CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Χέστε με ρε με τον Στρατό σας

 
Πήρα το χαρτί ντύθηκα στα χακί και πέρασα την πύλη. 24ωρη εκπαίδευση έλεγε το Φύλλο Ατομικής Πορείας γνωστό και ως ΦΑΠ αλλά και φάπα. Εκπαίδευση my ass λέω εγώ. Πάω που λέτε στις 8:30 αργοπορημένος μισή ώρα στον στρατό, και μπαίνω απευθείας στο Στάγιερ. Εγώ σε αντίθεση με κάτι άλλους εφέδρους παθαίνω πριν πάω στρατό. Πιάνει με 2 μέρες πριν κατάθλιψη. Γυρίζει μου, πελλανίσκω. Το μόνο που σκέφτομαι είναι fuck them, fuck them, fuck them.
 
Πολλοί άλλοι σιέρουνται γιατί έννα κνίθουνται για 2 μέρες τζαι έννα ξεκουραστούν που την δουλειά. Εγώ εν το θωρώ έτσι. Εγώ έχω θέμα με τον έλεγχο. Με ποιο δικαίωμα να με φυλακίζει εμένα που είμαι Ευρωπαίος πολίτης σε ένα στρατόπεδο χωρίς να έχω ελευθερία κινήσεων. Με ποιο δικαίωμα; fuck them ρε εν το δέχουμαι. Ειδικά όταν ο έλεγχος προέρχεται από άτομα που δεν εκτιμώ (σε καμία περίπτωση) και δεν αποσκοπεί σε ΤΙΠΟΤΕ. Εκπαιδευτική 24ωρη λαλεί το ΦΑΠ. Αρχίδια λέω εγώ.
 
Μας παίρνουν λοιπόν με το Στάγιερ σε έναν λόφο στον γαμόσιηστο τζαι ξαπολούν μας τζίπάνω. Γύρω γύρω γκρεμός και στον μόνο δρόμο από τον οποίο μπορείς να διαφύγεις υπάρχει άγρυπνος φρουρός. Ένας βαρυλάτης μόνιμος που είναι υπηρεσία. Για να σιγουρευτεί ότι κανείς δεν θα πάει σπίτι του για ύπνο. Όχι...Τζαμέ ούλλοι χαμέ μες τα χώματα όπως τα χτηνά.  
 
Στήνουμε τέντες τζαι καθούμαστε τζαι χάσκουμε ώσπου να έρτει η ώρα για μεσημεριανό. Στις 1 μαζευκουν μας τζαι πάμε για να γευματίσουμε. Το μενού πλούσιο. Αγγούρι, ντομάτα, ψωμί τεσσάρων ημερών, πατάτα τζαι κονσέρβα πόλι μπίφ 4ρων χρονών, ένα μηνα πριν να λήξει. Πόλι μπίφ το οποίο στα συστατικά έλεγε ότι μόνο το 80% αποτελείται από κρέας. Το υπόλοιπο εν ότι άλλη μαλακία μπορείτε να φανταστείτε, εννοείται με τεράστια ποικιλία από Ε. Σιέσε μέσα ρε έφατο. Εν καλό λαλούν να σοκάρεις τον οργανισμό σου με κάτι ακατάλληλο μέσα μέσα. Δεν χαλαρώνει και είναι ετοιμοπόλεμος. Τι πιο ακατάλληλο λοιπόν μπορούσα να επιλέξω να φάω εκτός από το συγκεκριμένο, σχεδόν ληγμένο πόλι μπίφ.  
 
Μετά το πλουσιοπάροχο γεύμα, περάσαμε στις τέντες μας για χαλάρωση (που τι πράμα γαμώ την ιστορία μου) πριν από την απογευματινή εκπαίδευση (my ass). Το απόγευμα λοιπόν μας στήνουν σε κλάσεις (κλάσε να σου περάσει που λαλούν) για να μας δείξουν για 2349574905 φορά τα όπλα της μονάδας μας. Κανένας εννοείται δεν διά την παραμικρή σημασία στην εκπαίδευση (my ass) και οι συζητήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην κρίση και στους μισθούς των μόνιμων οι οποίοι, με τα λόγια των εφέδρων «πιάνετε μια φάουσα λίρες τζαι εν κάμνετε τίποτε».
 
Περνά η ώρα που λέτε, πιάνεται η μέση σου τζαι ο κώλος σου που το παγκάκι που κάθεσαι (το οποίο ήταν παγκάκι πριν τες φασαρίες του 63) τζαι κάπου τζαμέ μετά την νυχτερινή αναφορά του λόχου, έρχεται η μεγάλη στιγμή. Θα μπει η παραγγελία για τα σουβλάκια. Η πιο σημαντική ώρα της μέρας. Μετά από μια κοπιαστική μέρα όπου δεν έμεινε πέτρα που δεν κλώτσησες, τηλέφωνο που δεν έπιασες για να περάσει η ώρα, ήρτε η στιγμή της δικαίωσης. Το καλό ένει ότι θυμήθηκα τζαι την γιαγιά μου που είσιε μέρες να την πιάσω. Η ώρα της δικαίωσης λοιπόν φωτιά για να βράσουμε τζαι σουβλάκι 
 
Να τονίσω όμως κάτι που εν είπα ως τωρά. Εν τέλη Φεβράρη αρχές Μάρτη. Εν ψατζί άμαν πέσει ο ήλιος. Τζαι είμαστε τζαι πας σε λόφο. Τζαι ένα τζοιμηθούμε χαμέ μες την τέντα. ΣΚΑΤΑ. Έφαα τα σουβλάκια μου, έκατσα γύρω που την φωθκιά να βράσω, άκουσα τες μαλακίες μου τωρά πρέπει να πέσω. 9:30 τζαι έννα πάω να πέσω. Νομίζω πρέπει να ήμουν 3ων την τελευταία φορά που έπεσα για ύπνο έτσι ώρα.
 
Μπαίνω που λέτε στην τέντα μου (από το super Home centre). Έστησα την μόνος και φρόντισα να την τοποθετήσω σε σωστό σημείο με πολλά αγριόχορτα που μάζεψα για να βάλω πουκάτω ναν μαλακά. Έπαθα τζαι έμαθα βλέπετε. Το δεύτερο πιο σημαντικό στον ύπνο στο ύπαιθρο μετά από το κρύο είναι το δάπεδο της τέντας σου. Άμαν σου μπίουνται οι πέτρες μες τα πλευρά εν τζοιμάσαι ούτε με μισή πότσα ζιβάνα.
 
Μπήκα λοιπόν μέσα κλείστηκα αεροστεγώς, και έβγαλα τα άρβυλα. Μπήκα στο sleeping bag με την παραλλαγή και το τρικό, φόρεσα διπλές κλάτσες, τύλιξα ένα σεντόνι γύρω από το sleeping bag για έξτρα μόνωση, έβαλα το σακάκι στην θήκη του sleeping bag για να το χρησιμοποιήσω ως μαξιλάρι και ξάπλωσα. Ο αέρας έξω ήταν σάννα τζαι ήσουν πας το κατάστρωμα του πλοίου. Η τέντα μου επίεννε τζαι έρκετουν τζαι κάθε λίο επισκάλλια μου τζαι μια πας την κελλέ άμπα τζαι πάρει με ο ύπνος.
 
Πρέπει να πέρασε τουλάχιστον κανένα δίωρο αλλά τελικά κατάφερα να κοιμηθώ μετά που κόπασε ο αέρας τζαι σταμάτησα να τρώω πάτσους που την τέντα. Μάλιστα προς μεγάλη μου έκπληξη κατάφερα να κοιμηθώ ως τες 6 το πρωί με μικρά διαλύματα που έπρεπε να γυρίσω πλευρό γιατί επόνουν τα πλαίτζια μου. Γενικά η νύχτα δεν ήταν άσχημη. Προετοιμάστηκα σωστά. Έπαθα τζαι έμαθα είπαμε.
 
Το πρωί το πρόγευμα εξίσου πλούσιο με το μεσημεριανό. Ψωμί που την προηγούμενη, βούτυρο αλλά τζαι έναν παράξενο αράπικο καφέ αντιγραφή του Nescafe με ζαχαρούχο γάλα. Σοβαρά ρε φίλε ζαχαρούχο;;;;; Ακόμα;;; Μετά και πάλι στο Στάγιερ όπως τα χτηνά  μες την κάσια, για να μας πάρουν να μας δείξουν τις θέσεις μάχης μας μέχρι τις 12 το μεσημέρι που θα μας άφηναν να φύουμε.
 
Τι έμαθα στην εκπαιδευτική (my ass) 24ωρη; Τίποτε. Απλούστατα διότι εν μας εδιδάξαν τίποτε. Γίνουνται ούλλα απλά για φαίνονται εντάξει. Τούτος εν ο σκοπός. Απλά κάτσετε κάτω, κάμνετε ότι παρακολουθείτε να φαίνεται ότι κάτι γίνεται αμπα τζαι έρτει κανένας τζαι φάμεν την. Βολές σχεδόν ποττέ και γενικά ένα σύστημα εφεδρείας βγαλμένο από τα καλύτερα όνειρα των Τούρκων και ένας στρατός ανεκπαίδευτος σε σημείο γελοιότητας.
 
Τζαι τωρά ιμισς πρέπει να πάμε τζαι 48ωρη σε λίους μήνες για να φκάλουμε σκοπιά γιατί δεν βγαίνουν λέει οι υπηρεσίες. Στα αρχίδια μου ρε εμένα οι υπηρεσίες σας. Σαν κάμετε την θητεία ξανά 26 μήνες να φκαίνουν. Επίσης σαν αυτοματοποιήσετε την επίδοση πρώτου ΦΑΠ για να μαζέψετε όλους εκείνους που δεν έρχονται ποτέ έφεδροι. Κλείστε επίσης τις λέσχες αξιωματικών, ακυρώστε νοσοκόμους, γραφιάδες, οδηγούς αξιωματικών και ότι άλλες μαλακίες έχετε σκαρφιστεί για να κανονίζετε τους δικούς σας έτσι ώστε να βγαίνουν οι σκοπιές και η υπηρεσία. Επαναλαμβάνω στα ΑΡΧΙΔΙΑ μου εμένα η υπηρεσία σας.
 
Θα έρτω το καλοκαίρι; Χλωμό το βλέπω θα απουσιάζω.

24 σχόλια:

  1. Μάσιεσαι γιατί είσαι ίντροβερτ. Εγώ δίνω κάρτες. Κάτι σαν γάμος, Αλλά μόνο για άντρες. Κάνεις και κοινωνικές διαπιστώσεις crash course. Νοιώθεις και λίγο Bear Grylls (αντί κακκά βουβαλιού εσύ τρως πόλι μπιφ), φέρνεις και κανά καλό βιβλίο, κάμνεις και λίγο ντισκοννέκτ...

    Προβαίνεις και σε εκτεταμένη ενοδσκόπηση, αυτοκριτική (πως έφτασα ως εδώ; πως μεγαλώσαμε; αν μου κάτσει το τζόκερ θα... κτλ κτλ) και μετά από δύο μέρες πας σπίτι σου.

    Και λες στη γυναίκαι σου σε αγαπώ. Και το εννοείς. Γιατί άκουσες τόσες πολλές μαλακίες που εκτιμάς αμέσως τη μουρμούρα για τις κλάτσες πας το τραπεζάκι του σαλονιού.

    Λες: "Βολές σχεδόν ποττέ και γενικά ένα σύστημα εφεδρείας βγαλμένο από τα καλύτερα όνειρα των Τούρκων και ένας στρατός ανεκπαίδευτος σε σημείο γελοιότητας"

    Το επιδιοκώμενο είναι ένα σύστημα εφεδρείας από τους χειρότερους εφιάλτες των Τούρκων. Όπου η άμυνα δεν είναι ταμπού και συμμετέχουν οι γυναίκες. Γιατί δεν μπορώ να βλέπω μόνο μουστακαλλήδες.

    Εκασιάνησα σουβλούθκια που το ΑΠΟΕΛ. Συστήνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια!!!! Νοιώθω ακόμα πιο ασφαλής τωρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. an den paeis strato ti epiptwseis exeis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ακκανούρης: προσπάθησα να το πολεμήσω τζαι να το δεχτώ ότι πρέπει να πιένω… Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια όμως γίνεται χειρότερο… Γυρίζει μου παραπάνω… μόνο που το σκέφτουμαι νευριάζω πόσο μάλλον να πάω. Ετσι μετά που 8 χρόνια αποφάσισα ότι φτανει εν το δέχουμαι ειδικά όταν βλέπω ότι οι περισσότεροι παίζουν πελλόν τζαι εν παν να πιάσουν το πρώτο ΦΑΠ χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις.

    Για το ότι είμαι introvert και το ότι επηρεάζει κάπως έχεις δίκαιο. Εν μιλώ σχεδόν κανενού άμαν πάω εκτός αν μου μιλήσουν πρώτοι ή ξέρω κάποιον που πριν…

    Συμφωνώ για τις γυνάικες. Εγώ το θεωρώ προνομιακή μεταχείριση με βάση το φύλο. Επίσης η αδυναμία στην μη επίδοση πρώτου ΦΑΠ μπορεί επίσης να θεωρηθεί προνομιακή μεταχείριση ενός ποσοστού του πληθυσμού σε βάρος άλλου. Νομικά εάν κινηθείς εναντίον της δημοκρατίας μπορεί να σταθεί έτσι υπόθεση νομίζεις;

    @Ανώνυμος: Εάν δεν σου παραδώσουν το ΦΑΠ τότε δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Εάν σου έχει παραδοθεί ΦΑΠ και δεν παρουσιαστείς τότε πάεις στρατοδικείο. Καμιά 300αρκά ευρώ πρόστιμο την πρώτη φορά.

    Το πιο απλό που μπορείς να κάμεις ένει να παίζεις πελλό τζαι να μεν πάεις να το πιάσεις το ΦΑΠ. Έχω φίλο που τον πιάνουν 8 χρόνια που την αστυνομία να πάει να το πιάσει τζαι εν πάει… επιπτώσεις; Καμία απολύτως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίτικ, για σκοπούς συζήτησης και μόνο, τα πιο κάτω:

      Μπορεί μια γυναίκα να κινηθεί εναντίον του κράτους για να συμπεριληφθεί κι εκείνηστην υποχρεωτική στράτευση;

      Κάποια γυναίκα δυνατόν να έχει έννομο συμφέρον. Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε δημόσια πολιτική ή συμφέρον το οποίο όσο άρτια και αν παρουσιαστεί (εκ μέρους της πολιτείας) να μπορεί να πείσει ένα αμερόληπτο Δικαστήριο για το αντίθετο. Όμως το Δικαστήριο κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσει ότι η γυναίκα έχει δικαίωμα να στρατεύεται αλλά επειδή ο στρατός δεν έχει τέτοια υποδομή και να αναγκάσεις το στρατό να υποστεί τέτοιο έξοδο είναι δυσανάλογο προς το όφελος της γυναίκας που επιθυμεί την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.

      Όσον αφορά την επίδοση του ΦΑΠ, θα πρέπει κάποιος να αποδείξει ότι ζημιώνει με την μη επίδοση του ΦΑΠ σε τρίτους. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μπορεί κάποιος να μπορεί να αποδείξει τέτοια υπόθεση. Επίσης εάν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης αυτό θα πρέπει να το αποδείξει κάποιος ο οποίος επηρεάζεται. Και αυτό νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί.

      Χοντρά χοντρά τα πιο πάνω. Και μπορεί να κάνω λάθος. Δεν το έψαξα.

      Διαγραφή
  5. Όταν ο Χάσικος ή δεν ξέρω ποιός άλλος φωστήρας υπουργός εδιάταξε επανεκτιμήσεις για τους Ι4 και Ι5... για να φέρει πίσω έφεδρους... εγώ επήρα κανονικά χαρτιά που το Γιατρό.

    Τη θητεία έφκαλα την Ι4 (τζιαι αν νομίζετε ότι τούτο σημαίνει όχι σκοπιά και όχι περίπολα... κάμνετε λάθος... εν έχει τίποτε πιο αφοπλιστικό για τον εχθρό από ένα άοπλο περιπολάρψη ή ένα στραβό σκοπό) ... τζιαι η πάροδος του Χρόνου ήταν φυσικό μόνο να χειροτερέψει την κατάσταση των ματιών μου.

    Δίχως μέσο, δίχως ψευτιές.

    Την ώρα που έπιανα το χαρτί του πάι-πάι ελάλουν στο περίλυπο μονιμά πίσω που το γραφείο: "Μεν μαραζώνεις... τζιαι αν γίνει τίποτες εν' ούλλοι πας τα βουνά που εν'να βρεθούμε..."

    Εν του είπα "να προσέχετε που τες αδέσποτες" γιατί ήταν κρίμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά τούτο με την επανεξέταση εν μεγάλη βλακεία...Εν μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος σου με το να κάμεις άλλο λάθος...

      Αρέσκει μου που πορτίζουν ότι έννα φέρουν πίσω για εξέταση όσους πήραν απαλλαγή τα τελευταία 10 χρόνια για να κάμουν θητεία τωρά... Οι παπάρες...

      Σιγά να μεν παρετήσει ο άλλος δουλειά και οικογένεια στα 30 του γιατί εσύ πριν 10 χρόνια έκαμες λάθος διάγνωση...Τα λάθη πληρώνονται...

      Διαγραφή
  6. Εγω νομιζω κριτικ γενικως (και εξαναειπα σου οτι βρισκω τον τροπο σκεψης σου παιδικο)
    οτι θελεις :
    Τα δικα μου δικα μου , τα δικα σας πάλε δικα μου.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίτικ, ο Εταιρικός Φόρος στο 12,5%;

    Αν ναι:

    Τον ήπιαμε. Σάζω βαλίτσες και μαθαίνω ice hockey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το δίλημμα της ημέρας:

    Να κάνουμε τον εταιρικό φόρο 12.5% (και το 78% του πλυθησμού να μην έχει λόγο ύπαρξης διότι θα καταστραφεί το σύστημα μας)?
    ή
    Να καταργήσουμε το στρατό (και να κάνουμε save millions από ληγμένα πόλυπιφς, όπλα, αντίσκηνα που το super home center και μόνιμους με μουστάκι)?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Αντρέας: Ξαναείπες μου το ναι...Αλλά νομίζω ότι εν κολλά στην συγκεκριμένη περίπτωση... Εγώ έκαμα 26 μήνες στρατό χωρίς να πιάσω ούτε και μια μέρα αναρρωτική τζαι γαμήσαν με τόσο που μου εφάν μου τζαι 15 μέρες άδειας ώσπου να απολυθώ.... Επίσης μόλις ήρτα πίσω από σπουδές στους 3μήνες ήμουν ήδη έφεδρος.

    Ούλλα τούτα ενώ ένα τεράστιο ποσοστό των αντρών δεν κάμνει ποτέ στρατό γιατί φκαίνει πελλός-κουτσός ή δεν πάει ποτέ έφεδρος γιατί παίζει πελλόν. Όπως επίσης και οι γυναίκες οι οποίες σε άλλες χώρες κάνουν υποχρεωτική κοινωνική εργασία αντί στρατού η actually στρατό (Ισραήλ)...

    Αρα που κολλα το ότι θέλω τα δικά μου δικά μου τζαι τα δικά σας πάλε δικά μου;;;;;;;;;;;

    Εγώ θέλω ούλλοι να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Έτσι όπως εν το σύστημα το πιο πάνω δεν ισχύει. Επίσης το να μην ανέχεσαι το υποχρεωτικό καταναγκαστικό κωλοβάρεμα αδιαμαρτύρητα επίσης δεν νομίζω να είναι παιδική συμπεριφορά...Μάλλον το αντίθετο.

    @Δρακούνα: Η ερώτηση σου εν όπως ένα παιχνίδι που έπαιζε η γυναίκα μου με τις φίλες της σε νεαρότερη και πιο ανώριμη ηλικία...

    Παράδειγμα ρωτούσαν σε με ποιον προτιμάς να κάμεις σεξ με την Θεοχάρους ή με τον αρχιεπίσκοπο...Υποχρεωτικά απάντας την Θεοχάρους!!!!!!!!!! Το εντυπωσιακό όμως ένει ότι και γυναίκες απαντούσαν με την Θεοχάρους...Τον αρχιεπίσκοπο εν τον ήθελε κανένας ανεξαρτήτως φύλου.

    Κάπως έτσι εν τούντο δίλημμα σου.... Άλλα σίκκιμε εννα θυσιαστώ για το καλό του τόπου...Ας μείνει ο στρατός τζαι τα μουστάτζια

    @Ακκανούρης: Πάεις για Καναδά μεριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε κριτικ
      Τουτο που με προβληματιζει σε σενα εν οτι λαλεις κατι τζιαι δεν το σκεφτεσαι που ουλλες τις μερκες παραθετοντας μιαν ολοκληρωμενην αποψη ΔΙΝΟΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ-διαφωνιες κτλ.
      Ν αναφερω ευκολα 2-3 παραδειγματα.
      Εθεωρες τον Ορφανιδη οτι επρεπε να παραμεινει ελεω εξαιρετικου βιογραφικου -διασυνδεσεων κτλ. (εννοειταιπριν την φουσκα).Τωρα εν λαλεις τπτ.
      Εκατηγορας τον νυν οτι ηταν ενα δασκαλουι σε καποιο οι και τοσο φοβερο και τρομερο πανεπιστημιο στο UK...
      Δε το βιογραφικο του!
      Εν σου καμνεν ο χριστοφκιας αλλα εν ελαλες γιατι.
      Εν σου καμνεν το Τασσος γιατι εν ηταν της ευκολης λυσης οπως εσυ εθελες.
      Εν σου καμνεν ο Κληριδης γιατι εσπειρε την διαφθορα στα υψη κτλ.
      Ελαλες εισαι υπερ του πτωχευμενου τραπεζικου συστηματος μας χωρις να εξαιρες ,εστω στο περιπου, οτι θα επιερωνε το κρατος μας 2 φορες το ΑΕΠ μας (περιπου...εγω αν θελεις βαλλω τζιαι ενα ΑΕΠ).
      Αναμασας τωρα τπ ευρωαιος πολιτης ...νομιζω η κριση εφανερωσε μας πολλα ενει χρειαζεται να πω παραπανω...
      Και αλλα πολλα.
      Αν λειτουργεις τζι ετσι με τουντη προχειροτητα η κριση εννα σε καταβροχθισει.
      Ετελειωσαν οτι εξεραμεν ως τωρα.Τωρα ο πιο ευπροσαρμοστος εννα επιβιωσει τζιαι σιουρα ο μισοδοτζιης εν θα σιει στον ηλιο μοιραν...

      Y.Γ.
      Τζιαι γιω 26 μηνες στρατο εκαμα , δοκιμουι ημουν τζιαι υπηρξε περιοδος που εθελα να μουν απλιτζι ( οι απλοι εφκαιναν παραπανω που μενα) αναρρωτικη ενιξερω καν τι νε τουντο πραμαν τζιαι την αδεια μου εν την εφαα ουλλην.Τι λαλω?
      Δοξα σοι ο Θεος ...Υπομονη πολλην.
      Τζιαι τα πραματα αλλασουν που σενα .Με τα καρτερας που αλλους


      Andreas

      Διαγραφή
  10. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν για Πολιτική Άμυνα (2 χρόνια) και υποτίθεται τώρα είμαστε όλες trained για έκτακτες ανάγκες (μουαχαχαχα) αλλά οκ, αναγωνρίζω ότι άμα απολυθείς από την Π.Α. δεν σε ξαναψάχνουν.

    Το δίλημμα φόρος-άμυνα είναι όντως τέτοιου είδους, με τη διαφορά ότι άμα προσθέσεις όλες τις δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό και κόστος διατήρησης του camping στα ακάμωτα λέγε με Εθνική Φρουρά, έχεις basically όλο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

    Άρα, με δεδομένο πάντα ότι σήμερα είμαστε στην ΕΕ και θα μπούμε και στο συνεταιρισμό για την Ειρήνη και σε ότι άλλο FM stereo συμμαχία σκεφτούμε και δεν είμαστε μόνοι μας σε σύστημα πόλεις-κράτη Τρωικού πολέμου, ίσως, λέω ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε seriously ένα κράτος χωρίς στρατό (και τις δαπάνες του).

    Διότι να συνεχίσουμε να έχουμε χρηματοοικονομικό business (το bread and butter μας), είναι ίσως σημαντικότερο από 10 βαρέλλες μέσα στη νεκρή ζώνη.

    Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για λύση του Κυπριακού, massive savings που την άμυνα και κρατούμε και το 10% που μας σπούδασε και μας δίνει το καθημερινό ψωμί μας.

    Αλλά πρέπει να έχεις και λίγο όραμα για να καταλήξεις σε έτσι συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαν ετοιμαστου για επίθεση από του υπερ πατριώτες.... Να καταργηθεί η Ε.Φ.;;; Μα πόθεν έννα τρων τούτοι ούλλοι μίζες μετά... Πόσους δρόμους τζαι γεφύρκα να χτίσουν...

      Πιο πάνω εν εκατάλαβα σωστά το δίλημμα. αν το trade-off είναι να καταργηθεί ο στρατός για να σωθεί το 10% του φόρου εννοείται να καταργηθεί ο στρατός. εννουσα να μείνει ο στρατός για να μεν αλλάξει ο φόρος...

      Διαγραφή
    2. False dilemma.

      Εκτός του ότι πρέπει να αποδείξεις το γνήσιο του trade off (ευνοϊκός εταιρικός φόρος σε αντάλλαγμα με την κατάργηση του στρατού), πρέπει επίσης να αποδείξεις ότι είναι όντως 10 βαρέλλες μέσα στη νεκρά που εξασφαλίζει ο στρατός. Ο στρατός είναι σχεδιασμένος για να αποτρέπει επιδρομές ξένων δυνάμεων και κανένας συνεταιρισμός δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.

      Εάν ίσχυε ο συλλογισμός σου, το 1978 η ΚΔ δεν θα χρειαζόταν να αναλάβει δράση εναντίον των Αιγυπτιακών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Κύπρο. Θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Άγγλοι των Βάσεων καθότι εγγυήτρια δύναμη η οποία εγγυάτο την ασφάλεια της ΚΔ.

      Δεν αναφέρομαι στην εισβολή γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι στην απουσία της ΕΦ τα λάφυρα των Τούρκων θα ήταν περισσότερα.

      Από κανένα σοβαρό κράτος δεν απουσιάζει το στράτευμα παρά μόνο από το Βατικανό και κάτι άλλα ευρωπροτεκτοράτα που τέλος πάντων δεν έχουν πάνω κάτω δεξιά 200 εκατομύρια μουσουλμάνους οι οποίοι προκαταρτικά θέλουν την καταστροφή του Ισραήλ και στο μεταξύ σε κάθε ισλαμική διάσκεψη επιβεβαιώνουν με ψήφισμα ότι η Κύπρος είναι Τουρκική.

      Το κατά πόσο ισχύει ή όχι η δομή πόλεις κράτη όπως αναφέρεις, νομίζω φανερώνεται από την αδυναμία της ΕΕ να καθορίσει κοινή εξωτερική και στρατιωτική πολιτική.

      Σε αυτό τον άναρχο κόσμο, όπου οι διεθνείς συμφωνίες αξίζουν όσο και το χαρτί επάνω στο οποίο γράφονται, όπου απουσιάζει ένα συστηματικό κέντρο επιβολής (enforcement) ο κάθε ένας (κάθε χώρα δηλαδή) είναι για τον εαυτό του.

      H Πολιτική Άμυνα είναι προσκοπείο. Η συνεισφορά των γυναικών έπρεπε να είναι στο στράτευμα. Τα άλλα όλα είναι υποσταγή των γυναικών στις σεξιστικές νόρμες του 1960.

      Η Κύπρια θα ληφθεί υπόψη ως ίση (απολαβές, δικαιώματα κτλ κτλ) μόνο εάν συνεισφέρει ίσα.


      Διαγραφή
  11. Φιλε κριτικ και τα ιδια με εσενα περιμενω να βρω την αλλη εβδομαδα που παω για 24ωρο camping military style (μακαρι να ηταν στο camping της Πολης αλλα τι να καμω?)

    Τουτο να πεις πως τρωεται... τζινο που δεν υποφερεται ειναι η 48ωρη του καλοκαιριου! Πριν 10-12 χρονια που ημουν μεσα παλε δεν βγαιναν οι σκοποιες αλλα εγαμιουμασταν, εφκαλαμεν τες τζαι εφκαιναμεν μια καθε δεκα. Εφεδροι γιοκ τζιολας.

    Η λυση κατα εμενα... ΒΑΛΤΕ ΚΑΜΕΡΕΣ!!!! Βαλε τζαι τους νεους να βλεπουν τις οθονες τζαι αν δουν τιποτε να παιξουν alarm. Αν μας πουν πως ειναι ακριβες, η λυση και γι' αυτο ειναι ενας συγγενης των υπουργων μας να ανοιξει εταιρεια εισαγωγης καμερων... να δειτε ποσο cost effective measure θα ειναι ξαφνικα.

    Omorfi Kypros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα επιχειρήματα σου περί της αναγκαιότητας του στρατού είναι επιπέδου δημοτικού.

    Το δε σχόλιο για την Κύπρια που θα ληφθεί υπόψη ως ίση όταν συνεισφέρει ίσα, είναι hilarious μόνο που το σκέφτεσαι.

    Are you for real ή βγήκες από time capsule ολόισια που την ύστερη εποχή του χαλκού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Η συμμετοχή στην ασφάλεια του κράτους θα έπρεπε να ήταν υποχρέωση και των δύο φύλων ( καθώς και των ανοιχτά ομοφυλόφιλων btw.) Η πραγματική ισότητα των φύλων επέρχεται όταν και τα δύο φύλα έχουν κοινές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων έναντι του κράτους.

    Κι επειδή με έσυρες στο χορό των χαρακτηρισμών, αυτή η άποψη περί κατάργησης των στρατευμάτων κτλ κτλ είναι επίπεδο Ακελικού. Ή Συναγερμικού. Το ίδιο είναι...

    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=349654.

    Ο Γιούνκερ φοβάται για πόλεμο στην Ευρώπη κι εμείς με τη Συρία δίπλα, την Αίγυπτο που έχει δύο χρόνια που βλέπει άνοιξη, την Τουρκία που κόβει βόλτες στα νερά μας και το Ισραήλ που κοντράρεται με το Ιράν, έχουμε ανοσία στον πόλεμο και ο στρατός είναι απλώς "εθνικιστικό" σύμπτωμα...

    Are you for real ή βγήκες από time capsule ολόισια που το Woodstock?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Γιούγκερ έννεν έτσι που είπε. Είπε ότι για άτομα της ηλικίας του, η Ενωμένη Ευρώπη σήμαινε τέλος στον πόλεμο (εντός της Ευρώπης). Και φοβάται, ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν με την κρίση στην Ευρωζώνη, ίσως αυτός ο κίνδυνος να μην έχει εκλείψει. Το τέρας κοιμάται.

    Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Πολύ σωστά περιτριγυριζόμαστε από πολεμοχαρείς καταστάσεις (Συρία, Αίγυπτος, Τουρκία κτλ). Δηλαδή, εσύ πιστεύεις ότι είμαστε ασφαλείς που τούτους ούλλους διότι έχουμε Εθνική Φρουρά και αμάν να μην την καταργήσουμε διότι αυτό περιμένουν όλοι αυτοί οι άγριοι για να μας επιτεθούν?

    Σε παρακαλώ, σύνελθε.

    Την κατάργηση του στρατού δεν την υποστοιρίζω διότι εφκήκα που το Woodstock (ή διότι βαρκούμαι να συνεισφέρω στα κοινά) αλλά διότι όταν δεν έχει καμία πιθανότητα να σου αποδώσει αυτή η δύναμη, δεν υπάρχει κανένα (λογικό) νόημα να το συντηρείς.

    Αν πούμε να αναμετρηθούμε στρατιωτικά με τους γείτονες μας (για οποιοδήποτε λόγο), θα είναι σαν να προσπαθείς να σκοτώσεις ελέφαντα με οδοντογλυφίδα. Γίνεται? Δεν γίνεται.

    Το μέλλον μας είναι η διπλωματία (για αποφυγή θερμών επεισοδίων από hot hedded neighbours) και η συμμετοχή μας στην Ευρώπη όπως το οραματίστηκε η γενιά του Γιούγκερ (για να μην δημιουργηθούν ποτέ ξανά οι προυποθέσεις για πόλεμο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. “Anyone who believes that the eternal question of war and peace in Europe is no longer there risks being deeply mistaken. The demons have not gone away — they’re only sleeping, as the wars in Bosnia and Kosovo showed. I am chilled by the realisation of how similar circumstances in Europe in 2013 are to those of 100 years ago.”

    “In 1913 many believed that there would never again be a war in Europe. The great powers of the continent were so closely intertwined economically that the view was widespread that they could no longer afford to have military confrontations.

    Κι εγώ είπα: Ο Γιούνκερ φοβάται για πόλεμο στην Ευρώπη.

    Και αυτός είναι chilled γιατί είναι όμοιες οι καταστάσεις με το 1913 όπου ο κόσμος πίστευε ότι ο πόλεμος ήταν απομακρυσμένη πιθανότητα.


    Αντιλαμβάνεσαι τη διένεξη και τη σύγκρουση ένα μεμονομένο γεγονός. Μπαμ και κάτω. Όμως στην πραγματικότητα η σύγκρουση είναι τμηματική, σταδιακή, διπλωματική, εκδηλώνεται με θερμά επεισόδια, με γενική σύρραξη κλτ. War of attrition σε όλα τα επίπεδα. Η Κύπρος δεν είναι αμέτοχη σε αυτή την κατάσταση.

    Κατάργηση του στρατού σημαίνει απώλεια στρατηγικού εργαλείου. Οι υποχωρήσεις σε διπλωματικό επίπεδο θα αυξάνονται όλο και περισσότερο γιατί η αδυναμία μας θα λειτουργήσει ως κίνητρο για περισσότερες ορέξεις εις βάρος της Κύπρου.

    Τα πάντα βρίσκονται σε perpetual motion. Τα πάντα ρει. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις. Δεν υπάρχει ούτε μια στρατηγική επιλογή η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί η καλύτερη για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Ανάλογα με τη χρονική στιγμή, αναπτύσσονται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αναπτύσσονται) και οι αντίστοιχοι συσχετισμοί δυνάμεων. Η διατήρηση στρατεύματος επιτρέπει τη διατήρηση (έστω και μικρής) σχετικής αυτονομίας, είτε αυτή εκφράζεται με διπλωματικούς είτε με όρους σύρραξης.

    Αντιλαμβάνεσαι τον πόλεμο ως μια προσυμφωνημένη διακήρυξη μάχης. Του στυλ "σου επιδίδω προειδοποίηση πολέμου, φυλάξου". Η αναμέτρηση πολλές φορές είναι αναπόφευκτη και στην απουσία ετοιμότητας, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Στην εισβολή η Τουρκία χρησιμοποίησε cluster και napalm βόμβες σε κατοικημένες περιοχές. Ένα επαρκές σύστημα αεράμυνας θα μείωνε τη φονική δραστηριότητα της αεροπορίας.

    Για οποιοδήποτε πολιτικό λόγο και πεποίθηση μπορείς να απορρίπτεις την πιθανότητα να ξαναγίνει πόλεμος στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείς να αποκλίσεις την πιθανότητα. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις επιδιώξεις πολλών κρατών. Δεν υπάρχει σταθερό πολιτικό μοντέλο που μπορεί να διατηρήσει την Τουρκία στους κόλπους της. Είτε αν το επιρρίπτεις στον ελληνικό εθνικισμό στην Κύπρο (πολύ λιγότερο-Παπαδόπουλος; Ευρωκό; ΕΛΑΜ;), είτε στην Τουρκική επιθετικότητα (πολύ περισσότερο-40,000 στρατός, Mavi marmara, piri reis, ΑΟΖ, παραβιάσεις εναέριου κτλ) , υπάρχει μια δυσοσμία πολέμου. Πάντα υπήρχε.

    Είναι πολύ μεγάλες οι ομοιότητες της βίας σε επίπεδο πολιτών με τη βία σε επίπεδο κρατών. Ένα παιδάκι είναι πιο εύκολη λεία για ένα εγκληματία παρά ένας ενήλικας όσο αδύναμος και να είναι.

    Θεωρητικά είμαι υπέρ της επιδίωξης μιας ευρωπαϊκής ένωσης που να ενώνει λαούς και επιδιώξεις. Οι πρόσφατες και παλιές εμπειρίες μας φανερώνουν όμως ότι υπάρχουν βαθύτατες διχαστικές τάσεις, (βορράς-νότος, η Αγγλία μόνη της). Η Κύπρος πρέπει να επιδιώξει μια "πολυγαμική" εξωτερική πολιτική (Sir Basil Markezinis... ναι ναι ξέρω ο γιος του Μαρκεζίνη αλλά είναι εκείνος που είναι γαμώτο...)και το στράτευμα δίνει μια αξιοπιστία στις συνεργασίες. Κοινή άσκηση με Ισραήλ, με Γαλλία, αποστολές σε χοτ σποτς, ναρκαλιευτές κτλ.

    Πάντως συμφωνώ. Το στράτευμα θέλει βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με αυτά που λες εκτός από "το στράτευμα δίνει μια αξιοπιστία στις συνεργασίες".

    Ειδικά στην περίπτωση μας, το στράτευμα μας δεν ήταν ποτέ αξιόπιστο. Πρέπει να βρούμε κάπου αλλού αυτή την αξιοπιστία.

    Πιο πολλές πιθανότητες π.χ. έχουμε να αποτρέψουμε πόλεμο με το να έχουμε καταθέσεις ξένων στις τράπεζες μας, παρά με αεράμυνα. Πιο πολλές πιθανότητες έχουμε π.χ. με direct ξένες επενδύσεις να αποτρέψουμε θερμά επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ με αυτά που λες εκτός από "το στράτευμα δίνει μια αξιοπιστία στις συνεργασίες".

    Ειδικά στην περίπτωση μας, το στράτευμα μας δεν ήταν ποτέ αξιόπιστο. Πρέπει να βρούμε κάπου αλλού αυτή την αξιοπιστία.

    Πιο πολλές πιθανότητες π.χ. έχουμε να αποτρέψουμε πόλεμο με το να έχουμε καταθέσεις ξένων στις τράπεζες μας, παρά με αεράμυνα. Πιο πολλές πιθανότητες έχουμε π.χ. με direct ξένες επενδύσεις να αποτρέψουμε θερμά επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γράφω ανώνυμος γιατί βαρκούμε να πατώ κουμπούθκια, αρέσκουν μου οι κριτικοί, αλλά εν μου αρέσκουν οι αντιφάσεις, συμφωνώ με το μέρος του ότι εν έχουμε σωστές υποδομές.

    Τζε εν μπορώ να καταλάβω γιατί να τραβωλοάς τους εφέδρους για εκπαίδευση τζε η Τουρκία να αλονίζει τζε να λέεις συνέχεια εν εν προς το συμφέρον να εμπλακούμεν.

    Τα σωστά να λέφονται, εντούτοις όμως ως προς τον συγγραφέα του blog τούτου οφίλω επίσης να κάμω κριτική, εν μπορείς να αντιφάσκεις, να τονίζεις ότι εν εδίαν κανένας σημασία στην εκπαίδευση τζε αναφερόμενος τζε στο πρόσωπο σου τζε ύστερα να λαλείς πια εκπαίδευση, αφού εν εδίας σημασία.

















    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελικά ρε γκάης πόσα εν το πρόστιμο αμέν πάεις μια φορά έφεδρος; Και όντως ισχυέι αμεν πίαεις ΦΑΠ εν σου κάμνουν τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή