CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Λεφτά υπάρχουν

Μα αν δεν κάμνω λάθος έχουμε κρίση έννεν; Νομίζω!
 
Ας δούμε τους δείχτες μισό λεπτό γιατί συγχύστηκα.
 
  • Οικονομική ανάπτυξη: -5.6% το τρίτο τρίμηνο και η Τρόικα αναμένει να φτάσει το -7.7% το 2013 και το -4.8 το 2014.
  • Δημοσιονομικό Ισοζύγιο: -3.6%/ΑΕΠ το δεκάμηνο του 2013. Αναμένεται να φτάσει το -6.5%/ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει τα ταμεία προνοίας αντί να κάτσει στα βραστά της.
  • Δημόσιο χρέος: 17.5δις (98%/ΑΕΠ) το πρώτο μισό του χρόνου. Αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει το 110%/ΑΕΠ.
  • Ανεργία: 17% τον Οκτώβριο. Αναμένεται να αγγίξει και ίσως να ξεπεράσει το 20% το 2014.
  • Πληθωρισμός: -0.78% τον Νοέμβριο 2013. Αποπληθωρισμός μάλλον.
 
 
Επιπρόσθετα το τραπεζικό μας σύστημα φέτος κατάφερε και έκλεισε την δεύτερη πιο μεγάλη τράπεζα του τόπου η οποία απορροφήθηκε από την μεγαλύτερη. Το νέο συγκρότημα έχασε τον τελευταίο χρόνο καταθέσεις 13 δισεκατομμυρίων από πώληση λειτουργιών στην Ελλάδα, μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές και από εκροές. Ενώ ανακοίνωσε ζημιές 1.9δις το εννιάμηνο του 2013 και ζημιές 1.57δις το 2012.
 
Η συνολική μείωση στην καταθετική βάση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας φτάνει τα 22.84δις τον Οκτώβριο (σύνολο 47.3δις, -33% σε σχέση με Δεκ. 2012).
 
Επιπλέον, η χώρα δέχτηκε 10δις για να διασωθεί (Bail-out) εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιήσει το 1.5δις (και το έχει ήδη κάνει για το 1δις) για διάσωση του συνεργατισμού ο οποίος είναι πνιγμένος στα κακά δάνεια που θα φτάσουν λογικά το 50% του συνόλου (όπως και της τράπεζας Κύπρου).
 
Τέλος στην αγορά ακινήτων πωλούνται κάτω από 4,000 κομμάτια τον ΧΡΟΝΟ!! Αυτό το στατιστικό δείχνει ότι η αγορά υπέστη μείωση πωλήσεων από το peak του 2007 της τάξεως του 80%!!!!!!!! (21,245 κομμάτια το 2007). Οι τιμές τους από την άλλη (με βάση το RICS Index) έχουν μειωθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά 35% στα διαμερίσματα και 26% στα σπίτια παγκύπρια. Με βάση διάφορα ratios (investment yield, House price/Income) αναμένεται περαιτέρω μείωση 30-50% τα επόμενα χρόνια.
 
Η πιο πάνω εικόνα περιγράφει την σημερινή Κύπρο. Σε λίγες μόνο γραμμές.
 
Όσοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι έγινε μπορούν απλά να δουν τους πιο πάνω αριθμούς. Όσοι βρίσκονται επίσης κλειδωμένοι στα πολιτικά τους γραφεία και είναι τυφλωμένοι και κουφοί από τους κόλακες και τους γλείφτες που τους περιτριγυρίζουν, μπορούν επίσης να ρίξουν μια ματιά στα πιο πάνω.
 
Μαλιστα.
 
Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω δεδομένα σε τι προτεραιότητα θα τοποθετούσατε τον οπλικό εξοπλισμό της χώρας; Εγώ μάλλον πολύ χαμηλά. Γιατί με βάση τα πιο πάνω νούμερα μου φαντάζει κάπως δύσκολο (ή ηλίθιο όπως θέλετε χαρακτηρίστε το) να προτείνεται η «επένδυση» πάνω από 150εκ για την Ε.Φ.
 
Μιλούμε για
 
  • 120εκ περίπου για αγορά 2 πλοίων τα οποία θα σουλατσάρουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα τρομοκρατούν τον Τουρκικό στόλο όπως επίσης και κάτι πειρατικά (Μπαρπαρόζα πως το λαλούν) που γυρεφκουν αέριο τζαι πετρόλαο έσσω μας.
  • Επίσης 30εκ για την συντήρηση των μαχητικών επιθετικών Ρωσικών ελικοπτέρων ονόματι αλιγάτορες (Ατς αυτά είναι ρε). Τα οποία παρεμπιπτόντως δεν πετούν νύχτα. Α ναι. Τζαι ξεχάσαμε να βάλουμε στο συμβόλαιο να μας στείλουν το manual άρα εν μπορούμε να τα επιδιορθώνουμε μόνοι μας τζαι πρέπει να τα στέλλουμε στους Ρώσους κάθε 5 χρόνια να τα κάμνουν service. Τζαι να τους κοττούμε 30εκ!!!
  • Τέλος αγορά μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα λεγόμενα UAVs (Unmanned Aircraft Vehicle System) για να επιθεωρούν ΑΟΖ, πράσινη γραμμή, δάση, και τις γυναίκες των πολιτικών μας μήπως τους κάμουν κέρατο. Κοστίζουν 500,000 – 1,500,000 το ένα χωρίς τα παρελκόμενα τους.
 
 
Κατ΄ ακρίβεια η αγορά των τελευταίων δεν είναι άσχημη ιδέα. Μόνο που από ότι έχω δει το Ινστιτούτο Κύπρου έχει ήδη αναπτύξει αυτή την τεχνολογία και 5 δικά του μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα για αυτόνομες πτήσεις, 1 κέντρο ελέγχου, 1 υπερσύγχρονο σχετικό εργαστήριο στοίχισαν 590,000 σε 4 χρόνια. Έτσι εθκιέβασα τουλάχιστον. Άρα γιατί αγορά ξένων και γιατί αυτή η τιμή που αναφέρεται; Άραγε γιατί;
 
Όταν λοιπόν μιλούμε για οικονομική κρίση και κατάρρευση της οικονομίας γιατί επείγεται η ψήφιση κονδυλίου 160 σχεδόν εκατομμυρίων για αγορά οπλικών συστημάτων;;;;
 
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι 2 μαούνες που θα κάμνουν βόλτα στην ΑΟΖ μας τζαι θα τρων πετρέλαιο, δεν μπορούν να εκφοβίσουν ούτε το πειρατικό του κάπτεν Τζιμ (πόσο μάλλον τους Τούρκους). Όπως επίσης και στα αρχίδια μου αν δεν ξαναπετάσουν οι Αλιγάτορες. Έτσι τζαι αλλιώς 11 επιθετικά ελικόπτερα εν νομίζω να προσφέρουν κάτι στην αεράμυνα της Κύπρου. Να τους κλάσει η αεροπορία της Τουρκίας έννα εξαφανιστούν.
 
Άρα προς τι η ψήφιση του κονδυλίου; Α; ΜΙΖΕΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΙΖΕΣ;;;;; Ακόμα τρώμε μίζες;;;;;
 
Νόμιζα εμάθαμε κάτι που τούτα ούλλα που επάθαμε αλλά δυστυχώς έχω λάθος. Οι ίδιοι μαλάκες εμείναμε. Λογικό αφού οι ίδιοι ΜΑΛΑΚΕΣ μας διοικούν. Και φυσικά για να ψηφίζεις ένα  ΜΑΛΑΚΑ πρέπει να είσαι τζαι εσύ ΜΑΛΑΚΑΣ. Εκτός αν πάεις έξω που την βουλή τζαι σύρνεις τους σιηπεθκιές με το G3....
 
Για όλους τους υπόλοιπους, μας εύχομαι χρόνια πολλά. ΜΑΛΑΚΕΣ.

5 σχόλια:

  1. Γιατί είχα την εντύπωσην ότι εν εψήφισες;
    Είχα ρωτήσει τον Παπαπέτρου σε μιαν συγκέντρωση του "Μένουμε Ευρώπη" γιατί να μεν προχωρήσουμεν σε πλήρην κατάργησην της εθνικής φρουράς, ειδικά τωρά που εν έχουμεν να φάμεν. Με έναν σπάρον θκιό τριγόνια, γλυτώννουμεν τα πετάμενα ριάλια τζιαι ξεγυμνώνουμεν την "ανάγκην" του τουρκικού στρατού (λες τζιαι τωρά δικαιολογείται...). Είπεν ότι διαφωνεί διότι "έτσι εννά φανεί ότι συνθηκολογούμεν"...go figure...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. leuko tin prwti kuriaki kai niko tin deuterh meta pu polu polu skepsi.... Mia evdomada meta egrapsa ena post pou elaloun oti e8ela na kopsw to sieri mou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίτικ μην γίνεσαι άδικος. Πρέπει και αυτή η κυβέρνηση να λάβει τις μίζες που της αναλογούν. Αν δεν αγοράσουν πως θα φάνε; Φυσικά και δεν βάλαμε μυαλό και δεν πρόκεται επειδή ουσιαστικά όλοι τους μια κλίκα είναι που κάμνει αλλαξοκωλιές κάθε πέντε ή δέκα χρόνια. Η ΕΦ είναι όπως τις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους μας, στο περίπου, ό,τι κάτσει και υπό καθεστώς παρατεταμένης διάλυσης. Φτάνει να βκάλουν μια παρέλαση την 1η Οκτωβρίου για να μπορούν οι πάτρωνοι του συστήματος να μπορούν να μας λένε για αποτρεπτικές δυνάμεις, εδαφικές ακεραιότητες και άλλα ωραία παραμυθάκια που τα έχουμε εμπεδώσει από την σχολική μας θητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζείνα τα 28 εκατομμύρια των ελικοπτέρων μάλλον θα τα χρειαστούν για κάτι άλλο πολύ σύντομα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν βάλλουμε νου, εν βάλλουμε νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή