CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί όχι και τον Ορφανίδη;

Μια ακόμα κυπριακή εταιρεία έχει χρεοκοπήσει. Ακόμη μια εταιρεία παραγωγής του λεγόμενου «Κυπριακού οικονομικού θαύματος» έχει καταρρεύσει. Μετά τις Λαϊκή, Κύπρου, Cyfast σειρά πήρε ο Ορφανίδης. Θύμα και αυτός της απληστίας της δικής του αλλά και του board του. Θύμα όμως και των τραπεζών και της μειωμένης ρευστότητας.
 
Έχει παγώσει η αγορά και δεν κινείται μύγα. Έτσι και ο Ορφανίδης ο οποίος χρωστάει €150 εκ. στις τράπεζες και άλλα €85 εκ. σε εμπορικούς και άλλους πιστωτές, εφτζέρωσεν τα ραφκια τζαι ζητά ελεημοσύνη από τις τράπεζες αλλά και τους πιστωτές του. Εγώ διερωτούμαι όμως...Γιατί μόνο από αυτούς; Η κυβέρνηση που είναι;
 
Θα θυμάστε ότι εγώ ήμουν καθαρά υπέρ του bank bailout από την κυβέρνηση. Ήταν δυστυχώς αναγκαίο κακό, θέμα επιβίωσης. Έπρεπε να διασωθούν γιατί θα κατέρρεε η οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά κτλ. Γιατί όμως η διάσωση να περιορίζεται μόνο στις τράπεζες; Όσο ιδιωτική επιχείρηση είναι (ήταν μάλλον) η Λαϊκή άλλο τόσο είναι και ο Ορφανίδης. 
 
Στις ΗΠΑ το 2008 η κυβέρνηση διέσωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford και Chrysler με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 25δις που αντιπροσώπευε το 3.6% του συνολικού ποσού (700δις) που θα δαπανούσε η κυβέρνηση για διάσωση της οικονομίας. Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση ήταν μη ανταγωνιστικές. Χαρακτηρίζονταν από μειωμένες πωλήσεις, ακριβό προσωπικό, μοντέλα εκτός εποχής (πχ Hummer), καθόλου μελέτη σε μοντέλα που είχαν αρχίσει να μπαίνουν τότε στην μόδα (πχ μειωμένων ρίπων κτλ) όπως επίσης και ένα τεράστιο στόλο από μοντέλα σε κάθε κατηγορία που δεν μπορούσαν να πλασαριστούν στην αγορά.
 
Παρά όμως τα προβλήματα είχαν και ορισμένα δεδομένα τα οποία εκρούζαν την Αμερικανική οικονομία. Οι τζίροι τους συνεισέφεραν στην οικονομία 3.6%/ΑΕΠ (500 δις) όπως επίσης εργοδοτούσαν και 850,000 υπαλλήλους, 0.5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Τεράστιοι αριθμοί για μια τεράστια χώρα, με λίγα λόγια too big to fail. Παρείχαν λοιπόν την οικονομική βοήθεια αλλά τους έβαλαν και σκληρούς όρους για αναδιοργάνωση των τριών εταιρειών. Μνημόνιο δηλαδή.
 
Αν δούμε λοιπόν την περίπτωση του Ορφανίδη γιατί να μην καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότί είναι και αυτή too big to fail για τα Κυπριακά δεδομένα. Με κύκλο εργασιών 213εκ το 2011 αντιπροσωπεύει το 1.2% του Κυπριακού ΑΕΠ. Επίσης οι 1,200 υπάλληλοι της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 0.4% του Κυπριακού εργατικού δυναμικού (περίπου 300,000). Γιατί όχι και ο Ορφανίδης λοιπόν;
 
Ο Ορφανίδης ο οποίος οφείλει γύρω στα €150 εκ. στις τράπεζες και άλλα €85 εκ. σε εμπορικούς και άλλους πιστωτές. Τζαι να σας πω την αλήθκεια. Σιέστε τις τράπεζες. Μπροστά στις ζημιές που έκαμαν τον τελευταίο χρόνο τι εν τα 150εκ!!! Το πρόβλημα είναι με τους μικροπιστωτές. 85εκ είναι τεράστιο ποσό. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτοί  είναι τόσο μεγάλες εμπορικές εταιρείες όσο και μικροπωλητές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Μικρές επιχειρήσεις οι οποίες με ένα μικρό χρέος της τάξης των 50-100,000 μπορεί να χρεοκοπήσουν.
 
Τι κάνεις λοιπόν; Που τραβάει η κυβέρνηση την γραμμή και λέει εσύ θα καταρρεύσεις; Με ποια κριτήρια ας πούμε η Αμερικάνικη κυβέρνηση διέσωσε τις τράπεζες Goldman Sachs και Citigroup αλλά και τους κτηματομεσίτες Fannie Mae και Freddie Mac αλλά άφησε την επενδυτική Lehman Brothers να καταρρεύσει;
 
Γατί λοιπόν η Κυπριακή κυβέρνηση διέσωσε Λαϊκή και Κύπρου αλλά θα αφήσει τον Ορφανίδη να πέσει, με όλα τα επακόλουθα μιας τέτοιας χρεοκοπίας; Λέγεται τώρα ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να αναλάβουν. Ακούεται από το εξωτερικό, από τους πιστωτές, από τις τράπεζες. Ακούγονται διάφορα. Έχει λένε και περιουσία 340εκ. Βιλλιές θα σας πω εγώ. Αν αυτό το ποσό είναι από τους δικούς μας εκτιμητές γης τότε....Καλα...Οκ...
 
Επίσης με τζίρους το 2010 και 2009 που ξεπερνούσαν ελαφρώς τα 200εκ και κέρδος καθαρό γύρω στα 3.5εκ τι να την κάμεις την εταιρεία; Γιατί να αγοράσεις μια εταιρεία με profit margin 1.75%. Έστω τζαι αν ήσουν όπως διαφημίζεις growth company λόγω της επέκτασης που έκανες.
 
Το θέμα όμως είναι άλλο. Που τραβούν οι κυβερνήσεις την γραμμή του bailout και ποια είναι τα κριτήρια; Γιατί στην Αμερική αποδείχτηκε ότι τα κριτήρια δεν συγκεντρώνονται τόσο στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία όσο στο μέγεθος της σε σχέση με την οικονομία. Στην Κύπρο λοιπόν ποια είναι τα κριτήρια; Αν είναι το μέγεθος κριτήριο τότε γιατί δεν δικαιούται και ο Ορφανίδης ένα bailout;
 
Σε αυτό το κομμάτι size matters. Όπως και στο σεξ άλλωστε μεν ακούτε πελλάρες.

16 σχόλια:

  1. Φιλε Κριτικ
    Συγνωμη.
    Να καταρρευσουν οι τραπεζες μας.Και οι εγγυησεις του κρατους προς τους καταθετες ποσο θα εφταναν το κοστος που μια τεθκια καταρρευση?


    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να διασώσουμε τζαι τον Ορφανίδη. αλλά πρώτα να πουλήσει τα οικόπεδα τζαι τα σπίθκια που εγόρασε, μερικοί κάμνουν λόγο τζαι για ξενοδοχείο, να φκάλει τα εκατομμύρια που έσσει στη Λαϊκή, να φέρει τζαι τα άλλα που έστειλε στο εξωτερικό να ξοφλήσει τον κόσμο που τον γέμωσε χρέη. Αν παρόλα αυτά δεν είναι αρκετά να τον διασώσουμε τζαι τούτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρκι να σοβαρομιλάς?
    Θύμα της μειωμένης ρευστότητας ο Ορφανίδης??? Το μεγαλύτερο ανέκδοτο που άκουσα! Ο Ορφανίδης και όλες οι υπεραγορές εισπράτουν ζεστό cash από το παραμικρό προϊόν που πουλούν!
    Τη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά εν ο ίδιος και οι όμοιοι του που την μεγέθυναν με το να μην πληρώννουν. Γι' αυτό έχει μεγάλη ευθύνη ο Ορφανίδης για το ότι πάγωσε η αγορά.
    Επίσης να μας παρετήσουν τα λογιστακίδια με τούτους τους υπολογισμούς ότι το καθαρό κέρδος της υπεραγοράς εν μικρό! Αμαν βάλλει 100% τζαι 200% πάνω στα προϊόντα καταλαβαίνεις ότι το περιθώριο κέρδους εν πολλά μεγάλο, πάρα πολά μεγάλο! Σαν μεν έκοφκεν μισό εκατομμύριο μισθό το χρόνο του εαυτού του και άλλα τόσα των συγγενών του να δούμεν πόσο θα ήταν το καθαρό του κέρδος τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ανδρονίκου προτινόμενος εκκαθαριστής. Μυρίζει τράμπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KRITIRIA????

    H lexh to leei apo monh ths: gia na baleis krithria theleis krish... as in judging....to diko mas to katasthma mono crisis poula...koinos: EKAMAMEN TA SKATA PANIKOBLH8ITE OULLOI POU GYRON na ta kamoume pio skata wspou na anatinaxtoumen kai xana p'arkhs.

    Twra pou to skeftomai exei kati poly agno mesa tou auto to approach mas...kati san par8enogenesh.

    Osies Par8enes Maries oloi mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Αντρέας: Αδύνατο να σου απαντήσω εγώ φίλε έτσι πράμα. Γιατί οι αποζημιώσεις δίνονται ανά άτομο ανά τράπεζα μέχρι 100,000.

    Αν έχει κάποιος δικό του αλλά και ακόμα ένα κοινό λογαριασμό με κάποιο άλλο άτομο στην ίδια τράπεζα θα αποζημιωθεί και για τα δύο....Αν έχει 2 λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα πάνω από 100,000 θα πάρει μόνο 100,000...

    Αν έχει 3 λογαριασμούς των 100,000 σε 3 τράπεζες θα πάρει 300,000 αν καταρρεύσουν και οι τρεις...Άρα εν πολλά δύσκολο να ξέρει κάποιος το ακριβές ποσό...Ούτε οι ίδιοι εν το ξέρουν νομίζω...

    @όλους: Νομίζω παρεξηγήσετε το πόστ μου....Εν είπα ότι υποστηρίζω να διασώσουμε τον Ορφανίδη....Απλά θέτω το ερώτημα γιατί ούτε εγώ κατάλαβα ακόμα με ποια κριτήρια το κράτος παρεμβαίνει και διασώζει μια εταιρεία...Ειδικά όταν στην Αμερική υπάρχουν παραδείγματα από διάφορους κλάδους της οικονομίας...

    Τωρά για τον Ορφανίδη αν πράγματι η εταιρεία έχει την περιουσία που λέει στα βιβλία της 350εκ τότε κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση χρεοκοπίας της.... Αλλά η αξία της αποκλείεται να εν τόση...Να δούμε με τι υπερτιμημένες τιμές κοστολόγησαν τα ακίνητα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...θα τους ξυρίσουν και τον προσωπικό τους πλούτο γιατί είναι προσωπικοί εγγυητές.

    ...τα ξενοδοχεία στην Αγγλία νομίζω είναι ιδιοκτησία άλλης εταιρείας αλλά δεν γνωριζω κατά πόσο έχουν υποθηκευθεί για τους σκοπούς της Ορφανίδης plc.

    Ο Ορφανίδης είναι μέτοχος (UBO) σε κτηματομεσιτική εταιρεία. Άρα η υπερτίμηση είναι reasonably foreseeable

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραια.Επειδη ελεχθηκεν το ποσο πανω κατω , θα ηταν 2 φορες το αεπ μας ακα καπου 36 δις.Γι αυτο τες εσωσαν.Αν μεν το ηξερα τουτον ο πρωτος που θα παουριζεν θα μουν εγιω.Γι αυτο ειμαι προφανως τουντης λυσης .Εγω φιλε θελω να σε ρωτησω το εξης.Τα6-10 δις πον να πιασιν οι τραπεζες θαν δανεικα απο το κρατος η θα τα πιαν για δικα τους και τελος?Γνωριζεις τπτ?

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Αντρέας: Κοίτα το σύνολο του καταθετικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών μας είναι περίπου 70δις. Τι ποσοστό τούτου εμπίπτει στην κατηγορία που λες δεν ξέρω όπως νομίζω ότι ούτε εκείνοι που είπαν ότι είναι 36δις ξέρουν. Απλά σύρνουν ποσά.

    Όσο για την κρατική στήριξη της κυβέρνησης προς τις τράπεζες εξαρτάται τι μορφής είναι. Ας πούμε η αρχική στήριξη του κράτους προς την Λαϊκή ήταν καθαρά μετοχική. Δεν ήταν δηλαδή δανεισμός από το κράτος αλλά αγορά μετοχών. Θεωρητικά μπορεί να πουλήσει το κράτος την συμμετοχή του μελλοντικά και να αποχωρήσει από μέτοχος πέρνοντας πίσω τα λεφτά του μπορεί και ε κέρδος. Τούτο όμως εν καθαρά θεωρητικό αμαν μιλούμε για έτσι ποσά (η Λαϊκή είναι κατά 84% κρατική τωρά)

    Αν η συμμετοχή του κράτους είναι σε coco bonds τα οποία είναι ένα υβριδικό μεταξύ μετοχής και χρεογράφου τότε είναι ουσιαστικά δανειστής το κράτος και θα πάρει θεωρητικά τα λεφτά του πίσω αν δεν συμβούν ορισμένα γεγονότα. Πχ να πέσει η μετοχή κάτω από μια τιμή ή να πέσει η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κάτω από ένα ποσοστό. Αν γίνει αυτό τότε τα χρεόγραφα μετατρέπονται σε μετοχές και το κράτος από δανειστής μετατρέπεται αυτόματα σε μέτοχο και δεν μπορεί ουσιαστικά να πάρει άμεσα πίσω τα λεφτά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ερώτηση: τελικά ο Ορφανίδης είναι ιδιωτική ή δημόσια εταιρεία; Είχα την εντύπωση πως δεν πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία...όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι ιδιωτική εταιρεία.

    Και επαναλαμβάνω, δεν είχε ποτέ έλλειψη ρευστότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kaisi,

    Έχω την εντύπωση ότι ο Ορφανίδης είναι δημόσια εισηγμένη (Orphanides Public Company Ltd) . Και πάντα είχε πρόβλημα ρευστότητας. Τώρα αν ήταν artificial πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σοριν λάθος δκό μου που είπα ιδιωτική… Δημόσια ήθελα να γράψω και εισηγημένη στο χακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ακκανούρης:
    Ναι βρε, απλά πολύς κόσμος συγχίζεται με τούτα τα "Public Company Ltd" τζαι νομίζει ότι εν δημόσια με την έννοια της κρατικής, και άρα δεν είναι ιδιωτική, ενώ σημαίνει εν στο ΧΑΚ.

    Εν τζεί που το artificial φυσικά! Πόθεν ως τα πόθεν να ισχυρίζεται ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας που τη στιγμή που ό,τι πουλήσει πληρώνεται το ατάκα κ επιτόπου cash? Σε αντίθεση με τους προμηθευτές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Kaisi και Critic

    Έχει τους προμηθευτές σε πίστωση για παράλογα μεγάλο διάστημα, τα λεφτά τους τα κάνει γραμμάτιο, εισπράττει το 4-5% πάνω στο γραμμάτιο, οι προμηθευτές πληρώνονται χωρίς τόκο καθυστέρησης και συνεχίζουν να τον προμηθεύουν. Έχω την εντύπωση ότι είναι ευθύνη και των προμηθευτών. It takes two to tango.

    Αρκετοί προμηθευτές έβαλαν (κυριολεκτικά κάποιες φορές) όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι. Δεν επένδυσαν σε διαφήμιση και διάδοση του προϊόντος τους και στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις πωλήσεις στον Ορφανίδη.

    Στην περίπτωση των ημεδαπών κτηνο-αγροτικών προϊόντων, το ΚΕΒΕ και οι άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις απέτυχαν να προωθήσουν προϊόντα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα ο Ορφανίδης να αποτελεί (μοναδική;) διέξοδο διοχέτευσης προϊόντων.

    Φυσικά το τεχνιτό πρόβλημα ρευστότητας δημιουργείται όταν ο όμιλος π.χ χρησιμοποιεί το ρευστό για να ικανοποιήσει προηγούμενους πιστωτές από τους οποίους δυνατόν να δανείστηκε με μεγάλο επιτόκιο ή όταν γίνονται επενδύσεις στο εξωτερικό.

    Έχω επιπλέον την εντύπωση ότι η οικογένεια Ορφανίδη έκανε και πολύ καλή ζωή. Από τις καλύτερες. Ίσως ακόμα και να κάνει.

    Αν θα σωθεί ο Ορφανίδης, θα πρέπει πρώτα να εκποιηθούν τα beach houses, τα ξενοδοχεία στο paddington, οι σπιταρόνες και τα διαμερίσματα στο Λονδίνο και σε άλλες πρωτεύουσες. Είπαμε ότι είμαστε δεξιοί αλλά όταν βλέπουμε αδικία να τη λέμε με το όνομά τους.

    Ούτε καν έξυπνη κομπίνα δεν ήταν αυτή. ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕΣ OFFER ΑΠΟ ΤΟ TESCO ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ. ΗΛΙΘΙΕ. Ενομίσατε ότι η Κύπρος εν Παρίσι... και εσείς τα Lafayette?

    Καλά Χριστούγεννα και σας αγαπώ πολύ. Είμαστε πολυσυλλεκτικοί και γουστάρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. xronia polla! pe m omws giati en s areskei o lillikas?

    diladi para to akel kai to dysi-diko ennen kalliteros?

    ΑπάντησηΔιαγραφή