CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καληνύχτα


Τούτο το I told you so εν πολλά εκνευριστικό σωστά; Σωστά. Δείχνει συνήθως άνθρωπο υπερόπτη, ξερόλα, κοινώς βίλλο με το συμπάθκιο. Αλλά εν μπορώ να συγκρατηθώ. Γιατί τα πράματα στην οικονομία μας ήταν ξεκάθαρα εξαρχής αλλά τα αγνοούσαμε επιδειχτικά για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Είπαμε τα τόσες φορές έννεν;. Ε ακόμα μια τωρά που ήρτε τζαι η Τρόικα.

Το 2010 όταν ακόμα δεν είχαμε πλήρως αντιληφθεί που οδηγήτουν η κατάσταση και «η κρίση δεν θα μας άγγιζε» πίστευα ότι η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι εν εζύγισα σωστά την κατάσταση. Γιατί τωρά νομίζω ότι όχι μόνο θα καταρρεύσει αλλά θα πεινάσουμε. Θα εξελιχθούμε όπως την Ελλάδα.

Άμαν ακούω κάτι γελοίους όπως τους αρχί-συντεχνιακούς κυβερνητικούς να μιλούν τωρά που ήρτε η Τρόικα σκέφτουμε θεέ μου τι βλάκες. Τι βλάκες. Οδήγησαν την χώρα στον γκρεμό απλά τζαι μόνο για να σώσουν το Εφάπαξ τους τζαι την σύνταξη τους. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε μέτρα που θα επηρέαζαν την ΑΤΑ γιατί αυτοί είναι στην ψηλότερη κλίμακα τζαι έτσι θα έχαναν αρκετά. Επίσης αρνήθηκαν μικρές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς γιατί αυτοί είναι στην ψηλότερη κλίμακα τζαι υποχρεωτικά θα επηρεάζονταν ποσοστικά περισσότερο. Αρνήθηκαν επίσης φορολόγηση του Εφάπαξ γιατί σε κάτι χρονάκια θα φκουν στην σύνταξη όπως επίσης αρνήθηκαν την εναλλαξιμότητα γιατί θα δυσαρεστούσαν τα κόμματα και τις κομματικές προσλήψεις του δημοσίου.

Τωρά όμως θα φάμε σκατά. 15% μειώσεις μισθών, αποκοπή του 13ου , σίγουρη φορολόγηση του Εφάπαξ, παγοποίηση (κανονική αυτή την φορά) προσλήψεων-προαγωγών, εναλλαξιμότητα και μείωση συντάξεων. Για αρχή. Πως νιώθουν τωρά ούλλοι οι κυβερνητικοί που υποστήριζαν και πίστευαν την ΠΑΣΥΔΥ τα τελευταία τρία χρόνια και εξαπατήθηκαν από τους τάχα συναδέλφους τους; Νιώθουν καλά; Εγώ πάντως αν ήμουν στην θέση τους θα ήθελα να τους λιντσάρω.

Τζαι να μεν ακούσω πάλε τα γνωστά φταίν μόνο οι τράπεζες. Εν πα να φταίει τζαι ο Χατζηπετρής εν παίζει ρόλο. Ρόλο παίζει τι λένε οι αγορές. Αν οι αγορές σου λένε ότι πρέπει να μειώσεις το κόστος της κρατικής μηχανής σου τότε εσύ πρέπει να το μειώσεις είτε νομίζεις ότι εν σωστό είτε όχι. Αλλιώς μινίσκεις κλειδωμένος που τες αγορές τζαι θκιακονάς που τους Ρώσους τζαι τους Κινέζους τζαι τελικά έρκεται η Τρόικα τζαι τραβά σου μιαν τζαιν ούλλη δική σου. Εν τόσο απλό.

Ίση ευθύνη όμως με το σύστημα του κυβερνητικού φαγοποτιού έχουν και οι τράπεζες. Οι τράπεζες οι οποίες εκάμαν σοβαρότατα στρατηγικά λάθη τα τελευταία χρόνια. Λάθη που ήταν εμφανέστατα από το 2010. Τόσο εύκολο ήταν να διακρίνεις την κατάρρευση τους που μιλούσα με ένα φίλο που δουλεύει στο Λονδίνο και προσπαθούσαμε να ποντάρουμε σε αυτό. Είτε αγοράζοντας τα γνωστά Credit Default Swaps (συμβόλαιο ασφάλειας για τίτλους και ομόλογα) ή με ακάλυπτη ανοιχτή πώληση (short sell) δηλαδή να πουλήσεις τίτλο που δεν κατέχεις πληρώνοντας ουσιαστικά κάτι για τον δανεισμό του. Ο φίλος που είναι μέσα στο παζάρι το διερεύνησε αλλά δυστυχώς τέτοια συμβόλαια και υπηρεσίες δεν προσφέρονταν από καμία επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού για τις δικές μας τράπεζες. Πολλά μιτσιά η αγορά για να ασχοληθούν. Έτσι εχάσαμε την ευκαιρία. Τωρά ήταν να καταρρέουν ούλλα τζαι εγώ έννα έπινα Pina Colada (γιαξ). Αντί αυτού πίνω τον γενικώς.

Το στοίχημα λοιπόν για την πτώση των μετοχικών τίτλων των τραπεζών ήταν επίσης ξεκάθαρο τζαι το συζητούσαμε τζαι τούτο που το 2010. Ήταν που τότε ξεκάθαρα τα πράματα. Σε ένα ποστ τον Οκτώβρη του 2010 συζητούσαμε ότι οι τράπεζες χώνουν τα πραγματικά υπερήμερα δάνεια τους με διάφορα λογιστικά τρικς και περιόδους χάριτος με αποτέλεσμα να δείχνουν κέρδη. Τα κέρδη τούτα στην τελική αποδείχτηκαν αμελητέα σε σχέση με το ποσό που χρειάζονται τώρα για ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης στο τέλος η πρόβλεψη ήταν ότι τα πορτφόλιο των τραπεζών αλλά και κατ’ επέκταση οι τιμές των ακινήτων θα κατέρρεαν.

Τωρά ήρτε η Τρόικα τζαι είπε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τα υπερήμερα δάνεια με εξασφαλίσεις ακινήτων είναι λανθασμένο. Θα γίνει επανεκτίμηση των ακινήτων (εξασφάλισης) θα μπουν νέες τιμές και τέλος θα έχουμε μια πραγματική εικόνα για το ποσό των υπερήμερων δανείων. Αποτέλεσμα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να εκτιναχθεί μέχρι και τα 10δις (σε σχέση με τα 3δις που έλεγαν οι δικοί μας) ενώ οι τιμές των ακινήτων θα κατρακυλήσουν.

Ακόμα τα πιο πάνω θα συνοδευτούν και από αυξημένες προβλέψεις στα πορτφόλιος δανείων των branches της Λαικής, Κύπρου και Ελληνικής στην Ελλάδα. Κανένας όμως από όλες αυτές τις διάνοιες που διοικούσαν αυτές τις τράπεζες τόσα χρόνια δεν σκέφτηκε να γίνουν θυγατρικές έτσι ώστε να γίνει το bailout τους από την Ελλάδα!!!! Εγκληματικό.

Ούλλα τούτα μπορούσες να τα δεις και να τα προβλέψεις εάν απλά έκαμνες τον κόπο να μπεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών και μελετούσες τα στατιστικά του κράτους. Επίσης όσο αφορά τις τράπεζες, έναν φίλο τραπεζικό να είχες, 5-10 πράματα θα τα μάθαινες αν είχες την περιέργεια να ενημερωθείς πως γίνεται το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως να καταρρέει τζαι οι δικές μας να κάμνουν κέρδη.

Το μέλλον;
Οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα παγώσουν την ρευστότητα στην αγορά για πολλά χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν, οι αξίες των εξασφαλίσεων θα πέσουν και κατ’ επέκταση τα υπερήμερα δάνεια θα αυξάνονται με αποτέλεσμα η ρευστότητα να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Ένα 25-30% των καταναλωτών (κυβερνητικοί, ημικρατικοί και τραπεζικοί) θα υποστούν σοβαρές μειώσεις στους μισθούς τους. Η αγοραστική τους δύναμη θα μειωθεί όπως και η κατανάλωση τους. Οι εταιρείες οι οποίες θα υποστούν μειώσεις στους τζίρους τους και δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση ούτε στην παγοποιημένη ρευστότητα των τραπεζών θα βαρούν λουκέτο η μια μετά την άλλη. Η ανεργία θα εκτοξευθεί (πιθανόν πάνω από το 15%) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση μέσω του ανεργιακού επιδόματος αλλά και η κατανάλωση η οποία θα μειώνεται ακόμα περισσότερο δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Τα πιο πάνω θα ωθούν την οικονομία σε περισσότερη ύφεση με ρυθμούς -3% και περισσότερο.

Παράλληλα οι αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ από την Τρόικα θα αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό ο οποίος σε συνδυασμό με την ανεργία και την αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας θα δημιουργήσουν μια κατάσταση η οποία ονομάζεται stagflation. Που αμαν φτάσεις τζαι μπεις μετά εν πολλά δύσκολο να φκεις.

Μόνη σωτηρία το αέριο πλέον γιατί εν θωρώ κάτι άλλο θετικό. Δυστυχώς νομίζω ότι η κρίση θα μας χτυπήσει αλύπητα τζαι πολλά σκληρά. Θα χάσουμε πολλοί τις δουλειές μας και εύχομαι ότι ο θεσμός της οικογένειας που είναι ακόμα δυνατός στην Κύπρο θα μας βοηθήσει κάπως. Αυτό θα έχει ως φυσικό επακόλουθο το redistribution of income με την θεωρεία «έχουμε ένα χωραφούι-διαμέρισμα-γραφείο-μετοχές πούλα το να περάσουμε». Αποτέλεσμα να περάσει και πάλι ο πλούτος από την χαμηλή και μεσαία τάξη στην ανώτερη.

Δυστυχώς όταν μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα αγνοήσαμε κάθε υπόδειξη. Αν παίρναμε τα ανώδυνα τότε μέτρα θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την κρίση στις τράπεζες και η οικονομία μας θα επηρεαζόταν μόνο από την μειωμένη ρευστότητα. Υπαίτιοι και πάλι οι πολιτικοί και η αβουλία τους για μέτρα, τα παρακλάδια τους οι συντεχνίες αλλά και οι σπόνσορές τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι τραπεζίτες. Δημιούργησαν ένα τέρας το οποίο έππεσε τζαι έσπασε τα μούτρα του. Φταίμε επίσης τζαι εμείς οι οποίοι είμαστε μέρος αυτού του συστήματος τζαι ενώ μας φωνάζουν να ξυπνήσουμε μαλακιζούμαστε τζαι εν θωρούμε παρακάτω που την μούττη μας.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε ούλλους. Τωρά όμως που ξυπνήσαν πολλοί, εν αργά. Τωρά καληνύχτα. Το πηγάδι εν έσιει πάτο τζαι όπως είπα πιο πάνω δυστυχώς νομίζω ότι πολλοί θα πεινάσουν. Εκτός αν κάμει κινήσεις ματ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κομισιόν. Χλωμό όμως.
Πριν δύο χρόνια εσιέζαν με πολλοί ότι είμαι υπερβολικός και Κασσάνδρα. Δεν ήμουν. Ελπίζω τωρά να αποδειχτεί ότι είμαι γιατί χρειάζουμαι την δουλειά μου όπως ούλλοι άλλωστε.

17 σχόλια:

  1. θα εχει ενδιαφέρον αν κάποιοι ανακάλυψαν τρόπους (εκτός από τους αυτονόητους) να κερδίσουν από την πτώχευση.
    Υπάρχουν πολιτικοί και άλλοι παράγοντες που επίτηδες τα έφεραν έτσι για να κερδίσουν ιδιωτικά;

    μ.χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίτηδες εν νομίζω. Εκάμναν ότι εκάμναν όντως για προσωπικό συμφέρον αλλά αμφιβάλλω αν είχαν πλάνο την κατάρρευση των τραπεζών για να ποντάρουν πάνω της. Εν τους έχω για τόσο έξυπνους.

      Διαγραφή
  2. Τζαι ύστερα λαλούν σου πως ο άνθρωπος έσhει τη δύναμη!!Αγγούρκα! Βλέπουμε τους να μας καταστρέφουν τζαι είμαστε εντελώς αβοήθητοι τζαι ανήμποροι να κάμουν ότιδηποτε για να αλλάξουν τα πράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε κριτικ μιαν αρωτησιν.
    Οταν οι τραπεζιτες επιανναν τα ριαλλια για επενδυση σε χρεογραφα και οπως ειπες οτι υπογραφαν αναφεροταν ρητως οτι εν για επενδυση κτλ.. πως μπορουν να δικαιωθουν στα δικαστηρια που την στιγμη που υπογραφαν τα τουτα??

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταχρηστικές ρήτρες, no meeting of the minds at the time of signing the contract, ανισοζύγιο διαπραγματευτικής ισχύος, απουσία άδειας χρηματιστή για την πώληση επενδυτικών προϊόντων, ψευδείς παραστάσεις,

      Διαγραφή
    2. Ο ακκανούρης νομίζω ξέρει καλύτερα σαν δικηγόρος που νομίζω ότι ένει… Εγώ εν πολλο καταλάβω πλην του ξεκάθαρου ότι δηλαδή δεν είχαν άδεια πώλησης επενδυτικών προϊόντων ή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών οι tellers που τα πλασάραν.

      Κατά τα άλλα το κοντράτο που το θκιάβασα εφαίνετουν αρκετά straight forward. Ήταν ξεκάθαρο τι προϊόντα πουλούσαν.

      Διαγραφή
    3. Ξεκάθαρο το κοντράτο σε εσένα που σαν οικονομολόγος που νομίζω ότι είσαι...

      Διαγραφή
    4. O Ορφανιδης τι εκαμνε παλε για τουντη κατασταση?

      Andreas

      Διαγραφή
  4. "Ευτυχώς" που σήμερα ξεκινούν οι Ολυμπιακοί και θα αποσπάσουν την προσοχή μας από τη θλιβερή πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έννα ποσκολιστούμε καλά εν αλήθκεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. stagflation είναι στασιμοπληθωρισμός. Σωστή η μαυρίλα σου, αλλά επειδή στην οικονομία υπάρχουν κύκλοι - είτε το θέλουμε είτε όχι, τότε μέσα από αυτές τις διαδικασίες που ντε φάκτο θα μας κάνουν πιο φτηνούς (εσωτερική υποτίμηση), ίσως να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο κύκλο ευημερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To ροιτερς λέει ότι για τους δύο μεγάλους τοκογλύφους λαική και τράπεζα κύπρου θα χρειαστεί το κράτος της κύπρου να πάρει από τους φορολογούμενους πολίτες (άλλως κορόιδα άλλως μαλάκες) τουλάχιστον 10 ΔΙΣ

    http://www.reuters.com/article/2012/06/28/us-cyprus-bailout-banks-idUSBRE85R13X20120628

    εδώ το σχετικό απόσπασμα

    It already has a virtually guaranteed bill of 2.3 billion euros to recapitalize its two largest banks, with the bailout possibly going deeper into broader fiscal requirements.

    Cypriot authorities say no bailout figures have been discussed, but two euro zone officials have put the total cost at up to 10 billion euros – more than half its total output.

    Το businisesinsider λέει ότι για τους τοκογλύφους τραπεζίτες θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 ΔΙΣ και για τα δημοσιονομικά λιγότερο από τα μισά που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι δηλαδή περί τα 4 ΔΙΣ

    http://www.businessinsider.com/the-ballooning-cyprus-fiasco-2012-7

    εδώ το απόσπασμα

    So since Monday, the despised Troika inspectors have been plying their trade. And it didn’t take long for it to seep out that the banks alone would now need a bailout of €9 billion—a stunning amount for the banks in such a tiny country. Plus, the government would need €4 billion. For total package of €13 billion.

    αλλά λέει ο αρθρογράφος ότι τα 9 ΔΙΣ είναι πολύ περισσότερα αφού τα κακά δάνεια στην Κύπρο δεν γράφονται υπό την έννοια ότι οι κωλοτράπεζες που έκαναν δάνεια με υποθήκευση ακινήτων επειδή υποτίθεται έχουν την δυνατότητα για να εξοφλησουν τα κακά δάνεια να ανακτήσουν τα ακίνητα αυτά δεν γράφονται άρα δεν φαίνονται

    δηλαδή ας πούμε ότι η λαική έκανε δάνειο σε ένα νέο ζευγάρι 400 χιλιάδες ευρώ και υποθήκευσαν το σπίτι που αγόρασαν το οποίο εκτιμήθηκε το 2007 πριν την καπιταλιστική κρίση στις 400 χιλιάδες ευρώ

    το νέο ζευγάρι αδυνατεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του άρα το δάνειο αυτό παύει να εξυπηρετείται και θεωρείται κακό

    αυτό όμως δεν καταγράφεται γιατί τάχα η τράπεζα μπορεί να βγάλει σε πληστιαρισμό το ακίνητο αυτό που εκτιμήθηκε το 2007 στις 400 χιλιάδες ευρώ

    guess what όμως κοπέλια που λένε και στα εγγλέζικα χωρκά

    το ακίνητο τωρά με την κατάρρευση των τιμών πάει τζαι εν πάει 180 χιλιάδες ευρώ το πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άρα η τράπεζα ούτως ή άλλως έχει τεράστια ζημιά αφού αυτό γίνεται σε τεράστια κλίμακα

    άλλωστε η οικοδομική φούσκα ήταν που προκάλεσε την κατάρρευση της Λιμαν μπράδερς το 2008

    οπότε οι κυπριακές κωλοτράπεζες τοκογλύφοι έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δεν φαίνεται και οι τράπεζες αρνούνται να καταγράψουν

    εδώ το απόσπασμα

    But the €9 billion for the banks is likely to grow even further—because bad debt isn’t bad debt in Cyprus. Under Cypriot rules, loans on the banks’ books that are over 90 days past due aren’t considered bad debt, and no losses have to be recognized, if the loans are secured. Hence, a mortgage that is in default doesn’t have to be written down because the bank might eventually obtain the property, which takes many years, and then sell it to recuperate its money. But property values have collapsed. And worse: the title-deed fiasco resulted in banks securing two or more mortgages with the same property—and only one of them has any value at all. But they’re all “secured”; hence, none have been written down.

    Σε μια άλλη οικονομική ιστοσελίδα γίνεται λόγος για 10 ΔΙΣ που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι που το κράτος αλλά αναφέρεται τζαι μια άλλη παράμετρος αυτή που είπαμε προηγουμένως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία τα ανεβάζει στα 152 ΔΙΣ!!!!!!!!!! ΜΙλάμε για τεράστια νούμερα

    http://www.policymic.com/articles/10222/cyprus-bailout-shows-why-paul-krugman-is-wrong-about-europe
    Cyprus has also requested a bailout in an effort to recapitalize its banks. The crisis in Greece has had a direct impact on Cyprus banks, which have a huge exposure to the Greek economy. The country is seeking 10 billion euros of support. In total, Cyprus has total loans of 152 billion euros, or eight times its gross national product.

    Είναι παραδεκτό ότι χρειάζονται 4 ΔΙΣ για την λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση

    Και πολύ πέραν των 10 ΔΙΣ για τους τοκογλύφους

    Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα στην κυπρούλα μας την μαρτυρικήν μεγαλόνησον που λαλεί τζαι ο κύκος κύκου κιρικού; ποιος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ακκανούρης: φίλε εγώ είμαι της άποψης ότι όταν πάεις να βάλεις τα λεφτά σου σε ένα προϊόν που πρώτη φορά ακούεις τζαι δώκουν σου τζαι ένα κοντράτο που εν καταλάβεις ρωτάς το λίο παραπάνω. Ένα συγγενή, ένα φίλο, στο ίντερνετ κάτι.

    Δέχουμαι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που εξαπατήθηκε. Αλλά ακούω τζαι πολλούς γνωστούς μου που τα επαγγέλματα τους εν πολλά σχετικά (ασφαλιστές, λογιστές κτλ) να φωνάζουν ότι τους εγελάσαν. Ε μαλακίες. Αν είσαι λογιστής ή ασφαλιστής τζαι εν ξέρεις την διαφορά της κατάθεσης που το αξιόγραφο τότε παρέτα την δουλειά σου τζαι φύτεψε πατάτες...


    @Strovoliotis: Στασιμοπληθωρισμός. Ναι ρε εχεις δίκαιο. Ποτέ αν τζαι προσπαθώ εν μπορώ να θυμηθώ τις οικονομικές ορολογίες στα ελληνικά.

    Μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ευημερίας αλλά σε βααααθος χρόνου. Εκτός αν σιεστούμε στο τάλιρο που το αέριο...Αλλά πάλε τζαι με το αέριο νομίζω τα οφέλη εννάν πρόσκαιρα γιατί εν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα να κλείσει καλά συμβόλαια στην βλακονησιδα.


    @osr: ε φίλε ώρες ώρες νομίζω ότι εν θκιεβάζεις τι γράφουμε που την σιασούρα να βάλεις τα δικά σου τζαι να πείς για τους μαλάκες τζαι τους τοκογλύφους που μας εκατακλέψαν......

    Έκαμες ολόκληρο ποστ για τα υπερήμερα που δεν αναγνωρίζονται (που το είχα γράψει πιο πάνω) για να καταλήξεις ότι φταιν οι τράπεζες μόνο για την κατάσταση μας.
    Φυσικά τζαι διαφωνούμε αλλά νομίζω εν παίζει ρόλο...Ασχέτως με το τι πιστέφκουν τζαι τι λαλούν οι αχάπαροι της Εζεκία Παπαϊωάννου η Τρόϊκα θα επιβάλει τα μέτρα που πιστεύει η ίδια ότι εν σωστά...Άρα η συζήτηση στα κανάλια τζαι στο internet για το ποιος φταίει εν άσκοπη.

    Το 152δις δάνεια εν μου φαίνεται ακριβής αριθμός. Τα δάνεια ΟΛΩΝ των τραπεζών στην Κύπρο είναι 71.7δις. Tα υπόλοιπα 80δις δηλαδή εν τα δάνεια των τριών τραπεζών μας στην Ελλάδα; Λιον off νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ποστ δεν είναι μόνο για τα υπερήμερα δάνεια που δεν αναγνωρίζονται

    που δεν ξέρω αν είναι 152 δις ή πιο λλία που λαλείς τζαι συ αλλά εν μίνιμουμ 71.7 δις όπως λαλείς τζαι εσύ που αν δεν πληρωθούν έστω τζαι τα μισά έτην τζαι πάλε τζαι την κατάρρευση

    η ουσία του κειμένου μου είναι να δείξει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι κλπ είναι 4 δις

    ενώ οι τοκογλύφοι μίνιμουμ 10 δις

    τα πράματα εν απλά αλλά προφανώς εν βολεύκει την προπαγάνδα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων τζαι εν εννοώ εσένα αλλά κάποιους νικολακιους φούληες τζαι λοιπά παράσιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. α ναι τζαι όπως νομίζω ξέρεις, αν δεν το ξέρεις μάθε το

    στα @@ μου το ακελ που μαζί με τους δησηδηκοεδεκλπκλπ τα διούν ούλλα στις τράπεζες

    αν δεν πιστέφκεις ρώτα τον σύντροφο σου τον στροβολιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή