CYPRUS CRITIC

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ξεφύγατε ρε

Ξέφυγε και πάλι η κατάσταση με τις αλληλοκατηγορίες και την προεκλογική κόντρα. Αυτή την φορά ο κομμουνιστικός μηχανισμός προπαγάνδας του Ακέλ προσπαθεί να ξεφορτώσει πάνω στον διοικητή της Κεντρικής. Ο Ευαγόρου και τα άλλα κατοικίδια του προέδρου είναι εμφανώς εκνευρισμένοι με τον Ορφανίδη. Και όλα αυτά επειδή ο Ορφανίδης με προϋπηρεσία στο FED στις ΗΠΑ δεν σηκώνει πολλά πολλά και σίγουρα δεν ανέχεται παρεμβάσεις στο έργο της ανεξάρτητης (κατά τα άλλα) Κεντρικής Τράπεζας.

Οι περιπτώσεις όπου ο Ορφανίδης έχει κάνει παρεμβάσεις κατηγορώντας την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία είναι πολλές. Τους τα ψάλλει πότε για τις δαπάνες πότε για τους επιπρόσθετους φόρους πότε για τους δημοσίους. Ο άνθρωπος έχει δίκαιο. Συνήθισε να ασκεί το επάγγελμα του σε μια ελεύθερη αγορά όπου οι αξιωματούχοι δεν έχουν φίμωτρο και κολάρο με λουρί το οποίο κρατάει ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Για αυτό και λέει τα σωστά, τα λογικά. Για αυτό ακριβώς τον λόγο προσπαθούν να τον εξοντώσουν. Και τι δεν έχουν κάνει τα pit-bulls του Ακέλ.
Έχουν τοποθετήσει τσιράκια κομμουνιστές στο συμβούλιο της κεντρικής για να τον σπιουνιάζουν. Του έχουν αφαιρέσει την διαχείριση του χρέους η οποία παραδοσιακά ανήκε στην κεντρική και την έχουν πασάρει στον Σταυράκη. Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτός το 2008 προσπαθούσε να πουλήσει τον χρυσό της Κεντρικής.

Φτάνει όμως κύριε Ευαγόρου. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Όλοι θυμόμαστε ότι πριν φτάσετε καν να μπείτε κυβέρνηση λιγουρευόσασταν τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής. Σκοπός σας ήταν φυσικά να τα ξοδέψετε όλα σε δαπάνες σαν αυτές που προσφέρατε απλόχερα τα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης σας για να παίρνετε ψήφους (δεύτερες τρίτες τέταρτες συντάξεις και άλλα συναφή). Λέτε κ. Ευαγόρου ότι έχετε πρακτικά της κεντρικής τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Ορφανίδης ήθελε να πωλήσει το χρυσό. Καλά ρε μα είσαι σοβαρός;;;; Καταρχήν πως γίνεται να δώσεις στην δημοσιότητα εμπιστευτικά έγγραφα. Πώς πε μας να δούμε!!!!

Και φυσικά σε δεύτερη φάση άτε τζαι έσιεις. So what που λέγανε και στην Σοβιετική Ένωση. Τι αποδεικνύεις; Σε απάντηση των όσων λέει για δέστε απόσπασμα από μια συνέντευξη του Ορφανίδη τον Ιούνιο του 2008.
«Όπως είχα πει στον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, όταν μου έκανε αυτή την ερώτηση το Μάρτη του 2008 (για πώληση του χρυσού), η ΚΤΚ είχε μελετήσει αυτό το θέμα λίγους μήνες πριν και αποφάσισε ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση των δεδομένων που να δικαιολογεί αλλαγή στη θέση της Τράπεζας». Μάλιστα άρα παραδέχτηκε ο διοικητής πριν 3 χρόνια ρε λαοπλάνε Ευαγόρου ότι τέθηκε αυτό το θέμα στο τραπέζι.

Επίσης «Σε αυτά τα πλαίσια, η Κεντρική Τράπεζα έχει συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική, εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανά της, με βάση την οποία διαχειρίζεται τα διαθέσιμά της. Κύριος στόχος της επενδυτικής πολιτικής είναι η διασφάλιση της αξίας των αποθεμάτων και η προστασία τους από το ενδεχόμενο μείωσης της αξίας τους, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της απόδοσής τους».

Μάλιστα. Άρα ρε σβουμ σιαχίνια διάνοιες σπιρτόζοι του Ακέλ να σας πω πως λειτουργεί μια τράπεζα όταν διαθέτει ένα πορτοφόλιο προϊόντων. Λέει ότι έχουμε ας πούμε τόσο χρυσό στα αποθέματα μας. Γίνεται μια ανάλυση των δεδομένων της αγοράς αλλά και των προοπτικών. Βάση αυτών παίρνονται και οι αποφάσεις για adjustments στα λεγόμενα weights που έχει η τράπεζα στα διάφορα asset classes. Αυτό έκανε και η κεντρική. Αν δεν το έκανε θα ήταν ανεύθυνη. Το μελέτησε και αποφάσισε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος ο Μάρτης του 2008 για να πωληθεί το χρυσό γιατί υπήρχαν προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Και αυτό έγινε. Για δέστε.



Από τα 950/ουγγία τον Μάρτιο του 2008 είμαστε στα 1,500/ουγγία σήμερα και ακόμα πάμε. Μάλιστα. Συγχαρητήρια στην κεντρική και στον Ορφανίδη για την σωστή επενδυτική τους απόφαση. Μπράβο σας.

Από την άλλη εσείς κύριε Σταυράκη θέλατε να το πουλήσετε. Και μάλιστα σαν τρελοί. Θυμάστε τι γινόταν την άνοιξη του 2008. Σπρώχνατε με τα 1000 να πωληθεί. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η κόντρα του Ακέλ με τον Ορφανίδη. Εκεί κατάλαβαν ότι δεν είναι τσιουράκι τους και τον υποσκάπτουν από τότε.

Νομίζω όμως κύριοι του Ακέλ ότι πρέπει να ανοίξετε τα μάτια σας και να δείτε για ακόμη μια φορά το πιο πάνω διάγραμμα το οποίο λέει πολλά για τις οικονομικές σας δυνατότητες και γνώσεις. Λέει πάρα μα πάρα πολλά. Είναι μια εικόνα της οικονομικής σας πολιτικής. Είστε μονίμως εκτός πραγματικότητας και οι αποφάσεις σας είναι σχεδόν πάντα σε λάθος χρόνο και λάθος πλευρά. Το διάγραμμα λέει ότι είστε ανίκανοι να ασκήσετε μια σωστή οικονομική πολιτική. Πάρτε το διάγραμμα και καδρώστε το. Αντικατοπτρίζει τις πραγματικές σας δυνατότητες.

10 σχόλια:

  1. Respect dude!

    Και ένα θέμα που προσπαθούν να το κάμουν γαργάρα κάποιοι...επετύχαμεν λέει η κυβέρνηση εντυπωσιακή μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα, μεγαλύτερη μείωση από όση επρόβλεπαν οι πάντες. Αβέρωφ/Ορφανίδη/ΔΝΤ/ΕΕ eat Σταυράκης dust!
    Ναι ρε λεβέντες μου αλλά πώς γίνεται ως τον Νιόβρη του 2010 τα δεδομένα τζαι οι αριθμοί να οδηγούν σε ένα ποσοστό πέριξ του 6% τζαι ξαφνικά τα νούμερα του Δεκέβρη του 2010 (με τα οποία έκλεισεν ο χρόνος τζαι εστείλαμεν τα δεδομένα της Eurostat) να υπάρχει τόση απότομη διαφοροποίηση των δεδομένων τζαι να καταλήγουμε στο 5.3%; Τί εγίνηκεν το Δεκέβρη δηλαδή; Ας μας απαντήσει ο head chef του Υπουργείου Οικονομικών για τες μαειρκές του.
    Μήπως εμεταφέραμεν δαπάνες στο 2011 για να πετύχουμεν καλλύττερον νούμερο για το 2010; Έχουμεν τζι εκλογές άλλωστε τωρά, τούτα τα νούμερα εν πολλά βοηθητικά στην προσπάθεια να πείσουν τα άλλα "νούμερα" που θα παν να (τους) ψηφίσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι συμφωνώ. Creative accounting. Ένας θεός ξέρει τι κάμνουν. Το πιο άσχημο που έχουν κάνει όλες μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις είναι ο δανεισμός από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων το οποίο και έχουν αδειάσει. Το έλλειμμα της χώρας δεν είναι στο 55%/ΑΕΠ αλλά πάνω από 100%/ΑΕΠ απλά δεν το δείχνουν...
    Απλά σε κάποια φάση θα βρεθούμε και εμείς στην θέση της Ελλάδας και θα διερωτόμαστε καλά μα πως καταλήξαμε σε αυτή την κατάσταση έτσι απότομα. Ε μα δεν είναι απότομα. Ρουφούσαν για χρόνια αλλά τα κρύβαν όλοι μαζί. Το να χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζι εννα γυρίσει μετά ο Ευαγόρου να μας πεί "μαζί τα φάγαμε σύντροφοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Invictus, ετσι είναι. Έχω προσωπική γνώση για ένα σχετικά μεγάλο ποσόν. Αλλά αυτά φυσικά θεωρώ πως είναι μέρος του παιχνιδιού.

    Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως κυβέρνηση και ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ένα απλό πράγμα: η οικονομία έχει τους κανόνες της, ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες του κάθε ενός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pe mu, eisai tou Harvard? Pantos pianeis poullia sto aera...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι αλλά εν ο Σταυράκης του Harvard τζαι τζεινος σιουρα πιάνει πουλιά στον αέρα....Ψόφισμένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Afu then ise tu Harvard, prepei na ethoulefkes sthn FED...pantos katexeis to thema tou xrysou...laleis mu tzai pu ena paei gia na sasto tzai ego tzai h oikogeneia mu? please pe mu...please

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρουν τα σιαχίνια του υπουργείου οικονομικών. Εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω δυστυχώς. Εγώ είμαι ένας απλός Critic και όχι super οικονομολόγος όπως τον υπουργό μας και το επιτελείο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @strovoliotis
    Το ξέρω φίλε ότι έτσι πάει το πράμα. Και για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι καινούριο φρούτο αυτό. Διαχρονικά αυτή την τακτική του "μαγειρέματος" ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις μας.
    Η ουσία είναι αυτό που λες, ότι οι κανόνες της οικονομιας είναι υπεράνω ιδεολογιών και φρονημάτων. Κι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται ούτε οι μεν, ούτε οι δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή