CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Απεργήστε ρε

Τα σκληρά, απάνθρωπα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα κόμματα θα κτυπήσουν και πάλι τους ταλαιπωρημένους δημόσιους υπαλλήλους. Η οικονομία κρατιέται με τα ακροδάκτυλα του ενός χεριού από τον γκρεμό ενώ από πάνω της βρίσκεται ο βρικόλακας Γλαύκος αυτός ο πανέξυπνος συντεχνιακός. Έχει σηκωμένο το ένα πόδι ψηλά σαν το πελαργό και είναι έτοιμος να πατήσει και τα τελευταία 2 δάκτυλα που μας κρατούν.

Όσο και αν φωνάζουν οι δημόσιοι πρέπει να δούμε τα μέτρα που πάρθηκαν αντικειμενικά. Να δούμε ρε κουμπάρε έχουν δίκαιο;

Πρώτο παγοποιούνται οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την ΑΤΑ τα είπαμε και παλιά. Μας προτρέπει η μισή υφήλιος να την καταργήσουμε αλλά εμείς με τα λιλιπούτεια καρυδάκια μας δεν το τολμούμε. Την παγοποιούμε μόνο. Για τις προσαυξήσει ε άτε μην χέσω. Οποιαδήποτε λέξη αρχίζει με αυ απαγορεύεται εν περίοδο κρίσης. Εκτός αν είναι για φορολογία

Δεύτερο. Έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μισθό άνω των 2,500 ευρώ. Τερματίζεται η συνεισφορά για όλους με μισθό κάτω του ανωτέρου ποσού. Η ίδια συνεισφορά επιβλήθηκε και στον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτο. Συνεισφορά στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Όχι φυσικά όλο το ποσόν που θα έπρεπε να πληρώνουν αλλά το μισό από ότι πληρώνουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.Και κάτι άλλα επιπρόσθετα μέτρα από το πρώτο πακέτο όπως συνεισφορά στο ταμείο για χείρες και ορφανά, κατάργηση κενών θέσεων κ.τ.λ.

Μέσα σε όλα αυτά. Διατηρούν το ωράριο, την μη εναλλαξιμότητα, τα ταμεία προνοίας, την μονιμότητα, το αφορολόγητο και δωρεάν εφάπαξ, τα συντάξιμα ωφελήματα κ.α. Το πιο σημαντικό όμως διατηρούν σταθερό τον μισθό τους και ακόμη πιο σημαντικό την δουλειά τους. Αυτή που έχασε το 8.3% του πληθυσμού της χώρας μας.

Πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου και ημι-δημόσιου τομέα αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Με φίλους και γνωστούς κυβερνητικούς που μιλώ λένε ότι ρε γαμώτο φυσικά και όλοι θέλουμε αυξήσεις και προσαυξήσεις κάθε χρόνο. Εν η φύση του ανθρώπου τέθκοια. Αν δεν ήταν έτσι ακόμα εννα χαριεντίζούμαστε άμαν εκαταφέρναμε να σπάζουμε καρύθκια με μια ρότσα. Έτσι λογικό είναι όντως να τους κακοφαίνεται που θα παραμείνει στάσιμος ο μισθός τους για δύο χρόνια. Όμως έχουν την ωριμότητα όλοι σχεδόν να πουν οκ είναι όντως δίκαια τα μέτρα. Αντιλαμβάνονται τα προνόμια που έχουν και συμβιβάζονται να παραμείνουν αυτά στάσιμα σε μια περίοδο όπου ξεκάθαρα θα έπρεπε να μειωθούν.

Εγώ δεν βλέπω τον Χατζηπέτρου μπροστά μου όταν βλέπω έναν δημόσιο υπάλληλο. Για μένα ο δημόσιος υπάλληλος, ο φίλος και γνωστός μου δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ένας μαλάκας ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Η ακόμα χειρότερα την αντιλαμβάνεται αλλά τα γράφει όλα στα καρύδια του για προσωπικό του όφελος. Όχι για μένα ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ούτε ο Γλαύκος ούτε ο Τούμπας. Είναι ο φίλος/η μου που είναι απηυδισμένος με την κωλοκατάσταση που επικρατεί στην κρατική υπηρεσία η τον ημικρατικό που υπηρετεί. Είναι αυτός που είναι απηυδισμένος με τον προϊστάμενο του που είναι ένας αγροίκος, αμόρφωτος, άβουλος, άσχετος ο οποίος παίρνει 5,000 για να τα ξύνει και να κάνει ο υφιστάμενος του την δουλειά.

Θέλω να πιστεύω ότι η νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να προσφέρει. Μπορεί να κάνει την δημόσια και ημι-δημόσια υπηρεσία πιο ευέλικτη και αποδοτική. Φτάνει να περιθωριοποιήσει όλους αυτούς τους μαλάκες που στρογγυλοκάθονται στους θρόνους των συντεχνιών και σκοπό έχουν να μην αλλάξουν τίποτα μην χάσουν έστω και ένα σεντ από το εφάπαξ και την σύνταξη τους.

Και όλοι αυτοί έχουν το θράσος να μιλούν για απεργίες. Μα αν δεν κάνω λάθος η κάθε μέρα απεργίας αποκόπτεται από τον μισθό σας. Και εσάς που παίρνετε τα 5-6 χιλιάρικα μπορεί να μην σας κάνει και τόση διαφορά αν απεργήσετε και 2 και 3 και 5 μέρες. Στον φίλο/η μου όμως που παίρνει τα 1,500 τα 2,000 ακόμα και τα 2,500 κάνει μεγάλη. Αυτός δεν θέλει να απεργήσει. Και το ξέρετε εσείς ρε κηφήνες αυτό. Το αντιλαμβάνεστε. Για αυτό τον λόγο άλλωστε δεν πραγματοποιείτε τις απειλές που εκστομίζετε εδώ και ένα χρόνο. Να σας πάει. Αν υπάρξουν έστω και λίγοι απεργοσπάστες το χάσατε το παιχνίδι στην συντεχνία. Θα κοπούν και τα τέσσερα πόδια του θρόνου που στρογγυλοκάθεστε και θα πέσετε όλοι με τα μούτρα μέσα στα σκατά.

Για απεργήστε λοιπόν ρε ρεμάλια αν σας πάει.Και όχι για μια μέρα έτσι; Να απεργήσετε κανονικά. Να τα κλείσετε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα σας. Απεργήστε λοιπόν ρε εργατοπατέρες να δούμε πόσο μεγάλα τα έχετε. Έτσι και αλλιώς με 2 μόνο βδομάδες απεργίας σώζεται και η οικονομία μας. Θα μειωθεί το έλλειμμα στα 3/4. Άτε λοιπόν Γλαύκο. Γιατί δεν εξαγγέλλεις μια παναπεργία; Από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Άτε για να σώσεις την οικονομία ρε. Για την Κύπρο ρε γαμώτο.

7 σχόλια:

  1. Παρέτα έρκουνται Χριστούγεννα τωρά. Πώς εννά γοράσουν θκιακόσια δώρα για το κάθε κοπελούδι μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος. Συμφωνώ με τα υφιστάμενα μέτρα και δεν βλέπω ΚΑΝΕΝΑ λόγο απεργίας.
    Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κάθε Χατζηπέτρου και η ΠΑΣΥΔΥ δεν υποστηρίζουν τα δικαιώματα των απλών Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά τα δικαιώματα των ατόμων που βρίσκονται σε Διευθυντικές θέσεις.

    Απορώ με τα αφορολόγητα επιδόματα παραστάσεως που δικαιούνται οι Δικαστές (*κι άλλοι πολλοί), τα οποία προσμετρούνται ως συντάξιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φυσικα συμφωνω με τα μετρα αλλα για αλλη μια φορα θα πληρωσει μονο η μεσαια ταξη ενω οι εταιρειες ουτε 0.5% παραπανω δεν θα πληρωσουν.

    Οι δημοσιοι υπαλληλοι εν οι κακοι ενω οι τραπεζες που φκαλλουν αβερτα που τα δανεια εν καλες.Καταντα γελοιο να μην σχολιαζετε καθολου το γεγονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απορία: Εν υποχρεωμένοι οι ΔΥ να συνδικαλίζονται με την ΠΑΣΥΔΥ;
    Να κάμουν άλλην συντεχνίαν σιόρ για'λλόου τους όι για τους κηφήνες του Χατζηπέτρου. Να μείνει του Χατζηπέτρου η ΠΑγκύπρια ΣΥνομοσπονδία ΠΡΗσμένων Διευθυντών.
    Οι μιτσιοί πρέπει να συνδικαλιστούν εναντίων των υψηλόμισθων γλειφτών τζιαι όι εναντίων της πολιτείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Eólica: Ιντα πέρκει να κινηθεί λιον η αγορά αλλά εν το θωρώ. Οι παραπάνω στην Κύπρο κάθουνται τζαι κλωσούν τα εν τζαι ξοδεύκουν.

    @HeatJo: και εγώ με όσους μιλώ τούντο αίσθημα πιάνω.

    @ Ανώνυμο: Μα εν τζαι έσιει κακούς τζαι καλούς φίλε. Έσιει που λαμβάνουν υπερπρονόμια και άλλους που δεν λαμβάνουν και οι ιθύνοντες οφείλουν να εξισώσουν την κατάσταση...
    Οι εταιρίες ήδη πληρώνουν αυξημένο φόρο στα κέρδη. Το 0.5% στον τζίρο που αναφέρεσαι δεν είναι εφαρμόσιμο και δεν έπρεπε καν να το αναφέρει ο υπουργός.
    Όσο αφορά τις τράπεζες θα είναι το επόμενο μου πόστ

    @Παύλος: Μα για αυτό λαλώ να ανακοινώσει μιαν απεργία διαρκείας. Εγώ θέλω να το κάμει. Αλλά ξέρει τζαι ο ίδιος ότι αν προσπαθήσει εννάν το τελος της ΠΑΣΥΔΥ γιατί λιοι εννα τον ακολουθήσουν. Ενω με την 12ωρη που ανακοίνωσε εν θα ασχοληθούν να τον κοντράρουν τα μέλη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε για να τελειωνει το παραμυθακι με τις τραπεζες αφου εν αδυνατο οπως ισχυριζεσαι να μπει το 0.5% ας τους ελεαν του χρονου θελουμε τοσα εκατ. επιπλεον που σας εκτακτα τζαι κανει.

    Να διατηρουν τα επιτοκια στο θεο εν καλες, αλλα οι τραπεζες κοπιαζουν πολλα για να μαζευκουν τους τοκους τους ναι,νομιμες βδελλες του συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλε λαλώ σας το είμαστεν άξιοι της μοίρας μας αμαν δεν απεργήσαμεν ούτε τωρά.

    Ακριβώς επειδή τίθεται θέμα ΑΤΑ (η οποία κρατά σε αξιοπρεπή επίπεδα το βιωτικό επίπεδο)

    Ακριβώς επειδή τα μέτρα δε στοχέυουν τους υψηλόμισθους, τους κρατικούς αξιωματούχους, τους πολυσυνταξιούχους, τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή κτλ αλλά τους μισθούς ακόμα και χαμηλά αμοιβόμενων.

    Ακριβώς επειδή δεν έγινέ κανένας διάλογος με τις συντεχνίες.

    (Α! και το 0.5% στο τζίρο μπορεί να μενεν εφαρμόσιμο, αλλά το 1% στα καθαρά κέρδη για 2 χρόνια ήταν. Πούντο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή