CYPRUS CRITIC

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Οι σιεσολίριες



Έδωσε τα περιουσιακά του στοιχεία στην δημοσιότητα ο Νίκος εχτές. Ακόμα ένας πλούσιος πολιτικός στην Κύπρο. Είδηση; Δεν νομίζω. Η αξία της περιουσίας του είναι κοντά στα 2.5εκ. Αυτός έχει και καταθέσεις 700,000 , έχει εισοδήματα από γραφεία και διαμερίσματα, εισοδήματα από το δικηγορικό του γραφείο, αλλά και την συμμετοχή του σε ακόμη δύο εταιρείες. Με λίγα λόγια σιέζει λίρες.

Φυσικά θα μου πείτε καλά με 300,000-500,000 εισοδήματα τον χρόνο πως σκατά έχει περιουσία 2.5εκ μόνο. Ε μάλλον πρέπει να έσιει τζαι καμιά κατάθεση σε τίποτε παρθένες νήσους κανένα Τζέρσεϋ… Ε το κατιτίς του στο εξωτερικό πρέπει να το έσιει. Αλλιώς πρέπει να κάμνει ζωή όπως την Κιμ Καρντάσιαν για να τρώει τόσες λίρες. Τούτα εμένα όμως εν με πειράζουν. Για μένα ο πλούτος δεν είναι έγκλημα. Όταν έχεις συμμετοχή σε τρεις επικερδείς εταιρείες ναι μπορείς να είσαι πλούσιος. Το θέμα είναι να πληρώνεις τους φόρους σου.

Η μια εταιρεία είναι το δικηγορικό του γραφείο και οι άλλες δύο εν έχω ιδέα τι εργασίες έχουν και με τι πελάτες. Η μάλλον κάτι φαντάζομαι. Imperium services και Imperium Consulting. Που τα ονόματα τζαι μόνο αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ρώσους πελάτες στην Λεμεσό; Μάλλον. Ότι καμνουν δηλαδή οι μισές εταιρείες στην Κύπρο εκμεταλλευόμενες το λειψό επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας μας. Είπα σα όμως. Τούτα εμένα εν με ενοχλούν τόσο. Γιατί είπα ο πλούτος δεν είναι έγκλημα. Έγκλημα για μένα Νίκο είναι ότι πιάνεις σύνταξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αν είναι δυνατόν ρε. Τι θα τα κάμεις 16,000 ευρώ τον χρόνο όταν έχεις 0.5εκ τον χρόνο εισόδημα. Εν αντροπή ρε.

Αλλά τουλάχιστον τούτος εν έκαμε ότι ο Λιλλήκας. Που εμετάφερε ούλλο τον πλούτο του στα κοπελλούθκια του, στην γενέκα του, στην Ελβετία, στον καφενέ της Παναγιάς η ξέρω εγώ που αλλού για να φκει να μας πει ότι έχει καταθέσεις μηδέν. Εν μας χέζεις ρε Λιλλήκα που εν έσιεις καταθέσεις. Εν έμεινε τόπος που εν ερούφησες τζαι τωρά έννα λαϊκίσεις ακόμα τζαι σε τούτο. Να μας παίξεις τον φτωχό!!! Καραγκιόζη ε καραγκιόζη.

Ο Μαλάς; Κανονικός. Όπως όλους μας. Γιατί; Γιατί δεν είναι πολιτικός. Γιατί δεν έπιασε ποτέ του private placement μετοχές, γιατί δεν έπιασε μίζες για να προωθήσει ψηφίσματα, γιατί γιατί γιατί. Είναι λόγος όμως τούτος να τον ψηφίσω; Όχι φυσικά. Γιατί έχει πίσω του το Ακέλ. Το κόμμα που κατέστρεψε την Κύπρο σε 10 χρόνια. Πέντε σε συνεργασία με τον Τάσσο τζαι πέντε με δικό του πρόεδρο. Σόριν Μαλά αλλά όχι.

Τέλος διαβάζοντας τζαι κάτι άλλο σήμερα σκέφτηκα ξανά για το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου. Το μοντέλο όλα στους Ρώσους για τους Ρώσους. Τα δικηγορικά, οι τράπεζες, οι λογιστές τώρα πλέον και ο τουρισμός. Τουρισμός ο οποίος πέφτει αλλά τον κράτησαν στο +3% για το 2012 οι αφήξεις από την Ρωσία. Το τελευταίο λοιπόν οχυρό έχει πέσει και επικεντρώνεται πλέον και αυτό στη Ρώσικη αγορά. Κρεμόμαστε από μια χώρα η οποία είναι ουσιαστικά το μοντέλο της φρέσκιας δικτατορίας. Μιας δικτατορίας η οποία έφτασε στο αηδιαστικό σημείο να ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Ακόμα και αυτό το ουράνιο τόξο σύμβολο των ομοφυλόφιλων. Με μια λέξη. ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ.

Σε αυτήν την χώρα εναποθέσαμε όλες μας τις ελπίδες για επιβίωση. Σε αυτή την χώρα οι υποψήφιοι πρόεδροι και πολιτικοί μας αποφάσισαν να στήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας μας. Όλα τα κουκιά λοιπόν σε ένα καλάθι. Τζαι όταν ήρτε η ώρα να πάρουν πέντε δέκα αποφάσεις για να κρατήσουν έστω ζωντανό αυτό το μοντέλο αυτοί έκαναν το παν για να διώξουν ακόμα και τους Ρώσους. Που θα φύγουν σιγά σιγά. Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και η Βρετανία (το city) περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Το τέλος φρέντς μου είναι κοντά. Τζαι μετά περιμένουν να τους ψηφίσω.

Τι απαντώ; Αισιχτίρ βλάκες.  

12 σχόλια:

  1. Κρίτικ, με συγχωρείς για την έκταση του πιο κάτω, αλλά επειδή τραυματίστηκα στην προπόνηση, είμαι αδρανής και αθκιασερός και πρέπει να με ανεχθείς γιατί ξέρεις πως νοιώθω.

    Με τα λίγα που αντιλαμβάνομαι, η πλειοψηφία των ολιγαρχών στην Κύπρο, κρύβονται από τον Πούτιν. Η Ρωσική κυβέρνηση σε κάποια φάση προσπάθησε να αποκτήσει επίσημα πρόσβαση στους λογαριασμούς των τραπεζών για να μάθει ποιοί ολιγάρχες βρίσκονται στην Κύπρο. Δεν γνωρίζω αν το κατάφεραν μέσω επισήμων καναλιών ή αν χρησιμοποίησαν την FSB.

    Εκτός από Ρώσους έχουμε και Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Βαλτικούς κτλ. Ο κύριος όγκος όμως είναι οι Ρώσοι. Σιγά, σιγά όμως με τις προσπάθειες που κάνει ο CIPA φέραμε και Κινέζικα κεφάλαια μέσα.

    Σαν φορολογικό εργαλείο (και όχι παράδεισος γιατί ο φόρος δεν είναι 0%) η Κύπρος κάνει καλή δουλειά. Εάν (που όπως φαίνεται έτσι θα είναι) πειραχτεί ο εταιρικός φόρος, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και οι μαθητές του 12/20 (τουλάχιστον οι γονείς τους) δεν θα ονειρεύονται Νομική.

    Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ότι ο Τάσος κατέστρεψε την Κύπρο. Εκτός αν εννοείς την απόρριψη του Ανάν, με το οποίο εγώ θεωρώ ότι αποτράπηκε η καταστροφή της Κύπρου. Έτσι για σκοπούς νέου παραδείγματος (καθώς τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές αυτά...), το επιστημονικό (ή κάπως έτσι) επιμελητήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε επανεκδώσεις των βιβλίων του Δαρβίνου. Επίσης τα αναθεωρημένα βιβλία των σχολείων κάποιων περιοχών δεν κολακεύουν τη "μεταρρυθμιστική" Τουρκία που θα ήταν ο εγγυητής ασφαλείας της Κύπρου.

    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f27adba8-1a01-11e2-a179-00144feabdc0.html#axzz2J5VI17tU

    Ό,τι θεωρείς ότι έκανε ο Λιλίκκας με τις καταθέσεις του το κάνουν όλοι οι πλούσιοι, όχι μόνο της Κύπρου. Βάσει της απόφασης Furniss v. Dawson 1984 υπάρχουν δύο τρόποι θεώρησης της φορολογικής πρακτικής. Ο πρώτος είναι το Duke of Westminster principle του 1936 (organisation of tax affairs as the tax payer wishes) και ο άλλος το Ramsay principle του 1982 (the tax payer will be taxed on the effect of his transactions). Η θεώρηση που επικρατεί στην Κύπρο είναι μάλλον η πρώτη. Για δοκίμασε να εκτελέσεις απόφαση εναντίον πλούσιου στην Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προπόνηση για σήμερα:

    Προθέρμανση: 30 burpees.

    1. Βάλε καβάτζιην τα πόδια σου στον τοίχο και κάνε 10 κάμψεις.
    2. Επιτόπιο σπριντ για 20 δευτερόλεπτα. Φουλ ταχύτητα.
    3. Αγκώνες στο έδαφος και ευθεία το σώμα (Plank) για 1 λεπτό.
    4. Lunges με εναλλαγές ποδιών στον αέρα 12 επαναλείψεις το κάθε πόδι.

    Όλα αυτά 5 γύρους χωρίς διάλειμμα. Κράτα χρόνο. Πρόσεξε τις αναπνοές σου. Μην κρατάς την αναπνοή σου. Κάνε ηχηρές αναπνοές για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να αναπνείς. Διατάσεις στο τέλος.

    Μην ανησυχείς, δεν είναι σε αυτή την προπόνηση που τραυματίστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θενκς που έγραψες το ποστ που έθελα τζαι εβαρκούμουν!!

    ειδικά τούτο:
    "Έγκλημα για μένα Νίκο είναι ότι πιάνεις σύνταξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αν είναι δυνατόν ρε. Τι θα τα κάμεις 16,000 ευρώ τον χρόνο όταν έχεις 0.5εκ τον χρόνο εισόδημα. Εν αντροπή ρε."

    "από ν' αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του" έννεν έτσι που λαλούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.kathimerini.com.cy/_pdf/PERIOUSIAKA_STOIXEIA_ANASTASIADI.pdf

    Οι σημειωσεις 2 και 3 στους λογαριασμου δειχνουν οτι τα μερισματα ουσιαστικα επανεπενδυονται στις ιδιωτικες του εταιριες, οι οποιες παρουσιαζουντε στην κατασταση αυτη με βαση την ονομαστικη αξια των μετοχων και οχι με βαση το τι ειναι η σημερινη αξια των εταιριων αυτων και τι περιουσιακα στοιχεια εχουν.

    xwrikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μέσα ούλλα είπαν / εγράψαν ότι ο Αναστασιάδης έχει ακίνητη περιουσία 800,000 περίπου ευρώ. Η μόνη εφημερίδα που εδημοσίευσε την κατάσταση του λογιστικού γραφείου σε μορφή που εδκιεβάζετουν ήταν η Καθημερινή όπως λαλεί τζαι ο χωρικός.

    Ε άμα δεις τον κατάλογο της ακίνητης περιουσίας του, τα παραπάνω έν έχουν τιμή γιατί εν δωρεές, ενω τζεινα που τιμολογούνται έχουν την τιμή της αγοράς (δεκαετία 80 τα παραπάνω) οπόταν εν παραπλανητικό τούτο που γράφει στην 2ην σελίδα ο λογιστής τζαι εμεταδώσαν ούλλα τα μέσα για την αξία της ακίνητης του περιουσίας.

    Εν ημπόρω ... πόσο περιπαίξημο

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ακκανούρης: συμφωνώ ότι γίνεται καλή δουλειά από λογιστικά και δικηγορικά γραφεία. Τούτο όμως που με πελλανίσκει τζαι γυρίζει μου ένει ότι δεν έχουμε πλάνο Β σε περίπτωση που ανέβει ο εταιρικός τζαι φύουν εταιρείες ή αναγκαστούμε να διώξουμε καταθέσεις.

    Τζαι το χειρότερο ένει ότι πανηγυρίζουμε που αυξήθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες ενώ πέφτουν οι αφήξεις μας που άλλες χώρες. Τι σκατά ρε!!!! Εν ηλίθιοι; Κτυπάτε γιε μου τζαι καμιά άλλη αγορά.

    Για την προπόνηση πάντως έννα σε απογοητεύσω. Εν έκαμα τίποτε Σάββατο τζαι Κυριακή τζαι έφαα τζαι όπως τον σιήρο. Σήμερα πρέπει να το ισιώσουμε. 2ωρο μπάσκετ (εννοείται διπλό) πέρκι εν στοιβάσω την πίτσα τζαι το μπέρκερ (στην ίδια παραγγελία).
    Που τραυματίστηκες;

    @Ουφ: Τωρά που το σκέφτομαι λέει αμοιβή και ποσοστά από το δικηγορικό. Αμοιβή δεν είναι ο μισθός; Όταν έχεις μισθό δικαιούσαι σύνταξη; Από ότι ξέρω όχι

    @Χωρικός: Είναι λογικό νομίζω να παρουσιάζονται με την ονομαστική τους αξία. Αφού δεν είναι δημόσιες εταιρείες.
    Επίσης αν τα μερίσματα επανεπενδύονται τότε χωρίς να είμαι λογιστής δεν θα έπρεπε να δηλώνονται στο εισόδημα. Το αντίστοιχο είναι να είμαι κάτοχος μετοχών δημόσιας εταιρείας η οποία είναι growth company, έχει κέρδος αλλά δεν δίνει μερίσματα γιατί τα επενδύει ξανά πίσω στην ανάπτυξη της. Εδώ όμως από ότι λαλεί δεν επανεπενδύονται αλλά πάνε για αποπληρωμή δανείου των εταιρειών εξού και δηλώνονται στο εισόδημα του.

    @Ματίλτα: Εν μεγάλη βλακεία τούτη με τις τιμές του 80 συμφωνώ. Ειδικά τωρά που υπάρχει τζαι τεράστιο θέμα με τις εκτιμήσεις των ακινήτων από τις τράπεζες θα έπρεπε να γίνει μια ευθυγράμμιση των τιμών.

    Ούλλα όσα άκουσα ως τωρά για πληθωρισμό 3.3 επί της αξίας του 1980 είναι ερασιτεχνισμοί και με μια λέξη μαλακίες. Να κάτσουν τον κώλο τους κάτω να κάμουν επανεκτιμήσεις γιατί πολλά άλλαξαν που τότε ειδικά οι αξίες της κάθε περιοχής.
    Παρόλα αυτά το πόδι του λογιστή εν το πιάνεις γιατί νομικά τούτη εν αξία (έστω του 1980)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίτσα και μπέργκερ στην ίδια παραγγελία; Τρως σαν off season bodybuilder!!! Πρόσεξε να μην σε εκδικηθεί ο μεταβολισμός σου!

      Διπλό μπάσκετ; Μπράβο φίλε. Είναι άθλος πάντως. Μπράβο χίλια.

      Τραυματίστηκα τους προσαγωγούς. Παλιός τραυματισμός ο οποίος αναδεικνύεται από καιρό σε καιρό. Ειδικά όταν παίζω με κάποιον 20 κιλά πιο βαρύ από εμένα.

      Πάρε μια ιδέα για το πως μπορεί να προκύψει.

      http://www.youtube.com/watch?v=V15A-ndEq-0

      Εγώ ήμουν ο από κάτω, και στο γύρισμα έπεσε ο βόρτος πάνω στο πόδι μου που ήταν κάτω από τη μασχάλη του. Ακούστηκε κάτι σαν να σκίζεται πανί. Πόνος... ένα μήνα έξω. Τουλάστιχον. Που σημαίνει ότι θα έχω νεύρα... Επίτηδες θα κινούμαι με τα πόδια. Γιατί με το αυτοκίνητο θα γίνω δημόσιος κίνδυνος! Άργγγκκκκκ

      Διαγραφή
    2. Critic

      Τα μερισματα συμφωνα με την σημειωση 2 παν για να πιερωθει δανειο που αφορα την αγορα κτηριου στο οποιο στεγαζονταi οι εταιριες του. Το κτηριο αυτο δεν παρουσιαζετε στα ακινητα που βρισκονται στο ονομα του αναστασιαδη αρα υποθετω οτι βρισκετε στα ασσετ των εταιριων για αυτον ειπα επανεπενδυοντε.

      Xwrikos

      Διαγραφή
  7. Μα εν διά τες τιμές του 80….
    Βάλει τες τιμές που τα εγόρασε, που ήταν αν θυμούμε καλά άλλη του 83 άλλη του 89.. κ.λπ.
    αλλά στο τέλος σουμάρει τα τζαι λαλεί μας "τόσα αξίζει η ακίνητη του περιουσία!!» (αντί να πει τόσα εξόδκιασε για να την αγοράσει).

    το αστείο εν ότι για το αυτοκίνητό του έβαλεν όι την τιμή που το εγόρασε, όπως έκαμε για τα ακίνητα αλλά την σημερινή του αξία που εν σαφώς λλιότερη! Καθαρή προσπάθεια να ρίξει την αξία της περιουσίας. Που εν βλακεία γιατί ο πολλύς ο κόσμος εν τζαι κόφτει τον αν έσιει 15 εκ. (που τόσα τα υπολογίζω) αλλά ελπίζει να έσιει έναν πρόεδρον που εννά του λαλεί την αλήθκεια.

    Εν ανέκδοτο η δήλωση τζαι να σου πω την αλήθκεια καταθλιπτική, γιατί τούτος υποτίθεται ότι εννα εφαρμόσει διαφάνεια τζαι εννα φέρει την κάθαρση.

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τζαι εγώ θεωρώ το βλακεία...Γιατί ο πλούτος δεν είναι έγκλημα. Τζαι εν θα ψηφίσω Μαλά γιατί εν ο λιότερο πλούσιος. Αν έχει κάποιος στοιχεία για το πως έκαμε την περιουσία τουο Αναστασιάδης, αν υπάρχει κάποιοα παρανομοία ας φκει να το πει...Αλλιώς εν μου λαλεί πολλά...Μπορεί να εν εξυπνος πολλά τζαι να τα έφκαλε.

    Αλλα κανένας εν τολμά γιατί έχουν ούλλοι χεσμένη την φωλιά τους. Τι έννα πουν ξέρεις έφκαλε 0.5εκ το 1999 γιατί έπιανε μετοχές private placement εκμεταλλευόμενος το όνομα και την θέση του τζαι επούλα τες την ίδια μέρα με κέρδος. Σκατά σφού ούλλοι εκάμνετε το...

    Που να αρκεψεις τζαι που να τελειώσεις. Έννα μου πεις ο Μαλάς όμως εν έκαμε τίποτε που τα πιο πάνω. Σωστα εν έκαμε γιατί ήταν έξω που τον χορό. Επίσης στηρίζει τον το Ακέλ. Εν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ακέλ εστήριξεν τζιαι τον Βασιλείου. Τζιαι ξέρεις πολλά καλά ότι άπαξ τζιαι ξέβην κάποιος στην Κύπρον κάμνει ότι θέλει εκτός που τζιείνα που μπορεί να του κόψει η βουλή. Άρα ο κύριος λόγος που διάς για να μεν θέλεις τον Μαλάν έν ηστέκει. Θα έσιει σίουρα τζιαι άλλους :))

    Πάντως με τούτον το άρθρον σου εφάνης ο μόνος έντιμος που τζιείνους που ξέρω να κατακρίνουν έντονα τον Χριστόφκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kai meta lalun oti osoi en psifizun en avuloi en noiazunte gia ton topo tous klp klp. pou ta mou...ara sta pou...ara kai pou ta sk@ta sta kotsir@.
    thkialeksete

    ΑπάντησηΔιαγραφή