CYPRUS CRITIC

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Νιώθεις ΜΑΛΑΚΑΣ; Ε μάλλον είσαι

Άκου λοιπόν μαλάκα κύπριε φορολογούμενε και καταθέτη. Η Λαϊκή έκλεισε και συγχωνεύτηκε με την τράπεζα Κύπρου. Γιατί; Γιατί εκάμαν σκατά επενδύσεις τζαι επαττίσαν. Με απόφαση λοιπόν της Τρόικας έπρεπε να την φαν οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής και από ότι φαίνεται κατά 47% οι καταθέτες της Κύπρου.
 
Υπήρχε άλλη λύση; Πιθανόν. Μια λύση θα ήταν να πάρουν την χασούρα και οι δανειστές με τον ΕΛΑ. Αλλά και πάλι το ποσό που έμενε θα ήταν πολύ μεγάλο για να καλυφτεί από το δημόσιο χρέος με δανεισμό. Άρα η λύση θα ήταν πάλε στην ίδια βάση με μικρότερο ποσοστό.
 
Δεννεν τούτο το θέμα μας όμως τωρά. Τούτο εμιλήσαμεν το τζαι νομίζω εξαντλήσαμεν το. Η απόφαση επάρθηκε τζαι τωρά βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση της. Το θέμα ένει οι αποζημιώσεις. Οι δύο τράπεζες (πλέον μια) δέχτηκαν βοήθεια για να επιβιώσουν σωστά; Και η βοήθεια αυτή ήρτε που τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες τους σωστά; Σωστά.
 
Τες αφυπηρετήσεις όμως ποίος θα τες πληρώσει; Αν καλύπτουνταν μόνο από την χασούρα των ιδιοκτήτών (μέτοχοι) τότε θα ελάλουν οκ ας πληρώσουν. Αλλά εν τζαι οι ομολογιούχοι και οι κάτοχοι αξιόγραφων.  Τζαι ακόμα χειρότερα έν τζαι οι καταθέτες στην φόρμουλα. Να μου πείτε καλά φταίν τζαι οι καταθέτες γιατί αφήσαν τα λεφτά τους σε δυο χρεοκοπημένες τράπεζες. Ναι φταίν. Αλλά γιατί πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να πάρουν οι τραπεζικοί αποζημιώσεις ή γιατί πρέπει να κουρευτούν παραπάνω για να καλύψει η κυβέρνηση το 75% των ταμείων προνοίας τους;
 
Δηλαδή με ποια λογική η κυβέρνηση καλύπτει μέρος του ταμείου των τραπεζικών υπαλλήλων; Οι υπάλληλοι μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε κατατεθειμένο μέρος του ταμείου προνοίας της σε μια από τις δύο τράπεζες (μπουρδέλο) θα αποζημιωθούν από κάποιον; Όϊ φυσικά. Άρα γιατί οι τραπεζικοί; Και γιατί τα άλλα ταμεία τα οποία εξαιρέθηκαν που την αρχή; Τούτοι εν παιδιά κάποιου ανώτερου θεού; Μάλλον ναι αν κρίνω τζαι που το ωράριο τζαι τους μισθούς.
 
Όϊ φίλε μου. Τούτα εν μαλακίες τζαι μασκαραλλίκια. Όπως κουρεύτηκαν όλα τα ταμεία που ήταν στην Λαϊκή- Κύπρου, έτσι πρέπει να κουρευτούν τζαι τούτα. Όπως σωστό ένει να κουρευτούν τζαι της Cyta που ήταν στην Λαϊκή. Ή σώζουμε τα ούλλα ή τίποτε. Δεν μπορούμε να ζητούμε που τους καταθέτες να θυσιάσουν μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων τους για να σώσουμε ορισμένα που τα ταμεία. Είπαμε η ούλλα ή τίποτε. Δεν υπάρχουν πιο ευαίσθητα ταμεία. Στο δικαίωμα της σύνταξης θα έπρεπε να είμαστε όλοι ίσοι.
 
Τζαι αν πρέπει να πληρώσει κάποιος για τα ταμεία τότε οι υπάλληλοι να στραφούν προς τους διαχειριστές τους. Που εν ανίδαιοι τζαι νομίζαν ότι εν super fund managers. Οι άχρηστοι. Ούλλα τα αφκά σε ένα καλάθι τζαι μέτά ζητούμε τα ρέστα που αλλού. Όϊ εν θα έπρεπε. Κανονικά πάτε όλοι μαζί τζαι σπάζετε τα μούτρα των διαχειριστών των ταμείων σας. Αν πρέπει να πληρώσει κάποιος.
 
Θα μου πείτε καλά. Οι υπάλληλοι εν εξέραν ποιους εψηφίζαν τζαι που επενδύονταν τα λεφτά τους. Ε πολλοί εξαίραν. Εγώ προσωπικά δεν έβαλα σεντ στο ταμείο προνοίας της εταιρείας που δούλευα όσο δικαιούμουν να μεν βάλλω. Γιατί δεν νιώθω ότι τα άτομα που διαχειρίζονταν το ταμείο ξέρουν κάτι παραπάνω που εμένα όσο αφορά επενδύσεις. Τζαι πιστέψτε με εν ξέρουν τίποτε παραπάνω που κανένα μας. Τζαι νομίζω αποδείχτηκε περίτρανα. Ουσιαστικά ένει ξέρουν τίποτε. Καλύτερα να κάμνει ο καθένας μόνος του  savings όπως νομίζει αυτός καλύτερα. Αλλιώς ενοποίηση όλων των ταμείων και επαγγελματίες διαχειριστές όπου το κάθε μέλος αναλαμβάνει το ρίσκο που τον αντιπροσωπεύει. Όπως θα έπρεπε να ένει που την αρχή.  
 
Σήμερα όμως όταν είδα τζαι το πακέτο αφυπηρέτησης των συνεργατικών είπα καλά. Πρέπει να είμαστε ο πιο μαλάκας λαός στην ιστορία των χρεοκοπημένων εθνών. Τα μεγαλύτερα αρνιά στην ιστορία του ζωικού βασιλείου. Σχέδιο το οποίο προβλέπει αποζημιώσεις μέχρι και 40.5 μισθών!!!!!!!!!!! What the fuck!!!!!!!!!!!
3.5 χρόνια μισθούς για να αποχωρήσεις!!!!!!
Ξεκινά από μισό χρόνο αποζημίωση για τους 60άρηδες τζαι φτάνει τα 3.5 χρόνια για τους 45άρηδες. Ε τούτο εν η απόλυτη κοροϊδία.
 
Ο φορολογούμενος φορτώθηκε 10δις από την Τρόικα στο δημόσιο του χρέος, 2.5 από τα οποία θα παν για ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής και του συνεργατισμού. Μες τούτα τα 2.5 δις εν τζαι οι αποζημιώσεις. Μέχρι 40.5 μισθούς!!!!!! Ναι νιώθετε μαλάκες; Ε μάλλον είστε τζαι μάλλον είμαι τζαι εγώ γιατί κανονικά καθημερινά θα έπρεπε ούλλοι  να περνούμε έξω που την βουλή τζαι να σίρνουμε που μια πέτρα.
 
Τζαι ακούεις δηλώσεις του Μουσκάλλη του πρόεδρου της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας ο οποίος λαλεί στην τηλεόραση ότι «Εμείς στο συνεργατικό έχουμε πολλή ρευστότητα. Τούτα ούλλα που λαλούν εν απλά για κάτι δείχτες. Εμείς όμως έχουμε πολλή ρευστότητα τζαι θέλουμε να αρχίσουμε να δανείζουμε του κόσμου». Fuck me. Εν τζαιν μπακάλικο!!!!
 
Όταν έτσι άτομα κρατούν έτσι θέσεις τζαι όταν κάποια Ειρήνη Χαραλαμπίδου μιλά για οικονομικά αντί να κληρώνει αρμόνια KAWAI στο Ευχάριστο Σαββατόβραδο τότε ναι είμαστε μαλάκες. Μεγάλοι μάλιστα.

4 σχόλια:

  1. like!!!! ειπες τα πολλα καλα..Ειμαστε με Μ κεφαλαιο κιολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε κριτικ εισαι καθηγητης.... Well said mate!

    Εγω προσωπικα νοιωθω πολλα ευγνωμον που η διαχειριστικη επιτροπη του ταμειου της εταιριεας μου αποφασισε τον Δεκεμβρη τζαι εταραξε τα λεφτα που την ολα στην Λαικη τζαι εβαλεν τα σε αλλες πλην των Κυπρου/Λαικης τζαι εγλητωσαμεν τα εχτος που 100,000 που εφησαν πισω για running expenses επειδη ενομιζαν πως ηταν secure.

    Time for a tune based on your article:

    http://www.youtube.com/watch?v=g4KDFMApMmw

    Omorfi Kypros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μουσκάλλης δείχνει να ξέρει που οικονομικά, όσο εγώ από νευροχειρουργική. Αν είχα λεφτά στο Συνεργατισμό, κάθε φορά που τον άκουα ήταν να αποσύρω ό,τι μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ εκατάλαβα ότι η κυβέρνηση συζητά για να καλύψει τα ταμεία προνοίας γενικά. Οχι μόνο των τραπεζικών. Κατάλαβα λάθος?

    Όσο για το πακέτο αποχώρησης των συνεργατικών θα συμφωνήσω μαζί σου αν τούτο το ποσό που λαλούν θα το ξικοκκαλίσουν που το 1.5 δις που θα πιάσουν που τα λεφτά της τρόικας.

    Βασικά (όπως το καταλάβω εγώ) το catch είναι το ακόλουθο:

    Αν πειστούν οι τραπεζικοί (including συνεργατικοί) να αποχωρήσουν που μόνοι τους -εθελοντική αποχώρηση- δεν θα δικαιούνται αποζημίωση για πλεονάζο. Αν δεν φύγουν που μόνοι τους και τους βγάλουν redundant, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τους πληρώσει το redundancy που δικαιούνται (και η κυβέρνηση δεν έχει τόσα λεφτά, ίσα που προλαβαίνει τα πλεονάζα των ιδιωτικών υπαλλήλων). Άρα προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να τους κάμουν τούτους ούλλους να φύουν που μόνοι τους.

    Δεν είναι από "αγάπη" ή "μέσο", ή "σοσιαλισμό" αλλά που την ανάγκη να εξαφανιστούν 1500+ πλάσματα που το payroll αλλά ταυτόχρονα να μην μπουν πάνω στα redundancy payrolls της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή