CYPRUS CRITIC

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Με την bitch για μακροβούτιαΤο περασμένο σαββατοκύριακο αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την περιοχή Πρωταρά, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για τα τελευταία μπάνια της χρονιάς. Φέτος την συγκεκριμένη επαρχία την επισκέφτηκα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Μετά όταν και έγινε η κάθοδος των μυρίων, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, εμείς απλά απείχαμε. Προτιμούσαμε την υπέροχη αυτούς τους δύο μήνες πρωτεύουσα.

Εγώ την Λευκωσία την απολαμβάνω περισσότερο το καλοκαίρι. Πείτε με παράξενο αλλά για μένα τα καλοκαιριάτικα βράδια στην Λευκωσία είναι τα καλύτερα. Ποτό και φαγητό με λίγους και καλούς.

Ξεφύγαμε όμως από το θέμα. Επαρχία Αμμοχώστου. Οι καλύτερες θάλασσες της ελεύθερης Κύπρου με διαφορά. Της ελεύθερης γιατί αν βάλουμε στην εξίσωση τις κατεχόμενες παραλίες τότε χάνει. Αλλά όταν ανταγωνίζεται αυτές που μας απέμειναν τότε… απλά δεν υπάρχει ουσιαστικά ανταγωνισμός. Άλλωστε οι παραλίες της Λεμεσού και της Λάρνακας απλά… δεν είναι παραλίες.

Παίρνω λοιπόν τις δύο bitches μου, την Κουλλα (Criticoulla) και την κανονική και ξεκινούμε για Πρωταρά. Στο αυτοκίνητο μου εξέφρασαν την επιθυμία να κολυμπήσουμε ούλλοι μαζί. Και επειδή διάβασα τον τελευταίο καιρό ότι ο έπαρχος παραλιών όρισε επιτέλους παραλίες για σκύλους σε όλες τις επαρχίες αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την μια που όρισε στην περιοχή. Και συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα. Την λεγόμενη παραλία Λούμα.

Περιττό να σας πω ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη σε όσους δεν διαθέτουν smart phone ή τουλάχιστον GPS. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σήμανση για να φτάσεις εκεί. Ούτε και μια τεμπέλα. Κάτι να σου λαλεί μαλάκα εσύ που έχεις ένα κοπρόσσυλλο τζαι θέλεις να τον λούσεις στρίψε ποτζί στρίψε ποδά. Τουλάχιστον εγώ που επήα που τον εσωτερικό  δρόμο εν είδα τίποτε. Αν υπάρχει σήμανση τζαι εγώ είμαι θεόστραος τζαι εν τη είδα απολογούμαι (Not).

Τέλος πάντων για να μην πολυλογώ. Η ‘παραλία’ βρίσκεται πιο κάτω από την Μακρόνησο. Προς Λάρνακα μεριά. Φτάνουμε λοιπον στο Λούμα το οποίο είμαι σίγουρος ότι ονομάστηκε έτσι ειρωνικά. Γιατί για να λουθείς εσύ, και πόσο μάλλον ο σκύλος σου τζαμε πρέπει να έφκαλες ΟΥΚ. Η ταμπέλα απλά εκνευρίζει τον επισκέπτη ακόμη περισσότερο. Γιατί αγαπητοί του Δήμου Αγίας Νάπας μόνο με αλεξίπτωτο μπορώ να την λούσω δαμέ. Όμως με λίγη προσπάθεια όλα είναι δυνατά.

Αφού η σκύλα μου έτρεξε αμέριμνη στην αμμουδιά της υπέροχης αυτής παραλίαςακολούθως παίξαμε με την μπάλα της fetch στο βραχώδες και άγονο μεν, υπέροχο δε τοπίο της παραλίας. Η σκύλα μου, κυριευμένη και αυτή με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό μαζί μου, δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Έτρεχε αμέριμνη στα βράχια υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο που έβρισκε στον δρόμο της αγνοώντας τις πληγές που δημιουργούσαν στα πόδια της οι μυτεροί βράχοι. Ακολούθως μετά από το τρελό παιχνίδι μας και ενώ είχαμε ήδη χεστεί και οι τρείς από τον ενθουσιασμό και την αδρεναλίνη αποφασίσαμε να βουτήσουμε. Πήραμε φόρα και υπερπηδήσαμε όλα τα εμπόδια για να μπούμε τελικά στο νερό. Με ένα άλμα που θα ζήλευε και ο Καρλ Λούις στα νιάτα του, με μια και μοναδική ασσιελλιά πεταχτήκαμε 8 μέτρα μακριά και πέσαμε στα καταγάλανα νερά. Κανένας βράχος, κανένας αχινός δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο. 

Τι έγινε πραγματικά; Απλά φόρτωσα τις κοπέλες μου στο αυτοκίνητο βρήκα μια έρημη αμμουδιά όπου απαγορεύεται το λούσιμο σκύλων και κολυμπήσαμε. Τι είπατε απαγορεύεται; ΟΚ καλά.

Κύριε έφορε παραλιών. Ήσουν προφανώς αναγκασμένος (λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης φαντάζομαι) να ορίσεις παραλίες για λούσιμό σκύλων. Ξέρω ότι προσπάθησες απεγνωσμένα να αποφύγεις αυτή την απόφαση για πολύ καιρό. Συγκεκριμένα για ολόκληρη την φετινή χρονιά (2014) κωλυσιεργούσες μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Όρισες λοιπόν 4-5 παραλίες υποχρεωτικά. Αν κρίνω όμως από το Λούμα μπορώ να συμπεράνω ότι ουσιαστικά ζώντας σε νησί δεν μπορώ να λούσω στην θάλασσα τους σκύλους μου. Σωστά;

Κάνεις σωστά λοιπόν την δουλειά σου κ. έφορε παραλιών; Να σου απαντήσω εγώ; Όχι δεν την κάνεις. Θα μου πεις όμως ποια η διαφορά με την γενική κουλτούρα της δημόσιας υπηρεσίας; Καμία. Το πιο εκνευριστικό όμως είναι η κοροϊδία. Γιατί περί αυτού πρόκειται όταν με προτρέπεις να κολυμπήσω με τον σκύλο μου σε αυτή την παραλία. Ναι ρε περιπαίζεις με κατάμουτρα.   

Τώρα για τον Δήμο Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, οι οποίοι φαντάζομαι συνεργάστηκαν για τον ορισμό της παραλίας τι να πω. Η ευαισθησία σας προς τα ζώα φωτογραφίζεται στην στάση που τήρησε η πρώην κ. Δημάρχου Αναστασία Βόρτου πριν λίγους μήνες. Η απόφαση λιώστε, πολτοποιείστε τον κόπρο για να μεν κάμνει φασαρία τα λέει όλα.

Άλλωστε το είπα πολλές φορές. Μια από τις τεράστιες αδικίες της εισβολής είναι που βρέθηκαν εντός μιας δεκαετίας άνθρωποι αμόρφωτοι, βοσκοί και γεωργοί με τεράστιες παραθαλάσσιες περιουσίες και μεταμορφώθηκαν σε επιχειρηματίες. Αυτό συνοδευόμενο με την απουσία του κράτους δημιούργησαν ένα κακάσχημο τουριστικό προϊόν.

Και καλά στα 80ς. Τώρα όμως; Ακόμα συνεχίζουν. Χτίζουν μπυραρίες sphinx, lazy frog, και Flintstones για τους Άγγλους. Και όχι μόνο αυτό. Τωρά μετά την κάθοδο των Ρώσων αποφασίσαμε να ικανοποιήσουμε τα χειρότερα γούστα και αυτών. Χτίζοντας στην περιοχή Περνέρα αυτό.