CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

Το είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης στην βουλή των Ελλήνων το 1893 όταν η Ελλάδα λόγω αδυναμίας να αποπληρώσει το δημόσιο της χρέος δεν μπόρεσε να αποφύγει την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Θα έπρεπε να το πει και ο Κίκης Καζαμίας την Παρασκευή όταν και είχαν ξεσπάσει τα σενάρια περί δανεισμού της χώρας μας από την Ρωσία.

Τι σημαίνει να πτωχεύσει μια χώρα; Όταν αυτή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό είναι πολύ πιο απλό από ότι ακούγεται. Δηλαδή δεν πρέπει να καταλήξει σε μια κατάσταση εξευτελισμού όπως έγινε στην Αργεντινή το 1999 όταν και ο κόσμος έκαιγε στους δρόμους τα πέσος του των οποίων η αξία είχε κατακλύσει εξανεμίζοντας προσωπικές περιουσίες σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Όχι δεν είναι τόσο σκληρή και απότομη η χρεοκοπία για κάποιο μέλος της Ευρωζώνης (ακόμη) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ανώδυνη. Είναι επώδυνη και δύσκολη κυρίως λόγω της αδυναμίας του κράτους να στηρίξει την ανάκαμψη του στο λεγόμενο monetary policy (νομισματική πολιτική) αφού αυτό εφαρμόζεται ενιαία στην Ευρωζώνη. Μπορεί να εφαρμόσει μόνο μέτρα τα οποία εμπίπτουν στο fiscal policy. Δηλαδή νέες φορολογίες αλλά και αποκοπές. Αυτή η οικονομική στρατηγική όμως οδηγεί σε μια αργή ανάκαμψη αφού οι εν λόγω πολιτικές σκοτώνουν την ανάπτυξη. Όπως γίνεται τώρα στην Ελλάδα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Όπως θα έπρεπε να γίνει και στην Κύπρο.

Όσο όμως και αν φοβίζει αυτή η λέξη (χρεοκοπία) όσο και αν αποφεύγεται και δεν βγαίνει με τίποτα από τα στόματα των πολιτικών, η ουσία είναι μια. Όταν πλέον δεν μπορείς να αποπληρώσεις το χρέος σου δανειζόμενος από τις αγορές, και χρειάζεσαι την βοήθεια κάποιου μηχανισμού τότε στην ουσία έχεις χρεοκοπήσει.

Δεν έρχεται μόνος του όμως ο μηχανισμός στήριξης να σου προσφέρει χρήμα. Όρος είναι το κράτος μέλος να παραδεχτεί ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους δανειστές του μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές λόγω ψηλών επιτοκίων και έτσι χρειάζεται στήριξη.
Τι σημαίνει στήριξη; Μόλις ζητηθεί η βοήθεια, η Επιτροπή το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολογούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας. Εάν αυτό δεν είναι βιώσιμο και όντως η χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, τότε η επιτροπή και το ΔΝΤ θα δανείσουν αλλά θα καθορίσουν παράλληλα μαζί με την χώρα ένα σχέδιο προσαρμογής. Αυτό σαν αντάλλαγμα θα έχει ένα πλάνο λιτότητας. Με λίγα λόγια δανείζουν με ξεκολιάρικους όρους. Όπως στην Ελλάδα.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Πράγμα που έκαναν οι Έλληνες οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί. Όχι όμως οι Κύπριοι. Οι Κύπριοι αποφάσισαν να χρεοκοπήσουν με στυλ. Να χρεοκοπήσουν ζητώντας βοήθεια από την μητέρα Ρωσία και όχι από την μητέρα Ευρώπη. Θα συνάψουμε δάνειο από την Ρωσία ύψους 2.5δις με χαμηλό επιτόκιο (μάλλον 4.50%) για πέντε χρόνια για να καλύψουμε τις άμεσες μας ανάγκες τις οποίες και δεν μπορούμε πλέον να αποπληρώσουμε. Γιατί όμως να δανειστούμε από τους Ρώσους; Και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί να μας δανείσουν οι Ρώσοι;

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι μας δανείζουν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την διατήρηση δύο σημαντικών για αυτούς κομματιών της Κυπριακής οικονομίας. Δηλαδή την εταιρική φορολογία του 10% και την ανωνυμία των καταθέσεων τους και την ευκολία που τους παρέχουμε στο ξέπλυμα χρήματος. Αυτά όλα θα άλλαζαν εάν τα λεφτά μας τα δάνειζε ο μηχανισμός και η Ευρώπη. Μάλιστα το πρώτο που θα άλλαζε είναι η φορολογία. Δεν τους συνέφερε αυτό τους Ρώσους. Που αλλού στην Ευρώπη θα βρουν τέτοιες λέρες σαν τους Κύπριους να τους κάνουν τις βρομοδουλειές τους. Μάλιστα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πουθενά αλλού.

Τι όρους όμως θα βάλει η Ρωσία για να δανείσει αυτά τα λεφτά; Ποιος ξέρει; Μάλλον όρους οι οποίοι θα μας αναγκάζουν να εξακολουθούμε να είμαστε βρομισμένοι. Το πιο πιθανόν. Το παράξενο είναι ότι την κίνηση αυτή χαιρέτισαν και σοβαροί οικονομολόγοι όπως τον Ορφανίδη. Δεν ξέρω ίσως κάτι χάνω εγώ, κάτι δεν βλέπω σωστά.

Αυτό που βλέπω όμως ξεκάθαρα είναι μια χώρα η οποία χρεοκόπησε και δεν είχε τουλάχιστον την παραμικρή τσίπα απάνω της να το παραδεχτεί. Να πάει στην μαμά της και να της ρε μάνα ναι τα έκανα σκατά έφαγα όλα τα λεφτά μου και τώρα χρειάζομαι βοήθεια. Από τούδε και στο εξής θα είμαι καλό παιδί και θα κάνω ότι μου πεις. Όχι εμείς προτιμήσαμε αντί να πάμε στην μαμά μας να πάμε στον κοπρίτη τον φίλο μας του Piccadilly (κακόφημο σφαιριστήριο της πρωτεύουσας) να ζητήσουμε δανεικά. Ε όπως στρώνεις τζοιμάσαι. Τι όρους νομίζεις θα σου βάλει ο Piccadilly boy; Να είστε σίγουροι ότι δεν θα τους μάθουμε τώρα. Θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια αργότερα. Μαζί με τους υπόλοιπους βόθρους που μαζεύουμε.

Ντροπή. ΝΤΡΟΠΗ

Υ.Γ. Δύο διορθώσεις
1. Όταν έγραφα πριν ένα χρόνο ότι δεν θα αργήσει η μέρα όπου θα χρεοκοπήσουμε και θα έρθει να μας σώσει η ΕΕ θα έπρεπε να σκεφτώ και το ενδεχόμενο να μας σώσει η Ρωσία. Γιατί από τότε ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα. Απλά μας τα έκρυβαν και πάλι.
2. Επίσης 27-02-2012 ήταν η προβλεπόμενη ημερομηνία χρεοκοπίας. Η ημερομηνία δηλαδή που θα έπρεπε να απευθυνθούμε και πάλι στις ξένες αγορές για δανεισμό. Τελικά τα χρειαστήκαμε νωρίτερα.

15 σχόλια:

  1. Ξεχνάς φαίνεται, πως όλες οι ενέργειες της Ρωσίας βασίζονται πάνω σε αρχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oxi critic mou. En elaluses(lalusete San xorodia) oti ton fevrari tha Pamela Gia danismo. Elaluses oti ton fevrari erxene o mixanismos, non?
    Alla gia alli Mia fora, San proponitis tis kerkidas pou ise, tha diskis tin afelia sou. Mammes rosies, tzie manmmes evropes... pantes tzie ta lefta ton egglezon pou mas etaizan prin na mas analavoun oi rossi Itan pio kathara. Ite su areski Ite Oxi, O cosmos pou dulefki sta financial services dulefkoi Gia tows Rosous. Torah Pu tzie I touristes en rossoi, Simenoi oti I mesea taksi zi Pu tus rossous. Osi exoun noun ( logistes, dikigorika grafia) fkalloun polla lefta. Oi mannoi San emenan tzie senan, dixnoun ton noun tous sta blogs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, ναι πάντα θέσεις αρχ(ιδι)ών η Ρωσία. Για δείτε το εξής:

    http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4484&-V=analysis

    Αν τζιαι που την άλλην ο ανώνυμος εν τζιαι έσιει άδικον για το κατά πόσον εκ καθαρόττερα τα ριάλια τζιαι άλλα πράματα που εισρέουν στον "ομφαλόν της γης" που άλλες πηγές. Καλώς ή κακώς όμως που το 2004 είμαστεν σε συγκεκριμένο club τζιαι η Ρωσσία εν πόξω, τζιαι έσιει κόντρα συμφέροντα (με το συγκεκριμένο club) οπότε εν μας συμφέρει να κάμνουμεν τον Δούρειον ίππον, εννά καούμεν τζιαι που τες θκιό πάντες στο τέλος.


    Critic έπρεπε να αναφέρεις τζιαι το άλλον ενδεχόμενο των συμφερόντων του...Picadilly Boy (λέγε με Φυσικό Αέριο). Δείτε ακόμα μιαν ενδιαφέρουσαν ανάρτηση του ενοχλητικού Δρουσιώτη:

    http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=5024&-V=news

    Η Ρωσσία έσιει μονοπώλιο στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εμείς μπορούμε να το σπάσουμεν. Οπότε, κάτι "βρωμά" με τούτον το δάνειον, αν τζιαι για την ώραν απομακρύνει το μηχανισμό στήριξης μέχρι νεωτέρας. Εγώ πιο πολλά φοούμαι ο σύντροφος να κάμει καμια μαλακίαν τζιαι να έχουμεν αδιέξοδο στο κυπριακό. Αν δεν τα κάμει θάλασσαν τζιαμέ, ας κάμνει ότι θέλει με τον ...Picadilly Boy, εξάλλου επέρασα πολλά ωραία τζιαμέ που ήμουν γυμνάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ Ανώνυμε μου. Ελαλούσα το.
    Μου φαίνεσαι λίγο συγχυσμένος. Έλεγα ότι 27/2/12 λήγει ο πρώτος μεγάλος δανεισμός από τις διεθνείς αγορές και θα αναγκαστεί η Κύπρος να απευθυνθεί στο εξωτερικό για λεφτά. Μέσα στο 2011 δανείζεται κυρίως από εγχώριους οργανισμούς (Τράπεζες, Cyta, και ότι άλλο ημικρατικό φανταστείς) σε επιτόκια που δεν αντικατοπτρίζουν τα επιτόκια της αγοράς. Και ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να το κάνει από τις αγορές πλέον.

    Αυτό που έλεγα είναι ότι θα αναγκαστεί τότε (27/2/12 αν όχι νωρίτερα) να προσφύγει στον μηχανισμό γιατί δεν θα βρίσκει τα λεφτά από αλλού. Διάβασε το αν θέλεις
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2011/07/kinky.html
    http://cyprus-critics.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

    Πιο πίσω εν πάω να δω γιατί βαρκούμαι. Κοίταξε το μόνος σου αν θέλεις.

    Τα λεφτά των εγγλέζων και ότι ζει η μεσαία τάξη από τους Ρώσους (που είναι και τα σοβαρά σου «επιχειρήματα») δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέω εγώ. Εσύ σαν οπαδός προφανώς του προέδρου μπορεί να ζητωκραυγάζεις γιατί την υστάτη κατάφερε και έφερε λεφτά που τους Ρώσους με συμφωνίες και όρους κρυφούς.

    Εγώ που είμαι προπονητής της κερκίδας (όπως με αποκαλείς) το βλέπω αλλιώς. Βλέπω ότι δεν δανείζομαι από τον μηχανισμό στήριξης ο οποίος είναι το επίσημο μέσον του group στο οποίο ανήκω (ΕΕ) με όρους καθαρούς κρυστάλλινους αλλά από κάποιους τρίτους.
    Επίσης βλέπω ένα δανεισμό ο οποίος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση την ευκαιρία να φύγει χωρίς να πάρει άλλα πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα για την οικονομία φορτώνοντας το βάρος στον επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Μιχάλη....

    Όσον αφορά το αέριο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μάλιστα δεν είναι μυστικό ότι σε κάποια φάση θα αναγκαζόμασταν να ξεπουλήσουμε για να πάρουμε το αναγκαίο χρήμα. Και αυτό το ξεπούλημα συμπεριλαμβάνει ημικρατικούς αλλά και τα δικαιώματα μας στο αέριο. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το λέει και το μαύρο πρόβατο. Η Κεντρική Τράπεζα και ο Ορφανίδης. Το λένε μάλιστα και ανοιχτά ακόμα και σε παρουσίαση που έχουν κάνει για την κρίση και ήμουν παρόν.

    Για το δάνειο εγώ δεν το βλέπω σαν σωτηρία. Το βλέπω σαν το κακό εναλλακτικό του μηχανισμού στήριξης με όρους καθόλου ξεκάθαρους.

    Τώρα για το Piccadilly τι να πω. Επερνούσα τζαι γω πολλά ωραία τζαμέ. Ήταν τζαι ένας που τους λόγους που έκοψα τον αθλητισμό αφού αντί να πηαίνω προπόνηση εκάθουμουν στο παγκάκι στην πλατεία τζαι τσιάριζα. Καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Opados tou proedrou? Zitokravgazo? Tuta oulla epidi diafono mazi sou? To point mou itan oti ise proponitis tis kerkidas pou krinis tzie fkallis simperasmata xoris na kseris oulles tis parametrous. Giafton emilouses gia mixanismon ton fevrari. Fisika, dikeoman sou. En blog pou grafis en tzie ise o foulis.

    To oti imasten se club pou eshi mixanismo simeni oti en mporoumen na vroumen pou allou lisi? Me pian logiki? Apagorefsan mas to? en na tous kakofani? Eksiga mou tzie emenan tou opadou.
    Dokinase na to ksanaskeftis allazontas sta dedomena to "rossia" me to "norvigia"
    I elvetia na dis an en thema ideolipsias tzie pemou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ανώνυμο: Οποιαδήποτε συμφωνία εμπλέκει δανεισμό του κράτους Α στο κράτος Β το ύψος της οποίας αντιπροσωπεύει το 15%/ΑΕΠ του κράτους Β τότε αυτό είναι πάντα άξιο περαιτέρω μελέτης.
    Αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν το κράτος Β έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα από το Α (ουσιαστικά η οικονομία του βασίζεται σε αυτό).
    Και το πιο σημαντικό.....Το deal γίνεται εκτός αγοράς σε τιμές που δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές.

    Εάν εσύ είσαι ευτυχισμένος με αυτό το deal και δεν απαιτείς άμεσα να μάθεις τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας τότε συγνώμη αλλά δεν είμαι εγώ ο παράλογος.

    Και όλα αυτά όχι επειδή διαφωνείς μαζί μου αλλά γιατί με αποκαλείς προπονητή της κερκίδας, αφελή, τζαι μαννό. Με έτσι επίθεση συγνώμη που συμπέρανα ότι είσαι οπαδός του προέδρου.

    Όπως είπα και στο κείμενο στον μηχανισμό στήριξης φτάνουν οι χώρες οι οποίες δεν μπορούν να δανειστούν από την αγορά. Αν νομίζεις ότι διαψεύστηκα πες μου εάν μπορείς να δανειστείς από την αγορά. Μπορείς;;;;; ΟΧΙ δεν μπορείς...
    Δανείζεσαι με ειδικές συμφωνίες και κλειστές πόρτες παράθυρα και κουρτίνες. Ποτέ δεν είπα ότι ξέρω όλες τις παραμέτρους. Απλά βλέπω οικονομικά δεδομένα και κάνω πρόβλεψη. Κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την αγορά και αυτό θα φανεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ma to oti I rossia tha evoithousen na men pame stone mixanismo itan provlepsimo. Intalos tzie en to skeftikes?
    http://www.economist.com/node/21525458

    En pasi periptosi, oi xaraktirismoi pou se ethiksan, out of context en adiki kai apologoume.

    До свидания

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Erm...otan douleua ston xrhmatooikonomiko tomea...se dikhgorika grafeia kai se kybernitika tmhmata...eixa synexeia enan agxos...oti oulla touta ta financial services pou prosferoume kai pou exoun kamei BOOM sthn kypro...basika einai apla boh8eia xeplymmatos brwmikou xrhmatos....kai oti h "af8onia" mas phgazei apo ekei...mono...if we lose that "role" suddenly...kai prepei na af8onisoume from "real" work....en na prepei na xekinhsoume pou to mhden kai na doume pws that pame sto 1.... isws realistika...na prepei na antilhf8oume oti...nai basikally eimasten leshiou8kia...kai na prospa8hsoume to diversify from being a money laundering machine to a real place where real stuff is actually happening...is that possible omws? Kai sigoura an einai its going to be a very slow process. Mporei (sxedon eimai sigourh) h apopsh mou na einai afelhs kai atekmhriwth...alla to gut feeling mou auto mou leei. Twra pou efyga apo ekeino ton tomea kai asxoloume me pragmatikh douleia: re exw touto to prama theleis to? nai. ok poulw sou to...hremhsa...
    CP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ανώνυμο: εθκιέβασα το άρθρο. Μα εν χρειάζεται να σκεφτώ εγώ ότι θα έρκετουν βοήθεια που την Ρωσία. Ελαλούσαν το ουλλες οι μεγάλες κεφαλές. «Εν οκ ρε έννα μας βοηθήσουν οι Ρώσοι τζαι οι Κινέζοι». Πάλε καλά που εν εβάλαμε τζαι τους κινέζους μες το κόλπο.
    Δεν χρειάζεται απολογία. Τζαι εγώ ξεφεύγω πολλές φορές. No worries.

    @CP: Συμφωνώ μαζί σου. Για αυτό έχεις χώρες που παράγουν πλούτο και είναι παραδοσιακά πλούσιες και ευημερούν (π.χ. Νορβηγία, Ελβετία κ.α) ανεξαρτήτως οικονομικού κύκλου.
    Και μετά έχεις χώρες όπου για διάφορες χρονικές περιόδους περνούν φούσκες αφού κάποιο sector τους ανθίζει. Όπως εμείς με τον τουρισμό και τώρα το financial sector. Το πρόβλημα είναι όμως ότι αν δεν παράγεις πλούτο αλλά μόνο τρώεις από τον πλούτο των άλλων είσαι ευάλωτος στις κινήσεις την αγοράς. Άρα όσο εύκολα ανεβαίνεις τόσο πιο εύκολα πέφτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο φίλτατος στροβολιώτης είπεν κάποια στιγμή ότι "και η διαχείριση πλούτου συνιστά δημιουργία πλούτου" (ή κάτι τέθκοιον). Άρα δεν είναι θέμα "πραγματικότητας"΄, απλά κάποιοι ικανοποιούνται να φκάλλουν προϊόν πρωτογενές (αγρότες), άλλοι δευτερογενές (βιομήχανοι) τζιαι άλλοι τριτογενές (εμπόριο, υπηρεσίες). Η παγκοσμιοποίηση έφερεν τζιαι τες οικονομίες κλίμακας, οπότε εν πιο φτηνό να παράγουν λλίοι μαζικά για την παγκόσμιαν αγοράν, παρά πολλοί μεμονωμένα για τες εθνικές. Αλλά έσιει δίκαιον ο CP, έσιει άλλην γοητείαν να πιάννεις στα σιέρκα σου το προϊόν σου παρά να είσαι "αεριτζής" (έτσι λαλούν τους συμβούλους σαν εμέναν οι καλαμαράες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. A pompa...egw paw siga siga pisw sth phgh dhladh! Poy tritogenes epia sto deuterogenes...kai wpou na sai etw kai to xwrafoui mou me tis tomates mou! Wraia epexhghsh Mixalh!

    Back to the roots pou laloun!

    Ara Critic emeis tha eimaste ermaio sthn kyklo8ymia tou kosmou olou? Ti tha prepei (kai oxi ti kamnoume) na kamoume? We better get used to it? or Diversify? or ask for loans from better sources?

    CP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kala ta leei o protos anonumos,ta logistika grafeia en gia tous rossous p douleoun,kati gelia onomata eterion,akatanohta sumvolaia,kati metafores ekatomurion apo mia eteria sthn allh.
    einai ka8ara xepluma vromikou xrhmatos alla oloi kanoun tis papies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή