CYPRUS CRITIC

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Για τα ακίνητα (πάλε)

Άτε ρε είπα να γράψω κάτι για την οικονομία πάλε. Αν τζαι είπα πολλές φορές ότι εν πρόκειται να ξαναπώ τίποτε γιατί η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη πλέον. Αλλά άτε σίκκιμε…Έννα γράψω για ένα από τα αγαπημένα μου θέματα....Την μόνη φούσκα στην Κύπρο που κατά την άποψη μου δεν ξεφούσκωσε ακόμα εντελώς… Τα ακίνητα φυσικά.
 
Ακούω τζαι θκιεβάζω τελευταίως για την κινέζικη αγορά. Τα γνωστά παπαγαλάκια που εμφανίζονται σε κάθε φούσκα και τραγουδούν, βγήκαν παγανιά και διαλαλούν ότι οι κινέζοι κάμνουν σειρά για να αγοράσουν κυπριακά ακίνητα. Και καλά έρχονται με τα τέσσερα και εκλιπαρούν τους κύπριους developers και ιδιώτες πωλητές..... 请卖我一个 (παρακαλώ πωλείστε μου ένα σπίτι).
 
Την τελευταία αυτή εξέλιξη την βλέπω σαν το τελευταίο πορτοκλοτσημα του μελλοθάνατου. Την άποψη μου για τις τιμές των ακινήτων την ξέρετε νομίζω. Πιστεύω ότι ο πάτος είναι μακριά και το πίστευα πάντα πολύ πριν το πρώτο μου πόστ για την φούσκα το 2010.
 
Και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αντιστάθηκα και δεν χρεώθηκα να αγοράσω παρά τις πιέσεις γονιών και φίλων. Από το 2005 όταν και άρχισα να παίρνω κάποιο μισθό ο οποίος θα μου επέτρεπε να αποπληρώνω μια μικρή δόση, ξεκίνησαν οι πιέσεις για αγορά ακινήτου οι οποίες εντάθηκαν το 2007.
 
Οι τιμές των ακινήτων πάνε μόνο πάνω έλεγαν οι προφέσορες των αγορών. Όχι απαντούσα εγώ οι τιμές πάνε και κάτω κοιτάξετε παραδείγματα από το εξωτερικό. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι διαφορετική και δεν ακολουθεί το εξωτερικό απαντούσαν. Οκ εννα δείξει τους έλεγα και δήλωνα ότι αντί να αγοράσω το 2007 σπίτι-διαμέρισμα θα περιμένω να το πιάσω μελλοντικά στην μισή τιμή. Το τελευταίο σχόλιο μου ακολουθούσε πάντα το «είσαι βλάκας τζαι υπερβολικός τζαι εν καταλάβεις». Τζαι δώστου οι γνωστοί και φίλοι να φτζερώνουν τες πούντζες τους τζαι να καταχρεώνονται για να πιάσουν ένα δυάρι στον Στρόβολο για 300,000!!! Είπα το πολλές φορές εγώ είμαι ηλίθιος όχι βλάκας. Νομίζω..... Υπάρχει διαφορά.
 
Τα ακίνητα είναι απλά ακόμα μια Κυπριακή φούσκα στις πολλές. Όπως τότε, το 1999 που σου λαλούσαν να αγοράσεις μετοχές της Κοβότσος η της Λεμέκο (κλάτσες) ενώ το εργοστάσιο κλατσών δεν λειτουργούσε καν... Υπήρχε μόνο ένας σιήλλος πόξω να προσέχει τις εγκαταστάσεις.
Η φούσκα όμως των ακινήτων στην Κύπρο νομίζω ότι δεν έσκασε ακόμα. Ξεφούσκωσε αλλά μπαμ εν έκαμε ακόμα.
 
Αφού η κυβέρνηση (η βουλή μάλλον) είχε πρώτα κάμει εκπτώσεις σε μεταβιβαστικά τέλη και ΦΠΑ, τον Γενάρη του 2013 οι πωλήσεις είναι στο -53% σε σχέση με τον Γενάρη του 2012, στα 375 κομμάτια παγκύπρια!!! 375 κομμάτια!!!! Παγκύπρια... Πανικός η ζήτηση α;
Οι ετήσιες πωλήσεις είναι επίσης στο -11% το 2012, στο -18.4% το 2011, στο +5% το 2010 και στο -44% το 2009. Σιέσε μέσα δηλαδή.
 
Οι τιμές όμως δεν έπεσαν τόσο... Αναλογικά με τις πωλήσεις όπως θα έπρεπε. Ο δείκτης ακινήτων RICS δείχνει ότι οι τιμές από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 (όταν και δημιουργήθηκε ο δείκτης) έχουν πέσει κατά 16.7% στα σπίτια και 25% στα διαμερίσματα παγκύπρια. Επίσης ο δείκτης τιμών ακινήτων που δημοσιεύει η κεντρική τράπεζα, παγκύπρια έχει μειωθεί κατά 16% από το υψηλότερο του σημείο, το τρίτο τρίμηνο του 2008.
 
Είναι αρκετή αυτή η πτώση τιμών για να αναζωογονήσει την αγορά; Όχι νομίζω. Πρωταρχικά επειδή οι τράπεζες μας στην προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση τους δεν δίνουν νέα δάνεια. Το είχα αναφέρει και σε πιο παλιό ποστ πως περίπου δουλεύει αυτός ο μηχανισμός δανείων-κεφαλαίων. Αν και πολύ απλά μπορούμε να πούμε ότι για να δώσεις νέα δάνεια θέλεις νέα κεφάλαια.
 
Οι τράπεζες μας την δεδομένη στιγμή προσπαθούν να καλύψουν τις ζημιές από τα υπερήμερα (απλήρωτα) δάνεια που ήδη κατέχουν με έξτρα κεφάλαια. Επίσης θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν επιτέλους τους κανόνες της Βασιλείας, κάτι που αγνοούσαν μέχρι τώρα εφαρμόζοντας τους παπαροκανόνες της Κεντρικής τράπεζας Κύπρου με τις εξασφαλίσεις (όταν η εξασφάλιση-ακίνητο καλύπτει το ποσό του δανείου τότε αυτό δεν θεωρείται υπερήμερο). Εξού και ο χορός (συνεργασία) εκτιμητών- τραπεζιτών και το μεγάλο φαγοπότι. Αυτή η εξέλιξη όμως θα τις αναγκάσει (τις έχει ήδη αναγκάσει) να αναγνωρίσουν ακόμα περισσότερα κακά δάνεια.
Με λίγα λόγια καινούργια δάνεια ξανά θα δούμε με την τρίτη και όχι την δευτέρα παρουσία.
 
Επίσης οι αποταμιεύσεις έχουν στραγγίσει. Τα αξιόγραφα των τραπεζών έχουν αποτελειώσει το έργο και έχουν αφανίσει την μεσαία τάξη. Ότι αποταμίευση υπήρχε και κατατέθηκε σε αξιόγραφα χάθηκε. Άρα αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα της αγοράς.
 
Άρα απλούστατα χωρίς λεφτά αγορές δεν γίνονται. Θα μου πείτε μπορεί να έρτουν ξένοι. Κινέζοι. Οκ και εσείς νομίζετε ότι οι κινέζοι είναι ηλίθιοι; Το πρώτο πράγμα που θα δουν όταν έρθουν να αγοράσουν ακίνητο είναι η απόδοση που θα έχει η επένδυση τους. Το λεγόμενο investment yield. Αυτό είναι ουσιαστικά το ενοίκιο επί 12 μήνες δια την τιμή. Αν η απόδοση είναι καλή μπορεί να επενδύσουν αν όχι θα παν αλλού. Ξέρετε διούν τζαι αλλού υπηκοότητες.
 
Αυτό το ποσοστό (investment yield) θα πρέπει να σου αποδίδει τουλάχιστον 5% για να θεωρείται επένδυση που αξίζει. Ορισμένοι λένε ότι το μίνιμουμ πρέπει να είναι 8%. Στην Κύπρο με βάση τα τελευταία στοιχεία του RICS αυτό το ποσοστό είναι για τα σπίτια 1.99% (μέσο ενοίκιο παγκύπρια €645 Χ 12 μήνες / μέση τιμή σπιτιού €388,593), και για τα διαμερίσματα 3.78% (€408 Χ 12/ €127,995). Με δικούς μου υπολογισμούς λοιπόν με βάση τα πιο πάνω δεδομένα οι τιμές για να αγγίξουν το 5% απόδοση (μίνιμουμ είπαμε) πρέπει να πέσουν για τα σπίτια στις €154,848 (ακόμη 60% πτώση) και στις €97,920 (πτώση 23%) στα διαμερίσματα. Εκτός και αν ανέβει το ποσοστό μέσω της αύξησης των  ενοικίων, εξέλιξη μάλλον απομακρυσμένη με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας.
 
Με τα πιο πάνω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση της Pimco η οποία προβλέπει όντως περαιτέρω πτώση στις τιμές, θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Για πολύ χειρότερα στις τιμές ακινήτων και ας αφήσουμε τις παπαριές περί κινέζων που θα φέρουν ανάκαμψη. Ανάκαμψη φέρνει η σοβαρή μείωση στις τιμές και η αυξημένη ρευστότητα. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Τόσο απλά. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς στην Κύπρο και πάλι τους νόμους της αγοράς.
 
Προσπαθήσαμε όντως να τους καταπατήσουμε με διάφορα τρικς στις εκτιμήσεις, στον υπολογισμό των υπερήμερων δανείων και άλλα πολλά. Και όντως κατάφεραν τράπεζες, developers και εκτιμητές να διατηρήσουν τις τιμές πάνω κάτω σε επίπεδα 2008, με μόνο μια περιορισμένη πτώση. Αλλά κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την αγορά. Εκτός από τον Γιωργάκη τον Σόρο και από ότι ξέρω αυτός δεν επένδυσε στην Κύπρο.
 
Εγώ πάντως άρχισα να παρακολουθώ την αγορά για ευκαιρίες όταν και αν εμφανιστούν. Good things come to those who wait λένε και συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα όπως είπα όμως πιο πάνω είναι η χρηματοδότηση. Αν θα βρω κάποιον να μου δανείσει.
 
Σαν επίλογο θα έλεγα ότι ως άνθρωπος έχω ένα χαρακτηριστικό το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις μου. Είμαι συντηρητικός επενδυτής. Εν αππόνουμαι εύκολα. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα με κάνει ποτέ πλούσιο αλλά ελπίζω θα με προστατεύσει και από το να γίνω πολύ φτωχός.
 
Στο χρηματιστήριο πούλησα το 2007 γιατί πίστευα ότι οι μετοχές Κύπρου και Λαϊκής θα πέσουν. Δεν αγόρασα ακίνητο γιατί δεν με επηρέασαν τα παπαγαλάκια που έλεγαν ότι ένα σπίτι στον Άγιο Αντρέα Λευκωσίας αξίζει 1,000,000. Όταν το δεις με ψυχραιμία δεν μπορεί να αξίζει τόσα γιατί τόσα αξίζει ένα σπίτι στο Notting Hill του Λονδίνου. Και όπως και αν το δούμε ο Άγιος Αντρέας δεν είναι  Notting Hill
 
Επίσης η συντηρητική επενδυτική τακτική με προστάτευσε από τα αξιόγραφα. Κανένα προϊόν το οποίο έχει απόδοση 7-8% δεν έχει το ίδιο ρίσκο με κάποιο που αποδίδει 4% (πχ κατάθεση). Αυτό δεν πρέπει να είσαι και Αϊνστάιν για να το αντιληφθείς. Για αυτόν τον λόγο παίρνεις το προσπέκτους και το διαβάζεις. Και εκεί βλέπεις ότι η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να σου επιστρέψει τα λεφτά, το προϊόν δεν έχει ημερομηνία λήξης, ότι είναι μετατρέψιμο σε μετοχές κάτω από ορισμένες συνθήκες κ.τ.λ.. Και αν είσαι συντηρητικός επενδυτής τότε λες χέστο 8% εγώ δεν τους δίνω λεφτά με τέτοιους όρους.
 
Τέλος η συντηρητική μου πολιτική με έχει οδηγήσει στο να καταθέσω εδώ και ενάμιση χρόνο όποια λεφτά έχω αποταμιεύσει (αφού δεν αγόρασα σπίτι) σε τράπεζα εξωτερικού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο... Γιατί δεν είχα εμπιστοσύνη στις Κυπριακές τράπεζες ότι δεν θα χρεοκοπήσουν. Και ακόμα δεν έχω. Προτιμώ να πιάνω 0.3% στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρά να ρισκάρω να χαθούν όλα.
 
Να επαναλάβω. Αναγνωρίζω ότι με αυτή την επενδυτική στρατηγική δεν θα γίνω ποτέ μα ποτέ πλούσιος. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό όμως. Ο καθένας έχει το δικό του επενδυτικό προφίλ. Αλλά θα πρέπει να το αναγνωρίζει όταν αυτό το προφίλ τον οδηγεί σε λάθος επένδυση και να λέει ρε γαμώτο έπαιξα και έχασα. Όχι έπαιξα, έχασα, αλλά φταιν οι άλλοι... Δηλαδή όταν κάποιος έχασε το 1999 και το 2007 στο χρηματιστήριο, έχασε από τα ακίνητα γιατί αγόρασε το 2007 στην μούττη τζαι έχασε γιατί επένδυσε τζαι στα αξιόγραφα των τραπεζών τότε ποιος φταίει; Κάποτε πρέπει να φταίεις τζαι εσύ. Είσαι high risk-high return επενδυτής αναγνώρισε το. Εν φταιν οι άλλοι. Αν χάνεις επανειλημμένα τότε απλά άλλαξε το προφίλ σου.
 
Κλείνοντας θέλω να πω ότι στην Κύπρο ειδικά επικρατεί το προφίλ του cowboy επενδυτή. Διούν ούλλοι μέσα με τα μούτρα. Προσωπικά, όπως είπα τζαι πιο πάνω, το συντηρητικό προφίλ επένδυσης τουλάχιστον δεν θα με οδηγήσει στην πείνα. Μπορεί να πεινάσω γιατί έννα χάσω την δουλειά μου, κάτι που δυστυχώς εν μπορώ να ελέγξω. Πιστεύω όμως ότι αν τούτο το χαρακτηριστικό επικρατούσε σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κύπρο (αλλά και σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο), όπως επικρατεί και στην Κεντρική Ευρώπη δεν θα πλέαμε αυτή την στιγμή στα σκατά. Λίγη συγκράτηση, συντηρητισμός (στις επενδύσεις μόνο το τονίζω) δεν βλάπτει νομίζω. Όπως δεν βλάπτει και περισσότερη σκέψη με λιγότερο ένστικτο. Αλλά είπαμε σωστό τζαι λάθος εν υπάρχει. Φτάνει να το αναγνωρίζεις.

11 σχόλια:

  1. στο Notting Hill το σπίτι (3+ υπνοδωματίων) πάει πάνω από 4 εκατομμύρια στερλίνες.

    αλλά γενικά συμφωνώ πολύ με τις θέσεις σου και περισσότερο με: "Ανάκαμψη φέρνει η σοβαρή μείωση στις τιμές και η αυξημένη ρευστότητα. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός. Τι σωστός δηλαδή; Το προφίλ σου ταιρκάζει με το δικό μου. Τεσ παραδοχές τζιαι οι υποθέσεις που κάμνεις στους υπολογισμούς σου κάμνω τέσσερα τζιαι γω για την ελβετικήν αγοράν. Οι μισές δακάτω επιβάλλουνται τζιαι που τον νόμο. Οτι πχ δε μπορείς να δανειστές αν δεν έχεις 25-30% της επένδυσης στην πούγκαν τζιαι η δόση σου δεν υπερβαίνει το 30% του μισθούς σου. Δακάτω το μίνιμουμ rate of return ήταν για χρόνια 5% με στόχον 6-7% (ΝΕΤ). Τωρά με το ακριβό φράγκον δέχουνται τζιαι 4.3-4.5 μερικοί, πράμαν που φουσκώνει κάπως τες τιμές. Αλλά διάφορα σου η τράπεζα εγγυημένον επιτόκιον 2.2% για 10 χρόνια..όταν μου είπαν την τιμή που επουλιέτουν στην Κύπρον το σπίτιν του παππού μου, έκλωσα τζιαι είπα ας το πκιάει άλλος. Εγόρασα στην Ελβετία τζιαι δεν κλαίω τωρά τα ριάλλια που έφτυσα δρώμαν να τα κάμω. Πριν λλίες μέρες άκουα την κοινήν συνεδρίαν του γαλλικού τζιαι του γερμανικού κοινοβουλίου τζιαι ελάλεν ο φιλελευθερος εκπρόσωπος ότι άμα οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στες πραγματικές αξίες το τίμημαν πκιορώννουν το διπλόν οι πκιό ευάλωτοι. Ακου 350 000 διαμέρισμα δυάρι στον Στρόβολον!!!


    Η άλλη διάσταση τούτων που γράφεις είναι η κοινωνική. Συνάουν άπου τον γκάγκστερ ρώσσον τζιαι μαφιόζο κινέζον τζιαι σιαίρουνται. Τουλάχιστον ο Εγγλέζος συνταξιούχος πολίτης Πέγειας έν ανούσιος ξοφλημένος ιδιότροπος μικροαστος. Άυριον έν να φέρει ο φούρνος την πυράν που τούτον ούλλον τον παλιόκόσμον που συνάουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπα! Σπουδαία. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες όμως έχω κάποιοες επισημάνσεις.

    1. Συνήθως οι επενδυτές είναι συντηριτικοί. Οι cowboys που θέλουν να περνούν σαν επενδυτές είναι traders του χειρότερου είδους γιατί είναι ψεύτες και νοθεύουν την αγορά με ψευδεπίγραφα προϊόντα.

    2. Good things come to those who wait but better things come to those who dare.

    http://www.amazon.com/Snowball-Warren-Buffett-Business-Life/dp/0553384619/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1360393790&sr=1-1&keywords=warren+buffet+snowball.

    Τα πράματα με το όνομά τους από το Ναπολέοντα της εποχής μας.

    3. Τα ακίνητα του Αγίου Αντρέα τόσα πάνε ακόμα και πιο πολλά γιατί οι πωλητές τόσα ζητούν και οι αγοραστές τόσα δίνουν. Αν οι αγοραστές αρχίσουν να δίνουν πιο λίγα τότε τα ακίνητα θα πηγαίνουν πιο λίγα. Η δική μου εντύπωση από τις δουλειές είναι ότι η αξία καθορίζεται από τον αγοραστή και όχι τον πωλητή.

    4. και τέλος... κούχχου κούχχου που λέει και η Ποστ... ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ. ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

    Το τελευταίο μου προκαλεί εντύπωση πόσο βασικό είναι και πόσο τόσοι και τόσοι το αγνοούν. Μένουμε ενοίκιο ως που γινόμαστε πλούσιοι και αγοράζουμε το σπίτι μας cash. Αν δεν γίνουμε πλούσιοι μένουμε στο ενοίκιο. Τι να γίνει; δεν προορίζονται όλοι ως ιδιοκτήτες... Το να είσαι ιδιοκτήτης προϋποθέτει και ανεξάρτητο χαρακτήρα (επιχειρηματικό) και αυτός που παίρνει δάνειο για να μείνει μέσα είναι a priori οικονομικός είλωτας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Νηπενθές: Έσιεις δίκαιο τόσα παν τα φλατς. Πάντως έτυχε να δω να ζητούν και 2.5εκ για Αγιο Αντρέα

    @Αξέρας: Οι όροι για προκαταβολή 30% ίσχύουν τζαι στην Κύπρο…. Μάλιστα ο Ορφανίδης μες την φούσκα έκαμε το 40%. Αλλά όταν οι τράπεζες κατάργησαν κάθε εισοδηματικό κριτήριο όταν έδιναν δάνεια τι περιμένεις… Παραδείγματα από το Αμέρικα.
    Επίσης η Ελβετία έχει μηδενικό επιτόκιο όπως είπες και εσύ άρα πληρώνεις μόνο spread στην τράπεζα και όχι βασικό… Για μικρές περιόδους είναι μάλιστα και μηδενικό το βασικό τους.
    Πάντως υπάρχει και στην Ελβετία φόβος για φούσκα στα ακίνητα λόγω του πολύ φτηνού δανεισμού και του oversupply. Και η Swiss National Bank δεν μπορεί να κάνει πολλά αφού υποχρεωτικά δεν αφήνει το φράγκο να ακριβύνει περισσότερο πουλώντας το και αγοράζοντας ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει αυξητικά τα επιτόκια…

    @ Ακκανούρης: Ναι και σε αυτούς who dare... Αλλά το dare που το cowboy εντζαιν πολλά μακριά.
    Όσο για τα σπίτια του Αγίου Αντρέα παν τόσα ακόμα όχι γιατί έχει πωλήσεις αλλά γιατί ανήκουν κυρίως σε ευκατάστατες οικογένειες που εν πουλούν κάτω που το ask price τους. Συμφωνώ ότι την τιμή την καθορίζει ο αγοραστής αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μεν ισχύει και για αυτό εν γίνουνται μάλλον πράξεις. Είναι τζαι περιορισμένη η προσφορά σπιτιών φυσικά στην συγκεκριμένη περιοχή.
    Τέλος αν ίσχυε τούτο με το δάνειο για επένδυση στην Κύπρο εν θα πουλιέτουν τίποτε. Σαν κόνσεπτ εν διαφωνώ. Αλλά όταν το investment yield είναι τόσο χαμηλό που εν γοράζεις γιατί δεν θα έχει καλή απόδοση η επένδυση σου και επίσης δεν θα αγοράζεις γιατί δεν παίρνεις δάνειο όταν αφορά την πρώτη κατοικία σου τότε εν θα πουλιέται ποττέ τίποτε. Εκτός αν πέσουν οι τιμές 50%...
    Απίθανο σενάριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου απίθανο σενάριο να πέσουν οι τιμές κατά 50%

      Το να αγοράζεις το σπίτι σου cash δεν είναι μόνο κκόνσεπτ. Ισχύει. Για λίγους φυσικά. Οι πολλοί όμως είναι psycho buyers και αγοράζουν με συναίσθημα π.χ "πόσο χαίρομαι που είμαι ιδιοκτήτης!!!" (σε 30 χρόνια θα είσαι και εν τω μεταξύ ανήκει στην τράπεζα...).

      Τα λεφτά τα βγάζεις όταν έχεις την υπομονή να κάνεις τα πράγματα όπως τα κάνουν οι λίγοι. Αν συμπεριφερθείς όπως οι πολλοί τότε η οικονομική σου κατάσταση θα είναι όπως των πολλών. Γι αυτό θα πουλιούνται πολλά σπίτια πάντα. Επειδή οι πολλοί θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως assumed owners ενώ οι λίγοι θα είναι actual owners.

      Btw είμαι κάπως διστακτικός απέναντι στις Κυπριακές αγορές ενώ υπάρχουν πιο ελκυστικές επενδύσεις στο εξωτερικό.

      Μια καλή Κυπριακή επένδυση η οποία μπορεί να στοιχίσει και λίγα λεφτά είναι να στήσεις ένα corporate structure και να το πουλήσεις πάρακατω. Ξέρω ξέρω μιλάμε για ακίνητα αλλά η φάση στην Κύπρο δεν σηκώνει και πολλά...

      Διαγραφή
  5. Παρομοίως (σε πολλά σημεία). Ομως εγώ έζησα την φούσκα στην Αγγλία, εδκιέβασα τζαι στην Observer πριν 4 χρόνια "property is changing from being an asset to being a liability". Ο περιπτεράς τζαι η γραμματέας στο γραφείο πως εμπορούσαν να ξέρουν? Είδες εσύ μιαν αναφορά, μιαν ανάλυση του χαϊρκού που τα Μέσα ή τους πολιτικούς τα χρόνια του ¨πάνω πάνω τζιάλλο πάνω" να κάμει τον κόσμος πιό προσεχτικοί?

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mprabo re critic poy eisai prosextikos alla re file esy flertareis me ti psyxosi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Critic mporeis na mou peis merikes trapezes pou theoreis asfalis? Exo kapoies oikonomies sto sinergatiko tzai skeftoume na tes metafero.esi ti nomizeis gia ta sinergatika?

    Asxetos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. stelios papalangi

    Το τραγικό είναι ότι δεν θέλουμε να ππέσουν οι τιμές γιατί θα επιβεβαιωθεί το "ακραίο σενάριο" της πιμκο.
    Τζιαμέ που η ελευθερη αγορά υπόσχεται ότι ο ανταγωνισμός θα ρίψει της τιμές.... για αυτό και τη θαυμάζουμε άλλωστε !!!!
    τωρά συφέρει να μεν ππέσουν για να γλυτώσουν οι τράπεζες τζι ας καρτερά ο κριτικ, να πιάσει ένα σπίτι για να ζήσει...


    Σε σχέση με τούτο είχαμε εχτές άλλη τραγική κουβέντα με φίλους.
    Εγοράσαν το σπίτι τότε.... επιάσαν το δάνειο τότε... με τους γνωστούς όρους γιουριμπορ + 1.5% (ή κάτι τέθκειο)...βεβαίως η τράπεζα ήρτεν τζαι έτραβησεν τους μιαν αύξηση γιουριμπορ + 2.5% .... Παρόλα τη κλεψιά συγκριτικά με τους υπόλοιπους σήμερα το επιτόκιο τους είναι χαμηλό.... τζαι σκέφτουνταν αν τους συφέρει να διούν παραπάνω στη δόση τωρά που το επιτόκιο εν χαμηλό μπας τζαι ππέσει η μάνα.... Αλλά φευ.... καθώς λέει τζαι εσύ δεν εμπιστέφκουνται τες τράπεζες.... Τζι αν πάρουν χαπάρι ότι μπορώ να πληρώσω παραπάνω τζαι αυξήσουν μου τζι άλλο το περιθώριο κέρδους ; .....
    Τόσον αναξιόπιστοι έχουν γίνει που ακόμα τζαι τζίηνος που μπορεί να πληρώσει φοάται να το κάμει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος: Τα συνεργατικά εν όπως το μαύρο το κουτί. Κανονικά θα έπρεπε να τηρούν τα ratios όπως όλες οι τράπεζες αλλά νομίζω εν τα τηρούν γιατί η εποπτεία τους δεν είναι κάτω που την κεντρική (κάτι που επιμένει το Ακέλ)... Ενι ξέρω ποια εν η ρευστότητα τους και τι κακά δάνεια έχουν και αν τα στοιχεία που δίνουν στα αποτελέσματα τους εν αξιόπιστα. Εν είμαι πολλά σίουρος.

    Εγώ που τες τράπζες που λειτουργούν στην Κύπρο θεωρώ ότι πρέπει να βλέπεις αυτές ξένων συμφερόντων που όμως καλύπτονται από την ασφαλιστική δικλίδα 100,000 που διά η κυβέρνηση.

    USB που είναι Λιβανέζικη, Societe Generale επίσης Λιβανέζικη αλλά και ποσοστό μικρό στην Γαλλική Societe, Russian Commercial Bank μέλος του ομίλου VTB.... Η Alpha Bank επίσης είναι σε καλύτερη μοίρα τωρά που εγόρασε την Εμπορική και ανακεφαλαιοποιήθηκε από την Credit Agricole.

    Επίσης μπορείς να πάεις στην Barclays η οποία καταθέτει τα λεφτά σου σε λογαριασμό στην Αγγλία και είσαι καλυμμένος εντελώς που την Κύπρο.

    Γενικά απόφυγε τις Κυπριακές. Σε καλύτερη μοίρα εν η Ελληνική.

    @ Στέλιος Παναγή: Οι με τίποτε να μεν τους δώσει παραπάνω. Αν έχουν οι φίλοι σου έξτρα εισόδημα πρέπει να το αποταμιεύουν. Euribor + 2.5% σημαίνει συνολικό επιτόκιο κάτω από 3% αν πληρώνουν 3μηνο Euribor που είναι το πιο σύνηθες. Η Κατάθεση σου δίνει τουλάχιστο 4%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή