CYPRUS CRITIC

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Red alert

Φίλοι μου να και πάλι ο καταστροφολόγος Critic ο οποίος τα βλέπει όλα πάντα μαύρα τζαι γέριμα. Τι να κάνω όμως ρε. Αφού φτάσαμε στον γκρεμό και είμαστε έτοιμοι να πέσουμε. Κρατιόμαστε από μια κλωστή. Και δεν υπερβάλλω. Καθόλου μάλιστα. Από μια κλωστή. Και είναι στο χέρι μας να μην την κόψουμε. Είναι στο χέρι μας αλλά εμείς κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Οι άρχοντές μας λένε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως λέγανε και το 1999 πριν καταρρεύσει το χρηματιστήριο, όπως λέγανε και το 2004 όταν μας προέτρεπαν να ψηφίσουμε όχι για να πετύχουμε μια Ευρωπαϊκή λύση (αγγούρι του πίγκου), όπως λέγανε και το 2008 όταν φωνάζανε ότι η αξία των ακίνητων στην Κύπρο δεν πέφτει ποτέ. Όπως τέλος λέγανε και το 63 όταν σφάζαμε Τουρκοκύπριους και θέλαμε να τους ρίξουμε στην θάλασσα, και φυσικά όπως λέγαμε και το 74 ότι η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους είναι θέμα χρόνου. Είστε νομίζετε αξιόπιστοι; Μπορεί να εμπιστευτεί κάποιος τις προβλέψεις σας είτε αυτές είναι πολιτικές είτε οικονομικές. ΣΚΑΤΑ. Είστε άσχετοι. Δεν έχετε υπόθεση.

Εγώ προσωπικά δεν σας ακούω. Όταν λέτε του κόσμου πούλα εγώ αγοράζω και όταν λέτε αγοράστε εγώ πουλώ. Είστε άσχετοι. Θέλετε να ξέρετε γιατί επήρα τζαι άναψα πάλε. Γιατί παρά το ότι κρεμόμαστε από μια κλωστή ακόμα συζητάμε αν θα κοπούν οι προσαυξήσεις των δημόσιων αν θα πληρωθούν ΑΤΑ και άλλες παπαριές. Αν είναι δυνατόν. Και ο Χατζηπέτρου το αρχιτζιβίτζι μας λέει ότι κάνανε θυσίες γιατί κόψανε τις γενικές αυξήσεις ύψους 25εκ τον χρόνο. Μάνα μου ρε τι θυσία. Τωρά μόνο 5% αύξηση στον μισθό σας θα έχετε φέτος. Οοοοο μάνα μου ρεε. Το ΔΝΤ κύριοι μας το είπε καθαρά. Η ανάκαμψη σας θα έρθει όταν μειώσετε τις δαπάνες και όχι κατά ανάγκη όταν αυξήσετε τα εισοδήματα σας μέσω ανάπτυξης και φόρων. Εμείς όμως φοράμε ωτοασπίδες. Δεν θέλουμε να ακούσουμε. Έχει πολιτικό κόστος η μείωση των δαπανών.

Θέλετε να ξέρετε όμως ποια είναι η πραγματική εικόνα. Να σας πω. Καταρχήν έχουμε την τρίτη χειρότερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης στην Ευρωζώνη. Πάνω μόνο από Ελλάδα Πορτογαλλία και Ιρλανδία. Πάνω μόνο από τις χώρες στις οποίες δηλαδή μπήκε ήδη το ΔΝΤ και δάνεισε λεφτά γιατί πλέον δεν μπορούσαν λόγω κόστους να τα αντλήσουν από τις αγορές. Πιο κάτω βλέπετε το κόστος 10χρονου δανεισμού για κάθε χώρα. Η Ελλάδα είναι στο 17%, η Ιρλανδία στο 11.5% κτλ κτλ.

Που είναι η Κύπρος μας; Σήμερα φιλούθκια μου είναι στο 7.20% (πριν ένα χρόνο ήταν στο 4%) ενώ η επόμενη προβληματική χώρα είναι στο 5.5% (Ισπανία). Τι σημαίνει αυτό. Ότι ο μακροχρόνιος δανεισμός από τις διεθνείς αγορές για την χώρα μας δεν είναι πλέον επιλογή. Μόνο ο δανεισμός για μικρές διάρκειες κάτι το οποίο κάνει ο Σταυράκης εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Επίσης ενδεικτικό είναι ότι ο Σταυράκης βγήκε προχτές με 10χρονα και 5χρονα ομόλογα στην εγχώρια αγορά. Οι τράπεζες μας του γύρισαν την πλάτη και αναγκαστικά στράφηκε και τα πήρε από ταμεία προνοίας ημικρατικών και αποθέματα ημικρατικών. Η πηγή όμως στερεύει. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κυβέρνησης. Θα πρέπει αναγκαστικά να βγει και πάλι να ζητήσει από τους ξένους. Τότε τι θα γίνει. Τι θα γίνει με κόστος δανεισμού 7.20% στο δεκάχρονο; Κρεμάλα να τι θα γίνει.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος δέστε τι λένε διάφοροι αναλυτές από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Τα σχόλια είναι στα αγγλικά.

«During the crises in Greece, Ireland and Portugal, investors viewed the 7% level as a danger signal for 10-year bond yields, believing governments might be unable to afford to fund themselves over the long term at such an expensive level». Μάλιστα. Εμείς είμαστε στο 7.20%
Μα τα δεδομένα της Κύπρου λένε πολλοί δεν είναι σαν της Ελλάδας. «Cyprus does not face any near-term funding problem, and by many fiscal measures it is much healthier than Greece, Ireland and Portugal, which are receiving international bailouts.There is an increasing risk though that Cyprus might join the GIP (Greece, Ireland and Portugal). It is not necessary, but many indications point towards Cyprus getting closer to asking for external help," είπε αναλυτής της Commerzbank λονδίνου. Συμπληρώνει επίσης ότι «many investors look at Cyprus as being very, very close to Greece, and if they don't touch Greece anymore they won't touch Cyprus either" (εννοεί να επενδύσουν).

Η αντίδραση σε όλα αυτά κλασσική. Μα εμείς δεν είμαστε Ελλάδα. Ναι φίλε μου δεν είμαστε αλλά αυτό που δεν καταλαμβάνει ο κόσμος αλλά και η κυβέρνηση είναι ότι οι αγορές χρήματος δεν λειτουργούν με την λογική αλλά με το συναίσθημα. Είναι ένα καζίνο που η τιμή σου δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την θεμελιώδη σου αξία αλλά κυρίως από την τιμή που τοποθετούν οι άλλοι σε εσένα. Και όταν στις χρηματαγορές οι άλλοι νομίζουν ότι είσαι σκατά τότε όντως είσαι σκατά. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό όταν ξεσπάσει ο πανικός. Και ευτυχώς ακόμα έχουμε λίγο χρόνο να αντιδράσουμε. Λίγο όμως γιατί μετά πάπαλλα. Η δική μου ομως πρόβλεψη είναι ότι δυστηχως δεν θα αντιδράσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Είσαι (είμαστε σωστοί), αλλά για τους αρμόδιους, κυριολεκτικά πέρα βρέσιει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή