CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εν έσιει έτσι πράμαν

Η κυβέρνηση του υποκριτή ανίκανου ψευδοκομμουνιστή προέδρου της Κύπρου ετοίμασε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της οικονομίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα τα οποία παγοποιούν τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τα απόμενα δύο χρόνια.

Προηγουμένως στα άλλα δύο πακέτα που προηγήθηκαν (κατατέθηκαν και αυτά από την κυβέρνηση) οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να πληρώνουν ένα μικρό ποσοστό 3% για την σύνταξή τους (το μισό ουσιαστικά από ότι πληρώνουν οι συνάδελφοι τους στον ιδιωτικό τομέα).
Επίσης αναγκάστηκαν να πληρώσουν ακόμη ένα μικρό ποσοστό για τις συντάξεις που θα παίρνουν οι χήρες και τα ορφανά των δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι συνάδελφοι τους του δημόσιου τομέα (μέτρο του τελευταίου πακέτου), θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα σκαλωτό επιπρόσθετο φόρο εισοδήματος. Όσοι παίρνουν πάνω από €2,500.

Μάλιστα αυτά ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει τα ακόλουθα προβλήματα:

- Δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές γιατί το μακροχρόνιο επιτόκιο δανεισμού έχει εκτοξευθεί κοντά στο 12% (δεκάχρονο). Είναι χαμηλότερο μόνο από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
- Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν πέσει κατά €3 δισεκατομμύρια τους τελευταίους πέντε μήνες.
- Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2011 η οικονομία μας έχει καταγράψει 6 τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
- Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ρίξει την πιστοληπτική βαθμίδα της χώρας μας στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.
- Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6.5%/ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991.
- Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει το 70%/ΑΕΠ (προβλέψεις κομισιόν) το 2013 αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα.
- Η ανεργία έχει αγγίξει το 8.2% τον Οκτώβριο το ψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε εν καιρό ειρήνης.
- Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%
- Η κτηματική αγορά έχει πλέον καταρρεύσει αφού δεν υπάρχει ρευστό και οι χρονιαίες πτώσεις στις πωλήσεις τρομάζουν. -31% το 2008, -44% το 2009, +5,2% το 2010, και -17,5% μέχρι τον Σεπτέμβριο το 2011.
- Το χρηματιστήριο ουσιαστικά δεν υπάρχει με τζίρους του €1 εκατομμυρίου την μέρα.
- Μέσα σε όλα αυτά ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει το 15%/ΑΕΠ της χώρας το ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή ένωση


Παράλληλα με αυτόν τον χαμό και την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας μας, οι συντεχνιακοί ανακοίνωσαν σήμερα απεργία. Έστελλαν μηνύματα τρόμου σε όλους τους υπαλλήλους τους ότι θα κοπούν οι απολαβές τους κατά 20% και θα μειωθεί ο 13ος τους κατά 25%. Μαλακίες.

Φυσικά κανένα από τα πιο πάνω δεν ισχύει. Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το φιλοδώρημα αφυπηρέτηση και τα συντάξιμα επιδόματα. Νιώθουν τα γέρικα κεφάλια της ΠΑΣΥΔΥ ότι ίσως σιγά σιγά (υποχρεωτικά) οι κυβερνώντες θα αγγίξουν και αυτά. Και όχι τίποτε άλλο αλλά οι ίδιοι κοντεύουν να βγουν στην σύνταξη. Μην χάσουν έστω και €10,000 σε φόρους από τις €200,000 που θα πάρουν για εφάπαξ. Ναι μην πάθουν έτσι κακό. Ή ακόμη χειρότερα να τους κοπούν τα συντάξιμα επιδόματα που θα πάρουν. Ναι μήπως και δεν παίρνουν και μετά θάνατο το επίδομα ξυσίματος το οποίο έπαιρναν για 40 χρόνια οι βδέλλες.

Εγώ πράγματι αναρωτιέμαι. Τι καλό μπορεί να έκανε κάποιος στην ζωή του για να δικαιούται εφάπαξ στην αφυπηρέτηση του €200,000 και επιπρόσθετα €3,000 τον μήνα σύνταξη ώσπου να πεθάνει. Τι στον θκιάλο τον μαύρο έκαμε σε τουντη ζωή τζαι δικαιούται τούντο το τεράστιο μπόνους; Πέτε μου να δούμε; Βοηθούσε ανάπηρα μωρά για ούλλη του την ζωή. Τι έκαμνε ρε;

Τζαι μέσα σε ούλλα τούτα έχουμε και τα αδικημένα παιδάκια του προέδρου της δημοκρατίας. Ναι τα καημένα τα μικρά κομμουνιστάκια απεργούσαν έξω από την βουλή για τα μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του ίδιου του μπαμπάκη τους. Ο άσχετος. Περνά μέτρα ο υπουργός του τζαι τούτος με τα πιόνια του Ακέλ πουπίσω του, υποσκάπτουν τον ίδιο του τον υπουργό. Θέλουν βλέπετε να περάσουν προς τα έξω το μήνυμα ότι πιεζόμαστε ρε γαμώτη μου για αυτό τα περνάμε τα μέτρα. Φταίν τα άλλα κόμματα όϊ εμείς. Εμείς σας αγαπάμε αλλά τι να κάμουμε; Αναγκαστήκαμε....

Η κοροϊδία πάει σύννεφο τζαι εμείς καθούμαστε τζαι χάσκουμε. Δεν συνουσιάζεστε ρε καραγκιόζηδες λέω εγώ.

6 σχόλια:

  1. ''Μέσα σε όλα αυτά ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει το 15%/ΑΕΠ της χώρας το ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή ένωση''

    Καμε καλα το homework σου γιατι τουτο δεν ισχυει. Η Κυπρος, οσον αφορα το μεγεθος του δημοσιου τομεα βρισκεται κοντα στον μεσο ορο της ΕΕ. Δεν ειναι με τιποτα το ψηλοτερο στην Ευρωπη. Καμνετε κριτικη, αλλα με σωστα στοιχεια.
    Αν εχεις ορεξη ελα κατεβασε επιστημονικο αρθρο με στατιστικα. Πρωτες ειναι οι Σκανδιναβικες χωρες με διπλασιο ποσοστο που την Κυπρο.
    http://ideas.repec.org/p/wfo/wpaper/y2005i246.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://neapolitikioikonomia.blogspot.com/2010/04/o.html

    ''Στην πραγματικότητα ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στην Κύπρο όχι μόνο δεν είναι τεράστιος αλλά είναι και μικρότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο πρώτος είναι 43.9% του ΑΕΠ ενώ ο δεύτερος ανέρχεται στο 47% του ΑΕΠ (στοιχεία Εurostat 2006 που υποθέτω αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό είναι 45.7% του ΑΕΠ, στον Ην. Βασίλειο 44%, στη Δανία 51%, στο Βέλγιο 49%, στη Γαλλία 53% και στη Σουηδία 55%.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όι μόνον καραγκιόζης αλλά τζιαι αχάπαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι στον θκιάλο τον μαύρο έκαμε σε τουντη ζωή τζαι δικαιούται τούντο το τεράστιο μπόνους;

    Εγονατίζαν τζιαι εγλείφαν τον κώλον του κάθε πεζεβέγκη για να διοριστούν, έτο ήνταμπου εκάμναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ JH kai anwnhmos: Den to e8esa swsta. Milw gia public payroll kai oxi total spending. Epishs to link se ar8ro tou demetriades den mou leei kati. 8a epanel8w me stats molis mporesw
    Sorry gia ta greenglish

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Critic:

    Τι έκαμναν και δικαιούνται τόσο εφάπαξ; Μα... παντώς είδους εξυπηρετήσεις! Σε εκείνους πρωτίστως που ψηφίζουν τους νόμους που επιτρέπουν τόσο μεγάλο εφάπαξ.

    Ακόμα και οι άχρηστοι "εξαίρετοι" του δημοσίου με τις 3000 το μήνα, παίρνουν αυτά που τους αναλογούν: Η χρησιμότητα τους απέναντι στον κομματάρχη που τους διόρισε είναι δεδομένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή