CYPRUS CRITIC

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κούρεμα



Κούρεμα καταθέσεων λοιπόν… extreme measure? Ναι όντως. Αλλά αν το δούμε λιο λογικά και ψύχραιμα δεν είναι και τόσο οδυνηρό άμεσα στον καταθέτη. Στον μίκροκαταθέτη. Και θα εξηγήσω τι εννοώ πριν με ξιτιμάσετε.

Η κυβέρνηση δέχτηκε αυτό το μέτρο μετά από απειλές από τους ευρωπαίους. Η στάση τους ήταν καθαρά εκδικητική ενώ η εξέλιξη τούτη διαφαίνετουν από εχτές. Τι σημαίνει όμως τούτη η απόφαση;  Για την Κύπρο δυστυχώς πολλά. Για τον Ρώσο επιχειρηματία σημαίνει αύξηση εταιρικού φόρου, αλλά και φόρο στις καταθέσεις του. Φαίνεται ότι γλυτώνουμε μάλλον τον φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών που είναι σημαντικό για τους Ρώσους. Αλλά ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι με το κούρεμα καταθέσεων καταφέρνουν να πάρουν περίπου 2δις από τις καταθέσεις των Ρώσων και των άλλων non-EU καταθετών οι οποίοι διατηρούν συνολικά γύρω στα 20δις στην Κύπρο.

Αυτό είναι το χειρότερο και πλέον επιβάλλεται η Κύπρος να βρει και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο πλην του υφιστάμενου το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Θα φύγουν Ρώσοι; Ναι σίγουρα αρκετοί και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ύφεση και ανεργία. Ήταν επόμενο και το περιμέναμε και γράφεται έσιει πολύ τζαιρό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την χώρα αλλά και για εμάς. Και όχι φυσικά το κούρεμα των προσωπικών μας καταθέσεων το οποίο στην τελική είναι και λογικό αν δεις την οικονομική του πλευρά.

Σκεφτείτε όταν έγραφα για ενδεχόμενο bank run πριν κανένα χρόνο κάποιος ρώτησε τι νομίζω ότι πρέπει να κάμει ένας πολίτης ο οποίος έχει λεφτά καταθετημένα. Το πιο σημαντικό θα ήταν να τα σπάσει σε κάτω από 100,000 σε διάφορες τράπεζες της Κύπρου. Αν όμως πιστεύει ότι οι Κυπριακές τράπεζες υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουν τότε μπορεί να καταθέσει τα λεφτά του σε τράπεζα του εξωτερικού με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι θα καταρρεύσουν.

Αν πάρουμε ένα απλό παράδειγμα η τράπεζα του εξωτερικού η οποία δεν διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης πληρώνει 1.5% επιτόκιο έναντι 5% που πληρώνει η υπό κατάρρευση Κυπριακή τράπεζα. Η διαφορά που κερδίζει ο κύπριος καταθέτης των 100,000 είναι 3,500 ευρώ τον χρόνο αφού αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο της κατάρρευσης. Τώρα έρχεται ουσιαστικά η Τρόικα και σου λέει σου αφαιρώ αυτές τις έξτρα 3,500 που πήρες σαν risk premium αλλά σου αφαιρώ επίσης και τον υπόλοιπο τόκο που κέρδισες. Τέλος σου αφαιρώ και 1.75% περισσότερο από την μάνα. Αυτό είναι το ποσό που ουσιαστικά χάνει ο καταθέτης.

Αυτή είναι η ζημιά του καταθέτη των 100,000. 1,750 ευρώ. Και ναι δεν χάθηκε ο κόσμος. Σε Γερμανία και Ελβετία υπάρχουν περίοδοι όπου τα τα short term επιτόκια είναι αρνητικά και αυτό αντικατοπτρίζει το χαμηλό ρίσκο. Ουσιαστικά πληρώνεις τζαι που πάνω για να σου προσέχουν τα λεφτά σου. Και αυτό βασικά μας επέβαλαν οι ευρωπαίοι με την εν λόγο απόφαση. Να πληρώσουμε κάτι γιατί δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας.

Τονίζω το κούρεμα καταθέσεων για εμάς τους Κύπριους δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το τέλος του κόσμου πιθανότατα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και στον τομέα των υπηρεσιών η εν λόγω απόφαση.

Θα δούμε.

14 σχόλια:

  1. σωστή ανάλυση, μπραβο σου

    Πληρώνουν ΚΑΙ οι ξενοι και χωρίς φορολογία σε μισθους. Μακαρι να μεινει ετσι βεβαια.

    Περιμενω να μου πεις γιατί τόση πίεση από τους Ευρωπαίους, κατι που ουτε ο σαρρης δεν περίμενε.

    Είδες όμως ο Λιλλήκας και οι ακελικοι ε;
    Αχρηστοι λαικιστές.

    Μαριος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ υποσχεσεις δοθηκαν στο λαο και τι δινουν σημερα.Είπαν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων και ότι δεν θα το δεχθούν ???Το είπαν .Άρα τίθεται αυτόματα θέμα αξιοπιστίας και παραπλάνησης.Ποιά η εμπιστοσύνη για το μέλλον για ότι πούν και ότι κάνουν.Ασφαλώς δεν φταίει η παρούσα κυβέρνηση για την κατάσταση αλλά για τους χειρισμούς.

      Διαγραφή
    2. που το ειδες το κομματικο;

      Μ.Π.

      Διαγραφή
  2. Αν σταματούσε το θέμα στις καταθέσεις να το καταπιουμε το πικρό ποτήρι. Αλλά το μετά είναι το πρόβλήμα. Θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα? θα υπάρχουν αποκοπές σε υγεία εκπαιδεύση και συντάξεις? πόσο πάνω θα πάει η ανεργία?

    Το μετά είναι μεγάλο αγκάθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι 1750 εγώ πριν ένα μήνα τα έκανα κατάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην πιστέψετε ότι και αν σας πουν.
    Δόγμα Σόκ
    http://www.youtube.com/watch?v=wpJZM-2LroE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παλε εχασες το νοημα κριτικ αλλα επιαντο η αργυρου τζιαι εθεσε το ωραια.
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΡΙΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ?
    Αρα παλε εν θα δανειζουν.
    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ ΤΩΡΑ

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. esi pou den pisteueis oti kai an sou poun. ti exeis na peis? kai vasika laleis na se akousoume esena. wow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. anonume ton 1750 euro mipos eise o adelfos mou?
    eixa skopo na sxoliaso ta kauta sumvanta alla telika den mporo,en xero ti na po epristike to stomashi mou pou ta neura.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να δούμεν τι θα δούμεν!!!! Εν πολλά φοητσιάρικά τα πράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Κρίτικ η Μέρκελ είπε 'IT would not be responsible to let Cyprus struggle alone' όι 'I'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το νέο που είδα την Παρασκευή μόλις το είπε έγραφε Ι τζαι είμαι σίουρος γιατί σοκαρίστηκα τζαι διέβασα το 2-3 φορές… Έχεις δίκαιο όμως τωρά που το κάμνω search είναι ΙΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή