CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τρέξε κόσμε


Τρέξτε τρέξτε παιδιά. Κρατικοποιείται η Λαϊκή, κρατικοποιείται η Λαϊκή. Τρέξτε να προλάβετε. Μεγάλες προσφορές. Δύο σε ένα. Τρία σε ένα. Μια ντουζίνα σε ένα. Τρέξτε να προλάβετε. Τέτοια προσφορά δεν ξανάγινε. Μια ολόκληρη τράπεζα σε τιμή ευκαιρίας τρέξε κόσμε τρέξε κόσμε. Μόλις 1.8 δις.  Έλα εδώ η καλή τράπεζα.
Τράπεζες υπάρχουν πολλές, Λαϊκή όμως μόνο μια. Εσύ είσαι η μια, στον κόσμο άλλη καμία. Λαϊκή η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή, η Λαϊκή ξέρει, με την Λαϊκή την βρίσκω.

Πράγματι τι ευκαιρία και αυτή που μας παρουσιάστηκε. Δηλαδή να κάθεσαι εσύ σαν πτωχός πλην τίμιος βεβαίως βεβαίως πολιτικός-κομματάρχης στο φτωχικό σου και ξάφνου μπαμ σκάζει η είδηση. Κρατικοποιείται η Λαϊκή τράπεζα. Γάμησε τα μαλάκα σκέφτεσαι. Δηλαδή δεν φτάνει που τα ελέγχουμε όλα, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να ελέγξουμε και τις τράπεζες. Τι καλά που τα έκαναν σκατά οι τραπεζίτες!!! Τι καλα τι καλά. Μας έστρωσαν κόκκινο χαλί στην είσοδο της Λαϊκής. Εκεί μπροστά από το γλυπτό αντρικό μόριο.  

Αφήνεις τον καφέ στην μέση, σου φεύγει και λίγο κάτουρο από τον ενθουσιασμό και μπαίνεις τρεχάτος στο φτωχικό, Γερμανικό, 35αρι SUV αυτοκίνητο σου. Φύγαμε. Ολοταχώς για το κόμμα Κιντ. Περνάς όλα τα φανάρια με κόκκινο, όλες τις διαβάσεις χωρίς να σταματήσεις, τρέχεις με χίλια και τελικά παρκάρεις σε διπλή κίτρινη γραμμή έξω από τα γραφεία του κόμματος. Στα παπάρια σου όμως ποιος τολμάει να σε γράψει εσένα. Άλλωστε έχεις και ασυλία.

Μπαίνεις από την πόρτα του κόμματος και  βλέπεις εκεί όλα τα φιλαράκια σου. Τους συναγωνιστές σου. Τα υπόλοιπα τεράστια κομματικά στελέχη. Ναι ναι είναι όντως και αυτοί όσο ενθουσιασμένοι όσο εσύ. Ναι ναι σας έχει φύγει όλους λίγο κάτουρο και φαίνεται. Δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε.

Παιδιά αναφωνείς. Δεν ξανάγινε. Μετά που καταφέραμε τόσα χρόνια να πείσουμε τον Κυπριακό λαό ότι μπορούμε να χωρίσουμε θκυο γάρους τάσιερο, και ότι είμαστε σε θέση να διοικήσουμε την χώρα τώρα παρουσιάζονται μπροστά μας νέες προοπτικές. Νέες ευκαιρίες.

Αφού καταφέραμε τόσα χρόνια, μετά από τόσους αγώνες, να διοικήσουμε όλα τα συμβούλια των ημικρατικών, μετά που καταφέραμε να μείνουμε στο προσκήνιο πιππιλόντας το Κυπριακό πρόβλημα, μετά που εφάμε τζαι εσπάσαμε, τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή. Τώρα φίλοι μου μετά που καταφέραμε να γίνουμε πατατάρηδες με τα συμβούλια πατατών, βόθρατζιες με τα συμβούλια αποχετεύσεως, telecom experts με το συμβούλιο της ΑΤΗΚ αλλά γενικώς και αοριστώς experts, ήρθε επιτέλους η ώρα που όλοι περιμέναμε.

