CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ναι σε τράπεζα ακινήτων

Τράπεζα ακινήτων; ΒΕΒΑΙΩΣ και συμφωνώ. Γιατί όχι; Γιατί να προστατεύσεις τούτους που σε έκλεψαν τόσα χρόνια; Γιατί; 

Πήγες εσύ μαλάκα καταθέτη τζαι έβαλες τα λεφτά σου σε Λαϊκή και Κύπρου. Με πολλά ψηλό επιτόκιο. Τζαι εσύ αλλά τζαι άλλοι ξένοι. Με αντίτιμο φυσικά τα πανύψηλα επιτόκια. Το αν έπρεπε να το καταλάβουμε ότι η τράπεζα είναι αναξιόπιστη για να δίνει έτσι επιτόκια αναλύσαμε το άλλη φορά.

Η τράπεζα λοιπόν με κόστος καταθέσεων πάνω από 4% και με τα λεφτά σας σπόνσαρε διάφορες επενδύσεις. Μερικές που τούτες ήταν σε τοξικά κρατικά Ελληνικά ομόλογα τα οποία «αναγκαζετουν» όπως μας είπε ο Ηλιάδης να αγοράζει, μερικά πήγαιναν σε φίλους του Βγενόπουλου με χαμηλά επιτόκια και χαμηλές εξασφαλίσεις, άλλα σε εμάς για να αγοράζουμε επαύλεις τζαι άλλα σε developers για να κτίζουν φτηνά τζαι να πουλούν πανάκριβα.

Τωρά λοιπόν που «ξεσκεπάστηκε» τούτο το παιχνίδι (το οποίο φυσικά ήταν λίγο πολύ γνωστό που πριν τζαι οι παραπάνω εξέραν το) ούλλοι φωνάζουν τζαι προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση. Η κατάσταση όμως εν σώζεται. Τζαι στην τελική γιατί να την σώσεις. Γιατί παρασυρόμαστε που τα κόμματα, τους τραπεζικούς τζαι τους developers; Γιατί ο κόσμος φοάται τζαι ακούει πάλε τι λαλούν τούτοι ούλλοι που τον έκλεψαν; Γιατί;

Σκεφτήκετε γιατί εν θέλουν τα κόμματα, οι developers τζαι οι τραπεζίτες να καταρρεύσει η αγορά; Νομίζω εν ξεκάθαρο. Οι developers γιατί θα εκποιηθεί η περιουσία την οποία αγόρασαν με δάνεια τα οποία σπονσάρατε εσείς με τις καταθέσεις σας και οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ. Ποτέ όμως γιατί τα δάνεια τους δεν εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια. Τζαι οι τράπεζες παίζουν πελλό με περιόδους χάριτος τόκων και κεφαλαίου. Τζαι οι εκτιμητές τα παίρνουν για να εκτιμούν τούτη την περιουσία σε ψηλές τιμές για να μπορούν (μπορούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) οι developers να μεν πληρώνουν γιατί η αξία τάχα της εξασφάλισης εν μεγαλύτερη που το δάνειο. ΣΚΑΤΑ.

Γιατί να θέλω να συνεχιστεί τούτο; Γιατί να δέχομαι η Χασάπης developers να βρεθεί που τα 5.6εκ δάνεια το 2006 σε 130.6εκ το 2011 τζαι να μεν τα πληρώνει. Γιατί να δεχτώ η Aristo Developers να βρεθεί που τα 25εκ δάνεια το 2006 στα 199εκ το 2011 τζαι να μεν πληρώνει; Γιατί; Ενώ εσύ καταθέτη που σπόνσαρες στην ουσία τούτα τα δάνεια να κουρευτείς; Γιατί;

Γιατί θέλουν οι τραπεζίτες να μεν γίνει η τράπεζα ακινήτων; Γιατί θα μικρύνει η αγορά ακινήτων θα μικρύνουν και οι τράπεζες τζαι θα μείνουν μάλλον χωρίς δουλειά. Ε όμως αν εκάμναν σωστά την δουλειά τους εξ αρχής τζαι εκτιμούσαν σωστά τούτα ούλλα τα ακίνητα, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών τότε δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Επίσης δεν θα φτάναμε σε τούντο σημείο αν δεν πουλούσαν ούλλοι οι άσχετοι- ανειδίκευτοι στα υποκαταστήματα της Κύπρου και Λαϊκής, προϊόντα τα οποία δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να πουλούν (πχ αξιόγραφα). Επίσης αν τα treasuries και τα risk management των τραπεζών εκάμναν την δουλειά τους σωστά, δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο η Κύπρου να επανεπενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα. ΠΟΤΕ... Ούτε με απόφαση του Ηλιάδη. Γιατί ναι μεν έφεραν risk weight μηδενικό και δεν υπήρχε νομικό κόλλημα να αγοράσουν αλλά σας παρακαλώ. Βάρτε λίον τον νου σας να δουλέψει.

Άλλά εννεν κρίμα ο κόσμος να χάσει την δουλειά του; Ναι εν κρίμα αλλά τι να γίνει κάποιος πρέπει να πληρώσει. Επληρώσαν οι κάτοχοι αξιόγραφων, πληρώσαν οι μέτοχοι πλήρωσαν οι καταθέτες. Τωρά πρέπει να πληρώσουν τζαι οι υπάλληλοι. Προφανώς για να γίνουν τόσα λάθη στες τράπεζες τότε σημαίνει ότι πολλοί δεν είναι καλοί τραπεζίτες. Άρα καλό θα τους κάμει (τζαι τζείνους τζαι εμάς) να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η αγορά εν κάμνει λάθος.

Για τους πολιτικούς δεν θα σχολιάσω καν γιατί να μην επιθυμούν την διάσπαση της Κύπρου και την εκποίηση ακινήτων. Άλλωστε τζείνοι το δημιούργησαν το μόρφωμα.

Επίσης λαλούν ότι τυχόν υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα φέρει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Εγώ εν καταλάβω που εν το πρόβλημα. Φυσικά. Η εκποίηση θα φέρει την κατάρρευση των τιμών. Όπως είπα πιο πάνω η αγορά εν κάμνει λάθος. Με τεχνητά μέσα κατάφεραν τόσα χρόνια οι πιο πάνω να εκτοξεύσουν τες τιμές σε απίστευτα ψηλά επίπεδα. Τζαι επείσαν τζαι τον κόσμο ότι τούτες οι τιμές ήταν λογικές. Τζαι εδώσαν τους δάνεια για να καταχρεωθούν τζαι να αγοράσουν.

Όμως η κάθε φούσκα κάποτε σπάζει. Εν ο κανόνας. Τζαι η δική μας έπρεπε που το 2008 να σπάσει τζαι σε διάστημα 5 χρόνων να πέσουν οι τιμές κατά 50% τουλάχιστον. Τζαι εν το λαλώ εγώ. Λαλούν το οι δείχτες της αγοράς. Κανένα asset όταν σου διά απόδοση (investment yield) 1.90% ή 3.2% όπως εγίνετουν στην περίπτωση των σπιτιών και διαμερισμάτων παγκύπρια δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή επένδυση. Με βάση τα υφιστάμενα ενοίκια έπρεπε οι τιμές να πέσουν πάνω που 50% για να σου δια 8%.

Η δεν γίνεται για παράδειγμα η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι στα 1,500 ευρώ όταν το κατά κεφαλή εισόδημα είναι στα 21,500 τον χρόνο. Τούτο διά σου ένα ratio κοντά στο 7 (house price/ Income ratio). Το κοινά αποδεχτό ratio εν στο 4. Άρα η τιμή ανά τετραγωνικό πρέπει να πέσει στα 850 ευρώ. Στην μισή σχεδόν.

Τούτα τα δεδομένα ήταν τζαμέ πάντα. Απλά εν τα ελάμβανε κανένας υπόψη. Διάφοροι φίλοι όταν μου έδειχναν το νέο διαμέρισμα 2.5 υπνοδωματίων στον Στρόβολο που αγόρασαν για 320,000 το θεωρούσαν καλή τιμή τζαι με προέτρεπαν να δανειστώ για να αγοράσω τζαι εγώ. Τους έδειχνα τα πιο πάνω τζαι ελάλουν τους ότι εγώ έννα γοράσω όταν οι τιμές πέσουν στο μισό. Η απάντηση τους ήταν ότι είμαι ηλίθιος. Ναι ηλίθιος μπορεί να είμαι. Είπαν μου το πολλές φορές. Ο μαλάκας των developers τζαι των τραπεζών όμως εν είμαι.  

Όπως είπαμε λοιπόν οι πιο πάνω παράγοντες δεν άφησαν τις τιμές να πέσουν σε μια πενταετία ομαλά κατά 10-15% τον χρόνο για να έχουμε σε μια πενταετία κανονικές τιμές. Υποχρεωτικά λοιπόν θα πρέπει να πέσουν 40-50% σε 1-2 χρόνια. Εν μπορεί κανένας να το πολεμήσει. Θα γίνει. Τελείωσε. Κανένας δεν είναι μεγαλύτερος που την αγορά.

Θα έχει επιπτώσεις; Ναι πολλά σοβαρές. Τούτες ούλλες οι εργοληπτικές θα κλείσουν. Ε μα τι να γίνει έτσι ένει. Τζείνες που ανέλαβαν υπερβολικό ρίσκο τζαι τεράστια δάνεια πρέπει να κλείσουν. Τζείνες που ήταν σοβαρές θα επιβιώσουν τζαι μακροπρόθεσμα θα πάρουν το μερίδιο των άλλων. Δηλαδή θα ανταμειφθούν.

Πολλοί επίσης μπορεί να χάσουν το σπίτι τους. Πιθανόν ναι. Αλλά με τους διακανονισμούς που θα γίνουν από τις τράπεζες (γιατί ούτε σε αυτες συμφέρει η εκποίηση) πολλοί θα καταφέρουν να τα σώσουν. Έστω και σε περίπτωση που είναι άνεργοι για μια περίοδο.

Τωρά εάν το σπίτι εν 400 τετραγωνικά με πισίνες τζακούζι τζαι drive through τζαι αντιστοιχούν που 100 τετραγωνικά σε κάθε μέλος της οικογένειας τότε ναι μπορεί να το χάσουν. Μάλλον γιατί δεν έπρεπε εξ αρχής να μένουν εκεί. Είπαμε η αγορά εν κάμνει λάθη. Τζαι στην τελική εν χάρη που σου κάμνουν. 400 τετραγωνικά θέλεις 3 υπηρέτριες τζαι 2 κηπουρούς να το συντηρήσεις. In the long run εν θα τα κατάφερνες έτσι τζαι αλλιώς. Άρα μετακόμισε μια ώρα αρχύτερα και χέστα 400 τετραγωνικά.

Μπορεί να ακούομαι μαλάκας αλλά τούτη εν η αλήθκεια. Η αγορά κατάρρευσε. Τελείωσε. Θα μείνουμε πολλοί άνεργοι, πολλοί θα πρέπει να μετακομίσουμε, πολλοί θα πρέπει να γίνουμε υδραυλικοί ενώ σπουδάσαμε engineers τζαι πολλές θα πρέπει να κατσουν σε ταμείο υπεραγοράς ενώ σπούδασαν αισθητικοί. Τούτη εν η πραγματικότητα.

Εμένα προσωπικά εν με πειράζει. Τζαι ανακαινίση έκαμα μόνος μου χωρίς να φέρω «μαυρούθκια» να μου το κάμουν τζαι σκατά εκαθάριζα στον στρατό για 8 μήνες καθημερινα χωρίς να πιάσω την μάμμα μου τηλέφωνο να βάλει μέσο. Μεν με παρεξηγείτε. Φυσικά τζαι αρέσκει μου η καλοπέραση όταν μπορώ να την έχω. Τωρά τζαι για κάποια χρόνια όμως ακόμα μπορεί να μεν μπορώ να την έχω. Τζαι μπορεί επίσης να πρέπει να αλλάξω καριέρα. Ε ας αλλάξω. Αν έτσι πρέπει να γίνει για να έβρουμε τα ποθκια μας πάλε έτσι να γίνει. Τζαι όσο πιο γλήορα γίνει η ολική κατάρρευση τόσο πιο γλήορα έννα μπορέσει να έρτει τζαι το γύρισμα.

Τζαι ναι. Είναι δυνατόν να ζήσουν σε 110 τετραγωνικά 4 άτομα, μπορούμε να μεγαλώσουμε μωρό χωρίς Φιλιππινέζα τζαι μπορούμε άμαν λάχει να γίνουμε τζαι γκαρσόνια. Κανεί αππωμάρες.

6 σχόλια:

  1. Ειδικά με το τελευταίο, συμφωνώ που το απόλυτα τζιαί τζίττεμερου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έφκαλλα τα τζιαι γώ που ενόμιζα ότι είμαι ανίδεος τζιαι εξανάφκαλλα τα τζιαι εν εκαταλάβαιννα πως είναι δυνατόν να γοράζει ο άλλος διαμέρισμα 350 000 τζιαι τα ενοίκια ναν τόσο φτηνά. Ενόμιζα ότι έκαμνα λάθος, ή ότι κάτι μου εδιέφευγε, αλλά απλά οι λοαρκασμοί ήταν όπως τους γράφεις. Η αγορά έκαμνεν λάθος. Όι να μου λαλείς ότι η αγορά έν κάμνει λάθος :))

    Διαιρωτούμαι πότε εν να απαλλαχτείς τζιαι σύ που τους περί αγοράς μύθους σου. Ακόμα τζιαι οι κομμουνιστές σήμερα λειτουργούν χωρίς μύθους. Εσύ τι τους θέλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ma i agora itan swsti gia auto tzai enna katarreusei... En emeis me mafies pou tin egamisame... Gia ena diastima toulaxiston

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μολις αρκεψαν τα κομματα τζαι οι developers να φωναζουν κατα της τραπεζας ακινητων ημουν σιγουρη οτι πρεπει να ειναι κατι που πρεπει να γινει. Ειδικα αμαν εμιλησε ο Φουλης συγχωρκανος του Αριστο ενω εισσε κατι μερες να πει κουβεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. acera η αγορα απλα επρεπε να περασουν λλια χρονια να εβρει την ισορροπια της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Simfwnw polla sta logia su Critic, alla (an to kaloskeftis) an den epiennan j agorazan tuti ti gi jie enallaktika epiennan j evallan ta lefta tus mes tis trapezes (alli lanthasmeni kinisi i opia omws, i alithia na legete, DEN emiristikame oti itan TOOOSO lanthasmeni- parolo pu opos ipes me etsi psila epitokoia tha eprepe na mas kami na katalavume oti en psilo jie to risko tis), tha ekurefkuntan jie tha eminiskan me thkio shili kamena (i.e. jie xwris lefta, jie xwris spiti).

    Erwtisi: esi Critic ti pistefkis oti tha itan ena fairly OK yield to opio tha eprepe na apoferi mia ependisi se diamerismata/spitia? dexume oti to 1%-3% en xamilo se sxesi me to risko tu na ependisis se spiti, alla posa pistefkis tha itan ok gia tin Kipro?

    ΑπάντησηΔιαγραφή