CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η τυφλή Κυπριακή δικαιοσύνη...NOT

Με τεράστια χαρά και ενθουσιασμό διάβασα σήμερα ότι βγήκε το κατηγορητήριο για τους αξιωματικούς της αστυνομίας οι οποίοι ευθύνονταν για την απόδραση Κίτα (Αλ Καπόνε). Η δικαιοσύνη ήταν και πάλι αμείλικτη και η τιμωρία έπεσε βαριά και ασήκωτη στους τρεις αρχιμπάτσους. Αυστηρή επίπληξη η ετυμηγορία. Και αυτό μετά που ο ένας εκ των τριών είχε προαχθεί σε αστυνόμο Α’ λίγους μήνες πριν την απόφαση.

Όταν βλέπω να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς στους παρανομούντες χαίρομαι. Νιώθω ρε παιδί μου μια ασφάλεια. Όπως ας πούμε μια αδιάθετη γυναίκα μόλις βάλει την always με φτερά. Για έτσι ασφάλεια μιλώ. Γιατί είναι γνωστό ότι σε αυτή την χώρα όλοι τιμωρούνται. Φτάνει να μην είναι αστυνομικοί, πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοεπιχειρηματίες κτλ. Μήπως δεν τιμωρήθηκαν τα μπατσορεμάλια που κτυπούσαν τους φοιτητές τα Χριστούγεννα του 2005. Ε πως και δεν τιμωρήθηκαν αφού τους αναγκάσανε ακόμα και να πάνε πίσω στις δουλειές τους. Δεν είναι τιμωρία αυτή;
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε σιγά το πράγμα. Ετο εμαζευτήκαν 15 μπάτσοι τζαι εδώκαν τοππούζι σε 2 άχρηστους. Για ενάμιση ώρα. Ε σιγά ρε. Σαν μεν είχαν μακριά μαλλιά ρε κουμπάρε. Τον τζαιρό της χούντας στην Ελλάδα που το έκαμναν ήταν καλλίτεροι δηλαδή.

Στην Κύπρο μας όμως όντως έχουμε μεγάλη προϊστορία στην δίκαιη τιμωρία. Ε βέβαια. Αρχίζοντας από την ανακήρυξη μας σε δημοκρατία. Για 14 χρόνια αλληλοσκοτωνόμαστε ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, δεξιοί με αριστερούς, αριστεροί με παπαδοπαίδια και γενικά όλοι με όλους. Τι έγινε; Τίποτε φυσικά. Καταλήξαμε ακόμα και σε πραξικόπημα για να ρίξουμε τον πρόεδρο από την εξουσία αλλά καμία απολύτως τιμωρία. Μια και μοναδική φυλάκιση για μια εμφύλια διαμάχη η οποία κράτησε 14 χρόνια και κατέληξε σε εισβολή και κατοχή.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. Έμεινε μας τουλάχιστον η άλλη μισή.

Η Κυπριακή δικαιοσύνη φυσικά δεν έμεινε εδώ. Συνέχισε το έργο της. Το 1999 έγινε το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Εφάαν τζαι σπάσαν οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που τα private placements και το ξεφόρτωμα στον κοσμάκη. Όλοι αυτοί με την βοήθεια των χρηματιστών έκαναν όλες τις πιθανές παρανομίες που υπάρχουν στις χρηματαγορές πράξη. Insider trading, front running, misrepresentation και άλλα πολλά. Όποια λέξη υπάρχει στο παράνομο χρηματοοικονομικό λεξικό εφαρμόσθηκε στην εντέλεια.

Μπείτε στο Google και κάνετε μια έρευνα για χρηματιστηριακές απάτες. Όποια λέξη και αν εμφανιστεί στην οθόνη σας να είστε σίγουροι ότι έχει γίνει πράξη από τους πιο πάνω λεβέντες το 1999. Ακόμα και ο μετέπειτα πρόεδρος της δημοκρατίας (ναι αυτός που έλυσε οριστικά το Κυπριακό) εισηγήθηκε νόμο στην βουλή έτσι ώστε να κάνει την μεταπώληση των μετοχών πιο δύσκολη. Προϋπόθεση είπε για μεταπώληση μετοχών ήταν η κατοχή του τίτλου. Ποιος είχε στο χέρι του όμως τίτλους το 99. Μα όλοι οι πιο πάνω και σίγουρα όχι εγώ. Κάπως έτσι έγινε και το λεγόμενο ξεφόρτωμα.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. Με λίγα εκατομμύρια τώρα ποιος ασχολείται. Έννεν τωρά εν σε 10-20-30 χρόνια έννα ξοφληθούν τζαι τα χρέη του χρηματιστηρίου κάποτε.

Γιατί προχτές; Που μάθαμε ότι ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών (200 κιλά χόρτο και καμιά 15αριά κιλά κόκας) κυκλοφορεί ελεύθερος με προεδρική χάρη εδώ και έξι μήνες! Έχει λέει καρκίνο του εντέρου και χρειαζόταν θεραπεία. Καμία αντίρρηση φίλε μου. Να την κάμει την θεραπεία. Εγώ όμως ξέρω ότι τα sessions ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας πάνε κάτι εβδομάδες. Όχι μήνες. Δαμέ ο άλλος κάμνει μεταμόσχευση μυελού των οστών και είναι έξω από το νοσοκομείο σε 5-6 εβδομάδες. Σε καραντίνα μεν αλλά βγαίνει. Τούτος ο μαλάκας έξι μήνες έσσω του τι κάμνει μπορείτε να μου πείτε; Η μάλλον μπορείς να μας πεις εσύ κύριε Αχριστόφια.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. 200 κιλά χόρτο ήταν. Εννεν σάννα τζαι εσυλλάβαν σε να καπνίζεις κανένα «παράνομο τσιγάρο». Όχι εκεί πέφτει βαρύς ο πέλεκυς και η τιμωρία σου είναι παραδειγματική. Χωρίς προεδρική χάρη μάλιστα.

Αμ το άλλο. Το πιο εντυπωσιακό. Να είσαι λέει πρόεδρος της χώρας, να τοποθετείς με δική σου ευθύνη εκρηκτικά δίπλα που τον κύριο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της χώρας σου, να εκρήγνυνται στο τέλος αλλά εσύ να διατηρείς την θέση σου!!! Ε πέτε μου χρειάζονται αρχίδια ή όχι για να καταφέρεις έτσι πράμα. 13 νεκροί, 1.5δις άμεσες ζημιές, πολλές παράλληλες μακροχρόνιες οικονομικές ζημιές, μια χώρα στους δρόμους να φωνάζει εναντίον σου, ένα πόρισμα που να σε φωτογραφίζει σαν τον κύριο υπεύθυνο της καταστροφής και εσύ εκεί. Στην θέση σου αμετακίνητος και μάλιστα να σκέφτεσαι να διεκδικήσεις ακόμη μια προεδρία.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. Μόνο 13 επεθάναν.

Να πάμε θέλετε λίγο πιο πίσω; Ας πάμε στο 2005 και στο τραγικότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να πέσει ένα αεροπλάνο λένε, πρέπει να συμβούν μια σειρά από λάθη. Όχι ένα και δύο. Αν έχετε την ευκαιρία παρακολουθείστε την εκπομπή του Discovery Channel, Air crash investigation, που αναφέρεται στην Ήλιος. Θα δείτε ότι χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη ως μια από τις πιο παράξενες πτώσεις πολιτικού αεροσκάφους στην ιστορία. Πρωτοτυπήσαμε και εδώ. Έτσι είναι. Αν θα κάνεις κάτι να το κάνεις με στύλ ρε γαμώτο. Όχι μισές δουλειές. Ποιος έφταιξε όμως τελικά; Ο Κανένας. Έπεσε που μόνο του.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. Ένα πολιτικό αεροπλάνο ούλλο τζαι ούλλο μας έπεσε σε 50 χρόνια Κυπριακής δημοκρατίας. Άσχετο αν στρατιωτικά ελικόπτερα εππέσαν μιαν φάουσαν. Αν μεν σας αρέσκει πιάνεται το πλοίο. Μάθετε όμως για καλό και για κακό πρώτα κολύμπι.

Αμ το άλλο το πιο πρόσφατο. Αυτό που επιμελώς χώνουν τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί ρε καταρρέουν οι Κυπριακές τράπεζες; Ποιος ευθύνεται για αυτό; Η κρίση και η κακή τύχη που μας ήβρε μόνο δεν νομίζω.

Γιατί η τράπεζα Κύπρου είναι την δεδομένη στιγμή εκτεθειμένη σε 2δις Ελληνικά ομόλογα και κινδυνεύει πλέον εάν το κούρεμα γίνει 80% (όπως φημολογείται), να πτωχεύσει. Γιατί ποιος ευθύνεται; Ας μας εξηγήσει επιτελούς κάποιος πως γίνεται ενώ το καλοκαίρι του 2010 στο χαρτοφυλάκιο της η τράπεζας διατηρούσε μόλις 0.5δις Ελληνικά ομόλογα να βρεθεί εντός λίγων μηνών με 2δις. Ποιος πήρε αυτή την κάκιστη επενδυτική απόφαση που σφράγισε την μοίρα της τράπεζας εν μέσω κρίσης; Γιατί μπήκε η Τράπεζα Κύπρου στην δευτεροβάθμια αγορά ομολόγων και αγόρασε Ελληνικά ομόλογα ενώ οι αποδόσεις τους, και κατ επέκταση ο κίνδυνος χρεοκοπίας, είχαν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη. Γιατί δεν έγιναν απολύσεις βάση αυτής της άθλιας επενδυτικής απόφασης και τώρα κινδυνεύει ολόκληρη η οικονομία.
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε. 2δις ένει κάπου έννα τα έβρουμε. 12%/ΑΕΠ της χώρας ένει μόνο.

Τέλος ποιος ευθύνεται για την υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα και το γονάτισμα της Κυπριακής οικονομίας λόγω του κρατικού μισθολογίου. Γιατί τα κόμματα που διόρισαν στον δημόσιο και ημι-δημόσιο τομέα (για να πάρουν ψήφους) σχεδόν το 25% του πληθυσμού μας δεν είναι υπόλογα για την κρίση. Πέστε μου γιατί τα κόμματα τα οποία ευθύνονται γιατί το 15.79%/ΑΕΠ της χώρας (το ψηλότερο την Ευρωζώνη) πάει σε μισθούς του δημοσίου δεν είναι υπόλογα για την κρίση στην Κυπριακή οικονομία;
Θα μου πεις καλά ρε και τι έγινε; Άτε τζαι επαττήσαμεν. Βρίσκουμεν άλλη χώρα να πάμε.

Αποτέλεσμα όλων αυτών.
Ε καλά ρε και τι έγινε αν καμιά μέρα βάλει κανένας απηυδισμένος καμία πόμπα στην βουλή. Όντως. Ε καλά ρε και τι έγινε.

2 σχόλια:

  1. Έτσι είναι άμα είσαι τυφλός φίλε μου, καθίσκουν σου την τζιαι μετά προσπαθείς να μάθεις πόθεν σου ήρτεν. Χρειαζούμαστεν μια δικαιωσύνη με κάποιου είδους σόναρ τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. S-300...

    Οδικές κάμερες.

    ΤΕΠΑΚ εις βάρος του υφιστάμενου ΑΤΙ.

    Τεμαχισμένα συμβόλαια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να γίνεται απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμός

    Απουσία επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Παρολίγον συμφωνία με Shell για φυσικό αέριο.

    Eurocypria.

    Cyprus Airways (Ως πότε παλληκάρια...)

    Μέγαρο Πολιτισμού.

    Ίδρυμα Πολιτισμού

    Απουσία ογκολογικού πέραν της Τράπεζας Κύπρου που παίρνει χοντρότατες επιδοτήσεις από το Κράτος βάσει σύμβασης που αναφέρει "εις το διηνεκές"

    Ουφ βαρέθηκα...

    Όλα αρχίζουν από εμένα. Όταν με σταμάτησε ο παρέας ο μπάτσος γιατί εβουρούσα τζαι μου τη χάρισε. Και το δέχτηκα. Και τώρα του χρωστώ χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή