CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το γάλα κάνει καλό, και άλλοι μύθοι



Ένα από τα πολλά μονοπώλια που ισχύουν στην Κύπρο είναι και αυτό του γάλακτος. Θέλω καιρό να γράψω για το θέμα και ένα άρθρο του Γεωργιάδη στον Πολίτη της Κυριακής εκούντησε με να γράψω τζαι εγώ.

Εδώ και πολύ καιρό, και ειδικά τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής όταν πάει η Κούλλα (Criticoulla) να φέρει γαλί σπίτι, σκέφτουμαι ότι τούτη η συνήθεια πρέπει να κοπεί. Ξεκάθαρα η γαλακτοβιομηχανία εκμεταλλεύεται την εσφαλμένη άποψη που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικάνοι ότι δηλαδή το γάλα κάμνει καλό.

Εν κάμνει καλό...Τούτο πλέον εν ξεκάθαρο από διάφορες μελέτες. Απλά το μάρκετινγκ και η πλύση εγκεφάλου που γίνεται για δεκαετίες τώρα έχει φυτέψει στο μυαλό κάθε δυτικού προβάτου της διαφήμισης ότι όχι μόνο είναι καλό να πίνει γάλα αλλά πρέπει να πίνει γάλα.

Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι είτε δυσανεκτικοί στην λακτόζη είτε αλλεργικοί στο γάλα, αλλεργία η οποία στην Αμερική είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μετά την αλλεργία στα φιστίκια (και μιλώ για τα κανονικά φιστίκια όχι τα τεράστια του Λιλλήκα που θα διώξει την Τρόικα μέσα στο 2013).

Γιατί λοιπόν πίνουμε γάλα αφού όπως λέει και ένας vegetarian συνειδητοποιημένος φίλος είναι δηλητήριο; Απλά επειδή έχει ασβέστιο και βιταμίνες; Μαλακίες μπορείς να πάρεις τις πιο πάνω θρεπτικές ουσίες από πολλά άλλα φαγητά όπως επίσης και από υποπροϊόντα του γάλακτος όπως γιαούρτι και τυριά τα οποία χωνεύονται και πιο εύκολα από το γάλα. Εμείς όμως επιλέγουμε το γάλα το οποίο είναι και ντοπαρισμένο με λιπαρά. Θύματα καθαρά του Αμερικανικού καταναλωτισμού.

Εγώ εδώ και καιρό το έχω μειώσει στο ελάχιστο. Δεν το πίνω μόνο του και επίσης προσπαθώ να αποφεύγω τα cereals με τα οποία το γάλα είναι δυστυχώς αναγκαίο κακό. Το μόνο που ακόμα δεν κατάφερα να ξεπεράσω είναι μέσα στον καφέ. Τζαι έχω τζαι κόλλημα με τον καφέ. Να μου πεις κάποιος που πραγματικά λατρεύει τον καφέ έν βάλλει μαλακίες μέσα τζαι πίνει τον σκέτο όπως πρέπει. Συμφωνώ και σιγά σιγά θα το εφαρμόσω.

Προς το παρών όμως διατηρώ ένα κόλλημα. Έχω συγκεκριμένο γάλα για κάθε διαφορετικό καφέ που πίνω. Για παράδειγμα για τον συγκεκριμένο γαλλικό καφέ φίλτρου που πίνω (Davidoff λευκό μόνο) χρησιμοποιώ εβαπορέ λαϊτ σε μικρή ποσότητα. Όσο για να αλλάξει χρώμα. Για το freddo cappuccino και για το cappuccino χρησιμοποιώ φρέσκο μπλε Λανίτη το οποίο κάνει και τον καλύτερο αφρό, που διατηρείται για αρκετή ώρα, χωρίς να διαλυθεί αμέσως στον καφέ σου.

Υποχρεωτικά λοιπόν πρέπει να αγοράζω μια φορά την εβδομάδα γάλα «φρέσκο». Τι σημαίνει φρέσκο όμως; Και γιατί είμαστε εμείς και οι Έλληνες κολλημένοι με αυτή την λέξη ενώ σε όλη την κεντροδυτική Ευρώπη πίνουν γάλα μακράς διάρκειας U.H.T.; Στην Ελλάδα προσπαθούν τώρα να απελευθερώσουν την αγορά του γάλακτος με την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών που χαρακτηρίζει το προϊόν ως παστεριωμένο ή «φρέσκο», διάταγμα που ισχύει από το 1999.

Και όμως το γάλα μακράς διάρκειας δεν έχει κάτι διαφορετικό από το και καλά «φρέσκο». Δεν έχει συντηρητικά και άλλα τέτοια. Το μόνο που γίνεται είναι ότι παστεριώνεται (βράζεται) σε ψηλότερες θερμοκρασίες. Λέγεται UHT (Ultra High Temperature) και θερμαίνεται στους 135 βαθμούς Κελσίου για λιγότερη ώρα αντί στους 72 που θερμαίνεται το «φρέσκο». Ως εκ τούτου σκοτώνονται τα λεγόμενα spores in milk που είναι η βάση για την δημιουργία βακτηριδίων τα οποία θα «χαλάσουν» το γάλα. Επίσης διατηρείται η ίδια ποσότητα σε ασβέστιο μειώνοντας όμως σε κάποιο βαθμό τις  βιταμίνες του. Διατηρείται όμως 6-9 μήνες ανάνοιχτο εκτός ψυγείου και σχεδόν τρεις βδομάδες εντός ψυγείου. Αυτός είναι και ο λόγος που καταναλώνεται σε πολύ ψηλότερο ποσοστό στην κεντροδυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Αυστρία κτλ.)

Γιατί λοιπόν εγώ πρέπει υποχρεωτικά να αγοράζω την συσκευασία ενός (η και μεγαλύτερη) λίτρου και να πληρώνω 1.40, ένα από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. 1.40 για να βάλω 2 βρόκκους στον καφέ μου Σάββατο τζαι αλλό 2 την Κυριακή τζαι μετά να το πετάσω; Ειδικά όταν δεν υπάρχουν πλέον οι συσκευασίες μισού λίτρου που υπήρχαν παλαιότερα.

Είχα μια συζήτηση πρόσφατα με ένα φίλο που δουλεύει σε εταιρεία παραγωγής-παρασκευασίας «φρέσκου» γάλακτος. Τον ρωτούσα λεπτομέρειες και μου είπε ότι φίλε οι «γαλαταρηδες είναι καουμπόηδες με γραφεία». Τους προστατεύει η κυβέρνηση, ελέγχουν την παραγωγή, ελέγχουν την προσφορά και κατ επέκταση την τιμή. Μπορεί να παραγγείλεις γάλα και να σου πουν κουμπάρε εν έσιει (ενώ έχει)...Που εβδομάδας. Τζαι μετά να πάει να το σιωνώνει πόξω που το προεδρικό.

Εγώ λοιπόν το Σάββατο έπιασα γάλα U.H.T. Τζαι να πα να Πιιιιπ οι καουμπόηδες με γραφεία. Τζαι μια χαρά αφρό μου έκαμε τζαι στο freddo cappuccino τζαι στο cappuccino μου. Τζαι δοκίμασα το τζαι σκέτο τζαι θύμισε μου την γεύση που πήρα όταν μωρό ταξίδεψα με την Lufthansa τζαι εσερβίραν μου γαλατάκι. Κλάσεις ανώτερη.

Αλλά είπα σας. Σκοπός μου ένει στο τέλος να το κόψω. Γιατί αν σκεφτείτε λογικά όπως μου το ανέπτυξε και ο φίλος vegetarian που σας είπα πιο πάνω, ποιο ζώο εκτός από τον άνθρωπο πίνει γάλα μετά την ενηλικίωση του; Κανένα. Επίσης ποιο ζώο πίνει γάλα άλλου ζώου εκτός από τον άνθρωπο; Κανένα. Άρα αφού είναι αφύσικο και δεν προσφέρει κάτι θετικό στον οργανισμό μας γιατί το καταναλώνουμε; Καθαρά από μόδα, και γιατί μας αρέσει. Κάτι όπως το πρωκτικό σεξ δηλαδή. Αφύσικό μεν αλλά αρέσει. Δεν είμαι φυσικά εναντίον του πρωκτικού σεξ, μόνο εναντίον του γάλακτος. Ξέφυγα; Ίσως...

Επίσης ο πιο πάνω φίλος ο οποίος μεγάλωσε σε χωριό με κατσέλλες τζαι σιήρους βλέπει από μικρός τις συνθήκες που ζούν αυτά τα ζώα που υπάρχουν για να παράγουν γάλα και κρέας. Άθλιες, όπως άθλιο είναι και το φαγητό που τα ταίζουν το οποίο είναι τίγκα στα χημικά, στα αλεσμένα κόκαλα και σε ότι άλλη μαλακία μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Ουσίες οι οποίες περνούν και στο γάλα (αλλά και στο κρέας) και τις καταναλώνουμε και εμείς. Για αυτό και αποκαλεί δηλητήριο το γάλα. Άρα γιατί να το πίνω; Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πλην της συνήθειας. Με την ίδια λογική γιατί να τρώμε κρέας αυτής της δηλητηριασμένης παραγωγής; Επίσης λογικό επιχείρημα αλλά δυσκολότερο να εφαρμοστεί (όχι όμως και αδύνατο). Πρέπει να μετακομίσω τζαι να τα μεγαλώνω μόνος μου.

Άρα αν δεν μπορείς να παράγεις το δικό σου γάλα και το δικό σου κρέας καταναλώνεις υποχρεωτικά ουσίες τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα τάιζες ούτε στον εχθρό σου. Το κρέας το μειώνω όσο μπορώ (λόγω και ψηλής χοληστερόλης) αλλά το γάλα σκοπός μου είναι να το κόψω εντελώς. Προς το παρών δοκιμάζω το εισαγόμενο μακράς διάρκειας κυρίως για να σπάσω το καρτέλ των γαλατάρηδων. Το ίδιο καρτέλ το οποίο τσακώνεται για την ποσότητα αγελαδινού και πρόβειου στο χαλούμι με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε ακόμα να το πατεντάρουμε.

Γάλα U.H.T. Κοιτάξτε το μελετήστε το και μπορεί να πεισθείτε και εσείς. Όπως επίσης μελετείστε και σκεφτείτε λίγο... Τι μας προσφέρει το γάλα που δεν μπορούμε να το βρούμε από άλλες πηγές;

36 σχόλια:

  1. Το γάλα το πίνουμε και για τη γεύση του. καλοκαίρι με ένα σκέτο κρύο γάλα είναι απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ενημέρωση διαβάστε και αυτό το άθρο

    http://jennyho8.wordpress.com/2008/03/26/why-women-in-china-do-not-get-breast-cancer/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δοκίμασε το γάλα καρύδας, που ουσιαστικά είναι χυμός καρύδας. Πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες, δεν περιέχει λακτόζη, και έχει γεύση γάλακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. re file tsekare ta pososta antibiotikwn, parasitoktonwn, nitrikwn klp poso ipsila einai, episis, sta froyta kai laxanika! diladi, oute xortofagos mporeis na eisai kai na epiziseis...
    i kypros einai prwti stoys karkinoys kai kyriws se kalpazouses morfes se neares ilikies...
    MA POSO ILITHIOI EIMASTE?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εν διαφωνώ φίλε για τούτο που λες με τα αντιβιοτικά. Αλλά το γάλα είναι το άλλο εξτρίμ. Δεν είναι στην φύση μας να πίνουμε γάλα. Κανένα ζώο δεν πίνει γάλα πόσο μάλλον γάλα άλλου ζώου.

      Και συμφωνώ επίσης και για τους καρκίνους. Είχα κοντινό μου άτομο σε πολύ νεαρή ηλικία που αρρώστησε και διερωτάσαι πως γίνεται. Είναι ένα κόκτειλ όλων των πιο πάνω.

      Διαγραφή
  5. @Μάνα: καλό ναι αλλά εγώ έκοψα το. Τζαι η λεμονάδα καλή ένει...

    @Ανώνυμος: Πολλά ενδιαφέρον τζαι φοητσιάρικο επίσης. Εγώ πάντως θα μειώσω τις ποσότητες dairies που καταναλώνω όσο μπορώ. Όσο παραπάνω το ψάχνω φτάνω στο συμπέρασμα ότι το γάλα βλάφτει όσο τζαι το τσιάρο...

    @Γεωργία: Εν το δοκίμασα με cereals κτλ. Έννα το κάμω όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...Άρα αν δεν μπορείς να παράγεις το δικό σου γάλα και το δικό σου κρέας καταναλώνεις υποχρεωτικά ουσίες τις οποίες..."

    Χα! Με την δικαιολογία της "ασφάλειας" τζιαι της αποτροπής διάδοσης ασθενειών σε ανθρώπους, ζώα και φυτά (δες Codex Alimentarius) θα μας κόψουν τζιαι κάθε δικαίωμα καλλιέργειας, εκτροφής, συλλογής και κυνηγίου "εκτός αγορών". Τα "νωπά" δε θα γίνουν όπως το τσιάρο!


    Κάμε τζιαι μια συγκριτική μελέτη για τη ζάχαρη σε σχέση με 1) molases (μελάσα), 2) panela ...α... τζιαι 3) του δικού μας χαρουπόμελου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ego pantos file critic en mporo na pio to frappe mou xoris gala.sumfono oti piso apo th lexi gala kruvonte polla sumferonta kai ediavaza k ena arthro proxtes p elege gia tis hmeromhnies lhxhs k rotouse pos ginete ton 15augousto to gala na diarkei 1 vdomada k ton upoloipo xrono mono 3-4 meres.epishs auto to parathrhsa k thn periodo ton xristougenon. en ginete sthn upoloiph europh na uparxoun 20 px markes galaktos k fthnes k sth kupro mono 3,proxtes phga sthn uperagora ths geitonias mou k metrhsa 10 markes gala makras diarkeias k ellhniko k xeno k oi times 0,89 0,93 0,98 nomizo axizei na to dokimasoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1ον: Εν ψέματα που λαλεί ο φίλος σου.

    2ον: Στην Ευρώπη αναγκάζονται να καταφέυγoυν στο UHT λόγω αποστάσεων που δυσχεραίνουν τη διανομή φρέσκου γάλακτος.

    3ον: Το UHT αναλογικά με το φρέσκο είναι το ίδιο σαν να τρώεις φρέσκα ή βαρυβρασμένα φρούτα. Το βράσιμο αλλιώνει πρωτείνες τζαι καταστρέφει τζαι τους καλούς μικροοργανισμούς που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

    4ον: Τα όσα λαλείς για τες τροφές εν ισχύουν.

    5ον: Εν ψέματα που λαλεί ο φίλος σου.

    http://www.kaisitree.blogspot.com/2011/09/email.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστά όλα αυτά μα πρέπει να κάνουμε κι ορισμένους σημαντικούς διαχωρισμούς.Να κρατάμε και μέτρο σε όσα διαβάζουμε ή ακούμε.
    Το καρτέλ του γάλακτος,το καρτέλ του λευκού αλευριού και πάει λέγοντας.
    Δεν πρέπει να συγχέουμε το αγελαδινό με το κατσικίσιο γάλα,και το αλεύρι που παράγεται από το αμερικάνικο σιτάρι με το ντίνκελ,το αρχαίο σιτάρι δηλαδή. Προϊόντα με τα οποία μεγάλωσαν δεκάδες χιλιάδες γενιές της περιοχής μας,και στα οποία είμαστε γενετικά μη αλλεργικοί κλπ κλπ.
    Χαρακτηριστικά όλες αυτές οι αλλεργίες αφορούν το αγελαδινό γάλα-τουλάχιστον στις Μεσογειακές Χώρες-κι όχι το αιγινό. Αυτό διαπιστώνεται κι από τα τεστ δισανέξιας που έγιναν της μόδας πριν μερικά χρόνια.Οι πλείστοι Κύπριοι έχουν πρόβλημα με το αγελαδινό και όχι με το αιγινό γάλα,απόλυτα λογικό αφού το αγελαδινό ήρθε μόλις πριν 50 χρόνια σε μας. Μήπως θα έπρεπε να επιστρέφαμε στο αιγινό γάλα και να αφήναμε τις αμερικάνικες συνήθειες και έρευνες στον τόπο που τις αφορά;
    Όπως πιο σωστό είναι για μας να επιστρέψουμε στο χαρουπόμελο παρά να στραφούμε στο στέβια πχ. Στο εξωτερικό κάνει -πάλι- θραύση το χαρουπόμελο,ένα από τα παλιά σημαντικά κυπριακά προϊόντα εξωγαγής.
    Για χορτοφαγικά υποκατάστατα γάλακτος καλύτερο το γάλα από αμύγδαλα (εφόσον δεν είναι αλλεργικός) ή κάποιο άλλο προϊόν της περιοχής παρά όλα αυτά που φέρνει από το μακρυνό εξωτερικό το καρτέλ των βέγκανς,επιβαρύνοντας και το περιβάλλον.Κι όποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει τέτοιο καρτέλ,έχει αυταπάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόβλημα με το γάλα έχουν οι ασιάτες και οι μαύροι που δε διαθέτουν, γονιδιακά, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Με την ανάμειξη των πληθυσμών, κυρίως στην Αμερική, διαδόθηκε και στους ασπρους.

      Αυτό δε σημαίνει ότι το αιγινό εν καλύτερο ή χειρότερο από το αγελαδινό.

      Στην Κύπρο υπήρχαν αγελάδες από πολύ παλιά αλλά όχι η ράτσα holstein που είναι η πιο διαδεδομένη για γαλακτοπαραγωγή. Η κυπριακή ράτσα μάλιστα είναι προστατευόμενη καθώς πάει να εξαλειφτεί.

      Η επιστροφή στο αιγινό είναι ουτοπία καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής των ποσοτήτων που απαιτούνται.
      Ο Χαραλαμπίδης έβγαλε αιγινό στην αγορά και για την ώρα πάει άπατο.

      Και τέλος τούτο με τα καρτέλ που λέει η thalassamov να το προσέξετε γιατί εν πολλά αλήθεια και τούτα τα "μεν στηρίζετε την τοπική παραγωγή, πιάστε που τα μασκαραλίκια της κεντρικής ευρώπης" εν πολλά επικίνδυνα μες στο παιχνίδι που παίζεται λόγω της διαφαινόμενης διατροφικής κρίσης.

      Διαγραφή
    2. Χωρίς να διαφωνώ για το θέμα των Ασιατών ή των Αφρικανών-γιατί δεν είπες κίτρινοι και μαύροι αλήθεια;- θα διαφωνήσω για το θέμα της παρουσίας της μαζικής "αγελάδας" στην Κύπρο από παλιά.
      Όσο για το γάλα δεν αναφερόμουν απλά στη λακτόζη,υπάρχουν πολύ περισσότεροι παραγοντες,που καθορίζουν την αν(τ)οχή μας στο αγελαδινό γάλα.
      Γιατί συνεχίζω να τονίζω "αγελαδινό";
      Διότι έχει σημασία η διαφορά καθώς το αιγινό καταναλώνεται από τους αρχαίους χρόνους ενώ το αγελαδινό όχι. Επίσης,για να μαθαίνουμε,στην Κύπρο η κατανάλωση βοδινού κρέατος αποφεύγετο μέχρι και τον 20ο αιώνα,σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους,που εργάζονταν στην Κύπρο μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Η αγελάδα δηλαδή,είναι ξένη.
      Επισης,δεν είναι μόνο ο Χαραλαμπίδης που παράγει αιγινό γάλα,υπάρχουν ήδη αρκετές μικρές μονάδες.
      Επιπλέον έχει αρχίσει επιστροφή σε αυτό και στην Κεντρική Ευρώπη,καθώς απ΄ότι φαίνεται κι εκεί το αγελαδινό γάλα είναι αμερικανική μόδα που ήρθε μαζικά στην εποχή του Μεσοπολέμου.Κυρίως λόγω των αμερικάνικων καρτέλ τροφίμων.
      Η επιστροφή στα τοπικά προϊόντα είναι βασικός παράγοντας για την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον. Αν σιγά σιγά μπορούνε να αλλάξουν οι γαλακτοπαραγωγοί το είδος γάλακτος,η επόμενη γενιά θα κερδίσει πολλά.Γιατί δηλαδή να είναι όλα ουτοπία; Πώς κατάφεραν πριν 50 χρόνια να εξαφανίσουν την "κατσίκα" από την Κύπρο με μαζικά φυτώρια αγελάδας; Γιατί είναι ουτοπία το αντίστροφο δηλαδή;
      Πώς το καταφέρνουν οι μικροί παραγωγοί στην Γερμανία; Οι βιολογικοί σταθμοί που έχουν στηθεί σε διάφορα χωριουδάκια όπου προσφέρονται κάθε βδομάδα ολόφρεσκα προϊόντα; Ο κόσμος πάντως στρέφεται συνεχώς στην τοπική,"ολόκληρη" τροφή "της γιαγιάς".

      Διαγραφή
    3. "γιατί δεν είπες κίτρινοι και μαύροι αλήθεια;" Άστ' αστεία! :-)

      Τις αγελάδες στην Κύπρο τες είχαν για δουλειές των χωραφιών και όχι για παραγωγή. Γενικά ήταν πολυτέλεια, αλλά όσοι είχαν χρησιμοποιούσαν και το γάλα της και σίγουρα δεν επέλεγαν να σφάξουν τον "βου" για κρέας.

      Οι μικρές μονάδες που παράγουν αιγινό το δίνουν όλο για τυροκόμιση και πάλε δε φτάνει! Παρότι οι βοσκοί είναι πάρα πολλοί σε σχέση με τους αγελαδοτρόφους (+-4000 Vs 214) . Βάλε σε αυτό το γεγονός ότι αριθμός τους μειώνεται χρόνο με το χρόνο, ΟΧΙ λόγω της παρουσίας των αγελαδοτρόφων, αλλά λόγω της έλλειψης επαγγελματισμού από την συντριπτική πλειοψηφία των, συν του ότι δεν μπαίνουν νέοι στη δουλεια.

      Επίσης οι συνθήκες παραγωγής στην Κύπρο δεν μπορούν να συγκριθούν με της Γερμανίας. Ο μικρός παραγωγός στη Γερμανία και σε άλλες χώρες έχει τη δυνατότητα να βοσκήσει τα ζώα του πιο εύκολα και έχει πρόσβαση σε τροφές πολύ πιο εύκολα και άμεσα από τον Κύπριο που δεν έχει στη διάθεσή του γη. Αναγκαστικά ο Κύπριος παραγωγός -είτε αιγοπροβατοτρόφος, είτε αγελαδοτρόφος- εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφών. Σε αυτό πρόσθεσε και τις κλιματολογικές συνθήκες: στην Ευρώπη έχει καταπράσινα λειβάδια ολόχρονα ενώ στην Κύπρο γίνονται ποζάβλι από το Μάη.

      Και φυσικά στην Κύπρο όταν μιλούμε για αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους μιλούμε και στις δύο περιπτώσεις για μικρές και οικογενειακές φάρμες.

      Και όταν μιλούμε για παραγωγή γάλακτος δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το παστεριωμένο αλλά και αυτό που είναι αναγκαίο για την παραγωγή τυριών, χαλλουμιού, γιαουρτιού, κρέμας, γλυκών, τραχανά και πολλών πολλών άλλων. Άρα οι ποσότητες που χρειάζονται, έστω για να καλύψουν μόνο και μόνο την τοπική ζήτηση, είναι μεγάλες και σίγουρα στην Κύπρο αν δεν υπήρχαν οι αγελαδοτρόφοι, ή αν χτυπηθούν, δε θα υπάρχουν πάρα πολλά από τα "τοπικά" προιόντα.

      Διαγραφή
  10. Δοκίμασε κανέλλα αντι γάλα με το καφέ. 1-2 εβδομαδες και δεν θα ξερεις διαφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλέννα στο στομάχι. Δεν μπορείς να γυμναστείς. Μειώνεται η αντοχή σου. Ζαλάδες.

    Άχρηστο πράμα. Απάτη τα cereals.

    Πρωινό: γιαούρτι με μέλι, φρούτα. Κατ' εξαίρεση το Σαββατοκυρίακο φρυγανιές με φυστικοβούτυρο και μέλι και μπανάνες.

    Καφές πάντα σκέτος. Αλλιώς είναι παιδικό ρόφημα. Φίλτρου. Δεν κατέληξα ακόμα σε μάρκα αλλά davidoff???? Είναι το ίδιο άκυρος όπως τα πούρα τους. Αλλά τώρα που το λες... μπορεί να πίνεται μόνο με γάλα. Αστειεύομαι. Μια χαρά είναι.

    Product placement time: Στο coffee way έχει ένα blue mountain και ένα sumatra (το φτηνό, όχι τον $500 το κιλό). Δοκίμασέ τον.

    Το γάλα βλάφτει. Το κρέας βλάφτει. Η ζάχαρη βλάφτει.

    Αλλά το Σεξ: Έχει απο κει που βγαίνει το γάλα, έχει και κρεατάκι όλον ζάχαρις (και για τα δύο φίλα ισχύει αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πες τα χρυσόστομε. Εμείς εκόψαμεν το πιλέ έσιει που πριν την τελευταία αύξηση-χαράτσι. Πρωινό: γιαούρτι με μούσλι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τρώω 10-15 αμύγδαλα τη μέρα, παραπάνω ασβέστιο έχουν. Κάποτε είχα το ψάξει το θέμα και υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και μια σίκλα νερό την ημέρα. Με το ψάρι έχω πρόβλημα γιατί είναι δύσκολο να βρεις οικολογικό χωρίς υδράργυρο και μαλακίες...

      Προσπαθώ να βρίσκω οικολογικά ακόμα και μακαρόνια. Εκτός του ότι είναι λιγότερο ανθυγιεινά είναι πιο εύγευστα.

      Πράσινα πολλά, φρούτα πιο λίγα γιατί παχαίνουν. Γυμναστική κάθε μέρα. Ακόμα και την Κυριακή.

      Έχεις δίκιο τα αμύγδαλα είναι σπουδαία. Γενικά όλοι οι σπόροι και οι καρποί αλλά τα αμύγδαλα they rock.

      Διαγραφή
    2. Αμύγδαλα ναι, αλλά προσοχή να είναι κυπριακά γιατί τα αμερικάνικα (τα οποία κυκλοφορούν κατά κόρον στην κυπριακή αγορά στις συσκευασίες) έχουν υποστεί μια ειδική επεξεργασία και τους έχουν αφαιρεθεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτοί λένε πως είναι για να τους αφαιρεθεί το ελάχιστο δηλητήριο που έχουν μέσα τα πικραμύγδαλα, η θεωρία συνομωσίας λέει ότι είναι επειδή ανακαλύφθηκε η σχέση που έχουν με την καταπολέμηση του καρκίνου και δε θέλουν να πηγαίνει ο κόσμος να τα τρώει και να θεραπεύεται από καρκίνους και να μην δίνει τα λεφτά του στις φαρμακευτικές.

      Διαγραφή
  13. Α! Τζαι πε του φίλου σου ότι η κυβέρνηση έχει άγρια κόντρα με τους αγελαδοτρόφους, οι οποίοι εν δαγκωτό ΔΗΣΥ, και εν τους αιγοπροβατοτρόφους που επροσπάθησε, μάταια, να στηρίξει.

    Ειδικά οι πέντε της ΠΟΑ φκάλλουν σπυράκια μόνο που θα συναφέρεις το ΑΚΕΛ μπροστά τους.

    Τζαι ακόμα ρώτα τον να σου δικαιολογήσει το ότι εβάλαν δύο φορές αύξηση μες το 2012 τζαι δεν εδώσαν σεντ στους παραγωγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχέμ... Εν πολλύς κόσμος που φκάλλει σπυράκια όταν ακούει ΑΚΕΛ. Όμως ο κόσμος σε 5 χρόνια θα βγάζει σπυράκια όταν ακούει ΔΗΣΥ.

      Για να γλυτώσουμε από την πολιτική ακμή θα πρέπει να απέχουμε από τον πολιτικό αυνανισμό.

      Γιατί το πυκνόρευστο πέπλο της ελαστικής ουσίας την οποία περιλουθήκαμε τα τελευταία 5 χρόνια από το συραγγώδες σώμα του ανίκανου θα τη διαθεχθεί η ελαχιστή ουσία του σχιζοφρενή.

      Γαμώτο, εγίναμε το sex doll του κάθε ππεζεβέγκι...

      Διαγραφή
    2. True. Απλά τούτοι εν που τα παππογενετικά τους στη δεξια, τζαι έτσι όπως ετέθηκε εδημιουργούνταν άλλες εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  14. Μετά την ηλικία των 7 ετών περίπου, το γάλα δεν έχει να σου προσφέρει απολύτως τίποτε. Εγώ εν το πίνω καθόλου, η γυναίκα μου πίνει γάλα σόγιας. Γάλα (βιολογικό και ενίοτε μακράς διάρκειας) μόνο για το μωρό για την ώρα.

    Τζαι τούτο που λαλούν για το γάλα τζαι το ασβέστιο τζαι τα γερά κόκκαλα είναι τζι που τες παπαριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Invicte, εσύ που όλα τα ξέρεις πού να τα βρεις, έβρε μας καμιά μελέτη που να το τεκμηριώνει τούτο γιατί λαλώ το του κόσμου τζιαι εν με πιστεύκουν.

      Διαγραφή
  15. ουτε γω πινω γαλα ποτε εκτος με τα δημητριακα, αλλα ανακαλυψα το γαλα που ρυζι! εν πολλα νεροτο τζαι εσιει περιεργη γευση στην αρχη αλλα εν ενοχλει καθολου το στομαχι τζαι αντεχει πολυ τζαιρο εξω που το ψυγειο ανανοικτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι ρε άρεσε μου πολλά η κουβέντα μας σήμερα...Όσο εν σμίουμε κόμματα (χτιτζιασμένους) μέσα πάει όπως το ρυάκι.

    @Καισί: Εν θα μπω στην διαδικασία να το ψάξω περισσότερο νομίζω για το ποιος φταίει για την τιμή του γάλακτος. Στην τελική το αποτέλεσμα εν το ίδιο. Εν πανάκριβο τζαι χαλά σε 4-5 μέρες. Άρα εν μου κάμνει. Συν το ότι δεν προσφέρει στον οργανισμό μου τίποτε το θετικό. Και σαν ζώο που έιμαι τζαι εγώ (γάρος συγκεκριμένα) πρέπει να το κόψω όπως όλα τα ζώα....

    @Ακκανούρης: Συμφωνώ απάτη τα cereals. Επίσης αμερικλανιά. Απλά είναι εύκολο πρόγευμα. Καλύτερο είναι να μπεις στην διαδικασία να πάρεις τα φρούτα σου δουλειά καμια ντοματούα ελιά κτλ.

    Συμφωνώ επίσης ότι πρέπει να κοπεί το γαλί με τον καφέ. Οι αδρώποι πίνουν τον μαύρο σκέτο...ο Davidoff όμως εν καλός δοκίμαστον. Τα πούρα τζαι τα τσιάρα τους κάμνουν για την μάνα μου μόνο.

    Μα εν άκουσες ότι τζαι το σεξ βλάφτει.... Τελευταίως εκάμαν μελέτη τζαι αποφάνθηκαν ότι άμαν ο άντρας κάμνει τον δύτη (όχι τον παππού) συχνά, έχει αυξημένο κίνδυνο να του προκαλέσει καρκίνο.!!!! Εν με επηρέασε φυσικά...

    Γενικά όμως νομίζω, τζαι πρέπει να συμφωνείς, ότι η γυμναστική εν η λύση σε όλα. Με γυμναστική δυναμώνουν τα κόκαλα (χέσε το ασβέστιο), πέφτουν χοληστερόλες και άλλες μαλακίες , χάνεις κιλά, και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σου....Εγώ αύξησα το μπασκετάκι στις 2 φορές την εβδομάδα και ακόμα τρεις τρέξιμο τζαι έσιει 3 χρόνια να πάθω έστω τζαι κρυολόγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαίο το μπάσκετ. Το έχουμε ξαναπεί. Έκρηξη, ταχύτητες, όλοι οι μυς δουλεύουν. Τα διαστρέμματα λίγο πρόβλημα. Βάλε μονόζυγο (έλξεις) και κάμψεις καθημερινά και είσαι πόμπα.

      Χρειάζεσαι την αντίσταση. Η νευροδιέγερση που προσφέρει η αντίσταση είναι σπουδαίο πράμα.

      Δοκίμασε και το weight vest .

      http://www.amazon.co.uk/Authentic-RDX-Weighted-Training-Exercise/dp/B005GW465W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1358844040&sr=8-1


      Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστείς βάρη. Εγώ έχω ένα 20 κιλά και πίστεψέ με, δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο εκτός αν είσαι πυροσβέστης.

      Βάλε και ένα 10 κιλο kettlebell με swings, cleans απλές ασκήσεις και κλείσαμε τα γυμναστήρια! Ποιός σας γαμεί εσάς και τις ετήσιες συνδρομές σας hamster του κακού καιρού. E, εσύ που έχεις 200 κιλά στο squat rack έλα κάνε squat το παπάρι μου. Τι έγινε; θα έρθεις να με δέρεις; Πρέπει πρώτα να τρέξεις (αν μπορείς δηλαδή) για να με φτάσεις. Και όταν με φτάσεις θα πρέπει να με φτύσεις. Γιατί δεν καταπίνομαι. Im an unchewable bastard.



      Hindu pushups και kipping ή strict push ups με αυτό το vest και τα άλλα όλα είναι απλώς performance. Εμείς θέλουμε υγεία.

      Κάνε το bodyweight τεστ. Κάνε maximum κάμψεις και στα καπάκια maximum έλξεις. Κάνε το τρία συνεχόμενα sets. Μεταξύ των σετς για active rest κάνε 100 bodyweight squats.

      Για προθέρμανση 3 τρίλεπτα σκοινάκι.

      Φίλε εγώ είμαι σφουγγαράς. Αν εν να το πάθω που τες καταδύσεις χαλάλιν του.

      Διαγραφή
    2. Φρέντ με εκπλήττεις...Είσαι πολλά διαβασμένος στο θέμα....Μήπως είσαι personal trainer; Έσιει πολλές λίρες πάντως το επάγγελμα με τους δήθεν...

      Μισώ γυμναστήρια...Ενι μπαίνω μέσα με καμιά δύναμη....Όταν δεν παίζω μπάσκετ κάνω τροχάδι, push ups κοιλιακούς...
      Μετά αρκετή ενδυνάμωση σε όλους τους τραυματισμούς που έπαθα ως τωρά που το μπασκετάκι (αστράγαλο σίλιες φορές, κοιλιακούς-προσαγωγούς, τετρακέφαλο για γόνατο-χοντρομαλάκινση)...Αλλά χαλάλι του... Εν κόφκεται...

      Διαγραφή
    3. Όχι ρε φίλε... Δεν είμαι τέτοιος (περσοναλ τρέινερ)... Έχω ψώνιο όμως με το αντικείμενο. Προπονούμαι κάθε μέρα δύο φορές τη μέρα. Μετρά και η γιόγκα σαν προπόνηση :)

      Βρίσκω και κανένα φίλο που με πληρώνει barter και του δείχνω καμιά λαβή, μπουνιά κτλ...

      I still want my day job...

      Έλα προγραμματάκι για σήμερα: 4 γύρους: 30 burpees, 30 κάμψεις και 40 squats για χρόνο. Που σημαίνει no break.

      Διαγραφή
  17. egw tzinon poy ekatalaba einai pws oi misoi einai neurwtikoi kai oi alloi misoi athkiaseroi
    (exei kai kati misopella alla ok, ws paratzi...)

    asxeto: an exei kanenan nomiko, mporei na mas pei to skeptiko tis mi ypoxrewtikis psifou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προσωπικά δεν έχω άποψη κατα πόσον το γάλα είναι βλαβερό ή χρήσιμο στον οργανισμό ή ότιδήποτε. Αλλά επειδή γίνεται κουβέντα πιο πάνω για το ζήτημα του γάλατος στον καφέ και πως μπορεί να το κόψει κάποιος...μα και ο καφές δεν είναι "κακός" για τον οργανισμό? Δηλαδή και το να πίνει κάποιος καφέ δεν είναι και η καλύτερη συνήθεια. Άρα δεν είναι λίγο "άδικος" κόπος να προσπαθείς να κόψεις 2 γουλιές γάλα σε ένα ολόκληρο φλυντζάνι μαύρου καφέ που θα πιεις? Ο καφές εν οκ για τον οργανισμό, οι 2 γουλιές γάλα εν που εννα κάμουν το μεγάλο κακό? Διοτι ακόμα και "κακό" να είναι το γάλα, προσωπικά δυσκολεύομαι να πειστώ ότι είναι τόσο δραματικά τα πραματα (που και 2 γουλιες στον καφέ είναι θέμα).
    Επίσης και ένα άλλο θέμα....ο δυτικός τρόπος ζωης τα τελευταία χρόνια εβαλε το γάλα παντού στη ζωή μας, γαλακτοκομικά προιόντα, τυριά, γιαούρτια, σοκολάτες γάλακτος, όλα σχεδόν τα γλυκά (εκτός σιροπιαστά βασικά και κεικς), παγωτά, μπεσαμέλ κτλ. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι αν αποφασίσω να κόψω το γάλα επειδή δεν είναι καλό τελικά, τρομάζω στην ιδέα του τι θα πρέπει να κάνω με τη διατροφή μου. Και επειδή υπάρχουν αρκετοί πιο πάνω που λεν ότι κόψαν το γάλα, δηλαδή δεν τρώτε καθόλου απ' όλα αυτά που περιέχουν γάλα, γλυκά με κρέμες, τούρτες, παγωτά, παστίτσια, μουσακάδες κτλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κόψεις τελείως εν σχεδόν αδύνατο με την δική μας διατροφή. Δες σε τι διατροφή μπήκε η κοπέλα που έγραψε το άρθρο που ποσταρε ο ανώνυμος πιο πάνω...
      http://jennyho8.wordpress.com/2008/03/26/why-women-in-china-do-not-get-breast-cancer/

      Την αναλύει προς το τέλος

      Διαγραφή
    2. Mα η συγκεκριμένη κοπέλα σ' αυτό το άρθρο λέει ακριβώς ότι έκοψε τα πάντα, ότιδηποτε περιέχει έστω και ίχνος γαλακτοκομικων...λέει ότι διάβαζε τα συστατικά μέχρι και στα μπισκότα για να δει αν περιέχουν γαλακτοκομικά :-/
      (Διαβάζω σε λάθος τόπο???)

      " I decided to give up not just yoghurt but all dairy produce immediately. Cheese, butter, milk and Even many proprietary brands of margarine marketed as soya, sunflower or olive oil spreads yoghurt and anything else that contained dairy produce - it went down the sink or in the rubbish.
      It is surprising how many products, including commercial soups, biscuits and cakes, contain some form of dairy produce. can contain dairy produce. I therefore became an avid reader of the small print on food labels."

      Διαγραφή
    3. Ναι τούτο εννοώ... εφάρμοσε κινέζικη διατροφή...

      Για αυτό λαλώ ότι εν πολλά δύσκολο με την διατροφή την δική μας να το κόψεις εντελώς...Τουλάχιστον να το μειώσουμε

      Διαγραφή
  19. Thanks for any other great post. Where else could anyone get that kind of information in
    such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and
    I am at the look for such info.

    Check out my blog post natural cellulite treatment

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη ειδικών επιστημόνων για το εάν κάνει καλό ή κακό το γάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή