CYPRUS CRITIC

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η Δική μου σούπερ duper πρόταση

Η τεράστια σοβαρότητα των διαφόρων οικονομολόγων αλλά και ψευδό-οικονομολόγων που παρουσιάζονται τελευταίως στις τηλεοράσεις με έχει μαγέψει. Οι σούπερ προτάσεις των Λιλλήκα, Χαραλαμπάκη αλλά και άλλων τεράστιων κεφαλιών που παρουσιάζονται είναι όντως εντυπωσιακές.

Ειδικά όταν άκουσα τζαι την ψεσινή φαεινή ιδέα κάποιου Α. Θεοφάνους προφέσορα πολιτικών επιστημών και οικονομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για έξοδο από το ευρώ. Άσχετα με τι άλλο περιείχε η πρόταση του πιστεύω δεν χρήζει περαιτέρω μελέτης κυρίως λόγω της εξής βλακείας που μας είπε.

Διατήρηση των καταθέσεων σε Ευρώ με τους υφιστάμενους περιορισμούς οι οποίοι σταδιακά θα αρθούν, και τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα μετατραπούν σε Λίρες/Κυπριακά Ευρώ.  Η Κεντρική Τράπεζα θα καταβάλλει σταδιακά στις Τράπεζες και στα Συνεργατικά τα αντίστοιχα ποσά τα οποία θα απολεσθούν από την αναμενόμενη υποτίμηση.

Δεν ξέρω αν σκέφτονται πριν μιλήσουν αλλά εγώ έχω ένα βάσιμο νομίζω ερώτημα για την εν λόγω πρόταση. Η Κυπριακή λίρα εάν υιοθετηθεί θα υποτιμηθεί λογικά τουλάχιστον 30%. Τουλάχιστον. Με 63 δις καταθέσεις οι οποίες παραμένουν σε ευρώ και 70 δις δάνεια τα οποία μετατρέπονται σε λίρα και άρα θα μειωθούν κατά 30% μιλούμε για περίπου μια τρύπα 14δις!!!!! Την οποία μας είπε θα καλύψει σταδιακά η Κεντρική τράπεζα!!!!! Α οκ....

Απλά να υπενθυμίσω στον κύριο Θεοφάνους ότι μιλούμε για ριάλια τζαι οι για κουτσιά. Τζαι προσωπικά πιστεύω ότι αφού συγχύζει τα κουτσιά με τα λεφτά ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί να ακολουθήσει μια εναλλακτική καριέρα. Αγρότης μόνος ψάχνει ας πούμε.

Αλλά επειδή νιώθω την πίεση από τους οικονομολόγους του τόπου οι οποίοι κάνουν διαγωνισμό ποιος θα παρουσιάσει την καλύτερη (λέμε τώρα) πρόταση θα ήθελα και εγώ να συμμετάσχω σε αυτό το παιχνίδι. Νιώθω αδικημένος και για αυτό θα γράψω τζαι εγώ σήμερα την μελέτη μου πέρκι προλάβω την μαλακία που έννα παρουσιάσει το Ακελ και η ΕΔΕΚ για να δικαιολογήσουν την καταψήφιση του μνημονίου.

Πιστεύω στις ικανότητες των πιο πάνω στην μελέτη και παρουσίαση ηλιθιοτήτων αλλά ελπίζω ότι και η δικές μου μαλακίες θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα και να είναι αντάξιες με τις δικές τους. Πάμε λοιπόν.

Προτείνω έξοδο από το ευρώ αλλά όχι από την Ευρώπη. Αν θελήσουν να μας βγάλουν από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της εξόδου μας από το ευρώ απλά θα τους πούμε δεν δεχόμαστε. Λογικά θα πουν οκ. Αν δεν πουν οκ εναλλακτικά θα πρέπει να ντύσουμε διάφορους γνωστούς πατριώτες με κυπριακές ενδυμασίες και βράκα χωρίς φυσικά σώβρακο από κάτω. Αυτοί θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες όπου και θα δείξουν τα αρχίδια τους στους Ευρωπαίους. Αυτοί τρομοκρατημένοι από τα τεράστια μας αρχίδια (σαν μπάλες μπόουλιγκ) αλλά και τα τεράστια κοντάρια των Κύπριων πατριωτών θα φοβηθούν και θα πούν οκ φύγετε μόνο από το ευρώ αλλά μείνετε στην Ευρώπη. Πλιζ. Προτείνω ομαδάρχης της εν λόγω ομάδας να μπει ο αρχηγός της νεοσύστατης «Συμμαχίας Βλακείας».

Μετά από την ξεκαθάρηση αυτού θα πρέπει να υιοθετήσει και νέο νόμισμα η Κύπριακή Δημοκρατία. Προσωπικά πιστεύω η επιστροφή στην Λίρα Κύπρου είναι δύσκολη. Πιο λογικό θα ήταν η χώρα να υιοθετήσει ένα καινούργιο νόμισμα. Πιστεύω ότι η Λίρα Critic Κύπρου είναι η πιο σωστή και ενδεδειγμένη κίνηση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η Λίρα Critic Κύπρου θα έχει ισοτιμία 1 προς 3,000 ευρώ. Δεν θα διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές συναλλάγματος για να μεν μπορεί κανένας να την υποτιμήσει. Θα εμπορεύεται μόνο στην εγχώρια αγορά και η εξαγωγή της από την χώρα θα απαγορεύεται. Στο αεροδρόμιο θα γίνεται ακόμη και σωματικός έλεγχος σε τουρίστες που φεύγουν από την χώρα για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα πάρουν ούτε και μια μαζί τους.

Η Λίρα Critic Κύπρου θα καταστεί το πιο σημαντικό αλλά και μυστήριο ταυτόχρονα νόμισμα παγκοσμίως. Πιο μυστήριο ακόμα και από το Βόρειο κορεάτικό Ουόν. Η τιμή του αφού δεν θα συναλλάσσεται στις διεθνείς αγορές δεν θα καθορίζεται από τον όγκο συναλλαγών. Αντί αυτού σαν συλλεκτικό κομμάτι που θα είναι θα πωλείται μόνο στο internet κάτω από συνθήκες δημοπρασίας (στυλ eBay) ξεκινώντας από την ισοτιμία 1:3,000 ευρώ. Οποιαδήποτε καλύτερη τιμή πέραν αυτής θα αποφέρει κέρδος στον ιδιοκτήτη την Λίρας Critic Κύπρου. 80% του κέρδους θα πηγαίνει στον ιδιοκτήτη και 20% στον Critic για την ιδέα.

Εννοείται ότι οι Λίρες Critic Κύπρου που θα πωληθούν στο εξωτερικό δεν θα είναι ενεργά νομίσματα αφού θα σταμπαριστούν για να αχρηστευθούν και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν συλλεκτικά κομμάτια.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα παίρνει συνάλλαγμα από την κεντρική τράπεζα και θα δίνει 1% προμήθεια στον Critic για την ιδέα.

Οι καταθέσεις των Κυπρίων στις τράπεζες θα μετατραπούν σε Λίρες Critic Κύπρου και θα παίρνουν επιτόκιο 12.5%. Των ξένων οι καταθέσεις θα μείνουν σε ευρώ και θα παίρνουν Euribor. Από την άλλη τα δάνεια κυπρίων θα μετατραπούν στο υποτιμημένο ευρώ με επιτόκιο Euribor + 0.5% ενώ τα δάνεια ξένων Euribor + 7.5%... Εννοείται ότι ένα ποσοστό 0.5% θα δίνεται σαν προμήθεια στον Critic για την ιδέα.

Τυχών προβλήματα ρευστότητας που μπορεί να δημιουργηθούν θα καλύπτονται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου η οποία θα παίρνει με την σειρά της χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν υπάρχουν διαφωνίες από την ΕΚΤ θα σταλεί για επίσκεψη η ομάδα δράσης με τις βράκες.

Επίσης σκοπός της Κύπρου είναι να γίνει ενεργειακό κέντρο και να πουλά αέριο και πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί κοιτάσματα πετρελαίου εμείς θα πουλούμε anyway. Α τζαι σε ότι τιμή θέλουμε. Επίσης θα γίνει πρόταση προς τον OPEC να αρχίσει να τιμολογεί την τιμή του πετρελαίου σε Λίρες Critic Κύπρου αφού θα είναι πλέον το πιο σταθερό νόμισμα παγκοσμίως. Γιατί όμως να περιοριστούμε μόνο στο πετρέλαιο; Ούλλα τα commodities ολάν. Από τις συνολικές παγκόσμιες συναλλαγές στα  commodities ο Critic θα παίρνει 0.001% για την ιδέα.

Αν δεν δεχτούν θα σταλεί για επίσκεψη η ομάδα δράσης με τις βράκες για να τους πείσει θκυο παλλιές. Επίσης η ομάδα δράσης εάν υπάρχουν αντιστάσεις μπορεί να σταλεί και στην Αμερική να δει τον Ομπάμα και να του αποδείξει ότι ναι μεν οι μαύροι έχουν το όνομα αλλά οι Κύπριοι έχουν την χάρη.

Επίσης ο Critic ο οποίος θα γίνει ο πραγματικός εθνάρχης της Κύπρου (και όχι ψευδό-εθνάρχης σαν τον Τάσσο και τον Μακάριο) θα παρουσιάζεται κάθε μέρα στην τηλεόραση για να απευθύνεται και να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές  στον λαό. Οι παρουσιάσεις θα είναι μαγνητοσκοπημένες γιατί ως γνωστό ο εθνάρχης είναι εσωστρεφής τζαι πιάννει τον το stage fright. Στις ζωντανές παρουσιάσεις το μήνυμα του εθνάρχη θα παρουσιάζει στον λαό η Κούλα Criticoulla.

Επίσης θα υπάρξει λίστα εκδιωχθέντων από την χώρα στην οποία ο εθνάρχης Critic θα βάζει όποιον θέλει. Θα δέχεται μεν εισηγήσεις αλλά στην ουσία έννα βάλει όποιον θέλει.

Τέλος το οικονομικό μοντέλο της χώρα θα βασίζεται σε τρεις τομείς. Τουρισμός, ενέργεια και δημόσιος τομέας. Όσοι δεν θα δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας και τουρισμού θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και θα πληρώνονται όσα θέλουν φτάνει ένα ποσοστό 0.01% του κρατικού μισθολογίου θα πηγαίνει στον Critic για την ιδέα.

Α τζαι για να μεν ξεχάσω. Η Λίρα Critic Κύπρου θα έχει ως σήμα της τον Critic να αφοδεύει διαβάζοντας εφημερίδα όπως στην φώτο του  blog. Α τζαι επισης καταργείται η μάππα γιατί εν μου αρέσκει τζαι που δαμέ τζαι να πάει έννα παίζουν ούλλοι μπάσκετ.

Αυτή είναι η πρόταση μου η οποία θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο μετά τις γιορτές. Όποιος διαφωνεί θα του στείλω την ομάδα δράσης με τις βράκες.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η δική μου «special» δεξαμενή σκέψης

Άκουσα για την εξαίσια ιδέα της δολαριοποίησης της Κυπριακής οικονομίας. Η εναλλακτική αυτή πρόταση, κατατίθεται έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το μνημόνιο για την Κύπρο λένε. Την πρόταση κατέθεσε ο Γιάννης Χαραλαμπάκης ο οποίος ένει (από ότι λέει) στην δεξαμενή σκέψης Θουκυδίδης και ως εκ τούτου πρέπει να είναι και σούπερ οικονομολόγος.

Η πρόταση των εγκεφάλων λέει να μην γίνει κούρεμα στις καταθέσεις για να  διαφυλαχθεί ο τομέας των υπηρεσιών. Η επίλυση στηρίζεται στην δολαριοποίηση της Κύπρου, δηλαδή την υιοθέτηση του δολαρίου ως νόμισμα ή την υιοθέτηση ενός νομίσματος (λίρα) το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ή με ένα πακέτο νομισμάτων. Η Λαϊκή χωρίζεται σε good/bad bank, όπως και στην πρόταση της τρόικας ενώ στην συνέχεια θα χωριστεί σε εμπορική και ενεργειακή τράπεζα!!!! Η ανακεφαλαιοποίηση της θα πραγματοποιηθεί με έκδοση κρατικών ομολόγων τα οποία θα συνδέονται με τα έσοδα του φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια προτείνεται επίσης να βρούμε νομικό τρόπο για να μην πληρώσουμε πίσω τα λεφτά που δανείστηκαν οι τράπεζες από τον ELA, και να διαπραγματευτούμε την έξοδο μας από την Ευρωζώνη. Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι διαπραγματευτικές ανάγκες, τότε προτείνεται η σύσταση νέου εθνικού νομίσματος το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Με την τωρινή κατάσταση και το μνημόνιο οι εγκέφαλοι λένε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 50-60% στα επόμενα 3 χρόνια και η ανεργία θα φτάσει το 40%.

Οκ εγώ σαν μη εγκέφαλος που είμαι και δεν συμμετέχω σε δεξαμενές σκέψεις έχω ορισμένα ερωτήματα. Μπορεί να εν τζαι μαλακίες. Εξάλλου εγώ σκέφτομαι και συσκέπτομαι μόνος με τον εαυτό μου σε ιδιωτικό δωμάτιο την ώρα του πρωινού μου καφέ ο οποίος συνοδεύεται από αναθυμιάσεις τύπου Πυθίας. Εκεί λοιπόν μου έρχονται τα ακόλουθα ερωτήματα. 

Κατ’ αρχή οι προβλέψεις για την οικονομία είναι νομίζω της πούτσας. Η οικονομία θα πέσει σε σοβαρή ύφεση συμφωνώ αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης και ανεργίας που παραθέτουν είναι εξτρίμ. 20% συρρίκνωση τον χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια είναι υπερβολική, όπως επίσης και το 40% ανεργία. Από ένα πρόχειρο έλεγχο που έκανα οι χώρες που είναι κοντά ή ξεπερνούν το 40% ανεργία είναι οι Djibouti 59.0%, Gaza Strip 37.8%, Kiribati 38.2% Kosovo, 40.0%, Mozambique 60.0%, Namibia 51.2% Nepal, 46.0% Swaziland 40.6%, Tajikistan 60.0%, Zimbabwe 70%. Επίσης τελευταία φορά που έλεγξα οι κάτοικοι αυτών των χωρών δεν έχουν δικαίωμα εργοδότησης εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης. Αν είχαν μήπως λέω μήπως να μην ήταν τόσο ψηλό το ποσοστό ανεργίας στην χώρα;;;; Ίσως γιατί πολλοί θα μετανάστευαν;

Επίσης στις εξής προτάσεις των καθηγητών οι οποίες είναι επιβεβλημένες για να πετύχει το σχέδιο εγώ θέτω τους ακόλουθους προβληματισμούς. «Cypriot government to request the repatriation of €10 billion from countries that benefited from Cypriot funds». Specifically, we consider it as a necessary condition for any successful alternative that about €5 billion be repatriated back to Cyprus from the Cypriot deposits». Με λίγα λόγια με εκβιαστικό τρόπο θα πεις εδώ και τώρα θα φέρετε όλοι τις καταθέσεις σας πίσω. Τωρά ακούσετε. Ημί-ανάπαυσης. Η απάντηση θα είναι μάλλον δεν μας κατουράς ρε Πάριε. 

«The good bank will split later into commercial and energy bank. In the meantime its capitalized with government Treasury credits which in turn are based on natgas future income». Ποιος θα τα αγοράσει είπαμε τα κρατικά ομόλογα; Τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας χρεοκοπημένης, εκτός Ευρωζώνης, εκτός αγορών τα τελευταία 2 χρόνια με μόνο collateral το μελλοντικό εισόδημα από το αέριο το οποίο ακόμα δεν εξακριβώθηκε πόσο είναι. Φαντάζομαι έννα βουρήσουν ούλλοι να πιάσουν έννεν; Μάλλον ναι. 

«ELA is treated as unenforceable and an ultra vires act is being declared while investigations are proceeding as to the validity of the repayment obligation». Μμμ ναι θα υψώσουμε το ανάστημα μας και θα βροντοφωνάξουμε στους δανειστές πάρτε τα αρχίδια μας εμείς δεν πληρώνουμε πίσω το ELA.

“A negotiated settlement for an orderly Eurozone exit over a period of 12 months is being negotiated. The EU has incentives doing that because the stability of the Eurozone will be threatened with the steps outlined above. During that amicable divorce period the ECB and/or the EU commit to finance the funding needs of the country. It is our opinion that this might be the optimal solution”. Δηλαδή με λίγα λόγια επιστρέφουμε πίσω στην συστημικότητα μας!!! Θα φύγουμε με τις ευχές τους τζαι τζείνοι έννα κάμουν τζαι commit to finance the funding needs of the country!!!! Πόση φαντασία ρε!!!!Χαχαχα...and this is the optimal solution…

Μετά που τούτα όμως μπαίνουμε τζαι στο ψητό. Στην απομακρυσμένη περίπτωση όπου η ΕΕ δεν δέχεται ....απομακρυσμένη όμως γιατί είπαμε «The EU has incentives doing that»..... οι εγκέφαλοι προτείνουν να φύγουμε μόνοι μας και «a local currency should be issued that will assist in the liquidity needs of the nation».

«If financial stability is threatened then we recommend the adoption of another reserve currency as the new currency or to peg the new national currency to the dollar or a basket of currencies»... Επίσης «They contain an inherent devaluation, which advances exports and reduces imports. It also encourages FDIs (foreign direct investments), and other capital flows». Ανακεφαλαιώνουμε λέγοντας ότι μια χώρα χρεοκοπημένη, εκτός Ευρωζώνης, εκτός αγορών τα τελευταία 2 χρόνια, χωρίς υποδομές για βαρετή βιομηχανία, με ακριβό ρεύμα και σχεδόν μηδενική παραγωγή σε πρώτες ύλες προσελκύει άμεσα foreign direct investments και σαν μην έφτανε αυτό other capital flows!!!! Ναι έννα σιεστούμε στα other capital flows...Έννα πετάσσουνται που τα αυτιά μας.

Και τωρά πάμε στις υποθέσεις τους. «We will assume that the US dollar is adopted». By the way εν σοβαρό assumption τούτο; Τους Αμερικάνους ερωτήσαμεν τους; 

Και στο τραπεζικό σύστημα «All deposits will be converted into US dollars at current exchange rate. All loans, contracts (including wage and salary agreements), and prices will convert to dollars at a 1:1 ratio». Δηλαδή με σημερινά δεδομένα οι καταθέσεις θα μετατραπούν στην ισοτιμία 1.30 και τα δάνεια στο 1. Εγώ διερωτώμαι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων αυτής της πρότασης για επίδραση που θα έχει στην τήρηση των κανόνων της κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή των ratios που πρέπει να τηρούν όλοι οι τραπεζικοί οργανισμοί τζαι έννα μπω λίο σε τεχνικά θέματα. 

Πάμε λοιπόν για παράδειγμα στον δείκτη ρευστών διαθεσίμων της τράπεζας. Τι οφείλει δηλαδή να τηρεί μια τράπεζα σε ρευστά διαθέσιμα με βάση τις καταθέσεις της. Για να μεν τες δια ούλλες για δάνεια ας πούμε...  

Έτσι πρόχειρα ο δείκτης είναι ο εξής:
(Διατραπεζικές τοποθετήσεις (μέχρι 1 μήνα) + μετρητά + καταθέσεις με κεντρική) /
(Πελατειακές καταθέσεις + διατραπεζικοί δανεισμοί (μέχρι 12μ.) + άλλο παθητικό)

Δηλαδή σε μια περίπτωση όπου έχουμε ευρώ, πριν την εφαρμογή του σχεδίου ο δείκτης είναι:
(10 + 10 + 10) / 120 (πελατειακές καταθέσεις) + 20 (Διατραπεζικοί δανεισμοί) = 21.4%
Άρα ο δείκτης ο οποίος οφείλει να είναι πάντα πάνω από 20% τηρείται.

Τώρα εάν μετατρέψουμε όλα τα δάνεια της τράπεζας σε δολάρια στο 1 και τις καταθέσεις σε δολάρια στο 1.30 θα έχουμε όπως υπολογίζω τα ακόλουθα αποτελέσματα σε δολάρια:
10 + 13 + 10 / 156 + 26 = 18.13% 

Άρα ο δείκτης δεν τηρείται. Τι έχουν να πουν αυτοί οι ειδήμονες για αυτές τις περιπτώσεις; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι υποθέσεις μου είναι σωστές. Για παράδειγμα εάν ο διατραπεζικός δανεισμός της τράπεζας θα μετατρέπεται σε δολάρια στο 1 ή θα εξαιρείται. Αλλά από την στιγμή που δεν διευκρινίζονται αυτές οι λεπτομέρειες στην μελέτη τους τότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κάνει τα δικά του τεστ. Εγώ ας πούμε αν είχα τράπεζα μπορεί να μεν εδέχουμουν.

Τέλος ακόμα μια διαφωνία μου είναι το «We reiterate that the government should initiate a process of local currency and debt settlement, as well as enact a moratorium of interest payments, in case that financing the funding gaps prove to be unsuccessful. Opening credit swap lines with various central banks should be pursued to secure requisite access to U.S. dollars for the support of a dollarization scheme».

Τα swaps αυτά είναι ουσιαστικά δύο πράξεις. Για παράδειγμα η Κεντρική τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) αντλεί δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, πουλώντας ένα συγκεκριμένο ποσό του νομίσματός της στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Federal Reserve και η ΚΤΚ συνάπτουν άλλη δεσμευτική συμφωνία (forward contract) για μια δεύτερη συναλλαγή που υποχρεώνει την ΚΤΚ να επαναγοράσει το νόμισμά της σε μια συγκεκριμένη ισοτιμία. Σε αυτή την συναλλαγή η FED διατηρεί το ξένο νόμισμα σε ένα λογαριασμό στην ΚΤΚ ενώ τα δολάρια που η Fed παρέχει μπαίνουν σε λογαριασμό που η ΚΤΚ διατηρεί στη Fed.

Η ΚΤΚ δανείζει τα δολάρια που λαμβάνεται σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και τα δολάρια μεταφέρονται από το λογαριασμό που διατηρεί η τράπεζα στο Federal Reserve, στον λογαριασμό της εμπορικής τράπεζας που δανείζεται. Το σημαντικό είναι ότι πλέον η ΚΤΚ εξακολουθεί να υποχρεούται να επιστρέψει τα δολάρια στην FED, και η ίδια η ΚΤΚ αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τα δάνεια που κάνει σε ιδρύματα στη δικαιοδοσία της.

Με άλλα λόγια η κεντρική τράπεζα Κύπρου παίρνει όλο το ρίσκο κατάρρευσης των προβληματικών έτσι και αλλιώς τραπεζών της ενώ η FED το ρίσκο ότι θα καταρρεύσει η Κύπρος. Εγώ προσωπικά θεωρώ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα (όχι μόνο η FED) να συνάψει τέτοια συμφωνία με την Κεντρική τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) η οποία μόλις θα έχει βγει από το ευρώ και το νόμισμα της θα έχει υποτιμηθεί κατά 30-40-50%. Ειδικά όταν γνωρίζουν ότι και η ΚΤΚ είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών της και άρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μην πάρει πίσω τα λεφτά που δάνεισε στις τράπεζες της.

Καταλήγω λέγοντας ότι η προχειρότητα με την οποία παρουσιάζονται αυτές οι μελέτες είναι αστεία και οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται αβάσιμες. Ο καθένας πλέον ανοίει το στόμα του τζαι πετάσει ανυπόστατες ιδέες τες οποίες μάλιστα παρουσιάζει τζαι στο προεδρικό παριστάνοντας τον σωτήρα. Είναι τόσο γελοίες που ακόμα και ένας blogger μέσα στο πολύ 2 ώρες μπορεί να διαβάσει την μελέτη τους και να γράψει ένα κείμενο με ερωτήματα και διαφωνίες τις οποίες πιστεύω θα δυσκολευτούν πολύ να απαντήσουν με ακρίβεια.

Για αυτό σας παρακαλώ ρε ΜΜΕ. Σταματάτε να διάτε πλατφόρμα στον κάθε άσχετο αλεξιπτωτιστή ο οποίος έχει άμεσες λύσεις για να σωθεί η χώρα. Σταματάτε για να κάτσουμε κάτω να δούμε πως θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ήδη στα σιέρκα μας. Μαλακίες εγώ προσωπικά εβαρέθηκα να ακούω τζαι να θκιεβάζω.


Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ένας είναι ο εχθρός οι εξής δύο

Βαρέθηκα να ακούω για τους προδότες που εφκάλαν τα λεφτά τους έξω που την Κύπρο και άλλες παρόμοιες παπαριές. ΝΑΙ όταν νομίζεις ότι η Κύπρος θα χρεοκοπήσει και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν τότε ότι οικονομίες έχεις τις βγάζεις εκτός Κύπρου. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ο οποίος θα έκανε το αντίθετο. Όταν ξέρεις ότι υπάρχει περίπτωση να χάσεις όλα σου τα λεφτά δεν μένεις άπραγος γιατί είναι θέμα πατριωτικό. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Εν βλακεία.
 
Άρα γιατί είναι προδότες το lidl γιατί έβγαλε τα λεφτά του εκτός χώρας; Γιατί είναι προδότης ο Α και ο Β γιατί δεν εμπιστεύτηκαν την χώρα μας; Τζαι φτάνει με το πιππίλιμα τούντης καραμέλας της εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών.
 
Για ακόμα μια φορά νομίζω βλέπουμε φαντάσματα τζαι φταίμε τον λάθος κόσμο. Οι πληροφορίες ήταν ΕΚΕΙ τζαι ο Οποιοσδήποτε μπορούσε να τις δει. Το κούρεμα και η κατάρρευση της Λαϊκής και της Κύπρου  υπήρχε σαν κουτσομπολιό από παλαιότερα αλλά υπήρχε και επίσημα σαν ενδεχόμενο από την 1η Φεβρουαρίου του 2013.
 
Τα έγγραφα  άλλωστε που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάζουν ξεκάθαρα αυτό το ενδεχόμενο στο τραπέζι. Το ίδιο το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου με αίτημα του ζητά την γνώμη της ΕΚΤ αναφορικά με δέσμη σχεδίων νόμου για τη θέσπιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο. Άρα ξεκάθαρα το ενδεχόμενο υπάρχει και η Κυπριακή κυβέρνηση το σκέφτεται και ρωτάει την ΕΚΤ για γνωμάτευση.
 
Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στην δημοσιότητα εδώ και καιρό. Τζαι είμαι σίουρος ότι πολλοί που εσάς μπορεί να τα είδετε ήδη. Παραθέτω όμως μερικές προτάσεις που ξεχώρισα που έχουν ενδιαφέρον. «Η παρέμβαση εδράζεται, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες αρχές: α) οι μέτοχοι και τα επωφελούμενα μέρη θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα επωμίζονται τις ζημίες, β) οι πιστωτές θα πρέπει να επωμίζονται ζημίες μετά τους μετόχους, οι δε πιστωτές της ίδιας τάξης να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, γ) κανένας πιστωτής δεν θα πρέπει να περιέρχεται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση από εκείνη στην οποία θα βρισκόταν εάν το συγκεκριμένο ίδρυμα τίθετο σε εκκαθάριση στο πλαίσιο διαδικασίας αφερεγγυότητας».
 
Οκ άρα ομολογιούχοι, οι κάτοχοι αξιόγραφων και οι μέτοχοι παίρνουν ούλλοι τον πούλλο. 
 
Και κάτι για τους καταθέτες:
«Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3,οι απαιτήσεις των ανασφάλιστων καταθετών στην εκκαθάριση θα κατατάσσονται πριν από τις απαιτήσεις των άλλων γενικών ανασφάλιστων πιστωτών. Αυτό φαίνεται να υπαγορεύεται από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και από πρακτικούς λόγους που αφορούν ειδικά την Κύπρο και τον τραπεζικό της τομέα».
 
«Η πρόβλεψη προνομίου για τις ασφαλισμένες καταθέσεις δικαιολογείται, καθώς μειώνει τις πιθανές ζημίες των ασφαλισμένων καταθετών ενός υπό εκκαθάριση ιδρύματος και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων (bankrun) και υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος εγγύησης καταθέσεων».
 
«Η ΕΚΤ σημειώνει ότι το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου δεν εξαιρεί τις εγγυημένες καταθέσεις από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τη διάσωση με ίδια μέσα. Ταυτόχρονα, με βάση τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου 14 συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα επηρεάζονταν σε περίπτωση διάσωσης με ίδια μέσα».
 
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο επηρεασμού και των ασφαλισμένων καταθέσεων «το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου δεν εξαιρεί τις εγγυημένες καταθέσεις από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τη διάσωση με ίδια μέσα».
 
«Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων νόμου (εφεξής το «σχέδιο νόμου για τις κρίσεις»), το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου πρόκειται να ενεργοποιεί τον περί διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων νόμο κατόπιν αιτήματος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, «ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Η ενεργοποίηση αυτή θα προϋποθέτει εισήγηση της ΚΤΚ, εφόσον αυτή θεωρεί πιθανόν η εξυγίανση του αιτούντος ιδρύματος να επιφέρει σοβαρότερες αρνητικές συνέπειες στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή/και να συνεπάγεται μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη από την εφαρμογή μέτρων στήριξης βάσει του σχεδίου νόμου για τις κρίσεις»
 
Και τέλος το πιο σημαντικό:
 
«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η αναδιοργάνωση ενός μη βιώσιμου ιδρύματος ως ιδρύματος που συνεχίζει την δραστηριότητα του («σενάριο ανοιχτής τράπεζας»), αντί της εξυγίανσής του ως ιδρύματος που έχει παύσει τη δραστηριότητά του («σενάριο κλειστής τράπεζας»),θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, υπό τις οποίες η κοινή εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος θα ήταν σοβαρά επιζήμια για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αυξημένους τους κινδύνους διασυνοριακής μετάδοσης»
 
Τα πιο πάνω για μένα συνοψίζουν την εικόνα. Λαϊκή και Κύπρου κλείνουν ή κουρεύονται, καταθέσεις άνω των 100,000 χάνονται σχεδόν σίγουρα (μπορεί και οι κάτω των 100), οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι τρώνε επίσης την ζημιά. Και τέλος αυτό είναι πολύ πιθανόν να γίνει στην περίπτωση της Κύπρου γιατί όπως λέει η ΕΚΤ η  αναδιοργάνωση ενός μη βιώσιμου ιδρύματος ως ιδρύματος που συνεχίζει τη δραστηριότητα του θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις....
 
Τέλος τίποτε άλλο.
 
Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Αν όχι που πιο παλιά τότε τουλάχιστον από την 1η Φεβρουαρίου. Ποιος φταίει λοιπόν; Κάποιος που έφυγε τα λεφτά του που την χώρα πιο νωρίς ή η πολιτική ηγεσία που εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας επέλεξε να χώσει την ενδεχόμενη χρεοκοπία των τραπεζών;
 
Ποιος φταίει που ο Αναστασιάδης εγγυοταν ότι δεν θα γίνει κούρεμα;
Ποιος φταίει που ο Χριστόφκιας ενώ ο ίδιος και ο υπουργός του έστελλαν στην ΕΚΤ ερωτήματα για το resolution των τραπεζών μας ταυτόχρονα εκούνταν το πρόβλημα πάρακάτω για να προλάβει να πάει σπίτι του;
Ποιος φταίει που ο Αναστασιάδης ενώ ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω πήγε απροετοίμαστος στο πρώτο Eurogroup;
 
Εκεί θα έπρεπε κανονικά να πει κύριοι το κούρεμα που θέλετε είναι δύσκολο να περάσει. Κλείνω λοιπόν από μόνος μου τις τράπεζες μου και πάω πίσω Κύπρο να προσπαθήσω να περάσω την πρόταση σας αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την δεδομένη στιγμή κάτι που ίσως δεν περνά από το κοινοβούλιο μου. Και να έρτει πίσω να προσπαθήσει να το περάσει. Οϊ λαλεί ναι στην Ευρώπη τζαι μετά κρατά αποχή στην βουλή. Τι βλακείες εν τούτες;
 
Άρα friends μεν γυρέφκετε φαντάσματα. Οι ένοχοι είναι μπροστά σας. Είναι οι τραπεζίτες που πήραν τις επενδυτικές αποφάσεις και οι πολιτικοί. Αυτοί είναι ο εχθρός και όχι το Lidl.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Χαχαχα πε αλλό να με τον Πόμπο ρε Κιττή



Σούπερ πρόταση από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Cyta για αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων σε κερδοφόρους ημικρατικούς.

Θα δημιουργηθεί ένας «φορέας» στον οποίο να συμμετάσχουν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ακίνητα ή εγκαταστάσεις). Ο φορέας αυτός θα αναζητήσει δανεισμό από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το ποσό που θα προκύψει από το δάνειο θα παραχωρηθεί στην Κυβέρνηση σαν το μερίδιο συμμετοχής που έχει καταμεριστεί από την Τρόικα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Επίσης το ποσό αυτό που θα παραχωρηθεί στην Κυβέρνηση θα θεωρείται σαν προπληρωμή από πλευράς του ‘φορέα’ για συμμετοχή του στην επένδυση που η Κυβέρνηση θα κάνει στον τομέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Τούτα εμένα ξέρετε πως μου ακούονται; Όπως μου ακούονταν οι προτάσεις-παπαριές οικονομικής φύσεως μετά που είπαμε το «ηρωικό» ΟΧΙ στην Τρόικα. Ξέρετε οι μαλακίες περί σύστασης ταμείου στο οποίο ήταν να πάει ο κάθε Κύπριος να καταθέσει το οβολό του για να ξεχρεώσει η χώρα!!! Ακριβώς έτσι.

Τέθκιες φαεινές ιδέες έρκουνται μου τζαι εμένα ξέρετε. Αλλά συνήθως έχω την αντίληψη να καταλάβω ότι εν μαλακίες τζαι εν φκαίνω να τες διαφημίσω τζιόλας. Συνήθως τούτες οι φαεινές ιδέες εμένα κατεβαίνουν μου μετά το 6ο ουίσκι. Αλλά σκέφτομαι καλά ρε βλάκα αν ήταν τόσο καλή η ιδέα σου μάλλον έννα την σκέφτεσουν τζαι ξεμέθυστος.

Επίσης, οι ιδέες που μου κατεβαίνουν την ώρα του σεξ ή την ώρα του χεσίματος είναι σκέψεις οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω μελέτη γιατί μου εμφανίζονται σε στιγμές ψυχολογικής απογείωσης. Τζαι μεν μου πείτε ότι το χέσιμο δεν είναι στιγμή ψυχολογικής απογείωσης!!!

Ο σκοπός Κιττή δεν είναι να γλυτώσουμε την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Ο σκοπός είναι ΝΑ ιδιωτικοποιηθούν οι κερδοφόροι ημικρατικοί πέρκι γλυτώσουν που όυλους εσάς τους κηφήνες, τα όρνεα. Να γλυτώσουν που την κακοδιαχείριση τζαι που σπατάλες και χορηγίες του πούτσου οι οποίες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στους οργανισμούς.

Για αυτό Κιττή όταν κατεβάζεις ιδέες όταν είσαι μεθυσμένος ή κατά την διάρκεια του σέξ ή της πρωινής σου αφόδευσης καλό θα ήταν να τις ξανασκέφτεσαι πριν μας τις παρουσιάσεις.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ένα μεγάλο χειροκρότημα στην Cyprus Airways



Middle East Airlines had to adjust its operations to the realities of war in Lebanon between 1975 and 1991 and despite multiple closures of the base at Beirut International Airport, was able to continue operating against all odds. From 1998 to 2002, MEA implemented its largest restructuring program ever which helped to turn it around from a loss-making airline to a profitable one by 2003.

Τούτη η αερογραμμή επιβίωσε πολέμους, εμφυλίους, βομβαρδισμούς τζαι τωρά έρκεται να αγοράσει την Cyprus Airways. Τούτη η αερογραμμή η οποία πετά σε παρόμοιους προορισμούς με την δική μας ή σε προορισμούς που θα μπορούσε να πετά η δική μας είναι μια υγιής εταιρεία. Η δική μας η οποία απολαμβάνει ειρήνη εδώ και 40 χρόνια, ευμάρεια των ντόπιων ταξιδευτών, και 2.4εκ τουρίστες τον χρόνο έχει χρεοκοπήσει. 30 φορές όϊ 1.

Τούτο ελπίζω να μας λαλεί κάτι για την διαχείριση ΟΛΩΝ το τονίζω ΟΛΩΝ των κρατικών και ημικρατικών οργανισμών.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η συστημικότητα της Βλακονησίδας μας

Στα μέσα Μαρτίου οι οικονομικοί ειδήμονες της Κυπριακής δημοκρατίας αλλά και οι σούπερ οικονομικοί αναλυτές των τηλεοπτικών καναλιών προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η Κύπρος είναι συστημική. Και λέω για τα τηλεοπτικά κανάλια γιατί στις εφημερίδες υπάρχουν καλοί οικονομικοί αναλυτές σε αντίθεση με την γελοιότητα που επικρατεί στην τηλεόραση. Τζαι όϊ εν δουλεύκω σε εφημερίδα.
 
Εκείνες τις μέρες λοιπόν τα κανάλια μας έβγαιναν και με καμάρι ανακοίνωναν ότι σήμερα είναι μαύρη Δευτέρα στα διεθνή χρηματιστήρια γιατί η Κύπρος είπε ηρωικό όχι στο κούρεμα. Ειδικά τζείνος ο γελοίος ο Κωνσταντίνος Τσιντας του ΡΙΚ που εθώρεν μαύρα παντού ενώ στην ουσία οι αγορές αντιδρούσαν θετικά. Τούτο δεν είναι δημοσιογραφία τούτο είναι παραπλάνηση σε σημείο παραπτώματος.
 
Άλλο ένει όμως το θέμα του ποστ μου. Ενώ λοιπόν περιμέναμε να δούμε αντίδραση στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στην ισοτιμία του Ευρώ λόγω της Κυπριακής κρίσης, η συστημικότητα της Κύπρου εφκήκε μας που την εξωτερική. Τελικά η συστημικότητα της βλακονησίδας αντικατοπτρίστηκε στην τιμή του χρυσού το οποίο έπεσε 16% που την Παρασκευή!!!! Η μεγαλύτερη πτώση που το 1980 όταν και το χρυσό έκαμε ένα πέταγμα πάνω (στο 850 usd) το οποίο ακολουθήθηκε από μεγάλη πτώση. Το γεγονός ήταν η  εισβολή της Σοβιετικής Ένωση στο Αφγανιστάν όταν ο κόσμος εφοήθηκε για αύξηση πληθωρισμού λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων.
 
Σε γενικές γραμμές όπως ξέρετε το χρυσό χρησιμοποιείται κυρίως σε περιόδους κρίσης σαν αντιστάθμισμα στους κινδύνους. Αγοράζεις χρυσό αντί για κατάθεση στην τράπεζα ας πούμε. Επίσης χρησιμοποιείται και για αντιστάθμισμα στον κίνδυνο του αυξημένου πληθωρισμού τον οποίο η Αμερική κυρίως αλλά και η Ευρώπη προσπαθούσαν να πολεμήσουν κατά την διάρκεια των καλών χρόνων από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και την κρίση. Ο λόγος απλός. Το χρήμα χάνει αξία όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται (buying power) ενώ το χρυσό όχι.
 
Μετά την έναρξη της κρίσης όμως το χρυσό εξακολούθησε να είναι δημοφιλές επενδυτικό προϊόν λόγω του φόβου των αγορών. Κυριότερα όμως η ραγδαία αύξηση στην τιμή του χρυσού ήρθε από σπεκουλαδόρους που επένδυαν κερδοσκοπικά στο συγκεκριμένο μέταλλο. Αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν η τιμή του (του gold bullion) να πετάσει από τα 275 το 2002 στο 1,890 το τέλος του 2011.
 
Μέσα στο 2012 είδαμε μια μικρή πτώση αλλά και σταθεροποίηση του χρυσού στα επίπεδα του 1,800-1,600 και λίγοι στην ουσία περίμεναν μια άμεση πτώση κυρίως λόγω κρίσης. Το χρυσό και το πετρέλαιο παρέσυραν τα τελευταία χρόνια όλα τα commodities αλλά και τα νομίσματα που τα ακολουθούν (Αυστραλέζικο, καναδέζικο, Νορβηγική Κορώνα κτλ) σε μια τεράστια φούσκα... Ακόμα και οι τιμές άλλων σιδήρων, των σιτηρών ακόμα και των pork bellies πέτασαν και σχεδόν όλα τα commodities έγιναν κερδοσκοπικά εργαλεία στα χέρια σπεκουλαδόρων. Μέχρι πότε όμως;
 
Η παγκόσμια οικονομία παραπαίει. Η Ευρώπη είναι στο χείλος του γκρεμού, ενώ η Αμερική και Αγγλία ταλαντεύονται και διατηρούν τις οικονομίες τους στον αναπνευστήρα με αυξημένο Money Supply. Οι Ασιατικοί δράκοι κουράστηκαν και οι εξαγωγικές οικονομίες όπως της Κίνας που μέχρι πριν λίγα χρόνια φοβόντουσαν την υπερθέρμανση έχουν κοντοσταθεί.
 
Το ερώτημα λοιπόν ήταν το εξής. Ως πότε η παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε εν μέσω οικονομικής κρίσης να αντέξει τις ψηλές τιμές των αγαθών. Πως μπορούν φτωχοί πλέον άνθρωποι να πληρώνουν ακριβό ψωμί, γάλα, μακαρόνια, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Δεν θα μπορούσαν είναι απλό. Άρα πότε θα ερχόταν το σκάσιμο αυτής της φούσκας των commodities;
 
Μικρές πτώσεις είχαμε και παλαιότερα. Για παράδειγμα το πετρέλαιο μετά το 150 που άγγιξε το 2008 έπεσε στο 30 αλλά ανέβηκε ξανά και σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια κοντά στο 100. Κάπου εδώ όμως έδωσε το κτύπημά της η Κύπρος μας. Yes.
 
Είπαμε ότι θα πουλούσαμε το χρυσό μας για 0.4δις και έγινε της πουτάνας. Οι αγορές φοβήθηκαν το τι μπορεί να ακολουθήσει, με πρώτη υποψήφιο την Ιταλία η οποία είναι από τις πρώτες χώρες σε αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Την είδηση της Κύπρου ακολούθησαν τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική οικονομική επιβράδυνση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως, σε χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις άρα και σε χαμηλότερη ανάγκη για χρυσό.
 
Ρεκόρ μείωσης λοιπόν για το χρυσό με αφετηρία την ανακοίνωση πώλησης της Κύπρου. Συστημική λοιπόν η βλακονησίδα μας από την εξωτερική. Αααατς.
Αλλά στην ουσία η πτώση τούτη εγάμησε μας. Γιατί αμέσως αμέσως χάσαμε 15% που τα 400εκ που θα μεζεύκαμε.
 
Εγώ προσωπικά σε πρώτη φάση βλέπω μικρή άνοδο και μια μεσοπρόθεσμη ανοδική διόρθωση του χρυσού, ή σταθεροποίηση του κοντά στο 1,300. Μέσο-μακροπρόθεσμα βλέπω πτώση του σε πρώτη φάση στο 1,100 και μετά μπορεί και πιο κάτω. 
 
 
 
Εγώ αν ήμουν στην κεντρική τράπεζα και με τοποθετούσαν σε κάποιο πόστο όπου θα μπορούσα να παρέχω επενδυτικές συμβουλές θα έλεγα πουλάτε σε τυχών ανοδική διόρθωση τις επόμενες βδομάδες. Τουλάχιστον το μισό ή 1/3 της ποσότητας που επιθυμούμε να ξεφορτωθούμε. Αλλιώς εάν καθυστερήσουμε και χάσουμε την τιμή τότε τα 400εκ που θα μαζεύαμε μπορεί να γίνουν 200εκ και αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας ισόποσης αξίας. Αν ήμουν στην θέση τους θα ήμουν στην πρίζα. Δεν είμαι όμως.  
 
Το καλό της κρίσης είναι ότι πιθανόν να οδηγήσει σε πτώση (σημαντική μάλιστα) των commodities κάτι που θα καταστήσει φτηνότερες τις πρώτες ύλες και κατ’ επέκταση τα τελικά προϊόντα. Ίδωμεν.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Χριστόφκιας the friendly ghost (NOT)



Εμφανίστηκε εχτές ο πρίσκας ο αρχι-αριστερός (το αρχί εν που το αρχίδια και όχι από το αρχηγός) ο Δημητράκης στα κανάλια. Θυμάστε τον ρε. Εν τζείνος που είχαμε για πρόεδρο ως πριν λίους μήνες. Ναι ρε τζείνος που έβαλε το λιθαράκι του με την αβουλία του στο να παττήσει η χώρα. Τι λιθαράκι δηλαδή εν τη ρότσα του ρωμιού που έβαλε αλλά τωρά 2 μήνες μετά που έφηε εν φταίει σε τίποτε. Ναι ρε τζείνος.  

Είδε που λέτε δημοσιογράφους τζαμέ στο κόμμα που έπινε τον καφέ του τζαι ζήλεψε. Είπε να μιλήσει. Άσχημη συνήθεια βλέπεται η δημοσιότητα. Εν κόφκεται έτσι εύκολα. Οι πάντες δικαιούνται φυσικά 15 minutes of fame. Ακόμα τζαι οι άχρηστοι. Μόνο στην Κύπρο όμως οι άχρηστοι παίρνουν 5 years of fame.

Δεν αντέχει την λάσπη είπε ο πρίσκας πρώην πρόεδρος. Δεν αντέχει. Και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι χειρότερος και από τη φυσική δολοφονία. «Ενώπιων σας δεν είναι το φάντασμα του Χριστόφια, είναι ο Χριστόφιας, ο οποίος ούτε στιγμή δεν έφυγε από την Κύπρο, ούτε στιγμή". Γαμώτο τζαι είχαμε μια ελπίδα. Ότι ο Κάστρο προσκάλεσε σε για σύμβουλο στην Κούβα να γλυτώσουμε εμείς τζαι να σε φορτωθούν τζείνοι. Ευκαιρία να μάθεις τζαι τσα-τσα, μάμπο και άλλους χορούς.

Επίσης η κουβέντα σου για το φάντασμα μου έφερεν την επιφοίτηση. Πάντα γύριζε μες την κκελλέ μου ότι κάτι μου θυμίζεις κάτι μου θυμίζεις. Ε τωρά ήρτε μου


Hello Slimer…. Και ναι το slimer με ένα m