμως που είμαι πρίχτης. Πολλά όμως. Άμαν μου μπει κάτι στον νου γίνουμαι πολλά ισχυρογνώμων. Πρίσε τζαι να πρίσεις τελικά επούλησεν το. Μούττη μάλιστα όπως αποδείχτηκε. Που τότε τα οικόπεδα στα περίχωρα πρέπει να πουλήσεις τζαι κωλο για να καταφέρεις να τα πλασάρεις στις τιμές του 2007. Αν έβρεις κανένα βλάκα τζαι γοράσει τα δηλαδή.

Τα λεφτά λοιπόν μπήκαν σε κατάθεση σε μια από τις δύο μεγάλες τράπεζες. Κανένα-δυο χρόνια μετά ήρθε ο πατήρ-Critic με μια απίστευτη προσφορά με επιτόκιο 7%. Τα βάζουμε κατάθεση για πέντε χρόνια λοιπόν και παίρνουμε 7% αντί για 4.50% που κερδίζουμε τώρα. «Φέρμου το prospectus» είπα του. Ο τίτλος Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου. Ξόδεψα 5 λεπτά να διαβάσω τις λεπτομέρειες και απέρριψα την επένδυση λόγω τριών βασικών σημείων.
  1. Τα αξιόγραφα θα ήταν διαπραγματεύσιμα στο ΧΑΚ.
  2. Στα πέντε χρόνια η τράπεζα μπορεί να μην σε αποπληρώσει αν θέλει αλλά μπορεί να το κάνει και rollover.
  3. Είναι μετατρέψιμα σε μετοχές.

Δηλαδή με λίγα λόγια σου πρότειναν να κλειδώσεις τα λεφτά σου σε ένα τίτλο ο οποίος διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ. Σε ένα χρηματιστήριο δηλαδή στο οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει δευτερεύουσα αγορά ομολόγων. Στα χαρτιά υπάρχει αλλά στην ουσία όχι αφού δεν υπάρχει ρευστότητα. Άρα δεν μπορείς να πουλήσεις τον τίτλο έστω και θέλεις.

Δεύτερο στα πέντε χρόνια μπορεί η τράπεζα να μην με αποπληρώσει. Ουσιαστικά έχει το δικαίωμα αν θέλει να μην με αποπληρώσει ποτέ και να πληρώνει μόνο τόκο. Τον οποίο τόκο μπορεί αν θέλει να μην τον πληρώνει ούτε αυτόν. Όπως έκανε τώρα.

Και τέλος είναι μετατρέψιμα σε μετοχές. Φίλε μου αν ήθελα να γοράσω ξιμαρισιές έννα γόραζα που μόνος μου. Εν σας χρειάζουμαι εσάς να μου τες πλασάρετε με το ζόρι.

Παίρνω πίσω τον πατήρ-Critic και του λέω. «Θκιέβαστους όρους. Τούτοι γυρεύκουν για μαλάκες φαίνεται. Αποκλείεται να έβρουν». Πείσθηκε ο  πατήρ-Critic και τα άφησε σε κατάθεση. Και όμως από ότι φαίνεται ήβραν μαλάκες. Γιατί κατάφεραν και πλάσαραν αυτά τα άκρως επικίνδυνα αξιόγραφα στους ανυποψίαστους καταθέτες και προσέλκυσαν πολλά εκατομμύρια. Πολλά. Και τώρα λίγα χρόνια μετά. Εσύ σαν απλός άπληστος-καταθέτης που είσαι και ήθελες 7% αφού δεν σε αρκούσε το 4.50% δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Έχεις την επιλογή να ανταλλάξεις το αξιόγραφο με μετοχές ή να πάρεις το 50% cash τωρά και να χαρίσεις στην τράπεζα τα υπόλοιπα.

Και σκέφτεσαι καλά ρε μα γιατί είμαι τόσο μαλάκας; Γιατί τους πίστεψα; Πέντε λεπτά έπρεπε να ξοδέψω να διαβάσω τους όρους. Μπορεί να μου το πλάσαραν σαν εναλλακτικό προϊόν κατάθεσης αλλά ξεκάθαρα δεν ήταν. Πέντε λεπτά ρε. Πέντε λεπτά τζαι εν θα έχανα την μισή αξία των αποταμιεύσεων μιας ζωής.

Γιατί είμαστε τόσο ανεύθυνοι σαν λαός; Γιατί είμαστε θύματα; Γιατί εξακολουθούμε ακόμα να είμαστε πρωταθλητές της μαλακίας; Γιατί το 10% του λαού καταφέρνει να εκμεταλλεύεται τζαι να ζει εις βάρος του υπόλοιπού 90%; Δεν είμαστε βλάκες όμως. Άπλά είμαστε Natural Born θύματα.

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί;

23 σχόλια:

  1. Επειδή εμάθαμε ότι ο εχθρός μας είναι ο Τούρκος. Οι 'δικοί μας' είναι αρνάκια και δε θα εκμεταλλευτούν ούτε θα βλάψουν ποτέ κανένα. Εμπιστευτείτε τους άφοβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ένει ότι πλείστοι έχουμε την διάθεση να παίξουμε τον ρόλο τζιαι να πάρουμε την θέση του εκμεταλλευτή των υπολοίπων, μόλις έχουμε την ευκαιρία. Και ξαφνικά από θύματα γινόμαστε περίφανοι θύτες - που τα εκάμαμεν με τους κόπους μας τζιαι το πολλή μυαλό μας. Είμαστε natural born κεντικελένηδες.

    takeiteasy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί το 10% του λαού καταφέρνει να εκμεταλλεύεται τζαι να ζει εις βάρος του υπόλοιπού 90%; Δεν είμαστε βλάκες όμως. Άπλά είμαστε Natural Born θύματα.

    στις ηπα οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης ξεπέρασαν τα 50 εκατομύρια τζαι στην ευρώπη τα 80 εκατομύρια

    το ποσοστό που λαλείς για την κύπρο αν είναι έτσι (που δεν είναι) εν καλά γιατί στον υπόλοιπο πλανήτη εν το 1% που ζει εις βάρος ούλλου του 99%

    μια χούφτα άνθρωποι κατέχουν περιουσίες παραπάνω που πολλά κράτη μαζί

    δηλαδή ούλλοι οι άνθρωποι του πλανήτη εν νατουραλ μπορν θυματα οξά παίζει τζαι τίποτις άλλον ολάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν λιο Understated όντως το ποσοστό μου. 30% περίπου στην Κύπρο ζουν εις βάρος των άλλων αφού τόσο εν το ποσοστό των ημικρατικών και κυβερνητικών υπαλλήλων. Επίσης εν τζαι σημαίνει ότι όσοι έχουν περιουσία ζουν εις βάρος των άλλων. Ορισμένοι ζουν άλλοι όχι.

      Διαγραφή
    2. δηλαδή οι τραπεζίτες που κρατικοποιήσαν τις ζημιές τους τζαι μάνι μάνι το κράτος ήβρεν 1.8 Δισ ενεν παράσιτα τα οποία εννα τα επιβαρυνθεί ο εργαζόμενος;

      ο προυπολογισμός της Κύπρου είναι περί τα 5 δις

      όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συντάξεις είναι περί τα 2,5 δις


      κάποια ομορφα στοιχειά από τον προυπολογισμό με στοιχεία
      http://osr55.wordpress.com/2011/12/14/


      http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf

      αυτός είναι ο προυπολογισμός της κύπρου για το 2011

      στην σελίδα 16

      διαβάζουμε για τα δημόσια έσοδα του κράτους και μαθαίνουμε ότι πέρσι τα φυσικα πρόσωπα, δηλαδή ο ενεργός ενήλικος πληθυσμός που έχει εισόδημα πέραν των 20 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο κατέβαλε το ποσό των 608 εκατομυρίων ευρώ

      Η κύπρο έχει πληθυσμό περίπου 800 χιλιάδες ανθρώπους

      αφαιρέστε τους ανήλικους τους συνατξιούχους και αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω από 20 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή που υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο

      πόσοι μένουν από τις 800 χιλάδες κυπρέους;

      ας πούμε 350 χιλιάδες μισθωτοί που μπορεί να είναι και λάθος αλλά για χάριν συζήτησης

      350 χιλιάδες μισθωτοί άνθρωποι, δηλαδή ο γιώρκος η αντρούλλα κλπ κατέβαλαν προς το κράτος συνολικά 608 εκατομύρια ευρώ ως φόρους

      και παιρνάμε τώρα στην φορολογια των νομικών προσώπων δηλαδή των εταιρειών

      σύμφωνα με τα στοιχεία του κράτους που βλέπουμε στον κατάλογο

      όλες αυτές οι χιλιάδες χιλιάδων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κύπρο κατέβαλαν πέρσι 645 εκατομύρια!!!!!!!!!!

      μάλιστα την προηγούμενη χρονια το 2009 αυτές οι χιλιάδες χιλιάδων εταιρειών κατέβαλαν περισσότερα ποσά δηλαδή 740 εκατομύρια αλλά είπαμε να τους το μειώσουμε τους καημένους λόγω και της κρίσης

      ενώ οι μισθωτοί το 2009 πλήρωσαν 571 εκατομύρια την επόμενη χρονια αυτούς είπαμε να τους το αυξήσουμε σε 608 εκατομυριάκια τζαι ας πα να γα….. έτσι;

      Κατέβαλαν φόρο εισοδήματος ΟΛΕΣ οι εταιρείες στην Κύπρο 645 εκατομύρια!!!

      Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροιδιας απλά να πουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι τοκογλύφοι

      η τράπεζα κύπρου το 2010 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 330 εκατομύρια και η μαρφίν λαική μόλις 178 εκατομυριάκια

      και μιλάμε μόνο για δύο εταιρειες!!!!

      Αλλά είπαμε για όλα φταίνε οι μισθωτοί και αυτούς πρέπει να κτυπήσουμε και να φορολογήσουμε

      Διαγραφή
    3. Μα εγώ εν τζαι έχω πρόβλημα με τούτα που λαλείς. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όσοι φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν. Φυσικά.

      Όσο αφορά τες τράπεζες αν είδες προηγούμενα ποστς μου είπα ότι είναι άχρηστοι τζαι έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις λανθασμένες επιλογές τους. Και τα διοικητικά συμβούλι και τα treasuries τους που μαλακίστηκαν.
      Και όντως τα σπασμένα θα τα πληρώσουμε εμείς. Αλλά το να λαϊκίζει κάποιος λέγοντας ότι εν έπρεπε να τες διασώσουν εν στέκει. Απλά επειδή όλα τα ταμεία όλων των ημικρατικών, τα ασφαλιστικά αλλά και ο κόσμος ο απλός είναι επενδυμένος στις μετοχές αυτών των τραπεζών. Όπως τζαι οι καταθέσεις τους εν τζαμέ. Είτε μας αρεσκει έιτε όχι η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου είναι για το μέγεθος της Κύπρου too big to fail…Απλά θα καταρρεύσει όλη η οικονομία.

      Μα εγώ εν τζαι έχω πρόβλημα με τούτα που λαλείς. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όσοι φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν. Φυσικά.

      Όσο αφορά τες τράπεζες αν είδες προηγούμενα ποστς μου είπα ότι είναι άχρηστοι τζαι έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις λανθασμένες επιλογές τους. Και τα διοικητικά συμβούλι και τα treasuries τους που μαλακίστηκαν.
      Και όντως τα σπασμένα θα τα πληρώσουμε εμείς. Αλλά το να λαϊκίζει κάποιος λέγοντας ότι εν έπρεπε να τες διασώσουν εν στέκει. Απλά επειδή όλα τα ταμεία όλων των ημικρατικών, τα ασφαλιστικά αλλά και ο κόσμος ο απλός είναι επενδυμένος στις μετοχές αυτών των τραπεζών. Όπως τζαι οι καταθέσεις τους εν τζαμέ. Είτε μας αρεσκει έιτε όχι η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου είναι για το μέγεθος της Κύπρου too big to fail…Απλά θα καταρρεύσει όλη η οικονομία.

      Τζαι επίσης πρέπει να διαχωρίσουμε τους μισθωτούς από τους κυβερνητικούς. Τζαι εγώ μισθωτός είμαι αλλά βάλω κοινωνικές ασφαλίσεις, δεν έχω αφορολόγητο εφάπαξ αλλά ούτε και επιδόματα. Τούτο έννεν ανισορροπία; Πρέπει δηλαδή εγώ να νιώθω μια ζωή μαλάκας που τους εσπονσάρησκα ουσιαστικά την σύνταξή τους; Εμένα ποιος έννα μου την σπονσάρει; Δηλαδή τι ένει ο κυβερνητικός; Gods gift;

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ. Όπως κάποιοι πίστεψαν τον Κασουλίδη και ψήφισαν ναι στο Σχ. Ανάν μετά από αναφορές του Κασουλίδη για μικρασιατική καταστροφή και άλλα πολλά...

    Dude όπως μιλάμε έκανε ο καταστρόφκιας αίτηση για το μηχανισμό (τη δωδεκάτη...)

    Νομίζω είναι πανευτυχής ο κ. Χριστόφιας. Πάππαλα ο εταιρικός φόρος.

    Τουλάχιστον αυξάνονται οι πιθανότητες να είμαστε στην ίδια οικονομική θέση με το ψευδοκράτος.

    Αυτό δεν ήθελε all along?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με διαφορά μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν αποδείχτηκε ότι ο Κασουλίδης είχε άδικο για τη Μικρασιατική καταστροφή. Και κάθε μέρα που περνά δείχνει μάλλον το αντίθετο.
      Χάρης

      Διαγραφή
    2. Άρα σε έπεισε ο Κασουλίδης... Κάθε μέρα που περνά, η Κύπρος είναι χώρα ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της, με τις συνθήκες εγγυήσεως απενεργοποιημένες και με τη δυνατότητα αμφισβήτησης (by our childern and grandchildren ofcourse) των Βάσεων. Είδαμε και το σχ Ανάν πως εφαρμόστηκε στη Συρία...

      Διαγραφή
    3. Τι σχέση έχει η Συρία; Το σχέδιο ανάν στη Συρία είχε σα σκοπό του να φέρει ανακωχή σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ στην Κύπρο, αν περνούσε, θα ήταν μέρος του νέου συντάγματος μιας χώρας της Ευρωπαικής ένωσης. .

      Τα ίσα δικαιώματα που τα είδες; Κάποιος που έννεν πρόσφυγας απολαμβάνει ελεύθερα την περιουσία του, ο πρόσφυγας έχει 40 χρόνια που περιμένει, στο μεταξύ απολαμβάνει τον πούλλο.

      Perfect dude!

      Διαγραφή
    4. Είδαμε πως εφαρμόζονται τα σχέδια των Η.Ε. Ειδικά από τα μέρη που διαθέτουν ασύμμετρα υψηλή διαπραγματευτική ισχύ. Σκέψου να έχουν και εποικοδομητικές ασάφειες...

      Και το δικαίωμα απόλαυσης της ιδιωτικής προσφυγικής σου περιουσίας σου το αποστερεί ο Τουρκικός Στρατός. Και όχι η δημοκρατική έκφραση της πλειοψηφίας.

      Και η απόλαυση της προσφυγικής σου περιουσίας θα ήταν υπόλογη στις τόσες συνταγματικές στρεβλώσεις (πάνω κάτω βουλή, συνιστώντα κράτη, εκχωρημένη κυριαρχία, την αναδρομική νομιμοποίηση όλων των πράξεων εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής φύσης του ψευδοκράτους, την ετεροχρονισμένη νομιμοποίηση της γν Τουρκική εισβολής κτλ κτλ κτλ).

      Θλίβομαι που η θέση μου συμπίπτει με τα λαμόγια του ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ κτλ.

      Αλλά εγώ δεν μπορώ να είμαι το natural born victim. Όπως ο Κρίτικ αρνήθηκε να θυματοποιηθεί από το δέλεαρ του υψηλού επιτοκίου.

      Δεν ανέχομαι τη συλλογική τιμωρία των συμπολιτών μου. Επειδή κάποια κτήνη αφαίρεσαν ζωές συνανθρώπων μας, δεν σημαίνει ότι θα την πληρώσω εγώ με μια κακή λύση. Παρήλθε ο καιρός των Καλαβρύτων, του Διστόμου, της Καισσαριανής. Έχουν εκδοθεί τόσα ψηφίσματα και αποφάσεις εναντίον της συλλογικής τιμωρίας. Δεν είμαι natural born victim.

      Συγγνώμη Κρίτικ για την κατάχρηση, αλλά βαρέθηκα να ανταλάσσω απόψεις με άτομα που συμφωνώ. Its so boring. Μου προσφέρεις καταφύγιο διαφωνίας και αυτό μου είναι τόσο πολύτιμο.

      Σε ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα φιλοξενία σου.

      Διαγραφή
    5. Καταλαβαίνω σίγουρα αυτά που λες. Και νομίζω ότι και η πλειοψηφία των όσων ψήφισαν ναι, βλέπουν αυτά τα αρνητικά. Αλλά (μεγάλον αλλά), το σημαντικό είναι να κάμει κάποιος την υπέρβαση και να πει ναι, υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά στηρίζω την πίστη μου σε δύο πράγματα:
      1. Είμαστε στην ΕΕ, οπότε όσον σκατά κι αν παν τα πράματα, η τραγωδία του 74 δεν θα επαναληφθεί.
      2. Και τη χειρότερη λύση να σου πασάρουν, άμα θέλεις να την κάμεις να δουλέψει, θα δουλέψει.
      Αυτά. Έτσι κι αλλιώς ότι και να κάμεις στη ζωή σου θέλει ρίσκο. Πόσο μάλλον το κυπριακό. Χωρίς ΄δυνάμενο' ρίσκο, το κυπριακό δεν λύεται. Αλλά αυτά φίλε Ακκανούρη είναι λίγο και θέματα προσωπικής φιλοσοφίας. Δεν θα σε πείσω και δεν θα με πείσεις. Όπως το βλέπει ο καθένας...

      Διαγραφή
    6. re paides sizitate pramata poy den exoyn pleon simasia. Oudepote tha perasei lisi mesw dimopsifismatos. Oi kypraioi einai sintiritikoi kai twra me to oikonomiko enna ginoun tzi allo. de simferei episis toys politikoys mas poy tha xasoyn ta skiptra toys.
      Egw psifisa OXI epeidi empisteytika ton proedro tote. H apopsi moy twra einai oti eprepe na to perasei o kliridis xwris dimopsifisma -an itan dynaton- tzai kanei. Opws to 1960.

      Mia alli moy apopsi einai na apofasisoume ti dixotomisi. na piasin ena pio mikro kommati kai xalali toys. na einai EE kai na exoyn eyrw kai na eimaste oulloi happy. me anoikta synora kai ependyseis opou thelei o kathenas, xwris meionotites, xwris tipote poliploko. na dwthoun apozimeiwseis stoys prosfyges ekaterwthen kai papalla.
      en imasten laos poy en na smiksei potte me toys toyrkoys, damai en ismioymen monoi mas.

      MAK

      Διαγραφή
  5. Νομίζω έννα γλυτώσουμε τον εταιρικό φόρο προς το παρών... Αλλά έννα μας το τροποποιήσουν στο μέλλον το πιο πιθανόν. Αφού εν μες τα πλάνα της Μέρκελ...

    Φίλε εγώ προτιμώ μηχανισμό παρά σκοτεινές συμφωνίες με το κράτος του αυτοκράτωρ Πούτιν....

    Αν αντιδρούσεν όμως πιο γρήγορα ο βόρτος τζαι εν τον έπαιζε για 2 χρόνια μπορεί τωρά οι όροι του δανείου να ήταν καλύτεροι. Μπορεί να μεν έμπαιναν τζαι καθόλου αφού ίσως να θεωρούσαν ότι πάρθηκαν ικανοποιητικά διαρθρωτικά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίτικ,

      Ο Πούτιν είναι βασιλιάς του σκότους. Άκουσα που κάποιον που ξέρει ότι ο πατέρας του είναι komodo dragon και η μάνα του ανακόνδα.

      Και δεν θα έβαζε όρους για τα χρήματα παρά μόνο την υποθήκευση της Κύπρου ολόκληρης.

      Τουλάχιστον ο Μηχανισμός θα ζητήσει να δει δημοσιονομική απόδοση.

      Το λέγαμε, έχει καιρό. Ότι ο Χριστόφιας επεδίωξε όπως οι τροποποιήσεις στο Κυπριακό γίγνεσθαι (ΑΤΑ, ΜΑΤΑ, ΣΚΑΤΑ κτλ) να μην γίνουν από αυτόν αλλά να επιβληθούν από έξωθεν. Να τα μας...

      Διαγραφή
  6. εμένα ο μπαμπάκας, με το που πήρε το εφάπαξ του ως -χαμηλομισθος- δημόσιος υπάλληλος έχωσε 75.000 ευρώ σε μετοχές της λαϊκής πριν ενάμιση χρόνο..!! και τώρα ξέρεις πόσα πιάννουν. "Είχε πληροφορίες" και "είδε αξιωματούχους να μπαίνουν με εκατομμύρια" οπότε δε χρειάστηκε να πάρει συμβουλές από κανέναν... Ψυχίατρο προφανώς.

    (γελάς τωρά α; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βίοι παράλληλοι?

    Εγώ ανάγκασα τους να πουλήσουν το χωράφι πριν 4 χρόνια τζαι έπεισα τους να πουν ΠΡΙΤΣ! στην Λαϊκή που εμάσιετουν να τους μπήξει τα χρεόγραφα.

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιθκια να καμω μια ερωτηση που τωρα μου ηρτε σαν θκιαβαζα το αρθρο (very good btw)?

    Λαλειτε ο προεδρος μας να ειναι τοοοοσο εξυπνος που για λογος πολιτου "maneuvering" (επειδη ειναι αδρωπος του λαου και κομμουνιστης), να αποφασισε πως ο μονος τροπος για να καμει οτι διποτε αλλαγες θα επρεπε να μπουμε στον μηχανισμο?

    Δηλαδη οταν πρεπει να απολυσει κυβερνιτικους να μπορει να τους πει <>.

    Highly doubtful but worth sharing:)

    P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. sorry: Δηλαδη οταν πρεπει να απολυσει κυβερνιτικους να μπορει να τους πει sorry παιθκια αλλα εν τζεν εγω ουτε το κομμα που διατασουμε αλλα εν η Ευρωπη που μας λαλει τι να καμουμεν.

      Διαγραφή
  9. κανενας κυβερνητικος εν θα απολυθει.Τζεινοι που εννα τραβησουν τα βασανα οπως παντα εν τζεινοι του ιδιωτικου.Φυσικα εν ηξερω ως ποτε ενας διαλυμενος ιδιωτικος τομεας ενναμπορει να συντηρει το δημοσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @P: Αν το κάμνει τούτο μάλλον κάμνει το για να επωφεληθεί το κόμμα του τζαι οϊ η χώρα....Στα αρχίδια του η χώρα νομίζω τούτο εν ξεκάθαρο πλέον...

    Μάλιστα έννα τον συμφέρει να υπάρξει σύσταση για μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου ειδικά αν καταφέρει να μπει αυτή η οδηγία μετά που θα φύει τζείνος που πρόεδρος.
    Δηλαδή ίσως προσβλέπει ότι οι πρώτες οδηγίες που θα έρτουν θα αφορούν ΑΤΑ, προσαυξήσεις κτλ και ίσως σε 2ο η 3ο μνημόνιο να υπάρχει σύσταση για μείωση του αριθμού των κυβερνηικών. Γιατί η λογική του ένει ότι δεν θα εφαρμόσει τίποτε που τζείνα που θα του πουν για να μεν επηρεάσει τα «κεκτημένα και καλά» δικαιώματα των κυβερνητικών....Απώτερος σκοπός του θα ένει να μεν κάμει τίποτε για να έρτουν πιο αυστηρά μνημόνια μετά τζαι να την φάει ο επόμενος...

    Αρα τα updated και πιο αυστηρά μνημόνια που θα έρτουν μετά τον Φεβράρη που θα φύει που πρόεδρος έννα δώσουν πάλε λόγον ύπαρξης στο ηλίθιο του κόμμα για να κατεβαίνει σε διαμαρτυρίες τζαι να κάμνει αντιπολίτευση για μια κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μετά Χριστό προφήτης.. πόσο δίκιο είχες σε όλα.. κάνε και καμία πρόβλεψη να δούμε αν επαναληφθεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή