CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ραδιομαραθώνιος




Έσιει χρόνια που νιώθω ότι ο ραδιομαραθώνιος γίνεται απλά για να γίνεται. Έσιει τζαιρό που πιστεύκω ότι πραγματοποιείται απλά για προώθηση προσωπικών αλλά και εταιρικών συμφερόντων. Κάθε χρόνο στα φώτα τροχαίας τόσοι υπάλληλοι της Λαϊκής να στέκουν μες στην πυρά, τα νερά, το καυσαέριο τζαι να μεζεύκουν λεφτά. Εκδηλώσεις στο προεδρικό μες τους δρόμους σε πάρκα παντού. Έσιει τζαιρό που ακούω τα συνθήματα τους τζαι σηκώνουνται οι τρίσιες της κελλές μου (οι οποίες by the way ακόμα εν καμπόσες τζαι είμαι πολλά χαρούμενος).

Μόνο η αγάπη μπορεί, πτήση αγάπης, απολογισμός αγάπης, παιδιά με ειδικές ικανότητες και άλλες τέτοιες μπαρούφες που λένε και στο Greece. Καταρχήν το σκεπτικό μου λέει ότι δεν μπορείς να αποκαλείς όλους αυτούς τους ανθρώπους παιδιά. Γιατί παιδιά; Και τι σημαίνει ειδικές ικανότητες. Τι ικανότητες ρε; Οι άνθρωποι έχουν αναπηρία. Είναι απλό. Δεν χρειάζεται να το ωραιοποιείς με τούτη την εκτός πραγματικότητας λέξη-μαλακία. Όσο τζαι αν το ωραιοποιήσεις δεν αλλάζει κάτι.

Όπως δεν αλλάζει και το γεγονός ότι τούτοι οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την Κυπριακή κοινωνία για 362 μέρες τον χρόνο τζαι θυμούμαστε τους κάθε Οκτώβρη. Κλεισμένοι μέσα σε σπίτια, κλινικές ακόμα και σε γεροκομεία άμπα τζαι δει τους ο κόσμος. Οι οικογένειες τους, όσες μπορούν και θέλουν να τους συντηρούν τους έχουν κλειδωμένους στο σπίτι, σε τέσσερις τοίχους. Όχι όλες σίγουρα, άλλα πολλές ντρέπονται για τον αδελφό, αδελφή, παιδί τους που έχει πρόβλημα.

Και δεν κατακρίνω αυτές τις οικογένειες. Κατακρίνω την κοινωνία και τους φορείς οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντάξουν αυτούς τους ανθρώπους. Στο κάτω κάτω αυτές οι οικογένειες είναι επιφορτισμένες με την φροντίδα ενός ατόμου το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος/η, εφόρου ζωής. Γιατί πρέπει να έχουν απέναντί τους και την κοινωνία η οποία όταν έρθει αντιμέτωπη με έναν άνθρωπο με αναπηρία στον δρόμο ή σε μια κοινωνική εστίαση θα τον κοιτάξει και μια, και δύο, και τρεις φορές. Θα σχολιάσει επίσης, μπορεί και να γελάσει. Και δεν μιλώ μόνο για άτομα με νοητική αναπηρία αλλά γενικά για άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία.

Η Κυπριακή κοινωνία είναι ανώριμη, πουριτανή σε σημείο ηλιθιότητας. Δεν αποδέχεται το διαφορετικό είτε αυτό λέγεται αναπηρία, είτε σεξουαλικός προσανατολισμός είτε χρώμα δέρματος. Οι ίδιοι άνθρωποι που το πρωί παρκάρουν σε θέση στάθμευσης αναπήρων (σαν μαλάκες που είναι) προσφέρουν το απόγευμα ένα πεντάευρω εισφορά στον ραδιομαραθώνιο, κάνουν παιδιαρίστικές δηλώσεις περί αγάπης στην τηλεόραση και κοιμούνται ήσυχα την νύχτα νιώθοντας φιλάνθρωποι.

Σκεφτουμαι τα τούτα ούλλα κάθε χρόνο έτσι τζαιρό νιώθοντας ότι η όλη εκδήλωση έκαμε τον κύκλο της. Πλέον γίνεται για να προωθηθούν τα συμφέροντα που είπαμε πιο πάνω. Για δείξει και καλά το κοινωνικό του πρόσωπο το ΡΙΚ και η Λαϊκή, για να βγει ο κάθε πολιτικός να κάμει το κομμάτι του στην tv τζαι για να φκει τζαι η Ελση Χριστόφκια με πεζούνια πας τους ώμους της να κάμνει τον ταχυδακτυλουργό στους κήπους του προεδρικού.

Άρα τι λαλώ; Ότι εν τελείως άσκοπη τούτη η εκδήλωση; Ε μα γαμώτο εν μπορώ να πω έτσι πράμα και απόδειξη εν τούτο
Οι εισφορές στα ιδρύματα συνδέσμους και ειδικά σχολεία που γίνονται από λεφτά του ραδιομαραθωνίου. Που θα έβρισκαν τα πιο πάνω ποσά οι εν λόγω οργανισμοί αν δεν υπήρχε αυτός ο θεσμός; Δεν ξέρω. Μπορεί τζαι μεν τα βρίσκαν.

Τούτα σκέφτουμαι τζαι είμαι προβληματισμένος. Τζαι σήμερα σκέφτουμαι το πιο έντονα μετά που μια φίλη μου έστειλε την εξής ανακοίνωση  της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών η οποία εισηγείται να καταργηθεί ο ραδιομαραθώνιος. Τελείως όμως.

Η ανακοίνωση πιστοποιεί ότι ο κόσμος που έχει κάποια αναπηρία όντως αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με δυσπιστία. Λένε ξεκάθαρα ότι «η φιλοσοφία του ραδιομαραθωνίου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις και νομοθεσίες»..

Μμμ σκέφτηκα συμφωνώ. Όπως συμφωνώ και με το ακόλουθο συμπέρασμα ότι δηλαδή ο «ραδιομαραθώνιος προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα υποκείμενα κοινωνικών δικαιωμάτων διότι εμπορευματοποιεί την αναπηρία και επενδύει σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους»... Αυτό το προϊόν λένε έχει «κριθεί ως παρωχημένο και ακατάλληλο σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη και εξακολουθεί στη χώρα μας να «πωλείται» ως αποκλειστικό και μοναδικό!»

Καταλήγει η ανακοίνωση ότι «Οι συνταγές του κοινωνικού οίκτου και του επικοινωνούμενου δήθεν θαυμασμού για τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης. Τα άτομα με αναπηρία δεν διεκδικούν κοινωνικό οίκτο ή προσφωνήσεις ψευτο-θαυμασμού, διεκδικούν πολιτικές ισότιμης κοινωνικής ένταξης».

Να σας πω την αλήθκεια θκιεβάζοντας το πιο πάνω ένιωσα λιότερο μαλάκας για την άποψη μου για τον ραδιομαραθώνιο. Το πρόβλημα όμως που με βασανίζει είναι ότι ανάμεσα στα τόσα σκάρτα του ο ραδιομαραθώνιος μαζεύκει όντως λεφτά. Λεφτά που θέλω να πιστεύκω ότι χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό. Αν σταματήσει, αυτά τα χρήματα δεν θα λείψουν από αυτά τα ιδρύματα; Δυστυχώς στην ανακοίνωση της η οργάνωση τυφλών δεν προτείνει κάτι επί τούτου. Θα μου πείτε ότι όταν καταφέρεις να εντάξεις όλους αυτούς τους ανθρώπους στο κοινωνικό σύνολο τότε δεν θα χρειάζεσαι πλέον τόσα λεφτά για την φροντίδα τους σε ιδρύματα. Μάλλον αυτή είναι η όλη ιδέα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια η πολιτεία αλλά και οι φορείς που διοργανώνουν αυτό τον έρανο δεν έχουν κάμει τίποτε για να αλλάξουν την νοοτροπία του κόσμου. Σίγουρα οι παπαριές και η ατακολογίες περί αγάπης δεν βοηθούν. Και αποτελούν όπως τονίζει και η πιο πάνω ανακοίνωση  δείκτη συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης. Με  λίγα λόγια ανθρώπους βόρτους που μέσα στην άγνοια και την ημιμάθεια τους νομίζουν ότι είναι ευαίσθητοι και φιλάνθρωποι. Η άγνοια των διοργανωτών όμως αποτελεί δικαιολογία;

Όχι.

11 σχόλια:

  1. Επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς κάμνουν τούτα τα λεφτά φοούμαι να αρκέψω να κατηγορώ ΑΛΛΑ αντί απλά να κάμνουν εισφορές σε ιδρύμα (for fucks sake even the word is disgusting και μου θυμίζει τον καιρό που εχώναν τούτα τα άτομα επειδή εντρέπουνταν! Το έχω ζήσει), γιατί δεν δίνουν λίγα λεφτά σε έρευνες, καινοτομίες και ναι: στην επιμόρφωση του τοππουζοχώρκατου Κυπραίου για το πώς να συμβιώνει με τον συνάνθρωπο του.

    Αν και εκάμαμε πολύ πρόοδο. Παράδειγμα τα πλακάκια στα πεζοδρόμια για τους τυφλούς που όπως πολύ σωστά έχεις φέρει στη δημοσιότητα. Εντάξει βάλλουμεν τα όπως θέλουμεν ακόμα αλλά που εν να μας πάει, εν να το μάθουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

    Τέλος μπορεί βέβαια ο ραδιομαραθώνιος να κάνει και ένα donation στο ίδρυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν εισφορά προς την μαύρη τρύπα που ονομάζουμε οικονομία μας.

    Βασικά χρειάζεται ανανέωση του προϊόντος τους. Είναι soooooooo (Cyprus)1990s.

    Παιδί (34 χρονών) με ειδικές Ικανότητες (κάμνω σπαγκάτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω τους ίδιους προβληματισμούς μαζί σου. Ειδικά μετα που εθκιάβασα τη ανακοίνωση Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Δηλαδή τούτοι ούλλοι που διούν λεφτά για να καθυσηχάσουν τη συνείδησή τους, έννεν οι ίδιοι βόρτοι που παν τζαι παρκάρουν στις θέσεις των αναπήρων χωρίς κανένα ενδιασμό; Που την άλλην, αν βοηθούν τούτα τα λεφτά, εννεν κρίμα να σταματήσουν να τα μαζέφκουν; Που την άλλην πάλε, (ναι έσιει πολλές πλευρές τούτον το θέμα) αν το κράτος ήταν σωστό απέναντι στους αθρώπους με αναπηρίες ήταν να υπάρχει η ανάγκη για ραδιομαραθώνιους τζαι ξέρω γιω κουέντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν το διάβασες χτες, αλλά αξίζειθ να ρίξεις μια ματιά κι εδώ http://saikkopad.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html όπου υπάρχει και παραπομπή στην ιστοσελίδα με το Μανιφέστο των Κύπριων Τυφλών για τον Ραδιομαραθώνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ζωη φαουλ.Μια ζωη μουρμουρκο.Μια ζωη εκτος.Καλα να παθετε ομως που τον καπιταλισμο που εσπουδασετε ιμισιη για τον υπηρετειτε.
    Εγω τουλαχιστον που εγνωρισα τυφλους με ιδιαιτερες ικανοτητες τουτη η αναοινωση τους εν επιοικως απαραδεκτη.Εγω με τα 2 μου ομματα τζιαι δεν μπορω να τους ηφτασω.
    Οσο για τους αλλους , λλιη ευγενεια τζιαι σεβασμος εν ηβλαφτουν.
    Κυριως ομως λλιη σκεψη


    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Και τι σημαίνει ειδικές ικανότητες. Τι ικανότητες ρε; Οι άνθρωποι έχουν αναπηρία" η φράση τους τούτη είναι ο ευφημισμός του ευφημισμού. Δηλαδή η επιτομή της υποκρισίας. Καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας.
    Και προς τον Ανδρέα-Ανώνυμο απευθύνομαι, θεωρώ ότι τούτο το ποστ εν χαρακτηρίζεται από τίποτε άλλο εκτός από σεβασμό. Αυτός ήταν και άλλωστε ο κεντρικός άξονας του κειμένου της οργάνωσης τυφλών. Αν έχεις χρόνο αφιέρωσέ του 5 λεπτά να το διαβάσεις, αξίζει τον κόπο. ΑΥτό που ουσιαστικά λέει είναι ότι ο Ραδιομαραθώνιος είναι μία ακόμα αφορμή ώστε να βλέπουμε τα άτομα αυτά ως μη ενταγμένα στην κοινωνία, τρεις μέρες να δώσουμε 5-10 ευρώ ο καθένας τζιαι φεύκουν οι τύψεις που πάνω μας ως την επόμενη χρονιά πάλαι. Αλλά δεν είναι τούτο που χρειάζονται τα άτομα τούτα είναι να τους συμπεριφερόμαστε και να τους εντάξουμε κανονικά στην κοινωνία: θέσεις εργασίας και όχι ελεημοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμο: Γενικά συμφωνούμε ειδικά με το να δίνεται κάποιο ποσοστό στην επιμόρφωση που είναι το πιο σημαντικό. Όσοι περισσότεροι εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο και δεν μένουν στο περιθώριο τόσα λιγότερα θα χρειάζεται να δίνεις σε ιδρύματα.

    Έννα διαφωνήσω όμως για τα πλακάκια για τους τυφλούς. Έννεν πρόοδος να τα βάλεις όπως σου έρτει απλά για να πεις ότι τα έβαλες. Εν ηλιθιότητα.

    @ Ασπρο και παχύ: Συμφωνούμε

    @ HeatJo: Ναι εν τούτο που μου έδωσε το έναυσμα να γράψω το ποστ

    @ Αντρέα: Πε μου εθκιέβασες το ποστ; Κάμε πλιζ τον κόπο να το θκιεβάσεις πρώτα τζαι αν έβρεις έστω τζαι ένα κομμάτι που θίγει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους διοργανωτές του ραδιομαραθωνίου τότε να έρτεις να σχολιάσεις.

    Επίσης το σχόλιο σου «εγώ τουλάχιστον που εγνώρισα τυφλούς» εν ακριβώς τούτο που κατακρίνω. Το άσχημο ένει ότι εν καταλάβεις προφανώς τι λάθος εμπεριέχει η συγκεκριμένη σου έκφραση. Κάτι όπως το εγώ είδα UFO ας πούμε; Τι εννοείς;

    Τέλος μπορεί να σε απογοητεύσω που έννα σου το πω αλλά τα αντικαπιταλιστικά και φιλοαριστερά σχόλια εν κολλούν σε ούλλα τα ποστς.

    @ Eolica: Θενξ... Τούτο ακριβώς εννοώ όταν λέω διάς το πεντάευρω σου τζαι πάεις την νύχτα να πέσεις περήφανος που είσαι φιλάνθρωπος τζαι πρόσφερες αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που λέει ο σύνδεσμος τυφλών είναι πως το κράτος χρησιμοποιεί το παναϋρούδιν του ΡΜ για να αντικαθιστά τα shortcomings του. Και αντί να είναι το ίδιο ένα κράτος πρόνοιας, επαναπαύεται στις διαθέσεις οργανισμών και σπόνσορων να διοργανώσουν κάθε χρόνο ένα τσίρκο για να μαζευτούν λεφτά τα οποία το κράτος έπρεπε που μόνο του να προνοεί και να μην χρειάζεται να μετατρέπονται τα άτομα με αναπηρίες σε freak show για να «ευαισθητοποιείται» ο κόσμος και να δίνει 5 ευρώ.

    Δηλαδή αν οι Κυπραίοι πουν ότι εγώ φέτος δεν κράτω και δεν θα δώσω, οι ανάπηροι θα μείνουν χάσκοντας? Δεν είναι δουλειά του κράτους να φροντίζει γι αυτό? Αλλά βολεύτηκε και το κράτος να βρίσκει λεφτά που αλλού και να αφήνει τον καθ’ ένα να χειρίζεται τον τρόπο εξεύρεση των χρημάτων, όπως κρίνει ο ίδιος.

    Αυτό που εμένα μου προκαλεί ερωτήματα, είναι γιατί ενώ το τσίρκο συμβαίνει εδώ και πάνω που 20 χρόνια, ο σύνδεσμος τυφλών τα τελευταία 2-3 θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί (δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Critic
    "
    Καταρχήν το σκεπτικό μου λέει ότι δεν μπορείς να αποκαλείς όλους αυτούς τους ανθρώπους παιδιά. Γιατί παιδιά; Και τι σημαίνει ειδικές ικανότητες. Τι ικανότητες ρε; Οι άνθρωποι έχουν αναπηρία. Είναι απλό. Δεν χρειάζεται να το ωραιοποιείς με τούτη την εκτός πραγματικότητας λέξη-μαλακία. Όσο τζαι αν το ωραιοποιήσεις δεν αλλάζει κάτι."

    Ειπαν μας που το δημοτικο εν θα τα λαλουμε καθυστερημενα (προσβλητικο) αλλα ανθρωπους με ειδικες ικανοτητες.
    Γιατι θελεις να τ αλλαξουν?
    Επισης πολλα που τουτα εχουν το δεικτη νοημοσυνης βρεφους (ουτε καν παιθκιου)

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν με ειδικές ανάγκες το ικανότητες ήρτε μετά.

      Και δεν είναι παιδιά είναι άτομα.

      Διαγραφή
  9. Συμφωνώ με κάθε λέξη που έγραψες. Είναι καθαρά θέμα προβολής του ΡΙΚ , της Λαϊκής και κάθε αργόσχολου . Όλοι βρήκαν το ρόλο τους, βολεύτηκαν και το κάνουν απλά για να το κάνουν. Στα άτομα για τα οποία υποτίθεται γίνεται δεν έχουν λόγο και κυρίως δεν έχουν λόγο για το πως νιώθουν που γίνονται εκθέματα .
    Όσον αφορά τα λεφτά που μαζεύονται, η λειτουργία και μόνο της σχολής τυφλών στοιχίζει κάθε χρόνο περισσότερα από τα λεφτά που μαζεύονται. Σκεφτείτε πόσα δαπανώνται για όλες τις σχολές και για την εκπαίδευση όλων των παιδιών που έχουν συγγενή ή επικτητα προβλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένταξη στην κοινωνία ΠΩΣ θα γίνει; Δυστυχώς είναι αδύνατον.
    Το μονο που μενει είναι η παλια αποτυχημενη συνταγή: τα λεφτα των εισφορων να τα δινει το κράτος. Ας κάμουν τον "ραδιομαραθωνιο" όπως τον φόρο για την αμυνα. Υποχρεωτικά να δινουν ούλλοι ένα ποσο ανάλογα του μισθου τους. Και τα λεφτα να μοιραζονται σε ουλλους που υποφερουν, κλπ.

    Αλλά το πιο σωστό δεν το ειπες και περίμενα απο εσένα να το πεις: ΝΑ ΚΑΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ" ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.

    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή