CYPRUS CRITIC

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Οι τρεις Λευκωσιάτες υποψήφιοι

Είδα την τελευταία προεκλογική μάχη μεταξύ των τριών υποψηφίων για την δημαρχία της Λευκωσίας ή Λευκ-ασίας όπως λέει και ένας βαλάκας.

Οι εκτιμήσεις μου οι ίδιες με πριν. Παρακολουθώντας και τους τρεις εδώ και καιρό, έχω νομίζω σχηματίσει μια άποψη η οποία δεν επηρεάζεται από κομματικές ιδεολογίες γιατί απλούστατα τα κόμματα τα έχω γραμμένα εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Ο Γιωρκάτζης πρέπει να παραδεχτούμε ότι βελτιώνεται. Στην αρχή παρουσιάστηκε ένας φοβισμένος υποψήφιος λιγομίλητος και εύκολος αντίπαλος για πιο μπασμένους πολιτικούς όπως την Μαύρου. Σιγά σιγά βελτιώνεται και αντιλαμβάνεται τι θα πει υποψήφιος δήμαρχος. Από την απόλυτη ασχετοσύνη που το έδερνε στην αρχή αφού δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στην ζωή του με τα του δήμου (βασικά γραμμένο τον είχε τον Δήμο) χτες παρουσιάστηκε καλύτερος. Πιο διαβασμένος πιο διεκδικητικός πιο επιθετικός και ετοιμόλογος.

Αυτό όμως δεν διαγράφει τα προηγούμενα ολισθήματα του. Δεν διαγράφει τις ρομαντικές παρλαπίπες που του έγραψαν για να απαγγέλλει. Πως δηλαδή η Λευκωσία δεν είναι η πόλη που θα θέλαμε, θέλω να ξυπνώ σε μια πόλη που να με κάνει χαρούμενο και περήφανο και άλλες παρόμοιες παπαριές.

Ψες τον χρόνο του τον ανάλωσε σε έντονη κριτική για την διεκδικητική ικανότητα της νυν δημάρχου, για τα αναπτυξιακά κονδύλια αλλά και για την διαχείριση των εγκριμένων κονδυλίων. Επίσης άσκησε έντονη κριτική ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο στην Μαύρου. Βασικά ποδά το φερνε ποτζί το έφερνε τόνιζε την απουσία συντονισμού και διεκδικητικότητας. Ουσιαστικά έλεγε ότι τα managerial skills της Μαύρου είναι της π.....ς.

Τι θα κάνει ο ίδιος για την πόλη; Θα συνεχίσει όλα τα έργα που άρχισαν οι προκάτοχοι του, θα γίνει πιο διεκδικητικός με τα αναπτυξιακά κονδύλια (διεκδικεί λέει 0.5%/ΑΕΠ), θα καθαρίσει την πόλη και θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική. Αυτό το τελευταίο μας το είπε 200 φορές χωρίς όμως να το τεκμηριώσει. Σαν επιχειρηματίας όμως που είναι εγώ θα περίμενα να μου προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην Λευκωσία και το κέντρο. Και όχι να μου το αναφέρει στο πρόγραμμα που δεν έγραψε καν εκείνος.

Θέλω να βγει στην τηλεόραση και να μου πει ρε κουμπάρε θα μειώσω τον φόρο για στάθμευση που πληρώνει μια επιχείρηση για να πάρει άδεια για μπαρ εστιατόριο κτλ. Το οποίο κονδύλι την δεδομένη στιγμή μπορεί να ανέρχεται και σε €20,000 για να ανοίξεις ένα μικρό μπαράκι. Να μου πει θα δημιουργήσω πεζόδρομο στην τάδε περιοχή όπου δεν υπάρχουν κατοικίες και θα το κάνω όπως του Ψειρή. Θα δώσω residents parking σε όλους τους κατοίκους της εντός των τειχών πόλης για να προσελκύσω νέους. Κάτι συγκεκριμένο. Εγώ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Ότι έννεν ανταγωνιστική η Λευκωσία ξέρει το τζαι η θκειά μου η Τταλλού. Τι ενα κάμεις ρε κουμπάρε για να το διορθώσεις; Συγκεκριμένα πράματα. Τουτο θέλω να μου πεις.

Γενικά δεν με έπεισε ότι έχει τις ικανότητες για την δουλειά. Έμαθε όντως το πρόγραμμα του απέξω αλλά στην ουσία δεν ξέρει τα προβλήματα της πόλης του. Αμφιβάλλω μάλιστα εάν μέχρι πέρσι είχε κατέβει έστω και μια φορά στην παλιά πόλη για ένα καφέ η για ένα πότο. Μάλλον του Le’Cafe μου φαίνεται. Άσε που σίγουρα μόνο την μισή Λευκωσία έχει δει μέχρι σήμερα.

Η Μαύρου από την άλλη είναι καλύτερη πολιτικός και σαν Ακελική σίγουρα μπορεί να μιλάει καλύτερα από τον κύριο αντίπαλό της. Μας αράδιασε με μεγάλη περηφάνια όλα τα έργα που έχει κάνει στην Λευκωσία και προς στιγμή με παρέσυρε και εμένα. Διερωτόμουν μα ρε γαμώτο έκαμε τόσα. Άμπα τζαι εν αλλού που μινήσκω εγώ. Μόνο προς στιγμή όμως γιατί μετά προσγειώθηκα στην πραγματικότητα και στο αχούρι της πρωτεύουσας.

Μας είπε για τα πεζοδρόμια που έκανε, για τους βόθρους, για τα κοινωνικά της προγράμματα τους πολιτιστικούς χώρους κ.τ.λ. Αυτό που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικρούσει είναι την έλλειψη κάποιου ουσιαστικού πλάνου αναβάθμισης της παλιάς πόλης με αποτέλεσμα αυτή να καταστεί μη βιώσιμη λόγω της ακαθαρσίας, της έλλειψης χώρων στάθμευσης, φωτισμού και άλλων πολλών παραγόντων (όχι όμως και το τονίζω όχι λόγω των ξένων).

Επίσης η δυσαρέσκεια των δημοτών επικεντρώνεται στην σοβαρή ολιγωρία που παρουσιάστηκε στην ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας, του νέου δημαρχείου, του Αρχαιολογικού μουσείου του ΓΣΠ και άλλων μεγάλων έργων. Όλα βασικά τα μεγάλα έργα του δήμου έχουν μείνει είτε στα μπάζα είτε στα χαρτιά την πενταετία της Μαύρου. Δεν ολοκλήρωσε έστω και ένα μεγάλο έργο και το μόνο που βλέπουμε είναι τρύπες στην περίπτωση του δημαρχείου και της πλατείας τζαι χωματσιές στο ΓΣΠ. Το ότι έχουν τροχιοδρομηθεί τα έργα αυτά καμία σημασία δεν έχει. Δεν έχει ολοκληρώσει κανένα τους και για μένα μόνο για αυτό είναι αποτυχημένη.

Επίσης έχω κάποιους ενδοιασμούς όσο αφορά την προσωπικότητα της. Τα ύφη και η συμπεριφορά ναζιάρικου δεκαπεντάχρονου δεν αρμόζουν σε μια δήμαρχο. Όσο δεχόταν επιθέσεις τόσο περισσότερο προσπαθούσε να το σβήσει με χαμόγελο, νάζι και τσαχπινιά. «Μα εν τζαιν εγώ που το είπα τούυτοοο» έλεγε με παράπονο και κρυφό ναζιάρικο χαμόγελο. Χτες το αντιλήφθηκα. Μπορεί να έχει θέληση και πρόγραμμα για την πόλη αλλά δεν την αφήνει ο χαρακτήρας της να τα διεκδικήσει. Σε αυτό έχει δίκαιο ο Γιωρκάτζης. Δεν έχει τα απαιτούμενα managerial skills ρε κουμπάρε. Για αυτό άλλωστε και δεν κατάφερε να αποτρέψει και το κτίσιμο του ναού. Για αυτό και έμειναν στα χαρτιά όλα τα πιο πάνω έργα. Εν ξεκάθαρο νομίζω. Δεν έχει τον δυναμισμό που απαιτεί η θέση. Τέλος.

Μετά έχουμε τζαι τον Καντούνα. Τον ανεξάρτητο υποψήφιο-κάτοικό της εντός των τειχών πόλης. Προσφέρει λέει μια νέα επιλογή, μακριά από κομματικά και οικογενειακά κατεστημένα και θα προσφέρει σκληρή δουλειά, σεβασμό στην τάξη, μηδενική ανοχή για το χάος και την παραμέληση που κυριαρχεί. Δεν έκανε μεγάλες υποσχέσεις. Είπε θα συνεχίσει τα έργα που ξεκίνησαν και θα επικεντρωθεί κυρίως στην καθαριότητα την βελτίωση της παλιάς πόλης αλλά και την διαφάνεια. Είπε ότι οι συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταδίδονται μέσω διαδικτίου και τα πρακτικά θα αναρτώνται το συντομότερο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αν γινόταν αυτό και παλαιότερα θα ξέραμε λόγου χάρη ποιος ευθύνεται για τον ναό του τράουλλου.

Γενικά μιλούσε καλά και ήταν ετοιμόλογος σαν δικηγόρος που ένει. Στα υπέρ του επίσης είναι ότι το πρόγραμμα του είναι προσγειωμένο αφού είπε ότι τα έργα (τα πάρα πολλά έργα) που διαφημίζουν οι ανθυποψήφιοι του δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν ειδικά σε περίοδο κρίσης. Μάλιστα στον στόχο του Γιωρκάτζη για άντλήση του 0.5%/ΑΕΠ του είπε «καλά που έννα τα πιάεις τηλεφώνα μου». Σύνθημα του "λίγα και καλά".

Στα πλην του βάζω το ύφος και την αύρα που βγάζει. Η ειρωνεία, τα σχόλια και τα περιπαιχτικά γελάκια σίγουρα δεν βοηθούν την εικόνα του, αφού βγάζει προς τα έξω ένα κακό πρόσωπο. Να σας πω κάτι όμως; Στην κατάσταση που βρίσκεται η πόλη αυτό χρειάζεται. Ένα άτομο δυναμικό, χωρίς κομματικές βλέψεις, το οποίο και δεν θα ενδιαφέρεται για τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις. Ναι ας είναι και λίγο μα......ας δεν πειράζει. Καλό θα κάμει, κακό εν θα κάμει. Να δημιουργήσει ένα πανικό μια φουρτούνα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πέρκι γίνει κάτι.

Εμένα άρεσεν μου

9 σχόλια:

  1. Παρόλο που δεν ψηφίζω για Λευκωσία, έτυχε ψες και είδα τους τρεις υποψηφίους. Συμφωνώ σε όλα όσα ανέφερες, είμαι όμως πιο ενθουσιασμένη με τον Καντούνα! Όχι απλά μου άρεσε, με κατενθουσίασε! Και το ειρωνικό του υφάκι νομίζω άρμοζε τέλεια στις περιστάσεις! Για να είμαι ειλικρινής θα τον προτιμούσα ως υποψήφιο το 2013 στις προεδρικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα είχες πει απο την ανάρτηση σου στις 4/10 ότι θα υποστήριζες τον Καντούνα (ναι είμαι τακτικός σου αναγνώστης!) άρα είχες ήδη διαμορφωμένη άποψη...άρα υποθέτω η κριτική σου τώρα για την εικόνα του κάθε υποψηφίου ιδίως για την προσωπικότητα της Μαύρου είναι για να ενισχύσει την άποψη σου που ήδη είχες;
    Οι προσδοκίες του καθε ατόμου για τη 5ετία είναι σεβαστές αλλά να μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε η πενταετία Ζαμπέλα που τι πρόσφερε στη Λευκωσία; Η Μαύρου έπρεπε να αρχίσει απο το πλην για να φτάσει στα 'αυτονόητα' που πιπιλίζει ο Γιωρκάτζης και τα οποία θέλει να συνεχίσει ο Καντούνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Aceras Anthropophorum: Οϊ φυσικά τζαι εν με έπεισε. Απλά με την Ακελική της παρλαπίπα και ευφράδεια επαρέσυρε με προ στιγμή. Σκέφτηκα αν πράγματι έκαμε όσα μας ελάλε.
    Ακόμα τζαι το πιο απλό που έκαμε, το πιο βασικό μεγαλοποιούσε το τζαι παρουσίαζε το σάννα τζαι έχτισε τον πύργο του Eiffel μες το κέντρο της Λευκωσίας.
    Εννοείται ότι εν μπορεί να παρασύρει κανένα. Η Λευκωσία τζαι ειδικά η παλιά η πόλη εν τζαμε. Ένας περίπατος που μες τους λούκκους τες χωματσιές τζαι τα χαλαμάντουρα εν αρκετός για να αξιολογήσει τζαι ο πιο άσχετος το έργο της Μαύρου.

    @ Georgia: Κοίτα εμένα προσωπικά δεν με πείραξε το υφάκι. Μάλιστα είπα ότι αυτό ίσως είναι που χρειάζεται η Λευκωσία και όχι ένα αρνί να κάμνει μπεεεε στο ΑΚΕΛ τζαι το ΔΗΣΥ....
    Αλλά δυστυχώς νομίζω έννα έχασε ψήφους λόγω του τούτου...Φυσικά ενι ξέρεις ποττέ. Μπορεί να έσιει τζαι άλλους που να το είδαν θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Μαρία: Ναι ξέρω το αφού λαλώ το στην αρχή (στην δεύτερη παράγραφο) ότι οι εκτιμήσεις μου είναι οι ίδιες με πριν. Κριτική κάμνω τζαι στους τρείς τζαι είπα τι μου άρεσε τζαι τι όχι που τον καθένα.

    Είπα τζαι για τον Καντούνα ότι νομίζω χάνει από το ύφος που είχε στην εκπομπή. Που την άλλη μπορεί τζαι οϊ γιατί πχ της Γεωργίας πιο πάνω άρεσε της. Και εμένα δεν με ενοχλεί αλλά είναι λάθος επικοινωνιακή πολιτική.

    Σίγουρα η πενταετία Ζαμπέλλα είναι η χειρότερη στην ιστορία της Κύπρου. Συμφωνούμε. Ο άνθρωπος δεν έκαμε τίποτε. Έβαλε μόνο φωτούθκια τζαι στιλλούθκια. Αλλά πάλε άποψη μου είναι ότι και η Μαύρου παρότι ξεκίνησε με μειονέκτημα (λόγω της πενταετίας που προηγήθηκε) πάλε έκαμε πολλά λίγα. Ειδικά σε μια πενταετία που προηγείται προεδρίας της ΕΕ τζαι η διεκδίκηση κονδυλίων λογικά θα έπρεπε να ήταν πιο εύκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν θέμα οπτικής.

    Συμφωνώ πως ο Καντούνας εσιει το προνόμιο του ρεαλισμού. Ένα προνόμιο που έσιει επίσης η Μαύρου τζαι δεν εσιει ο Γιωρκάτζης.

    Διαφωνώ για την διεκδικητικότητα. Νομίζω όι μονον εγώ αλλά ακόμα τζαι το κοντινό του περιβάλλον.
    Εν δυναμικός αλλά εν τατσίζης. Ενας τατσίζης εν ακατάλληλος για τα δημοτικά ζητήματα. Διότι δημοτικά ζητήματα εννε μονο η πλατεία ελευθερίας. Είναι να μεν εσιεις τζαι ψηλή μούττη για να κάθεσαι να ακούεις τζαι να επιλύεις προβλήματα "χαμηλού επιπέδου".

    Αν η Μαύρου κάμνει την ανατροπή τζαι ανταγωνίζεται τον Γιωρκάτζη ενώ αριθμητικά εξεκίνησε πολλά κάτω, είναι για τους λόγους που εσένα εν σου αρέσκει αλλά αρέσκει στους δημότες.

    Δηλαδή εν υποτιμά τες ανάγκες της πόλης, που τα χαμηλά ως τα ψηλά. Εννεν θέμα κοριτσίστικης γλυκύτητας. Εν θέμα χαρακτήρα που εννεν τατσίζης τζαι ψηλομούττης.

    Αν φκει ο Καντούνας εν θα ξαναφκεί γιατί θα γίνει αντιπαθητικός πολλά σύντομα.

    Καλή ψηφο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Disdaimona: Κοίτα η δυναμικότητα και το τατσιλλίκι μπορεί να σου φκει σε καλό αλλά τζαι σε πολλά κακό. Συμφωνώ μαζί σου.

    Αλλά εγώ όπως το βλέπω επιάσαμε πάτο πιο κάτω εν πάει η Λευκωσία. Άρα διώ ένα τσανς του Καντούνα. Κατά την άποψη μου χειρότερα εν γίνεται. Αν τζαι τελευταίως με την κρίση εμάθαμε ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

    Με το τελευταίο που είπες επίσης συμφωνω. Δαμέ κινδυνεύει να γίνει αντιπαθητικός σε ορισμένους χωρίς καν να φκει...

    Καλή ψήφο και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ!

    τουλάχιστον συμφωνούμε πως ο Γιωρκάτζης εν ακατάλληλος για τους ίδιους λόγους. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Καντούνα δεν τον ήξερα καθόλου μέχρι που άκουσα το όνομα του απο την υπόθεση Όραμς. Θεωρώ ότι έχει καλές θέσεις και απόψεις, μιλά ρεαλιστικά όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

    Σήμερα στον Πολίτη διαβάζω ότι θα 'ρίξει' λέει τις εκλογές διότι είναι σίγουρος ότι οι άλλοι 2 ανθυποψήφιοι του ξόδεψαν πάνω απο το επιτρεπτό όριο έτσι εστειλε επιστολές στον έφορο εκλογών γιατί δεν θα τηρηθεί ο νόμος κτλ. Τα γέριμα και τα κούκουφα δλδ πάλε αρχίσαμε τα νομικίστικά; Να ακυρώσουμε όλες τις προηγούμενες εκλογές καλό. Γιατί δεν πρόσβαλλε και τις προηγούμενες εκλογές εφόσον νιώθει τόσο έντονα για το θέμα; Ξέρουμε ότι έχουν ξεφύγει απο το όριο, όχι μόνο σε τούτες τις εκλογές, και πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να μην γίνεται αυτό που βλέπουμε σήμερα αλλά όχι να προβάλει νομικίστικα επιχειρήματα για να 'σκοράρει' υπέρ του. Είναι δικηγόρος οκ αλλά αν συνεχίσει με έτσι χαβά άθελα του αποθεί κόσμο (και προσωπικά μου φέρνει αρνητικούς συνειρμούς απο το όχι τόσο μακρινό παρελθόν όπου με λάβαρο διάφορους νόμους θα διώχναμε τον εχθρό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή