Άκουσα για την εξαίσια ιδέα της δολαριοποίησης της Κυπριακής οικονομίας. Η
εναλλακτική αυτή πρόταση, κατατίθεται έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές
συνέπειες που θα έχει το μνημόνιο για την Κύπρο λένε. Την πρόταση κατέθεσε ο
Γιάννης Χαραλαμπάκης ο οποίος ένει (από ότι λέει) στην δεξαμενή σκέψης Θουκυδίδης
και ως εκ τούτου πρέπει να είναι και σούπερ οικονομολόγος.
Η πρόταση των εγκεφάλων λέει να μην γίνει κούρεμα στις καταθέσεις για να διαφυλαχθεί ο τομέας των υπηρεσιών. Η επίλυση στηρίζεται στην δολαριοποίηση της Κύπρου, δηλαδή την υιοθέτηση του δολαρίου ως νόμισμα ή την υιοθέτηση ενός νομίσματος (λίρα) το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ή με ένα πακέτο νομισμάτων. Η Λαϊκή χωρίζεται σε good/bad bank, όπως και στην πρόταση της τρόικας ενώ στην συνέχεια θα χωριστεί σε εμπορική και ενεργειακή τράπεζα!!!! Η ανακεφαλαιοποίηση της θα πραγματοποιηθεί με έκδοση κρατικών ομολόγων τα οποία θα συνδέονται με τα έσοδα του φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια προτείνεται επίσης να βρούμε νομικό τρόπο για να μην πληρώσουμε πίσω τα λεφτά που δανείστηκαν οι τράπεζες από τον ELA, και να διαπραγματευτούμε την έξοδο μας από την Ευρωζώνη. Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι διαπραγματευτικές ανάγκες, τότε προτείνεται η σύσταση νέου εθνικού νομίσματος το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Με την τωρινή κατάσταση και το μνημόνιο οι εγκέφαλοι λένε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 50-60% στα επόμενα 3 χρόνια και η ανεργία θα φτάσει το 40%.
Οκ εγώ σαν μη εγκέφαλος που είμαι και δεν συμμετέχω σε δεξαμενές σκέψεις έχω ορισμένα ερωτήματα. Μπορεί να εν τζαι μαλακίες. Εξάλλου εγώ σκέφτομαι και συσκέπτομαι μόνος με τον εαυτό μου σε ιδιωτικό δωμάτιο την ώρα του πρωινού μου καφέ ο οποίος συνοδεύεται από αναθυμιάσεις τύπου Πυθίας. Εκεί λοιπόν μου έρχονται τα ακόλουθα ερωτήματα.
Κατ’ αρχή οι προβλέψεις για την οικονομία
είναι νομίζω της πούτσας. Η οικονομία θα πέσει σε σοβαρή ύφεση συμφωνώ αλλά οι
ρυθμοί ανάπτυξης και ανεργίας που παραθέτουν είναι εξτρίμ. 20% συρρίκνωση τον
χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια είναι υπερβολική, όπως επίσης και το 40% ανεργία.
Από ένα πρόχειρο έλεγχο που έκανα οι χώρες που είναι κοντά ή ξεπερνούν το 40%
ανεργία είναι οι Djibouti 59.0%, Gaza Strip 37.8%, Kiribati 38.2% Kosovo, 40.0%, Mozambique 60.0%, Namibia 51.2% Nepal, 46.0% Swaziland 40.6%, Tajikistan 60.0%, Zimbabwe 70%. Επίσης τελευταία φορά που έλεγξα οι
κάτοικοι αυτών των χωρών δεν έχουν δικαίωμα εργοδότησης εντός της Ευρωπαϊκής
ένωσης. Αν είχαν μήπως λέω μήπως να μην ήταν τόσο ψηλό το ποσοστό ανεργίας στην
χώρα;;;; Ίσως γιατί πολλοί θα μετανάστευαν;
Επίσης στις εξής προτάσεις των καθηγητών οι οποίες είναι επιβεβλημένες για να πετύχει το σχέδιο εγώ θέτω τους ακόλουθους προβληματισμούς. «Cypriot government to request the repatriation of €10 billion from countries that benefited from Cypriot funds». Specifically, we consider it as a necessary condition for any successful alternative that about €5 billion be repatriated back to Cyprus from the Cypriot deposits». Με λίγα λόγια με εκβιαστικό τρόπο θα πεις εδώ και τώρα θα φέρετε όλοι τις καταθέσεις σας πίσω. Τωρά ακούσετε. Ημί-ανάπαυσης. Η απάντηση θα είναι μάλλον δεν μας κατουράς ρε Πάριε.
«The good bank will split later into commercial and energy bank. In the meantime its capitalized with government Treasury credits which in turn are based on natgas future income». Ποιος θα τα αγοράσει είπαμε τα κρατικά ομόλογα; Τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας χρεοκοπημένης, εκτός Ευρωζώνης, εκτός αγορών τα τελευταία 2 χρόνια με μόνο collateral το μελλοντικό εισόδημα από το αέριο το οποίο ακόμα δεν εξακριβώθηκε πόσο είναι. Φαντάζομαι έννα βουρήσουν ούλλοι να πιάσουν έννεν; Μάλλον ναι.
«ELA is treated as unenforceable and an ultra vires act is being declared while investigations are proceeding as to the validity of the repayment obligation». Μμμ ναι θα υψώσουμε το ανάστημα μας και θα βροντοφωνάξουμε στους δανειστές πάρτε τα αρχίδια μας εμείς δεν πληρώνουμε πίσω το ELA.
“A
negotiated settlement for an orderly Eurozone exit over a period of 12 months
is being negotiated. The EU has incentives doing that because the stability of
the Eurozone will be threatened with the steps outlined above. During that
amicable divorce period the ECB and/or the EU commit to finance the funding
needs of the country. It is our opinion that this might be the optimal
solution”. Δηλαδή με λίγα λόγια επιστρέφουμε πίσω στην συστημικότητα
μας!!! Θα φύγουμε με τις ευχές τους τζαι τζείνοι έννα κάμουν τζαι commit to finance the funding needs of
the country!!!! Πόση
φαντασία ρε!!!!Χαχαχα...and this is the
optimal solution…
Μετά που τούτα όμως μπαίνουμε τζαι στο ψητό. Στην απομακρυσμένη περίπτωση όπου η ΕΕ δεν δέχεται ....απομακρυσμένη όμως γιατί είπαμε «The EU has incentives doing that»..... οι εγκέφαλοι προτείνουν να φύγουμε μόνοι μας και «a local currency should be issued that will assist in the liquidity needs of the nation».
«If financial stability is threatened then we recommend the adoption of another reserve currency as the new currency or to peg the new national currency to the dollar or a basket of currencies»... Επίσης «They contain an inherent devaluation, which advances exports and reduces imports. It also encourages FDIs (foreign direct investments), and other capital flows». Ανακεφαλαιώνουμε λέγοντας ότι μια χώρα χρεοκοπημένη, εκτός Ευρωζώνης, εκτός αγορών τα τελευταία 2 χρόνια, χωρίς υποδομές για βαρετή βιομηχανία, με ακριβό ρεύμα και σχεδόν μηδενική παραγωγή σε πρώτες ύλες προσελκύει άμεσα foreign direct investments και σαν μην έφτανε αυτό other capital flows!!!! Ναι έννα σιεστούμε στα other capital flows...Έννα πετάσσουνται που τα αυτιά μας.
Και τωρά πάμε στις υποθέσεις τους. «We will assume that the US dollar is adopted». By the way εν σοβαρό assumption τούτο; Τους Αμερικάνους ερωτήσαμεν τους;
Και στο τραπεζικό σύστημα «All deposits will be converted into US dollars at current exchange rate. All loans, contracts (including wage and salary agreements), and prices will convert to dollars at a 1:1 ratio». Δηλαδή με σημερινά δεδομένα οι καταθέσεις θα μετατραπούν στην ισοτιμία 1.30 και τα δάνεια στο 1. Εγώ διερωτώμαι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων αυτής της πρότασης για επίδραση που θα έχει στην τήρηση των κανόνων της κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή των ratios που πρέπει να τηρούν όλοι οι τραπεζικοί οργανισμοί τζαι έννα μπω λίο σε τεχνικά θέματα.
Πάμε λοιπόν για παράδειγμα στον δείκτη ρευστών διαθεσίμων της τράπεζας. Τι οφείλει δηλαδή να τηρεί μια τράπεζα σε ρευστά διαθέσιμα με βάση τις καταθέσεις της. Για να μεν τες δια ούλλες για δάνεια ας πούμε...
Έτσι πρόχειρα ο δείκτης είναι ο εξής:
(Διατραπεζικές τοποθετήσεις (μέχρι 1
μήνα) + μετρητά + καταθέσεις με κεντρική) /
(Πελατειακές καταθέσεις + διατραπεζικοί
δανεισμοί (μέχρι 12μ.) + άλλο παθητικό)
Δηλαδή σε μια περίπτωση όπου έχουμε ευρώ, πριν την εφαρμογή του σχεδίου ο δείκτης είναι:
(10 + 10 + 10) / 120 (πελατειακές
καταθέσεις) + 20 (Διατραπεζικοί δανεισμοί) = 21.4%
Άρα ο δείκτης ο οποίος οφείλει να είναι
πάντα πάνω από 20% τηρείται.
Τώρα εάν μετατρέψουμε όλα τα δάνεια της τράπεζας σε δολάρια στο 1 και τις καταθέσεις σε δολάρια στο 1.30 θα έχουμε όπως υπολογίζω τα ακόλουθα αποτελέσματα σε δολάρια:
10 + 13 + 10 / 156 + 26 = 18.13%
Άρα ο δείκτης δεν τηρείται. Τι έχουν να πουν αυτοί οι ειδήμονες για αυτές τις περιπτώσεις; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι υποθέσεις μου είναι σωστές. Για παράδειγμα εάν ο διατραπεζικός δανεισμός της τράπεζας θα μετατρέπεται σε δολάρια στο 1 ή θα εξαιρείται. Αλλά από την στιγμή που δεν διευκρινίζονται αυτές οι λεπτομέρειες στην μελέτη τους τότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κάνει τα δικά του τεστ. Εγώ ας πούμε αν είχα τράπεζα μπορεί να μεν εδέχουμουν.
Τέλος ακόμα μια διαφωνία μου είναι το «We reiterate that the government should initiate a process of local currency and debt settlement, as well as enact a moratorium of interest payments, in case that financing the funding gaps prove to be unsuccessful. Opening credit swap lines with various central banks should be pursued to secure requisite access to U.S. dollars for the support of a dollarization scheme».
Τα swaps αυτά είναι ουσιαστικά δύο πράξεις. Για παράδειγμα η Κεντρική τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) αντλεί δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, πουλώντας ένα συγκεκριμένο ποσό του νομίσματός της στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Federal Reserve και η ΚΤΚ συνάπτουν άλλη δεσμευτική συμφωνία (forward contract) για μια δεύτερη συναλλαγή που υποχρεώνει την ΚΤΚ να επαναγοράσει το νόμισμά της σε μια συγκεκριμένη ισοτιμία. Σε αυτή την συναλλαγή η FED διατηρεί το ξένο νόμισμα σε ένα λογαριασμό στην ΚΤΚ ενώ τα δολάρια που η Fed παρέχει μπαίνουν σε λογαριασμό που η ΚΤΚ διατηρεί στη Fed.
Η ΚΤΚ δανείζει τα δολάρια που λαμβάνεται σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και τα δολάρια μεταφέρονται από το λογαριασμό που διατηρεί η τράπεζα στο Federal Reserve, στον λογαριασμό της εμπορικής τράπεζας που δανείζεται. Το σημαντικό είναι ότι πλέον η ΚΤΚ εξακολουθεί να υποχρεούται να επιστρέψει τα δολάρια στην FED, και η ίδια η ΚΤΚ αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τα δάνεια που κάνει σε ιδρύματα στη δικαιοδοσία της.
Με άλλα λόγια η κεντρική τράπεζα Κύπρου παίρνει όλο το ρίσκο κατάρρευσης των προβληματικών έτσι και αλλιώς τραπεζών της ενώ η FED το ρίσκο ότι θα καταρρεύσει η Κύπρος. Εγώ προσωπικά θεωρώ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα (όχι μόνο η FED) να συνάψει τέτοια συμφωνία με την Κεντρική τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) η οποία μόλις θα έχει βγει από το ευρώ και το νόμισμα της θα έχει υποτιμηθεί κατά 30-40-50%. Ειδικά όταν γνωρίζουν ότι και η ΚΤΚ είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών της και άρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μην πάρει πίσω τα λεφτά που δάνεισε στις τράπεζες της.
Καταλήγω λέγοντας ότι η προχειρότητα με την οποία παρουσιάζονται αυτές οι μελέτες είναι αστεία και οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται αβάσιμες. Ο καθένας πλέον ανοίει το στόμα του τζαι πετάσει ανυπόστατες ιδέες τες οποίες μάλιστα παρουσιάζει τζαι στο προεδρικό παριστάνοντας τον σωτήρα. Είναι τόσο γελοίες που ακόμα και ένας blogger μέσα στο πολύ 2 ώρες μπορεί να διαβάσει την μελέτη τους και να γράψει ένα κείμενο με ερωτήματα και διαφωνίες τις οποίες πιστεύω θα δυσκολευτούν πολύ να απαντήσουν με ακρίβεια.
Για αυτό σας παρακαλώ ρε ΜΜΕ. Σταματάτε να διάτε πλατφόρμα στον κάθε άσχετο αλεξιπτωτιστή ο οποίος έχει άμεσες λύσεις για να σωθεί η χώρα. Σταματάτε για να κάτσουμε κάτω να δούμε πως θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ήδη στα σιέρκα μας. Μαλακίες εγώ προσωπικά εβαρέθηκα να ακούω τζαι να θκιεβάζω.
Τα τελευταία χρόνια εδιάβασα τόμους ιατρικά βιβλία για την καρδιά, και άλλους τόμους για το πως γίνουται οι εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς. Ξέρω τα πόξω τζιαι νεκατωτά. Αραγές σου να βοηθήσω τους γιατρούς στο χειρουργείο;
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτοδίδακτός καθηγητής ιατρικής.
Κλασσική στάση φίλε. Πιάννουμεν έναν δρόμον, εν προκειμένω την "οικονομκήν" πτυχήν, σύρνουμεν κάμποσες "μεθοδολογίες" που μπορεί να στέκουν που μόνες τους τζιαι καθαρίζουμεν. Εν όπως το κυπριακόν, που διάφοροι τύποι ενομίσαν ότι εννά το λύσουν στα δικαστήρια, λες τζιαι εν έσιει ως πρόβλημαν την πολιτικήν, την κοινωνικήν τζιαι φυσικά την οικονομικήν του πτυχήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζιαι τωρά τούτες οι "δεξαμενές σκέψης" αδυνατούν να φκουν που το επίπεδον τους τζιαι να δουν τες υπόλοιπες πτυχές. Μόλις τους ρωτήσεις κάτι εκτός σύρνουν σου έναν "μα εγώ εν τζιαι είμαι πολιτικός/ δικηγόρος/ κοινωνιολόγος" τζια νομίζουν εκαθαρίσαν.
Επίσης, ούτε εγώ είμαι ειδικός, αλλά νομίζω εν προφανές ότι αν φύουμεν που το ευρώ, υπό τες παρούσες συνθήκες, (δηλαδή χρεωκοπούμεν τζιόλις) φεύκουμεν σχεδόν αυτόματα τζιαι που την Ευρώπην. Ας μας το σχολιάσουν τζιαι τούτον οι "Θουκιδήδιες". Αντιλαμβάνουνται τι σημαίνει σε πολιτικούς όρους τούτον, με την κατάστασην γυρόν μας (Συρία, Ιράν, Αίγυπτος, Παλαιστίνη κλπ.); Ποιος μλκς εννά επενδύσει σε μιαν χώραν εκτός της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας (τζιαι ασφάλειας); "Ου μα εγώ εν τζιαι είμαι πολιτικός, εγώ εν τζιαι...".
Όσον για τον ανώνυμον πιο πάνω, που ειρωνεύκεται, προφανώς η ημιμάθεια εν σιειρόττερη που την αμάθειαν, αλλά τίποτε έννεν σιειρόττερον που το να καταπίννειθς αμάσητα όσα σαου λαλούν (είτε οι κυβερνήσεις είτε οι "δεξαμενές") επειδή "εν είσαι ειδικός".
Γούφι, οι προσφυγές είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από την πολιτεία καθώς η πολιτεία είναι από καιρό δεσμευμένη σε ένα μοντέλο λύσης το οποίο πόρρω απέχει από το best practice rule δομής και λειτουργίας κρατών. (εγγυήσεις, θρησκευτικός και εθνωτικός διαχωρισμός του λαού, ειδικές πλειοψηφίες κτλ κτλ.)
ΔιαγραφήΕάν οι κυβερνήσεις της Κύπρου στήριζαν με τόσο πάθος όσο στηρίζουν την επίπλαστη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού ("από κύπριους για κύπριους...) και να πάψουν να θωπεύουν το φασισταριό της Άγκυρας και ειδικά τον μέγα ειρηνοποιό της περιοχής μας Ερτογάν (ως σύγχρονο Μέγα Αλέξανδρο) τότε το ΕΔΑΔ δεν θα έβγαζε αποφάσεις ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και μετά ΝΟΜΙΚΕΣ.
H απόφαση του ΕΔΑΔ να χαρακτηριστεί η επιτροπή των κατεχομένων ως τοπικό ένδικο μέσο της Τουρκίας, είναι πρωτίστως πολιτική θέση. Πολλά τα παραδείγματα τέτοιων προσεγγίσεων.
Για την πλάκα μας αναφέρω το dissenting judgment του Δικαστή Zekia στην Dudgeon v UK [1976] όπου προωθούσε την (αμιγώς πολιτική) άποψη ότι εφόσον το ππουshlikkin είναι ειδεχθές στο Ισλάμ και στη Χριστιανική Κουλτούρα τότε θα έπρεπε να παραμείνει ποινικοποιημένο σε χώρες που έχουν αυτά τα στοιχεία (μια από αυτές ήταν η Κύπρος...). Ένας ισλαμιστής Δικαστής όπως το Ζέκια δεν θα άφηνε την νομική να επικρατήσει εάν αυτό σήμαινε το πλήγμα της ισλαμικής πολιτικής του άποψης ήτοι "homosexuality is a curable tendency" (όπως αναφέρεται στην απόφαση). Στην Κύπρο είχαμε ένα Μοδινό με αρχίδια που τα έβαλε με όλους, που επέβαλε την Νομική θέση πάνω από οποιαδήποτε άλλη ΠΟΛΙΤΙΚΗ αρρωστημένη θεώρηση περί αντιθέτου.
Η κοινωνική και οικονομική πτυχή Γούφι θα επιλυθεί όταν φύγει ο Τουρκικός κατοχικός στρατός όχι εάν θα εκτελεστεί η απόφαση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Η Τιτίνα και η Διακρατική Προσφυγή ήταν βέλος στη διαπραγματευτική φαρέτρα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από την πολιτική μας εξουσία με αποτέλεσμα να γίνονται σχεδόν αξιωματικά αποδεκτές από τη δική μας πολιτική ελίτ οι θέσεις ότι ¨το Κυπριακό είναι ενδοκοινοτική διαφορά" και ότι "οι Τουρκοκύπριοι (και όχι οι πολίτες της ΚΔ) θα πρέπει να απολαύσουν κι εκείνοι τους καρπούς του φυσικού αερίου) και ότι "το Φυσικό Αέριο θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία".
Γούφι, δεν συμφωνώ μαζί σου για την θεώρησή σου "φεύγουμε από το ευρώ συνεπάγεται ότι φεύγουμε από την ΕΕ.". Καθώς 5 χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας τότε και αυτές κινδυνεύουν με έξοδο από την ΕΕ;
Αν το ευρώ είναι νόμισμα με προβληματικό μέλλον τότε εάν επιλέξουν proactively να το απολακτίσουν το ευρώ τότε και αυτές θα αντιμετωπίσουν την έξοδο από το ευρώ;
Με το ευρώ στα χάλια του, τα 10 μέλη που δεν είναι στο ευρώ, πως θα συνεχίζουν να αιτιολογούν την άρνησή τους να μπουν στο ευρώ όταν συγκατατεθούν στην αποπομπή μέλους από την ΕΕ για το λόγο ότι αυτό το μέλος εγκαταλείπει το Ευρώ;
Είναι σαν να λεν αυτά τα 10 κράτη ότι η "στάση μας να μην μπούμε στο Ευρώ πρέπει να τιμωρηθεί με αποπομπή".
Και αν νομίζεις ότι δεν χρεοκοπήσαμε ήδη, τότε δεν ζούμε στην ίδια χώρα...
Πολλές διαφωνίες φίλε.
Διαγραφή- Που τα λλία που εκατάλαβα οϊ εν εχρεώκοπήσαμεν αλλιώς νάμπου τσαμπουνούμεν τζιαι σιηζούμαστεν με μνημόνια τόσον τζιαιρόν. Χρεωκοπία ουσιαστικά σημαίνει δεν μπορείς να πληρώσεις τίποτε. Αλλά θα με ενδιέφεραν να μου αναλύσεις γιατί ήδη εχρεωκοπήσαμεν, τζιαι μεις τζιαι η Ελλάδα. Ποιος εν που πληρώννει το λοαρκασμόν δηλαδή τωρά; Ο Χασάνης;
- Η αποχώρηση που το ευρώ τζιαι η χρεωκοπία που αρκετούς θεωρείται αποχώρηση τζιαι που την Ευρώπην. Εν οι συνέπειες ντόμινο που εσυναφερτήκαν κατά καιρούς. Το μέγεθος μας παίζει τζιαι έναν ρόλον, είμαστεν τόσον μιτσιοί που εν εδιστάσαν να κάμουν κούρεμαν καταθέσεων (κοτζάμ άβατον του καπιταλισμού), εννά διστάσουν να μας σιουττάρουν τέλεια έξω; Τζιαι εν μαλακίες ότι "εν μπορούν" όπως λαλούν κάποιοι (πάλε τα νομικίστικα). Άμα θέλουν εννά μεν καταλάβουμεν για πότε ήμαστεν μέσα τζιαι για πότε εγίναμεν "τρίτη χώρα". Που άλλους έννεν απαραίτητον να φκούμεν τζιαι που τα θκιό (Ευρώ τζιαι ε.ε.), ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να φύουμεν έτσι τζι'αλλιώς. Κανένας εν μου ακούεται σίουρος αλλά το "εν νομιζω" εγώ φοούμαι το παραπάνω. Προτιμώ να ρισκάρω "εντός" της Ευρώπης τζιαι οϊ με το "εν νομίζω". Κανεί κουμάρι κοινώς. Βέβαια η Ευρώπη όπως είναι (καπιταλιστική του κερατά) ενοχλεί με ιδεολογικά, αλλά με το να φκω έξω εν βλέπω πως συνεισφέρω στο να γίνει τζιείνον που θέλω.
- Εγώ αν προσέξεις ΔΕΝ είπα ότι η νομική πτυχή εν αμελητέα ή ότι αν έχουμεν νομικά χαρτιά εν πρέπει να τα αξιοποιήσουμεν. Ούτε υποτίμησα την δεινότηταν στην χρηματοοικονομικήν ανάλυσην του "Θουκιδίδη". Τούτον που είπα είναι ότι επανειλημμένα, τζιαι στο κυπριακόν αφού το εσυνάφερες, είμαστεν μονοδιάστατοι τζιαι κοντόφθαλμοι, αδυνατούμεν να φκούμεν που το κουτίν τζιαι να δούμεν την κατάστασην σφαιρικά τζιαι νηφάλια. Οι χαρακτηρισμοί σου για τον Ερτογάν δείχνουν μου π.χ. ότι ούτε η δική σου "πολιτική" αποτίμηση χαρακτηρίζεται που νηφαλιότηταν. Τι σημαίνει θωπεύουν τον; Δαμέ εφκήκεν ο Μπαγίς τζιαι ο πρόεδρος τους τζιαι εμιλήσαν για ευκαιρίαν λύσης λόγω της κατάστασης τζιαι εμουντάραμεν να τους φάμεν. Λατρεύουμεν δε τες θεωρείες συνομωσίας, ούλλοι εν μονίμως εναντίον μας κλπ. τζιαι αδυνατούμεν να διανοηθούμεν ότι εν απλά συμφέροντα (όπως έχουμεν εμείς τα δικά μας) τζιαι οφείλουμεν να τα διαγνώσουμεν, να τα ερμηνεύσουμεν τζιαι να πράξουμεν ανάλογα με τα δικά μας. Αλλά οοοοοϊ, "έχουμεν αξιοπρέπειαν". Ας την φάμεν τζιόλις, πέρκι έσιει καλήν γεύσην, την αξιοπρέπειαν.
Καλημέρα σας και να μυρίζετε πάντα καλά όπως τον καφέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίτικ, εάν η πρόταση της δολαριοποίησης στηρίζεται πάνω στην υπόθεση της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ανεργίας τότε γιατί να αποκλείουμε το worst case senario αφού μέχρι τώρα αυτό ισχύει; Η Ισπανία με βαριά βιομηχανία έφτασε το 27% ανεργία. Η εγχώρια παραγωγή όπως έχεις υπερθεματίσει είναι ανύπαρκτη. Οι εισαγωγές θα αυξηθούν. Η οικονομία συρρικνώθηκε και θα συρρικνωθεί περισσότερο.
Οι πελάτες με έχουν χεσμένο (κουρεμένοι, χωρίς κύκλο εργασιών) και μόλις δουν τα τηλέφωνά μου πάνω στο σκρην τους κατεβάζουν τα παντζούρια. Δουλεύω ήδη 18 ώρες την ημέρα γιατί παίρνω δουλειές τις οποίες κατάφτυνα προηγουμένως, αλλά πάλι οι αριθμοί λένε την πικρή αλήθεια. Το ίδιο και ο φίλος μου ο μηχανολόγος, ο αρχιτέκτονας, ο λογιστής.
Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποσύρονται οι φοιτητές καθώς όλη η οικογένεια έχει μείνει άνεργη. Αυτοί που αποφοιτούν θα φύγουν από την Κύπρο. Πόσοι και πόσοι δουλεύουν και δουλεύαν σε fiduciary, trusts, corporate shit...Η συρρίκνωση και η ανεργία δυνατόν να είναι στα επίπεδα που αναφέρει ο Θουκυδίδης
Τώρα αν η δολλαριοποίηση είναι η λύση, δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ πως αυτό θα είναι μια λύση σταθερή και αξιόπιστη και πρωτίστως υλοποιήσιμη.
Και δυστυχώς ήδη άρχισαν δειλά δειλά δηλώσεις (σε Φινλανδία και Γερμανία) ότι δεν θα έρθει δα και το τέλος του κόσμου αν αποχωρήσει που το Ευρώ η Κύπρος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς το επίπεδο ηλιθιότητας στην Κύπρο και ειδικά στο πολιτικό μας σύστημα είναι πολύ επικίνδυνο. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται κάτι μαλακισμένα του Ακελ και κάτι γελοίοι Λιλλίκοι ότι και μόνο η αναφορά σε έξοδο από το ευρώ είναι επικίνδυνη. Όπως φάνηκε ότι και η αναφορά μόνο σε ξέπλυμα και κακές τράπεζες μας οδήγησε στην Πανευρωπαϊκή πρώτη του κουρέματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοί οι βλάκες πρέπει επιτέλους να μάθουν πότε πρέπει να ΣΚΑΖΟΥΝ. Τζαι τωρά ήρτε η ώρα.
ΒΛΑΚΕΣ ΣΚΑΣΤΕ...ΦΑΟΥΣΑ
Υ.Γ. Ακκανούρη το 40% εν πάρα πολύ. Θα υπάρξει σοβαρή μετανάστευση πριν φτάσεις σε έτσι ποσοστά. Επίσης ο εν λόγω «οικονομολόγος» όπως διέρρευσε αργότερα δεν είναι στον Θουκυδίδη.
Υ.Γ.2. @ αυτοδίδακτός καθηγητής ιατρικής: Απλά να αναφέρω ότι εγώ όσα γράφω και αντιλαμβάνομαι εν τα φκάλω που τα βιβλία. Μάλιστα μπορείς αν θέλεις να κοιτάξεις να έβρεις βιβλία που να σου εξηγούν για τον δείκτη ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών. Ούτε είμαι υπέρ των ακαδημαϊκών. Αν εθκιέβασες τζαι πιο παλιά ποστ μου μπορεί να το καταλάβεις.
Ο καθένας στην δουλειά του και οι δασκάλοι πρέπει να εν μες την τάξη και όχι στον χρηματοοικονομικό τομέα. Κλασσικό παράδειγμα ο νυν διοικητής μας. Επίσης στην πλειοψηφία τους άτομα τα οποία παρουσιάζουν αυτές τις μαλακίες (πχ δολαριοποίηση) τις οποίες αποκαλούν μελέτες είναι δασκάλοι.
ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ !!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞύπνιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή! Ως καλός οικογενειάρχης προστάτεψε τα συμφέροντα της οικογ;ένειας του, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένη στο χαράτσι του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Όπως είναι γνωστό παρά τις απαίτήσεις της Τρόϊκας, δεν κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο, ορθώνοντας το πελώριο ανάστημα του απένταντι στην Τρόϊκα. Ακολούθως και ιο συγκεκριμένα στις 19/10/2012 μεταβίβασε στα παιδιά του 7 οικόπεδα που βρίσκονται στο Δήμο Έγκωμης και τα οποία αγοράστηκαν από το κ. Σιαρλή στις 26.3.2002. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τίμημα πώλησης για το κάθε οικόπεδο δηλώθηκε το ποσό των 38,000 Λίρων Κύπρου, ενώ η πραγματική τους αξία για το κάθε οικόπεδο υπερέβαινε κατά πολύ το ποσο των 100.000 λιρών Κύπρου.
Ερωτήματα
1. Άραγε ο κ. Σιαρλή θα ενημερώσει την Ερευνητική επιτροπή για το θέμα αυτό;
2. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Υπουργός μείωσε την αξία της αγοράς των πιο πάνω ακινήτων, επειδή είχε υπόψη του από τότε τη ….. φούσκα των ακινήτων;;;;;;;;
Thanks for sharing your thoughts about tosca's. Regards
ΑπάντησηΔιαγραφήMy homepage; cellulite treatment cream