Επιστρέφω και πάλι στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και των γενναιόδωρων υποχωρήσεων που έχουν κάνει όπως λένε στο πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων. Σε προηγούμενο πόστ είχα παρουσιάσει την χρονιαία (ποσοστιαία και απόλυτη) αύξηση στον αριθμό υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήθελα όμως να κοιτάξω και την συσχέτιση αυτού του αριθμού με τον πληθωρισμό και τις χρονιαίες αυξήσεις στους μισθούς τους. Επίσης τι επίδραση έχει αυτό στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο χρεός.
Στο πιο πάνω διάγραμμα (πράσινη γραμμή) βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνεται με ένα μέσο ρυθμό της τάξης του 2.24% τον χρόνο από το 1995 όπου υπάρχουν στοιχεία. Με βάση αυτόν τον αριθμό θα θεωρούσα λογικό ότι το συνολικό κόστος των μισθών τους θα είχε μια χρονιαία αύξηση που θα υπολογιζόταν βάση αυτού του αριθμού, της ΑΤΑ (πληθωρισμός) και τις ετήσιες προσαυξήσεις, προαγωγές, ωφελήματα και ότι άλλο σκατό παίρνουν.
Στο ίδιο διάγραμμα βλέπουμε και το ύψος του πληθωρισμού την δεδομένη περίοδο. Από το 1996 έχουμε ένα μέσο χρονιαίο πληθωρισμό της τάξης του 2.71%. Άρα λέω και εγώ ο βλάκας. Πόσο μπορεί άραγε να αυξηθεί το μισθολόγιο. Πόσο ρε; Άντε 2.71% τον χρόνο η ΑΤΑ (έτσι στο περίπου) και ακόμη ένα 2.20% οι νέες προσλήψεις; Κανονικά φυσικά το κόστος νέων προσλήψεων (σαν ποσοστό του συνολικού μισθολογίου) θα έπρεπε να είναι μικρότερο από την ποσοστιαία αύξηση στον απόλυτο αριθμό υπαλλήλων. Γιατί οι νέες προσλήψεις γίνονται φυσικά με χαμηλότερους μισθούς από τον μέσο μισθό. Αλλά τέλως πάντων.
Να πούμε λοιπόν ότι βάση των πιο πάνω η αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο θα έπρεπε να είναι 5%;;;Άντε να βάλουμε και 1.0% σε προαγωγές προσαυξήσεις και κάτι άλλα περιποιημένα σε επιδόματα κτλ να πάμε στο 6% συνολική αύξηση. Που είναι και εξωφρενικό ποσοστό δεν το συζητώ. Αμ δε όμως. Κούνια που σε κούναγε μη κυβερνητικέ Critic. Η αύξηση είναι στο 7.66% τον χρόνο.
Ρε μα ακούτε;;;; 7.66% τον χρόνο με τσάπισες με πότισες. 7.66% τον χρόνο και επίσης απολαμβάνεις μονιμότητα. 7.66% τον χρόνο και δεν πληρώνεις καν για την σύνταξη σου...
Μα είμαστε σοβαροί ρε; Σε ποια άλλη χώρα εκτός από κάτι μπουρδέλα τύπου Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Και δεν με νοιάζει για τους φίλους κυβερνητικούς που παρεξηγούνται όταν τους τo λέω. Άθελα τους όλοι οι κυβερνητικοί είναι ρουφήχτρες της οικονομίας και των ταμείων μας. Για έναν απλούστατο λόγο. Εάν παρήγαγες τόσο πολύ και βοηθούσες την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 10% τότε ναι να παίρνεις αύξηση 7.66% τον χρόνο. Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε Κίνα (η είμαστε τελικά;). Η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται με ρυθμό 12% τον χρόνο. Με το ζόρι 2% αναπτύσσεται στους καλούς τζαιρούς. Άρα φίλοι μου πως γίνεται να πιάνεις 7.66% αύξηση τον χρόνο. Ε εν γίνεται.
Και έτσι για απάντηση σε κάποιον που μου είπε ότι έχω άδικο για τις κατηγορίες μου για τον Τάσσο και τις παπαριές περί κράτους δικαίου που έλεγε για ρίξτε μα ματιά στο διάγραμμα. Το 2003 όταν και εξελέγηκε πρόεδρος είχαμε μια αύξηση 20.6% στο κρατικό μισθολόγιο. Δεν το πίστευα το έλεγξα 5 φορές. Και όμως. Θα μου πείτε προετοιμαζόμασταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπήρχαν αυξημένα έξοδα. Άτε ρε κανεί. Έτο έβγαλε το ΔΗΚΑ (Δημόσιο Καμπαρέ) δικό του πρόεδρο μετά από 15 χρόνια και ξεφάντωσε.
Τέλος θα ήθελα να πω ότι αυτά που λέει ο Γλαύκος περί γενναιόδωρων υποχωρήσεων τα γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Υποχώρηση δεν είναι να πάρεις μικρότερη αύξηση. Υποχώρηση είναι να σου κάνουν μείωση μισθού. Εγώ έτσι πράγμα δεν είδα. Ούτε περιμένω φυσικά να δω.
Α και για να τελειώσω. Πάρτε και ένα διάγραμμα με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Έτσι για να έχουμε μια εικόνα του πόσα κατάφερε να φάει ο Χριστόφιας που την μέρα που μπήκε πρόεδρος. Δείτε απλά το 2009 και το 2010. Καθηγητής α;
Χμμ ενδιαφέρον.. εγώ όμως δεν είχα αύξηση 7.66% ούτε κατα διάνοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου βρήκες τις στατιστικές?
Η ευρωπαική ένωση είναι λογικό να επέφερε αύξηση. Ξέρεις πόσοι επίτροποι και αρχές δημιουργήθηκαν λόγω της ένταξης? Συν τα δυο πανεπιστήμια (ανοικτό και ΤΕΠΑΚ) Εντζαιν μούχτι.
Στο site του υπουργείου υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Είναι μέσα στα κυβερνητικά έξοδα από 1995.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά το 20% άνοδος του 2003 είναι πολύ ψηλό ποσοστό και outlier. Δεν ξέρω αν έκαμαν κάποιο λάθος η αν όντως Ευρώπη, ο Τάσσος και τα πιο πάνω που είπες συνέτειναν σε έτσι αύξηση. Αν το βγάλουμε έξω όμως από τους υπολογισμούς τότε υπάρχει μια μέση αύξηση 6.70%.
Αν παίρνεις δηλαδή 2000 σε ένα χρόνο θα πάρεις 130 ευρώ αύξηση. Δεν είναι λάθος νομίζω το ποσοστό αν λάβεις υπόψη ότι εδώ έχεις μέσα και τις προαγωγές.
Λαλεις για τα "σκαλοπάτια" των κλιμάκων βασικά. Κοιτα και στον ιδιωτικό τομέα που εδούλευκα εδίναν χρονιαία αυξηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η Ευρώπη όντως έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αυξηση των κρατικών εξόδων, όπως και η Προεδρία τώρα.
Aman critic...eida ta tables kai fooumai na to diabasw! You know maths n stats n all....but I will try....για την Κύπρο ρε γαμώτο....
ΑπάντησηΔιαγραφήcp