Τώρα η μεγάλη ευκαιρία είναι μπροστά μας. Θα γίνουμε πρώτα ενεργειακοί Κροίσοι αφού θα ιδρυθεί κρατική εταιρία που θα ελέγχει τα αέρια, τις κλανιές και τα πετρέλαια μας, αλλά θα γίνουμε επίσης και τραπεζίτες. Ναι ναι Τραπεζίτες. Επιτέλους γιατί όντως αυτό έλειπε από το CV μας. Τραπεζίτες ναι ναι ναι ναι ναι. Θα περνούν τα πετροδόλαρα και θα μπαίνουν στην δική μας τράπεζα. Ναι καλά ακούσατε στην δική μας, την ολόδικη μας τράπεζα.

Τρέξτε πάρτε τηλέφωνα. Βρείτε άτομα για το συμβούλιο πριν μας προλάβουν οι άλλοι. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Το συμβούλιο της Λαϊκής πρέπει να γίνει δικό μας.  Θα γίνουν όλα δικά μας. Θα χεστούμε στο τάλιρο θα τρώμε και με χρυσά κουτάλια. Και ο τρόπος γνωστός έτσι. Δώστε στον κόσμο τυρούδι. Αυξήστε λίγο τις κυβερνητικές θέσεις, κάντε ακόμα κανένα ημικρατικό, δώστε και κανένα επίδομα να τυφλωθούν τα αρνιά ακόμα λίγο.

Βγείτε πείτε τους και πέντε μαλακίες στην τηλεόραση, δημιουργείστε ανασφάλεια, πείστε τους ότι υπάρχει ακόμα Κυπριακό πρόβλημα και μπορούμε να το λύσουμε. Πείστε τους ρε γαμώτο ότι μας χρειάζονται. Μας χρειάζονται και για αυτό μας ψηφίζουν. Πείστε τους και δεν θα χάσετε. Θα χεστούμε σας είπα στο τάλιρο και θα μαζεύουμε τους εμετούς από τους διαδρόμους.

Ναι ναι ναι ναι ναι δεν αντέχω άλλο. Δεν αντέχω άλλη ευτυχία. Τι ωραία να είσαι πολιτικός στη Κυπρο. Είχε δίκαιο τελικά ο μπαμπάς μου. Είχε δίκαιο που μου είπε «μπες γιε μου (κόρη μου) στην ΝΕΔΗΚ, ΝΕΔΗΣΥ, Νεολαία ΕΔΕΚ, ΕΔΟΝ και θα με θυμηθείς». Ναι μπαμπά δίκαιο είχες. Thanx daddy. Πόσα πολλά μου έχει προσφέρει πράγματι η πολιτική. Thanx daddy. Thanx

Υ.Γ. Σας παρακαλώ φέρτε τον μηχανισμό. Μόνο αυτός μας σώζει.

8 σχόλια:

  1. Κρίτικ,

    Έτσι και έρθει ο μηχανισμός, ο εταιρικός φόρος θα πάει στα 25% και γάμησέ τα...

    Τότε θα έχουμε την ίδια οικονομική επιφάνεια με τους κατοίκους των κατεχομένων και θα επέλθει οριστικά η επανένωση όπως την οραματίστηκε η Πραξούλα (οικονομική ένωση με την Τουρκία) και η Καίτη (η καρδιά των εποίκων πάλλεται για την Κύπρο...).

    Συμφωνώ ότι καταντήσαμε πλυντήρια αλλά σκέφτηκες μια Κύπρο με 25% εταιρικό φόρο; Αφού γαμώτο δεν παράγουμε, μόνο υπηρεσίες προσφέρουμε. Μιλούμε για κυπριακή παραγωγή όταν τα κινέζικα προϊόντα με αντι ντάμπινγκ ταξ είναι δύο φορές πιο φτηνά από τα ευρωπαϊκά;

    Δεν είναι τυχαίο που κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή. Μετά θα κρατικοποιηθεί το Λαϊκό καφεκοπτείο και η Λαϊκή γειτονιά και οι Λαογραφικοί Όμιλοι και πριν το καταλάβουμε θα είμαστε η πρώτη-μετά 1989- Λαϊκή Δημοκρατία της Ευρώπης... Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Χριστόφια.

    Που μετά τον αποτυχημένο διορισμό του Σταυράκη, αντί να πάρει το μάθημά του (και από τον έτσι κι έτσι διορισμότου Καζαμία) ξαναδιορίζει Τραπεζίτη. ( ειρήσθω εν παρόδω του οποίου η πρώτη του ενέργεια ήταν να διασφαλίσει το μονοπώλειο της αντικαρκινικής περίθαλψης της Τράπεζας Κύπρου και να παγοποιήσει τις διαδικασίες για δημιουργία αντικαρκινικού τμήματος στο ΓΝ.)

    Πάμε φουλ για κρατικό καπιταλισμό. Όπου η δημιουργικότητα και το R&D θα είναι ακόμα περισσότερο κομματικά κατευθυνόμενα. Θα δείτε τη μελλοντική στελέχωση της Λαϊκής και θα φρίξετε. Όσοι δεν θα διορίζονται στο δημόσιο θα στελεχώνουν πλέον τους ιδιωτικούς οργανισμούς με τις ευλογίες του διοικητικού συμβουλίου που θα είναι διορισμένο από το κράτος και θα κατευθύνεται από τα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε πιστεύκω αν προσφύγεις εθελοντικά από τώρα να δανειστείς από το EFSF για να καλύψεις τούντην ανάγκη που εμφανίστηκε με την ανακεφαλαιοποίηση τότε ίσως μπορέσεις να σώσεις τον εταιρικό φόρο από τους όρους που θα μπουν. Όπως τον έσωσε η Ιρλανδία. Αλλά θα πρέπει να θυσιάσεις όλα τα άλλα προνόμια που δεν θέλουμε να τζίσουμε.

    Αν περιμένεις την υστάτη όμως να το κάμεις όταν δεν θα σε δανείζουν πλέον ούτε οι Ρωσοι ούτε οι κινέζοι ούτε ξέρω γω ποιος άλλος τζαι εν θα βαστάς να πληρώσεις ούτε τους μισθούς των δημοσίων τότε εν θα έσιεις την πολυτέλεια να διαπραγματευτείς οτιδήποτε Τζαμέ εννα τα χασεις ούλλα.

    Απλά πρέπει κάποιος να πιασει το πολιτικό κόστος. Αγγούρκα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Γιατί έσωσεν και άλλους ο μηχανισμός και θα μας σώσει και εμάς?

    2) Ποια εναλλακτική προτίνεις σε αντίθεση με την κρατικοποίηση?

    3) Γιατί αναφέρεσαι -έστω και έμμεσα- μόνο στο ΑΚΕΛ? Και ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ ψήφισαν υπέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ανώνυμο:

      1)Δεν υπάρχει άλλη επιλογή που τον μηχανισμό. Τζαι δεν υπήρχε δαμέ τζαι 1.5 χρόνο απλά περιπαίζουν μας. Αν προσφύγεις νωρίς τότε ίσως να έχεις την δυνατότητα να διαπραγματευτείς κάπως τους όρους. Εμείς δεν θα μπορούμε γιατί αργήσαμε ήδη. Και ναι έσωσε από άτακτη χρεοκοπία την Ιρλανδία η οποία είναι photocopy της δικής μας περίπτωσης απλά δύο χρόνια μπροστά.

      2)Δεν υπάρχει εναλλακτική δαμέ που εφτάσαμε

      3)Αναφέρουμαι έμμεσα στο Ακέλ;;;;;;;;;; Που το είδες τούτο;;;;;;;
      Εν για αυτό που εν πάμε μπροστά. Γιατί παντού ούλλοι θωρούν εχθρούς και κομματικά συμφέροντα.

      Διαγραφή
  4. φιλε το 1.8 δις του κρατους θα εξαργυρωθει με μετοχες της τραπεζας;

    παντως εν απολαυση να θκιεβαζεις τα νεοφιλελευθερα μπλοκς τελευταια.αναμενω τις 17 ιουνη για μεγαλυτερες συγκινησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι bond for equity swap και τα ομόλογα θα χρησιμοποιούνται από την Λαϊκή σαν ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ

      Διαγραφή