CYPRUS CRITIC

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αβάνα – Πιονκγιάνγκ – Πεκίνο - Λευκωσία

Διερωτώμαι μερικές φορές γιατί ασχολούμαι και χάνω την υγεία μου για πράγματα στα οποία δεν έχω καμία επιρροή και καμία απολύτως δύναμη να αλλάξω. Αλλά γαμώ το κέρατο μου νευριάζω θολώνω και μετά χρειάζουμαι 3-4 pints μπίρα και πολλές φωνές και συζητήσεις στο pub για να μπορέσω να πάω να πέσω ήσυχος. Και διερωτάστε καλά ρε κουμπάρε ίντα μπου έπαθε πάλε τούτος ο κομπλεξικός τζαι σαλαβατά; Να σας πω. Αλλά θκιεβάστε το σκεφτείτε το και συγκρίνετε.

Σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας σε επίπεδα πέραν του 7%, το εργατικό κόστος στην Κύπρο μειώθηκε κατά 2.1% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Χειρότερα επηρεάστηκαν οι τομείς της βιομηχανίας (7.5% μείωση στο εργατικό κόστος) και το κόστος κατασκευών με 3.7% μείωση. Παράλληλα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τον Αυγούστου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3.4%.

Αντίθετα στην Ευρωπαϊκή ένωση το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 1.6%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η οικονομία της ΕΕ στο σύνολο της (σε ορισμένα τουλάχιστον κράτη) άρχισε να βγαίνει από την κρίση και υπάρχει ένα χαλαρό κλίμα αυξημένης απασχόλησης και μισθών (σε ορισμένα πάλι κράτη). Επίσης υπάρχει αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών αφού η άνοδος του εργατικού κόστους είναι ίση η και μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Αναπόφευκτα, σιγά σιγά αναμένεται να έρθει και περαιτέρω βελτίωση μέσω της αύξησης στην κατανάλωση.

Επιστρέφοντας πίσω στην Κύπρο όμως βλέπουμε ότι χρονικά πριν την δημοσιοποίηση των πιο πάνω στατιστικών στοιχείων ανακοινώθηκε ότι το κόστος απασχόλησης των Κυπρίων δημοσίων υπαλλήλων έχει αυξηθεί. Δηλαδή ενώ στο σύνολο του ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τρων την ασταμάτητα και ανελέητα (πέφτουν οι μισθοί τους ή και απολύουν τους) τα τσιβίτζια κνίθουν τα τζαι τζεπώνουν δώστου τις προσαυξήσεις, τις προαγωγές τζαι την ΑΤΑ. Σκεφτείτε απλά πόση μείωση έχει πραγματικά υποστεί το κόστος εργασίας στην Κύπρο αν από την φόρμουλα αφαιρέσουμε τα τσιβίτζια.

Να μου πειτε καλά ρε πρίχτη Critic είπες μας τα 500 φορές ξέρουμεν τα τι μας τα κάμνεις φράππες πάλε; Ε άμαν εθκίεβασα και τι έγινε στην Κούβα εγύρισεν μου. Βγήκε ο Καστρο (ο original) την Παρασκευή και μας είπε ότι το κομουνιστικό οικονομικό μοντέλο έχει ουσιαστικά αποτύχει. Επαλάβωσα που το είδα αλλά είπα καλά ρε ο δεινόσαυρος εν πιο αρτηριοσκληρωμένος που τον Λυσσαρίδη ότι θέλει λαλεί. Αλλά από ότι φαίνεται μας προετοίμαζε για την πόμπα της Δευτέρας όταν ο άλλος Κάστρο (o αρφός του ο Ραούλ, ο Φιντέλ wannabe) ανακοίνωσε την κατάργηση 500,000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Επίσης είπε ότι θα προβούν σε περιορισμένη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και θα χαλαρώσουν τους νόμους για τις ιδιωτικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις.

Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται; Όλα αλλάζουν και ας προσπαθούν να μας πλασάρουν οι Κουβανοί ότι αυτό δεν είναι το τέλος του κομουνιστικού καθεστώτος. Ίσως να μην είναι το τέλος αλλά το σίγουρο είναι ότι ουσιαστικά κινούνται προς την κατεύθυνση του Κινεζικού και Ταϊβανέζικου μοντέλου. Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε όμως και η επανάσταση στην ανατολική Ευρώπη; Το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος του κνυσίματος και της πληρωμένης και επιδοτούμενης λούφας έφερε την χαλάρωση των περιορισμών στην ανατολική Γερμανία και την Περεστρόικα στην Σοβιετική Ένωση. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους και ήταν θέμα 2 χρόνων. Παράλληλα από ότι φαίνεται κατεβαίνει από την εξουσία της Βορείου Κορέας ο Ίλ και αναλαμβάνει ο 27χρονος γιος του. Θα υπάρξουν άραγε και ορισμένες χαλαρώσεις και σε αυτό το καθεστώς; Θα δείξει. Πάντως οι πιέσεις είναι έντονες και έρχονται ακόμα και από την Κίνα η οποία δεν μπορεί επικοινωνιακά να αντέξει το βάρος ενός τόσο hardcore συμμάχου.

Ενώ όλα φυσικά κινούνται μπροστά στην Κύπρο ο καρκίνος της κυπριακής οικονομίας η ΠΑΣΥΔΥ μποϊκοτάρει την συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών (γνωστός στην πιάτσα και ως John Maynard Keynes) με τις συντεχνίες. Δεν παρευρέθηκαν λένε γιατί πρότεινε ο Ρούλλης να κοπούν οι προσαυξήσεις στα υψηλόβαθμα τσιβίτζια και να γίνει αναπροσαρμογή της ΑΤΑ. Τόλμησε βασικά να αναφέρει μόνο μερικά από αυτά που μας είπε την προηγούμενη βδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν εφαρμόσει ορισμένα. Σκατά όμως σιγά μην έχει τα αρχίδια να τα εφαρμόσει. Δαμέ εν το εκάμαν δεξιές κυβερνήσεις εννα το κάμουν οι κούμουνοι (λέμε τώρα).

Στην ουσία όμως όλα τριγύρω αλλάζουνε (στον κόσμο) και όλα τα ίδια μένουν (στην Κύπρο). Εμάς ο πρόεδρος μας ακόμα πάει στην Ρωσία επίσκεψη και εξυμνεί την κομουνιστική εποχή που ήταν φοιτητής στην Μόσχα και όλα αυτά σε ομιλία του στεκούμενος μπροστά από φωτογραφία του Τσάρου (εν τέλλια ππούλιν ο γέριμος γαμώτο). Εμάς ο πρόεδρος μας ασχολείται να ανοίξει πρεσβεία στην Κούβα. Εμάς ο πρόεδρος μας ακόμα αποκαλούσε τον πρώην συνομιλητή του Τ/Κ ηγέτη Ταλάτ σύντροφο. Εμάς ο προεδρός μας ακόμα κατευθύνει τις «εκλογές» του κόμματος του φωτογραφίζοντας τον υποψήφιο που θέλει αυτός. Εμάς ο προεδρος μας ακόμα........κ.τ.λ. κ.τ.λ κ.τ.λ

Τα ίδια σκατά τζαι σωτηρία εν έχουμε. Μπείτε μες τα πλοία να πάτε όσο πιο μακριά γίνεται όσοι μπορείτε ώσπου εν ώρα. Τζαι το σιρότερο ένει ότι μέσα σε τούτες ούλλες τες μαλακίες που θωρώ τζαι ακούω πρέπει να πάω τζαι στρατό έφεδρος τούντες μέρες. Πάλε δηλαδή να πρέπει να ακούω πελλάρες ούλλο δείλις τζαι να πρέπει να ανέχουμαι το κομπλεξιλλίκι του κάθε μόνιμου βοσκού. Έννα θέλω σίουρα πάνω που 4 pints την νύχτα για να συνέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου