CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η χώρα των ηλιθίων

Όταν άκουσα τα νέα μέτρα του υπουργού οικονομικών την Παρασκευή εν επίστευκα στα αφκια μου. Τρία μέτρα τα οποία φωτογραφίζουν την απόλυτη απελπισία αλλά ταυτόχρονα και την απόλυτη βλακεία που μαστίζει αυτό τον τόπο.

Ακούω το πρώτο λαλώ καλά επιτέλους τζαι έφεξε. Πάγωμα αυξήσεων, προσαυξήσεων και ΑΤΑ στον δημόσιο και ημι-δημόσιο τομέα για δύο χρόνια. Καλά αν τελικά έχουμε τα καρύδια να το περάσουμε από την συντεχνία και το αρχιτσιβίτζι τον λιγνιασμένο τον Γλαύκο τότε πάλε καλά. Άρκησε πολλά να έρτει, δεν μας γλυτώνει κατά πάσα πιθανότητα από τον μηχανισμό στήριξης αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ακούω το δεύτερο μέτρο λαλώ εντάξει επόμενο ήταν. Αναλογική συνεισφορά υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα από 0.5%-1.5%. Μετά προσέχω το καλύτερα. Τι εννοείς του ιδιωτικού; Του δημόσιου δηλαδή όχι; Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ο κυβερνητικός υπάλληλος θα πληρώνει χαμηλότερο φόρο εισοδήματος από εμένα τον ιδιωτικό!!!!!!!!!! Σε ποια χώρα του κόσμου ειλικρινά γίνεται τούτο; Σε ποια χώρα του κόσμου δύο υπάλληλοι με τον ίδιο μισθό πληρώνουν διαφορετικό φόρο εισοδήματος απλά και μόνο γατί δουλεύουν για διαφορετικό εργοδότη!!!!!! Μπράβο σας πολλά έξυπνο.

Τέλος άκουσα για την flat φορολόγηση 0.5% στον τζίρο όλων των τοπικών εταιριών. Δηλαδή μια εταιρία με 40εκ τζίρο θα πληρώσει 200,000 ευρώ έξτρα φόρο ανεξαρτήτως κερδοφορίας!!!!!! Ακόμα χειρότερα. Το μπακάλικο της γειτονιάς σας με 150,000 ευρώ τζίρο και καθόλου κέρδος θα πληρώσει 750 ευρώ φόρο δηλαδή ένα μηνιαίο μισθό του ιδιοκτήτη του (και μοναδικού υπαλλήλου του). Τέλος ο γέρος ο κουρέας της γειτονιάς σας που κάμνει τζίρο καμιά 100,000 ευρώ τον χρόνο και χάνει και 5-6,000 ευρώ σε ζημιές, θα πληρώσει ακόμα 500 ευρώ σε φόρο έτσι για να σιγουρευτούμε ότι θα κλείσει.

Άμαν το άκουσα τζαι τούτο είπα καλά. Κλείσε απλά ένα αεροπλάνο για να μεταναστεύσουμε. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία, απλά διοικούμαστε από ηλίθιους. Συγχαρητήρια. Περιμένω με αγωνία να δω τι θα δηλώσουν σήμερα και αν θα επισημοποιήσουν τις βλακωδέστατες-ηλιθιοδέστατες τους προτάσεις.

14 σχόλια:

  1. Την βλακεία του δεύτερου μέτρου όπως την περιγράφεις την καταλαβαίνω και σηκώνεται η τρίχα μου με την "ευφυία" του επιτελείου του υπουργείου οικονομικών, αλλά γιατί θεωρείς βλακεία την έκτακτη φορολόγηση των επειχειρήσεων; Τόσο κακό είναι αφού καλούνται όλοι να πληρώσουν την κρίση (και όπως πάντα, κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί) να συμμετέχουν στα βάρη και οι επιχειρήσεις; Έχω παρατηρήσει πως η "έκτακτη εισφορά" των επιχειρήσεων αποτελεί θέμα ταμπού για τους θιασώτες της "ελεύθερης" οικονομίας - σχεδόν όσο ταμπού είναι η παρθενία για τις κυρίες των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων...

    ΔemΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαλιστα...δηλαδη τους ιδιωτες, το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους ιδιωτικους υπαλλήλους εν το κρατος που τους εκαταστρεψε. όι οι τραπεζες!

    εννεν οι τραπεζες που εκαταχρεωσαν τον κοσμο με τα δάνεια, εννεν οι τραπεζες που εξανεμισαν τες καταθέσεις του κοσμου στον τζογο του χρηματιστηρίου, εννε οι τραπεζες που αφηκαν αστεγους, εννεν οι τραπεζες που οδηγησαν μιαν πρωην υπερδύναμη οπως οι ΗΠΑ να χρεωκοπησει!

    εν τα κρατη τζαι οι βλακες που τα διοικουν!

    τζαι τωρά οι εξυπνες τραπεζες τζαι οι τεχνοκρατες διαχειριστες τους θέλουν να "προστατευσουν" τον ιδιωτη τζαι κτυπουν τους δημοσιους εννε;

    γι αυτόν αυριο ο ιδιωτης εν θα εσιει τιποτε δωρεάν, ουτε πανατολ που λαλει ο λοος, ουτε σχολεια, ουτε νηπιαγωγεία, ουτε συγκοινωνιες τζιαμε που υπαρχουν,ουτε επιδοματα ανεργίας, ουτε ταμεια κοινωνικών ασφαλισεων, τιποτε!

    εν για τα συμφεροντα του ιδιωτικου υπαλληλου που τα καμνουν ουλλα οι τεχνοκρατες, εννε;

    τζαι εν η φορολογία των επιχειρήσεων που εν να μας τσακισει την τζεπη μας εννε; εν τζαι εν το ότι εν θα βαστουμεν να τελειωνουν τα μωρά μας αυριο ενα γυμνασιο!

    αθθυμασαι ιστορίες που ελελουσαν οι γιαγιαες μας, οτι εδιουσαν τα μωρα για αναγιωτα γιατί εν είχαν να τα ταϊσουν οι γονιοι τους; ήταν ωραιο παραμυθι εννε; καμια σχεση με την δικη μας ιδιωτική ανεση.

    ελα που τα ιδια γινουνται τζαι σημερα στη μαμα πατριδα. τζαι ο δημοσιος τζαι ο ιδιωτικός μιαν τριχα που τα σκουπιθκια βρισκουνται.

    να ταίσουμεν τες τραπεζες τζιαλλο, να τες ταϊσουμεν...αμπα τζαι πλερωσει γροσι ομως ο εκατομμυριουχος! όι ποττε! εν να πληγεί η αναπτυξη! μα ποια αναπτυξη; της πεινας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΔemΩΝ: Αυτή δεν είναι έκτακτη φορολόγηση επιχειρήσεων. Ούτε καν κλιμακωτή. Σου λέει 0.5% επί του τζίρου. Εν σου λαλεί για παράδειγμα 100 ευρώ ως το εκατομμύριο τζίρο 200 ως τα δύο και ένα ταβάνι ξέρω γω 1000 ευρώ. Δεν γίνεται να βάλεις ποσοστό στον τζίρο όπως και να το δεις.

    Πρέπει το ποσό φορολόγησης που θα βάλεις να είναι χαμηλό απόλυτο ποσό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και ψηλό απόλυτο ποσό για τις πολύ μεγάλες.
    Δεν μπορείς να χρεώνεις 500 ευρω σε μια επιχείρηση των 100,000 τζίρου γιατί αναλογικά τα κόστα της (fixed costs) είναι πολύ ψηλά σε σχέση με κάποια μεγαλύτερη εταιρεία. Το ενοίκιο το ρεύμα κτλ.

    Επίσης δεν μπορείς να τιμωρείς μια μεγάλη εταιρεία γιατί κάνει μεγάλο τζίρο. Παράδειγμα υπεραγορές που κάνουν τεράστιους τζίρους με μικρό profit margin. Αυτά πρέπει να τα λαμβάνεις υπόψη στην φόρμουλα σου. Χρειάζεται πάτωμα και οροφή σε τέτοιες φορολογίες. Εν βάλουμε ένα ποσοστό αγνοώντας όλους τους άλλους παράγοντες τζαι κανεί. Τούτα εν ηλιθιότητες και ημιμάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικα συμφωνω με την φορολογηση στο τζιρο διοτι αν τζαι δεν ειμαι λογιστης ξερω πολλα καλα οτι το κερδος μπορει εφκολα να "κουρευτει" που μια εταιρεια με διαφορους τροπους για να φαινεται πιο χαμηλο, τζαι να γλυτωσει φορο η συγκεκριμμενη εταιρεια.
    Δεχουμε ομως οτι για επιχειρησεις με μεγαλα fixed costs οπως λαλεις τζαι μικρο τζιρο σχετικα οτι εν μπορουσε να βρεθει μια αλλη φορμουλα.
    Ισως τζαι για τους μπακκαλληες να εσιεις δικαιο αλλα,αν θα φορολογουμε επιχειρησεις με μικρο ποσοστο κερδους πιο λλιο ας φορολογουμε τζαι επιχειρησεις με μεγαλο πιο πολλα.

    Ασχετος απο χωριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * Δεχουμε ομως ... θα μπορουσε να βρεθει μια αλλη φορμουλα.

    Ασχετος απο χωριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Disdaimona: Το τροπάρι του να πληρώσει ο εκατομμυριούχος και οι έχοντες και κατέχοντες είναι ωραίο και εύηχο. Στην ουσία τι γίνεται εν το θέμα.

    Εγώ εν είπα ούτε δικαιολόγησα σε καμιά φάση τες τράπεζες. Ούτε αυτά που λαλείς με βρίσκουν αντίθετο. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Συμφωνώ ότι πρέπει να πατάξεις την φοροδιαφυγή και να φορολογήσεις τον πλούτο. Αυτό σου αυξάνει τα έσοδα. Αυτό είναι η μια πλευρά.

    Η άλλη είναι η μείωση των εξόδων. Θέλουμε δεν θέλουμε πρέπει να μειωθούν. Τζαι εν μιλώ για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε για την δωρεάν εκπαίδευση. Αυτά και άλλα πολλά εννοείται ότι τα διατηρείς.

    Μιλώ για τα υπερπρονόμια που έχουν οι κυβερνητικοί. Δεν γίνεται να έχεις πλεονέκτημα και στο ωράριο και στην μονιμότητα και στον μισθό. Αν θέλεις το ωράριο και την μονιμότητα τότε πρέπει να πληρώνεσαι λιγότερο. Αν θέλεις τον μισθό τότε παεις στο ιδιωτικό τομέα. Είναι τόσο απλό. Όταν για μια θέση στο δημόσιο έχεις 4,000 αιτήσεις τότε κάτι πάει λάθος. Και μιλάμε για περιόδους πλήρους απασχόλησης όχι σε κρίση.

    Όσο τζαι αν συζητούμε εμείς δεν παίζει ρόλο. Τα μέτρα έπρεπε να παρθούν πριν δύο χρόνια. Τώρα ο μηχανισμός είναι στην πόρτα μας τζαι θα τα επιβάλει αυτός. Και τα προνόμια θα κοπούν και οι μισθοί θα μειωθούν τζαι οι φορολογίες θα αυξηθούν και το πιο σημαντικό θα αυξηθεί και η εταιρική φορολογία. Το τέλος της κυπριακής οικονομίας εν πολλά κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιος κουρέας της γειτονιάς κάμνει 100,000 το χρόνο.
    Απλα μαθηματικά .....
    100,000 ευρώ προς 10 ευρώ το κούρεμα ισούται με 10,000 κουρέμματα δηλαδή 833,333 τον μήνα περίπου 27,77 κουρέμματα κάθε μέρα και να βγάζει και απόδειξη για όλα (πράγμα που δέν κάνει κανείς)
    Αν όμως κάμνει τόσο τζίρο τότε δεν θα τον πειράξει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να εν ο κουρέας του Ελληνικού χρέους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ^ Fantazomai pos den mila gia ton Kleito ton parperi sto Strovolo alla gia gnostous "hair stylists" me 10-15 atoma prosopiko ( i kai ligotera) oi opoioi xreonoun 350 euro gia na se kourepsoun kai na sou vapsoun malli (kai den sou dinoun kai apodiksi)... an theleis kai xtenisma sfyra tou 400eurou kai pe tou kai goodbye... ektos an nomizeis pos tis porsche kai ta retire sto kolonaki en me to 5liro tou Kleitou pou ta agorazoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σόρρυ αλλά το φτωχόν μυαλόν μου εν έσιει καταλάβει τίποτε περί "δωρεάν εκπαίδευσης" τζιαι "δωρεάν περίθαλψης", "δωρεάν συγκοινωνιών" ή "δωρεάν" οτιδήποτε. Για ούλλα κάποιος πιερώννει. Το κράτος εν είναι τίποτε άλλον παρά άλλος ένας "εισπράκτορας" που πιερώννεται για να μας παρέχει κάποια πράματα. Έναν που τα κυριόττερα πράματα που πρέπει να μας παρέχει εν η ασφάλεια, άλλον εν η υγεία, άλλον οι υποδομές κλπ. Άκόμα πιο θεμελιώδες τζιαι βασικόν, πιερώννεται για να διαχειρίζεται τον πλούτον που παράγουν οι πολίτες του (ιδιώτες τζιαι δημόσιοι) με στόχον την ικανοποίησην των αναγκών τους με αειφόρον τρόπον. Αειφορία ανάμεσα σε άλλα σημαίνει τζιαι "δίκαιη κατανομή του πλούτου".
    Οπότε για να πάει ας πούμεν ο αναξιοπαθούντας να πιάει "πανατόλ" ή επίδομαν ανεργίας, είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος επιέρωσεν πηλέ, τζιαι το κράτος απλά πιάννει που τον έναν τζιαι δίά στον άλλον, ενώ στην πορείαν προσπαθεί να πολλύνει το σύνολον.
    Ο καπιταλισμός εν σε κρίσην γιατί εφκάλαμεν παραπάνω ριάλια που τον πραγματικόν πλούτον. Για τούτον φταίει η παγκόσμια οικονομική/τραπεζική κατάσταση (που κινείται με θεόν το κέρδος τζιαι την αύξησην του εις βάρος άλλων) αλλά φταιν τζιαι τα κράτη που αντί να σκέφτουνται παγκοσμίως, σκέφτουνται εθνικώς, ακόμα τζιαι τωρά μετά που όσα εγίναν. Τούτον πιερώννουμεν το ούλλοι τωρά, με ή χωρίς τες αιώνιες "θεωρίες συνομωσίας" που έρκουνται που παντού τζιαι αποπροσανατολίζουν.
    Γνώμη μου είναι ότι το "σύστημαν" ακόμα εν έφαεν τα ψουμιά του. Αλλά έδειξεν τρομακτικές αδυναμίες που μπορεί να φέρουν πολέμους. Αν θέλουμεν να αποφύγουμεν "σφαγές" θα το βελτιώσουμεν ώσπου να έρτει έναν θεμελιωδώς πιο βιώσιμον. Μες στες βελτιώσεις εν τζιαι το "ξόδευκε όσα φκάλλεις, τζιαι μεν δανείζεσαι αβέρτα". Μπορεί να μεν έσιεις cayenne αλλά ποϊλατίν όμως στόχος εννά είναι να έχουν ούλλοι τα βασικά αγαθά (τζιαι όϊ να έχουμεν λιμόν εν έτει 2011). Έτσι κανένας τραπεζίτης/ τοκογλύφος έθθα μπορεί να σου σκάψει τον λούκκον. Νομίζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είπες τα πολλά καλά κουμπάρε Μιχάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Παράδειγμα υπεραγορές που κάνουν τεράστιους τζίρους με μικρό profit margin"
    Οι υπεραγορές έχουν υψηλότατο profit margin!
    Και δεδομένη την είσπραξη του τζίρου.
    Το ίδιο και τα πολυκαταστήματα.

    Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ουκ ολίγες εταιρείες που νε μεν έχουν τζίρο, αλλά είναι ανείσπρακτος.

    Οσο για τους δημόσιους θεωρώ την όλη θεώρησή σου λάθος αλλα θα επεκταθώ άλλη φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παράδειγμα ο Ορφανίδης…200 εκατομμύρια τζίρο και 3 και κάτι εκατομμύρια κέρδος μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι έτσι δείχνει μετά τα λογιστικά τερτίπια του.
    Γιατί αμαν διπλάζεις (τουλάχιστον) την τιμή μεταπώλησης σε όλα τα προϊόντα σου εν λίον δύσκολο να έχεις πραγματικά τόσο λίγο κέρδος.

    Ο Ορφανίδης εντωμεταξύ εν ένας από αυτούς που έχουν βαρύτατη ευθύνη για το χαντάκωμα της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή