CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Παναγία μου....Ένα αγγελούδι στο χακί

Μάνα μου τα μωράκια τα καλά. Που τα βάλανε στο ΚΕΝ Λάρνακας να καταταχτούν και να πάρουν αυτομάτως απαλλαγή και μεσημέριασε και δεν τα έβγαλαν ακόμα. Μάνα μου το μωρό μου, που μπήκε μέσα να τους πει ότι είναι σχιζοφρενής για να απαλλαγεί και να προλάβει την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αλλά ακόμα να τον βγάλουν. Παναγία μου και είναι 12 η ώρα και το μωρό μου είναι ακόμα νηστικό. Τι απάνθρωποι. Τι άξεστοι. Α μάνα μου το μωρό μου. Μόνο 18 χρονών είναι και συμπλήρωσε 5 ώρες νηστικό. Και αν πέσει το μικρό γλυκούλικο αμφαλάκι του που την πείνα τι θα κάμω.

Έξω από το ΚΕΝ Λάρνακας βρέθηκαν 20 περίπου γονείς οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν πρόβλημα με τον Υπουργό Άμυνας ο οποίος «δεν τους βοηθά». Από τις 7 πήρανε λένε τα παιδιά τους και ακόμα περιμένουν να εξεταστούν. Μια έλεγε ότι ο γιος της έχει πρόβλημα με τα μάτια του και δεν μπορεί να κάνει στρατό και τον αφήνουν εδώ νηστικό από το πρωί και δεν τον απολύουν. Αχ καλέ. Αχ καλέ. Πάντως στην περίπτωση αυτή ο συγκεκριμένος νέος πρέπει να πάσχει από την γνωστή ασθένεια όπου ο συνδυασμός προβληματικής όρασης μαζί με την πείνα μπορεί να προκαλέσει ολική τύφλωση. Γνωστή ασθένεια.

Ακούτε να σας πω ρε φλωρομανάδες. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Πρώτον η τον κλείνουμε τον στρατό και δεν υπηρετεί κανένας η δεύτερο τον αφήνουμε και αγοράζετε γυαλιά του γιου σας και υπηρετεί. Διαφορετικά δεν γίνεται. Γιατί μετά ο φλωράκος σας που πείνασε και έριξε κλάμα στις 12 το μεσημέρι αν δεν υπηρετήσει το κάνει εις βάρος των άλλων ηλίθιων οι οποίοι δεν έχουν ψυχολογικά και δεν βλέπουν τον άγιο Πέτρο στον ύπνο τους.

Πρέπει επιτέλους να το χωνέψουν όλοι αυτό. Δεν είμαι υπέρ του στρατού. Απεναντίας. Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ΜΑΛΑΚΙΑ, με όλη την σημασία της λέξης. Χάσιμο χρόνου. Ο Κυπριακός στρατός είναι ένα συνονθύλευμα ανεκπαίδευτων βαριεστημένων χοντρών κληρωτών στρατιωτών οι οποίοι διοικούνται από εξίσου ανεκπαίδευτους μόνιμους στρατιωτικούς (βοσκούς). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Είτε όλοι είτε κανένας. Δηλαδή κάναμε και τον στρατό μια δεύτερη δημόσια υπηρεσία; Προνόμια για τους λίγους. Προνόμια για αυτούς που «κανόνισαν» την πάρτι τους για να μην υπηρετήσουν. Όχι αυτό δεν είναι σωστό.

Θα πρέπει, για να λέμε ότι ζούμε σε μια δίκαιη κοινωνία, να εφαρμοστουν μέτρα έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Μέτρα όπως αυτά που εισηγήθηκε το υπουργείο. Ότι δηλαδή ο νέος θεσμός προνοεί κανονική θητεία συν 8 μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι στρατιώτες δεν θα υπόκεινται σε ορισμένες υποχρεώσεις που έχει ένας κανονικός Ι1(γιώτα ένα) στρατιώτης. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος καλείται να εκτίσει θητεία 25 μηνών και ζητά αναστολή ή απαλλαγή προφασιζόμενος ασθένειες και κρίνεται από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως ακατάλληλος, τότε θα πρέπει να κάνει 33 μήνες θητεία. Το θέμα είναι να μπορεί να αναγνωρίσει το νοσοκομείο τις περιπτώσεις όπου κάποιος νέος είναι πράγματι άρρωστος (έτσι ώστε να απολυθεί) και τις περιπτώσεις όπου λέει παπαριές. Γιατί μέχρι τώρα οι ευθυνόφοβοι αξιωματικοί του υγειονομικού δεν έπαιρναν καμία ευθύνη στους ώμους τους και όποιος τους έλεγε πέντε μαλακιές έπαιρνε και αναστολή.

Τώρα όσο αφορά την άλλη πρόταση για επανεξέταση όλων όσων απάλλαχτηκαν από το 95 και μετά την θεωρώ βλακώδεστατη. Δηλαδή αν έρθει κύριε Παπακώστα κάποιος 35άρης με δύο παιδιά και μια καλή δουλειά και ανακαλύψεις ότι σε κορόιδεψε (η έστω θεραπεύτηκε) πριν 17 χρόνια θα τον αναγκάσεις να καταταγεί; Να χάσει δηλαδή την δουλειά του να μείνουν νηστικά τα παιδιά του για να κάνει θητεία; Και τι θα του πεις. Έκανα λάθος διάγνωση το 1996 και δεν είσαι άρρωστος τελικά άρα τώρα πρέπει να υπηρετήσεις; Καλά σε βλέπω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπαμε να κάνετε και καμία έκπτωση στις μαλακίες που μας τσαμπουνάτε.

Τέλος μια ακόμη συμβουλή στην ευαίσθητη Κύπρια μάνα. Αν θέλεις Κύπρια μάνα ο γιος σου να μην υπηρετήσει τότε θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού. Γιατί μόνο με λύση και αποστρατικοποίηση του νησιού θα καταργηθεί αυτή η γελοιότητα που λέγεται Εθνική Φρουρά. Αν το 2004 όταν ο μικρός σου άγγελος ήταν 11 ετών εσύ ψήφισες ΌΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ (και το ευχαριστήθηκες κιόλας νιώθοντας εθνικά υπερήφανη), τότε δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραπονιέσαι. Ας το σκεφτόσουν από τότε ότι το αγγελούδι σου μια μέρα θα κλειθει να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη απέναντι στον Τούρκο εισβολέα.

9 σχόλια:

  1. kudos..Εμένα η δική μου απορία δεν είναι τι κάμνει η μάμμα...Έγκειται στο πού είναι ο παπάς τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον σπίτι τζαι εν μιλά για να μεν τον δέρει η μάμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι, υπάρχει τούτη η πτυχή που περιγράφεις.

    όι μόνο στο στρατό αλλά τζαι γενικά. τζαι στο σχολείο, τζαι αμα παντρεφτεί ο γιός, τζαι γιατί η συμπεθερά να μαειρέφκει του γιου μου κ.λ.π...

    αλλά, εν τζαι μπορούμεν να κατανοούμεν τα πάντα στη βάση της ψυχολογίας μας.

    ο στρατός, εν ένας κατασταλτικός μηχανισμός, που εξυπηρετεί συμφέροντα. όι μόνον την υπεράσπιση της πατρίδας - για να αντιπαραβάλουμεν το ότι είμαστε μαμμόθρεφτοι.

    να φέρω παράδειγμα τα προχτεσινά επεισόδια στην Αθήνα; τζαι ότι η βασική απειλή εν ότι την επόμενη φορά εν να κατεβάσουν τα τανκς;

    εν τζαι εν ενα πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης μόνον ο στρατός εννε;

    εν η δύναμη τζαι των όπλων, τζαι η νομιμοποιημένη βία κατά παντός, όι μόνο κατά του εχθρού.

    το πως λειτουργεί λοιπόν το στρατευμα, εν πολλά βασική πτυχή, για τα πλαίσια μέσα στα οποία κατοχυρώνουνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    εν προνοεί κανένας νόμος ότι κατά την στρατιωτική σου θητεία, παραιτήσε που τα ανθρώπινα σου δικαιώματα, έννε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ με τα περισσότερα που λες.
    Ο στρατός είναι ο ορισμός της εξαθλίωσης και σκοτώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Για μερικούς φυσικά αυτά όχι για όλους.
    Δεν παύει όμως να είναι υποχρεωτικός. Άρα τι κάνουμε; Πάει όποιος θέλει; Δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν ξέρω αν συμφωνώ μαζί σας για το αν είναι ή όϊ evil ο στρατός. Νομίζω το κακό του έγκειται στο ότι είναι υποχρεωτικός, άρα παν τζιαι όσοι δεν γουστάρουν και είναι δυστυχείς. Αλλά παιθκιά έσιει αθρώπους, τζιαι μιλούμεν τζιαι των δύο φύλων, που την βρίσκουν με τα στρατά, τες αστυνομίες κ.λ.π. Που έχουν χόμπυ που μιτσιοί να θκιαβάζουν περιοδικά για τεχνολογίες του στρατού, που γουστάρουν να ένι μες τες στολές τζιαι την πειθαρχία.... Ακούεται πελλόν αλλά εν γούστα τούτα.
    Επίσης, σε περιόδους κρίσης, που θέλεις ως οικογενειάρχης ή γενικά ως "αδύναμος" να νοιώσεις μιαν στοιχειώδη ασφάλεια, εν είναι παρήγορο να έσιεις επαγγελματίες για τούτον παρά να πρέπει να καθαρίσεις μόνος σου; Εν θα τους πεις πάντα στρατόν αλλά ούλλα τούτα τα "σώματα" για να λειτουργήσουν θέλουν συγκεκριμένους κανόνες, ιεραρχία κ.λ.π. που δεν μπορεί να είναι π.χ. δημοκρατία αλλά ουσιαστικά ο κανόνας της αγέλης (με αρχηγό, τσιουράκκια κ.λ.π.).
    Μόνο σε ένα κόσμο αγγελικα πλασμένο, χωρίς εξωγήινες απειλές θα καταστεί παρωχημένος ο στρατός. Κάτι άκουσα για UFO που θα φτάσουν το 2012, θα επαληθεύσουν τζιαι τους Μάγια (αστειεύκουμαι ρε, αλλά εφαντάστης).
    Αλλά στην Κύπρο πρέπει αν καταλάβουμε ότι είναι σιήλλιες φορές καλλύττερο να έχουμε 1000 επαγγελματίες παρά 10000 πασιήες τζιαι βοσκούς που λαλεί τζιαι ο Critic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Apsogo Critic. APSOGO.

    Sto asxeto eskeftoumoun extes oti mporei na htan kalh idea na ton ekamnan ypoxrewtiko ena xrono kai gia ta dyo fyla kai na htan typou koinwnikh prosfora alla real koinwnikh prosfora...na katharizoume na stapizoume na xexortizoume na synthroume ta diafora..kati san internship sthn patrida. Tha mas edine olous ena xrono na wrimasoumen llio, kai tha eixame kai mia kypro me kanena parko katharo peripoihmeno ktl ktl kai tha exeboutyrwnamen llio....tsappa? ioouuuuuu

    kai meta ekeinos/h pou thelei meta na einai epaggelmatias na ginei....na katsei exetaseis na perasei fitness tests.

    Alla gia strato theleis stratokablous kai oxi kapoious pou gyreuoun thn oneiremenh ekeinh thesh sto dhmosio (lalw to kai shkwnetai h trixa mou...dhmosio...dhmosio...)

    CP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sygxarhthria kai gia ton titlo!
    Efyrtika.

    CP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναι, εν υποχρεωτικό, εννεν εθελοντικό, τζαι πρέπει να διέπεται που κανόνες.

    τζαι οι κανόνες πρέπει να τυγχάνουν ελέγχου.

    ο "πατριωτισμός" εν αφορά κανέναν έλεγχο. εν ένα σχεδόν τυφλό συναίσθημα πλέον.

    μπορούμεν να πούμεν ότι ουτε οι συναισθηματισμοί των μανάδων αποτελούν σωστόν έλεγχο. σε τούτον συμφωνώ.

    αλλά ο εκφοβισμός πάντα εν η μέθοδος των συμφερόντων. όπου σπέρνεται φόβος πίσω υπάρχουν ριάλλια.

    είτε εν στρατός, είτε εκκλησία, είτε κόμμα.

    τζαι για να είμαστε δίκαιοι με τα ψυχολογικά μας, να μεν πούμεν μόνο για τες μανάδες. να πούμεν τζαι για τους τζιρούδες που στέκουν μπροστά στες κάμερες τζαι κορτώνουν, γιατί τωρά ο γιός τους εν να γενεί άδρωπος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @CP: Σκέφτου να είχε θητεία και για τα δύο φύλα και να ήταν και μικτά τα στρατόπεδα. Πιιιι......Ίντα αξίζει να κάμεις αλλό μια θητεία..

    @Disdaimona: Ειδικά αν πάει τζαι λόκατζης ο γιος πιιιιιι. Έννα τα πιτίσει ο παπάς μες τον καφενέ...
    Άσε όμως που τωρά έχει και παράπονα από γονείς για καψόνι στα ΛΟΚ....Ε εν ΛΟΚ τα γέριμα. Έσιει καψόνι τι να κάμουμε. Εν μες το πρόγραμμα. Αν μεν σου αρέσκει πίεννε πεζικό όπως ο υπόλοιπος μη στρατοκαυλος κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή