CYPRUS CRITIC

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Λες;

Άραγε τα κοπριτάκια της κυπριακής πολιτικής σκηνής θα δείξουν τα απαραίτητα καρύδια έτσι ώστε να σώσουν έστω και την υστάτη την χώρα από την χρεοκοπία; Λέτε; Ο Κίκης είπε ότι τρέχει να προλάβει το δεύτερο πακέτο μέτρων μέχρι την Πέμπτη έτσι ώστε να πάει για ψηφοφορία στην βουλή μαζί με το πρώτο (να το σιέσω για πακέτο το πρώτο). Φυσικά αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο λέει. Δεν έχω καμία αμφιβολία Κίκη μου ότι είναι δύσκολο.

Από την άλλη τα κόμματα (κυρίως ο Συναγερμός) πιέζουν έτσι ώστε να ετοιμαστεί το πακέτο μέχρι την Πέμπτη. Ειδικά ο Αβέρωφ δια ρεσιτάλ το τελευταίο καιρό. Στην τηλεόραση όταν τον βλέπω άρχισε να μου προκαλεί τα ίδια εμετικά συμπτώματα που μου προκαλεί ο Ομήρου. Όχι για τις θέσεις του αλλά για το ύφος τον λαϊκισμό και τις ατάκες του. Κάτσει την μάππα χαμέ ρε.

Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει από ότι λένε:
• Συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα 1-1.5% για δύο χρόνια (οϊ καλό)
• Αναστολή προσαυξήσεων και ΑΤΑ για δύο χρόνια στο δημόσιο
• Μόνιμη συνεισφορά 3% (αντί για τρία χρόνια μόνο) των δημοσίων για τις συντάξεις.
• Αύξηση από 10% σε 11% στον εταιρικό φόρο. By the way η Μάλτα είναι στην γωνιά και περιμένει με πολύ προνομιακό εταιρικό φόρο για εταιρίες ξένων συμφερόντων αλλά και ένα τομέα υπηρεσιών (δικηγόρους, λογιστές και τραπεζίτες) ο οποίος καλπάζει τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια των ξένων επαγγελματιών που μετακομίζουν στο νησί.
• Επιπρόσθετα υποτίθεται ότι θα ψηφισθούν και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν (μόνο από το Ακελ και την ΠΑΣΥΔΥ φυσικά) στο πρώτο πακέτο. Ναι αυτά τα γελοία μέτρα που στοχεύουν κυρίως τους νεοεισερχόμενους και όχι τον καρχαρία Χατζηπέτρου και την χοντρή καλοταϊσμένη παρέα του.

Με το δεύτερο πακέτο (εκτός φυσικά της αλλαγής του εταιρικού φόρου με την οποία διαφωνώ), αν αυτό φυσικά περάσει ποτέ, μπορεί να πείσουμε τις αγορές ότι έχουμε τα κοτσια και την διάθεση να πολεμήσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Προσέξτε θα δείξουμε ότι μπορούμε. Γιατί φυσικά η προσπάθεια δεν πρέπει να τελειώσει εδώ αλλά θα πρέπει να αρχίσει από εδώ. Στην συνέχεια θα πρέπει να έρθουν η οριστική κατάργηση της ΑΤΑ, της μονιμότητας, των προσαυξήσεων αλλά και η επιβολή του 65ου έτους και άλλα. Όποιος αξίζει παίρνει προαγωγή και αύξηση. Όποιος δεν αξίζει παίρνει τον πούλλο. Αν είναι μάλιστα άχρηστος απολύεται κιόλας. Όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά ημίμετρα.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια μικρή ανάλυση σε στατιστικά που παρουσιάστηκαν σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ο αριθμός τους σήμερα ξεπερνά τις 71,000 και έχει αυξηθεί κατά 20,000 από το 1995. Δείτε τα πιο κάτω γραφήματα που παρουσιάζουν την απόλυτη αλλά και την ποσοστιαία αύξηση τους ανά χρόνο.





Βλέπουμε ότι υπάρχει περίπου ένας μέσος όρος αύξησης 2% ανά χρόνο από το 1996 και μετά. Αυτό το ποσοστό απογειώνεται στο 3% κάθε τέλος πενταετίας προεδρίας. Το 2003 όταν και αποχωρεί το ΔΗΣΥ, μετά το 2008 όταν και αποχωρεί ο Τάσσος και η αύξηση πετάει στο 4% μόλις μπαίνει το ΑΚΕΛ. Συμπέρασμα. Είστε όλοι σας μαλάκες και η μόνη σας έγνοια είναι να σάσετε τους δικούς σας. Θα μπουν άλλοι τώρα κυβέρνηση άρα να φάμε ότι μπορούμε.
Εξίσου μαλακία φυσικά είναι και το πολυδιαφημιζόμενο κράτος δικαίου του Τάσσου. Sorry αλλά με 3% αύξηση στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων (δικών σου φυσικά) πριν φύγεις από την προεδρία μόνο μαλακία μπορώ να το χαρακτηρίσω. Φυσικά πρωταθλητής είναι ο Χριστόφιας. Μόλις μπήκε απου φάει φάει. Μπράβο μεγάλε πρόεδρε μπράβο ρε ΑΚΕΛ είστε πρωταθλητές. 2,578 αύξηση σε απόλυτους αριθμούς και 3.83% σε ποσοστό. Μεγάλε.

Ρε γάροι. Σοβαρευτείτε και διορθώστε την κωλοκατάσταση που δημιουργήσατε. Γάροι. Ανεύθυνοι.

8 σχόλια:

  1. Κάνεις λάθος για τον Τάσσο. Τελευταία χρονιά της Προεδρίας του ήταν ουσιαστικά το 2007, όταν είχαμε ελάχιστες προσλήψεις. Ο Χριστόφιας ανέλαβε την 1η Μαρτίου 2008 και τα επόμενα δύο χρόνια 2008-2009 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ προσλήψεων των δικών του. Υπενθυμίζω ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε το 2008. Μας έλεγαν ότι εμάς δεν θα μας επηρεάσει και σκορπούσαν τα πλεονάσματα που παρέλαβαν σε ρουσφέτια και δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, κάθε λογής παροχές σε ντόπιους και μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί και να έχεις δίκαιο. Παρόλα αυτά δεν αλλάζει η άποψη μου ούτε για τον Τάσσο αλλά ούτε και για το ΔΗΚΑ (Δημόσιο καμπαρέ). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του κόμματος είναι δημόσιοι ή ημικρατικοί υπάλληλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός ο μάγκας. Γενικώς εν ούλλοι τους ελεεινοί. Το μόνο θετικό εν ότι με βάση τον πίνακα 1 το 2057 εν να είμαστεν ούλλοι κυβερνητικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το 3% που συμφωνήθηκε έννεν για τις συντάξεις αλλά για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (εξού και προσωρινό). Οι συντεχνίες έχουν αναλογιστική μελέτη (που τη Muhanna) που λαλεί ότι αν οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο τομέα πληρώνουν κανονικά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποκτήσουν Ταμείο Προνοίας αντί Συντάξεως, το πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό λύνεται διότι in essence το ταμείο συντάξεως θα κλείσει. Η Μάλτα θέλει να μπει δυναμικά στα services αλλά δεν έχει το απαραίτητο δυναμικό για να το καταφέρει, απόδειξη, προσπάθησαν να γίνουν κέντρο για αμοιβαία κεφάλαια (όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία) αλλά απέτυχαν οικτρά. Ήρθαν οι αιτήσεις και δεν μπορούσαν να τις διεκπεραιώσουν. Το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν κάμποσα αμοιβάια listed στο χρηματιστήριο τους (just coding their NAV).

    Εάν θα πανικοβάλλεστε, τουλάχιστον να πανικοβάλλεστε για τους σωστούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμο.
    Το 3% που συμφωνήθηκε είναι όντως για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εάν πρόσεξες όμως τι έγραψα συζητείται να γίνει μόνιμη η εισφορά για να λυθεί το συνταξιοδοτικό πρόβλημα. Είναι επίσης ηθολογικά απαράδεκτο να πληρώνω εγώ από την τσέπη μου την σύνταξη του κάθε κυβερνητικού. Όπως επίσης απαράδεκτο είναι να λενε ότι θα πληρώνουν οι νεοεισερχόμενοι και όχι όλοι.
    Είναι μήπως διαγωνισμός ποιος είναι πιο μαλάκας; Οι νεοεισερχόμενοι η εγώ που το πληρώνω τώρα;
    Αν μπορείς στείλε μου σε παρακαλώ ένα λινκ με την μελέτη των Muhanna γιατί άλλα συμπεράσματα θυμάμαι εγώ ότι έβγαλαν.

    Τέλος εάν πρόσεξες για την Μάλτα τόνισα ότι καλπάζει με την βοήθεια ξένων επαγγελματιών για τον λόγο ότι είχαν πρόβλημα με τους γηγενείς. Θέμα το οποίο σιγά σιγά λύνεται. Και επίσης δεν μιλάω για αμοιβαία κεφάλαια τα οποία εμείς by the way προσπαθούμε από το 99 να τα εισάγουμε με επιτυχία. Μιλάω για εταιρικό φόρο και παρεμφερή υπηρεσίες οι οποίες τα τελευταία 2 χρόνια όντως άρχισαν να πετούν στην Μάλτα όσο και αν προσπαθούμε εμείς να μην δώσουμε σημασία.

    Πίστεψε με εγώ αγχώνομαι για τους σωστούς λόγους. Μερικοί ίσως να μην αγχώνονται γιατί μπορεί να είναι κυβερνητικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτσε να δεις αύριο που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κανονίσουν καμιά απεργία γιατί φοβούνται μην χάσουν τα υπεεεέρ-προνόμια που έχουν.
    Βασικά δεν βλέπω γιατί κάποιος ιδιώτης να μην θέλει να κρύψει όσα περισσότερα λεφτά μπορεί (ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ) αφού το κράτος έρχεται και τον γδέρνει με τόσο προκλητικό τρόπο.
    Τόσα χρόνια δουλεύουμε για να μπορούν οι κυβερνητικοί και οι ημικρατικοί υπάλληλοι να θησαυρίζουν και να κάνουν από δυο δουλειές (με τη δεύτερη σταθερά αφορολόγητη!!!).
    Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι και τώρα γιατί ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ ΓΑΑΑΑΑΡΟΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν τω μεταξύ μερικές φορές σκέφτομαι πως αν παραιτηθεί ο Δημητράκης ποιον θα ψηφίσουμε για πρόεδρο;
    Δεν βλέπω κάποιον που να του έχω εμπιστοσύνη. Δεν με πείθει κανένας. Και το πρόβλημα είναι πως μάλλον δεν είμαι μόνος μου..
    Ποιον παχύδερμο θα αναλάβει να επιβάλει οικονομικά μέτρα τέτοια που να πλήξουν τον ίδιο και το κόμμα από το οποίο προέρχεται, γιατί φυσικά, μαζί θα υπάρξει και το αναμενόμενο πολιτικό κόστος;
    Ποιος Άντρος, ποιος Νίκος ποιος Μάριος και ποιος Γιαννάκης θα βοηθήσουν τούτον τον έρμο τόπον;
    Μήπως θα είναι υπεράνω ο επόμενος πρόεδρος;

    ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ :)))))))))))))) ΕΔΩ ΓΕΛΑΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με κάπιοα μέτρα, όπως η αυξηση της εισφοράς στο ΤΚΑ, το 65ο(αν και έχει και τα αρνητικά του), και τη έκτακτη εισφορά για 3 χρόνια.

    Και φυσικά με το 1% επιπλέον εταιρικό φόρο.
    1% μόνο, για κάποιο διάστημα! 1% απο αυτά που δεν καταφέρνουν να κρύψουν.

    Αλλά διαφωνώ καθετα με καταργηση της ΑΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή