CYPRUS CRITIC

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ



Το επίπεδο των Κυπριακών media και ειδικά της Κυπριακή τηλεόρασης νομίζω όλοι το ξέρουμε. Εχτες όμως ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι πληροφορίες που είχαν από την αγορά της Ιαπωνίας από την Κυριακή την νύχτα αλλά και από την Ευρώπη Δευτέρα πρωί έδειχναν ότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την απόφαση για κούρεμα στην Κύπρο.

Έβγαιναν και θριαμβολογούσαν οι media masters ότι η μικρή Κύπρος κατάφερε να ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές και οι κακοί Ευρωπαίοι θα πάρουν το μάθημα τους γιατί η Κύπρος είναι συστημική. Αυτό όμως το πρωί. Γιατί το απόγευμα άλλαξε η εικόνα. Η Ευρώπη ανάκαμψε και τα χρηματιστήρια έκλειναν με μικρές απώλειες, η Αμερική έδειχνε να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα ενώ ανέκαμπτε και το Ευρώ σε σχέση με δολάριο αλλά και έναντι των safe haven Γιέν και Ελβετικού.

Οι δικοί μας όμως στις ειδήσεις την νύχτα επέμεναν ότι ταρακουνήθηκε η Ευρώπη. Καλά ρε άχρηστοι ανίδεοι νομίζετε ότι οι αγορές εν όπως τον τοίχο. Αμετακίνητες. Οι αγορές εν ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος κινείται ασταμάτητα και χρειάζεται παρακολούθηση. Το ρεπορτάζ που έκαμες στις 12 το μεσημέρι μπορεί να ανατραπεί στις 12:01. Πόσο μάλλον την νύχτα ρε αχάπαροι. Η Ευρωπαίοι επενδυτές ενώ ταρακουνήθηκαν κάπως το πρωί, το απόγευμα μας έδειξαν τα αρχίδια τους και φαίνεται ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων τους έπεισαν ότι η Κύπρος δεν είναι συστημική. Πως μπορείτε εσείς να βγαίνετε στις 9 την νύχτα και να λέτε ακριβώς το αντίθετο.

Σήμερα μάλιστα η κατάσταση είναι χειρότερη. Κανένα κύριο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα, ούτε καν η Μαδρίτη αφού όλα έχουν πτώση κάτω του 1%. Επίσης ανεπηρέαστες ουσιαστικά είναι και ισοτιμίες του ευρώ με Ιαπωνικό και Ελβετικό. Το χρυσό επίσης δεν συγκινείται ενώ σε περιόδους πραγματικού πανικού θα έπρεπε να πετά. Συμπέρασμα. Παρά το ότι φάνηκε στην αρχή ότι η Κύπρος μπορεί και να θεωρηθεί συστημική οι αγορές δείχνουν στο παρών στάδιο ότι μάλλον δεν είναι.

Για αυτό τον λόγο ΠΡΕΠΕΙ να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς λαϊκισμούς και παλικάρισμούς.

Υ.Γ. Ερώτηση: Τι καλό έφερε το μνημόνιο; Επιτέλους η πρώτη είδηση στα κανάλια την  καθαρά Δευτέρα δεν ήταν το πέταγμα του χαρταετού και το κόψιμο της μούττης. Ακούσαμε τα τσιατιστά στις 8:45 αντί να τα ακούσουμε από τις 8.

Θέλω επίσης ακόμα ένα μνημόνιο τον 15άυγουστο για να μεν ακούσω το κλασσικό «πόλη φάντασμα σήμερα η Λευκωσία». Άτε τζαι άλλο ένα του κατακλυσμού

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ότι οι δημοσιογράφοι μας μεταδίδουν ειδήσεις σαννα τζιαι μεταδίδουν μάππα, αλλά το reuters σήμερα συνεχίζει να είναι ανύσηχο και όλες οι αγορές έππεσαν (έστω και πολύ λίγο).

    "...the concerns surrounding Cyprus meant German
    government bonds were again in demand as investors looked to traditional safe-haven assets. The Bund future was last up 25 ticks on the day at 144.18 while Italian and Spanish bonds fell for a second session.
    "We are just waiting for another headline out of Cyprus," one trader said, adding that buying Bunds "is the only trade to
    have on."
    "It's quite serious, it's got bigger implications. I think there is (a risk) of some cross border contamination," he added.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχτές η μόνη αγορά (που τις ανοιχτές) με θετικό πρόσημο ήταν... τα-ταααα... του Τελ-Αβίβ!

    Πράγματι, με ρεπορτάζ για buying opportunities κλπ. κουντούν κόσμο να αγοράζει και κρατούν τις αγορές...

    Η κίνησηξ προς τα πάνω ή κάτω όμως -πιστεύω -δεν έχει αυτό να κάνει με συστημικότητα της Κυπρούλλας καθ'εαυτώ αλλά με το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή πρακτική το "άγγιγμα" των -μέχρι τώρα ανέγγιχτων -καταθέσεων.

    Οι αγορές θα κινηθούν -αναμένω -κατά πως θέλουν οι Δανειστές των Δανειστών. Αν θα μας βοηθήσει ή όχι η όποια επιλογή τους... ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμένα με εκνεύρισε το ότι τα τηλεοπτικά τα κανάλια πιάστηκαν από μια είδηση μούφα ότι η Gazprom είναι στο προεδρικό που μετέδωσε ένα αμφιλεγόμενο site το Defencenet και το μετέδιδαν χωρίς να το ελέγχουν, χωρίς να το διασταυρώνουν αρκετά φουσκωμένο ότι οι Ρώσοι θα αγοράσουν τις τράπεζες κτλ κτλ κλτ.έλεος ρε κουμπάρε. ένα τηλεφώνημα είναι. κάμε το τζαι ρώτα αν η είδηση ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως τον πανικό στο χρηματιστήριο,και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά,τις τόνισαν και στις γερμανικές ειδήσεις. Γενικά,η Κύπρος έπαιξε πολύ τις τελευταίες 2 μέρες στις ειδήσεις,και ήταν κάτι πολύ έντονο,αφού όλο τον προηγούμενο καιρό οι ειδήσεις που αφορούσαν την Κύπρο περνούσαν στο δευτερόλεπτο και λίγο πριν τα αθλητικά...κι αυτό μόνο στο κρατικό και στο ειδησιογραφικό κανάλι.

    Δεν ξέρω αν είναι καλό να πειράξουν τους μικροκαταθέτες.
    Το πρόβλημα είναι οι μεγαλοκαταθέτες Κύπριοι,που δίνουν εργασία σε χιλιάδες συντοπίτες μας. Να,πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη,ταυτόχρονα όμως πρέπει να έρθει μια συμφωνία με την οποία τα οικονομικά τους να μην επηρεαστούν τόσο,ώστε να σταλούν οι υπαλλήλοι τους στην ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιας τζαι εφτασαμε δαμε που εφτασαμε και μιλουμε για κουρεματα γιατι δεν παμε για full κλαδεμα?

    Πιαστε μας 30-40% να τους τα δωσουμε. Να παμε την ιδια ωρα πισω στην Λιρα για να αρχισουμε να κλειουμε τις τρυπες που 8α αφησουν οι Ρωσσοι. Τι ιδια ωρα αρχιζεις περικοπες παντου (πχ μισθοι δημοσιων υπαλληλων) και ξαναχτιζουμε. Οι τραπεζες να γινουν μια και αυτη ελεγχομενη ετσι ωστε να υπαρχει ρευστοτητα.

    Μπορει να εν μαλακιες που λαλω αλλα αφου ουλοι εγιναμεν οικονομολογοι ας γινω και εγω

    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν μπορω να καταλαβω γιατι εν εταυτιστηκε με τουντο κομμα.
    2 φορες το ειδαμεν στην εξουσια 2 φορες επροσπαθησε να ξεπουλησει τη χωρα μας στους ξενους.
    Το 2004 στον τουρκο τωρα στην χουντα των βορειοευρωπαιων.

    Εννα νοσταλγησουμε ετσι οπως πασιν τουτοι αγριως τον Χριστοφια.
    Και που σα στιν ακομα...

    Ο χριστοφκιας ξεπουληματα εν εκαμε τζι εκατηγορουσαν τον για αδρνεια ημισιη.

    Τουτος εννα φυει ως ο μεγαλυτερος υποδουλος προεδρος στην ιστορια του νησιου .Ατε μπορει να τον φαει ο πολιτικος του πατερας...
    Τυχαιο??????


    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντρικκού... φάε ευρωπαϊκή λύυυυυυσσσσσσσηηηηηηη

    http://www.youtube.com/watch?v=6GZT4XhaJbE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κουμπαρε εβαλες λαθος βιτεο.
    Διορθωστο

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή