CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οι έχοντες και οι μη έχοντες

Από ότι λένε και κοκορεύονται τα σαίνια μας, αυτά τα τέρατα, οι Γκονζίλες της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, έχουμε πλέον κονφερμάρει ότι θα πάρουμε το δάνειο των €2.5δις από την mother Russia. Άρα τώρα πλέον νιώθουμε πιο χαλαροί αφού κουντήσαμε την χρεοκοπία μας λίγους μήνες πάρατζι.

Τώρα λοιπόν που χαλάρωσαν οι κώλοι που είχαν σφίξει επικίνδυνα υπό την απειλή του τεράστιου παλαμαριού του μηχανισμού στήριξης (και διείσδυσης) που παραμόνευε να εισέλθει στα ενδότερα μας, εφκάλαν ούλλοι γλώσσα. Δαμέ κολλά τζαι η παροιμία μίλησαν όλοι μίλησαν και οι κώλοι. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση για μένα οι κώλοι εν οι καθηγητές τζαι οι κοπρίτες της ΟΕΛΜΕΚ. Οι πλέον βολεμένοι αργόσχολοι της Κυπριακής κοινωνίας οι οποίοι έχουν και παράπονο γιατί αδικούνται από τα έτσι και αλλιώς μισοδότζιν μέτρα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης.

Και ενώ πάμε για χρεοκοπία αυτοί φωνάζουν γιατί δεν θα πάρουν όσες αυξήσεις τους είχαν υποσχεθεί το 2011. Δεν θα πάρουν και φέτος την αύξηση τους για να κάθονται Χριστούγεννα και Πάσχα και να τρώνε γαλοπούλα και αβγουλάκια για 15 μέρες στο σπίτι τους. Δεν θα πάρουν και φέτος την αύξηση τους για να ξαπλώνουν το καλοκαίρι στην παραλία πίνοντας μοχίτο για να μαυρίσει καλά και ομοιόμορφα το σφικτό (λόγω γυμναστικής αφού έχουν απεριόριστο ελεύθερο χρόνο) κωλαράκι τους. Και τέλος δεν θα πάρουν αύξηση φέτος για να μην κάνουν ουσιαστικά μάθημα στα παιδιά μας (παιδιά σας οκ) έτσι ώστε να μας τα παίρνουν και μαύρα για να τους κάνουν ιδιαίτερα το απόγευμα. Χέσε μέσα πολλή μιζέρια ρε γαμώτο. Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα. Λιώνει σας η μύλλα μου γαμώτο.

Τζαι ούλλα τούτα ενώ πάμε σκατά. Να πεις ότι πάμε καλά στα ανάθεμα. Αφού πάμε σκατά. Φαίνεται ξεκάθαρα νομίζω τζαι στο επόμενο διάγραμμα.



Εν θέλω να γίνουμαι κουραστικός αλλά τι να κάμω. Αφού το πιο πάνω είναι η απόλυτη εικόνα επικινδυνότητας της κάθε οικονομίας. Πόσα ζητούν δηλαδή σαν αντάλλαγμα σε επιτόκιο οι επενδυτές για να δανείσουν τα λεφτά τους σε μια χώρα. Ξεκινάμε από τις χώρες χαμηλής επικινδυνότητας όπως η Γερμανία (μαύρη γραμμή) της οποίας η απόδοση του δεκάχρονου ομολόγου της είναι μόλις στο 2.07%, και καταλήγουμε στις ευκυλιότητες (κοινώς σούρτες) δηλαδή την μητέρα Ελλάδα (μπλέ γραμμή) της οποίας το ομόλογο είναι στο 24.7%. By the way σάννα τζαι έχουμε πολλές μάμμες τελικά. Της Κύπρου μας η απόδοση είναι στο 10.1%, τρίτη δηλαδή στην σειρά πίσω μόλις από την Πορτογαλία (11.5%, κόκκινη γραμμή) και πάνω ακόμη και από την χρεοκοπημένη Ιρλανδία (πράσινη γραμμή). Ναι τόσο σκατά.

Θα μου πείτε καλά όλα αυτά είναι λόγω της Ελλάδας αφού η οικονομία μας πάει καλά. Εν αγγούρκα τορφαντα οϊ πάει καλά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ο Σταυράκης διαφήμιζε ότι θα είναι κοντά στο 4% το 2010 και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 έκλεισε στο 5.3% τελικά το 2010 και προβλέπεται να κλείσει στο 6.5% το 2011. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας η οποία δυσκολεύεται να μαζέψει ακόμη και €100 εκατομμύρια από την εγχώρια αγορά θα πρέπει να βρει ακόμη €1δις για να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ένα δις ευρώ περισσότερα από πέρσι απλά για να καλύψει το έλλειμμα. Ναι τόσο σκατά.

Αν το κάμουμε μπακαλλίστικα τζαι αφαιρέσουμε το €1δις από τα €2.5δις που θα μας δώσουν οι Ρώσσοι τότε μας μένει €1.5δις για να χρηματοδοτήσουμε τις υφιστάμενες ανάγκες μας δηλαδή την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Με βάση τα ληξιάρια ομολόγων τα €2.5δις των Ρώσων μας παίρνουν δεν μας παίρνουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2011, και καλύπτουν την διεθνή έκδοση των €550εκ που λήγει 27/02/12. Από την επόμενη μέρα έχουμε και πάλι πρόβλημα. Αν δεν έχουμε και πιο πριν αφού οι ανάγκες της κρατικής μηχανής και τα έξοδα αυξάνονται. Να δω τζαμέ τι θα κάμουμε πάλε και τι θα τάξουμε τούντη φορά για να μας δανείσουν. Έννα ξεπουλήσουμε ακόμα κανένα οικόπεδο στην Gazprom άραγε οξά έννα γυρίσουμεν τζαι κώλο τούντο γυρί;

Θα μας σώσει ο τουρισμός λένε πολλοί έξυπνοι. Η πολυδιαφημιζόμενη άνοδος του τουρισμού από πέρσι ήταν της τάξης του 16% μέχρι τώρα το 2011 (στα έσοδα)!!! Ουάο. Πράγματι εντυπωσιακό ακούγεται. Ξέρετε σε τι μεταφράζεται όμως αυτό; Σε μόλις €167εκ περισσότερα από πέρσι. Από €1.05δις σε έσοδα πέρσι σε €1.22δις φέτος. Μέχρι τον Αύγουστο δηλαδή, τους καλούς μας μήνες. Βάλτε λοιπόν αυτό το νούμερο (€167εκ) δίπλα από τις ανάγκες του κράτους που ανάφερα πιο πάνω και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Να περιμένουμε έσοδα από άλλους τομείς της οικονομίας λέτε; Ναι καλό είναι αυτό. Η κύρια όμως πηγή εσόδων τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση, ήταν τα έσοδα από τον κατασκευαστικό τομέα που έχει πεθάνει τζαι εκάμαμε του τζαι δεκαπέντε μνημόσυνα.
Οι μεταπωλήσεις ιδιοκτησιών (property sales) έχουν μειωθεί κατά 30.1% το 2008, κατά 44.3% το 2009, ενώ έχουν οριακά ανέβει κατά 5.24% το 2010 αναπτερώνοντας τις ελπίδες των άσχετων για ανάκαμψη. Απλά να πω ότι μέχρι και τον Αύγουστο φέτος (σύνολο οκτώ πρώτων μηνών) οι πωλήσεις είναι κάτω κατά 18.2% σε σχέση με πέρσι. Να μου ζήσουν οι αναλυτές αγοράς. Βλάκες ε βλάκες.
Ορίστε και οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων



Ένας μέσος όρος 500-600 ακινήτων παγκύπρια τον μήνα. Τίποτε δηλαδή. Μια πεθαμένη αγορά.

Και για όσους λένε ναι μα εν εππέσαν οι τιμες ας ρίξουν μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του δείκτη της κεντρικής τράπεζας αλλά και του RICS. Με βάση τον δείκτη RICS οι Παγκύπριες τιμές έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί κατά 13% στα διαμερίσματα και 8.6% στα σπίτια από το 2009 που έχει συσταθεί ο δείκτης. Επίσης με βάση τον δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας οι τιμές έχουν μειωθεί σε Παγκύπρια και πάλι βάση κατά 11.5% από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν και είχαν κτυπήσει το ψηλότερο τους σημείο. Αυτές οι μειώσεις είναι σημαντικές ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι η κρίση για την Κύπρο τώρα έρχεται. Τόσο καιρό είχε αγγίξει μόνο την κατώτερη μισθολογικά τάξη και οι τράπεζες προσπαθούσαν να κρατήσουν τις τιμές των ακινήτων ψηλά. Για να μην γαμηθούν οι εγγυήσεις των στεγαστικών δανείων τους φυσικά και όχι γιατί είναι καλές και μας αγαπούν όλους. Όλους μόνο ο πρόεδρος Δημήτρης μας αγαπά. Κανένας άλλος.

Άλλοι τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στα έσοδα όπως ο τομέας των υπηρεσιών είναι και αυτοί ευάλωτοι στην αρνητική διάθεση των αγορών για την Κύπρο. Ειδικά ο τραπεζικός τομέας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η τραπεζική ρευστότητα πάνω στην οποία βασίζονταν μέχρι σήμερα οι κυπριακές τράπεζες έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά.



Το υπόλοιπο καταθέσεων προς δανείων της αγοράς όπως παρουσιάζεται πιο πάνω έχει μειωθεί μόλις στα €3.5δις τον Αύγουστο. Αν σας φαίνεται μεγάλο αυτό το ποσόν να σας πω μόνο ότι η μείωση αυτή έχει σημειωθεί από το Μάη όταν και το τραπεζικό σύστημα είχε ρευστότητα που άγγιζε τα €9δις. Σε μόλις τρεις μήνες δηλαδή. Τι γίνεται αν γίνει μηδενική η και αρνητική; Τότε δανείζεσαι από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα που διαθέτεις στο χαρτοφυλάκιο σου σαν τράπεζα. Ναι αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η επικινδυνότητα των κρατικών ομολόγων που ενεχυριάζεις τόσο λιγότερα λεφτά μπορείς να δανειστείς. Να υπενθυμίσω που βρίσκεται η δική μας επικινδυνότητα; Δεν χρειάζεται νομίζω είδαμε το πιο πάνω. Άρα μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δύσκολα μπορείς να βγεις.

Που αλλού θέλετε να πάμε; Στην ανεργία; Ορίστε και το διάγραμμα με τους εγγεγραμμένους ανέργους. Κοντά στις 30,000 δηλαδή πάνω από το 7% του πληθυσμού. Και αυτό ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 25% του ενεργού εργασιακού πληθυσμού απολαμβάνει μονιμότητα. Ημικρατικοί, τραπεζικοί, κυβερνητικοί τζαι ξέρω γω ποιοι άλλοι. Άρα καταλαβαίνουμε ότι το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 10% και όχι στο 7% αφού δεν μπορεί να τους αγγίξει όλους.



Τι άλλο να αναλύσουμε το χρηματιστήριο. Δεν χρειάζεται νομίζω. Όταν η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης εισηγημένης σου εταιρίας (η Κύπρου) είναι στα €950εκ από τα €8.5δις που ήταν το 2007 τι συζητούμε καν.

Όταν δείτε τα πιο πάνω είτε είστε δημόσιοι υπάλληλοι ημικρατικοί τραπεζικοί τι λέτε; Κανονικά θα έπρεπε να πείτε ρε γαμώ το κέρατο μου να κάμω λίο κράτει να σκάσω να μεν έχω αυξήσεις λια χρόνια πέρκι σωθούμε. Εν το λαλούν όμως ούλλοι. Οι πιο πολλοί τραγουδούν το γνωστό λαϊκό άσμα πέρι έχοντων και κατέχοντων. Ε καλά. Σε λίο τζαιρό όμως που έννα βαστούμε ούλλοι που γυρόν, γερά μαλιστα άμπα τζαι φύει μας, έναν τεράστιο λούτσο θα δούμε τον νόστο.

Καλήν όρεξη να έχουμεν μόνο.

9 σχόλια:

  1. Πολλά διαφωτιστικό το ποστ σου όπως πάντα...Αλήθκεια,ευχαριστώ που τα εξηγάς τόσο καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτά απ' όλα, έχεις ορθογραφικό στον τίτλο: οι μη έχοντες εν πολλοί, όχι μια. Επί της ουσίας, δεν διαφωνώ για όσα λαλείς για την ΟΕΛΜΕΚ - δηλ. ότι βουρούν να κάμουν απεργία για τα κεκτημένα τους χωρίς συζήτηση και ξεκαθάρισμα. Αλλά να μεν ξεχνούμε ότι ένα που τα πράγματα που είπαν ότι ήταν ο λόγος της απεργίας ήταν η λήψη μέτρων χωρίς συζήτηση - ΟΚ δέχομαι το πάλε πελλάρες: ρώτα και μετά ταλαιπώρα τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι τα υπόλοιπα ισοπεδωτικά σχόλια σου σαν τον τρόπο έκφρασης του μπλόγκ και χιούμορ.

    Από εκεί και πέρα τα στατιστικά που δίνεις πρέπει να ξέρεις και έσυ εν ένα κομμάτι της εικόνας. Εν ένα snapshot του της σημερινής κατάστασης... κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα γίνει. Το ΔΝΤ που σήμερα λένε όλα τα κανάλια ότι είπε πως πάμε κατα διαόλου... προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 4% για το 2012 άρα πέφτει που το 6.5% που είπες ότι θα εν για το 2011.

    Το να έχουμε αύξηση τουρισμού, σε χρονιά που όλος ο κόσμος εν σε recession εν καλό... δεν θα μας σώσει ο τουρισμός αλλά εν σημαντικός για την οικονομία μας. Δεν είναι μόνο τα έσοδα του κράτους αλλά και οι δουλειές.

    Η φούσκα την ανάπτυξης γης έσκασε. Ζούμε σε μικρό νησί και η κρίση στην Αγγλία σίγουρα μειώνει τις αγορές σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτοξευτεί - π.χ. Πάφος. Εξακολουθούν να εν ακριβά τα ακίνητα, τόσο που ένα νεό ζευγάρει θέλει βοήθεια για να τα φκάλει πέρα.

    Η ανεργία έχει λίγο καιρό που έμεινε στο 6-7%, εννα δείξει αν πάει πιο πάνω ή αν αρχίσει να πέφτει. Το ότι 25% του πληθυσμού έχει μονιμότητα (μπορεί και παραπάνω) πάλε εν καλό που το αναφέρεις για κακό... δημιουργεί φυσικά άλλα πράγματα που σηκώνουν ανάλυση.

    Άτε πιένε σάστον τον τίτλο τζαι θωρούμε στην πράξη τι εννα γινεί... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Milaz: Έσασα τον τίτλο. Όντως ηλίθιο λάθος.

    Γενικά από ότι εκατάλαβα δεν διαφωνούμε πολύ.
    Όσο αφορά τα στατιστικά πάντως πρέπει να πω ότι ναι δείχνουν ένα μόνο κομμάτι της εικόνας. Γιατί στην ουσία τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι δείχνουν τα στατιστικά. Για παράδειγμα δεν έχουμε έλλειμμα 63%/ΑΕΠ αλλά πάνω από 100%/ΑΕΠ λόγω των χρημάτων που χρωστάει η κυβέρνηση στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων τα οποία θεωρούνται ενδοκυβερνητικός δανεισμός και δεν συμπεριλαμβάνονται λογιστικά στο έλλειμμα.

    Επίσης παρά το γεγονός ότι στατιστικά είμαστε σε «καλύτερη» όπως λέμε θέση από ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης εντούτοις δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές ενώ οι άλλοι μπορούν. Για αυτό δεν φταίνε οι κακοί ξένοι (όπως λέμε πάντα) αλλά εμείς και το σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην όλη δομή που είναι στημένη η κυπριακή οικονομία και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι αγορές για αυτό και βλέπουμε αυτή την κατάσταση.
    Αν δεν τα αλλάξουμε μόνοι μας θα μας τα αλλάξουν αυτοί.

    Και φίλε μου το να μειώσεις το έλλειμμα στο 4.5% το 2012 δεν είναι επιτυχία. Ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να βρεις ακόμα 780εκ. περισσότερα το 2012 να δανειστείς. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα θα έπρεπε να πάρεις τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να είναι μηδενικό του χρόνου. Αλλά ύπνο βαθύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πελλέ μου, ό,τι τζαι να σπουδάσεις τωρά βρίσκεις θέση στα σκολεία. Χάτε, πίαινε γράφτου. Αφού εν έτσι ωραία τζαι άγια τζαι να σε δω αν θα σου αρέσει. Μια ώρα διδασκαλίας εν ισούται με μια ώρα άλλης εργασίας. Δοκίμασε τζαι θα πειστείς. Ούλλοι στέλνουν τα κοπελλούθκια τους σκολείο να τους τα ισιώσουν οι δάσκαλοι τζαι οι καθηγητές. Τι επείραξεν μια απεργία; Μήπως ότι οι γονιοί προτιμούν να εν τα κοπελλούθκια τους σκολείο για να έχουν την κκελλέ τους ήσυχην; Αν είσιεν ολοήμερα πρωί μεσημέρι βράδυ καθημερινές, σ/κ τζαι αργίες, ήταν να μεν είσιεν κοπελλούιν σπίτι του. Ξιφορτώνουνται ούλλοι τα παιθκιά τους στα σκολεία τζαι άηστους μαλάκες τους δασκάλους να μαυρολαώνουνται. Κακομαθημένα κοπελλούθκια - κακομαθημένοι δάσκαλοι. Που θωρείς την αδικιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Πάρτονκάτω:Δηλαδή η διδασκαλία θεωρείται ανθυγιεινή εργασία και έτσι οι δασκάλοι πρέπει να έχουν αυξημένα προνόμια από τους υπόλοιπους κυβερνητικούς. Που έτσι και αλλιώς έχουν αυξημένα προνόμια σε σχέση με ούλλους τους άλλους εργαζόμενους;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεν μου τα γυρίζεις critic. Παραδέχεσαι ή εν παραδέχεσαι ότι μια ώρα σε τάξη εν πολλά πιο δύσκολη που μιαν ώρα γραφιακής εργασίας; Εγώ εν σου είπα για βαρέα τζαι ανθυγιεινά. Τούτα εν εξυπνάδες. Αν έσιεις κοπελλούθκια, καταλάβεις τι σου λέω. Αν οι δάσκαλοι τζαι οι καθηγητές εν είχαν προνόμια, εν θα εβρίσκετουν άθρωπος να κάμει τούντην δουλειά. Τζαι τα προνόμια βασικά εν οι αργίες, γιατί ούτε υπερωρίες κάμνουν για να πλερώνουνται έξτρα ούτε έχουν άλλα μισθολογικά ωφελήματα. Ξέρεις εσύ κανέναν άλλο εργαζόμενο που χρειάζεται 1-2 ώρες δουλειά στο σπίτι; Μιλώ κατά μέσον όρο. Άλλες φορές εν 10 λεπτά τζαι άλλες 5-6 ώρες διορθώματα. Ξέρεις κανέναν άλλο που τις αργίες βουρά σε εκκλησιές, παρελάσεις τζαι εορτασμούς; Ξέρεις κανέναν άλλο που δέχεται να συνοδεύκει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ έφηβους σε εκδρομές στο εξωτερικό; Βαρκούμαι να γράφω τζαι άλλα.
    Πάντως από κοινωνική αλληλεγγύη έν μας πιάννει κανένας. Αφήκαμεν τους δάσκαλους τζαι επιάμεν τους γιατρούς τωρά. Που σπουδάζουν 10 χρόνια μίνιμουμ για να πιάνουν τα λεφτά που πιάννει ένας υδραυλικός (50 ευρώ επίσκεψη χωρίς αναλώσιμα). Αν εκτιμούμεν τη δουλειά των άλλων, θα εκτιμούν τζαι οι άλλοι τη δική μας. Σκάνδαλα έσιει πολλά, αλλά εν σημαίνει ότι αν ένας γιατρός εν διεφθαρμένος, ισχύει για ούλλους. Ούτε ότι αν κάποιοι καθηγητές εν άχρηστοι ή κάμνουν ιδιαίτερα, εν ούλλοι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι καθηγητές είναι κυβερνητικοί και οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις οι οποίες ισχύουν για όλους τους κυβερνητικούς. Και όχι δεν πιστεύω ότι η δουλειά τους είναι πιο δύσκολη σε καμία περίπτωση από την στιγμή που κάθονται 4 μήνες τον χρόνο και σχολάνουν στις 13:00.
    Και αν με ρωτάς αν ξέρω άλλο επάγγελμα στο οποίο χρειάζεται να πάρεις δουλειά σπίτι θα σου απαντήσω ναι σχεδόν σε όλα εκτός από τα κυβερνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα εν τζαι είπα σου ότι η δουλειά τους εν δύσκολη στις διακοπές. Έχουν διακοπές γιατί η δουλειά τους εν δύσκολη. Τέλοσπάντων, άλλα λόγια θκειέ παπά. Ἀμαν ενναιν ο κώλος μας που κρούζει ούλλα εν ξεκάθαρα τζαι απόλυτα. Γιατί να δεχτούν πράματα που αποφασίστηκαν ερήμην τους, ενώ θα έπρεπε να λάβουν μέρος στο διάλογο; Όι πως τους βρίσκω δίκαιο, αλλά ούτε τους καταδικάζω έτσι απλά. Λαλώ, εν μπορώ να ξέρω τις συνθήκες που τους οδήγησαν τζαμαί. Αν φκει ο Σιακόλας να κάμει απεργία, εν θα τον υποστηρίξω. Ούλλους τους εργαζόμενους όμως θα τους υποστηρίξω, γιατί εν παραιτά κανένας τη δουλειά του χωρίς σοβαρό λόγο. Ό,τι τζαι να λαλούν οι υπόλοιποι που διαμαρτύρονται γιατί εχάλασεν η ρουτίνα τους. Πε μου τζαι σε ποιες δουλείες ιδιωτικές παίρνουν δουλειά σπίτι. Δουλειά όμως, όι στάντ μπάι, τζαι να μεν πλερώνουνται για τούτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή