CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Καλά ρε Γιωρκάτζη

Στις δημοτικές εκλογές δεν ψήφισα τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για δήμαρχο Λευκωσίας. Ήμουν μάλιστα και φανατικά εναντίον τζαι έγραφα το τζαι στο blog. Ήμουν σίουρος ότι την δημαρχία την εθώρε σαν σκαλοπάτι για πιο πάνω τζαι είχε ουσιαστικά την πόλη τζαι ιδιαίτερα την παλιά πόλη γραμμένη. Εγώ πάντως που ήμουν τακτικός θαμώνας της εντός των τειχών πόλης μέχρι πριν κανένα χρόνο εν τον είδα ποττέ. Ήμουν όμως και εναντίον της Μαύρου γιατί ουσιαστικά επί δημαρχίας της εν έκαμε τίποτε.
 
Του Γιωρκάτζη όμως άνοιξε ο κώλος του. Επί δημαρχίας του έγινε όπως λένε πολλοί αναβίωση της παλιάς Λευκωσίας. Όπως λένε όμως πολλοί οι οποίοι δεν πατούσαν στην παλιά πόλη τόσα χρόνια τζαι τωρά που παν νομίζουν ότι πήγαν ταξίδι. Γιατί μόνο τούτοι οι χωρκάτες (κατά την άποψη μου) μπορούν να υποστηρίξουν ότι τούτο το μπουρδέλο που δημιουργήθηκε στην εντός των τειχών πόλη είναι ανάπτυξη.
 
Η παλιά πόλη για πολλές δεκαετίες ήταν ξεχασμένη. Ήταν η έξοδος συνήθως των αντιδραστικών νέων (και όχι μόνο) της πρωτεύουσας. Εν θα πω εναλλακτικών γιατί εν μου αρέσκει τούτη η έκφραση. Ήταν επίσης χώρος διαμονής τούτου του κόσμου. Ήταν όμως επίσης λερωμένη, με πολλά εγκαταλειμμένα  κτήρια, σκουπίδια, πράσινη γραμμή τζαι όπως έλεγαν τζαι πολλοί αππωμένοι Λευκωσιάτες έσιει τζαι πολλούς μαύρους. Ήταν όμως μια περιοχή η οποία μου άρεσκε ιδιαίτερα να πηαίνω.
 
Με λία αλλά καλά μπαράκια, με ενδιαφέρον μαχαζούθκια τζαι το πιο σημαντικό μακριά που ενοχλητικούς. Εν ήμουν φυσικά ένας που τζείνους που εμετακόμισαν στα καλά καθούμενα το 1998 τζαι εφήαν το 2012 με μερικά μόνο διαλείμματα στην New Division. Όι εν είμαι έτσι αντιδραστικός. Αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο περισσότερο με ενοχλούσαν τα Aperitivo, τα Q και άλλα παρόμοιου τύπου μπαρ. Με το γνωστό κοινό το οποίο αλλάζει κάθε 2 μήνες περιοχή και στέκι. Οι ίδιοι και οι ίδιες οι οποία απογειώνουν ένα μπαρ εστιατόριο τζαι εγκαταλείπουν το 2-3 μήνες μετά για να παν αλλού προσγειώνοντας το στην χρεοκοπία. Οι ακρίδες της Λευκωσιάτικης νυχτερινής ζωής. Όσο λοιπόν λιότερο μπορούσα να ανεχτώ τούτους τόσο περισσότερο πήαιννα παλιά Λευκωσία. Μέχρι που...
 
Μέχρι που η ακρίδα μπήκε εντός των τειχών. Λόγω κρίσης το δημαρχείο χωρίς να το πολυσκεφτεί έδωσε βίρρα φτηνές άδειες για μπαρ εστιατόρια χωρίς να πρέπει να πληρώσουν πάρκιγκ και άλλα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται άλλοι ιδιοκτήτες στην υπόλοιπη Λευκωσία. Άκουσα ότι έδωσαν τον τελευταίο χρόνο 85 άδειες!!!! 85. Τζαι ούλλα τούτα χωρίς ουσιαστικά να διορθώσουν ούτε στο ελάχιστο το κυκλοφοριακό, χωρίς να αυξήσουν τους χώρους στάθμευσης και χωρίς να κάμουν κάτι δραστικό με τα σκουπίδια εκτός που το να περνούν 1-2 φορές παραπάνω για να μαζεύκουν.
 
Τζαι τζαμέ που παλαιότερα το πλάνο μιλούσε για προσέλκυση κόσμου στην παλιά πόλη μέσω κινήτρων για αγορά ή ενοικίαση οικίας από νεαρά κυρίως ζευγάρια εκάμαν ακριβώς το αντίθετο. Παλιά, ως πριν 2 χρόνια μιλούσαμε για parking permits σε ένοικους και για τις ανακαινίσεις των προσόψεων (τουλάχιστον) των κτηρίων (τις οποίες η Μαύρου εισήγαγε). Κινήσεις οι οποίες θα προσέλκυαν νεαρούς στην πόλη σε συνδυασμό φυσικά με τα φτηνά ενοίκια. Όμως ο δήμος με την απερισκεψία του κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Έκαμε την παλιά πόλη της πουτάνας.
 
Τζαι αν νομίζετε ότι η τωρινή κατάσταση είναι επιτυχία του δήμου τότε είσαστε γελασμένοι ή μέλος του group με τις ακρίδες που ανέφερα πιο πάνω. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τα ¾ των μπαρ εστιατορίων λειτουργούν χωρίς άδεια, η κατάσταση με τα πάρκιγκ έχει γίνει ανυπόφορη, όπως και η ηχορύπανση ενώ «τα σκουπίδια δίνουν πάρτι στα στενά» που έλεγε και ο Βασίλης. Οι ένοικοι είναι απελπισμένοι και σκέφτονται μόνο την μετακόμιση ενώ οι παλιοί θαμώνες απλά πάν αλλού.
 
Χαρακτηριστική κουβέντα με ένα φίλο ο οποίος διαμένει στο τρίγωνο Mercedes- Λήδρας- Ονασαγόρου εδώ και μια σχεδόν δεκαετία. Το πάρκιγκ το οποίο νοίκιαζε με τον μήνα δεν είναι πλέον διαθέσιμο, και για να μεν αναγκάζεται να κάμνει πλέον 1.5 ώρα περίπατο με το αυτοκίνητο ώσπου έβρει τόπο να παρκάρει με τον κίνδυνο πάντα (σχεδόν σίουρο) να τον γράψουν έπιασε ποδήλατο. Α ναι σκέφτεται επίσης τζαι την μετακόμιση. Λογικό έννεν;
 
Πως λοιπόν από το πλάνο δίνουμε κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και φοιτητές στην παλιά πόλη φτάσαμε στο πάμε να κάμουμε την παλιά πόλη Αγία Νάπα; Κάποιος παρακαλώ να μου εξηγήσει.
 
Τζαι πως γίνεται κύριε να χαλαρώνεις τις άδειες (επαναλαμβάνω 85) για εντός των τειχών ενώ για την υπόλοιπη Λευκωσία να ισχύουν τα ίδια; Ο άλλος επιχειρηματίας που άνοιξε στην Λευκωσία, εκτός παλιάς πόλης δηλαδή είναι μαλάκας;
 
Η πιο απλά να ρωτήσω ποιος εν ο σκοπός σας; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπλασης της Λευκωσίας; Έκλεισε η Μακαρίου, η περιοχή ΓΣΠ ακόμα εν του πούτσου, το ΓΣΠ (το πιο παλιό στάδιο της Κύπρου), εκάμετε το πάρκιγκ, το μουσείο μας εν κάμνει ούτε για να εκθέτεις μούγιες, το θέατρο έκλεισε γιατί εππέσαν οι οροφές (τζαι των δύο), το κυκλοφοριακό εν ελύθηκε, η πλατεία Ελευθερίας έπρεπε να εν έτοιμη έσιει τζαι 2 χρόνια τζαι ακόμα μόνο κολώνες θωρούμε. Τζαι ο Γιωρκάτζης, ο δήμαρχος τούτης της πόλης πανηγυρίζει που εκτός που τα πιο πάνω κατάφερε να μετατρέψει τζαι την παλιά περιοχή της σε μπουρδέλο.
 
Αλλά ξέρει το. Για αυτό τζαι γράφει άρθρα στες εφημερίδες. Άρθρο με τίτλο «όχι στην αλόγιστη ανάπτυξη της παλιάς πόλης».
Βλέπει ότι η κατάσταση εν πλέον εκτός ελέγχου. Λαμβάνει κάθε μέρα παράπονα που ένοικους τζαι αντί να δράσει προσπαθεί να προλάβει το λιντσάρισμα μέσω επιστολών στες εφημερίδες. Όϊ Γιωρκάτζη μου. Σόρι αλλά τούτα που γράφεις εν αρλούμπες. Εκαταλάβετε ότι εκάμετε τα σκατά τζαι μάσιεστε να προλάβετε το κράξιμο. Εν θα το προλάβετε όμως.
 
Μας γράφεις ότι στο πιλοτικό πρόγραμμά σου τα κίνητρα που δώσετε ήταν άκρως επιτυχημένα. Οι χαλαρώσεις στες άδειες ήταν λαλείς επιτυχία. ΌΧΙ Γιωρκάτζη έν ήταν επιτυχία. Θα ήταν επιτυχία αν ήταν για ένα περιορισμένο αριθμό υποστατικών (μικρό αριθμό) και σε συγκεκριμένη περιοχή αν όχι σε συγκεκριμένο μόνο δρόμο. Η αλόγιστη παροχή αδειών απλά το έκαμε μπουρδέλο.
 
Μιλάς για συχνότερη αποκομιδή σκυβάλων;;;; Οι θαμώνες αυξήθηκαν κατά 500% και με την έξτρα μια φορά που περνάτε τζαι μαζέφκετε σκουπίθκια νομίζεις ότι κάτι εκάμετε; Εν χτιτζιό ούλλη η πόλη. Μιλάς επίσης για ομαλή κυκλοφορία!!! Μα ποια ομαλή κυκλοφορία;;; Φαίνεται ότι ακόμα να πάεις στην παλιά την πόλη νύχτα. Και τα σκέπαστρα στην Λήδρας;; Σε παρακαλώ το βάλεις μες τα έργα τούτο; Τους μουσιαμμάες;
 
Τονίζεις επίσης ότι απαιτείτε εμφατικά όπως οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής τηρούν τους προκαθορισμένους χώρους εστίασης τους. Εγώ πάντως την τελευταία φορά που πέρασα που την Φανερωμένη εθύμισε μου την πλατεία της Αγιά Ναπας στα 90s. Επίσης γράφεις ότι ο δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε πιλοτικό πρόγραμμα στάθμευσης. Όντως μετά το παναύρι ήρτε τζαι ο Χασάνης.
 
Κλείνεις λέγοντας ότι οι συντονισμένες δράσεις έχουν αποδεδειγμένα αποδώσει καρπούς και ότι δεν θα επαναπαυτείτε στην σημερινή σας επιτυχία. Μα για ποια επιτυχία μιλάς. Έκλεισετε 3 περιοχές της Λευκωσίας για να ξεχειλίσει ο κόσμος μες την παλιά πόλη με κίνδυνο να χάθούν ακόμα τζαι τζείνοι οι λίοι ρομαντικοί ένοικοι της που στήριζαν την πόλη πιστά τόσα χρόνια. Πως μπορείς λοιπό να μιλάς για επιτυχία. Μετατρέψατε την παλιά πόλη μέσα σε μόλις μια διετία σε ένα ατελείωτο μπουρδέλο όπου δεν μπορεί να κινηθεί κανένας. Ούτε οδηγός ούτε πεζός. Επιτυχία;;; Πούντες ζώνες σου; Πούντα πάρκιγκ σου;
 
Τούτα όμως εκατάλαβες τα τζαι για να προλάβεις έγραψες το γράμμα σου στες εφημερίδες. Γράφεις ότι παρά την τεράστια (!!!!!!!) επιτυχία πρέπει τώρα «να διασφαλίσουμε αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας» τονίζεις ότι
  • Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εντός των τειχών πόλη είναι επιθυμία όλων
  • Θέλεις την ασφαλή διακίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία
  • Θέλεις άμεση πρόσβαση νοσοκομειακών και πυροσβεστικών οχημάτων
  • Την εύρυθμη λειτουργία όλων των κέντρων αναψυχής και τον υγιή ανταγωνισμό.
 
Μα Γιωρκάτζη μου ούλλα τα πιο πάνω που αναφέρεις εσύ τα κατάστρεψες. Πως μπορείς να ισχυρίζεσαι τωρά ότι τα αποζητάς;;;;;; Εσύ έκαμες την Λευκωσία μη προσβάσιμη, με δύσκολη διακίνηση και ένα μπουρδέλο όσο αφορά την συμβίωση, την σχέση και συνεργασία των ιδιοκτητών των κέντρων. Όπως επίσης και την σχέση των ιδιοκτητών με τους ένοικους. Πως μπορείς τωρά λοιπόν να μας λες ότι θέλεις να λάβεις μέτρα για να προλάβεις τα πιο πάνω. Αφού ούλλα τα πιο πάνω εσύ τα δημιούργησες.
 
Δυστυχώς ένα που τα τελευταία ανέπαφα κομμάτια που είχαν μείνει σε τούντη χωρκατόυπολη έχει καταστραφεί. Σε τούντη πόλη που ακόμα ο δήμος εν αποφάσισε ότι τα  αποικιακά σπίτια με πουρόπετρα, η με αρχιτεκτονική του 1950 και του 60 αποτελούν διαμάντι για την πόλη. Τζαι ακόμα αφήνει τους βόρτους να τα σύρνουν κάτω για να κτίσουν μαλακίες. Τωρά η προσπάθεια ολοκληρώνεται με την καταστροφή τζαι της παλιάς πόλης. Τζαι ο δήμος μιλά για επιτυχία. Ναι ρε καλά... Συγχαρητήρια.

16 σχόλια:

  1. Καλος ως συνηθως. Ομως γιατι σε πειραξε που επιασε ποδηλατο ο παρεας σου; Εννα χασει τζαι κανενα κιλο τζαι εννα το παιξει τζαι πρασινος, αηστον ανθρωπο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση ότι τις άδειες τις εκδίδει ο Γιωρκάτζης με τη συναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κάπως πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι αυτοί οι πιστοί ψηφοφόροι αιτητές.

    Το ερώτημα είναι πως και δεν άρχισαν τα γιαουρτάδικα να βάζουν βόμβα ο ένας του άλλου.

    Παλιά πόλη: Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα γιαουρτιού 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ακκανούρης: Τι εν τούτο με τα γιαούρτια ρε φίλε!!!!!

    @nufc: Μα συμφωνούμε να το παίξεις πράσινος. Αλλά εν τζαι πάεις τζαι παντού με το ποδήλατο... Άσε που βάλεις τζαι τον σταυρό σου στην Λευκωσία όποτε έννα φκεις πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε, ακόμα τζιαι στη παλιά Λευκωσία υπάρχουν τόποι να πας. Χαράτσι, Ερμου 300... Άμα αποφύγεις την περιοχή Πλατεία-Λήδρας-Οδόφραγμα-Berlin-Φανερωμένης-Ονασαγόρου και τις παρόδους (εξαιρούνται πάντα τα Καλά Καθούμενα)
    βρίσκεις μέρη να πας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι επήεννα τζαι στα δύο.. Ειδικά Ερμού...

    Η Ερμού όμως εν η επόμενη που έννα την φάει... Ήδη άρχισε τζαι γίνεται πιο mainstream έσιει λία χρόνια… Εγώ εκατάλαβα ότι άρχισε να αλλάσσει λίον όταν εκάμαν την εμφάνιση τους οι πρώτες Louis Vuittons τσάντες....
    Σιγά σιγά όμως έννα ανακαλύψουν οι ακρίδες ότι ο δρόμος πάει τζαι πάρατζι που το Αιγαίο...

    Το Χαρατσι μπορεί να την γλυτώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα Καλά Καθούμενα εν που το 1995.

    Έχει και σύνθημα: "Έξω οι trendy που τη παλιά Λευκωσία" (σε ρυθμό "έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το άρθρο σου αφήνει απυροβόλητον τον κύριον ένοχον για τα προβλήματα της πόλης: Τους ανώτερους λειτουργούς του δήμου που έχουν τον υπηρεσιακόν έλεγχον των πάντων τζιαι των οποίων ούτε ο Γιωρκάτζιης, ούτε η Μαύρου, ούτε ο Ζαμπέλλας μπορεί να τα κνίσει. Το να φιλελευθεροποιειθούν οι άδειες εν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το ποιός πιάννει τζιαι γιατί εν οι λειτουργοί που το αποφασίζουν, το πολλήν πολλήν να κανονίσει πουκάτω πουκάτω κανέναν φίλον ή κανέναν του κόμματος ο Δήμαρχος. Ο Ζαμπέλλας εκλειδώθην μες το γραφείον του να μεν θωρεί που δεν μπορούσεν να τα φκάλει πέρα μαζίν τους, η Μαύρου έπιασεν την στρατηγικήν "παντώ μούγιες με το μέλιν" τζιαι επροσπάθαν να κάμει ότι μπόρει με το 1/3 των ενσυνείδητων αθρώπων που έσιει τζιειμέσα, τούτος σαυλαρίζει στα μέντια τζιαι πέρνουν τον στην βρύσην τζιαι φέρνουν τον άποτον τζιαι κάμνουν οι υπηρεσιακοί κάφροι ότι θέλουν.

    Για την Πλατείαν Ελευθερίας φαντάσου ότι πριν να είναι σε "φάση πυλώνες" ήταν 15 χρόνια στο στάδιο μελέτης, για το κτίριο του δημαρχείου εξησκονίζαν με τα φρουτσούθκια για 10 χρόνια οι αρχαιολόγοι ωσπου να αρκέψει τζιαι δύο χρόνια καθυστέρηση μόνον μετά την έναρξην των εργασιών τζιαι μετά που εδώκαν τις άδειες, για το ΓΣΠ γύρεψε υπουργείον εσσωτερικόν που δεν έχει τα λεφτά να κάμει κάτι τζιαι ο δήμαρχος κάμνει απλά υπομνήματα πέρκυ ακούσει τον κανένας.

    Ο Δήμαρχος είναι porte parole της μηχανής που του έλαχεν τζιαι την οποίαν δεν μπορεί να αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε μα ούλλοι θωρούμεν τα τούτα τζαι αντιλαμβανόμαστε ότι εκάμαν τα σκατά τζαι εν έχουν κανένα απολύτως πλάνο τζαι τούτοι περιπαίζουν μας τζαι πουπάνω. Γράφει άρθρο «όχι στην αλόγιστη ανάπτυξη της παλιάς πόλης» τζαι πανυγιρίζει με τον εαυτό του τζαι τες επιτυχίες του...Ε κανεί ρε φίλε...

    Αλλάσσω το σύνθημα που έβαλε η Δρακούνα σε έξω ούλλοι οι δήμαρχοι που την Λευκωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που το gentrification εν γλυτώνει κανένας...εν όπως το καρκίνωμα....τζιαι καλά μπορεί σε άλλες πόλεις οι οποίες έχουν τζιαι σχεδιασμό τζιαι γούστο να φκαίνουν τζιαι καλά πράματα αλλά στη Κύπρο γίνεται ακριβώς ότι γράφεις -

    Που την Ερμού επήα να περάσω Σάββατο νύχτα τζιαι που τα αυτοκίνητα που είσιε παρκαρισμένα τζιαι στις θκυο πλευρές του δρόμου εκόντεψα να πάρω ούλλα τα καθρεφτούθκια μαζί μου...είσιε χωρίς υπερβολή 5 cm για να περάσει αυτοκίνητο...ξεχάστε την Ερμού, εγίνηκε τζιαι τζείνη gentrified...τζιαι η παλιά πινέζα που εν ένα δρόμο δίπλα που το Χαράτσι εν trendy τόπος με cocktails τζιαι DJ...μακάρι να αντέξει ο Σταυρής αλλά απ'οτι μας λαλεί εβάλαν τον ήδη στο μάτι...

    Πλέον οι alternative τόποι στη Λευκωσία εννάν οι εκτός των τειχών..μόνο τζιαι μόνο επειδή εννάν εκτός που τζείνο ούλλο το βαρβατζιό....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ατε παιδιά, πίσω Μακαρίου που εν ησηχία και δεν πατά μούγια για μια νέα τροπή του όρου alternative. Το ταγάρι της παλιάς γενιάς και της παλιάς Λευκωσίας θα αντικατασταθείμε skateboards και Urbana. And Nicosia rolls on into the future.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψες δικέ μου. Σε νιώθω. Προσθέτω λίγες νότες 90's . Σάββατο στις 11 ππικαντίλλι για Mr Brown και μετά γίγας στην Έλλη.


      Διαγραφή
  11. Για τζείντα απογεύματα ππικαντίλλι για τσιάρο τζαι Mr Brown (ειδικά Παρασκευή) έκοψα τζαι τες προπονήσεις του μπάσκετ....

    Οι πως έχασε τζαι κανένα σούπερ σταρ η Κύπρος αλλά λέμε τωρά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δικέ μου, η Κύπρος έχασε. Γιατί αν είσαι όπως το Σταμάτη τον παιδικό μου φίλο το καλαμαρούιν που ετάρασσεν τους τόπους και στα 15 του άρκεψεν το τσιγάρο τζαι παραίτησε το μπασκετ, τότε σίγουρα έχασε...

    Εν τω μεταξύ είσαι Μιλτιαδικά Πασχαλιδικός: "Τζείντα απογεύματα, πικαντίλλι τζαι τσιάροοοοο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οϊ ρε φίλε πίστεψε με είμαι αντικειμενικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άτε, πάμε Sitio?
    Ήταν ανέκαθεν ο μόνος τόπος μέσα στη Μακαρίου (όταν ήταν Λευκοθέα) που δεν πατούσαν οι trendy. Τζιαι ο μόνος που έμεινε, τωρά που έκλεισε το Le Cafe. Μάλιστα έλεγαν ότι εκεί πήγαιναν "άσχετοι"
    Την παλιά πινέζα δεν την ανακάλυψα. Αλλά μου είπαν για ένα μέρος κοντά στο Χαράτσι. Πως το λένε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή