CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τα πραγματικά στατιστικά

Στο προηγούμενο πόστ ανέφερα ότι το μέγεθος του δημόσιου μας τομέα βρίσκεται ψηλότερα που τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τζαι επέσαν μερικοί πάνω μου να με φαν.

Διευκρίνισα μετά στα σχόλια ότι εννοώ το payroll του δημοσίου. Τούτο το πρόβλημα το οποίο ανακάλυψαν οι πολιτικοί μας τον τελευταίο χρόνο καθυστερημένα ως συνήθως τζαι μετά που μπήκε η χώρα μας στον μηχανισμό στήριξης (της Ρωσίας).

Εφωνάζαν τζαι επαουρίζαν πάρα πολλοί οικονομολόγοι έσιει 3 χρόνια για τούτο το θέμα. Ως τζαι εγώ ο μαννός εκατάλαβα το τζαι γράφω για τούτο έσιει 2 χρόνια που την ημέρα που άνοιξα το blog. Τωρά γιατί οι πολιτικοί μας έπρεπε να περιμένουν ως την προτελευταία εβδομάδα του 2011 για να πάρουν μέτρα δεν ξέρω. Γιατί έπρεπε να πτωχεύσει η χώρα για να αποφασίσουν προ της απειλής του αγγουρκού στο κώλο τους να δράσουν; Παίζετε το μέλλον της χώρας μας για τες καρέκλες σας άμπα τζαι χάσετε κανένα ψήφο η την εύνοια της ΠΑΣΥΔΥ;
Τζαι να πείς ότι τωρά επήραν μέτρα; Σκατά. Οι μηδενικές αυξήσεις τζαι το να διάς εισφορά για την σύνταξη σου έννεν μέτρα. Εν μουσκουρούθκια.

Τζαι για όσους εν με πιστέψατε και αρχίσατε τα «κάνε λίγο καλύτερα το μάθημά σου» και άλλα παρόμοια ορίστε και τα στατιστικά για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό του ΑΕΠ.
15.79%/ΑΕΠ της χώρας το 2010 (το ψηλότερο στην Ευρωζώνη) δηλαδή 2.7δις πήγε σε μισθούς, αφορολόγητα εφάπαξ, συντάξεις, επιδόματα συντάξιμα επιδόματα του δημόσιου και ημι-δημόσιου τομέα.



Μπράβο στον Χατζηπέτρου και στα ρεμάλια τους πολιτικούς που άφησαν τον καρκίνο να εξαπλωθεί σε επίπεδα που ούτε χημειοθεραπείες ούτε ραδιοθεραπείες ούτε καν μεταμοσχεύσεις εν μας σώζουν.

Ενα μεγάλο μπράβο σε όλους. ΜΠΡΑΑΑΒΟΟΟΟ

Άσχετοι.

9 σχόλια:

  1. Απλά να σημειώσουμε μερικά πράγματα:
    - Είναι καλά να δίνεις και την πηγή των στατιστικών σου - όχι γιατί εν ακαδημαϊκή μελέτη το μπλόγκ αλλά για μας που θέλουμε να τα δούμε σε παραπάνω βάθος.
    - Ξέρουμε όλοι ότι το πρόβλημα -που θα οριστεί καλύτερα πιο κάτω - δεν είναι αυτής της κυβέρνησης αλλά της εκάστοτε κυβέρνησης. Αρά όσοι γίνονται πολλά επιθετικοί ή μπαίνουν σε άμυνα καλά κάμνουν να θυμούνται ότι η διαχείριση του δημόσιου τομέα δεν αλλάζει πολλά που διακυβέρνηση σε διακυβέρνηση (που τον Βασιλείου τζαι μετά - για να ήμαστεν δίκαιοι).
    - Το μισθολόγιο μιας εταιρείας συνήθως είναι περίπου 70% του κόστους λειτουργίας - νομίζω στα λειτουργικά έξοδα του κράτους είναι περίπου τόσα και το μισθολόγιο.
    - Το πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπαλλήλοι αλλά η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα (μιλούμε για Α8 και πάνω - δηλ θέσεις πανεπιστημιακού διπλώματος και πάνω - όχι τζίνον που πιάνει την αίτηση σου για οτιδήποτε) περνούν άτομα με πολλά προσόντα και μέτα που πολύ ανταγωνισμό - δηλ 10-20 από 400-500 υποψήφιους. Και δεν περνά το μέσο όταν έχεις εξετάσεις, προφορική εξέταση τζαι μοριοδότηση για προσόντα όπως πείρα, πτυχία κτλ... Είναι ένα σύστημα καθόλα δίκαιο και αξιοκρατικό. Επαναλαμβάνω ότι δεν μιλώ για εποχές πριν το '90 που δεν υπήρχαν τόσοι πτυχιούχοι και αναγκαστικά επιάναν άτομα που το λύκειο ή την τεχνική που ήταν "καλοί μαθητές" τζαι εσύρναν τους μέσα... εκεί εμέτραν πολλά ποιον ξέρεις. Το πρόβλημα είναι ότι όταν πιάσουν δουλειά τζαι μετά...
    - Τέλος, παρατήρα καλά την γραφική παράσταση που δίνεις - μήπως υπάρχει και άλλος λόγος που η συγκεκριμένη στατιστική είναι έτσι; Γιατί η Μάλτα είναι και αυτή τρίτη σε τούτο το μέτρο. Τι ακριβώς μετρούμε με τούτη την αναλογί; Διότι το GDP δεν είναι τι παράγει η κυβέρνηση αλλά όλα όσα παράγονται (προϊόντα και υπηρεσίες) σε ένα κράτος. Άρα αν έχεις πολλές εταιρείες, πολλή βιομηχανία κτλ προφανώς τούτη η αναλογία πέφτει. Αναλογικά έχουμε μεγάλο κρατικό τομέα έτσι κι αλλιώς, αφού είμαστε μικρό κράτος - όπως και η Μάλτα. Η Γερμανία έχει πολλά μικρή αναλογία compensation/GDP σε σχέση με τη Γαλλία ας πούμε- γιατί;
    - Το compensation/GDP είναι μόνο για δημοσίους υπαλλήλους όντως ή είναι το σύνολο του compensation (δημόσιου και ιδιωτικού);
    - Οι πολιτικοί προφανώς τζαι δεν είναι κατάλληλοι να χειριστούν θέματα που επηρεάζουν τζαι δικά τους συμφέροντα - δηλ. ψήφους τζαι τον πλούτο (αφού ούλοι βαστούν). Φυσικά τζαι ήταν να φτάσει ο κόμπος στο χτένι - μετά που 50 χρόνια για να γίνει κατι.
    - Τα μέτρα που ελάβαμε δεν κάμνουν τίποτε - εν απλά για να μειωθεί το έλλειμμα τώρα. Τα πραγματικά μέτρα έχουν να κάμουν με αναδιάρθρωση τζαι αναδιοργάνωση του κάθε τμήματος στον δημόσιο τομέα.
    - Τοππ εγκληματική σπατάλη ήταν/είναι οι Κυπριακές Αερογραμμές - επιάναν 7 άτομα όταν εθέλαν 1 τζαι εσάσαν ούλην την Κύπρο. Μέχρι που ήρταν οι φθηνές αερογραμμές τζαι βουρούν - τζαι αντι να τες πουλήσουμε, επιχορηγούμεν τες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mmm. Tζιαι παρά να βρίζεις (ξέρουμεν τζιαι μεις να βρίζουμεν άμαν θέλουμεν) βάλε τζιαι κανέναν επιχείρημα. Διότι που μόνοι τους οι αριθμοί μπορεί να λαλούν διαφορετικά πράματα που ότι εσύ ισχυρίζεσαι.

    Το να φέρνεις το δημόσιο μισθολόγιον σε σχέση με το ΑΕΠ είναι μια απάτη.

    Πρώτον είναι το μέγεθος της χώρας που παίζει μεγάλο ρόλο.

    Δευτερον είναι το μέγεθος του ΑΕΠ που παίζει ρόλο.

    Μετά είναι το ανά κεφαλήν ΑΕΠ

    Ύστερα είναι η ποιότητα τζιαι η ποσότητα της υπηρεσίας που παρέχεται. Μπορεί να προτιμώ 30% πιο αρκιβή την υπηρεσία του κυπραίου δημοσίου υπαλλήλου παρά τζιείνη του Έλληνα (λέμεν τωρά)

    Χωρίς να έχω κανέναν λόγον να υπερασπίσω τους ΔΥ, εμέναν οι αριθμοί που παραθέτεις (όπως όλοι οι αριθμοί που δείχνουν έναν ratio εκτός context) δεν μου λαλούν τίποτε. Άρα τζιαι οι βρισιές, μια κενολογία που μπορεί ο άλλος να την πάρει τζιαι σαν προϊόν νεύρωσης. Μπορεί λέω. Αν έβαλλες κανέναν επιχείρημα, να το συζητήσουμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, φυσικά θα ήταν καλό να ξέραμε από πού προέρχεται το στατιστικό. Αλλά όπως και να το δεις, το εργατικό κόστος της Κύπρου φαίνεται ψηλότερο από τις άλλες χώρες. Αν τα στοιχεία αφορούν μόνο τον δημόσιο τομέα, τότε τα βασικά συμπεράσματα του Κρίτικ είναι σωστά.

    Αν αφορούν το συνολικό κόστος των υπαλλήλων το συμπέρασμα είναι πως η Κύπρος είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης. Και φυσικά σημαίνει πως η παραγωγικότητα της είναι ίσως η χαμηλότερη στην Ευρώπη, αφού χώρες με ψηλότερο ΑΕΠ/κατά κεφαλή είναι πολύ φτηνότερες (παράγουν πολύ περισσότερα με χαμηλότερο κόστος).

    Άρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρα να κυρίξουμεν τον πόλεμο ενεντίον των αυτοεργοδοτουμένων τζιαι των μικροεπιχειρήσεων που κλέφτουν τον κοσμο τζιαι προσφέρουν υπηρεσίες σκατά;

    Πάντως άμα έρτεις Κύπρο που το εξωτερικό τζιαι πάεις σε ξενοδοχείο της Λαρνακας ή σε εστιατόριο της Λευκωσίας νοιώθεις καλά τι λαλεί ο Στροβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Milaz: Ta stats einai apo edw…European Central Bank

    http://sdw.ecb.europa.eu/browseTable.do?GOVNT_ITEM_ESA=COE&node=19111&sfl2=4&sfl3=4&DATASET=0&DATASET=1&SERIES_KEY=121.GST.A.I6.N.B1300.COE.B0000.CU.G&SERIES_KEY=121.GST.A.AT.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.BE.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.CY.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.DE.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.EE.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.ES.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.FI.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.FR.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.GR.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.I6.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.IE.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.IT.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.LU.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.MT.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.NL.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.PT.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.SI.N.B1300.COE.B0000.CU.E&SERIES_KEY=121.GST.A.SK.N.B1300.COE.B0000.CU.E

    Συμφωνώ με τα παραπάνω που λες. Όσο για το bias του payroll/GDP πρέπει να δεις ότι υπάρχουν και άλλες μικρές χώρες χωρίς βαρετή βιομηχανία που έχουν χαμηλό ratio. Π.χ. Λουξεμβούργο, Ιρλανδία (τα στατς είναι του 2009 για αυτή)

    Επίσης εκεί που λες για το μισθολόγιο σε σχέση με το κόστος λειτουργίας δες αυτό. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=tec00023
    Είναι το ποσοστό expenditure/GDP. Βάση αυτού με ένα πρόχειρο υπολογισμό εγώ βγάζω ότι 34% του συνολικού μας κυβερνητικού κόστους είναι μισθοί. Και πάλι το πιο ψηλό στην Ευρωζώνη.

    @Aceras Anthropophorum: Κοίτα το βρίσιμο μου περιορίστηκε στο ρεμάλια και άσχετοι πολιτικοί. Εν είπα κάτι παραπάνω αν τζαι θα έπρεπε.
    Τωρά για επιχειρήματα εν τζαι μπορώ σε κάθε ποστ που κάμνω να βάλω τα ίδια τζαι τα ίδια remedies. Αν θέλεις να δεις εισηγήσεις μπορείς να δεις και προηγούμενα μου ποστς. Έσιει πολλά που ασχολούνται με την οικονομία.
    Τελος συμφωνώ με το τελευταίο που λες. Η διαφορά όμως είναι ότι το χάλια service του ιδιωτικού τομέα μπορεί να το τιμωρήσει η αγορά. Αν είχαμε μάλιστα και καμιά επιτροπή ανταγωνισμού (τζαι εν ήταν στον αυτόματο) θα ήταν καλύτερα. Για το κακό service του δημόσιου τομέα όμως δεν μπορεί να κάμει κάτι η αγορά. Τούτο εν το μεγάλο πρόβλημα. Ότι πρέπει να περιμένουμε την βουλή να τιμωρήσει το κακό service των δημοσίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 7:30 paw douleia
    7:45 kamnw kafe
    8:00 koutsompoleukw me thn dipla
    8:30 thwrw ta e-mails mou
    9:00 surfarw sto internet
    10:30 apantw thlwfwno lalw oti den einai sth dikaiodosia mou touto, basta to h koulla tzino, eipa tou giwrkou prin ena mhna na mou apanthsei kai den mou apanthse kai den tou exanakama reminder.
    11:30 xekinw shmeiwma
    12:30 kamnw dialeimma na kapnisw kai na koutsompolepsw me thn dipla
    1:00 Paw sthn kouzina na faw
    2:00 teleiwnw to shmeiwma mou twn 3 selidwn pou paroligo na pe8anw pou thn baremara otan to ekamna.
    Tha to dwsw sthn epitroph gia syzhthsh h opoia tha to anabalei 15 xiliades fores kai den tha dwsei kai idiaiterh shmasia se ayta pou egw san expert exw na tous pw.
    Se ena mhna mporei na exw apanthsh.
    Ws tote...blepoume
    2:00-2:30 siga pou en na arkepsw otidhpote allo. Sxolanw se mishn wra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι υπηρεσίες στην Κύπρο δεν είναι ποιοτικές για τον ίδιο λόγο που όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι "εξαίρετοι".

    Οι εποπτικές αρχές είναι στελεχωμένες από κομματόσκυλα και κομματόσκυλες και οι επικεφαλής τους βρίσκονται σε απευθείας δοσολοψίες με κομματάρχες και συνδικαλιστές-εργατοπατέρες. Συνεπώς οι νουθεσίες και οι προτροπές περιορίζονται σε αυτούς που δεν έχουν πληρώσει-ασκήσει την κομματική τους-πατρονική τους συνδρομή.

    Όταν το πολιτειακό παράδειγμα είναι αυτό της υποταγής (κάνουμε ότι θέλουν Τουρκοι, Αμερικάνοι., Άγγλοι, Σύριοι, Ιρανοί), τότε ο πολίτης δεν αντιδρά στην εκάστοτε προκλητική συμπεριφορά.

    Συμβιβάστηκε η πλειοψηφία με την αθλιότητα της κατοχής και της γενοκτονίας. Θα κολλήσουμε στο συμβιβασμό της διαφθοράς και της μετριοκρατίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. odigies gia smikrinsi tou dimosiou tomea stis HPA :D : http://www.downsizinggovernment.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμο: Η μέρα που περιέγραψες είναι νομίζω πολύ παραγωγική. Άμαν έκαμε τζαι 3 σελίδες σημείωμα. Ίντα έννα θέλει τζαι επίδομα. Όταν συντάξεις πάνω από 2 σελίδες την μέρα θεωρείται υπερβολική εργασία

    @Ακκανούρης: Με μια λέξη Μπεεεεε

    @Αχιλλέας: Ενδιαφέρον φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή